Author Topic: Preporuke..  (Read 5300 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Petar

• Guest
Preporuke..
« on: 29-12-2002, 13:05:26 »
Zdravo svima,debitujem na ovom forumu

Molim vas posavetujte me oko izbora knjiga,nema veze ako nisu prevedene ,ima ih valjda u Platou:  
1.sta valja od Anne McCaffrey?
2. Jel neko citao "Darvinov Radio"?
3.Serijal "..Mars"?
4.Zelazni (osim "Gospodara svetlosti")..

Napisite i par knjiga koje su se vama(bas) dopale..

Hvala unapred :)

Nyarlathotep

• 4
  • 3
Preporuke..
« Reply #1 on: 29-12-2002, 13:42:35 »
Zelazni: Stvorenja svetlosti i tame, mozda i prva cetiri Ambera ....

Cini mi se da bi tebi Den Simons dobro legao .... :wink:
A kad literarno poptuno sazris  :D i steknes moc rasudjivanja koja ce ti omoguciti da razdvojih pravu knjizevnost od sprdacina na red ce doci tatica H P L.  :!:
Salim se za ono literarno sazrevanje i slicno, a ono za Lavkrafta ostaje .... :lol:
Pozdrav
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
Preporuke..
« Reply #2 on: 29-12-2002, 15:34:53 »
Sta da ti preporucim?

Od Dena Simonsa preporucujem sta god naletis, ali pre svega diptih Hiperion/Pad Hiperiona (Hyperion/The Fall Of Hyperion) i zbirke prica Ljubav i smrt (Lovedeath) i Molitve razbijenom kamenju (Prayers To Broken Stones).

Ursula Legvin takodje razbija: Leva ruka tame, Covek praznih saka, Svet se kaze suma, Nebeski strug, Stalno se vrachajuchi kuchi, Trilogija o Zemljomorju, zbirka Dvanaest cetvrti vetra (kod nas je podeljena u dve zbirke, pri cemu prva nosi originalno ime a druga se zove Hainske price).

Robert Silverberg - Umiranje iznutra, Knjiga lobanja, Vreme promena (Monolit 6), Bodlje (Thorns), Stakleni toranj (Tower Of Glass), Zamak lorda Valentajna (Lord Valentine's Castle).

Filip K. Dik: Covek u visokom dvorcu, Ubik, Tamno skeniranje, Sanjaju li androidi elektricne ovde, Tecite suze moje rece policajac, Tri stigmate Palmera Eldritcha.

Arkadij i Boris Strugacki: Puz golach na urvini, Tesko je biti bog... ma bilo sta.

Stanislav Lem: Solaris, Nepobedivi, Glas gospodara, a moze i Fijasko.

Rodzer Zelazni: Zovem se Konrad, On koji oblikuje, prva knjiga iz serijala o Amberu (Devet princeva Ambera).

Harlan Elison: Bilo sta.
Rodzer Zelazni: sve sto ti padne pod ruku.
Semjuel Dilejni: Nova, Vavilon 17.

Kurt Vonegat: Kolevka za macu, Klanica 5, Mehanicki pijanino

Kratke price Orsona SKota Karda, a mogu da prodju romani Enderova igra i Govornik za mrtve.

Dzin Volf: Senka mucitelja.

Stiven King: Svi romani i vechina prica zakljucno sa romanom TO. Od onoga kasnije biraj Misery, dva kratka ali jebitacna glavnotokovska romana Gerald's Game i Dolores Claiborne, kao i zbirku krachih romana Four Past Midnight.

Klajv Barker: sestotomna zbirka Knjige krvi, kratki roman Kabal i novela Pakleno srce/Hellraiser (Hellbound Heart).

Embrouz Birs: Sve sto ti padne pod ruku.

Ako te teraju da citas Artura Klarka, izbegni uobicajene klasike i ogranici se na Kraj detinjstva i Sastanak sa Ramom (prvi roman, ostatak serijala zajebi).

Kliford Simak: Grad

Entoni Bardzis: Paklena pomorandza (ne citati prevod, ovaj roman NE moze dobro da se prevede jer glavni junak koristi englesko-ruski sleng).
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

• 3
Preporuke..
« Reply #3 on: 29-12-2002, 17:12:56 »
Quote from: "Nyarlathotep"
mozda i prva cetiri Ambera ...

I da propusti najbolju epizodu u celom Amberu, druzenje Korvina i Gavrana u petom delu?

Inace, kada neko trazi ovakve savete trebalo bi da navede na kom jeziku moze da cita.

A sto se tate Lavkrafta tice, to su budalastine, covek je nevidjeni smor i treba biti posebno cvrknut negde unutar mozdanih vijuga (kao sto je i on bio) da bi se takve stvari uopste citale, a kamoli u njima uzivalo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
Preporuke..
« Reply #4 on: 29-12-2002, 17:49:02 »
ha ha, treba biti Boban Knezevic, prvi srpski izdavac Lavkrafta, dakle covek koji je 50 godina posle HPLove smrti PRVI U OVOJ JEBENOJ ZEMLJI SHVATIO DA JE KRAJNJE VREME DA TOG GENIJA PREDSTAVI bolesnoj, morbidnoj, caknutojsrpskoj citalackoj publici, pa reci tako nesto.

inace, SF horor junioru sa svoje strane nemilosrdno preporucujem JG Ballarda, Thomasa Ligottija, Kathe Koja, Thomasa Thessiera i naravno Williama S. Burroughsa.

