Author Topic: ::: mali informativini razgovor :::  (Read 6093 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

osipago

• 2
::: mali informativini razgovor :::
« on: 21-11-2002, 04:43:49 »
evo pročitao sam serijal 'knjiga novog sunca' i sad počinjem čitat 'kalde dugog sunca' od Gene Wolfa ... oduševljen sam i ako može kogod navest neke knjige ili pisce koji isprepleću F&SF bio bi zahvalan.
 :idea:
|torturer| ORDER OF THE SEEKERS FOR TRUTH AND PENITENCE

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #1 on: 21-11-2002, 06:18:29 »
Lord Valentine's Castle i ostatak - Silverberg

Faded Sun trilogija - C J Cherryh

Word serijal - Terry Brooks

Wolf in Shadow i jos 2 nastavka - David Gemmell

Prsten - recimo Denijel Kejz Moren (izaslo u Polarisu)

Gospodar Svetlosti - Zelazni

Ronin tetralogija - Lustbader

Helikonija - Brajan Oldis

Windhaven - G R R Martin & Lisa Tuttlle (ako neko zna gde se nalazi doticna 'moja' knjiga bio bih mu zahvalan)

Starshield Sentinels - Weis & Hickman

Ima toga jos, ovoga sam se samo setio u trenutku :)

Naravno, nije sve tog kvaliteta kao Gene Wolf.  btw covek radi novi serijal SHORT SUN. Znam da je prva u svakom slucaju izasla, ali dokle je stigao nisam obavesten.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

godclone

• 4
  • 2
Gene Wolf
« Reply #2 on: 22-11-2002, 02:43:44 »
Prva je izasla -kupio sam je pre neki dan za (verovali ili ne) dolar...
Druga i treca su u pripremi...

osipago

• 2
« Reply #3 on: 22-11-2002, 03:51:47 »
ej Melkor puno hvala na informacijama i bilježim se sa štovanjem :)

... argh da jedan dolar ... kad će u nas bit tako  :evil:

BTW ... koja je radnja u 'short sun' serijalu!?

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 22-11-2002, 09:33:34 »
Ja je imam u elektronskoj formi vec duze vreme ali nisam hteo da  pocnem citati dok ne izadje sve, ali mogu da ti posaljem, ako hoces :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

• 3
Re: Gene Wolf
« Reply #5 on: 30-11-2002, 11:24:30 »
Quote from: "godclone"
Druga i treca su u pripremi...

Ali ces zato najnoviji nastavak da platis 30$... tako to funkcionise na Zapadu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Corwin

• Guest
sf/f
« Reply #6 on: 22-12-2002, 19:04:59 »
To Melkor:

Helikonija,Windhaven,Gospodar svetlosti nije fantasy,nego cist sf.
Helikonija je (cini mi se) dobila priznanje pisaca sf-a kao najbolje naucno objasnjeno sf delo (biologija,fizika,...).Posle ide Dina (po njima) :)))
Windhaven nema ama bas nista od fantasy-a.Cisto sf delo (da je dobro ,dobro je :))
U Gospodaru se Zelazni poigrao (kao sto to cini u svim svojim delima) ali je i ono sf (nauka je na tako visokom nivou da oni mogu bukvalno da komanduju materijom,te time da bacaju magije ,itd).

Kada sam kao mali citao Let zmajeva McCaffrijeve (ili kako se vec pise :))  bio sam u ubedjenju da je to cisto fantasy delo ,medjutim :))) cist sf (genetski inzenjering,...)

Knight of the word takodje nije spoj nego je cist fantasy (ovo je po meni,za gore navedene primerke sam 100% siguran :)))) Jedino ako smatras da ako se nesto desava u nase doba, nasoj planeti kvalifikuje neko delo kao sf, onda ....

