Author Topic: "Slučaj Avala film je pljačka veka"  (Read 2696 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.375
 • Enfant terrible
"Slučaj Avala film je pljačka veka"
« on: 18-02-2013, 22:02:19 »
Reditelj Goran Marković izjavio je danas Tanjugu da najavljena prodaja "Avala filma" predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobedu tajkuna, zainteresovanih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik,tokom marta i aprila planira da počne prodaju dela imovine "Avala filma". Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada "Avali", rečeno je danas za Tanjug u toj agenciji.

"Današnja vest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoleća", rekao je Marković.

On je ukazao da je "pljačka otpočela u prošlom veku, početkom 90-ih godina" i da se radi o "ogromnoj vrednosti koju 'Avala' poseduje, što u hektarima zemlje, zgradama, studijima, tehnici i filmskom fondu koji broji stotine naših najboljih filmova iz prošlosti".

"Pre više od 20 godina, 51 odsto 'Avale' je na prevaru oteo 'Jugoeksport' preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da 'Jugoeksport' u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju ko zna kakve dugove te propale DeBe-ovske firme", izjavio je Marković.

On je podsetio da je poslednji pokušaj da se "Avala film" spase bio u februaru 2003. kada je vlada Zorana Đinđića donela odluku da država otkupi "Avalu" od "Jugoeksporta".

"Ta odluka nikada nije sprovedena u delo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla da se nastavi", ukazao je Marković.

Napominjući da je i lično "stucao" dve godine u pokušajima da "rasplete ovaj čvor", reditelj je ocenio da je "beskrupulozna jagma" za velikim prostorom u Košutnjaku izgleda svakoga ko je imao nameru da ostavi u životu "Avalu", sprečavala da bilo šta učini.

"Današnji dan je pobeda tajkunskog lobija nad onim što je stvaralo istoriju srpskog i jugoslvenskog filma.Već koliko sutra, taj spomenik naše kinematiografije će nestati po istoj onoj logici po kojoj je ukinut i poslednji dinar koji je ova država davala za svoj film. Neka im je na čast", rekao je Marković.

Na pitanje o sudbini filmova čiji je producent ili koproducent bio "Avala film", odgovorio je da su videogrami privatno vlasništvo autora.

"Po zakonu koji je donet pre nekoliko godina o autorskom pravu, to je vlasništvo isto kao vlasništvo nad zemljom ili, na primer, automobilom. Prema tome, onaj ko bude prodavao moje vlasništvo, imaće posla sa mnom preko suda", naglasio je on.

Marković smatra da su i ostali autori isto tako raspoloženi, "tako da će posle ove, po svemu nelegalne i sumnjive prodaje, nastati lavina sudskih procesa".

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=18&nav_id=688000
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.375
 • Enfant terrible
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #1 on: 18-02-2013, 22:04:15 »
Gasi se Avala film – srpski Holivud

Da li će država obustaviti stečajni postupak i spasiti "Avala film" od nestajanja? Najavljeni početak rasprodaje i likvidacija filmskog studija.

Likvidacija "Avala filma", našeg najvećeg i jedinog državnog filmskog studija, nad kojim se od 23. maja 2011. odlukom Privrednog suda u Beogradu sprovodi stečajni postupak, kako saznaju "Novosti", mogla bi da započne tokom marta.

U ime Agencije za privatizaciju koja upravlja našim nekadašnjim "Holivudom na istoku", stečajni poverenik Dragan Perković, doduše nezvanično, najavio je da će rasprodaja imovine kojom će se namirivati dugovanja prema poveriocima početi prodajom prava za otkup 250 filmova u produkciji "Avala filma", i jedne zgrade u njenom vlasništvu. Perković nije želeo da javno komentariše odluku o rasprodaji jer nisu završene sve procene imovine, i da njih, po zakonu, može da objavi samo Agencija za privatizaciju.

Gorana Glavonjića, predsednika Skupštine poverilaca, i nekadašnjeg člana UO "Avala filma", ovo iznenađuje.

