(Uvod moze i da se preskoci)
Iscitavam ovih dana ponovo Ursulu, uzivam naravno, i tako sav pod utiskom imbecilnog obozavanja dela ove najbolje i najvece zene ikad, povedem razgovor (otprilike) sledece sadrzine sa jednim (sada vec bivsim) prijateljem:
ML (ja) - Jebote, citam ovu Ursulu i cesto ne mogu da verujem koliko je dobra.
BP - A da. Ona je za mene jedan od najvecih, ako ne i najveci SF pisac, mada je pisala i sranja.
ML - Ne bih znao u vezi sa tim "najveci", a svakve gluposti jeste pisala. Ali, ja je volim i tada, cak i kada pise feministicke pamflete i stvari koje ne samo da nemaju umetnicku vrednost, nego su i cisto huljenje, tipa "Tehanu".
BP - Tehanu? Ti me zajebavas? Pa to joj je jedna od boljih knjiga. Svakako najbolji deo Zemljomorja.
ML - STA?! Ti mene zajebavas! To je cisto izdrkavanje, zena se suocava sa svojim godinama i svojim polom i hoce da se olaksa pa je uzela svet koji poznaje i potpuno ga osakatila i obesmislila - nista tamo nema smisla!
BP - Ti si, brate, lud, vidim ja! Njeni likovi su tu zivlji nego bilo gde u Zemljomorju, onaj nesrecni carobnjak konacno lici na coveka, na kraju smo dobili jedan jak zenski lik, a da ne spominjem koliko je jaka metafora.
ML - Metafora?! More, majku li ti...
Tu je nastala opsta tuca. E, sada, poenta. Sa nekoliko zuba manje, polomljnim prstom i gadnim otokom ispod oka (treba da vidite Bivseg prijatelja), shvatio sam da bi na merodavnom mestu mogao da se raspitam kakvo je misljenje o Tehanu. Daklem, da vas pitam:
Sta vi mislite o Tehanu? Da li je to znacajan trenutak u Ursulinoj karijeri? Vredi li ta knjiga? I najvaznije - da li vam se svidela?
(Mico, molio bih te da se izjasnis po ovom pitanju ako nadjes vremena)