Author Topic: SF FAŠIZAM!  (Read 59733 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
SF FAŠIZAM!
« on: 04-06-2016, 21:13:34 »

SF fašizam vlada ovim forumom
ne dopuštaju se drugačija mišljenja, nego samo SF mišljenja
pobunimo se protiv toga
ne dopustimo strahovladu SF fašizma nad normalnim posetiocima ovoga foruma

SMRT SF FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

Boban

• 3
Re: SF FAŠIZAM!
« Reply #1 on: 04-06-2016, 21:33:07 »
vrlo je zanimljivo videti za šta čovek koristi svoj jedan post dnevno koliko ima.

Ovo je prevashodno SF&F forum, a u gornjem delu ISKLJUČIVO takav.
Dakle, ne možeš naturati svoje teme koje nemaju nikakve veze s fantastikom u gornji deo foruma.
Ja stvarno ne znam kako ovo da napišem da ti postane razumljivo i prihvatljivo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 04-06-2016, 22:04:05 »
hahahah 1 post dnevno
pa to je kao da si ga likvidirao hahah
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Boban

• 3
« Reply #3 on: 04-06-2016, 23:20:26 »
eto, sin može ti ne možeš... nema pravde na ovom svetu.

Da li ja pričam na mongolskom pa me niko ne razume.
Potforum "Umetnost i kultura" je za sve teme, zapravo za teme koje nisu fantastika.
Ja, realno, gotovo da i ne otvaram taj potforum; ljudi pišu i promovišu šta im padne na pamet.
Ali u gornjem delu, gde se priča o svim oblicima i obličjima fantastike nema mesta za baljezganja.
Ja stvarno nisam u stanju da budem jasniji.
Ako si hteo da promovišeš nekog svog drugara što to nisi uradio na "umetnost i kultura", što si ga trpao u grupu "NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST"?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 28-09-2016, 22:23:49 »
Evo, da iskoristimo ovaj do sada relativno promašeni topik za nešto konstruktivno. I sasvim of topik.

Naime za moj današnji ručak.

Pirinač sa jajima zvuči kao nekakav ogavni produkt na meniju sumnjive radničke menze ili fensije narodne kuhinje ali nije. Ovo je relativno česta ponuda u restoranima istočnjačke provinijencije a moja interpretacija je uobičajeno slobodna. Recepta sam se držao najviše po duhu, manje po slovu, pa moja verzija ima mnogo više povrća i mnogo manje jaja od recepta. To je pozitivna stvar. Važno je da je jelo ispalo vrlo ukusno i da nisam obrukao Srbiju.

Evo kako to ide:

Prvo se skuva pirinač. Snažno sugerišem neki dugog zrna i parboiled jer vam je ptrebno da se posle kuvanja lepo ocedi i da se ne lepi. Ja sam koristio integralni vijetnamski, parboiled (koji je i hranljiviji) koji se kuva momačkih 18 minuta. Skuvo, ostavio u cediljci pola sata dok sam po kući tražio sve Dragon Quest igre koje imam.

Onda: dobro zagrejete ulje, i to onako, malko deblji sloj, ne baš ko za pomfrit, al ne i da samo ovlaži tiganj. Preporučujem što širi tiganj, takođe, ovde je bitna jaka vatra i ne dinsta se dugo. Takođe, većina recepata sugeriše ulje od susama. Ja sam koristio palmino zbog visoke tačke ključanja i zadovoljan sam rezultatima.

Dakle, na ulju prvo ispržio seckani luk, znate već, da postane providan. Naseckao jednu šargarepu, na baš tanke kolutove i jednu tikvicu na sitne, SITNE kockice, dodao u tiganj. Posolio, dodao crni biber, dosta vlašca, sušenog običnog peršuna i vezu svežeg francuskog peršuna. Naravno, dodao slatkog karija - uvek se osećam krivim jer je on praktično cheat code za kuvanje.  Pirjao dok voda nije skoro sasvim isparila.

Onda, pirinač ratresao prstima pa dodao ključni sastojak u njega. Naime kurkumu aka turmerik. Ova vrsta šafrana je presudna za lepu žutu boju koju ovo jelo ima širom dalekog istoka a i daje svoju nijansu ukusu svojim savršenim kombinovanjem sa karijem. Kurkumu, dakle, u prahu sipati po ličnom osećaju. Skoro da je nemoguće preterati. Dobro izmešati sa pirinčem, prstima najbolje.

Onda se ta smeša doda u tiganj. Ja nisam smanjivao vatru jer je u pirinču još bilo vode. Sve zajedno se pirja još jedno dva minuta dok pirinač ne krene da se vidno puši. Ako se ima utisak da je previše suvo čim se spusti u tiganj, može se dodati malo vode, naravno, ali malo. Na kraju, kad se  vidi da su stvari doro zapržene, umute se dva jajeta i dodaju u smešu nastavljajući sa mešanjem na jakoj vatri još jedno minut. Jaje treba da se stegne i ravnomerno izmrvi i izmeša sa smesom - mada ne SASVIM ravnomerno, ideja jeste da ima većih komada tu i tamo. Servirati toplo, naravno.

Moja žena bila zadovoljna, nadam se da ćete i vi.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #5 on: 28-09-2016, 22:32:17 »
Као неки изокренути Петроније, гдје месо замјењује мрква. Најежих се!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

lilit

• 5
  • 3
« Reply #6 on: 28-09-2016, 22:33:15 »
we are all mad here :lol: :lol: :lol:

vraćaj se.  xtwak
That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Scordisk

• 3
« Reply #7 on: 28-09-2016, 22:37:52 »
Odličan! Jaje i pirinač su najbolja kombinacija. Vrlo sfašistički ručak, prvom sledećom prilikom ću ga isprobati. Koji kari koristiš?

Boban

• 3
« Reply #8 on: 28-09-2016, 23:09:29 »
Meho, sve što ti spremaš i kačiš ovde je sjajno, ali kao garnirung uz neko mesto, da popuni prostor u tanjiru i kad zahvatim konkretnu hranu da mi u kašiku upadne i neki vitamin.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #9 on: 28-09-2016, 23:24:24 »
... a ne ovako da se zatvarate u ljušturu sf-a i mislite kako vam je tako ugodno
haha... ovo je dobro! ugoda. sf ljuštura. izolacija.

saturnica

• 8
  • 3
  • *
« Reply #10 on: 28-09-2016, 23:28:18 »

SF fašizam vlada ovim forumom
ne dopuštaju se drugačija mišljenja...
pobunimo se protiv...
ne dopustimo...
Nemaš šanse protiv ljušture sf...!!!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #11 on: 28-09-2016, 23:41:20 »
Као неки изокренути Петроније, гдје месо замјењује мрква. Најежих се!
Ja ću ovo da probam, sa slaninom i šunkom naravno, bez ulja. Oduševljava me ukus pirinča kad se napije masti.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #12 on: 29-09-2016, 01:55:38 »
zašto se moj topik zloupotrebljava u kulinarske svrhe molim administratora da reaguje

Boban

• 3
« Reply #13 on: 29-09-2016, 03:43:24 »
otkad su pirinač i šargarepa kulinarstvo?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 29-09-2016, 08:27:11 »
zašto se moj topik zloupotrebljava u kulinarske svrhe molim administratora da reaguje

Pa, ovaj topik je tavorio nevoljen i skrajnut na ovom potforumu sa veoma malim potencijalom da ikada bude oživljen. Ovo je bio način da se ponovo na njemu priča, diskutuje i radi, a ako je tema SF fašizma aktuelna, svakako će moći da se prirodno nastavi u daljem životu ovog topika.

Meho, sve što ti spremaš i kačiš ovde je sjajno, ali kao garnirung uz neko mesto, da popuni prostor u tanjiru i kad zahvatim konkretnu hranu da mi u kašiku upadne i neki vitamin.

Ma, znam, to si već rekao povodom mojih ranijih jela. Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način, dodajući mu sa strane krmenadlu ili biftek ili, kako Petronije reče, koristeći slaninu umesto ulja (mada moraće da stavi dosta slanine, ovde je potrebna solidna količina ulja da pirinač ne izgori).

Koji kari koristiš?

Čak i onaj Premia koji ima da se kupi u Maksiju je meni dovoljno dobar a verujem da ima i boljih sa se kupe po specijalizovanijim radnjama.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #15 on: 29-09-2016, 08:38:13 »
Par komada domaće dimnjene sapunjare pusti taman onoliko masti koliko si opisao. Ne ide baš svaka slanina u tiganj.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #16 on: 29-09-2016, 09:00:07 »
Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način.

Stvarno, malo se mnogo preteruje. Ne znam nijedno meso koje se poslužuje bez ijedne povrćke. Odnos je stvar ličnog izbora. I nikako ne može da bude uslov. Tek tada reagujem.
Takođe, malo mi je čudno da se i oko masnoće sporimo. Ako Petronije ne trpi ulje, to vidim isto kao i odbojnost prema slaninici. O masnim podlogama za pripremu jela možemo da raspravljamo jedino na nivou fizikohemijskog reagovanja na toplotu. Ostalo je bezveze.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #17 on: 29-09-2016, 09:04:41 »
Skalope, ja se trudim da ne preterujem, ali sigurno mi se ponekad preteranost omakne.

Butt, seriously, valjda je jasno, očigledno i bespredmetno za raspravu to da ja nikog nigde ničim ni za šta ne uslovljavam. Samo pišem šta sam spremio i pojeo i da li mi se dopalo, a svako može da to spremi kako želi sa onoliko mesa koliko mu odgovara.

Par komada domaće dimnjene sapunjare pusti taman onoliko masti koliko si opisao. Ne ide baš svaka slanina u tiganj.

Rodžr det. Ti i moj otac biste se odlično slagali u kuhinji, i on je sklon sapunjari, a ja je nisam voleo ni kad sam jeo meso i slaninu.  :lol:

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #18 on: 29-09-2016, 09:50:45 »

Ne preterujmo sa prigovorima, ipak ova rasprava ima mnogo diskretnih poveznica sa nazivom topika, mada bi naziv "Kako mi je veganski fašizam ogadio čitanje recepata" ili tako nekako bilo prikladnije najnovijim Mehovim ispadima.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #19 on: 29-09-2016, 10:31:10 »
Ovaj recept koji sam gore ispisao očigledno nije veganski pa se nadam da je sad sve u redu  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #20 on: 29-09-2016, 10:37:06 »

Poštujem, naravno, ko želi svakako može da ovo što sam ja spremao spremi na svoj način.

Stvarno, malo se mnogo preteruje. Ne znam nijedno meso koje se poslužuje bez ijedne povrćke. Odnos je stvar ličnog izbora. I nikako ne može da bude uslov. Tek tada reagujem.
Takođe, malo mi je čudno da se i oko masnoće sporimo. Ako Petronije ne trpi ulje, to vidim isto kao i odbojnost prema slaninici. O masnim podlogama za pripremu jela možemo da raspravljamo jedino na nivou fizikohemijskog reagovanja na toplotu. Ostalo je bezveze.

Ne sporimo se, meni su palačinke na masti ukusnije nego na ulju. Više volim miris masti nego miris ulja dok gori u tiganju. Više volim belu mast mojih svinja koja je nastala kao nusprodukt topljenja čvaraka, nego ulje iz plastične flaše iz maxija. A o spremanju bilo čega na masti istopljene dimnjene domaće slanine verujem da nema potrebe polemisati, ako tu nema razlike onda ja imam neki poremećaj. Dakle, ne sporimo se, meni je sve ukusnije na masti, ko više voli ulje, neka troši ulje, baš me briga.

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #21 on: 29-09-2016, 10:48:29 »
Ovaj recept koji sam gore ispisao očigledno nije veganski pa se nadam da je sad sve u redu  :lol:

Ćuti bre!!! Vidiš da te branim od nekorektnih i ničim izazvanih napada na tvoju nežnu ličnost!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #22 on: 29-09-2016, 10:53:38 »
Zahvaljujem na odbrani mada nisu ovo neki ozbiljni napadi  :lol: :lol: :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #23 on: 29-09-2016, 11:06:58 »

Dakle, ne sporimo se, meni je sve ukusnije na masti, ko više voli ulje, neka troši ulje, baš me briga.

Baš tako. Hajd zamisli da je mojka majka morala i zelenu salatu da začini istopljenom mašću! Tada nije bilo ulja uopšte.
Zato danas imam u stanu belu slaninu, manju kantu masti, ulje obično i maslinovo, pa i bučino ulje za posebne salate. Bilo je je i ulja od kikirikija dok ga je bilo. Volimo prigodno i različito.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

• 3
« Reply #24 on: 29-09-2016, 11:36:39 »
U mom univerzumu, mast je potreban, dovoljan i neophodan sastojak svakom prženju ili pečenju.
Kakva bre ulja i pomade...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #25 on: 29-09-2016, 11:45:01 »
Baš sam hteo to da napišem ali me je posao sprečio. Ulja koristim za salate i marinade, za svako prženje ili podmazivanje pečenja, koristi se mast. Ne zato što je već imam nego što je volim. Dešava se da nestane, onda opet kupim mast, i to jurim domaću, ova iz mesare hoće da miriše na užeglo ili zagorelo. Litra ulja nam traje mesecima.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #26 on: 29-09-2016, 11:48:34 »
U Bobanovom univerzumu prilog za dimljena rebarca je kajmak.

Petronije, na čemu pržiš ribu?

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #27 on: 29-09-2016, 12:03:59 »
Ribu nisam pržio 100 godina, a i tad sam je pržio u masti, naravno. U zadnje vreme ili pečem na teflonu ili roštilj. Teflon podmazujem sa mašću, ili maslinovim uljem kad imam. Niko se ne buni. U talandaru - tanjiraču nikad nisam video da neko sipa ulje.

Scordisk

• 3
« Reply #28 on: 04-10-2016, 19:53:24 »
Odličan recept Mjeho, baš sam pravio juče, uz dodatak ribe, super je ispalo

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #29 on: 04-10-2016, 20:06:11 »
Fašizam uvek upali  :-| :-| :-|

Scordisk

• 3
« Reply #30 on: 05-10-2016, 00:41:20 »
Sfašizam pogotovo :D Daj, der, okači još nešto, za četvrtak sam obećao ručak, sada se moram držati visokih standarda, a čak su mi i inovativnost pripisali... Ne smem da razočaram

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #31 on: 05-10-2016, 05:22:53 »
Pa... ove nedelje ne kuvam ništa jer je žena spremila punjene paprike i otišla u Kan... Spremiću joj gibanicu za povratak ali za to ti ne treba recept  :lol:

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #32 on: 05-10-2016, 20:52:18 »

Beat this, Meho!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #33 on: 05-10-2016, 21:41:28 »
Šta je to? I zašto treba da ga tučem?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 05-10-2016, 21:53:09 »
Одакле ја знам шта је, пратио сам тебе и убацио све + месо!

Добро, ајде, могло би се звати тагара, мада у то свако трпа шта коме падне под руку, па тако и ја.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #35 on: 06-10-2016, 05:16:44 »
Pa, je li bilo dobro?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #36 on: 06-10-2016, 11:16:54 »
s mesom odlično!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #37 on: 06-10-2016, 18:05:10 »
Evo pominjane gibanice. Jastrebački sitan sir i heljdine kore.

Solidan profil:

Biće i palačinki za posle...

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #38 on: 06-10-2016, 19:12:17 »
Ukusan ovaj SF Fašizam! 

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #39 on: 06-10-2016, 21:42:12 »
Fašizam kakav su pravile naše bake  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 09-10-2016, 19:30:43 »
Nedeljni fašistički sadržaj je malo kaloričniji pošto se fizički radilo. Naime, ispohovao sam  paprike.

E sad, pošto nije red da se jede samo pohovano, valja malo i da se zazeleni, spremio sam i spanać.

Oštrookiji čitaoci zapažaju da je spanać u tiganju, jer je pržen. Ko klinac spremao sam ga dinstan, sa zaprškom i mlekom, ali ovo je malo laganije, da ne pominjem bržije.

Generalno, spanać - može i bejbi ako vas mrzi da ga čistite - isperete i dobro osušite. Voda je nepoželjna. Na vrelom ulju ispržite malo luka i/ ili belog luka (pošto je beli luk, već se drugde raspravljalo o tome, kontroverzan, možete da napravite kompromis kao ja i koristite onaj u prahu ako želite kakav-takav ukus ali ne i sutrašnji miris u kanelariji) pa dodate spanać. Posolite i dodate samo malo (pola kašičice) šećera, on pojačava ukus. Pirjate na jakoj vatri oko dva minuta ako ste ga dobro osušili i gotov je.

U mom današnjem slučaju, pošto nisam imao svež spanać, planirao sam nešto drugo, korišćen je smrznut. Sušio sam ga papirima dosta dugo ali je ipak morao da bude na vatri malo duže - oko pet minuta - da voda ispari. Naravno, rezultat je da je ovo što se vidi na slici malo obareno a malo prženo, ali uspelo je, ispao je suv i kompaktan. Ja sam na kokosovom ulju ispržio glavicu crnog luka, beli u prahu, dodao spanać, posolio, biber, vlašac, kurkuma, kari i malo suncokreta, te crnog bibera. Pet minuta i fajront. Moja žena mrzi spanać i gnuša ga se ali za ovo je rekla da nije rđavo.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #41 on: 09-10-2016, 19:50:03 »
spanać ću zanemariti al te paprike deluju opasno!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #42 on: 09-10-2016, 20:01:14 »
Pa, one su klasika... E, da, u spanać sam na samom kraju dodao i malo parmezana u prahu  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #43 on: 09-10-2016, 20:28:18 »
Nikad nisam pržio spanać, moraću da probam, ovako deluje super, i paprike mesnate, pohovane, mogao bih za neku laganu večeru. Nešto sam drugo hteo da izjavim, i stojim iza toga, nije vezano za ovu tvoju klopu nego više kao neko generalno pravilo, da ne kažem zakon.
Jebeš spanać bez belog luka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #44 on: 09-10-2016, 22:27:40 »
Pa zato sam ga i stavljao  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #45 on: 09-10-2016, 22:37:44 »
Ma znam, zato sam i naglasio da to nema veze sa tvojim jelom već generalno jer si spominjao da se neko grozi belog luka. Inače spanać obožavam kad ostane od ručka da ga jedem hladnog onako direkt iz šerpe...mmmmm...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #46 on: 11-10-2016, 18:15:39 »
Nova fašistička avantura:

Pošto je sad, kao, hladnije, onda može da se jede i malčice jača hrana. U ovom sličaju... er... tofu?

Dakle, prosto ali prilično ukusno: kokosovo ulje, jedna glavica crnog luka sitno nasečena, pa odozgo narendana šargarepa, sitno isečena jedna crvenkasta paprika i jedna tikvica, sve to da se lepo propirja uz dodatak začina po želji. U mom slučaju so, biber, bosiljak, malo karija, jedna veza svežeg peršuna i jedna veza svežeg francuskog peršuna. Na kraju, kad je voda skoro potpuno nestala, dodaje se dve šake bejbi spanaća, naseckanog sitno, pa se s njim pirja još oko minut pa se onda doda šaka suncokretovog sirovog semena i još minut se sve zajedno proprži. Pred sam kraj dodao sam i umešao kašičicu zelenog kari sosa (ima da se kupi u Maxxxiju). Ako to dodajete, oprezno jer je veoma slan i malo ljut (ima u sebi ljute paprike). Pošto ja ne volim ljuto, stavljam ga samo malo, ali onda manje solim sve ostalo.

U drugom tiganju se zagreje isto to ulje. Onda sam tofu (običan, presan, bez začina) naseckao na kocke, posolio i pržio na jakoj vatri jedno tri minuta. Može i kraće, razume se, ja volim da je rešiji.

Na kraju sam to izmešao, skuvao pirinčane rezance i onda ih izmešao sa ovim. Moj ženski zamorac je promrljao da je "baš ukusno" ali sigurno se radi o zaveri.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #47 on: 11-10-2016, 20:13:52 »
Ne odustaješ? Potpuno bizzare, al in a positive way :lol: :lol:

Btw, recept deluje vrlo primamljivo.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #48 on: 11-10-2016, 21:46:45 »
Ko odustane od tofua nije iskren fašista!!!!!!!!!!

tomat

• 4
  • 3
« Reply #49 on: 11-10-2016, 21:50:01 »
pažnja: ovaj recept sadrži prodakt plejsment!

uzeti jednu meksičku mešavinu

direktno iz zamrzivača roknuti u duboki tiganj (vok ili tako nešto) sa malo ulja koji je prethodno zagrejan na jakoj vatri

pržiti na jakoj vatri 5-6 minuta dok ne ispari voda, onda smanjiti vatru na srednje jaku i dadati začine (koristio sam mleveni kim, mleveni korijander, so, biber, slatku mlevenu papriku, ljutu mlevenu papriku, peršun, otprilike svega po kašičicu, ljute paprike pola kašičice)

pržiti sa začinima još jedno 4-5 minuta, pa dodati pasirani paradajz (tomatino or sam sač šit)

krčkati tako sa paradajzom još jedno 5 minuta, zatim poslužiti na pirinču, kuskusu, nudlama ili šta već imate. posuti peršunom

iźjesti!

vreme spremanja: 15 minuta. jedna mešavina hrani dvoje gladnih ili troje manje gladnih. odlično se podgreva, a nije loše ni ladno.

sve ovo može i sa svežim povrćem (crni pasulj, kukuruz, scni luk, šargarepa, boranija, paprika), ali je ovako neuporedivo brže.

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #50 on: 11-10-2016, 22:05:03 »
Istina, brže je.  :lol:

Ja sam, inače tomatino prestao da ikako koristim, skroz mi zakloni ukus svega drugog. Ništa protiv tebe, naravno.

Inače, vegetarijanizam iz strong na ovom topiku. To je ta moć  fašizma  :lol:

tomat

• 4
  • 3
« Reply #51 on: 11-10-2016, 22:15:22 »
ja sam večeras rabio neki GURMAN paradajz, nije loš. može i druga sorta, po ukusu. a glede ukusa, ovde dominiraju ovi začini, pa paradajz ne kvari zabavu.

u poslednje vreme koristim znatno manje mesa u ishrani, ove povrćne varijante su dobre a i brzo se spremaju. pravio neki dan falafel, al ga pržio u tiganju, ništa friteza, fino ispalo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #52 on: 13-10-2016, 19:08:23 »
Fašizam kao moda: propržene dve glavice luka, jedna naseckana crvena paprika, narendana šargarepa, na sitno iseckane tikvica, patlidžan i dve šake šarene boranije sa solju, biberom, bosiokom, peršunom, karijem i kurkumom, sve dok se lepo ne sjedine odnosno dok ne nestane vode. U međuvremenu se vijetnamki integralni parboiled pirinač kuvao osamnaest minuta, ocedi se ali se ne ostavi da se suši nego se sve izmeša, doda 100 grama indijskog oraha pa u rernu na 250 stepeni jedno 20 minuta. Lepota.

Posluženo, kao što se vidi, uz domaću supu sa rezancima i salatu od mladog spanaća...

Scordisk

• 3
« Reply #53 on: 15-10-2016, 02:32:13 »
Variraš istu temu, Meho, ali ja pirinču i povrću ne mogu odoleti! Sutra ću da probam.

Nego, u ozbiljnom sam problemu. Ne umem da kuvam pirinač, a uglavnom imam teglu onog integralnog. A volim jesti pirinač. Neki saveti? Nijedno uputstvo neće biti previše komlikovano. jedna šerpa je već spajena a pirinač je imao ukus pepela....

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #54 on: 15-10-2016, 06:02:59 »
Pa, variram je jer imam sastojke u kući koje treba iskoristiti  :lol:  No, u ovoj poslednjoj fašističkoj kombinaciji je indijski orah priličan gamechanger. Nikako ne treba podceniti koliko njegovo prisustvo menja ukus ali i teksturu jela. U rerni se on sjajno razmekša i... ma probaj, nećeš se razočarati.

Što se tiče kuvanja pirinča, er... šta je tačno problem? Ako spremaš običan, oldskul, kuvaš ga kratko (do pet minuta) u dosta vode i ostaviš posle u vodi da upije. Ali ja isključivo koristim parbolied varijante (pomenuto već da su između ostalog i zdravije) koje se kuvaju mnogo duže (ovaj gore 18 minuta, vele na kutiji) i posle se ocede i rastresite su i kočoperne.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #55 on: 15-10-2016, 12:07:42 »
Jedna mera pirinča i jedna ipo do dve mere vode, kuvaš na tihoj vatri dok ne nestane vode.

Alternarivno, imaš one pirinče u kesicama, jedna kesica za dvoje, staviš u ključalu vodu i kuvaš kolko kaže na kutiji. Recimo, basmati iz maksija oko 10 minuta, izvadiš iz vode i istreseš iz kesice, odličan ispadne, rastresit.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #56 on: 15-10-2016, 14:44:57 »
evo i ja da dam doprinos SFasizmu :lol:

oko pirinca; uvek koristim dugo zrno, nije los onaj zuckasti, "vitaminizirani", jer se ne lepi.

drugo, stavi slobodno 2 do 2 i po mere vode na jednu meru pirinca, ako ne i vise. tretiraj ga kao kad kuvas spagete, tj...njemu treba 15-20 minuta, kad stavis puno vode, ne cekaj da ispari nego probaj neko zrnce, kad je kuvano istresi sve u cediljku (kao kad cedis spagete) i bice rastresit. tako je jednostavnije, mislim.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #57 on: 15-10-2016, 15:01:30 »
meni se ne lijepi samo Centroproizvod riža. Ne znam za kvalitet, dal je nešto bolje i ukusnije, ali sve ostalo se lijepi i smara, pogotovo one integralne kombinacije. C pirinač maltene ne mora ni da se miješa dok se kuva.

Fascinantno je da je njihovo uputstvo potpuno ispravno, dakle koliko čaša vode treba da staviš i koliko da kuvaš, tačno je kao da prave Švajcarci bogtemazo

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #58 on: 15-10-2016, 15:05:59 »
ma, meni je i Premia super ispadao :D

dugo zrno je zakon, okrugli puste previse skroba, plus, sto KRUPNIJE zrno to bolje. zaboravite na one sitne belicaste sto izgledaju kao mekinje ili vec neka sekundarna sirovina :lol:

Scordisk

• 3
« Reply #59 on: 15-10-2016, 17:34:44 »
No, u ovoj poslednjoj fašističkoj kombinaciji je indijski orah priličan gamechanger. Nikako ne treba podceniti koliko njegovo prisustvo menja ukus ali i teksturu jela. U rerni se on sjajno razmekša i... ma probaj, nećeš se razočarati.

Slatkorečiv si, Meho, sada moram probati ovu kombinaciju (inače, ponovio sam tvoj prethodni recept pre neki dan, mislim da mi to postaje omiljen recept)

A što se tiče mog kmečanja po glede kuvanja pirinča, glavni mi je problem što ja prosto nikada ne znam šta će na kraju ispasti. Ove pirinče u kesici iz principa izbegavam (deluje mi kao varanje), uglavnom uzimam integralni pirinač, i nekada ispadne super, nekada je pretvrd, a često mi se i polepi po dnu. Onaj običan kada uzmem, često mi je mljackav i sluzav. A najveći mi je problem, zapravo, da odredim koja je to mera pirinča za dvoje ješnih ljudi - kad god sipam, mislim da je previše, kada skuvam, deluje mi premalo..... Eh, sve u svemu, borba je to neprestana.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #60 on: 15-10-2016, 17:45:47 »
Parboiled pirinač se ne lepi, pa uzimaj njega. Vode sipaj koliko hoćeš, ne može da je bude previše. Količina pirinča... pa, već ćeš oceniti...

