Bilo je pogresno od mene sto sam stavio link na polarisove knjige. Izvinjavam se.
Mrzi me da citiram 20 poruka pa ide kondenzovano:
Brokeru, nije mi jasna logika da surferi i citaci el. knjiga treba da prijavljuju administratorima da se na njihovom sajtu nalaze piratizovane stvari. To se ne odnosi na one koji to naplacuju, to je najcistiji bezobrazluk (na ne kazem nesto gore) njih bi trebalo u zatvor. Da ponovim jos jednom, pre nego sto sam (nepromisljeno) stavio javno link poslao sam poruku da takav sajt postoji, ocekujuci odgovor da ne sirim to dalje. Koliko se secam i ti si bio jedan od onih koji su trazili taj link. Ako ja skinem knjige na engleskom sa irca i stavim ih na sajt da bi ljudi odavde koji iz bilo kog razloga ne mogu/ne umeju sami da ih skinu onda "imam bolesnu zelju da budem zapazen" a recimo Boban skida iste te knjige sa nekog moldavskog sajta i ne zeli da da link a on je stand-up-guy? malo je cudan taj nacin razmisljanja.... Cela stvar mi mnogo lici na zakon o informisanju iz Slobinog vremena:"Nema veze sto je Mujo lopov i sto Haso kaze da je Mujo lopov, ali ako Huso prenese sta je Haso rekao on je kriv po clanu ..."
Uostalom evo recimo sta kaze O.S. Card na tu temu:
" I make my living from copyright, so you'd think I'd have more sympathy for the music and film industries. After all, I wouldn't appreciate it if somebody started taking my books and letting people read them ... for free! Without paying me each time!
Oh, wait. They already do. In fact, the government does it -- with libraries.
But ordinary citizens do, too. They buy my books and then lend them to friends. They proudly tell me, "Fifteen people have read this copy of your book."
I've known writers who would answer, "So that's fourteen sales I didn't make, fourteen royalties I won't get paid."
But I think those writers are idiots to think that way. That isn't fourteen lost sales! That's fourteen readers who will be looking for my books in the future."
Kompletan tekst na
http://www.hatrack.com/osc/reviews/everything/2002-05-06.shtmlBoban:
" Ja nemam nista protiv piraterije, dapace... "
" Postojao je covek koga sam znao iz njegovih vrlo mladih dana, objavljivao mu ponesto i takve stvari, onda dozivim pre neku godinu da mi kaze: "Znas, ja sada treba da prodam neke svoje radove u USA, i ja zapravo vise ne mogu da pisem za tebe jer ne smem da saradjujem sa piratima..." "
Ako ne gresim ovo znaci da si se i ti (nekada?) bavio "manje legalnim stvarima"?
Koliko mogu da primetim, najvise (i kod nas i uopste) se protiv piraterije bune ne pisci nego izdavaci. Ili gresim? Kad smo kod njih, sta je sa cinjenicom da mnogi (ne svi, ali mnogi) recimo otkupe prava za 500 primeraka knjige pa stampaju 2000? Ili kompletan plagijat izdanja konkurentske kuce, sa sve logotipom? A da ne pricam da se te knjige prelamaju, pripremaju za stampu, da se ilustracije na koricama rade potpuno piratizovanim softverom. Neki sad prelaze na legalizovan, ali ostaje cinjenica da su i oni ZARADJIVALI koristeci se necijim trudom i znanjem.
Boban:
"jednog dana, mozda za pet ili pedeset godina nece postojati kutak na svetu odakle ce moci da se nekaznjeno siri piraterija. "
Hm. Ako su hakeri u stanji da promene orbitu americkog vojnog satelita a jesu (pre nekih godinu dana, mozda malo vise, bilo na CNNu) jako sumnjam da ce taj dan doci.