Author Topic: Linkovi  (Read 10134 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pera

• 4
  • 2
Linkovi
« on: 20-10-2002, 20:57:38 »
Evo linkova do knjiga pa nek traje dok traje:

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

OVAKVE STVARI NISU DOZVOLJENE.
LINKOVI DO DELA NA ENGLESKOM SU MOGUCA, ALI DO PREVEDENIH DELA NE.

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #1 on: 20-10-2002, 21:54:04 »
Pristavi kahvu, Bankovicu, evo stize ekipa da te priupita za junacko zdravlje...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Melkor

• 5
  • 3
Linkovi
« Reply #2 on: 21-10-2002, 01:01:45 »
irc.undernet.org #bookz  - je znak da Bog gleda i na nas iz zemalja u tranziciji. Na mene ima dejstvo poput Kornukopije.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

pera

• 4
  • 2
Linkovi
« Reply #3 on: 21-10-2002, 07:56:05 »
Quote from: "Boban"
Pristavi kahvu, Bankovicu, evo stize ekipa da te priupita za junacko zdravlje...

????????????????????????????
'Si rekao da tebe ne zanima sirenje knjiga na engleskom? sajt sa polarisovim knjigama nema veze samnom, tako da ekipa bolje da trazi nekog drugog, a ako imas primedbe na sadrzaj mog i/ili zakovog sajta, reci i bice skinuto. Zaboravih da dodam legendarni afrodita.rcub.bg.ac.yu/~alexp

znaksagite

• 2
Linkovi
« Reply #4 on: 21-10-2002, 13:25:18 »

(premesteni) pera

• Guest
Linkovi
« Reply #5 on: 21-10-2002, 14:54:22 »
Sto zakljuca topic?

Pravo administratora je da edituje i brise poruke koje mu se iz bio kog razloga ne svidjaju, ali zasto zakljucavati topic?
Nije mi jasno sto je problem za onaj zadnji sajt, taj postoji bar 6 godina, i kad sam pitao autora da li ima problema sto hostuje knjige na srpskom dobio sam odgovor "ja sam to licno preveo mnogo pre nego sto je knjiga objavljena kod nas i sto bi se bilo ko bunio?" Ista prica i sa onom jednom i jedinom knjigom kod mene, covek je skinuo fajl na engleskom, preveo ga i vratio meni.

Za polaris: sa tog sajta sam skinuo Vrapca. Nepoznat (meni) autor i naslov koji ima manje veze sa SFom od svega na sta sam naisao. So, krenem ja da citam i ne da se odusevim nego se ODUSEVIM! Toliko da pogazim obecanje dato samom sebi pre par godina da Z.Z. od sad pa nadalje i ubuduce od mene ni dinara nece videti, prezalim kintu i odem do prve knjizare da pazarim delo u papirnoj varijanti. Zakljucak: legalno sam kupio knjigu iako sam je vec procitao u elektronskom obliku, a na osnovu autora i naslova teoretske sanse nema da bih to uradio.

p.s. Ova prica ima i nastavak: knjiga se posle DVA citanja totalno raspala sto je rezultiralo petominutnim naporom da licim na Lt. Vorfa uz pomoc obliznjeg zida praceno uzvicima "some, some, SOME SOME..."

p.p.s. Smisao za humor mi naglo nestaje kad se od ranog jutra spoticem o sikiricu i lance po sobi u ocekivanju "kafe" sa ekipom  :D

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #6 on: 21-10-2002, 15:15:10 »
OK, nije trebalo zakljucavati topik, posto je ova tema verovatno zanimljiva (nekima i najzanimljivija) za razgovor.
Mozda je u opstem brisanju stradao i neki linkic koji nije sporan, ali to se lako moze vratiti...

Topik je otkljucan, a perin zalbeni topik prebacen ovde gde mu je logicno mesto (nadam se da mu to nece previse smetati).

Svi mi zivimo u zemlji piraterije ali postoje ipak i tu nekakvi kodeksi i nekakva nepisana pravila, ne razbijaju se domaci programi, ne kace se domaci CD-ovi i takve stvari...

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #7 on: 21-10-2002, 15:23:13 »
Quote from: "pera"
i kad sam pitao autora da li ima problema sto hostuje knjige na srpskom dobio sam odgovor "ja sam to licno preveo mnogo pre nego sto je knjiga objavljena kod nas i sto bi se bilo ko bunio?" Ista prica i sa onom jednom i jedinom knjigom kod mene, covek je skinuo fajl na engleskom, preveo ga i vratio meni

Ovo je ipak biser.
Nije mi jasno da ovo treba razjasnjavati.
Uopste nije bitno ko je prvi sta preveo, vec ko je dobio pravo da tu stvar prevede i ko je dobio pravo da distribuira prevod.

