pa, imali smo već 1 topik o dobrim srpskim filmovima, SRPSKO, A… DOBRO!, ovde:http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=3640&highlight=srpsko%2C++dobroevo nekih postova otuda:
Sat Nov 11, 2006 12:12 pm Post subject: SRPSKO, A… DOBRO!
ghoul:Pogledah pre par dana film koji mi je povratio veru, ako ne u budućnost, a ono bar u prošlost srpskog filma.
Radi se o naslovu BALADA O SVIREPOM... (1971) na koji mi je pažnju skrenuo Plissken. Jest da nisam neki naročit znalac srpskog filma, ali mislio sam da barem teoretski imam neku predstavu o tome šta tu vredi gledati a šta ne. Ovaj naslov mi je došao niotkuda: nikad čuo, a sve i da jesam, sam pogled na ime režisera bio bi dovoljan da me odvrati.
Elem, film je režirao Radivoje 'Lola' Djukic. Da, ONAJ. POZORISTE U KUCI, itd.
Bejah skeptičan, ali pošto je Pliss insistirao, rekoh da mu pružim šansu.
WOW, ovo je stvarno vredelo para koje dadoh/smo derikoži koji ga je jedini imao na lageru!
Radi se o filmu osvete, urađenom izvanredno dobro, rekao bih čak – svetski! Pravi pravcat žanrovski film, sasvim po strani od ideologija i stilova i pristupa koji su u to vreme dominirali našim filmom! Scenario je toliko dobar da nisam mogao da verujem šta slušam: srpski film sa nadahnutim, pametnim, čak quotabilnim replikama! Gluma je perfektna: Ljuba Tadić kao Vuk Samotnjak usred snegom zavejane planinčine (u Crnoj Gori, ali svi glumci i autorska ekipa su iz Srbije) ima savršeno odmereni spoj rezigniranosti, tiho-tinjajućeg besa i prekog zlopogleda onda kad ga isprovociraju. On je tipični lik iz ovog pod-žanra: čovek koji se odrekao nasilja, ali koga sticaj okolnosti PRIMORA da za njim posegne ne bi li odbranio neku svetinju… I ostatak glumišta je vrlo dobar, a posebno Rade Marković kao specijalista za uloge ljigavaca i crva (vidi VARIOLU VERU, itd.). Jagoda Kaloper je takođe pristojna, i slobodno ogoljava skoro sve svoje čari, uključujući i gusto busenje ispod mišica (ah, te 70te!)…
Scenografija je ingeniozna: Ljubina tvrđava u planini je remek delo domaće scenografije, nisam mogao očima da verujem da je neko tako nešto dobro a) zamislio i b) napravio i c) učinio ubedljivim, živim.
Lokacije su lik za sebe: ovo je ZAISTA snimano u planinčinama usred zime, nema laži ni prevare: to brojne scene čini tim fascinantnijim i logistički nepojmljivim čak i sa današnjom tehnikom i tehnologijom. Priroda je prelepa ali i zlokobno surova: ovo nije neko brdašce odmah izvan grada nego planinčugetine i klisurine usred ciče zime: božanstveno!
Muzika oscilira između vanredno dobre (na momente čak podseća na Goldsmithov skor iz OMENA po svojoj upotrebi horova) i iritirajuće (korišćenje nekakvog cijukanja i cviljenja koje se graniči sa komičnim).
Likovi i njihove interakcije su zaista vrh vrhova, situacije su napete i nepredvidive, po prvi put posle duuuugo vremena nađoh se kako gledajući tamo neki SRPSKI film zapravo simpatišem junaka, navijam i brinem za njega, radujem se i tugujem s njim… Ne pamtim kada sam to zadnji put osetio gledajući nešto ‘domaće’…
Scena (flešbeka) u kojoj Ljuba zatekne svoju ženu sa ljubavnikom, i posebno njegova reakcija na to toliko je genijalna da neću da je spojlujem, ko zna, možda još neko na neki način uđe u trag ovom masterpisu: ali reći ću ovo: video sam milion tih generičkih scena sa prevarenim muževima – nijedan još nije bio OVOLIKI FRAJER u svojoj reakciji na kurvu. A malo bi ko i mogao da u tome bude ubedljiv kao 1 & only LJUBA.
Takođe, njegova osveta na kraju, kad nasilje kulminira, izvedena je na sasvim netipičan, iznenađujuće surov način – možda malo prebrzo za moj ukus, ali svakako je memorabilno i unikatno, ne samo u srpskim okvirima no i šire. Naročito ako se ima na umu da je ovo nastalo PRE ‘STRAW DOGS’!
