@Bobane, vremenski interval ne menja ništa u smislu kazne,
već sam ga pomenuo samo zbog fenomena određivanja šta je afekat, šta nije.
@Meho,
Ja opet tu rečenicu ne vidim toliko strašnom kao ti niti bitnom da bi se ponavljala.
Ona je čisto upozavajuća.
Njena poenta je: - Muško si. Mlad si. Pun si testosterona. Bališ na svakom sisatom cickom koju vidiš, ali pazi. Da se nisi usudio da uradiš nešto što ona ne želi...
Jedino šta je falilo toj rečenici je dopuna u smislu - Ne činiš time loše samo sebi u smislu da ti sleduje robija već činiš loše i njoj jer joj stvaraš traumu, bol itd.
Rečenica je možda ,,kristijano-golubovićevski'' konstruisana ali nije neistinita.
Za Uzbekistan, priznajem grešku. Ta zemlja je kao deo SSSR-a ipak dobila i sekularne zakone i nije isto što i Pakistan, Iran, Avganistan... mada po kulturnoj matrici asocira.
Što se tiče igara empatije, odnosno pokušaja da se poistovetimo sa žrtvom,
anus i polni organ nisu isto tako da to nije dobro poređenje.
Prodiranje u anus kod svih muškaraca, osim kod gej pasivnjaka, nanosi bol konstantno. Tu nema oscilacije od pakla do raja. Uvek je pakao.
Vagina je identična isključivo penisu. To je njen polni organ kao što je penis tvoj.
No i bez toga, ništa nas ne košta da pokušamo da se poistovetimo sa samom ženom kao žrtvom.
Takvu igru poistovećenja sam imao posle odgledane epizode serije u kojoj je tema bila silovanje glumice od strane kolege.
Oboje su tumačili strasne ljubavnike kroz more epizoda, ali onda, tokom jednog snimanja, dešava se skandal. Kolega se previše uživeo. Nije uspeo da se sputa.
Posle ko zna kog puta prislanjanja uz telo koleginice čija ga je rola obožavala, pod jorganom on nije uspeo da se uzdrži.
Po njenom izrazu lica shvatamo da joj je malo i ušao.
Glumica šokirana o tome ćuti par dana, ali sam reditelj koji je pogledao snimak video je da nešto ne štima. Ona počinje otvoreno o tome da priča i želi da tuži kolegu, a on je moli da to ne čini.
Priznaje joj svoju slabost, da je on samo muško koje nije imalo u sekundi snage da sputa sopstveno telo. Tvrdi da u toj sekundi nije to uradio da bi nju povredio već nije mogao da se suzdrži pa makar crko. On sebe naziva svinjom, ali je moli da mu oprosti jer ako ga tuži kraj i njegove karijere i njegovog braka i osiromašenje njegove dece itd.
S druge strane njene koleginice ubeđuju je da ga krivično goni sa drakonskom kaznom i novčanom i robijaškom.
Ona je u dilemi šta da radi, ali tu se epizoda završava...
Sledeću sam propustio.
E SAD... ŠTA BIH JA DA SAM NA MESTU TE GLUMICE I DA SE TO STVARNO DESILO?
Ovo je dakle samo moje mišljenje.
Uvažavam da bi neko uradio nešto drugačije, ali ja bih ipak odlučio da oprostim.
Ošamario bih tog kolegu, možda i šutuo tamo gde ne treba,
ali opet čini mi se da bi mi, kao ženi,
rekao bih da više nikad sa njim neću ništa da snimam i da ne želim više da mi se obrati.
Ali ipak ne bih gonio na smrtnu kaznu ni doživotnu robiju.
Zato što mi se čini da bi mi kao ženi, najbitnije stvari u životu bile:
- da mi deca budu živa i zdrava; Da imam da ih nahranim i obučem.
- da mi ostali: bračni partner, roditelji, braća, najbolji prijatelji budu živi i zdravi
- da nisam gladna žena
- da ne moram da se bavim prostitucijom
- da niko od mojih bližnjih ne postane invalid, da ne vadi hranu iz kontejnera.
To bi mi bili najveći strahovi, a ako bi mi se kao ženi, desio isti ovakav slučaj,
mislim (ne mogu naravno da tvrdim jer nisam žensko) da bih smogao snage da oprostim. Taj kratkotrajni upad shvatio bih kao nemogućnsot tog muškog bića da sputa svoj divlji prirodni nagon. Shvatio bih i sebe kao toliko zgodnu i privlačnu ženu pred kojom nije lako samom sebi reći stop.
Rezonovao bih: - Ok. Niko me nije ubio, nije me gurno sa terase niti mi kidnapovao dete ili ga zgazio kolima.
Imao bih snage da živim dalje. Kolegi bih rekao marš za ceo život, ali bih njegov čin razumeo kao slabost i nesposobnost samoograničenja, a ne kao nešto svesno osmišljeno kao zlo.
To je čisto moje mišljenje i moje sagledavanje sveta.
No naravno nemam ništa protiv ako bi neko od vas rezonovao drugačije i ako ne bi imao milosti niti imalo razumevanja posle tako nečega i ako bi ga gonio sve do najstrože kazne.