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #8 on: 22-10-2002, 14:22:36 »
Uostalom, treba pogledati sta o svemu tome kaze svet ciji smo mi deo, hteli to mi ili ne i po cijim pravilima cemo morati da se povinujemo, ma koliko nam se to ne dopadalo:
http://www.sfwa.org/epiracy/

Broker

• 2
    • http://www.datavoyage.com/sfbay/
Linkovi
« Reply #9 on: 22-10-2002, 17:15:09 »
Pa.. mogli bi se nekako organizovati. Najviše problema ima Polaris jer njihov CD ljudi misle da mogu da arče kako im drago. Malo-malo pa naidjem na neki sajt sa kopijom tog CD-a. Jednom sam čak naišao na kompletnu kopiju CD-a a u drugom slulčaju, čovek je lepo naplaćivao download priča, što sa Polarisovog CD-a, što iz drugih izvora.

Interesantno je da i SFBay sajt ima slične probleme. Često nailazim na dela koja su na SFBay kako su postaljeena na druge sajtove. Opravdanja su različita, od toga, to sam ja prekucao pa mogu i da stavim do toga, "to je free i šta tebe briga što sam ja stavio na svoj sajt". Najsmešnije je bilo opravdanje momka koji je eto muku mučio da poskida priče sa Oreska BBS-a (baš na kome je i započela cela priča sa SFBay OnLine bibliotekom) pa misli da mu ta muka daje za pravo da priče stavi na web.

Problem je što ljudi uopšte ne shvataju da takvim ponašanjem uništavaju domaću SF scenu. Niko ne razmišlja koliko je para i vremena potrošio Polaris na otkup prava, prevod, i pripremu svih tih dela da bi ih na kraju stavio na CD? Niko ne razmišlja da autori tih dela imaju pravo na nadoknadu za svako objavljivanje tih dela i da to pravo niko ne može da im uskrati do oni sami. Svi očekuju da dobijaju SF&F na besplatno čitanje a da će izdavači i dalje da plaćaju autorska prava, prevodioce, autore, prelom i ostale troškove. Pa gde to ima?

I na kraju, ljudi se čak i žale što na SFBay nema novih priča. Naravno da ih nema, jer SFBay neće objavljivati aktuelna dela koja autori još uvek na neki način mogu ekonomski da iskoriste i to upravo iz tog razloga da ona mogu biti iskorišćena. Pre svih ostalih, stoji pravo autora (a preko njega i pravo izdavača). Ono mora biti neprikosnoveno.

Ok, ja mogu da razumem da neko napravi kopiju Polarisovog CD-a za sebe, ali praviti kopije drugima i još od toga praviti biznis je zaista krajnji kriminal. A da ne pričamo o stavljanju tog CD-a na web. To je najsebičniji mogući postupak koji neko može da napravi, kao fazon čini uslugu drugima jer im omogućava da to dobiju besplatno a u stvari time zadovoljava bolesnu potrebu da bude zapažen i cenjen od drugih ljudi i ne preza da ljude koji su se zaista trudili, ulagali sebe, vreme i novac da sve to naprave bezobzirno oštećuje.

Umesto što međusobno razmenjujete linkove takvih sajtove, trebali bi ste da prijavljujete vlasnicima hostova na kojima su sajtovi da se radi o pirateriji kako bi ih ovi što pre zatvarali.
SFBAY -  OnLine SF biblioteka

Melkor

• 5
  • 3
Linkovi
« Reply #10 on: 22-10-2002, 18:10:04 »
Ako pricamo o domacem stvaralastvu ( koje je takvo kakvo je, nazalost  :( ) onda se apsolutno slazem sa tobom. Ali, kakva osecanja gajis prema besplatnom iscitavanju stranih, neprevedenih stvari?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #11 on: 22-10-2002, 20:52:23 »
Svet postaje sve manji i manji.
jednog dana, mozda za pet ili pedeset godina nece postojati kutak na svetu odakle ce moci da se nekaznjeno siri piraterija.
Pitanje je dana kada ce internet za rad traziti broj iz BIOS-a racunara, a svaki broj ce biti registrovan kod prodaje ciji je, kao sto se sada radi kod vatrenog oruzja i s lakocom ce se presecati veliki lanci piraterije preko interneta.
Neko ce reci da je to daleko i da ce uvek biti svemocnih hakera da odrade sta treba i da im se ne moze uci u trag, ali to sigurno nije tako. Pogledajte pandan u kradjama automobila... uskoro ce automobil imati u svom sastavu 30 ili 50 sitnih delova koji se svaki ponaosob moze naci preko satelita za deset minuta. Nema potrebe za alarmom, jer auto opremljen na takav nacin nema kuda da ode, a posto nema kuda da ode, ni lopovima se nece isplatiti da ga kradu.