- U svakom stečajnom postupku jedini cilj Agencije za privatizaciju je namirivanje poverenika i ovlašćenja stečajnog upravnika su vrlo široka. Mi smo, a naše strane, sve učinili da do stečaja ne dođe - sva filmska udruženja, umetnici, filmski radnici su apelovali i molili sve vlade, premijere i ministre za kulturu da se angažuju za spas "Avala filma". Izuzev sporadičnih obećanja, niko ništa nije uradio. Ne znam da li sadašnja vlada ima nameru da obustavi stečajni postupak, ali u svakom slučaju, prodaja filmova, putem javnog konkursa, već je nezvanično najavljena. Ne znam šta će se sve oglasiti na prodaju, i ne znam koje bi akcije mogli da izvedemo da u ovoj državi nekoga zaintrigiramo da pomogne da jedan od najvrednijih filmskih studija u ovom delu Evrope, deo istorije naše kinematografije, ipak preživi - ističe Glavonjić.

On podseća i da je Ustavni sud Srbije doneo odluku po kojoj je "Avala film" otišao pod stečaj neustavno, ali da ta odluka nije sprovedena.

"Slučaj" najstarijeg i najslavnijeg srpskog filmskog studija utoliko je "zanimljiviji" što bi se kroz stečaj namirili poverenici za dug 98.000.000 dinara (što je oko milion evra), a po nekim procenama sadašnja tržišna vrednost "Avala filma" je oko 105.000.000 evra.



Obećanje ministra

Zakon o kinematografiji je "obećavao" i konkretnu pomoć države za očuvanje "Avala filma". Započelo je formiranjem komisije od stručnjaka raznih profila, kao i onih koji bi mogli da razreše komplikovane vlasničke i svojinske odnose "Avala filma". Prema rečima Zorana Jankovića, predsednika Stručnog saveta Filmskog centra Srbije, angažovanog za rešavanje ovog problema, zajedno sa Darkom Bajićem, predsednikom UO FCS, oni će strategiju tokom iduće nedelje predstaviti ministru kulture:

- Imamo obećanje ministra Bratislava Petkovića da će pokušati da reši problem "Avala filma", tako što će se nekako postići dogovor da, ipak, ne ide na prodaju - kaže Janković.

Otkazivanje ugovora

Najveći problem "Avala filma" je nerešen status i vlasnička struktura - 51 odsto kapitala, od 1990. godine pripada kompaniji "Jugoeksport", koja je pod stečajem, a 49 je u vlasništvu "Avala filma". Studio koji je uz Prag nekada bio centar filmske industrije u ovom delu Evrope, sada je u katastrofalnom stanju - u funkciji je samo najveći Studio 1 (u zakupu TV "Pinka").

Svi ostali poslovni prostori, i to dugogodišnjim ugovorima, takođe su izdati u zakup privatnim firmama (ima ih oko 45), uključujući i italijanski "Film 87" Pjera Amatija, koji je tu investirao oko 150.000 evra. Kancelarije za zaposlene radnike "Avala filma" (do stečaja ih je bilo oko 100) takođe ne postoje, a od nekadašnje opreme koja je opsluživala svetski poznate producente, radi samo agregat i nekoliko rasvetnih tela. U slučaju prodaje "Avala filma", država bi morala da bude spremna i na otkazivanje ugovora.

Imovinu "Avala filma" čini oko 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, više od 30 hektara zemljišta i šume. Država bi najpre morala da reši pitanje vlasništva zemljišta na kome se nalazi, koje je kako se tvrdi, gradsko građevinsko zemljište dato Filmskom gradu na korišćenje.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=17&nav_id=687601
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Albedo 0

 • Guest
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #2 on: 18-02-2013, 22:11:38 »
hm, tim istim ''filmmejkerima'' nije smetalo što su stotine firmi otišle u stečaj ali ovo je sad ''pljačka vijeka''

nisam ni radostan ni žalostan, ali mislim da je svako na kraju dobio što je zaslužio

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.160
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #3 on: 18-02-2013, 22:48:58 »
Koja si ti komunjara, ali neopevana!
Kakve veze imaju filmmejkeri sa ostalim firmama?
Da li doktori strajkuju gladju kad metalci ostanu bez posla?
Dal kukaju poljoprivrednici za molerima?
Zabole i mene za Afganistance i Amerikance podjednako.