Nesecam se ko postavi to pitanje (o spoju sf-f) ali evo jednog originalnog odgovora: :))) Zasto ne bi probao da igras Shadowrun (cini mi se da se to tako pise) pa umesto da citas nesto, to isto mozes i da prozivis :))
Inace Shadowrun je FRP (cisto da znate:))) Tu ti je sve : od magova do borgova :)))
Jedini (i najveci) problem je naci s kim to da igras :))

Pozdrav

Corwin

• Guest
Prethodna poruka :)
« Reply #7 on: 22-12-2002, 19:24:06 »
Malo preterah sa zagradama u prethodnoj poruci :)

Nesto zaboravih : Godclone mozes li da posaljes svoj mail na
corwin7777@yahoo.co.nz zbor radi par pitanja :))

Poz

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #8 on: 23-12-2002, 10:39:45 »
Ja nisam rekao nigde da je to fantasy ili SF. Covek je citao Wolfa i trazio nesto slicno, a Wolf je tipican primer necega sto citas kao fantasy - misleci da je fantasy, ali se na kraju ispostavi da je SF.

Koliko je sta cist SF sa onog malog spiska je pitanje za duzu raspravu. Navodeci romane rukovodio sam se Wolfom tj SF delima koja imaju jako izrazenu fantazy atmosferu.

Sto se shadowruna tice, nije to jedini frp sa kojim ima problema okupiti ekipu... baci pogled na forum frp, igrice...

Boban

• 3
« Reply #9 on: 23-12-2002, 17:20:44 »
Jos bolji primer SF pisca koji sve vreme lici na fantasy je Zelazni.
Amber serija... uprkos svim macevima, zmajevima, atmosferom i ostalim fantasy obelezjima, gotovo da je neodbranjivo lako dokazati da je u pitanju SF cist kao suza. Zelaznija doduse nikada ne zanima KAKO nesto funkcionise, pa to dodatno unosi zabunu, ali u globalu, zar mi znamo kako sta funkcionise u "Vise nego ljudski" pa opet niko ne spori da je to SF...

Neko je davno rekao (valjda Sheckley) "da svaka vrlo napredna nauka pocinje da lici na magiju".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

godclone

• 4
  • 2
mail
« Reply #10 on: 24-12-2002, 01:56:34 »
Za Corwina....godclone@beograd.com...
Pisi,pitaj....

Corwin

• Guest
« Reply #11 on: 25-12-2002, 17:01:27 »
Ok ok Melkor,nemo si tako ozbiljan,nisam te prozivao :)
Ako (Osipago) hoces nesto sto je bas spoj sf-f (mada malo ludo :))
citaj Hajlajnov Valdo i magic.inc (valjda se tako pise).

To Boban

Kako se to Amber moze objasniti kao sf?
Jednorog.Haos,Grad koji postoji samo nocu,hodanje i "pravljenje" senki ,...

Poz

Lurd

• 3
« Reply #12 on: 26-12-2002, 18:05:48 »
Quote from: "Boban"
Neko je davno rekao (valjda Sheckley) "da svaka vrlo napredna nauka pocinje da lici na magiju".

Ima i jedna druga i slicna, a tradicionalna "ono sto je danas magija, sutra je nauka".

Nego, nesto razmisljam, zasto bi uopste Vulf morao da bude SF. Mislim, desava se nekoliko miliona godina u buducnosti i posle svemirskih osvajanja, ali, narocito u prva cetiri dela, nema nicega sto "naucno objasnjava fantasticne pojave", sto rece Onaj.
My trees...They have withered and died just like me.

Melkor

• 5
  • 3
« Reply #13 on: 27-12-2002, 02:05:03 »
Quote from: "Monsinjor Lurdusami

Nego, nesto razmisljam, zasto bi uopste Vulf morao da bude SF. Mislim, desava se nekoliko miliona godina u buducnosti i posle svemirskih osvajanja, ali, narocito u prva cetiri dela, nema nicega sto "naucno objasnjava fantasticne pojave", sto rece Onaj.

To je izuzetno zastarelo shvatanje SF-a.