Te Polarisove knjige stoje na nekom makedonskom sajtu i kada bi postojao zakon tamo da covek cije je to sajt ode koju godinu u zatvoir, to sigurno ne bi stajalo tamo.

Sta nas briga u svemu tome, reci ce neko, mozda isti onaj od pocetka.
Mozda, ali vremena se menjaju.

Postojao je covek koga sam znao iz njegovih vrlo mladih dana, objavljivao mu ponesto i takve stvari, onda dozivim pre neku godinu da mi kaze: "Znas, ja sada treba da prodam neke svoje radove u USA, i ja zapravo vise ne mogu da pisem za tebe jer ne smem da saradjujem sa piratima..."
I to jeste tako.
Svidjalo nam se to ili ne.

Zapad donekle kontrolise pirateriju u nerazvijenim zemljama.
Pogledajte slucaj Jugoslavije i video piraterije.
Da nije bilo video piraterije i da nije pocetkom osamdesetih svaki jebeni film na svetu mogao da se nadje kod nas po video klubovima ne bi bilo kupljeno toliko stotina hiljada video rekoredera. da je gledanje filma kostalo 20$ pre 15 godina u Beogradu bi bilo mozda nekoiliko hiljada video rekordera, a kome onda prodavati legalna izdanja.
Nego je prvo pusteno da se piraterija toliko namnozi da svakak kuca pozeli da ima video, e, onda su stegli i sve najvece nekadasnje pirate pretvorili u legalne izdavace.
Oni su progledali kroz prste Pinku za prva tri serijala Dosije X, pa kada su se ljudi navukli na to, onda su im sada prodali sve od pocetka. tako to funkcionise.

osipago

• 2
ne lezi vraže
« Reply #12 on: 24-10-2002, 01:18:36 »
... moželi 'nadobudni' moderator reć koja je razlika!!!???  moga bi i ti napravit jednu duplu 'kahvu' za stranu ekipu  :wink:
|torturer| ORDER OF THE SEEKERS FOR TRUTH AND PENITENCE

osipago

• 2
oćemo li još!?
« Reply #13 on: 24-10-2002, 01:30:30 »

Pitanje je dana kada ce internet za rad traziti broj iz BIOS-a racunara, a svaki broj ce biti registrovan kod prodaje ciji je, kao sto se sada radi kod vatrenog oruzja i s lakocom ce se presecati veliki lanci piraterije preko interneta.
ti naravno nisu ču za npr. krađu vatrenog oružja ili vatreno oružje bez serijskog broja  :wink:
Neko ce reci da je to daleko i da ce uvek biti svemocnih hakera da odrade sta treba i da im se ne moze uci u trag, ali to sigurno nije tako. Pogledajte pandan u kradjama automobila... uskoro ce automobil imati u svom sastavu 30 ili 50 sitnih delova koji se svaki ponaosob moze naci preko satelita za deset minuta. Nema potrebe za alarmom, jer auto opremljen na takav nacin nema kuda da ode, a posto nema kuda da ode, ni lopovima se nece isplatiti da ga kradu.
također će uskoro i autombilska mafija imat svoje satelite koji će ometat takve satelite ili još jednostavnije kopirat će takve djelove tako da će skupi satelit bit neupotrebljiv  :twisted:

Te Polarisove knjige stoje na nekom makedonskom sajtu i kada bi postojao zakon tamo da covek cije je to sajt ode koju godinu u zatvoir, to sigurno ne bi stajalo tamo.
hm, a u USA imaš takvih stranica&servera koliko ti duša želi ... a oni ka imaju npr. takve zakone.

Zapad donekle kontrolise pirateriju u nerazvijenim zemljama.
ne mogu oni kontrolirat ni svoje 'pirate', a kamoli tuđe :lol:

Boban

• 3
Re: ne lezi vraže
« Reply #14 on: 24-10-2002, 04:20:28 »
aha... ajde mi daj link do nekog sajta postavljenog u USA ili UK sa koga mozes da skidas kompletne romane, filmove ili bilo sta.
Oni imaju razvijenu takozvanu "vikend pirateriju", na razne nacine postave programe i zanimljive stvari koje "stoje" na racunarima u praznim firmama, ali ponedeljkom to nestaje. Imam poznanika koji skida sve sto postoji od programa upravo vikendom i upravo iz USA, ali to je nizak nivo kontrole posebno u firmama gde ima po nekoliko stotina racunara u mrezi.

Elem, pitanje je koja je razlika. Pa mi ovde u Srbiji imamo nepisani kodeks medju programerima da se domaci programi ne razbijaju i ne nude na besplatni download ako sam autor to nije dopustio. Mozda je ta kategorija korektnosti nepoznata u sredini u kojoj zivis ali ovde je tako; postoje vrlo zanimljivi programi (RAS npr.) koji prakticno godinama vec ne mogu da se nadju u piratskoj verziji. I to je OK...
Ja nemam nista protiv piraterije, dapace... ali nemam potrebu da potkradam kolegu.

Sto se tice te igre policajaca i kriminalaca gde stalno jedni druge sustizu, pa to je onako kako mali Perica zamislja stvari. Uopste nije problem eliministati nelegalnu trgovinu, drogu, kradju automobila ili bilo sta drugo; svet kada bi zaista hteo za vrlo kratko vreme bi potpuno eleminisao te stvari... ali tu je ljudski problem, problem potkupljivosti vlasti i samog ucesca vlasti u preraspodeli nelegalnih radnji.
Mislis li ti da je 5. oktobra 2000. Milosevic mogao da padne u Srbiji da Djindjic npr. nije sklopio dogovor sa nekoliko najjacih paravojnih i mafijaskih organizacija u Srbiji da izdaju Milosevica? Sad je njihov taoc, jebiga... tako to ide... Ona ogromna hiperinflacija u Srbiji krajem 1993. godine nije bila dirigovana od strane ulicnih dilera kako ste stalno pricalo na zvanicnim mestima (kao: "Jebote, razbise nas ovi ulacni dileri, kolko su nabili kurs marke..." budalastina) Predsednik Amerike je 38-a osoba u toj drzavi koja saznaje sta treba da kaze ili uradi. Sverc cigareta postoji zato jer drzavi samoj odgovara da umesto Philipu Morisu, sto veci deo kolaca stavlja sebi u dzep... i tako dalje, i tako dalje... Svet je jedno komplikovano mesto, pomalo nedokucivo i nadasve zanimljivo, ali nekih stvari se ipak moramo pridrzavati... dakle, NEMA KACENJA LINKOVA DO PREVEDENIH DELA, POSEBNO ONIH ZA KOJA JE NEKO PLATIO AUTORSKA PRAVA I STAMPAO IH U LEGALNOM I REGULARNOM OBLIKU. Uopste nije potrebno da ti, ili bilo ko drugi spozna logicnost ili opravdanost ovog zahteva, to je tako i kraj price.

Broker

• 2
Linkovi
« Reply #15 on: 24-10-2002, 11:58:02 »
Quote from: "Melkor"
Ako pricamo o domacem stvaralastvu ( koje je takvo kakvo je, nazalost  :( ) onda se apsolutno slazem sa tobom. Ali, kakva osecanja gajis prema besplatnom iscitavanju stranih, neprevedenih stvari?

I jesam pričao o domaćim piscima, gde računam i prevodioce i izdavače.

Trajer

• Guest
« Reply #16 on: 24-10-2002, 14:05:05 »
Pozdrav svima,
Jer se stvarno po prvi put srecem sa vama.

aha... ajde mi daj link do nekog sajta postavljenog u USA ili UK sa koga mozes da skidas kompletne romane, filmove ili bilo sta.

http://www.baen.com

i kliknite na dugme ‘free library’

Vredi pogledati koncept izdavaca i objasnjenja tog momka, Erika Flinta, koji je i sam pisac.

Da odmah kazem, ja nisam od onih jurodivih koji smatraju da prakticno sve treba da bude besplatno dostupno svima, itd itd.