Aman, svako svoje ima i za svoje se zalaze, logiko komunisticka.

Gde to ti radis , na kojoj si poziciji pa da se to zalazes za svaciju muku?
Nisam cuo da si strajkovao gladju kad i Nikolic pred izbore?

Ako nesto moze da mi poremeti zivac i da prestanem da se zajebavam i ozbiljno kazem nekome da nije u pravu, to je onda "Komunisticka Demagogija".

Albedo 0

 • Guest
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #4 on: 18-02-2013, 22:58:37 »
ako niko drugi, ljudi koji rade u medijima MORAJU da budu povezani sa svim strukturama društva

A gro filmmejkera je otišao u LDP. Toliko o njihovoj dužnosti kao PROFESIONALNIH KOMUNIKATORA

oni su ti koji pokreću važne teme, koji alarmiraju javnost, koji obrazuju publiku, a šta su od toga uradili, apsolutno ništa

Žao mi je, ali mediji imaju posebnu odgovornost u savremenim društvima, film ponajviše kao medij kojeg su slavili mnogi kao uporište socijalne kritike, a naši filmski radnici nisu osjećali tu odgovornost i sad im je ona i formalno oduzeta

zašto to nekoga čudi?

jesam li zbog toga komunistički demagog, čisto sumnjam, jer apsolutno podržavam, u kontekstu opšte ldpolike strukture naših filmmejkera, apsolutno tržište, nemilosrdnu zavisnost od profita i ništa više

samo ne kvaziliberalnu patetiku i mazohizam, dosta je bilo


Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.160
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #5 on: 18-02-2013, 23:05:55 »
JA licno poznajem jednog filmmejkera koji ne znam da li ima veze sa ikakvim politikama, ali znam da ga ne zanima nikakva profesionalna komunikacija sa masom, nego zabava , snimanje zombija i zaradjivanje para od toga. ;)

Kolko se secam, novinari su ti zaduzeni za komunikaciju.
Filmmejkeri zaduzeni za komunikaciju mogu da budu samo oni koji snimaju iskljucivo filmove gde su svi Partizani dobri a Cetnici zli, a vaaaaljda smo malko odmakli odatle?

Albedo 0

 • Guest
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #6 on: 18-02-2013, 23:11:46 »
Novinari su zaduženi za prenos informacija, kulturni radnici su zaduženi za prenos smisla i očuvanje baštine.

A već decenijama su najčešće prenosili besmisao i gazili baštinu.

Ugly MF

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.160
 • Natural born FlatEarther!!!
  • https://www.facebook.com/Art-of-Bojan-Vukic-396093920831839/
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #7 on: 18-02-2013, 23:18:06 »
Besmisao?

Nikada nasoj kinematografiji necu oprostiti smrt Crnog Roka! xuss
Tad sam rekao da samo gledam Snejk Pliskina kako cepa kasetu i uteruje cajper!

Bez varnice bunta i sumnje nema napretka ni ideja ni inovacija , samo ucmalost marve koja malo pase a mnogo preziva! AAH, Nikad marva!

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 21.217
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #8 on: 22-02-2013, 16:08:36 »
Ovo sa Avala Filmom je mnogo složenije nego što Goran predstavlja.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.375
 • Enfant terrible
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #9 on: 23-02-2013, 13:33:05 »
Što se krali, krali ste! Sada: iš napolje!

Davno umrli „Avala film” treba prodati i sagraditi novi, po ugledu na slovenački „Viba film”, i novac uložiti u druge poslove korisne za film i kulturu



Pažljivo pratim polemiku oko nekoliko mogućih načina rešavanja problema dvodecenijskog propadanja „Avala filma”, nekada jednog od najvećih filmskih studija na Balkanu.

Sa velikim interesovanjem i respektom slušam šta mnoge od mojih kolega, uvaženi filmski stvaraoci, kažu i predlažu vlastima Republike Srbije kako bi se „Avala film” sačuvao od propadanja. Sa zadovoljstvom konstatujem: imaju o ovoj sramoti da kažu dosta, a u svojim izlaganjima su uznemireni i ogorčeni. Sa punim pravom!  No, kada dođe do predloga šta učiniti, prevlađuje jedna, pomalo, infantilna logika, po kojoj je država dužna da, odmah, uloži iks ipsilon evra u obnovu „Avala filma”, jer je to preduzeće od „nacionalnog interesa”.