Nego, jel neko za slane palačinke?  :lol:

Od ovog su nastale:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #61 on: 15-10-2016, 19:01:35 »
Zaliješ ih nekim prelivom sa jajima pa zapečeš u rerni?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #62 on: 15-10-2016, 20:15:48 »
Jaja + mleko. Doduše 0.5 % masti - praktično voda  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #63 on: 19-10-2016, 18:42:16 »
Nova fašistička avantura:

Evo šta je ovo:

Prvo na ulju, srednje zagrejanom, prepržite susam. To traje 3-4 minua, ne treba mnogo ložiti da ne zagori, a treba malo da potamni. Ja sam na kraju dodao i indijski orah, ali pošto je on već bio pečen, njega sam još minut propirjao i stavio sve na stranu.

Zatim u velikom tiganju jako ugrejete ulje. Preporučujem neko sa višom tačkom ključanja - ja sam koristio palmino - jer nam treba jaka vatra i viša temperatura.

Iseckate glavicu luka, sitno, tresnete je na vrelo ulje. Preko toga ide pakovanje šiitake pečuraka, isečenih na komade srednje veličine:

Šiitake imaju malo manje vode od šampinjona  - približno bukovači, recimo - ali i dalje su 90% voda, dakle udrite ih na veoma jaku vatru da voda brže ispari jer treba više da se prže nego da se dinstaju. Par minuta kasnije dodate zelenu, okruglu boraniju i, ako ste kao ja, narendanu (ili iseckanu) šargarepu.

Sve se to lepo začini, so, biber, vlašac, ja sam dodao i beli luk u prahu zbog pečuraka, na kraju, kad se boranija razmekšala, ubacio sam i vezu sitno iseckanog peršuna. Sve vreme vatru držati do daske.  :lol:

Kad se završi, umeša se susam (i indijski orah) i posluži se toplo:

Jedna od verzija recepta kaže da se u sve na kraju doda terijaki sos i izmeša. Ja ga baš i ne trošim jer ima alkohola a i on je prevashodno marinada. Moja žena jeste probala sa njim i njoj je to okej...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #64 on: 21-10-2016, 18:43:22 »

Današnji fašistički ispad je bio dosta ljut ali ukusan, đavo ga odnio. Na vrelom ulju sam redom dinstao crni luk, narendanu tikvicu (da ispari voda), narendanu šargarepu i kupus. Začinio (so, biber, sušeni peršun, bosiljak, vlašac, beli luk u prahu) pa dodao bambus (seckan, iz salamure) i dve sitno isečene velike crvene šljive. Ljutina je bila od bibera, kao kontrast šećeru iz šljiva. Dobro propržio pa kad je vode skoro sasvim nestalo ubacio dve šake suncokretovog semena i 40-50 grama indijskog oraha. Pržio još dva minuta. Poslužio s pirinčanim rezancima.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #65 on: 22-10-2016, 14:01:28 »
ovo lepo izgleda a onu gore boraniju bih jela samo da me puškom nateraju. :lol:
btw, VR je bolji nego što sam se nadala, javiću se na temi kad procesiram.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #66 on: 22-10-2016, 14:02:48 »
Fašizam se uvek dosta oslanja na silu tako da... ima smisla.  :lol:

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #67 on: 22-10-2016, 15:18:46 »
Quote from: Meho Krljic
đavo ga odnio

xrofl

ja sam juce jela ljute kineze, ali nisam sama spremala. izgleda i zvuci ukusno!

Agota

• 4
  • 3
« Reply #68 on: 22-10-2016, 15:21:00 »
ovo lepo izgleda a onu gore boraniju bih jela samo da me puškom nateraju. :lol:

od kad znam za sebe mrzim buraniju! ne znam dal je gori miris ili ukus. bljak, bljak, bljak...
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #69 on: 22-10-2016, 16:13:08 »
Ni ja nisam voleo boraniju kao dete. Ali shvatio sam da je moj problem više s njenim spremanjem sa zaprškom i jako ukuvanom nego u samoj boraniji. Ove verzije koje sad spremam su dobre!!!!!!!

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #70 on: 22-10-2016, 16:17:45 »
boranija >> grašak

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #71 on: 22-10-2016, 16:31:29 »
Opet sve zavisi kako se sprema. Kažem, meni većina jela koja nisam voleo kao mali nisu bila zapravo problematična zbog glavnog sastojka nego zbog svega ostalog. Mrzeo sam kelerabu od svoje recimo pete pa do svoje četrdesete godine kada sam je ponovo probao i shvatio da je actually ukusna.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #72 on: 22-10-2016, 18:03:04 »
Art of Pirinač
(sad videh u kom smo potforumu  xrofl , Mehan je kriv za sve)

pirinač koji isključivo trošimo (osim za sutlijaš) je basmati jer hoćemo da nam na kraju bude rastresit a ne gnjecav.
Laila firma. Odličan, solidno jeftin.

za 5 osoba uzmem 500-650g pirinča, isperem 2-3 puta, i ostavim da odstoji otprilike pola sata (kod mene sve s kuhanjem ide na otprilike :lol:). u međuvremenu nalijem jedno 2-2.5l vode u šerpu, posolim (da voda bude slana) i kad H2O krene da ključa, ubacim pirinač (prolijem prethodno onu vodu u kojoj je stajao). i tako se kuha jedno 15 minuta, odnosno tačno do trenutka kad se mala bela tačkica u sredini pirinčanog zrna (kad zagrizem) ne može više videti golim okom.
tad skinem šerpu s vatre, prospem vodu i to je to.
povremeno volim malo da ga zapečem na puteru, pa na dno šerpe (dok mi se pirinač cedi) ubacim malo puterčića i na njega vratim pirnač, jedno 5 min ga tako ostavim i skinem s vatre. posle prebacim pirinač u posudu i obično ode dok si reko keks.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #73 on: 22-10-2016, 18:38:59 »
Eto!!!! Pirinač je sad osvetljen sa svih strana!!

Ja sam , jer su prošli put pokupile simpatije, opet pohovao paprike. Kad već preko nedelje ne spremam sa brašnom, da malo za vikend pokvarim  :lol:

Ovom prilikom asistirali su im krompiri, nasečeni na kriške, posoljeni, namazani uljem i pečeni u rerni na aluminijumskoj foliji.

Jela se i domaća supa al nisam je slikao, znaju svi već kako izgleda.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #74 on: 22-10-2016, 19:34:20 »
pohovane paprike forever!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #75 on: 22-10-2016, 19:41:14 »
Fascism is strong with this one  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #76 on: 23-10-2016, 18:30:37 »
Pošto se juče zgriješilo sa pohovanim paprikama, dans ide pokajanje uz antioksidanse. Baren brokoli začinjen vlašcem, peršunom, biberom i bosiljkom, sa samo malo prezle:

Plus supa:

I salata, naravno:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #77 on: 23-10-2016, 20:20:47 »
Ulažem protestnu notu što me Meho nije obavestio da kuva na ovom topiku! Samo pukom slučajnošću, uhodeći Lilit otkrih ovo carstvo!
Meho, Mehane, gde će ti duša, a znaš kolika sam ti fanica!

lilit

• 5
  • 3
« Reply #78 on: 23-10-2016, 20:32:42 »
ma molim ga da se okane ove republike mehmedove krajine i vrati u sastav republike krkanja al ožiljci su izgleda duboki, ni šaljić ne pomaže!  xrofl

Ana

• 4
  • 3
« Reply #79 on: 23-10-2016, 20:34:22 »
Meni je manje bitna forma (gde) no suština (šta), ja se obradovah kao da sam većinu ovoga probala!

Meho, daj originalni recept za pirinač s jajima, koji ti je bio izvorna inspirejšn, baš me sad zanima!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #80 on: 23-10-2016, 21:15:12 »
Uf... moram sutra da ga potražim...  to mi je negde svastika slala... Ali sličan je mom osim što kod mene ima više povrća.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #81 on: 23-10-2016, 21:20:53 »
Malo proguglah, nisam našla sličan. Ne moraš mnogo da se trudiš, ako naletiš, seti se  xremyb Možda bi se mom sinu dopalo. Danas smo pravili spisak onoga što voli da jede (pošto smo se oko musake raspravljali), pa me opet muka uhvatila od njegove probirljivosti. :cry:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #82 on: 23-10-2016, 21:39:01 »

Ana

• 4
  • 3
« Reply #83 on: 23-10-2016, 21:40:37 »
Hvala  xremyb

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #84 on: 23-10-2016, 21:56:41 »
Fašizam zbližava ljude  :|

Ana

• 4
  • 3
« Reply #85 on: 23-10-2016, 22:24:33 »
Kopriva nas održala, njojzi hvala  :-|

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #86 on: 06-11-2016, 18:50:58 »
Kad se preteruje, nek se fašistički preteruje  :|

Ovi zlatni dukati su, dakako tikvice.

Pala je i koja paprika, of kors.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #87 on: 06-11-2016, 18:52:47 »
samo nek cvrči! :lol:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #88 on: 06-11-2016, 19:10:20 »
Vidi se na ovoj poslednjoj slici da je i šporet malko stradao. Al obrisalo se a i svakako moramo i mi da imamo neke žrtve  :lol:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #89 on: 06-11-2016, 19:24:06 »
Mehmete, kako stojiš sa čorbuljacima? Pre neki dan odnela neko mleko za bebe drugaru i njegova baba mi iznela bundevu iz bašte ...znaš kolika je! Ne znam šta ću s njom, pa reko... aj da pitam šta mi teško?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #90 on: 06-11-2016, 19:37:05 »
Pa... najbolje spremam čorbu od zelja... Ali bundeva ne bi trebalo da je teška. Ima ovaj recept:

http://zena.blic.rs/recepti/Supe-i-corbe/8878/Krem-corba-od-bundeve

Agota

• 4
  • 3
« Reply #91 on: 06-11-2016, 19:41:13 »
pa nije loše! samo bh izbacila ovaj celer, uh, što mrzim celer,a zdrav je.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #92 on: 06-11-2016, 19:51:21 »
Oh... ja ga obožavam  :oops:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #93 on: 06-11-2016, 19:57:40 »
good for you! ili recimo lovorov list što mi to smeta, miris pogotovo, ili kad se pretera sa karanfilićem  i to zna biti gadno. ali zato kari obožavam ali samo u prahu ima i onih tečnih, ali to nije to

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #94 on: 06-11-2016, 21:30:11 »
Uh, meni je kari... već sam napisao na ovom topiku. To je cheat code za kuvanje. I prah i sos (u poslednje jelo koje sam spremao pre neki dan sam sipao sos... prelepo!!!!). Još se sjajno kombinuje sa kurkumom...

divča

• 4
  • 3
« Reply #95 on: 07-11-2016, 12:57:31 »
cek, pa zar nije ta kurkuma vec glavni sastojak u kari mesavini?
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

divča

• 4
  • 3
« Reply #96 on: 07-11-2016, 13:02:28 »
inace, pasha mi jednom doneo neki kari sos sa ananasom iz Austrije -- meni je inacesve rafiniranije od klot pasulj pomalo egzotika od koje zazirem, ali sam ovo jeo i na leba posto sam se usudio da probam.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #97 on: 07-11-2016, 13:32:36 »
cek, pa zar nije ta kurkuma vec glavni sastojak u kari mesavini?

Jeste, zato se i dobro mešaju. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #98 on: 07-11-2016, 18:33:16 »
sta reci... zavidite na sposobnostima! perfekcija od palacinki.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #99 on: 07-11-2016, 18:47:26 »
i nesto za nijansu jednostavnije, lagana vecera.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #100 on: 07-11-2016, 20:25:28 »
Holesterol junkie  :lol: :lol: :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #101 on: 07-11-2016, 20:49:36 »
substitucija dimljene slanine, cvaraka... moram nekako kompenzirati ili kriza. :roll:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #102 on: 07-11-2016, 20:53:54 »
Zašto bi menjao slaninu i čvarke bilo čime crni Zosko

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #103 on: 07-11-2016, 21:02:13 »
jer sam si obecao dozivjeti stotu. mislim, kad sam vec povlasten u to njemackoj, maltene money for nothing i chicks for free. treba to ipak malo cijeniti. :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #104 on: 07-11-2016, 21:24:27 »
Samo mi nije jasno ko te je ubedio da ćeš umreti od slanine, al' nek' ti bude, uživaj u jajima

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #105 on: 07-11-2016, 21:37:59 »
danke. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #106 on: 12-11-2016, 20:45:02 »
ispekao sam burek sa sirom (onaj iz lidlovog grckog tjedna), odlican, praktican, prodaju ga sve uz posudu u kojoj se pece.

Scordisk

• 3
« Reply #107 on: 12-11-2016, 20:50:26 »
To je sirnica, zosko!! Nemoj komšije da te čuju!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #108 on: 13-11-2016, 03:01:35 »
Sirnica? Kako ruzan termin i asocijacije... :mrgreen:

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #109 on: 13-11-2016, 10:43:22 »
Burek je nešto drugo. Predugo si ti u Germaniji. Burek nije savijača. Ovo jeste sirnica.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #110 on: 13-11-2016, 13:17:01 »
Име може да долази од турске речи bur (савијати); [2][3] , слично као и у српском , где речи савијача (од савијати) и гибаница (по једној теорији настало од гибати , иако други сматрају да је корен реч из египатског арапског ’giban’, што значи сир[4] )

Eto vidite, niko od vas nije u pravu!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #111 on: 13-11-2016, 13:38:37 »
meni se jeo burek, a ovo ugrubo izgleda kao burek i ima okus bureka, znaci, burek je!

Stipan

• 4
  • 3
« Reply #112 on: 13-11-2016, 14:49:59 »
Ma pusti Zosko, to sve neki Sarajevski fundamentalisti.

Ako ti se jede burek, ti jedi burek.