Ako to prezivi, posle onih yorovih preporuka, nek se javi za jos.

Lurd

• 3
Preporuke..
« Reply #5 on: 29-12-2002, 17:59:27 »
Malo je Taurusov spisak preterano selektivan, ali je inace odlican. Ja bih samo da ti naglasim ono "od Simonsa sta god naletis". Posle "Hiperiona" i "Pada Hiperiona" dolazi nastavak, ili, bolje, produzetak te price - romani "Endimion" i "Uspon Endimiona", koji su vrhunsko stivo. "Uspon Endimiona" doduse ima osetan pad u drugoj polovini romana, ali to se nikako (NIKAKO) ne sme propustiti. U prilog tome ide i cinjenica da su sve cetiri knjige preveden i objavljene kod nas, u "Polarisu", tako da ces moci da citas i vrhunski zanr i vrhunsku literaturu.

I Lavkraft, naravno, ali i pravi tata - Edgar Alan Po.
My trees...They have withered and died just like me.

Unicorn

• 4
  • 2
Preporuke..
« Reply #6 on: 29-12-2002, 21:33:21 »
Chitao sam "Darwin`s Radio" Grega Bera. To je klasichni, strait  SF koji se deshava u bliskoj buducnosti, bez "specijalnih efekata" i  sa malo katastrofichkih iskrica. Kao shto naslov kazhe, radi se o izrazito bioloshki nastrojenoj nauchnoj fantastici. Pomeshani su i neandertalci i virusne poshasti epidemijskih razmera i genetichki inzhenjering i evolucija ljudske vrste i ... shta sve josh ne. Meni je bilo zanimljivo chitati, mada ima "bisera" (sa profesionalnog stanovishta govoreci). Dobra stvar u ovoj knjizi (barem u izdanju koje ja imam) je shto na kraju postoji mali rechnik nauchnih termina koji se koriste u knjizi, tako da ne morash nuzhno imati mnogo bioloshkog predznanja da bi pratio fabulu. Mislim da su osnovne ideje veoma zanimljive (latentnim virusom "pogurana" evolucija ljudske vrste) i zgodne za beskrajnu diskusiju chak i o filozofskim pitanjima. E, sad, razrada - zavisi od ukusa chitaoca. U svakom sluchaju prochitaj ako ti je pri ruci (ima da se kupi, na engleskom, u Platou, ali cijena je "prava sitnica"  :shock: ).
A shto se mog SF ukusa tiche & preporuka shodno tome, pa, slazhem se sa Taurusom u 99% stvari, s tim shto ti toplo preporuchujem da obavezno prochitash i "Piknik kraj puta" brace Strugacki, a chuo sam i da je "Difference Engine" Gibson-a i Sterling-a neshto shto vredi prochitati (ja se tek spremam da to uchinim).  :)
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Melkor

• 5
  • 3
Preporuke..
« Reply #7 on: 29-12-2002, 23:55:20 »
Posto si preporuke vec dobio ja cu ti odgovoriti na par pitanja.

1. Sto se tice Anne McCaffrey izgleda da je Boban napravio najbolji moguc izbor i objavio jedinu njenu stvar koja valja. Ja sam probao da citam i ostale knjige iz tog serijala ali bezuspesno :?:

2. Kad je Mars u pitanju cak ni prvobotni prevodilac nije uspeo da zavrsi posao do kraja. Ja sam jedina osoba(da znam) kojoj se te tri knjige svidjaju. I nije neka preporuka 8)

3. Zelazny - ma citaj sve sto ti padne saka. Cak i kad samo odradjuje (amber 5-10) covek je dobar :D
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

sigismundus

• 4
  • 3
Preporuke..
« Reply #8 on: 03-01-2003, 02:00:57 »
Zdravo, Petre,

Ako ti ne smeta, da i ja kazem, sta bih ti preporucio. Zapravo cu ti kazati samo imena par autora SF, sestoro njih, koji su mi promenili zivot. Doduse ima i drugih, po par knjiga, ali ti, koji slede, so me totalno ocarali:
1. Philip K. Dick
skoro sve sto je napisao
2. Robert Silverberg
(njegov srednji period, koje je par knjiga(i jos nekih sest, sedam iz tog perioda) vec predstavio kolega gore, (sem Lord Valentine Castle) Dakle Silverberg, dok je joj bio angaziran pisac. I skoro sve njegove kratke price.
3.George R.R. Martin,
njegov SF opus(ne horror ili fantasy)
4.John Varley
(prakticki sve)
5.Lucius Shepard
najbolji pisac, koji je zalutao u SF
6.Greg Egan
nesto najbolje sto se moglo dogoditi hard SF

Naravno, da je tu jos more fenomenalnih djela(Miller, LeGuin, Ballard..., ali kazao sam autori, koji su na mene najsnaznije utjecali.