Nema tu ničeg spornog. Da živimo u idealnom svetu, svako razuman i dobronameran bi stao iza ovakve ideje. Ali, živimo u svetu i društvu koje je daleko od idealnog i ovakvi stavovi su, nažalost, štetni i kontraproduktivni. Zašto štetni?
Zbog toga što nas, sa pravom, niko iz vlasti neće smatrati razumnim i odgovornim ljudima ako zahtevamo da se u oronule studije i pokradene funduse kostima i rekvizite upumpa novčana injekcija od više miliona evra. Da ne zanemarimo „sitnicu” da za to nema para, niti će ih biti, barem tokom ove decenije. I onda će nam se desiti ono što se dogodilo sa „Beograd filmom”. Umesto da budemo odgovorni, odrasli, racionalni ljudi, i zahtevamo od vlasti da se spase makar pet ključnih, centralnih bioskopa, desilo nam se da bitanga, uz blagoslov svojih političkih zaštitnika, otkupi svih šesnaest beogradskih bioskopa i počne da ih prodaje za magacine i hipermarkete.
Kuknjava i status kvo koji traje 21 godinu, vodi nas u propast! Makar se pojedinci iz Filmskog centra dičili činjenicom da su stečaj, likvidacija i prodaja „Avale” trenutno onemogućeni, ovakav scenario je neminovan. Sledeće ili neke od narednih godina. Do tada će nas „umoriti”, uljuljkati tezom da je to neminovnost, razjediniti i – prodaće je nekom tajkunskom papanu, a da se mi ništa pod milim bogom ne pitamo!
Zato sam sklon da predložim sledeće rešenje: hitno prodati „Avala film” investitoru koji će na tom zlata vrednom građevinskom zemljištu da izgradi stanove, srpski Diznilend, fabrike pelena ili šta mu je već drago! Ali treba zahtevati da filmski fond (negativi) postane državno vlasništvo kao i to, što je podjednako važno, da Ministarstvo kulture i Filmski centar Srbije budu uključeni u ovaj tender i prodaju. I da od toga ima neposredne koristi!
Ako je verovati proceniteljima, cena ovog zemljišta premašuje 100 miliona evra! Ako trećina od tog iznosa pripadne srpskoj kinematografiji, to bi bilo dovoljno da srpski film ponovo stane na noge i postane gotovo potpuno nezavisan od volje političara na vlasti. Kako?

Trećina ovog iznosa bila bi dovoljna da se izgradi „Novi Avala film”, na mnogo pogodnijoj lokaciji, po ugledu na skoro izgrađeni studio „Viba filma” u Ljubljani. Ovaj, po veličini skromni, ali fantastično uređen studio, u potpunosti zadovoljava potrebe slovenačke kinematografije, sa tonskim salama za snimanje, kamerama i rasvetom, salama za montažu i miks, fundusima i garderobama. („Avala film” je projektovan i građen u drugo vreme, pod uticajem simpatične grandomanije onog doba). Naravno, „Novi Avala film” bi trebalo da bude nešto veći od slovenačke „Vibe”, jer mi ipak proizvodimo gotovo dvostruko više filmova godišnje.
Deo od trećine pomenute sume novca mogao bi da se uloži u opremanje preko 40 zatvorenih sala i domova kulture u Srbiji, i u gradovima koji već godinama nemaju bioskop, ili one čiji su bioskopi u žalosnom stanju.
Poslednja trećina novca bi se, kroz investicione fondove ili bankovna oročenja, koristila da se sufinansira proizvodnja domaćeg filma. Naravno, na našim političarima je odluka da li će preostalih 70 miliona od prodaje ovog davno preminulog filmskog giganta uložiti u obnovu Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, pozorišta, biblioteka i muzeja u unutrašnjosti, izgradnju zgrade Opere i moderne galerije, ili će za ovaj novac naći neku svrsishodniju namenu. Ako se desi ovo prvo, najveći filmski studio na Balkanu biće ugrađen u čitavu kulturu Srbije.
Verujem da mnogim ljudima odgovara sadašnji status kvo. Nekima zaposlenima u „Avala filmu” koji su poslovni prostor izdavali po nerealno niskim cenama, njihovim zakupcima, a posebno onima koji su uspeli na sumnjiv način da kupe i uknjiže neke nepokretnosti u krugu studija. No, tu treba reći: što ste krali – krali ste! Sada – iš napolje! Vreme je da rešavamo stvari.
Mislim da mi, filmski stvaraoci, moramo da prihvatimo ovu platformu i da odmah sa državom počnemo da se dogovaramo i pregovaramo. Inače, kao u slučaju „Beograd filma”, ponovo ćemo ispasti magarci. Ovoga puta, opravdano. Jer ćemo pokazati da nas život nije ničemu naučio.