I jos jedna stvar:
Slazem se da treba uskladiti nase zakone za zapadnim, ali sto se tice domena autorskih prava (i patenta), sve su zesce kritike i na zapadu prema onima koji bi da produzavaju svoje copyrighte unedogled (Disney na primer) ili po cenu udobnosti korisnika (razni CD-i). Tako da je to siroka tema - za filozofiranje. Problemi kod nas su pravne i tehnicke prirode i mislim da im tako jedino! treba prilaziti

Broker

• 2
Linkovi
« Reply #17 on: 24-10-2002, 19:23:55 »
Da, ovo sa Baen Free Library je vrlo lepo potez. Otprilike slična je bila i namera kada sam došao na ideju da napravim BBS sa SF tematikom, da na njemu formiram onLine biblioteku. Kako sam tada već poznavao Bobana, pitao sam ga da mi ustupi neka dela da objavim i on je bez razmišljanja pristao. Tako je započeta Oreska a sada s to nalazi na SFBay. u

U međuvremenu, javilo se još nekoliko autora koji su svoje priče ustupili za onLine biblioteku, pomenuću Dragana R. Filipovića, Darka Macana, Žarka Milenića, Lauru Barnu,...

Uz sve to, javljali su se i posetioci, uglavnom neafirmisni pisci koji su želeli da svoje priče ostave u biblioteku, kako bi ih izložili sudu drugih čitalaca. I te priče iako znatno slabijeg kvaliteta bile su rado čitane, publika mnogo ne bira :) Iz toga se naravno izrodio i neki kvalitet, dvoje takvih autora potpuno anonimnih, preko Oreske su učestvovali na konkursu Znak Sagite i postigli odličan uspeh, to su Brankica Kranjac i Dragan Nedeljković.

U poslednje vreme sve više novih neafirnisanih autora se javlja i želi da stavi svoju priču na SFBay. TO će im u većini slučajeva biti uslišeno, ada ipak postoje neki kriterijumi za izbor i ne objavljujem baš sve što mi se pošalje.

S druge strane, ne mogu se pohvaliti da imam razvienu saradnju sa afirmisanim autorima. Narvno ne mislim da je to zato što su oni stise pa ne daju priče, već sam pre uveren da oni uglavnom i ne znaju za SFBay. Tome je najviše uzrok što ja živim u Užicu i ne krećem se u SF krugovima, ne poznajem ljude i oni ne poznaju mene. Nadam se da će ovaj sajt i forum to u nekoj meri da promene.

Poziv uvek otvoren. Čitalačka publika se menja, pristižu novi čitaoci koji teško da mogu da nađu i pročitaju stare priče objavljene u izdanjima koja su davno rasprodata i možda mogu samo da se nađu na rasprodajama starih knjiga. Priče do njih drugačije ne mogu da dođu nego da budu objavljene nanekom mestu kao što je SFBay. Pisci time ništa ne gube, ja bih pre rekao da dobijaju mnogo jer priče na sajtu ne zastarevaju i uvek imaju nove čitaoce.

Melkor

• 5
  • 3
Linkovi
« Reply #18 on: 24-10-2002, 21:30:56 »
Jeste lep Baen-ov potez al' ima i tu jadac. Vecina tih knjiga su poceci serijala ( od kojih neku idu i do 10 knjiga), tako da je to, u sustini, lepo upakovana navlakusa. Mada, hvala im i na tome...

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #19 on: 24-10-2002, 23:39:23 »
Trajeru, nije to ono sto sam trazio.
Nadji mi sajt postavljen u USA koji daje piratski, dakle, bez dozvole autora tekstove; ovo kada ljudi kace sami ili uz dopustenje delove serijala ne moze drugacije da se shvati nego suptilna reklama i navlakusa.

Medju linkovima koji postoje na osnovnoj stranici Znaka sagite imate i ovaj: http://www.scifi.com/scifiction/ koji uredjuje Elen Detlou i gde se postavljaju jednom nedeljno nove, neobjavljene price afirmisanih pisaca.

