Inače, žena me pre neki dan sprečila da pohujem tikvice time što mi je pokazala recept za njihovo spremanje u rerni gde autorka videa na JuTjubu kojim se taj recept pokazuje tvrdi da 'nikada više nećete pohovati tikvice kad ih jednom probate ovako spremljene'. Da bude jasno, ne slažem se, pohovaću ih, ali ni ovaj recept uopšte nije loš, pogotovo što izbegnete jaja a ulja stavljate prilično malo.
Naime, tikvice se očiste, iseku na šnite, premažu maslinovim uljem, a onda uvaljaju u sledeću smešu: prezla, parmezan (ona kaže oko 200 grama prvog i 150 grama drugog ali naravno, zavisi koliko tikvica imate, ja sam za tri tikvice potrošio oko 100 grama i jednog i drugog), kašičica soli, kašićica suvog bosiljka, kašičica suvog (naravno) origana, malo belog luka u prahu.
Dakle, namažu se maslinovim uljem i uvaljaju sa obe strane, poređaju na pleh (ili u mom slučaju papir za pečenje) i peku 15 minuta na oko 200 stepeni u rerni.
Prvi dan smo ih jeli bez sosa a sutra sam napravio sos koji i vidite na donjoj slici a koji je samo grčki jogurt, naseckan peršun i naseckan celer (može i tu malo belog luka, naravno). Na tanjiru vidite i dva koluta sira za grilovanje iz Lidla a koji ja samo malo ispržim u tiganju (bukvalno 2-3 minuta maksimalno). Bilo fino: