Author Topic: Tehanu  (Read 8533 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Lurd

• 3
Tehanu
« on: 30-03-2003, 01:22:40 »
(Uvod moze i da se preskoci)

Iscitavam ovih dana ponovo Ursulu, uzivam naravno, i tako sav pod utiskom imbecilnog obozavanja dela ove najbolje i najvece zene ikad, povedem razgovor (otprilike) sledece sadrzine sa jednim (sada vec bivsim) prijateljem:

ML (ja) - Jebote, citam ovu Ursulu i cesto ne mogu da verujem koliko je dobra.

BP - A da. Ona je za mene jedan od najvecih, ako ne i najveci SF pisac, mada je pisala i sranja.

ML - Ne bih znao u vezi sa tim "najveci", a svakve gluposti jeste pisala. Ali, ja je volim i tada, cak i kada pise feministicke pamflete i stvari koje ne samo da nemaju umetnicku vrednost, nego su i cisto huljenje, tipa "Tehanu".

BP - Tehanu? Ti me zajebavas? Pa to joj je jedna od boljih knjiga. Svakako najbolji deo Zemljomorja.

ML - STA?! Ti mene zajebavas! To je cisto izdrkavanje, zena se suocava sa svojim godinama i svojim polom i hoce da se olaksa pa je uzela svet koji poznaje i potpuno ga osakatila i obesmislila - nista tamo nema smisla!

BP - Ti si, brate, lud, vidim ja! Njeni likovi su tu zivlji nego bilo gde u Zemljomorju, onaj nesrecni carobnjak konacno lici na coveka, na kraju smo dobili jedan jak zenski lik, a da ne spominjem koliko je jaka metafora.

ML - Metafora?! More, majku li ti...

Tu je nastala opsta tuca. E, sada, poenta. Sa nekoliko zuba manje, polomljnim prstom i gadnim otokom ispod oka (treba da vidite Bivseg prijatelja), shvatio sam da bi na merodavnom mestu mogao da se raspitam kakvo je misljenje o Tehanu. Daklem, da vas pitam:

Sta vi mislite o Tehanu? Da li je to znacajan trenutak u Ursulinoj karijeri? Vredi li ta knjiga? I najvaznije - da li vam se svidela?

(Mico, molio bih te da se izjasnis po ovom pitanju ako nadjes vremena)
My trees...They have withered and died just like me.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Tehanu
« Reply #1 on: 30-03-2003, 02:24:18 »
Pa i nemam neko misljenje...
Mislim da bih morao opet da procitam da bih ga mozda imao...
preko 10 godina je proslo...
Mica

Unicorn

• 4
  • 2
Tehanu
« Reply #2 on: 30-03-2003, 02:26:06 »
Chitati Tehanu posle Leve ruke tame, Svet se kazhe shuma i Choveka praznih shaka bilo mi je izuzetno smorno, besmisleno em DOSADNO. Nije mi se uopshte svidelo, a inache VEOMA volim nachin Ursulinog pisanja. Uostalom, ko kazhe da neko ko je napisao izvestan broj sjajnih stvari mora uvek da napishe neshto dobro?
Mogao si da me pozovesh da ti pomognem u plavljenju tvog Bivsheg prijatelja.  8)
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #3 on: 30-03-2003, 03:20:21 »
Quote from: "Mica Milovanovic"
Pa i nemam neko misljenje...
Mislim da bih morao opet da procitam da bih ga mozda imao...
preko 10 godina je proslo...

I to sto se ne secas nesto znaci. Hvala...

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Tehanu
« Reply #4 on: 30-03-2003, 10:00:09 »
Ma secam, se...
Ja imam prilicno problema da citam fantasy, generalno...
LOTR nisam uspeo da zavrsim [rekoh i navukoh gnev bogova]...
Medjutim, trilogija o Zemljomorju me je toliko odusevila u svoje vreme
da sam par meseci pisao detaljan prikaz, za Alef, mislim, i dosao do 15 strana, da bih na kraju odustao... Nisam bio zadovoljan...
Tesko je distancirati se, ali mislim da bi Tehanu, da nije Trilogije o Zemljomorju, bila pristojna knjiga...
Ocekivanja su bila prevelika... Ne bih bas mogao da kazem da je Tehanu tako los roman kako si ti prikazao...
Mica

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #5 on: 30-03-2003, 12:08:29 »
Quote from: "Mica Milovanovic"

LOTR nisam uspeo da zavrsim [rekoh i navukoh gnev bogova]...

auu, zar i ti sine mico?  :wink:

Inace, evo pesme koju je Ursula posvetila napadu na Irak:

American Wars
Like the topaz in the toad's head
the comfort in the terrible histories
was up front, easy to find:
Once upon a time in a kingdom far away.

Even to the dreadful now of news
we listened comforted
by far timezones, languages we didn't speak,
the wide, forgetful oceans.

Today, no comfort but the jewel courage.
The war is ours, now, here, it is our republic
facing its own betraying terror.
And how we tell the story is forever after.

Ursula K. Le Guin

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #6 on: 30-03-2003, 13:00:11 »
Ma ne mislim ni ja da je Tehanu sam po sebi tako los, ali on nije sam po sebi nego je kao neki zakljucak Zemljomorja, sto mi je zaista suvise. A ja ne volim te "realisticke sta-je-bilo-posle" zakljucke. Tehanu me je malo bezveze i previse, mislim ona je zvezda, pojavljuje se Segoj i tako dalje.

Pesma mi je divna (ako sam je razumeo).

Boban

• 3
Tehanu
« Reply #7 on: 30-03-2003, 13:03:22 »
Ogroman, daleko vecinski procenat ljudi nije bio u stanju da (zbog dosade) iscita Gospodar prstenova do kraja, ali ih je blam da to javno priznaju.
Cinjenice su jasne: LOTR ne zasluzuje ni 5% slave koju ima.
Trilogija o Zemljomorju je velicanstveno ostvarenje.
Tehanu nepotreban patrljak, ali kao sto su dve poslednje Tvenove knjige o Tomu Sojeru zaboravljene, tako ce i Tehanu nestati pred sudom vremena.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
Tehanu
« Reply #8 on: 30-03-2003, 20:42:05 »
O Mico.

Zar je zlocin priznati da nisi procitao Gospodara prstenova?

Ja ga jesam procitao, ali njegovi su nedostaci ocigledni. Pripovedanje u drugom i trecem tomu izvedeno je vrlo nespretno, a Frodovo i Semovo putovanje u Mordor je cisti smor. Tolkin, izgleda, nije umeo da prati istovremeno dve ili tri radnje (sto Dzekson bogu hvala ume), pa je Druzina prstena u knjizevnom smislu najbolji deo trilogije. Sa umesnijim pripovedacem, Dve kule i Povratak kralja mogli su da stanu u jednu knjigu. Otprilike 300 strana manje.

Nije mi jasno zasto je Frodovo i Semovo putovanje u drugom i trecem tomu izdvojeno u posebnu celinu, i zasto mu je posveceno TOLIKO paznje. Koliko su dogadjanja u Rohanu i Gondoru zanimljiva, toliko su ova u Itilijenu razvucena. Secam se kao klinac da sam poceo istinski da uzivam tek kada je Golum poceo da se koleba i da priprema izdaju sa Selobom.

Sa druge strane, s obzirom na konkurenciju i ono sto citaocu nudi, LoTR zasluzuje slavu koju ima. Kada knjigu procitas - uistinu bivas nagradjen. Ko ti kriv Bobane sto je nisi procitao. Da jesi, mogao bi da sudis. Ovako zvucis samo kao neko ko bi jako voleo da ucestvuje u raspravi, ali knjigu nije procitao pa pribegava taktici napad-je-najbolja-odbrana: Ma to je ionako predugacko, nista to ne valja.

OCIGLEDNO je dugacka. Nije potrebno da je procitas da bi takvu kritiku spocitao. Ali sta cemo sa ostalim stvarima koje se unutra nalaze?

Quote from: "Boban"
Ogroman, daleko vecinski procenat ljudi nije bio u stanju da (zbog dosade) iscita Gospodar prstenova do kraja, ali ih je blam da to javno priznaju. Cinjenice su jasne - LoTR ne zasluzuje ni 5% slave koju ima

Kakva tvrdnja! Oduvek sam verovao da ste ti i Silverbergov David Selig u nekakvom srodstvu. :wink:

P.S. Trilogija o Zemljomorju - koja je u Polarisu stampana gotovo PETITOM da bi stala na 400 strana - je KRATKA knjiga? Ako cemo tako, evo ja cu na osnovu OCIGLEDNOG, primenjujuci tvoje kriterijume, da ustvrdim da je Zemljomorje jedno veliko sranje. Bez obzira sto nije.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

• 3
Tehanu
« Reply #9 on: 30-03-2003, 21:18:35 »
Ja ne baziram svoju kritiku LOTR-a na njegovoj duzini.
To je zanemariv segment.
Ja je naprosto baziram na Tolinovoj nepismenosti i nesposbnosti da ono sto hoce kaze na meni prihvatljiv nacin. On je bre dosadan u kratkim decijim knjigama, tumara tokom radnje, prebacuje se bez ikakvog smisla tamo vamo, ne verujem tome sto pise, jednostavno, ne verujem da postoje ikakva stvorenja koja izgovaraju takve visekilometarske recenice i koja postupaju na opisani nacin.
Zemljomorje je matematicki gledano tri puta kraca knjiga, ali je stotinama puta pismenija, knjizevno zrelija, uverljivih likova, radnje i dijaloga. Ursuli verujem, a Tolkinu ne verujem i broj stranica s tim nema nikakve veze. Silverbergu ili Martinu verujes od prvog pasusa, to su veliki i pravi pisci; Tolin je zaludjenik i amater koji je uspeo dobro da udomi svoje zivotno izdrkavanje...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #10 on: 30-03-2003, 21:27:04 »
100 ljudi 100 cudi... meni su bas Samovo i Frodovo putovanje bili zanimljiviji deo knjige, tu mozda nema akcije ali postoji izuzetna psiholoska napetost koja kulminira Golumovom izdajom. inace slazem se joco sa tvojom generalnom ocenom da su 2 i 3 knjiga pripovedacki dosta slabije i da se to dalo trebalo/skupiti na manje.

mene je opet zemljomorje sasvim smorilo. iako mi je poetika Legvinove jako bliska cini mi se da nije bas najspretnije uspela da pruzi sliku jednog nepoznatog, fantasticnog sveta, bar ne na nivou na kom je to uradio Tolkin. I same knjige su mi delovale kao prilicno nepovezane celine

Bobane, mozda je najvece priznanje tolkinovim knjigama upravo dolazi od vas koji niste imali vremena i snage knjigu da zavrsite a osecate taj ogroman blam zbog toga....

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Tehanu
« Reply #11 on: 31-03-2003, 01:23:50 »
Ni B od Blama... ni I od B od Blama...
Mica

Black swan

• 4
  • 3
Tehanu
« Reply #12 on: 31-03-2003, 01:57:42 »
Quote from: "Boban"
Ogroman, daleko vecinski procenat ljudi nije bio u stanju da (zbog dosade) iscita Gospodar prstenova do kraja, ali ih je blam da to javno priznaju.
Cinjenice su jasne: LOTR ne zasluzuje ni 5% slave koju ima.
Trilogija o Zemljomorju je velicanstveno ostvarenje.
Tehanu nepotreban patrljak, ali kao sto su dve poslednje Tvenove knjige o Tomu Sojeru zaboravljene, tako ce i Tehanu nestati pred sudom vremena.

pozlatila ti se svaka rečenica

Gospodar prstenova ne zaslužuje ni 2 % slave koju ima sada nakon što je film snimljen (prije je bilo OK; samo bez euforije)

knjigu sam pročitao (prvi dio dva puta)
i zaista je suviše duga, izgubim se u nabrajanju nekih imena

ali uvijek se sjetim borbe sa zmajem u prvom dijelu Zemljomorja

tehanu stoji na listi: Za pročitati u budućnosti
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #13 on: 31-03-2003, 01:57:45 »
Jore, sta god da ti nije jasno za Gospodara, objasnicu ti. Bobane, to sto nije objasnjeno na tebi razumljiv nacin, ne znaci da je problem u delu, nego u tvom knjizevnom vaspitanju. Ako Gospodar nesto jeste, onda je prekratak. Pa ljudi, nije to paperback detektivski roman pa da busde sto sazetiji...

Zemljomorje je upravo velicanstveno i fantasticno. Sve je tu kako treba i pravo. Jedino sto je knjiga...

DUNADAN

• 3
Tehanu
« Reply #14 on: 31-03-2003, 04:16:04 »
Lako je knjigu pljuvati, napisite bolje
Ovde muda ima, ko god nema volje da
Remek delom zakopa
Davno izrechene Tolkinove snove

Odiseja ljudi, patuljaka i vilenjaka
Formirane grupe, pod vodjstvom charobnjaka

Tezak put opisati, od Okruga do Kula
Hteti prichu ispevati, zacharati chula
Extazom zavrshiti na vrhu Barad-Dura

Radnja mane nema, slika sliku prati
Istina, kod Enta, mog’o je da skrati.
Neobichan taj svet, shto ga Tolkin stvori
Gdegod tek po nekog moze i da smori,
Saga ova duga o snazi prijateljstva i Prstenu Moci
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Barbarela

• Guest
Tehanu
« Reply #15 on: 31-03-2003, 04:23:25 »
S
L
A
T
K
O

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
BRAINFART !!!
« Reply #16 on: 31-03-2003, 04:24:14 »
Dugo se nisam ovako ispovracao na neki post...