A medju horror piscima bi pored bolje poznatih Kinga i Barkera pomenou dvojicu fenomenalnih, manje poznatih, autora: T.E.D. Kleina i Thomasa Ligottija.

sigismundus
onaj, koji sniva tudje snove

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
Preporuke..
« Reply #9 on: 03-01-2003, 02:09:09 »
E da! Ima pravo Unicorn. Piknik pokraj puta sam zaboravio, a to je roman po cijim je motivima Andrej Tarkovski snimio Stalkera. Mozda zato sto sam, dok sam pisao, bacio pogled samo na komplet odabranih knjiga Brace Strugacki. Inace, mogu da preporucim i njihov Hotel kod poginulog alpiniste koji je objavio Kentaur.

Pitanje za sve vas, a narocito za Bobana: ima li ko filmsku verziju Hotela kod poginulog alpiniste? Radi se o ruskom ostvarenju koje je snimljeno sedamdesetih ili pocetkom osamdesetih godina. Bilo je prikazano na TV Beograd, pre petnaestak ili vise godina, u okviru ciklusa ruske naucne fantastike. Film je na mene istavio izuzetan dojam.

Boban

• 3
Preporuke..
« Reply #10 on: 03-01-2003, 02:13:49 »
Nemam ja ali znam ko ima... kod njega je to kaseta sa rednim brojem 163... Hotel kod poginulog alpiniste...

hm... zar je vec proslo 15 godina?

taurus-jor

• 5
  • 3
    • FSFF
Preporuke..
« Reply #11 on: 03-01-2003, 02:28:57 »
Bojim se da jeste prošlo. A i nekada su na TV puštali bolje filmove, naročito ruske. Kad se samo setim oduševljenja koje sam osetio gledajuću rusko-nemačko-francusku ekranizaciju filma Teško je biti bog.

Ako se radi o čoveku na kojeg mislim da ti misliš, čuo sam da je škrtac. Može li se šta učiniti po pitanju snimanja tog filma?

E da, imam nekih podataka, što se tiče puštanja filmova na eventualnom Beoconu.

Boban

• 3
Preporuke..
« Reply #12 on: 03-01-2003, 03:45:46 »
Ja imam jednu prilicno ludu ideju da isceprkam sve moguce stare SF&F filmove i prebacim ih na Divx... naravno, necu trcati kao tele pred rudu, pokusavam prvo da vidim cega sve ima na DVD-u ili Divx-u pa bas cega nikako i nigde ne bude bilo, tj, za sta pretrazivaci pokazu da postoji samo u VHS obliku (npr. francuski film LITAN), onda cu nabaviti neku dobru kopiju i narezati Divx. Imam neke probe po tom pitanju i kvalitet je zadovoljavajuci... jedino treba vremena do bola, ali za koju godinicu ce izaci codeci i Pentiumi koji ce omoguciti da se takva stvar odradi za manje od sat vremena... onda covek moze da odvoji dva-tri sata nedeljno da bi na nivou od godinu dana dobio 100 raritetnih filmova...

Nyarlathotep

• 4
  • 3
Preporuke..
« Reply #13 on: 04-01-2003, 19:31:50 »
Boban:
A sto se tate Lavkrafta tice, to su budalastine, covek je nevidjeni smor i treba biti posebno cvrknut negde unutar mozdanih vijuga (kao sto je i on bio) da bi se takve stvari uopste citale, a kamoli u njima uzivalo.

Bobane, Bobane .... sta da ti kazem?
Kant razlikuje "prijatno" od "uzvisenog" ... prvi osecaj covek prozivljava kada se prepusta cistom, plitkom hedonistickom uzivanju i takvom konzumiranju umetnosti (bilo da se radi o knjizenosti, slikarstvu, muzici ...) a drugi osecaj dominira covekovim duhom kada covek sopstvenim intelektualnim naporom zasnaje, tumaci, napreduje.
Lavkraft nije literatura za pred spavanje, mada moze biti zanimljiv i ljudima koji nisu dublje upuceni u genealogiju knjizevnih vrednosti.

Nije mi cudno kada se King, Barker i Gejman medjusobno hvale po casopisima i time jedni drugima u guzicu trpaju dolare. Iz istog su esnafa, izajedno se lepo provode uzivajuci u plodovima "teskog umetnickog rada". OK, to razumem, ali muci me to .... Zasto oni toliko hvale Lavkrafta na sve strane? Taj covek je umro 1937. godine i nikada ni jednom od ovih "velikana" nije namestio bukvalno nista. Eventualno, mozda ih je inspirisao (Jerusalem's Lot?!), poducio, ili jednostavno postavio staze modernog horora na kojima su se ovi kasnije obogatili.
Ali Lavkraft nije samo horor pisac .... to ga, pre svega, razlikuje od mnogih.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Petar

• Guest
Hvala svima na savetima(nt)
« Reply #14 on: 11-04-2003, 11:28:01 »
nt