pošto ruku slabo koristim, trenutno šefujem u kuhinji, iseci ovo, iseci ono, dodaj ovo, ja ću da začinim...
evo ga gulaš koji je the best gulaš ever, recept sam našla kod gage
https://moje-grne.com/ na IG. lu di lo. plus sam ga zamislila u ljutoj verziji.
Boeuf Bourguignon (Goveđi gulaš) Lilit slight modifikacije Potreban materijal:
150g dimljene mesnate slanine
1 kašika maslinovog ulja
5 chilli bird‘s eye
1kg nemasne govedine
1 veća šargarepa
1 veći crni luk
1 kašičica soli
1/4 kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašika brašna
1,5 šolja suvog crnog vina
2 do 3 šolje goveđe supe
3 kašike paradajz pirea
2 čena belog luka
1/2 kašičice timijana
lovorov list
18 do 24 komada malog luka (krupniji arpadžik)
250g manjih šampinjona
maslac
sveži peršun
Priprema:
Zagrejati rernu na 240C. Propržiti chilli bird‘s eye i sitno iseckanu slaninu na ulju, na umerenoj vatri jedno 2 do 3 min dok ne porumeni, pa izvaditi i ostaviti na papirni ubrus. Na preostaloj masnoći propržiti govedinu isečenu na kockice 3-4 cm veličine. Meso pržiti dok ne dobije koricu, a zatim ga zajedno sa proprženom slaninom staviti u dublji zemljani sud u kome će se jelo peći. Šargarepu iseći na kolutove, crni luk sitno. Na preostaloj masnoći staviti iseckano povrće i propržiti, nekih 5 minuta. Pobiberiti i posoliti meso, a zatim ga posuti brašnom i promešati. Staviti u rernu, na srednji nivo i peći 4 min. Zatim ga izvaditi, promešati i opet vratiti na još 4 min. Zahvaljujući ovom postupku meso će dobiti hrskavu koricu. Izvaditi posudu iz rerne i smanjiti temperaturu na 180C. U posudu staviti prženo povrće, sipati vino i goveđu supu, taman koliko da pokrije meso u posudi. Staviti paradajz pire, začine, gnječeni beli luk i vratiti u rernu. Krčkati 2-3 sata. Tokom poslednjeg sata pečenja jelo pokriti alu folijom. Trebalo bi da u posudi bude oko dve i po šolje sosa, pošto jelo treba da bude ni previse gusto, a ni previše retko. Dok se meso kuva, šampinjone iseći na četvrtine, luk ostaviti ceo. Zagrejati jednu i po kašiku maslaca i kada počne da peni dodati luk. Pržiti na jakoj vatri 10 min uz mešanje. Dodati pola šolje goveđe supe i začine: timijan, dve grančice svežeg peršuna i lovorov list. Pokriti i kuvati na laganoj vatri 45-50 min. Propržiti šampinjone sa dve kašike maslaca. Pre nego što počnu da ispuštaju tečnost skloniti ih sa vatre. Pobiberiti i posoliti. Skloniti foliju. Dodati šampinjone i luk. Ostaviti još 10 min. u rerni. Poslužiti uz prilog po želji.