A, ako nisi primetio ima tu vanzemaljaca, sve sa svemirskim brodovima, pa jos tusta stvari :)

osipago

• 2
« Reply #14 on: 27-12-2002, 04:23:21 »
A, ako nisi primetio ima tu vanzemaljaca, sve sa svemirskim brodovima, pa jos tusta stvari
... ma ima svega od vanzemaljske flore&faune, pa sve do genetskog inžinjeringa ... ah a oružja da ne pričam ... od noža do lasera ...  :shock:

BTW ... valja li 'Homecoming'  od O.S.Carda!?

Lurd

• 3
« Reply #15 on: 27-12-2002, 12:08:46 »
Da,da,da, ali, ne znam da li sam se dobro izrazio. Moram opet, a plasim se da ne otvorim Pandorinu kutiju (osim ako u njoj ne dobijem sto titana i +20 na sve skilove i dimezn dor), ali cemu inace sluze ove diskusije: zasto SF? Sta je to sto delo cini SF-om? Znam da je zastarelo, ali nisam skoro, stavise ne znam da li sam uopste, razmisljao sta je to sto delo cini SF-om, a sta fentazijem.

Oslanjam se samo na neki osecaj. Lako bi bilo reci zasto su Simonsova dela SF, ali ja zaista ne znam kako bih smisleno nekom objasnio zasto je Ursula SF, osim da se tako "oseca".

Pogledajte samo "Knjigu novog sunca". Na cemu je tu akcenat na pocetku. Ide mucitelj iz gilde, nosi mac koji ima ime, upoznaje bizarne likove, desavaju mu se sve neke fantazijske stvari. Pa onda ono kada ozivljava onu devojcicu posto ga progone nekakvi bizarni demoni. Daje se posle "objasnjenje" za sve te pojave, ali nekako mi ne "smrdi" na SF objasnjenje da covek ozivljava druge zato sto je zvezda. Ima tu mnogo SF motiva, ali da li je to dovoljno da delo bude SF? Pogotovu ako veci deo dela ima fentazi atmosferu.

I tako. Ima tu jos kojecega, ali mislim da je ovo dovoljno za sada.

I samo da naglasim da ovo pisem cisto da bismo razmenili iskustva i misljenja, a ne da nesto dokazujem.

osipago

• 2
...
« Reply #16 on: 29-12-2002, 02:07:57 »
Pogledajte samo "Knjigu novog sunca". Na cemu je tu akcenat na pocetku. Ide mucitelj iz gilde, nosi mac koji ima ime, upoznaje bizarne likove, desavaju mu se sve neke fantazijske stvari. Pa onda ono kada ozivljava onu devojcicu posto ga progone nekakvi bizarni demoni. Daje se posle "objasnjenje" za sve te pojave, ali nekako mi ne "smrdi" na SF objasnjenje da covek ozivljava druge zato sto je zvezda. Ima tu mnogo SF motiva, ali da li je to dovoljno da delo bude SF? Pogotovu ako veci deo dela ima fentazi atmosferu.
... hm , ipak ja mislin da je malo drukčije ... na početku, a i poslije ti se čini da ima nekih fantasy detalja&atmosfere ... ali ustvari glavni lik nema objašnjenja za neke stvari, jer jednostavno on ne zna i ne može ih objasnit ... npr. za teleporter kaže da je čudno ogledalo ili za genetski modificirana bića ili 'aliene' kaže da su zvijeri ili demoni ... ili kako opisuje međuzvjezdani brod ... on njega uspoređuje sa običnim brodovima samo što ovaj plovi između zvijezda ... ali to ionako pisac i sam objašnjava&upozorava u zasebnim poglavljima.
BTW ja mislin da nije on zvijezda, već on 'donosi' zvijezdu tj. astronomsku pojavu koja je suprotna od crne rupe... i to se opisuje kao novi početak&uspon za Zemlju /Urth koja se našla u 'slijepoj ulici' ... on je izabran od više inteligencije za taj zadatak.
I samo da naglasim da ovo pisem cisto da bismo razmenili iskustva i misljenja, a ne da nesto dokazujem.
... svaka čast ... jedan od rijetkih na ovom forumu.

Lurd

• 3
« Reply #17 on: 29-12-2002, 18:24:56 »
Dobar odgovor. Moracu malo da razmislim pre nego sto odgovorim.