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #113 on: 13-11-2016, 15:04:35 »
ovo je burek. a kada budeš teo recept za gibanicu, stojim ti na raspolganju.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #114 on: 13-11-2016, 17:09:22 »
hvala aleksije. ma ne kompliciram ja toliko.
ovo je prakticno, mislim, dobro je i to tijesto sa sirom u drugoj varijanti ili burek, ali to sto spremio bilo na izvolite.

a ti me stipane jedini razumijes, vjerujem iz iskustva. nuzda nas tjera da se zadovoljimo s onim sto dostupno, a za niveliranje imamo sf. :mrgreen:

Scordisk

• 3
« Reply #115 on: 13-11-2016, 20:27:44 »
Ma što se mene tiče, burek može biti i sa eurokremom i bananom (ili pica burek!!), samo sam se zabrinuo što neko na temi posvećenoj Sarajevsko-Ferhadijskom Fašizmu krsti pitu sa sirom u burek :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #116 on: 13-11-2016, 20:31:35 »
Зоска преварили у германском супермаркету!

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #117 on: 13-11-2016, 20:40:58 »
Hehe, ovo me podseca na onu pricu raspravu virsle vs kobasice...

...ili burek vs pita  :lol: :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #118 on: 13-11-2016, 20:41:33 »
Kod nas, pak, čorba od zelja:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #119 on: 13-11-2016, 21:17:10 »
Nije od kupusa, vec kelja! :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #120 on: 13-11-2016, 22:30:04 »
E, da, to je ta večna problematika srpskohrvatskog. Hrvati kad kažu "zelje" misle na kupus, a mi na ovo:

http://www.story.rs/zdravi-i-srecni/put-do-srece/33601/zelje-zelenis-koji-cuva-zdravlje

tomat

• 4
  • 3
« Reply #121 on: 13-11-2016, 22:43:21 »
nači sarmice od zelja su u rvata zapravo regularne sarme?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #122 on: 13-11-2016, 22:59:31 »
da, umotane u list kiselog kupusa.

Agota

• 4
  • 3

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #124 on: 19-11-2016, 17:46:36 »
spremam veceru u znaku "kupujmo domace". :lol:
pravi kukuruzni kruh od pravog kukuruza, malo suhomesnatog, malo sira, malo papricica; domaceg, uglavnom, ljuto, slano, itd. plus vino, slavonija.
za desert pecem kokice od ovog posebnog klipa (zavidite!). :roll:

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #125 on: 19-11-2016, 17:52:33 »
Koje je vino?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #126 on: 19-11-2016, 17:55:19 »
traminac

varvarin

• 5
  • 3
« Reply #127 on: 19-11-2016, 17:57:40 »
Dobar izbor.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #128 on: 19-11-2016, 18:00:56 »
hvala.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #129 on: 19-11-2016, 18:03:05 »
Vikend-fašizam in ful fors:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #130 on: 20-11-2016, 02:45:19 »
zosko, kakav krasan desert!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #131 on: 04-12-2016, 10:48:16 »
ogulio za dorucak tri kineske jabuke.

i za medjuobrok pred-rucak cu na pari skuhati kupovnu domacu knedlu.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #132 on: 04-12-2016, 11:57:09 »
Šta ima u toj knedli?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #133 on: 04-12-2016, 12:38:58 »
nije punjena.
nude se i sa najrazlicitijim filom, ali to vise u bavarskoj. ova je bez, pfalz.
tu najcesce ide bez priloga ili ponekad sa kakvim preljevom od voca, slatkim, vanilije...
navukao se na tu vrstu knedli jos kao skolarac, jedna je promjera 10-15 cm.
dampfnudel ili doslovno prevedeno "parna knedla".
u tijesto idu brasno, secer, sol, vanilija, mlijeko, putar, germa.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #134 on: 04-12-2016, 12:48:49 »
Koja je razlika između japanske i kineske jabuke?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #135 on: 04-12-2016, 12:53:01 »
japanska ne zraci tek vitaminima? :lol:

scallop

• 5
  • 3
« Reply #136 on: 04-12-2016, 14:19:48 »
Ne postoje japanske i kineske jabuke. Postoji samo persimon, nativni američki plod. Sve ostalo je razvijanje posebnih sorti. Ovo što je Zosko očistio je nejestivo, jer je po ukusu oporo. Mora da ugnjili kao mušmula. Kod mene, u saksiji, upravo jedan digao glavu iz zemlje.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #137 on: 04-12-2016, 22:05:06 »
Meni je ovako oguljena savršena, kad ugnjili kao mušmula i/ili oskoruša, preslatka mi je. Ovako me podseća na neto lepo, egzotično, mrvicu oporo i slatko taman koliko treba. Konačno sam otkrila da volim te jabuke, dok sam probala gnjile, nikako.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #138 on: 05-12-2016, 03:07:18 »
Znači, moram s mehom da podelim. Pravim sad gulaš Džulije Čajld, i tu ide i ovo:

Napraviti dinstani sitni luk: zagrejati jednu i po kašiku maslaca i kada počne da peni dodati luk. Pržiti luk na jakoj vatri 10 minuta. Mešati ga da dobije ravnomernu braon boju. Kada porumeni, dodati pola šolje goveđe supe i začine: timijan, dve grančice svežeg peršuna i lovorov list. Pokriti i kuvati na laganoj vatri 45-50 minuta.

U receptu je originalno "pearl onion" kod nas se to zove ljutika ili kozjak. Ja ga nisam nešto tražila, ali sam kupila sitan crni luk, sitniji od loptice za stoni tenis. I morala sam da probam na šta to liči, pre nego što ga ubacim u gulaš, da ne pokvarim. I oduševim se. To je nešto slatkasto, pa karamelizovano, jedva sam se uzdržala da ne potamanim većinu. Meni se nije kuvao koliko ovde kaže, nestalo mi tečnosti ranije. Apsolutno savršenstvo od priloga. Da mi je neko pričao da ću crnim lukom, samostalno, da se oduševljavam, ne bih verovala.
Sad moram i originalni luk da nađem, da isprobam. Mislim da je ključno da bude što sitniji, da bi što više bio pržen, i sa tim ukusom maslaca. Pretpostavljam da bi na velikim glavicama samo spoljni sloj imao taj divotni šmek.
Sve u svemu, oduševljenje ovog meseca, gastronomsko.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #139 on: 05-12-2016, 06:27:54 »
Odlično, hvala, samo moram da smislim zamenu za goveđu supu  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #140 on: 05-12-2016, 09:55:19 »
@Ana koja je razlika između sitno iseckane krupne i manje krupne glavice? :)

lilit

• 5
  • 3
« Reply #141 on: 05-12-2016, 11:41:20 »
petronije, ovde se valjda radi o "sitnim al celim glavicama", a ne o sitno seckanom luku? mislim, bar tako sam ja razumela.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #142 on: 05-12-2016, 13:01:42 »
Onda smo različito razumeli, kad pomislim na luk i gulaš, u glavi mi je seckani luk. Mada i ja generalno volim sitnije glavice, imam utisak da je taj luk "slađi".

Ana

• 4
  • 3
« Reply #143 on: 05-12-2016, 13:31:04 »
Cele glavičice se dodaju, nisam shvatila da to iz ovog citata nije jasno, odbijte mi na euforiju i sitan sat  :-D Evo celog recepta:

http://www.soibiberblog.com/boeuf-bourguignon-a-la-julia-child/

Velika glavica luka se isecka i prži, a ovaj sitni se odvojeno dinsta pa se umeša u gulaš kad je gotov. Nisam slikala svoj, evo našla sam ovde sliku:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #144 on: 05-12-2016, 13:32:22 »
Odlično, hvala, samo moram da smislim zamenu za goveđu supu  :lol:

Mislim da bi se sasvim dobro pokazala šolja vode sa kašičicom 'suvog začina' - vegetoliko nešto, šta već koristiš.
Save

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #145 on: 05-12-2016, 14:06:46 »
Vegetu, naravno.  :lol: Ali mogla bi to da bude i supa od tikvica, razmišljam...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #146 on: 05-12-2016, 14:28:24 »
Meni je ovako oguljena savršena, kad ugnjili kao mušmula i/ili oskoruša, preslatka mi je. Ovako me podseća na neto lepo, egzotično, mrvicu oporo i slatko taman koliko treba. Konačno sam otkrila da volim te jabuke, dok sam probala gnjile, nikako.

slicno. :lol:
jos da malo i "ljutkasta", poput manga, bila bi bas idealna.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #147 on: 07-12-2016, 01:20:07 »
Cele glavičice se dodaju

to onda liči na stifado?

Ana

• 4
  • 3
« Reply #148 on: 07-12-2016, 01:38:26 »
Sad izguglah stifado, hval na ideji. U mojoj izvedbi i podseća, mada je luka mnogo manje nego mesa i pečuraka, ali u originalu ne bi trebalo, jer je taj pearl onion po veličini, bar sa slika, u rangu čenova belog luka.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #149 on: 07-12-2016, 02:14:50 »
to ću da ti donesem.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #150 on: 07-12-2016, 02:19:25 »
Hvala, javljam da li treba. Planirala sam da odem na pijacu u Bloku 45 za vikend, tada je ponuda neobična i izvrsna, svakakve se egzotične stvari sa malih organik imanja po Vojvodini mogu naći. Očekujem da ga nađem, kad ima ime na srpskom, negde ga ima. Ako ne uspem, javljam. xremyb
Da mi je neko pričao da ću luk iz inostranstva da nabavljam, ne bih verovala. A šmnka, garderoba, bila sam tako cool  :cry:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #151 on: 07-12-2016, 21:41:07 »

Ana

• 4
  • 3
« Reply #152 on: 07-12-2016, 22:25:04 »
Njoke u belom sosu od pečuraka i tikvica. Mljac.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #153 on: 07-12-2016, 22:32:35 »
Tako je. Masno, ali ukusno. Sutra mora da kupim neki brokoli i šargarepu da malo okajavamo.  :lol:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #154 on: 07-12-2016, 23:35:31 »

tona karija... ja to tako! :)

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #155 on: 08-12-2016, 14:57:36 »
ovaj aparat je nesto najbolje sto ikad uzeo. :lol:
vise ga ni ne spremam. malo ulja, pregrst zrnja, klik, 30 sekundi, malo soli ili secera na ispucane kokice, protresem i uzitak.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #156 on: 08-12-2016, 15:00:33 »
sad i kokice moramo da gledamo na ovom mehovom inspirativnom topiku? blasfemija! :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #157 on: 08-12-2016, 15:12:15 »
kakva blasfemija, pa biljne su. cak je i struja koja pokrece aparat zelena!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #158 on: 08-12-2016, 15:26:08 »
Tako i ja kad mi kažu da treba da jedem povrće pokažem na pakovanje Pringlsa i podsetim da je to krompir!!!!!!!!

lilit

• 5
  • 3
« Reply #159 on: 08-12-2016, 15:45:00 »
da, da, još mora da je to neki krompir pringls sa šunkom! :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #160 on: 08-12-2016, 16:12:32 »
Ima onaj sa ukusom slanine ali nisam ja džabe išo u školu, svestan sam da to nema veze sa slaninom i da tu aromu provajduje neki estar nastao preradom sirove nafte, tako da - vegan seal of approval za sve to.  :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #161 on: 08-12-2016, 20:37:30 »
e sad cu za inat ispeci ovu. malo je smrznuta, ali sve to struja rijesi.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #162 on: 08-12-2016, 21:40:18 »
done. :lol:
sorry, meho, mozda je ovo ipak trebalo na krkanluk topik tipa burek, ali zao mi da odmah potone u diskusiji koja se aktualno vodi tamo ili da otopicarim.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #163 on: 08-12-2016, 22:16:17 »
Nije problem, pa nismo fašisti da diskriminišemo.  :lol:  Uprkos imenu topika.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #164 on: 08-12-2016, 23:26:54 »
done.
sorry, meho, mozda je ovo ipak trebalo na krkanluk topik tipa burek, ali zao mi da odmah potone u diskusiji koja se aktualno vodi tamo ili da otopicarim.

Kobasice na topiku o bureku pored teme o krkanluku. Zosko jesi ti nešto piJo?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #165 on: 08-12-2016, 23:44:16 »
zasto sirnica s mesom ne bi isla na burek-topik?

Scordisk

• 3
« Reply #166 on: 09-12-2016, 01:12:24 »
e sad cu za inat ispeci ovu. malo je smrznuta, ali sve to struja rijesi.

Na jedan jezivi momenat sam pomislio da mi se Šešelj smeška sa kobasice :O

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #167 on: 09-12-2016, 08:28:00 »
zasto sirnica s mesom ne bi isla na burek-topik?
Ili mesnica sa sirom.

Aj neću Mehu da opstruiram topik ali stvarno ne znam što bi pečene kobaje trpao sa burekom. Jedino ako ne praviš burek sa kobasicama.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #168 on: 09-12-2016, 09:07:24 »
ma ne kompliciram ja toliko oko naziva jela. a ovo mi bas slici na burek s mesom, idealan cak, sustinski samo ono najfinije. :lol:

lilit

• 5
  • 3
« Reply #169 on: 09-12-2016, 09:14:42 »
neko je rekao opstrukcija topika? :lol:

pjur biljni proizvod:

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #170 on: 09-12-2016, 18:15:20 »
One paprike uz kobasicu mora da su dobro ljute!

inace, primecujem da se Bg pretvorio u grad kobasica :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #171 on: 09-12-2016, 18:29:14 »

Eh, da sad imam i kokice

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #172 on: 09-12-2016, 19:32:11 »
Da vratimo ovom topiku malo dostojanstva.

Moja ambicija da spremam balkanska jela inspirisana azijskim danas se materijalizovala u ovome. Jelo bismo mogli nazvati "neramen" jer očigledno nije ramen već njegov veganski dvojnik iz bizarro sveta. Ali je actually ukusno. Meni. Mojoj ženi manje.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #173 on: 09-12-2016, 20:51:32 »
što trpaš toliko testenine?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #174 on: 09-12-2016, 20:54:42 »
One paprike uz kobasicu mora da su dobro ljute!
inace, primecujem da se Bg pretvorio u grad kobasica :)

aha! :lol:
imam covjeka koji lud za ljutim papricicama. nabavlja sve zamislivo sjeme iz svih krajeva svijeta i sadi to, miluje, mazi, gladi i pazi. pa moram sve probati...

