Author Topic: K. W. Jeter?  (Read 3040 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

iDemo

• 4
  • 2
  • waleed palamudžija
K. W. Jeter?
« on: 26-10-2002, 17:48:59 »
Jel' da pazarujem sve Blade Runner 2 do 4 ili da se drzim originala??
The Turks think coffee should be black as hell, strong as death and sweet as love.

Green Sonja

• 4
  • 2
K. W. Jeter?
« Reply #1 on: 26-10-2002, 18:03:57 »
Gle, stvarno, to postoji!
Mora da su vrhunski kada nikada nisam cula za to.  :wink:

Hanibal

• Guest
K. W. Jeter?
« Reply #2 on: 26-10-2002, 19:26:45 »
O Boze sta sve ljudi nisu u stanju da umisle!
Ona sebe promovise kao referentnu tacku?

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
K. W. Jeter?
« Reply #3 on: 27-10-2002, 23:37:30 »
Pazi, ja te tie-in romane nisam citao, ali je na nekoc na nekom stranom sajtu, na forumu slicnom ovome, isla cela diskusija o tim sequel knjigama K.W. Jetera. Naime, Jeter je za polaziste odabrao *film* Bladerunner, dakle filmsku adaptaciju Dickovog "Do Androids Dream of Electric Sheep".
Dakle, NE source materijal. Dakle, to je vazno, buduci da ako si gledao film *i* citao roman, znas da jedno sa drugim nema mnogo veze.
Druga odvratna premisa je sto Jeter (i ovo nije spoiler, posto je to prvo poglavlje njegovog sequela) ulazi sa idiotskom idejom o Decardu kao replikantu, idejom koja ubija ceo koncept o 'humanim androidima i nehumanim ljudima' koji je Dick osmislio za roman. Ako mene pitas, kojestarija; save your money.
Sa druge strane, Jetera sam citao jako malo (svega par kratkih prica), i izgleda kao okej pisac. Ipak, ako vec volis te "tie-in" knjige, probaj da nadjes nesto sto zaista vredi, ie. tie-in romani kojima cilj nije da prepricaju film, vec ga uzimaju kao polaziste, a zatim nadgradjuju. Dobar primer potonje vrste je tie-in "Videodroma" (prema Cronenbergovom hyper-remek-delu) koju je radio horror-master Dennis Etchison pod pseudonimom Jack Martin (Etchison je, takodje, uradio prilicno dobre tie-inove za Carpenterove filmove).