osipago

• 2
« Reply #20 on: 25-10-2002, 03:08:55 »
aha... ajde mi daj link do nekog sajta ...
e kad neću ... nepisani kodeks ;) BTW nije problem u zakonima, već u nečem drugom.
Elem, pitanje je koja je razlika. Pa mi ovde u Srbiji imamo nepisani kodeks medju programerima da se domaci programi ne razbijaju i ne nude na besplatni download ako sam autor to nije dopustio. Mozda je ta kategorija korektnosti nepoznata u sredini u kojoj zivis ali ovde je tako; postoje vrlo zanimljivi programi (RAS npr.) koji prakticno godinama vec ne mogu da se nadju u piratskoj verziji. I to je OK...
Ja nemam nista protiv piraterije, dapace... ali nemam potrebu da potkradam kolegu.
čuj ja još uvik ne vidim razliku ... heh kolegu nećeš potkradat, ali nekog npr. češkog programera hoćeš ... malo je klimav taj tvoj 'kodeks'.
Sto se tice te igre policajaca i kriminalaca gde stalno jedni druge sustizu, pa to je onako kako mali Perica zamislja stvari.
eh da bar ... to su stvari koje su REALNOST i koje se događaju upravo sada.
Uopste nije problem eliministati nelegalnu trgovinu, drogu, kradju automobila ili bilo sta drugo; svet kada bi zaista hteo za vrlo kratko vreme bi potpuno eleminisao te stvari...
mda i svi će živit sretno&idilično u toj zemlji odmila zvanoj UTOPIJA
NEMA KACENJA LINKOVA DO PREVEDENIH DELA, POSEBNO ONIH ZA KOJA JE NEKO PLATIO AUTORSKA PRAVA I STAMPAO IH U LEGALNOM I REGULARNOM OBLIKU. Uopste nije potrebno da ti, ili bilo ko drugi spozna logicnost ili opravdanost ovog zahteva, to je tako i kraj price.
čuj i za neprevedene ili knjige na engleskom je isto neko platio autorska prava i štampao te naslove ;)

Linet

• 2
    • http://www.ovdesmo.com
Sajtovi
« Reply #21 on: 25-10-2002, 08:07:09 »
Bobane, ima ih, samo sto nijedan link ne vredi dugo - tj. traju neko vreme, prijave ih, pa nestanu...
Lady Linet

Boban

• 3
Linkovi
« Reply #22 on: 25-10-2002, 10:15:05 »
Pa o tome i pricam, Linet, uvek se nadje neka budala koja misli da moze da radi sta oce, ali tamo se to brzo uhvati i sankcionise. To ti je kao sa dzeparosima u staroj Francuskoj koji su bili aktivni cak i svetini okupljenoj da gleda giljotiniranje nekog njihovog kolege.

osipago, mozemo ti i ja ovako da se preganjamo zauvek, nema svrhe. Ali ajde da ti kazem najprostijim recnikom: ako okacis prevod npr. najnovije Barkerove knjige, onda ce da te juri Barker, ali ako okacis "Knjige krvi" onda cu da te jurim ja jer si time povredio moj delokrug rada.

pera

• 4
  • 2
Linkovi
« Reply #23 on: 25-10-2002, 13:50:07 »
Bilo je pogresno od mene sto sam stavio link na polarisove knjige. Izvinjavam se.

Mrzi me da citiram 20 poruka pa ide kondenzovano:
Brokeru, nije mi jasna logika da surferi i citaci el. knjiga treba da prijavljuju administratorima da se na njihovom sajtu nalaze piratizovane stvari. To se ne odnosi na one koji to naplacuju, to je najcistiji bezobrazluk (na ne kazem nesto gore) njih bi trebalo u zatvor. Da ponovim jos jednom, pre nego sto sam (nepromisljeno) stavio javno link poslao sam poruku da takav sajt postoji, ocekujuci odgovor da ne sirim to dalje. Koliko se secam i ti si bio jedan od onih koji su trazili taj link. Ako ja skinem knjige na engleskom sa irca i stavim ih na sajt da bi ljudi odavde koji iz bilo kog razloga ne mogu/ne umeju sami da ih skinu onda "imam bolesnu zelju da budem zapazen" a recimo Boban skida iste te knjige sa nekog moldavskog sajta i ne zeli da da link a on je stand-up-guy? malo je cudan taj nacin razmisljanja.... Cela stvar mi mnogo lici na zakon o informisanju iz Slobinog vremena:"Nema veze sto je Mujo lopov i sto Haso kaze da je Mujo lopov, ali ako Huso prenese sta je Haso rekao on je kriv po clanu ..."

Uostalom evo recimo sta kaze O.S. Card na tu temu:

" I make my living from copyright, so you'd think I'd have more sympathy for the music and film industries. After all, I wouldn't appreciate it if somebody started taking my books and letting people read them ... for free! Without paying me each time!

Oh, wait. They already do. In fact, the government does it -- with libraries.

But ordinary citizens do, too. They buy my books and then lend them to friends. They proudly tell me, "Fifteen people have read this copy of your book."

I've known writers who would answer, "So that's fourteen sales I didn't make, fourteen royalties I won't get paid."

But I think those writers are idiots to think that way. That isn't fourteen lost sales! That's fourteen readers who will be looking for my books in the future."