Ukratko, ovo je jedan od vrlo uskog kruga srpskih filmova koje bih rado titlovao na engleski i s ponosom prikazivao nekome sa strane.
Ocena: 3+
ghoul...
Inače, odgledah, opet courtesy of Plissken, i Kadijin PRAZNIK, naizgled o četnicima i američkim pilotima, a zapravo o neozbiljnosti i neodgovornosti i autodestruktivnosti ovog naroda: s jedne strane nesposobne, sujetne, autoritarne vođe, s druge strane rulja poput stoke, uvek spremna za dobar podsmeh, linč ili 'praznovanje' (orgijašenje), i jedni i drugi razjedinjeni, razvejani na snežno-blatnoj vetrometini...
film ima izvesne tehničke sirovosti (pre svega u sinhronizaciji zvuka, dijaloga, itsl.) ali ponegde i režijski nije baš upeglan – ipak, u pitanju je vrlo dobro režiran odličan scenario sa sasvim solidnom (u proseku), tj mestimično odličnom glumom (Burduš, D. Felba).
...
žika kaže:sto se "praznika" tice, za mene je to apsolutno remek-delo srpske kinematografije, i mada se slazem oko nekih tehnickih mana (da, taj zvuk, ali to je mana mnogih YU filmova), mislim da u srcetu kadijinog prvenca lezi cvrsta i gotovo anticka dramaturska osnova. takodje, osim "izmestene", i za to doba, prilicno nekonvencionalne ratne price, i politicke konotacije koju je ghoul primetio, taj film ima i skoro eksplicitno religioznu/pagansku pozadinu, mitoloski, arhetipski podtekst o zajednici, nasilju, i obozavanju mracnog boga (Manola, lokalni koljac, kog izvanredno glumi Dusan Janicijevic). Manola ima slicnosti sa likom Maksima, kog tumaci Mija Aleksic u Popovicevom "Covek iz hrastove sume", ali koliko je samo Kadijevicev junak, upravo zbog svesne reference na slovensku/pagansku mitologiju, kompleksniji, ubedljiviji, osmisljeniji, i bolje odglumljen.
takodje ima i briljantnih scena, poput one kad bata zivojinovic, major, ali nedicevac, dolazi da se kurci pred cetnicima, a oni mu vele da on moze biri major na drugome mestu, i prosto ga umlate.
scena klanja dvojice neduznih nedicevaca je mozda, za mene koji se nisam nesto nagledao srpskih filmova, sem mejnstrima, najbolja scena nasilja u YU kinematografiji. a gotovo nista nije prikazano, nema krvoprolica, nema zafranovicevog naturalizma, niks, samo cista anticka katarza.
ili zavrsna scena, kad nemci dolaze da vide navodna tela americkih pilota, koje je glavni cetnik podmetnuo ne bi li zaradio poen kod svaba, ali svabe su vec zarobile dvojicu pravih pilota, i nemac samo pogleda u zaklane klince i kaze: "sharaden".
apsolutno se slazem, "praznik" je sigurno u prvih deset srpskih filmova.
(inace, ja sam ga gledao 5 puta, ako nekog bas zanima, on se dobro fura.)
...
ghoul:vidiš, žiko, slažem se u načelu glede PRAZNIKA, ali – uz ogradu da sam film tek nabavio i tek jednom odgledao – meni je lik Manola bio nedorađen, nejasan: od samog uvoda (koji je maltene hororični foreshadowing, kad se konji poplaše od njega) pa sve do scene koju apostrofiraš, meni nije bilo jasno KO JE, JEBOGA, TAJ BAJA?
istovremeno izdvojen od ostalih, i kao da je - povlašćen? boje ga se, a donose mu hranu da jede, sam, van opštenarodne gozbe.
falio mi je neki hint, maaalkice jasniji, glede njegovog mesta u poretku socijalne strukture: sve do tog eliptičnog klanja nije mi bilo jasno da li je on neko ko se gadi ostalih, ili neko koga se ostali gade (i zašto?)!
dobro, stvari postaju 'jasnije' posle toga, ali... falilo mi je tu malo mesa (i to ne u zafranovićevskom smislu reči!)...
usput (kolikogod da nam misli naizgled vrludaju) – dušan janićijević je JOŠ JEZIVIJI u kadijevićevom već pomenutom ŠTIĆENIKU, gde takođe ima samo par rečenica dijaloga, i uglavnom ima da igra telom, licem, pogledom, dok proganja svog 'štićenika' sve do crnog usuda.
jedna stvar koju bih naglasio kao poseban kadijin kvalitet jeste to što on radi lokalno, ali misli globalno! i bez prenaglašenih metafora.
recimo, način na koji su srbi u tom selu raslojeni: iako je selo 'četničko', nisu svi podjednako za njih, štaviše, jedan seljak ima konje koji se poplaše čim vide bradu i kokardu! da ne govorimo o sasvim realno prikazanoj sceni kada niko od seljaka neće da da zapregu, uprkos komandi (zamenika) starešine sela... ili genijalno prikazan srpski ponos/inat, i njihove ponekad teško odredive granice: više inat, kad burduš odbija da preda pilote bati zveri; više ponos, kad seljak ne jebe živu silu u vidu činova i ratnih rana tog istog bate, oficira, i spremno primi metak u lice...
a tek ta genijalna kontextualizacija, kada seljake i njinu vlast vidiš (retko, sporadično, ali tim upečatljivije) očima 'stranih posmatrača' – prvo amera, a kasnije švaba. sjajna je scena koju si već pomenuo, kad švabe maltene kažu (između redova): 'ma idite dođavola svi, nemam vremena ni volje da se IGRAM sa gomilom nezrele dečurlije; zgaziću vas kasnije.'
ili pretposlednja scena, kad rulja i ne sasluša komandanta i njegov 'važan' govor sa stola, utopljen u orgiju vikanja da se ubije onaj kod koga su do juče na slavi bili.
ili poslednja, u kojoj se grupica cigana bukvalno sprda sa ozbiljnošću prethodnih događaja i sve pretvara u karneval (odnosno, potcrtava da je i sve do tada zapravo bio jedan tipičan srpski karneval)!
da, uz sve moje (pretežno tehničke) zamerke, ovo je ODLIČAN film, a ako se ne varam, on i prema nekim zvaničnim anketama i listama spada među top-10 srpskih filmova (ima li neko link ili saznanje o tome koji su ostalih 9 ?)
i kad već pričamo o skrajnutim ovdašnjim remek-delima, ili barem vanredno netipičnim, i nezasluženo odbrim filmovima, šta kažete na gilićevu KIČMU?
ja sam ga nedavno sa VHSa prebacio u divx, pa se može očekivati njegova skorašnja cirkulacija podzemljem srpske piraterije, baš kao i još jednog (malo mutnijeg) bisera, kadijine DEVIČANSKE SVIRKE, takođe prebačene sa brutalno-retkog VHS-a u opštenarodni divx...
plissken:Meni je BALADA fascinantna. Pri prvom gledanju me je prvenstveno odusevila nenadjebivo genijalnom atmosferom, dok sam se pri repriziranju jos vise odusevio fenomenalnim likovima. To je jednostavno film koji se mora osetiti vise puta.
Kadijin PRAZNIK je izuzetno impresivan, genijalan, i uglavnom sam saglasan sa stvarima koje su recene. DEVICANSKA SVIRKA me je odusevila atmosferom i tehnickom egzekucijom. Recimo da je rame uz rame sa STICENIKOM, koga sam gledao pre nekoliko godina na RTS-u.
Za KICMU je retko ko cuo. Ja sam upoznao svega dva coveka (including Ghoul) koji su za taj film culi, ili su ga gledali. Sticajem okolnosti, od Ghoulchine sam ga kasnije nabavio, i u njemu iskreno uzivao. Epizoda sa manijakalnim Milutinom Butkovicem je neprevazidjena.
milan, o gilićevim kratkim:Pazi, Ghoule, to su filmovi za tebe... Dan Vise je doku u nekoj banji gde se neki poluzivi matori ljudi mazu nekim blatom, lece i to... Odnosno, prica o tome koliko ljudi ne mogu da se pomire sa krajem i na svaki nacin pokusavaju da produze svoj zivot, bar za jos dan... Fenomenalno snimljeno i rezirano - sa svim tim blizusmrti telesima koje ceka neumitni kraj.
In Continuo je jedan od retkih filmova koji je u meni izazvao nagon za povracanjem - pri tom, u njemu se ne vidi nista eksplicitno odvratno. Film je snimljen u nekoj kafileriji ili vec neceme slicnom, u kojoj se grupa ljudi koji tamo rade priprema da kolje zivotinje. Ta njihova priprema, taj uzasni prostor sa belim plocicama, ti ljudi koji ostre nozeve... Onda sledi klanje - koje se ne vidi, samo krv koja prsti na sve strane i onda... uh, ne bih da prepricam ceo film, ali ovo je film koji nikada necu zaboraviti. Pri tom, zivotinje se ne vide ni u jednom jedinom kadru / samo krv.