Priče običnog ludila-objavila Prosveta, čini mi se, i Zabeleške starog pokvarenjaka. "Najlepša devojka u gradu" ubedljivo najbolja i najtragičnija priča.
A od romana "Holivud", to je BIGZ (ako me pamćenje služi), gde je pisao o svojim iskustvima kad je ekranizovan u filmu "Barska mušica", igraju Fej danavej i Miki Rurke.
Bludni sin je odgovor na Lovac u raži. Čak je i na engleskom sam naslov originala (Šunka na raži) neka vrsta igre reči. Ovi anglofili će to bolje objasniti.
Bukovski je, kad se pojavio, bio drugačiji od pisaca koji su tad radili: po stilu, žestini, otvorenosti...
Sad to ne deluje tako.
Suština njegove proze je pozicija "gubitnika". Luzer koji prima udarce i ponovo ustaje natopljen alkoholom sa stalnom željom da nadje ljubav ali nalazi neke fufe, kratkotrajno zadovoljenje životinjskih potreba. Prosto, to je svet gde je čovek totalno degradiran, uništen i Bukovski piše iz tog ugla.
Za amere je biti luzer najgora moguća uvreda i najveća moguća beda. Bukovski tj. njegov alter ego Kinaski, levtira na granici klošara i nekog ko ipak postoji i funkcioniše kako tako.
Ko je čitao Henri Milera, Ginsberga i Džeka Kerauka, za njega je Bukovski prirodni nastavak. Ko voli takav način pripovedanja, voleće Bukovskog, ko ne...
Uvek mu preostaje Desanka Maksimović.