Da vratimo ovom topiku malo dostojanstva.
...

razmisljam koji "image" za ovo "nahvaliti"; mozda cannibal... :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #175 on: 09-12-2016, 21:07:50 »
što trpaš toliko testenine?

Pa inače će biti samo supa, rezanci sve povezuju u nešto transcendentnije.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #176 on: 09-12-2016, 21:08:29 »
vecera koju obozavam, glavni sastojak (nije onaj kineski iz trgovine, iako i kineski dobar, ali ovaj bolji). :roll:
vruci toast, putar, tona glavnog sastojka kroz presu, sol.
najveci problem: kako stati. i sto ne moze svaki dan.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #177 on: 09-12-2016, 21:43:05 »
ako/kad ostanete bez tosta, moze i vruca pogaca. imati cu 100 kg... :cry:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #178 on: 09-12-2016, 21:53:57 »

lilit

• 5
  • 3
« Reply #179 on: 09-12-2016, 22:00:14 »
aj majke ti skloni ovu poslednju fotku dok još možeš da modifikuješ post. slošiće mi se.  xfoht

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #180 on: 09-12-2016, 22:03:25 »
tko mi kaze! ovo je pjur priroda i zdravlje! skloni ti onaj plavi alkohol! uzas!

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #181 on: 09-12-2016, 22:18:16 »

Ođe fali neki sir i pršut

Jel to Meho diskriminiše turske slatkiše!?!?

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #182 on: 09-12-2016, 22:20:58 »
Prsut+sir i minus majonez. :)

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #183 on: 09-12-2016, 22:27:53 »
Stvarno, zosko, samo senf srbina spasava!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #184 on: 09-12-2016, 22:29:57 »
ne, ne, tu je naglasak na cesnjaku! probajte, doslovno se ne pusta. mislim, tko voli cesnjak.
i nije majoneza, vec putar koji se topi! pogaca je topla! :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #185 on: 09-12-2016, 22:45:36 »

Jel to Meho diskriminiše turske slatkiše!?!?

Ne, ali ipak sam morao da ubacim nešto pravljeno srukama. I to domaćim, organskim.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #186 on: 11-12-2016, 23:02:33 »
video od scallopa, pa uzeo malo da se igram sa batatom

isekao batat po dužini, malo krupnije. nisam ljuštio. tako isečen stavio u mikrotalasnu na najjače 5-6 minuta. izvadio i ostavio malo da se ohladi, pa dodao suve začine (origano, majčina dušica, bosiljak, beli luk u granulama, slatka i ljuta aleva, svega po kašičicu) i oko dve kašike maslinovog ulja. izmešao dobro da svaki komad dobije malo začina i ulja, pa stavio u rernu na 220 oko 30 minuta, na pola izvadio da ih okrenem.

umak po jedna jedinica jogurta (najbolje grčki, može i neki domaći al gušći), kečapa i majoneza.

pojo.

edit: može i bez mikrotalasne, u tom slučaju produžiti vreme u rerni za jedno 15-20 minuta.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #187 on: 14-12-2016, 19:54:50 »
Ovih dana je batata popularna na našem forumu, pa evo, ispečena u rerni na maslinovom ulju, posoljena i sa malo kurkume:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #188 on: 16-12-2016, 19:55:23 »

Imao neke šampinjone u kući... luk, šargarepa, pečurke, korijander, vlašac, biber, so, kurkuma, francuski peršun, soja sos, kari sos, pirinčani rezanci, badem i suncokret...

Ana

• 4
  • 3
« Reply #189 on: 17-12-2016, 02:25:11 »
Moj 'problem' sa tvojim ručkjovima je što mi sve preslično izgleda, jasno mi je da nije, po sastojcima, ali pojavno, u mom univerzumu, isto  :cry:
Imam doprinos ovoj temi: naleteh pre neki dan na '10 načina za povrće na ajuverdski način', ovo je jedan od, tikvice s makom, u rerni:

Save

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #190 on: 17-12-2016, 07:31:18 »
Pa, slično je i po sastojcima i po izgledu i po spremanju, ne može se to poreći. Al to su ti brzi ručkovi kad se vratim s posla i imam 20 minuta da nešto spremim...

Ove tikvice izgledaju NJAM!!!!!!!!!!!!!!

Ana

• 4
  • 3
« Reply #191 on: 17-12-2016, 14:33:59 »
Razumem, razumem.
Muž mi se mnogo razočarao, mislio je da su neki kolačići, stvarno izgledaju kao pitice od liisnatog testa mada ću naredni put (da, biće ga!) staviti manje maka. Mnogo maka daje neki ljut ukus  :-?
Evo tog spiska, nameravam i komorač da pravim (br. 7):

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/ayurveda-priprema-povrca?utm_source=alterna&utm_medium=email&utm_campaign=alternativa_za_vas&utm_content=10+ayurvedskih+recepata+za+pripremu+povr%C4%87a

lilit

• 5
  • 3
« Reply #192 on: 17-12-2016, 15:40:42 »
meni se čini da mehova jela izgledaju isto samo zato što je antitalenat za fotografiju. :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #193 on: 17-12-2016, 16:05:41 »
Ne, to su samo dva fenomena koja postoje u isto vreme  :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #194 on: 17-12-2016, 18:53:36 »
Treći fenomen je da ja nemam oko za finese, meni i kineska jela sva izgledaju isto. Dakle, kombinacija fenomena je u pitanju  :-D

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #195 on: 17-12-2016, 21:25:28 »
Fašizam je kompleksna pojava!

Ana

• 4
  • 3
« Reply #196 on: 18-12-2016, 22:50:04 »
Pošto ukućani izgoreše od temperature  :cry: a negde pročitah da je u tim slučajevima bolje da jedu provrće i UH nego proteine, napravila sam ovo:

http://steamykitchen.com/14838-white-beans-and-cabbage.html

I mnogo je ukusno i neobično. Za drugar'cu Lilit da dodam da kupus uopšte ne miriše na kuvani, više je svenuo, a na ukus skoro kao svež. Jelo i salata, 2u1. Topla preporuka.

Grilovala sam onaj komorač, i stvarno ne znam šta me spopada kad ga retko jedem, a svež volim

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #197 on: 19-12-2016, 06:18:39 »
da se pohvalim sa doruckom. :lol:
ovo slijedi narednih desetak dana. tako je kad covjek okruzen katolicima i prima cestitke! zavidite!

Ana

• 4
  • 3
« Reply #198 on: 19-12-2016, 23:08:57 »
Nema boljeg doručka, zavidim!

Ja sam pravila

http://www.natanjiru.com/2013/06/krem-supa-od-graska-i-mocarele.html

Za one koji vole grašak, pun pogodak. Za one koji ne vole, mala šansa da će baš ovim zavoleti, ukus je graško-esencija.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #199 on: 20-12-2016, 06:21:51 »
Ali prelepo izgleda na slici  :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #200 on: 20-12-2016, 06:35:56 »
obozavam grasak u kakvom corbuljku sa zlicnjacima. a ovaj djeluje izazovno kao onaj puding, sta li je, onaj prozirni, zelatinasti, sto izmice zlici i mrda se.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #201 on: 20-12-2016, 13:35:16 »
I mnogo je ukusno i neobično. Za drugar'cu Lilit da dodam da kupus uopšte ne miriše na kuvani, više je svenuo, a na ukus skoro kao svež. Jelo i salata, 2u1. Topla preporuka.

ma ja volim kuvani kupus. al s junetinom. :)

ova čorba od graška izgleda kao da je iz SF unverzuma.  :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #202 on: 20-12-2016, 20:33:08 »
Ahaaa, ja sam pomislila da si moj slučaj (nit kupus, nit ja'njetina).

lilit

• 5
  • 3
« Reply #203 on: 20-12-2016, 22:30:09 »
ne, ne, možeš slobodno da ga napraviš kad dođem :). samo bih boraniju izbegla, ako je moguće. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #204 on: 21-12-2016, 07:23:02 »
ovo je zarazno. :cry:
ali jutros ubacujem u obliku manga i vitamine. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #205 on: 26-12-2016, 01:52:42 »

Ana

• 4
  • 3
« Reply #206 on: 26-12-2016, 04:25:55 »
Ja sam ponosna vlasnica ovog  :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #207 on: 26-12-2016, 04:27:11 »
A dobih danas od drugarice i ovo:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #208 on: 26-12-2016, 12:37:39 »
moj je perfektan u svakom pogledu. em odlicna kava, em radi na kapsule, proizvodi mnogo otpada i tako osigurava radna mjesta.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #209 on: 26-12-2016, 19:49:59 »
Na kraju malo previše soja-sosa za moj ukus ali mojoj ženi je bilo taman:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #210 on: 27-12-2016, 07:10:26 »
pored savrsene kave kako je samo ja znam napraviti, jutros mi se kuhalo. cetiri slatke papricice (koje mnogo vece no na slici) u rernu, pa prelio uljem sa mnogo zdravih masnoca, drobljenim bijelim lukom i mrvicama bijelog sira.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #211 on: 27-12-2016, 19:29:11 »

Kako Scallop uvek i napominje, najvažnija je raznovrsnost. U tanjiru su:

Integralni pirinač skuvan pa prepržen sa lukom, šargarepom i brazilskim orasima, začinjen solju, biberom, kurkumom, karijem, francuskim peršunom i svežim bosiljkom (koji je božanstven), a uz njega je batat ispečen u rerni sa solju, biberom, alevom paprikom i malo kurkume. Nije lepo reći, ali bilo je VRLO ukusno. Salata je kombinacija bejbi spanaća i matovilca a Spajdermen sve to nadgleda da neko ne ukrade. Ipak je ovo kuća puna mačaka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #212 on: 31-12-2016, 11:02:41 »
Nije što sam spremao za omiljenog tasta, al mislim da se nisam obrukao. #bezpavlakeofkors

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #213 on: 31-12-2016, 11:58:59 »
Meho, probaj, kam vid as on d dark sajd!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #214 on: 31-12-2016, 12:52:22 »
Dodavao sam ja ranije pavlaku, ali sada smo svi ipak stariji, to bi se već računalo u pokušaj ubistva.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #215 on: 31-12-2016, 15:39:54 »
3 puta godišnje pijem tursku kafu, pa da ne promašim taj ritual na izdisaju 2016.
ova danas za mehanovo zdravlje. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #216 on: 31-12-2016, 15:40:43 »
mnogo grozdjica, kandiranog cega vec, marcipana, malo tijesta. odlican omjer.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #217 on: 01-01-2017, 03:09:07 »
Zosko, zavidim. Stollen, ne?

Idealni snack mog podmlatka  :-?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #218 on: 01-01-2017, 10:32:33 »
stollen, problem kako sad ostati dosljedan pri naumu koji se zacrtao od ponoci, traze se kreativna rjesenja. kad malo razmislim, ipak je danas praznik... :cry:

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #219 on: 01-01-2017, 11:17:20 »
Ja tri puta godišnje pijem espreso. Turska kafa do Tokija!

lilit

• 5
  • 3
« Reply #220 on: 01-01-2017, 11:39:30 »
ništa bolje od ove:
sa vodom na 75 stepeni celzijusa.
bez mućenja, bez dodataka. black.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #221 on: 01-01-2017, 11:51:53 »
Ne pijem ni pivo s pjenom!

lilit

• 5
  • 3
« Reply #222 on: 01-01-2017, 12:20:16 »
kakvom penom?

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #223 on: 01-01-2017, 12:30:35 »
Pa ta slika na tegli, šta mu dođe to bijelo na vrhu šolje.

Volim guste kafe, guste sokove, guste supe!

Espreso je vrsta čaja!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #224 on: 01-01-2017, 12:33:46 »
Kad ne vidim penu u šolji crne kafe, ni ne pije mi se.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #225 on: 01-01-2017, 12:52:00 »
Kad ne vidim penu u šolji crne kafe, ni ne pije mi se.

Takodje! Sve sa penom!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #226 on: 01-01-2017, 13:04:39 »
I Pivo !

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #227 on: 01-01-2017, 13:14:41 »
Jao, jao, kako ba pivo s pjenom, nači pijete pivo iz čaše! Amateri!

Nemam ja problem s pjenom turske kafe nego ono na tegli, šta je ono uopšte, ni ne izgleda tako kad se zamuti u šolji.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #228 on: 01-01-2017, 13:15:47 »
Jao, jao, kako ba pivo s pjenom, nači pijete pivo iz čaše! Amateri!

Samo toceno!

hidden

• 4
  • 3
« Reply #229 on: 01-01-2017, 13:17:24 »
Da, kada dobijem točeno bez pene oću dumrem.
I ne volim one čaše, ni one uske pa visoke, najvolijem kada ga sipaju u čestitu kriglu...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #230 on: 01-01-2017, 13:24:30 »

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #231 on: 01-01-2017, 13:25:36 »
Pjenu su izmislili krčmari da bi naplatili više za manje piva!