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #17 on: 31-03-2003, 04:30:03 »
akrostih, odavno nisam video ovako lep post ... znas Lurdusami, mozda ima logike to tvoje za knjizevno obrazovanje  :evil:

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #18 on: 31-03-2003, 04:41:53 »
Bravo, DUN. Onaj povraca zato sto mu je to nacin da iskaze dopadanje. Zamislite sada kako startuje ribe...(ko je rekao sta? timmy...)

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #19 on: 31-03-2003, 04:44:43 »
Barbarela, ajde malo vise pisi ovde i daj nam da se igramo na kvizu...

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #20 on: 31-03-2003, 04:49:14 »
Quote from: "SANdMAN"
akrostih, odavno nisam video ovako lep post ... znas Lurdusami, mozda ima logike to tvoje za knjizevno obrazovanje  :evil:

Nisam hteo da budem zloban. Mislio sam na vaspitanje, tj. na one stvari na kojima covek odrasta. Ako se "nauci" na jednu vrstu pripovedanja i tretman teme, tesko ce moci da pojmi nesto drugacije. Nikada ne bih sebi dozovolio drskost da drugome, bilo kome govorim koliko je obrazovan ili ne.

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #21 on: 31-03-2003, 05:02:47 »
bio si krajnje drzak, nemo sad tu da se vadis... ;)

ma kapiram ja sta si hteo da kazes, no namerno sam poentirao kao antitezu spajderovom gestu. ne sme se biti gord ni na tudje znanje ili kao ni neznanje, cak ni u sali. potceniti po defaultu ako nesto ne razumes lose je kao biti umisljena velicina. ne mogu da svarim ni jedno ni drugo..

Ivan Bevc

• 3
Tehanu
« Reply #22 on: 31-03-2003, 09:22:39 »
Hej Dunadan, jesi li zvakali one Kastanedine pecurke ili si preturala po spomenarima?
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
Tehanu
« Reply #23 on: 31-03-2003, 10:48:48 »
Ucenje Don Dunadana  8) ?

I see a new bestseller!!!

Ivan Bevc

• 3
Tehanu
« Reply #24 on: 31-03-2003, 11:00:52 »
A tek kada dobije "Orlov dar"... :twisted:
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #25 on: 31-03-2003, 12:43:33 »
stvarno treba imati muda i drkati retku devojku na bordu u momentu poteskog nadahnuca odbrane omiljenog pisca. da joj slucajno jednom ne padne na pamet da ponovi nesto slicno... da li i jedan od vas dvojce je toliko macho da postira bilo sta SVOJE radi overe kvaliteta lepka koji je duvao?

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
Tehanu
« Reply #26 on: 31-03-2003, 14:09:48 »
O cemu pricamo? Dunadin archnemesis brani Dunadan jer ona brani tolkina? DUNADAN VS. SANDMAN VS. TOLKIEN?

SVOJE

vintage Joca.

DUNADAN

• 3
Tehanu
« Reply #27 on: 31-03-2003, 14:27:55 »
shta ste se sad navrzli na mene?
da bi tako neshto napisali ne treba ni nadahnuce ni spomenar
ko da je Zmaj znao da pishe stihove
stihoklepanje moze svako pa i ja, a vama ako se ne dopada ili ako vam je ljigavo, preskochite

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #28 on: 31-03-2003, 14:29:33 »
well, jedno je ratovati sa nekim koga ne poznajes, nisi video u zivotu i steknes pogresan utisak. svako ima pravo da promeni misljenje...

vintage Joca or not, point remains...

Lurd

• 3
Tehanu
« Reply #29 on: 31-03-2003, 14:40:01 »
Quote from: "DUNADAN"
stihoklepanje moze svako pa i ja

Ali niko kao ja! :wink:

Petar Severni

• 2
Tehanu
« Reply #30 on: 02-04-2003, 01:16:55 »
a tek JA!

inace sam obozavalac lord of the rings.
30 cm (with a vengeance!)

DUNADAN

• 3
Tehanu
« Reply #31 on: 02-04-2003, 02:08:42 »
Petre, avatar ti neshto mnogo razgolicen s obzirom na geografsku shirinu. :?

SANdMAN

• Guest
Tehanu
« Reply #32 on: 02-04-2003, 02:25:21 »
al s obzirom na duzinu, taman...