Kompletan tekst na
http://www.hatrack.com/osc/reviews/everything/2002-05-06.shtml

Boban:
" Ja nemam nista protiv piraterije, dapace... "
 :?:
" Postojao je covek koga sam znao iz njegovih vrlo mladih dana, objavljivao mu ponesto i takve stvari, onda dozivim pre neku godinu da mi kaze: "Znas, ja sada treba da prodam neke svoje radove u USA, i ja zapravo vise ne mogu da pisem za tebe jer ne smem da saradjujem sa piratima..." "

Ako ne gresim ovo znaci da si se i ti (nekada?) bavio "manje legalnim stvarima"?

Koliko mogu da primetim, najvise (i kod nas i uopste) se protiv piraterije bune ne pisci nego izdavaci. Ili gresim? Kad smo kod njih, sta je sa cinjenicom da mnogi (ne svi, ali mnogi) recimo otkupe prava za 500 primeraka knjige pa stampaju 2000? Ili kompletan plagijat izdanja konkurentske kuce, sa sve logotipom? A da ne pricam da se te knjige prelamaju, pripremaju za stampu, da se ilustracije na koricama rade potpuno piratizovanim softverom. Neki sad prelaze na legalizovan, ali ostaje cinjenica da su i oni ZARADJIVALI koristeci se necijim trudom i znanjem.

Boban:
"jednog dana, mozda za pet ili pedeset godina nece postojati kutak na svetu odakle ce moci da se nekaznjeno siri piraterija. "

Hm. Ako su hakeri u stanji da promene orbitu americkog vojnog satelita a jesu (pre nekih godinu dana, mozda malo vise, bilo na CNNu) jako sumnjam da ce taj dan doci.

Miko

• 4
  • 2
Linkovi
« Reply #24 on: 25-10-2002, 15:49:09 »
Treba razumeti Bobana... ovde se ipak radi o ulaganju. Covek je ulozio par hiljada u kupovinu prava na objavljivanje (radi se o legalnoj kupovini - za koja dela, nije ni bitno), a par dana pre nego sto stavi knjige na stampanje, otkrije da je pola sf fanova vec procitalo ta dela, zahvaljujuci nekom manijaku koji je seo i preveo knjigu/knjige i stavio ih na net. Nije tesko prevesti knjige (time se inace ja bavim) i uvek ce se naci neko ko ce to uraditi iz svog zadovoljstva i, sav srecan, resice da obraduje fanove i podeli ta dela na netu svakome ko zeli. I onda ostaje Boban sa investicijom u knjige koje niko ne zeli da kupuje, jer vec imaju svoju (elektronsku) kopiju...
U pravu sam, Bobane?
Ipak ima malo ljudi koji knjige mogu citati na engleskom, pa mu zato i ne smetaju linkovi ka neprevedenim delima.
Sto se tice moldavskih, grckih ili kineskih sajtova... koga briga? To su moldavci, grci ili kinezi. Mi treba da se brinemo sami za sebe, da cuvamo jedni druge. Stanje u izdavastvu (bilo kog medija) je zahvaljujuci pirateriji uzasno... ne moramo jos i sami sebe da potkopavamo. Ili Bobana, ili bilo kog drugog koji pokusava nesto da ucini.

Broker

• 2
Linkovi
« Reply #25 on: 25-10-2002, 17:01:03 »

Brokeru, nije mi jasna logika da surferi i citaci el. knjiga treba da prijavljuju administratorima da se na njihovom sajtu nalaze piratizovane stvari.

Što je to čudno? Samo malo drugaciji oblik one: Drš'te lopova!"

pre nego sto sam (nepromisljeno) stavio javno link poslao sam poruku da takav sajt postoji, ocekujuci odgovor da ne sirim to dalje. Koliko se secam i ti si bio jedan od onih koji su trazili taj link.

Čik pogodi zašto sam ga tražio? Na sreću to nije novi link, već je poznat i u postupku je.

Ako ja skinem knjige na engleskom sa irca i stavim ih na sajt da bi ljudi odavde koji iz bilo kog razloga ne mogu/ne umeju sami da ih skinu onda "imam bolesnu zelju da budem zapazen" a recimo Boban skida iste te knjige sa nekog moldavskog sajta i ne zeli da da link a on je stand-up-guy? malo je cudan taj nacin razmisljanja....