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #232 on: 01-01-2017, 13:28:30 »
Haha, to kod nas, u engleskom pabu sipaju u vr' case, moras da pazis da se ne polijes. Naravno, ne ostaje mesta za penu. Ali ja bas volim, pivo bez pene nekako naopako.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #233 on: 01-01-2017, 13:35:12 »
tko se navuce na guinness, ni ne pomislja na ostala piva (=obicne vodice). nema pjene bez guinnessa. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #234 on: 02-01-2017, 12:29:17 »
ovako mi je kiseli kupus "sladji" no u sarma-varijanti. :lol:
dinstani luk, malo krtog, kozice slanine za aromu, kiseli kupus.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #235 on: 04-01-2017, 19:34:49 »
Kod mene prvi post-praznični ručak protiče u duhu teškog fašizma. Pošto kreću hladnoće, iz pozadine se izvlači teško oružje. Pohovane tikvice:

Bilo je tu i mnogo zelene salate i rotkvica, da ne bude baš sve u masti i jajima, ali uz tikvice sam spremio i prženi batat. Bio sam vrlo radoznao kako će ispasti ako uzmem da ga pržim jer je većina recepata za rernu, i, iznenađujuće, u tiganju se ponaša sasvim pristojno, ne prska i ispada pristojno reš ako čovek pazi šta radi. Emejzing.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #236 on: 05-01-2017, 20:05:48 »
Kačamak i povrće, u tiganju. (I malo koštunjavog voća)

Bilo je i salate: mladi spanać, matovilac & rotkvice:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #237 on: 05-01-2017, 20:54:19 »
Prva i poslednja slika divne, pravi letnji obrok

Ja sam deblja nego ikada, te sam rešila da se bacim na salate. Očekujte me na ovoj temi u narednom periodu!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #238 on: 05-01-2017, 21:06:25 »
Leto o Božiću, mačke mi žvaću badnjak, sve je kako treba da bude. A fašizam spasava od debljine, to se zna  :|

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #239 on: 06-01-2017, 11:53:19 »
Iz nekog razloga, za svaki božić se u mojoj kući sprema slana torta od pohovanih paprika. Upravo sam ih ispohovao:

Da moje srce zna da govori, sada bi molilo za milost. "Spasi nas", reklo bi, podižući pogled. A ja bih pogledao na dole i šapnuo: "Ne."

lilit

• 5
  • 3
« Reply #240 on: 06-01-2017, 12:53:26 »
generalno umirem za svim vrstama paprika, pohovane included, al danas čovek ipak mora imati malo mere :lol:
zafalilo peršuna!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #241 on: 06-01-2017, 14:08:28 »
Ma, skuvao sam ja i pirinač koji će kasnije da se kombinuje sa raznim povrćem (i peršunom). Ove paprike su za sutra.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #242 on: 06-01-2017, 14:51:03 »
ma, to je bulgur smandrljan kao tabbouleh :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #243 on: 06-01-2017, 15:38:01 »
Jao, zovi me na tortu od pohovanih paprika!

Ja upravo u Maksiju pazarila ovo. do sada sam viđala samo na Sivkinim fotografijama:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #244 on: 06-01-2017, 16:00:26 »
Iz nekog razloga, za svaki božić se u mojoj kući sprema slana torta od pohovanih paprika.
isto. sutra presek. pa da ukrstimo koplja... :D

mehmete, obavezno celofan pa u friz do sutra!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #245 on: 06-01-2017, 19:20:18 »
 :lol: Evo u međuvremenu današnji obrok:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #246 on: 07-01-2017, 20:28:57 »
Da ne zaboravimo torticu:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #247 on: 07-01-2017, 21:34:51 »
Divno!

Ja sam pravila varijaciju na ovo:

http://www.themagicalslowcooker.com/2014/05/27/slow-cooker-baked-apples/#sthash.CHvMuv5p.qjtu

Savršene su, još jedan plusić za Krčka.

I, moram da vam kažem, da je neki krompir iz Maxija, belgijski, izgleda kao mladi, u mrežici, skup ali vredi svaki dinar. Namenjen za pečenje, savršen.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #248 on: 07-01-2017, 21:42:29 »
Meho, može recept/postupak za papritortu?

Agota

• 4
  • 3
« Reply #249 on: 07-01-2017, 22:16:12 »
Srećan Božic dragi Sagitasi. Sve najlepše vam želim.

Ceo dan gosti sad ih izbacismo...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #250 on: 07-01-2017, 23:10:32 »
Meho, može recept/postupak za papritortu?

Bukvalno ništa: ispohuješ pečene paprike, naređaš u slojeve između kojih staviš pavlaku i rendani sir (i šunku ako nisi vegetarijanac kao mi) i odozgo završiš pavlakom i sirom. Verovatno postoje složeniji recepti ali nama ovaj radi posao.

Nego, ako i vi ne vidite ovu Agotinu lepu sliku, kao ni ja, evo da je reapludujemo:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #251 on: 07-01-2017, 23:37:43 »

Ana

• 4
  • 3
« Reply #252 on: 07-01-2017, 23:43:29 »
Ja je tek sad vidim! I divna je! I sad mi je dvostruko žao što je i ja nisam napravila!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #253 on: 08-01-2017, 00:07:41 »
Aha, klasična slana torta, ali umesto tost hleba paprike. Zahvaljujem. Agotina ima i šunku.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #254 on: 10-01-2017, 20:26:31 »
Praziluk...

Scordisk

• 3
« Reply #255 on: 11-01-2017, 18:56:33 »
Ponesen osećajem naučnofantastičnog fašizma, odlučio sam da i ja spremim taj batat koji svi klopate. Sunce ti, al se ono teško seče. Videćemo kako je ispao...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #256 on: 11-01-2017, 19:13:35 »
I ja ću čim nađem da kupim. Za sad mrka kapa...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #257 on: 11-01-2017, 20:11:43 »
Stvarno? Naš Maksi ga stalno ima.

Agota

• 4
  • 3
« Reply #258 on: 11-01-2017, 20:27:11 »
ima ga i u univerexportu. samo oprez! kupi jedan cisto da probas. meni se ne svidja.

Scordisk

• 3
« Reply #259 on: 11-01-2017, 20:45:48 »
Ja naleteo danas u mahiju, slučajno, dok sam stondirao ispred tezge sa povrćem i razmišljao o tome šta skuvati za ručak. Odmah mi je Meho iskočio pred očima kada sam video batat. Elem, mogu da kažem, vrlo je slatko, ali baš mi se svidelo. Skoro kao čips od šargarepe. Zapekao ga u rerni sa solju i biberom, sve u svemu, odlična stvar. Slike nema, jer ne volim da slikam hranu :D

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #260 on: 11-01-2017, 22:02:13 »
Ma nema u ovom malom mahiju što mi je ispred nosa a mrzi me da idem do velikog u centru, gle koje vreme. A univer ni ne znam gde je u Pa.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #261 on: 11-01-2017, 22:07:55 »
Ja naleteo danas u mahiju, slučajno, dok sam stondirao ispred tezge sa povrćem i razmišljao o tome šta skuvati za ručak. Odmah mi je Meho iskočio pred očima kada sam video batat. Elem, mogu da kažem, vrlo je slatko, ali baš mi se svidelo. Skoro kao čips od šargarepe. Zapekao ga u rerni sa solju i biberom, sve u svemu, odlična stvar. Slike nema, jer ne volim da slikam hranu :D

kombinuj različite začine i dobićeš različite ukuse. dodaj neke travke, ili alevu papriku, ako voliš ljutkasto.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #262 on: 11-01-2017, 22:31:19 »
elem, pretjeralo se sa delicijama, blagdani, atmosfera; ubacuje se zdrava druga vecera.
caj od domacih trava, uz med od sretnih pcela (domacih) i kineski limun. prija pred slatke snove. :lol:

Scordisk

• 3
« Reply #263 on: 11-01-2017, 23:32:47 »
kombinuj različite začine i dobićeš različite ukuse. dodaj neke travke, ili alevu papriku, ako voliš ljutkasto.

e, vidiš, ta ti nije loša ideja :D SLedeći put, sigurno. Gospodin otac mi reče, inače, da nije loše kada se stave senf i aleva pre nego što se tutne u rernu...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #264 on: 27-01-2017, 18:42:16 »
Moj omiljeni bro: brokoli!!!!

Iz pozadine ga brane salata od rukole i matovilca, plus SPAJDERMEN!!!!

lilit

• 5
  • 3
« Reply #265 on: 28-01-2017, 00:02:16 »
mrzim brokoli :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #266 on: 28-01-2017, 08:20:10 »
Nisi ga probala kad ga brat Meho spremi.  :lol:

lilit

• 5
  • 3
« Reply #267 on: 28-01-2017, 10:42:11 »
biće prilike. :)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #268 on: 31-01-2017, 18:52:38 »
Evo, sans brokoli. Praziluk:

Paprika:

I šargarepa, celer, susam, jaja...

Tu je i brat batat:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #269 on: 06-02-2017, 19:57:42 »
Ahh, jedini način da se izdrži ponedeljak:

Scordisk

• 3
« Reply #270 on: 07-02-2017, 18:22:31 »
E? Je l' su to kao neke nudle? Daj reci kako ih praviš, mogao bi ja sutra nešto tako da bacim

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #271 on: 07-02-2017, 19:54:08 »
kako s blizi Uskrs, sve cesce pomisljam na sunku, kuhana jaja i ribani hren.
kuham pravu domacu sunku. one kupovne su ko drvo, bez mirisa i ukusa.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #272 on: 07-02-2017, 20:32:57 »
E? Je l' su to kao neke nudle? Daj reci kako ih praviš, mogao bi ja sutra nešto tako da bacim

Pa moje uobičajene pirinčane nudle. Nema neke pametne tehnike, odaberi bilo koji moj post na ovom topiku i to je manje-više isto.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #273 on: 07-02-2017, 20:51:05 »
:lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #274 on: 09-02-2017, 00:47:43 »
Sviđa mi se ta šunka  xcheers

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #275 on: 09-02-2017, 12:20:01 »
 xcheers

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #276 on: 10-02-2017, 21:27:49 »
Spanać, brokoli, šargarepa, integralni pirinač plus uobičajeni dodaci, za kraj radne nedelje  :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #277 on: 12-02-2017, 16:12:20 »

Kiseli kupus, krompir i jabuka. Iz nekog nemačkog kuvara, baš neobično i ukusno, 'lakše' od klasičnog podvarka. Što se po količini u tepsiji i vidi  xrofl

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #278 on: 12-02-2017, 16:32:35 »
Meni deluje dobro, a kao nevolitelj kiselog kupusa razmišljam kako bi bilo da se umesto njega stavi, recimo - brokoli  :lol: :lol: :lol:

Scordisk

• 3
« Reply #279 on: 12-02-2017, 18:02:04 »
Čekaj, pobogu, kakav je to sfašizam, da neko sme otvoreno i javno da istupi i stavi brokoli ispred podvarka i kiselog kupusa????  xseaeek

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #280 on: 12-02-2017, 19:14:17 »
Pa, valjda je to odlika fašizma da javno govori ono što drugi ne smeju... Nikada nisam voleo kiseli kupus, ni u jednoj formi, a kako je svež kupus dostupan tokom cele godine, za njim ni ne postoji neka potreba, tako da, ne jedem ga. Plus, brokoli koji termički obrađujem manje od deset minuta je ipak hranljiviji od kupusa koji je prvo kišeljen mesecima a onda kuvan satima.  :lol:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #281 on: 12-02-2017, 21:32:16 »
Kiseli kupus i nije za ovu temu, jer se od njega prave ozbiljna jela 

Inače, supruga često prodinsta sveži kupus sa jabukom, i to klopamo kao prilog mesu, ukusno je.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #282 on: 12-02-2017, 23:49:20 »
Pošto već smemo da kažemo šta mislimo, ja ću reći da svež kupus jedem samo svež, a od kiselog sve modifikacije.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #283 on: 13-02-2017, 09:24:43 »
...kao nevolitelj kiselog kupusa...

oprosteno ti je jer vegetarijanac. :lol:
kassler sa kiselim kupusom i pire krumpirom, haxe na kiselom kupusu, guska, a da ne spominjemo kobasice razne sa kiselim kupusom. ne znas sta propustas.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #284 on: 13-02-2017, 09:32:11 »
Pa, nije da ja kiseli kupus nisam nikada probao. Prestao sam da ga jedem kada sam sam sebi počeo da spremam hranu. Emejzingli, to ne znači da svakog dana jedem palačinke  :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #285 on: 13-02-2017, 09:38:51 »
klikni me
:lol:

a kiseli kupus na ananasu? 
Sauerkraut auf Ananas

Ana

• 4
  • 3
« Reply #286 on: 16-02-2017, 00:51:28 »
Jedna neobična i lepa salata, sveža cvekla i celer u štapićima:

U Merkatoru, inače, neobično bogata ponuda povrća, uključujući ljubičastu šargarepu, ljubičasti batat i bele špargle.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #287 on: 18-02-2017, 14:02:36 »

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #288 on: 18-02-2017, 18:12:19 »
Uuu, mnogo lepih stvari, zahvaljujem!!!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #289 on: 23-02-2017, 19:56:15 »

Moja žena je ustuknula kad je ovo videla ali je posle u slast pojela :lol: Rezanci od pasulja, sočivo, batat, crni luk, šargarepa itd.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #290 on: 27-02-2017, 19:35:51 »

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #291 on: 27-02-2017, 21:31:07 »
Kad smo kod šampinjona...

Ima i jaja ali nisu u kadru, idu na kraju...

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #292 on: 27-02-2017, 21:42:18 »
Kad smo kod šampinjona, meni to smrdi dok se dinsta. Jel ima neka caka or what?

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #293 on: 27-02-2017, 21:57:23 »
Pa ispuštaju miris šampinjona, sad ako ti to smrdi, ne znam šta da ti kažem Kako ih jedeš onda?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #294 on: 27-02-2017, 21:59:22 »
Ovi moji danas nisu dinstani, prženi su, pa se tu manje oseti ta aroma...

tomat

• 4
  • 3
« Reply #295 on: 27-02-2017, 22:09:44 »
dodaj granule belog luka, pa će mirisati na beli luk.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #296 on: 27-02-2017, 22:12:35 »
Jedem kad neko drugi spremi!

U rerni nemam problem, zatvorena posuda.

znači u nekom trenutku se izgubi taj miris i poslije mi ok.

Nisam probo da ih pržim

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #297 on: 27-02-2017, 22:14:38 »
dodaj granule belog luka, pa će mirisati na beli luk.
Pa kako je to bolje!? 8-)

Luk volim, al mi spušta pritisak...