Autor je filmski reditelj
Srđan Dragojević

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Sto-se-krali-krali-ste-Sada-is-napolje.lt.html
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Васа С. Тајчић

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.022
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #10 on: 28-02-2013, 15:54:56 »
Ali treba zahtevati da filmski fond (negativi) postane državno vlasništvo...

Баш ме занима шта би држава урадила на заштити негатива кад би они дошли у њено власништво. Ја мислим ништа јер су негативи вјероватно у таквом стању да би њихова рестаурација коштала много.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.375
 • Enfant terrible
Re: "Slučaj Avala film je pljačka veka"
« Reply #11 on: 19-07-2022, 20:27:37 »
Češki ambasador o projektu "Avala film" - Plan je vraćanje u vrh filmske industrije, kao i 3.000 stanova

Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je za "Real estate magazin" da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa "Avala filma" i da ga vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, kao i da je taj projekat 2019. godine dobio status "Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju". Uz filmski studio, kako je rekao, planirana je i izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi.

- Češki investitor, kompanija SEBRE, dolazi sa planom da filmski studio vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, odnosno na mesto gde je Avala film pripadao do devedesetih godina prošlog veka. SEBRE je isplanirao modernizaciju i prenos znanja iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je filmski studio Barrandov u Pragu. Cilj je proizvodnja novih filmova, kao i digitalizacija starih - naveo je Kuhta u intervju.

Kako je objasnio, čitav kompleks obuhvata više od 40.000 metara kvadratnih, pri čemu je predviđeno da zastareli ili nefunkcionalni objekti budu potpuno modernizovani.

- Projekat je dobio status ‘Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju’ u decembru 2019. godine - istakao je češki ambasador.

Dodao bih da je ulaganje u filmske studije povezano sa projektom rezidencijalnog naselja, sa posebnim naglaskom na visokom kvalitetu zaštite životne sredine.

- Autor stambene zone je istaknuti češki arhitekta Stanislav Fiala, nosilac niza priznanja u Republici Češkoj, među kojima su arhitekta godine, građevinski objekat godine, itd. Rezidencijalnim projektom predviđena je izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi, uključujući školu, obdanište i dom zdravlja - rekao je Kuhta.

Podsetimo, građanski aktivisti su tokom 2020. godine, za vreme ranog javnog uvida u urbanistički plan za prostor Avala filma, u više navrata protestovali, navodeći da izgradnja stambenog kompleksa na tom prostoru podrazumeva seču šume u Košutnjaku.

Vlasnik Avala filma je tada odgovarao da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi, već na "zapuštenom prostoru", s druge strane Ulice kneza Višeslava, gde se trenutno nalaze filsmki studiji.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je u septembru 2020. da seče šume na Košutnjaku neće biti, te da je Komisija za planove Skupštine grada zaustavila izradu plana za prostor Avala filma.

Iz pokreta Ne davimo Beograd tada je, međutim, saopšteno da su dobili odgovor gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, u kome se navodi da je plan detaljne regulacije za Košutnjak još u proceduri.

https://www.ekapija.com/news/3773852/ceski-ambasador-o-projektu-avala-film-plan-je-vracanje-u-vrh-filmske
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.