A šta si ti? Neki Robin Hud u SF svetu? Ok, ako voliš da čitaš pa DL-uješ priče, može čovek to da razume, ali ako učestvuješ u kriminalu distribuirajući ukradena dela to je druga priča. Ako zaista distribuiras piratovan SF onda tu sigurno ima nešto bolesno, jer ne može neko zdrav da se bavi kriminalom samo iz potrebe da drugima učini da mogu da čitaju.

Što ne platiš za prava pa onda napraviš sajt i omogućiš ljudima da te knjige LEGALNO a besplatno dobiju na čitanje kad si tako dobar? Boban je upravo to radio i radiće siguran sam i ubuduće. I sasvim ga podržavan u stavu da kao vlasnik prava na neko delo ima potpuno pravo da odluči kada će, gde i u kom obliku ono biti objavljivano, pa i da ga da besplatno ako to želi.

Uostalom evo recimo sta kaze O.S. Card na tu temu:

I dobro je rekao i to što on kaže sve stoji. Ali si prevideo jednu stvar, to je njegovo mišljenje i on može ako želi sva svoja dela da deli besplatno. To ne znači da ti, ili bilo ko drugi možeš to da činiš u njegovo ime ako on to ne odobri.

Pogledaj i Baen sajt. Čak je i izdavač samo predložio autorima da neka dela stave besplatno na sajt. Ali je bila odluka autora da ali će to da učine.

Koliko mogu da primetim, najvise (i kod nas i uopste) se protiv piraterije bune ne pisci nego izdavaci. Ili gresim?

Izdavači obično unapred plate za prava a finansijski efekat imaju tek od prodaje, tako da je sasvim normalno da ih pogađa kada neko piratuje njihove knjige.

Kad smo kod njih, sta je sa cinjenicom da mnogi (ne svi, ali mnogi) recimo otkupe prava za 500 primeraka knjige pa stampaju 2000? Ili kompletan plagijat izdanja konkurentske kuce, sa sve logotipom? A da ne pricam da se te knjige prelamaju, pripremaju za stampu, da se ilustracije na koricama rade potpuno piratizovanim softverom. Neki sad prelaze na legalizovan, ali ostaje cinjenica da su i oni ZARADJIVALI koristeci se necijim trudom i znanjem.

Demagogija. Promašio si temu. Je l' ti to advokatišeš opravdavajući jedan kriminal drugim? Pa naravno da je svaki kriminal nepoželjan, ali mi sada ovde pričamo o pirateriji dela na Internetu.

Uvidi razliku, da bi neko ispiratisao u štampi neko delo mora da uloži i trud i novac. To ga naravno ne opravdava zbog kriminala ali ipak pravi veliku razliku u odnosu na nekoga ko ništa ne uradi nego samo prekopira delo i stavi ga na sajt.

Melkor

• 5
  • 3
Linkovi
« Reply #26 on: 25-10-2002, 23:04:14 »
Quote from: "Broker"

A šta si ti? Neki Robin Hud u SF svetu? Ok, ako voliš da čitaš pa DL-uješ priče, može čovek to da razume, ali ako učestvuješ u kriminalu distribuirajući ukradena dela to je druga priča. Ako zaista distribuiras piratovan SF onda tu sigurno ima nešto bolesno, jer ne može neko zdrav da se bavi kriminalom samo iz potrebe da drugima učini da mogu da čitaju.

Ako ja skidam knjige da bi ih citao, a onda kada ih se nakupi ja odlucim da ih narezem na disk ( koji je, kako sam shvatio, dospeo i do Bobana) da bih i sa mojim prijateljima podelio tu radost citanja i tu gomilu knjiga - sve to naravno bez ikakve finansijske koristi - da li me to cini bolesnikom kao sto ti smatras?

U tvojoj logici nesto definitivno skripi.

Hanibal

• Guest
Linkovi
« Reply #27 on: 26-10-2002, 00:00:05 »
ma ovo je skolski primer dvostrukog morala: osudjuju kurve a svi se iskradaju da ih karaju.

Broker

• 2
Linkovi
« Reply #28 on: 26-10-2002, 01:44:28 »
Molim? Hoces da kazes da ja distribuiram piratizovani SF?!?!?!

Hanibal

• Guest
Linkovi
« Reply #29 on: 26-10-2002, 07:25:39 »
Izgleda da uvek postoji neki baš potpuni čistunac.
Ali velika vecina ovde nisu, verovatno svi osim tebe Brokeru.

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
Linkovi
« Reply #30 on: 26-10-2002, 10:29:24 »
Zar je ovo zaista vredno tolike rasprave?
Mica