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #298 on: 27-02-2017, 22:47:46 »
Možeš da probaš da ih griluješ u tiganju. Podmažeš sa malo slaninice i pečeš dok ne porumene.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #299 on: 28-02-2017, 00:46:19 »
Petronije, šta si imao na meniju? Mladi luk/praziluk? Slanina, šampinjoni, jaja? Divno izgleda!

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #300 on: 28-02-2017, 00:54:31 »
Ma da, to je moj standardni bućkuriš, već sam ga spominjao u krkanluku, a sastojci se menjaju u zavisnosti od stanja na lageru Unutra ima šunke, slaninice, domaćih kobasica, praziluk, jaja, šampinjoni. Najviše volim kad ima i sveže crvene paprike, nju iseckam na sitne kockice i prodinstam sa šampinjonima, ali trenutno je bezobrazno skupa. To je onda ono pravo. Ubacim i sitno iseckan beli luk, ali ga ne dinstam na početku sa crnim, nego posle, kad pečurke i paprika puste sok. Jaja na kraju, kad voda ispari a mas' iz slanine počne da cvrči i prži papriku i pečurke.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #301 on: 28-02-2017, 00:58:50 »
Moraću da probam, sve mi super zvuči!
Puno sitno seckane crvene paprike ima u nekoj od zamrznutih mešavina za sataraš, uz luk i paradajz.
Kad sam pomenula zamrznute mešavine, juče sam se, posle dužeg vremena posvetila tom delu u marketu, fenomenalnih mešavina ima - i kineska, i wok, i meksička, sjajno. Napravila sam đuveč sa nekoliko tih, mislim da ima 10+ vrsta povrća, nisam sve ni identifikovala šta je.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #302 on: 28-02-2017, 01:05:09 »
Odlična je to klopa, jedino što zahteva vremena, seckaj, dinstaj, mešaj, non stop moraš da si tu, ja otvorim pivo kad krenem, da se ne smorim

Ana

• 4
  • 3
« Reply #303 on: 28-02-2017, 01:08:26 »
E sad si me malo pokolebao, ja sam se pretvorila u kombinaciju instant & ubaci pa krčkaj domaćice. Pošto mi retko drugi spremaju (iz izreke: najlepši je ručak koji drugi spremi), preinčila sam u - najlepši je ručak koji se sprema sam!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #304 on: 07-03-2017, 20:46:08 »
Ja nisam poznat kao ljubitelj ljutine, ali danas sam postigao fini balans  :lol: :lol:

Ovo ispod je boranija sa šargarepom i crnim lukom, isečenim na kolutove, sve propirjano na najvišoj mogućoj temperaturi tako da voda brzo ode i da budu reš koliko je to moguće (šargarepu sam stavio malo pre boranije jer je ipak deblja i jača). Dodati uobičajeni začini ali sam dodao i malo kajenskog bibera koji je zapravo jako fino tucana ljuta paprika. Dodao sam ga u vrlo maloj količini tako da je pikantnost ostala samo u naznaci, najviše nakon što se zalogaj proguta i fino se kontrastira sa slatkoćom šargarepe. Ima tu i raznog zrnevlja koje je za mene uobičajeno.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #305 on: 09-03-2017, 19:12:29 »
Artičoke, šargarepe, tikvice, u dipu od kiselog mleka, krastavčića, celera,  peršuna.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #306 on: 11-03-2017, 14:42:48 »
meho koliko koštaju ove tvoje đakonije po obroku? može li to prosečan penzioner da priušti sebi?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #307 on: 11-03-2017, 15:00:20 »
Prosečan penzioner verovatno ne može ako se ne odrekne nečeg drugog... Ja nemam decu pa je u mojoj kući moguće da se na hranu troši malo više.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #308 on: 11-03-2017, 21:59:26 »
uzeo sam tonu jabuka od seljaka, socnih, bez obrade, voska, kako ih vec glancaju, pojma nemam, te kad iz podruma iskopam aparat u koji se gore ubacuju, a sa strane, dok zuji, izlazi sok, pretvaram ih u sok. :lol:

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #309 on: 11-03-2017, 22:02:47 »
jesi se lepo najeo jabuka zoćo a jesi dao malo i ćerkici da proba?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #310 on: 11-03-2017, 22:05:50 »
jesam, jesam, izvoli gledati. :mrgreen:

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #311 on: 11-03-2017, 22:36:51 »
Probaj da kombinuješ Jabuku i Šargarepu, baš bude dobar sokić.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #312 on: 11-03-2017, 22:44:57 »
dobra ideja, to nisam nikad probao. ili jabuke ili narance.
jednom i lubenica, ali o tome bolje da shutim. :lol:

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #313 on: 11-03-2017, 22:46:33 »
Jabuke najbolje u integralnom obliku!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #314 on: 11-03-2017, 22:54:10 »
najbolje u obliku jabukovace, lokalni specijalitet, ali to kad ljeto.
vrucina, kad bas zedna, casi hladne jabukovace nema premca. tko god bio u posjeti i probao, odusevljen.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #315 on: 11-03-2017, 23:08:28 »
dobra ideja, to nisam nikad probao. ili jabuke ili narance.
jednom i lubenica, ali o tome bolje da shutim.
Ako imaš onaj klasičan sokovnik, što cedi sok a odstranjuje koru, nije preporučljivo trpati citrusno voće u njega, može da ispusti dušu, čisto da znaš.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #316 on: 11-03-2017, 23:13:47 »
hvala, u ovom mom ostaje tek kasha, sve usitni.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #317 on: 12-03-2017, 15:22:43 »
danas opet na divovskim knedlama. ovo tko nije probao, ne zna sta su knedle. realno. :lol:
preporuka. tijesto je slicno tijestu za krofne, nisu punjene, "neutralne" u okusu; ciji smjer se odredjuje prilogom. sos od kakvog voca.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #318 on: 12-03-2017, 15:44:59 »
pripremio sa sosom od maline, naribanim jabukama, grozdjicama i kokosom. brzo, ukusno, prakticno.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #319 on: 12-03-2017, 15:47:57 »
Skoro da ti nisu ni bile potrebne knedle.  :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #320 on: 12-03-2017, 15:56:53 »
bez = premalo kalorija... :cry: :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #321 on: 12-03-2017, 16:31:24 »
kao desert, domaci sok od jabuka sa ribanim jabukama.

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #322 on: 12-03-2017, 18:31:26 »
daću ti ja desert hohštapleru pokvareni

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #323 on: 12-03-2017, 19:47:53 »
kad sam vec ribao jabuke i mijesao sa grozdjicama, pripremio usput i burek sa jabukama. obozavam kad mnogo fila, ne onako "samo tijesto".

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #324 on: 12-03-2017, 20:08:38 »
Hmmm, ali sečeš ga na ovako male komade???

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #325 on: 12-03-2017, 20:15:28 »
samo vi trtljajte na mom topiku, da ima boga pa da svima vama zabrani izveštavanje o hrani, ali ja ću vas kritikovati svakog dana, a ti meho, pičko, nisi me ni pitao da li smeš da preuzmeš moj topik, mogao si novi da napraviš, vrlo nepristojno od tebe!

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #326 on: 12-03-2017, 20:17:55 »
tako ne dolazim u iskusenje srediti previse, tek po komadic.
uzeo pedeset kg jabuka, ovaj mjesec kao dijeta na toj osnovi. naziru se topliji dani, pa malo dovodjenja u formu. :lol:

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #327 on: 12-03-2017, 21:05:06 »
Da si ubacio i malo oraha ili pistaca u tu pitu. Mmmm. Ja ipak najvolem od visanja, ali jabuke su tema, jasno  :lol:

klem

• yeah
  • 3
  • boss
« Reply #328 on: 12-03-2017, 21:07:17 »
francuske kobaje ti najviše voliš, ne sviđaju ti se više srpske pa si prešla na francuske

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #329 on: 12-03-2017, 22:04:46 »
orasi, to sam trebao umjesto grozdjica, bas. inace bez secera, samo jabuke. :lol:

Boban

• 3
« Reply #330 on: 12-03-2017, 23:22:58 »
samo vi trtljajte na mom topiku, da ima boga pa da svima vama zabrani izveštavanje o hrani, ali ja ću vas kritikovati svakog dana, a ti meho, pičko, nisi me ni pitao da li smeš da preuzmeš moj topik, mogao si novi da napraviš, vrlo nepristojno od tebe!

klem, idi i budi nepristojan negde drugde. Ovde si nepoželjan.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #331 on: 13-03-2017, 01:23:59 »
Zosko, to nije burek!!!

Boban

• 3
« Reply #332 on: 13-03-2017, 02:00:18 »
ma zosko nema pojma.
I ne znam šta se trpa na ovom topiku i stavlja tuđe fotografije. Svaka je snimljena drugim aparatom, a neke su stare i po deset godina.
Zašto ljudi imaju toliku potrebu lažnog predstavljanja i nastupa?

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #333 on: 13-03-2017, 02:19:28 »
e jbg sad.
pretjerujes, plus, nije fer ovako rabiti administratorske moci.
covjek vise ni u sf-okruzenju ne moze biti sta hoce.

Boban

• 3
« Reply #334 on: 13-03-2017, 05:03:58 »
to nisu administratorske moći; svaka fotografija ima u sebi podatke o tome čime je, kada i kako snimljena.
Da ne pominjem google image-pretragu koja ih nalazi u svakojakim kontekstima.

Kako te nije sramota da se uturaš tamo gde ti nije mesto; ljudi se trude da naprave neku hranu, pa da je spreme za fotkanje i onda to okače, a ti bi se samo zajebavao...

Biki

• 4
  • 3
« Reply #335 on: 13-03-2017, 05:16:28 »
A kako se bese kace slicice?

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #336 on: 13-03-2017, 08:21:24 »
Ja ih kačim direkt iz telefona, preko tapatalka, onda idu na tt server. Inače moraš na neki hosting, na primer otvoriš nalog na imgur.com i tu imaš opciju za upload slike. Kad završi upload, dobićeš razne kodove koje kopiraš u zavisnosti od toga za šta ti treba slika, svi su manje više slični i vode do slike. Na primer kopiraš onaj u obliku : ["img]<adresa slike>[/img"], (bez navodnika) i samo pejstuješ ovde.

A za ovog zoska nemam komentar.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #337 on: 13-03-2017, 08:42:11 »
otvoriš nalog na imgur.com

A i ne moraš. Mislim, ja ga nemam a kačim slike na njega ponekad.

Naravno, može da iskoristi i ovaj tinypic koji se nudi kad se postuje na forumu.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #338 on: 13-03-2017, 08:52:49 »
Eto, to nisam znao da ne mora.

Boban

• 3
« Reply #339 on: 13-03-2017, 09:26:29 »
sad kad nas Biki kuvarica zaspe svojim fotođakonijama...

lilit

• 5
  • 3

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #341 on: 13-03-2017, 11:49:03 »
Čekaj, a mi, muškarci??? Za nas ništa seks?

Agota

• 4
  • 3

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #343 on: 13-03-2017, 13:09:39 »
Čekaj, a mi, muškarci??? Za nas ništa seks?

Nema tu price, zna se sta je preki lek za one koji ga nisu na vreme popili.

Ili, recima navijaca, "ne raspravljaj se s njim, prijavi ga".

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #344 on: 13-03-2017, 14:16:48 »
to nisu administratorske moći; svaka fotografija ima u sebi podatke o tome čime je, kada i kako snimljena.
Da ne pominjem google image-pretragu koja ih nalazi u svakojakim kontekstima.

Kako te nije sramota da se uturaš tamo gde ti nije mesto; ljudi se trude da naprave neku hranu, pa da je spreme za fotkanje i onda to okače, a ti bi se samo zajebavao...

vjeruj mi da je prilican posao naguglati fotografije pedesetak razlicitih jela sa jabukama i obraditi u fotoshopu. mozda i veci no pripremiti hranu. mogao si sutiti bar do uskrsa kad se prelazi na jaja.
na cemu sad da budem konstruktivan i integriram se...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #345 on: 13-03-2017, 15:33:11 »
elem, danas sam, hm, uradio popularne jabucinke.
pripremi se tijesto kao za palacinke, jabuka izreze na kolutice, blago preprzi na ulju, te prelije tijestom, okrene. vrlo ukusno.
ako nekog zanimaju recepti:
recepti sa koluticima jabuke

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #346 on: 13-03-2017, 16:22:28 »
...
A za ovog zoska nemam komentar.

ma daj, petronije, kao da ne znas bobanovu mizoginu liniju.
ne zeli gledati kako se moja reputacija srozava na bavljenje kuhanjem, poslovima za zene, pa preuvelicao jednu, dvije... tri... fotke koje mozda stare dan, dva... :roll:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #347 on: 15-03-2017, 15:44:36 »

lilit

• 5
  • 3
« Reply #348 on: 15-03-2017, 15:50:28 »
zato je i stavih kod mehana a ne na ril dil fud topik. :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #349 on: 15-03-2017, 16:17:31 »
 xremyb

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #350 on: 18-03-2017, 21:50:16 »
Boranija, majka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #351 on: 24-03-2017, 20:00:13 »
Dva oka u glavi:

Dva oka u glavi 2: Povratak očiju ti:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #352 on: 25-03-2017, 20:25:38 »
Pošto sam zamenio grejač u rerni (mislim, platio da mi ga azmeni neko mnogo sposobniji od mene), vratio sam se svojim starim trikovima:

Ovo je u principu jelo koje se lako sprema, ukusno je, a i zdravo, što je sveto trojstvo kome je lasno pokloniti se. Očistite krompire i iseckate ih na kockice. Aluminijumsku foliju stavite na rešetku izvađenu iz rerne, dok se rerna greje na 200 stupnjeva i namažete je maslinovim uljem. Poređate krompir na foliju, pa operete jednu glavicu brokolija i pokidate je rukom na posebne bokore cvetova pa i to rasporedite oko i između krompira. Posolite, dodate biber. U receptu koji sam ja pročitao kada sam ovo prvi put spremao veli da je beli luk u prahu idealan ali pretpostavljam da može i svež, samo da se isecka na sitno i pospe preko. Ja sam koristio onaj u prahu, jer ga imam. Dalje, naseckao sam svež peršun, list celera i estragon, sve to rasporedio preko pa onda još odozgo posuo malo parmezana (u prahu). Možete slobodno još preko svega da sipate ulja, za ukus, ako želite.

Sve se onda prekrije još jednom aluminijumskom folijom, koja treba vodu da zadrži unutra da bi se stvari skuvale pre nego što se osuše i zapeku. Oko sat vremena u rerni je više nego dovoljno.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #353 on: 26-03-2017, 16:37:48 »
otvorena sezona jagoda.
odem jutros u shumu nabrati ljubicica, hm, kad tamo, jagode. reko, jabuke ade. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #354 on: 28-03-2017, 12:54:33 »
daću ti ja desert hohštapleru pokvareni

vidi sta mi donijeo zarucnik od kcerke iz dublina, irac. to je covjek. a ti? nista od deserta, tebi bih jos morao placati kakvu drogu... bolje da se i dalje drzis tate i mame. kakva udaja...

ALEKSIJE D.

• 3
« Reply #355 on: 28-03-2017, 13:05:24 »
Bolje da ti je doneo gajbu piva. Ovako, za flašu, taste, sam se pobrini.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #356 on: 28-03-2017, 13:09:40 »
bolje da mi je uplatio milion eura na racun, ali ok, ima vremena, polako, nitko nije savrsen...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #357 on: 03-04-2017, 18:28:53 »
Pošto sam danas imao privilegiju da naletim na svež sremuš, odmah sam ga uključio u obrok koji sam i inače nameravao da napravim.

Boranija, pljosnata, zelena i crni luk isečen na prstenove isprženi u ulju dok god mogu da izdrže (da boranija bude rešija a da luk ne izgori). Začinjeno solju, biberom, sa malo kajenske paprike, peršuna i belog luka u prahu. Onda odvojeno preprženo malo šargarepe sečene uzduž, pljosnato, posoljene, pa, 15 sekundi pre nego što ću je izbaciti iz tiganja, preko toga bačen sitno naseckan sremuš. Divno zamiriše.

Sve se to izmeša, a onda se isprži i šaka sirovih badema a dok se oni prže, u ovo se umeša svež, sitno sečen peršun i list celera, pa kad se dodaju i bademi, izmeša sa kiselim mlekom i lepo ohladi. Moja uobičajena žrtva je bila vrlo zadovoljna.

Scordisk

• 3
« Reply #358 on: 03-04-2017, 21:56:27 »
Uu, nije loša ideja. Doduše, kad god jedem sremuš, zamere mi ljudi da smrdim na luk, što je za mene sasvim nova stvar...

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #359 on: 03-04-2017, 22:38:26 »
joj, meho, opet si jeo.

elem, veceras se nije stiglo nista uraditi, tek dati poticaj zaposlenosti...
pizza, sladoled i usput voce kako naidje.

Biki

• 4
  • 3
« Reply #360 on: 04-04-2017, 00:07:51 »
Ja Ben&Jerry obožavam. Najdrazi mi je The Tonight Dough starring Jimmy Fallon. Mmmmm

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #361 on: 04-04-2017, 05:16:27 »
joj, meho, opet si jeo.

:cry:  Nisam namerno, omaklo se.

Uu, nije loša ideja. Doduše, kad god jedem sremuš, zamere mi ljudi da smrdim na luk, što je za mene sasvim nova stvar...

Dobro, ovaj je bio u vatri pa je izgubio najveći deo svojih smrdljivih karakteristika.  Beli luk koji sam stavljao je u teoriji problematičniji, ali i on je u prahu pa ga to malko zauzda...

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #362 on: 08-04-2017, 17:27:17 »
Kako spremiti (relativno) zdrav i (actually prilično) ukusan ručak za deset minuta?

Stavite prvo brokoli da se bari. Njemu treba oko sedam-osam minuta da se skuva dovoljno da se lepo jede a da sačuva hranljivost.

Dok se on kuva, na vrelom ulju ispržite malo crnog luka (sitno isečenog da se brže ostakli i razmekša) i, pojačavajući ulje na njega bacite spanać. Kako sam već pominjao, najbolje je koristiti bejbi spanać jer se vrlo lako i brzo spremi i ne mora da se čisti. Spanać začinite po želji, u današnjem mom slučaju su to bili so, biber, vlašac, malo peršuna i belog luka u prahu. Njemu treba ne više od 3-4 minuta da bude gotov a može i kraće ako želite da ostane "celji". Bejbi spanać ionako može da se jede i bez kuvanja tako da je ovo po ukusu. Čim se spanać završi (ja sam dodao i malko indijskog oraha da pojačam heavy metal ugođaj i pržio ga oko pola minuta) na istu ringlu može drugi tiganj jer. Ja sam stavio u njega maslinovo ulje da bude malko manje nezdravo jer je onda preko išla prezla. Jedno 2-3 minuta na srednje jakoj vatri, uz mešanje, dok ne potamni. Upila je ulje, dakako, ali maslinovo ulje je ipak dosta zdravo. Onda se to baci preko brokolija i izmućka. Servira se i, ako volite, preko spanaća može i kiselo mleko. Moja žena, rekao sam već, mrzi spanać, ali ovo joj je ukusno i jede ga bez primedbi.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #363 on: 14-04-2017, 21:42:48 »

Danas, pošto je ionako post za one koji poste, a ja ionako spremam ovakvu hranu, sam spremio zeleno sočivo sa šargarepom i paradajzom. Imao sam i korijander, te svež vlašac tako da je bilo vrlo aromatično. Malo sam ga i zaljutio.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #364 on: 19-04-2017, 13:23:46 »
Jučerašnji ručak: na jakoj vatri spremljeni brokoli i šargarepa pa dodati crni luk isečen na kolutove i sremuš i pirjano dok crni luk sasvim ne omekša i pretvori se praktično u rezance, a sremuš ne ispusti vodu. Vrlo ukusno sa kiselim mlekom.

Ovih dana kuvam i čorbe od zelja jer im je ipak vreme a ukusne su, ali to nisam slikao jer nije atraktivno  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #365 on: 21-04-2017, 13:47:36 »
Tikvice i šargarepa su moji uobičajeni saveznici, ali pošto je proleće sada je blitva nešto što dobija priliku da oplemeni ručkove. Jučerašnji ručak je počeo ovako:

A na kraju izgledao ovako:

Razume se, mnogo su značili svež peršun i list celera koji su još više pomogli blitvi da oživi ovu kombinaciju.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #366 on: 21-04-2017, 13:54:47 »
Sjajno sve ovo izgleda. Inace obozavam (grilovano, dinstano) povrce, odlicne su ti kombinacije. Ce ukradem neku ;)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #367 on: 21-04-2017, 14:13:42 »
Eh, nije to krađa već slobodno deljenje ideja  :lol: :lol: :lol: Koje, priznajemo, nisu neke ekstravagantne kulinarske ideje ali eto....

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #368 on: 21-04-2017, 17:53:35 »
odlicno je, mene si podsjetio na kiselo mlijeko koje obozavam uz sve moguce, a nekako potpuno zaboravio da postoji.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #369 on: 21-04-2017, 18:39:22 »
Još ako imaš pristup domaćem kiselom mleku... Fantazija.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #370 on: 21-04-2017, 21:10:31 »
to samo u sjecanju. :cry:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #371 on: 23-04-2017, 18:41:32 »
Danas sam imao sreće da naletim na svež majoran i matičnjak pa mi je boranija ispala vrlo sveže i mirisno. Oba začina imaju jake ali prijatne arome i dobro su se ukombinovali sa mojom uobičajenom smesom.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #372 on: 28-04-2017, 13:11:47 »
nakon pre- i post-uskrsnjih delicija, krumpir koji skoro evoluirao i prosetao podrumom, podsjetio me da bi paznju valjalo usmjeriti na corbuljke.
radi se cuspajz od poriluka.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #373 on: 24-05-2017, 18:26:32 »

Odlični su ovi rezanci od pasulja  :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #374 on: 25-05-2017, 17:53:56 »

Srsly, kakva lepota!!!!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #375 on: 02-06-2017, 19:42:32 »

Imali smo neke tortilje jer ih je žena kupila pre neki dan bez plana 'n' programa. Pošto nisam imao kukuruz u kući, u tiganju sam prvo popržio jednu sitno isečenu šargarepu (može i rendana ako imate), jednu crvenu papriku sitno sečenu takođe, jednu malu glavicu karfiola, isto iseckanu, malo luka, isečenog sitno i na kraju dodao vezu blitve (isečenu na trake) i iseckanu vezu peršuna. Začinjeno solju, biberom, karijem, vlašcem, pirjano na najjačoj vatri dok se blitva koju sam dodao pred kraj nije dovoljno razmekšala da može da se sve lepo izmeša. Sklonio sa vatre, sipao u posudu i izmešao sa kiselim mlekom.

Posle u tiganju sa tragovima ulja malko tortilje termički pripremili i onda ih punili ovim ukusnim nadevom i jeli.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #376 on: 03-06-2017, 19:57:44 »
Divno!

Zainteresovao si me rezancima od pasulja, gde si to kupio i kako si ih prepoznao, mislim, ima li slika pakovanja za videti?

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #377 on: 03-06-2017, 22:39:33 »
Ima u Maksiju, slikaću sutra kako izgleda pakovanje, sad sam legao  :lol:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #378 on: 03-06-2017, 23:41:03 »
Hvala  xremyb
Pokušavam da pratim režim sa niskim glikemijskim indeksom, pa je jedna od preporuka testenina od mahunarki, ali sam do tvog ručka mislila da iste kod nas nema.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #379 on: 04-06-2017, 16:58:44 »
Evo, slika nije baš dobra, ali dovoljno da se vidi kako otprilike pakovanje izgleda. Kod mene u Maksiju to stoji izmešano sa drugim "istočnjačkim" produktima, rezancima od pirinča, instant kineskim nekim čorbicama itd.

A danas se spremalo ovo:

Ana

• 4
  • 3
« Reply #380 on: 04-06-2017, 23:21:48 »
Hvala! Meni def liče na pirinčane  :roll:

A današnji ručak je praznik za oči. I ostalo :D

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #381 on: 04-06-2017, 23:54:57 »
Liče, liče, iste debljine i boje kao najtanji pirinčani, ali potamne kad se kuvaju.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #382 on: 02-07-2017, 16:30:23 »
Ovih dana, na užas dela ukućana, kuvam u fazonu ove teme  :D

Kupila šitake + lisičarke + šampinjone, te dva jela:

Plus sam pravila ovo:

http://www.soibiberblog.com/pljeskavice-od-kukuruza-tikvica-i-bosiljka-sa-avokado-kremom/

Bez avokado krema, uz običnu kiselu pavlaku i paradajz su super.

I ovo, kao dijetalno, isto je super:

http://www.lchfishrana.com/single-post/2017/04/17/Ledene-kuglice-od-malina

I, posetila sam restoran Bemata, imali smo neke goste vegetarijance, pa da ne jedu danima samo Srpsku salatu. Imaju baš svašta, mnogo je zanimljivo.

http://www.bemata.rs/kontakt/

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #383 on: 02-07-2017, 16:38:55 »
Uvek dobre i korisne informacije!!!! Hvala.

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #384 on: 06-07-2017, 19:48:31 »
Skoman doprinos temi: ravioli (sa sunkom), paradajz sos i przene tikvice sa belim lukom, zacinima. I, naravno, malo parmedjana. Nisam bas dobro centrirala, ali eto

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #385 on: 06-07-2017, 19:52:14 »
Ma, dobro je, nismo fašisti.

...uprkos imenu topika.

Sve je na svom mestu (osim te šunke, ali dobro, sad, šta ću, nisu svi na svetu vegetarijanci  :lol: )

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #386 on: 06-07-2017, 19:57:13 »
Ima ih raznih, ove sam uzela sad, sledecu put probam nesto nemesno. A i ta "sunka" je, onako, neutralna  :lol:

Ionako od mesa jedemo uglavnom curece belo, pa i to ne precesto.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #387 on: 06-07-2017, 23:31:52 »
Ne sme meso na sf fašizam temi. Ćureće belo može, to nije meso.

Ana

• 4
  • 3
« Reply #388 on: 06-07-2017, 23:36:42 »
Sve sa slike volim, sve!

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #389 on: 07-07-2017, 05:16:22 »
Ne sme meso na sf fašizam temi.

Ma sme, naravno, ponoviću: nismo fašisti, samo se tako zovemo :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #390 on: 07-07-2017, 06:12:19 »
jutros idealan dorucan po nekoliko osnova.
em je u duhu ljeta, odmora, mora... pa jos pise da prikladan za vegetarijance, a i sf je: otvorim vrecicu, u vodu i gotovo. pa jos i lagan. :lol:

Dybuk

• 4
  • 3
« Reply #391 on: 07-07-2017, 11:45:26 »
From 'the old country'? :lol: Supa je majka.

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #392 on: 07-07-2017, 23:55:31 »
old kantri rules. :lol:

džin tonik

• 4
  • 3
« Reply #393 on: 08-07-2017, 00:18:25 »
imam prijatelja koji je dobivsi na lotu prije ca. deset godina ostavio posao, te na papuku kupio nesto sto bi u duhu starih stripova mogli nazvati ranc.
elem, kad ne zuri u nebo, ganja pcele i proizvodi med za prijatelje. mozda izgleda nikako, ali je vrh. :lol:
ponocni snack.

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #394 on: 19-07-2017, 07:44:16 »
Letnje vreme, letnji obroci:

Skuvan kukuruz, sveža šargarepa, pasuljeve klice iz salamure, bosiljak, peršun, mirođija i malo limunovog soka: