Author Topic: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...  (Read 740429 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...
« Reply #3750 on: 22-12-2022, 23:25:17 »
Četvrta sezona dovodi seriju u krajnju konsekvencu. Kao ključni protivnici pojavljuju se Rusi a u svetu obaveštajnog rada, to je ipak to. Rusi su se pojavljivali tu i tamo po obodima akcija sa Alžirom i ISILom a sada Malotru tamo ima svoju situaciju, a možda i misiju.

Monica opet odlazi na veliko iskušenje, takođe u samu Rusiju, gde prevazilazi strahove tako što će se sa njima suočiti.

I konačno jedan od staplesa prave serije - pojavljuje se mentor glavnog junaka koji ga je svemu naučio a sada mu je antagonista.

Sve češće serija gubi na tonusu i veštini, ali i dalje ima bravura. I dalje je to dosta kvalitetna televizija u kojoj novi likovi uspevaju da u potpunosti uhvate priključak sa zadacima.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

milan

• 4
  • 3
« Reply #3751 on: 23-12-2022, 12:24:50 »
Koja je to serija?

milan

• 4
  • 3
« Reply #3752 on: 23-12-2022, 12:25:33 »
Samo da prijavim da na Dizni plusu Takasi Mike ima svoju seriju Connect, via Hulu. Bizarno.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3753 on: 23-12-2022, 14:52:57 »
Koja je to serija?
le bureau des legendes

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3754 on: 25-12-2022, 23:28:07 »
Alexi Hawley je još u seriji THE UNUSUALS pokazao da ume da napravi duhovitu parafrazu klasičnih televizijskih obrazaca prilagodivši cop squad seriju svom quirky senzibilitetu u kom se ponekad nekonzistentno kombinuju triler i komedija sa elementima parodije.

THE RECRUIT je povratak Hawleya na taj princip rada. Ovog puta ovo je serija o agentima CIA u kojoj se kombinuju soft espionage zapleti na tragu ALIAS sa slacker i workplace dramom.

U centru serije je Noah Centineo koji je već izgradio ime na Netflixu u seriji omladinskih romantičnih komedija. Ovog puta on igra advokata koji radi za CIAu i tokom jednog rutinskog greymail slučaja iz kog ne bi trebalo da se izrodi ništa nabasa na nešto što bi moglo preokrenuti obavštajnu situaciju.

Noah Centineo je dorastao ulozi u svim segmentima. Ubedljiv je i kao akcioni heroj koji se slučajno našao u napetoj situaciji, i kao službenik koji se nadao nekom laganom karijerističkom napredovanju, i kao bro koji se snalazi u milenijalskim životnim odnosima.

Zanimljiva su sva tri aspekta. Špijunska intriga je sama po sebi lite i ona je najmanje zanimljiva ali je akcija jako dobro izvedena. Serija u osam epizoda donosi nekoliko briljantnih akcionih scena i nijednu lošu. Kancelarijska intriga i humor su neobični baš zbog toga što je CIA mesto dešavanja jer nismo navikli na tu slackersku vizuru posmatranja. Konačno, glavni junaci su milenijalci koji žive u Vašingtonu i rade u državnoj službi što nije novo za serije. Imali smo recimo seriju o pansionu u kom žive matori senatori ali je opet malo korišćeno.

Prve dve epizode režirao je Doug Liman, i on je producirao seriju. On je snimio razne špijunske priče - u rasponu od BOURNE IDENTITY kao fikcije do AMERICAN MADE i FAIR GAME kao istinitih priča, sa različitim predznacima. Ono čemu je THE RECRUIT najbliži je MR AND MRS SMITH, ne samo po tom tonu akcione komedije, već i po tome što su glavni junaci dominantniji od negativaca koji se pojavljuju u funkciji i vrlo malo.

Liman je veliki meštar network serija, setimo se SUITSa, ali i COVERT AFFAIRS. Ovo međutim nije network već streaming i to se pre svega odlikuje time što je akcija krvavija nego na networku i što postoji jedan zaplet za celu sezonu a nije case of the week struktura.

THE RECRUIT je vrlo solidno napravljena serija za ljubitelje i poznavaoce, ali mislim da drugi možda neće mnogo ceniti njenu veštinu jer je ovo faza Peak TVa gde se očekuje od televizije da nam u potpunosti odmeni sve. Ovo je na kraju krajeva ipak samo osmodelna sezona sa velikim cliffhangerom u nadi da će se dešavati nešto dalje.

Liman je poslednjih godina na manjim mrežama kao što su YouTube i Quibi radio zanimljive stvari. Ovo je njegov povratak na masovniju platformu.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3755 on: 30-12-2022, 19:32:16 »
Gledao sam jednu stariju seriju, zanimljiv primer rimejka britanskog izvornika u Americi.
Reč je o preradi serije TOUCHING EVIL koju je za Granadu kreirao Paul Abbott u najvećoj snazi koju je za USA Network izveo takođe Britanac, sa potpuno drugačijom biografijom i statusom - Bruno Heller.
Heller je u vreme kad je radio rimejk TOUCHING EVIL već bio miloner od uspešnog MENTALISTa, ali kreativni peak doživljava posle sa GOTHAMom a naročito sa PENNYWORTHom, gde takođe polazi iz ideje "neobičnog" procedurala, s tim što je u MENTALISTu i TOUCHING EVILu glavni junak neobičan a tamo je čitav svet.
Dok je Abbottov junak u jednoj metafizičkoj upitanosti posle prelaska na "drugu stranu", Hellerov je više neka preteča Sage iz BRONa. Posle metka primljenog u glavu i odlaska u predeo smrti, on se vraća sa poremećenom socijalnom imaginacijom, ponaanjem koje ume da bude neočekivano i grubo i sposobnošću da malo drugačije zaključuje.
U tom smislu, junak serije TOUCHING EVIL nema neku konzistentnu detektivsku moć. Nekada to jeste intuicija, nekada je to zapažanje detalja a nekada psihološki profajling i način kako pritiska svedoke i osumnjičene. U tom pogledu, ako gledamo scenarije u prvoj sezoni junak nikada ne dolazi do jednog zaokruženog ispoljavanja high concepta same serije, ali ne može se osporiti da ga Jeffrey Donovan objedinjuje svojom izvanrednom glumačkom igrom.
Dakle, Jeffrey Donovan kroz igru uspeva da učini da kroz celu sezonu hodi isti junak, te njega možemo smatrati koautorom serije.
Slučajevi koji se rešavaju su zanimljivi, mada to više kod high profile procedurala nije ništa novo jer su to ipak među najgledanijim ili najgledanije serije i imaju uslove da skupe dobre pisce i savetnike.
Najjače su ona na početku i ona na kraju, a njih je i režirao izvršni producent serije Allen Hughes i dao mi spoj rediteljske minucioznosti i sirove energije.
Vera Farmiga igra Donovanovu partnerku a kao treći detektiv u ekipi se sredinom sezone pojavljuje Bradley Cooper, tada još uvek televizijski glumac, još daleko od bioskopskog mega uspeha.
TOUCHING EVIL je mene privukla kao fana Braće Hughes, ne znam da li bih je inače gledao, kao što vrlo retko i isključivo zbog autora ponekad gledam nedeljne network procedurale, ali uprkos tome što nije savršena i nije daleko dogurala, bila mi je zanimljiva u relaciji sa britanskim izvornikom i zbog Donovanovih rešenja.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3756 on: 16-01-2023, 17:51:02 »
Konačno smo stigli do onoga zbog čega sam se i upustio u gledanje serije LE BUREAU DES LEGENDES a to je peta sezona u kojoj dve završne epizode režiraj Jacques Audiard.

Ovo je sezona u kojoj je Eric Rochant dostigao zasićenje, smatrajući da je pet sezona u stvari prirodan run jedne serije i dajući neke od klasičnih naslova kao što je WIRE za primer. Zaključenje pete sezone režirao je Jacques Audiard ali bitno je krenuti od onoga što prethodi njegovoj intrvenciji.

Nažalost, peta sezona je tanka na nivou priče a rekao bih čak i vizuelno. Serija je u svakom pogledu izgubila na suptilnosti ali i na inventivnosti tako da se prema Audiardovom finalu probijala veoma grubo, kao bleda senka, ne samo metaforički već i fizički, odnosno vizuelno, onoga što je ranije bilo.

Audiard je u uvodu u svoju završnicu imao jednu elipsu, ne sasvim malu ali ne i ogromnu koja je dala prostora da sa određenom autonomijom uradi ono što zna. I možemo reći da je Audiard isterao triler na maksimum, da je pojačao dinamiku, telesnost ali i onirički element koji je u seriji uvek postojao - nekad kao trik nekad kao svesno izgrađena intervencija - i doveo ga do nivoa rešenja za ključnu situaciju.

U finišu je ostavio svoj autorski pečat, ne remeteći utisak da i dalje gledamo seriju. I što se mene tiče, završnica je toliko snažna da se već ovde seriji može svirati kraj.

Ne mislim da kraj mora nastupiti nužno jer je došao Audiard i završio stvar već zbog toga što je i Rochant osetio zamor a peta sezone zaključuje i spor sa vrhunskim neprijateljem a to je ruski mastermind, i to je sve urađeno na moćan način u finalu.

Iz ove situacije, i u odnosu na likove i u odnosu na ekipu biće teško restartovati seriju, ali čini se da će se ona nastaviti dalje, iako deluje da je sve sada zaključeno i uvezano.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3757 on: 16-01-2023, 17:59:24 »
Ako treba da izdvojimo neku seriju koja postoji u disproporciji svog potencijala i realizacije, to je onda JACK RYAN Amazon Primea. Pravi je zločin gledati Johna Krasinskog u ulozi Jacka Ryana u nekim bajatim hladnoratovskim zapletima, izvedenim anahrono i bez nijansi, i što je najgore od svega neopisivo deplasirano u današnje vreme.

Treća sezona JACK RYANa bavi se, verovali ili ne, planom nekih moskovskih silovika da naprave puč i Svetski rat tako što će na teritoriji Češke aktivirati nuklearnu glavu koja deluje kao da je američka.

Kao da Bond nije već X puta a ostali Y puta sprečio ovaj plot, kao da on već nije odavno pohranjen u svetu treša ne samo u našem svetu već i u svetu koji naseljava Jack Ryan, on se ovde ponovo izvodi sa poznatim predvidivim rezlutatima.

Nina Hoss u ulozi češke predsednice je manje zanimljiva o berlinske nesrećnice koja radi u policiji u seriji DEFEATED, ali i dalje je lepo videti Krasinskog.

E sad, da li on kao već osvedočeno zanimljiv autor zaista ne shvata da je ovo što igra potpuno deplasirano, ili nije u poziciji da se oko bilo čega pita - a to mi deluje manje verovatno, ne znam. No, zbunjuje da on koji je overio američki OFFICE i u njemu postao zvezda sada krčmi svoj status filmske zvezde u mini seriji na nešto ovako slabo.

No, tu smo gde smo. Za dobrog fana Toma Clancyja nema loših pomija. Uprkos nezadovoljstvu, ostaću uz ovo do kraja.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3758 on: 16-01-2023, 18:24:20 »
ECHO 3 je poslastica koju je Apple + poslao ljubiteljima i poznavaocima napravivši paklen i perverzan spoj ljudi kao što su Mark Boal, Jason Horwitch i Pablo Trapero sa jednim izraelskim romanom i serijom koju su uzeli kao polaznu tačku i uradili nešto svoje.

ECHO 3, odmah da kažem, nije za svakoga, i mnogima ova serija neće pružiti mnogo zadovoljstva. Ima veoma lagan tempo, mada nije dosadna ni u kom pogledu i veoma je "autorska" usled čega ju je lakše definisati kroz prosede autora nego kroz žanrovsko određenje.

Rekao bih da je ovo serija koja se najpre može definisati kao triler, mada ima dosta akcije. Govori o naučnici koju otimaju kolumbijski pobunjenici tokom neke rutinske istraživačke ekspedicije i ubrz shvataju da joj je pored naučnog instituta poslodavac i CIA. Njen muž je sin bogatog čoveka iz vojonindustrijskog kompleksa a pripadnik specijalnih jedinica zajedno sa njenim rođenim bratom.

Oni silaze na jug u Kolumbiju i kreću da je spasu ali stvari eskaliraju.

Mark Boal donosi ono što je karakterisalo HURT LOCKER i ZERO DARK THIRTY, taj sistematičan klinički prikaz službi bezbednosti. Pablo Trapero je argentinski reditelj koji je radio triler ali uvek duboko prožet realizmom pa i istorijskim kontekstom i slično tome radi i ovde. Uvek na granici ornamentalističkog, ali ipak više na liniji nečega što bih definisao kao atmosferični lirski triler, Trapero pravi jedno posebno iskustvo za više gledanja. On nije jedini reditelj, neke epizode režirala je Claudia Llosa, jednu koja se sama akcija Jeffrey Nachmanoff, a neke i sam Mark Boal koji je očigledno završio svoje kreativno partnerstvo sa Kathryn Bigelow.

Sve ovo je zanimljiva mešavina, i kada bi se ova fuzija nekako definisala možda ponajviše podseća na recentne filmove Michaela Manna, a malo manje na Kathryn Bigelow jer je ipak mnogo više fikcija nego istinita priča i rekonstrukcija. E sad, u formi serije to daje specifičan rezultat, drugačiji od svega što je trenutno na programu.

Zeta i brata igraju Michiel Huisman i Luke Evans, isto veoma neobičan spoj i veoma su zanimljivi u tome što donose posebnu energiju. Oni su leading men ali ne na prvu loptu, naročito je Luke Evans jako lepo sazreo od kada je pokazao svoju mračnu stranu oliverreedovskog tipa u HIGH-RISEu Bena Wheatleya.

Završnica u kojoj se dešavaju neke stvari koje evociraju kako ILIJADU tako i OUR MAN IN HAVANA i njegovu parafrazu TAILOR OF PANAMA nudi veoma zanimljivu kodu u završnoj desetoj epizodi koja je potpuno neočekivana, i možda u celoj seriji ponajviše otvoreno mannovska.

Sva imena koja nabrajam više su tu radi orijentacije. Ova serija je dovoljno specifična da upravo bude pre svega nešto sui generis i delo svojih autora. Ali, ko se za nju odluči i ima taj senzibilitet, dobiće jedno od najboljih televizijskih iskustava sezone.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3759 on: 16-01-2023, 20:19:36 »
procurio Copenhagen Cowboy, gledo ko ili su svi odustali od Refna?
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3760 on: 16-01-2023, 20:24:36 »
Bato jesi li gledao Six feet under? Ja sam nekako preskočio, sad gledam, crnohumorna drama iz zlatnog HBO doba, jako dobra.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3761 on: 16-01-2023, 20:48:45 »
ne, nisam ni Sopranose gledo na moju sramotu

a izgleda da bi trebalo, nove serije su gubljenje vremena

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3762 on: 16-01-2023, 21:40:50 »
Ako ti je za utehu, Sopranosi mi nikad nisu legli. Moš se gleda ali nikad nisam spoznao te nivoe.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3763 on: 16-01-2023, 21:50:39 »
Sopranose sam pogledo 2 epizode i nije mi išlo

Six feet nisam, to možda dam šansu

do koje sezone si stigo

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3764 on: 16-01-2023, 22:09:47 »
Pola druge.

Labudan

• 4
  • 3
« Reply #3765 on: 16-01-2023, 22:42:58 »
javljaj kako ide dalje, pa ako su dobri i u trećoj da i ja glednem

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3766 on: 16-01-2023, 22:47:01 »
Kažu ljudi da u trećoj malo opada kvalitet scenarija, ali posle se vraća. I kažu da ima najbolje finale ever. Ja sam se već navukao, sigurno ću gledati do kraja.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3767 on: 28-01-2023, 17:03:59 »
Sedma sezona serije AMERICAN HORROR STORY nosi naslov CULT i na veoma zanimljiv način obrađuje traumu dolaska Donalda Trumpa na vlast. Jasno je naravno iz daljine na čijoj strani je bogati holivudski liberal Ryan Murphy, ali u ovoj seriji se to ne vidi jer on uspeva da problematizuje čitav politički spektar.

Serija prati ženu koja od detinjstva ima traumatični stah od klovnova. Kada u njenoj okolini krenu da se pojavljuju zlokobni klovnovi ubice, sve deluje kao halucinacija koja će na kraju morati da rezultira hospitalizacijom. Uporedo sa tim, posle Trumpove pobede u jednu jako afirmaciju kreće lokalni alt.right vunderkind koji oko sebe kreće da okuplja razne nezadovoljnike i stvara kult sa ambicijama koje rastu do tačke da želi da postane predsednik SAD, ako može.

CULT se bavi temom frustracije, i raznim načinima kako nezadovoljstvo može da se ispolji u društvu. Negativci u ovoj sezoni nominalno jesu predvođeni glavnim dijaboličnim likom iz alt. righta ali zapravo na toj strani su svi ekstremisti, svi oni koji su duboko nezadovoljni i ljuti na svoju okolinu, bilo da je to jer se osećaju da se nedovoljno cene beli muškarci, bilo zbog poraza Hilary Clinton.

U tom smislu, Ryan Murphy iako kreće iz one teze o Trumpovoj harizmi vođe kulta, koja nije nova i nije njegova, polako to razrađuje pokazujući da volatilne okolnosti stvaraju ekstremisti sa obe strane, a da je Trump u stvari jednima svesna a drugima nesvesna želja, i anti-političar koji svima odgovara - bilo kao pokrovitelj, bilo kao idealni neprijatelj sa kojim se ne moraju birati reči i metode.

Serija je dinamična, maštovita, već u maniru onoga što poznajemo kao AHS ideativna, prožeta sa ranijim sezonama, ali pre svega idejno veoma uzbudljiva i rekao bih čak zrela.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3768 on: 10-02-2023, 17:08:12 »
Kada je izašao roman THE ALIENIST Caleba Carra, odmah je privukao pažnju Holivuda, i od 1994. se nekoliko različitih kreativnih timova smenjivalo na tom projektu u nadi da će ga nekako pretvoriti u SE7EN samo sa šerlokholmsolikim likom. To se i pre ALIENISTa, recimo u MURDER BY DECREE desilo sa samim Holmesom a i Braća Hughes su to zakucala u FROM HELL. Dakle, sam koncept nije nov ali je to bio period ekspanzije filmova o serijskim ubicama.

Laszlo Kreizler je holmsoliki lik psihijatra, "alieniste" iz naslova koji koristi svoju ekspertizu i uz pomoć mlade avanturistkinje iz visokog društva i prijatelja-novinara Johna Moorea vrši istragu. Laszlo Kreizler međutim u onome kako je realizovan u ovoj seriji uopšte nije tako dominantan detektiv niti su njegovi uvidi presudni. Naprotiv, i druga dva lika dosta doprinose, iako je Moore u samom romanu baš u funkciji Watsona, on je pripovedač o pustolovinama genijalnog Kreizlera.

Na kraju je ALIENIST snimljen kao desetodelna serija za TNT u produkciji Cary Fukunage. Fukunaga je stigo svež sa TRUE DETECTIVE, tu se javljaju i Hossein Amini kao jedan od scenarista, Eric Roth kao jedan od producenata. Ekipa je super-prestižna, kao i glumačka podela, Daniel Bruhl igra Kreizlea a ostatak tima zaokružuju Dakota Fanning i Luke Evans a Brian Geraghty igra Teddy Roosevelta.

Carr je meni slabo poznat kao pisac fikcije, čitao sam ga kao istoričara i gledao pomalo kao scenaristu, ali iz ove ekranizacije rekao bih da je serija upravo scenaristički najmanje zanimljiva. Da li je problem u romanu, ne znam, nisam ga čitao, no posle britanskog Holmesa sa Brettom, smeštenog u kanonsku epohu, ovaj Holmes koji se zove Kreizler je prosto nedovoljno interesantan lik i nedovoljno ubedljiv istražittelj.

Njegovi saradnici su mnogo ubedljiviji i interesantniji. I serija je vrhunski estetizovana i realizovana, tako da je na kraju meni prva sezona THE ALIENISTa podbacila u segmentu glavnog junaka koji bi morao biti glavni zamajac radnje, ali je u svim drugim aspektima bila žestok land grab. Međutim, ilustrativno da sam počeo da je gledam pre pet godina, pa napravio pauzu i tek sad je završio.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3769 on: 10-02-2023, 17:13:31 »
Druga sezona serije COPPER nažalost pretvorila se u jednu konfuznu sliku kriminogenih osoba u starom Njujorku koja je data u jednoj razbarušenoj formi, punoj digresiji, nevažnih epizoda koje se razrađuju isto koliko i važne, i vodi ovu inače dosta old school i konkretnu seriju ka jednom rasplinutom, neslavnom završetku. Poslednja epizoda, sjajno zamišljena kao odlazak junaka na mesto traume iz Građanskog rata nažalost izvedena je umorno i nedovoljno vešto, i ostaje utisak da se celoj ekipi ova druga sezona nije baš ni radila.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3770 on: 10-02-2023, 17:26:59 »
Last of us treća epizoda Brokeback mountain :(
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3771 on: 10-02-2023, 17:36:13 »
Ne razumem što se ljudi zgražaju sa trećom epizodom Last of Us. Pa i igra je takva. Ubiju glavnog hetero protagonistu da bi štafetu preuzela klinka lezbejka. U seriji je glumi gender fluidna Bela Remzi. LGBT all the way.

Po meni su Bill i Frank autori serije, čak i fizički liče na Krega Mazina i Nila Drukmana, a paralela da je Drukman došao spolja (iz sveta video igara) u zatvoreni svet serija Mazina valjda je očigledna.

Malo me plaši što je Pedro Paskal dobio ulogu posle večeri provedene sa Mazinom i Drukmanom, nakon čega se ujutro nije ni sećao da je ulogu dobio.
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3772 on: 10-02-2023, 17:36:23 »
Četvrta još gora, bar po mojim merilima. Polako mi sve ide dole. Inače, trebalo bi da danas-sutra bude prikazana i peta, zbog super-bowla.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3773 on: 10-02-2023, 17:39:57 »
Meni je serija i dalje jaka i posle četvrte, vuče te da je gledaš iako ti se ne sviđa. Odgledah u cugu i Mazinov Černobil, koga sam dugo odlagao. Čini mi se da pisanje nije loše, na stranu LGBT smaranja.

Za igru nemam takav utisak, prilično mi je dosadnjikava.
"Koga briga za to što govore, ako nemaju muda da ti kažu to u lice?" - Toni Soprano

"Ako bismo ljudima oduzeli njihove iluzije, koje bi im zadovoljstvo onda ostalo?" - Volter

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3774 on: 10-02-2023, 17:43:00 »
Černobilj odličan, bar meni. Ovo mi je slabije, jedino u čemu zaista uživam je fotografija i produkcija generalno.

tomat

• 4
  • 3
« Reply #3775 on: 10-02-2023, 21:16:10 »
Igru nisam igrao, gejaštvo mi ne smeta ni malo, nego zašto brate Vikler?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #3776 on: 11-02-2023, 00:14:53 »
Line of duty je najjaca serije
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #3777 on: 11-02-2023, 01:54:50 »
Zar to već ne znaju svi?
... ever removed.

Black swan

• 4
  • 3
« Reply #3778 on: 11-02-2023, 12:08:47 »
Kasnim u odnosu ma vas
Nadam se da ce mi i smrt kasniti 10 15 godina u odnosu na vas
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3779 on: 11-02-2023, 12:30:33 »
nego zašto brate Vikler?

Valjda taj neki osećaj beznađa i potpune uzaludnosti. Evo, i peta epizoda zaokružila u tom smeru.

Kad smo već kod toga, moja prognoza je da Pedro gine u finalu, jer bi bilo suludo da ga sačuvaju za sledeću sezonu i plaćaju tamo opet da bi poginuo u prvoj epizodi.

ridiculus

• 5
  • 3
    • Strahoslovni domen999
« Reply #3780 on: 11-02-2023, 13:24:30 »
Kasnim u odnosu ma vas
Nadam se da ce mi i smrt kasniti 10 15 godina u odnosu na vas
Ma daj tih 10, 15 (1015?) godina onom kome su stvarno potrebne. (Ne meni, ja sam mlađi od ljudi koji imaju mnogo manje godina.)

Inače, moj komentar se nije ni odnosio na tebe, već provociram ove koji nisu gledali.
... ever removed.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3781 on: 11-02-2023, 17:06:38 »
Druga sezona serije THE ALIENIST bazirana je na drugom romanu o Kreizleru. Treći se dešava u savremenom Njujorku i govori o njegovom potomku, tako daje serija jedino i mogla da ima dve sezone po dva romana.

U principu, i sve vrline i sve mane koje su postojale u prvoj sezoni, postoje i u drugoj. Nesporno je da se slučaj sam po sebi razlikuje i da to utiče na samu dramaturgiju serije pa se više upoznajemo sa počiniocem zločina, sa njom provode više vremena i gledaoci serije ali i njeni junaci. Međutim, ukupno uzev, cela dinamika iz prve sezone, iznova je preneta, kao i visok produkcioni nivo.

Na kraju, THE ALIENIST stoji kao jedna skrupulozna i ambiciozna ekranizacija kojoj je ipak nedostajalo snage da prevaziđe snagu vlastite produkcije i pruži nešto više od nje.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3782 on: 15-02-2023, 19:28:52 »
Sa malim zakašnjenjem živopišem treću sezonu serije FOR ALL MANKIND jer nikako nisam uspevao da nađem kvalitetno vreme da se njom detaljno bavim.

Treća sezona doseže devedesete, a završava se početkom dvehiljaditih. Tokom devedesetih dešava se trka za odlazak na Mars i kako je reč o alternativnoj istoriji, devedesete su najbliže našoj sadašnjosti. Naime, trku za Mars vode SAD, SSSR i privatna kompanija koju vodi mladi inženjer avanturista i crnac koji želi da se dokaže.

Klozetovana astronautkinja postala je predsednica SAD i NASA ima podršku za odlazak na Mars, iako se javlja problem sa gubitkom poslova u oblasti energetike jer izvori energije upravo otkriveni zahvaljujući putovanjima u svemir preuzimaju primat.

U svemiru su stvari podjednako nestabilne kao i na Zemlji jer hladnoratovsku tenziju sada dopunjuje i sukob između javnog i privatnog sektora i dva različita pogleda na svemirska putovanja.

U trećoj sezoni se desi zaista dosta toga. Nažalost, ne razrađuje se dovoljno tema filma koji su o Gordou i njegovoj supruzi u blokbaster pretvorili Dennis Quaid i Meg Ryan i čini se da je po obimu dešavanja ova sezona možda za nijansu bogatija nego što epizode mogu da obuhvate.

S druge strane, dizajn svemirskih stanica, raznih letelica i modula, odlazi daleko u budućnost u odnosu na ovo što imamo danas, i meni je lično to sve bilo manje zanimljivo nego u ranijim sezonama. No, to su sve detalji, alternativna istorija na delu je zanimljiva, junaci su joj protagonisti, i stvari koje se dešavaju su veoma znakovite i tiču se aktuelnog trenutka. U tom pogledu, serija je malo izgubila i na tom konceptu da je za ljubitelje i poznavaoce i ušla je u domen nečega što je lakše čitljivo jer naprosto sada znamo koliko se prošlost razlikuje od alternative jer prosto skoro sve što u seriji gledamo nije postojalo/ ne postoji.

No, uz sve probleme, FOR ALL MANKIND je i dalje uživanje i za treću sezonu i dalje drži tonus. Odobrena je i četvrta, a to je za ovakav projekat zbilja podvig.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3783 on: 17-02-2023, 13:46:46 »
THE PEMBROKESHIRE MURDERS je ITVjeva serija bazirana na istinitim događajima, o seriji ubistava koja su se desila u jednom dužem vremenskom periodu, praćena razbojništvima i silovanjima, u kojima je relativno brzo pronađen počinilac ali zbog manjka dokaz i odlazak u zatvor zbog nekih drugih dela nikada nije optužen.
Inspektor Steve Wilkins, kog u trodelnoj seriji igra Luke Evans, otvorio je ovaj slučaj iznova 2006. i krenuo da istražuje Coopera dok je ovaj bio na slušanjima za izlazak na uslovnu slobodu.
Cooperova dela su jedan vrlo specifičan oblik kriminaliteta koji se više sreće u stvarnosti nego u fikciji. On je naime inicijalno motivisan krađom, a u nju je gurnut kao kockar i ljubitelj rizičnih investicija. Međutim, prilikom krađa i razbojništava počinje da ubija svoje žrtve, ali i da se seksualno iživljava nad njima. Uporedo sa tim on ima relativno funkcionalan socijalni život kao i masa drugih ljudi sa relativne margine, bez detalja koji bi ukazivali na patologiju koju je iskazivao prilikom izvršenja dela.
On nije Hannibal Lecter ali je prilično inteligentan, promućuran i apsolutno lišen bilo kakvih moralnih obzira prema drugima što ga čini veoma nezgodnim osumnjičenim, ali uz primenu modernih forenzičkih tehnika, kako u pogledu analize fizičkih dokaza, tako i psihološke pripreme, on na kraju završava na optuženičkoj klupi.
Ipak, težina dela koja je počinio na kraju na duže staze ipak dovodi do razaranja njegove porodice, što Cooper pokušava vešto da iskoristi i stvori dodatnu konfuziju optužujući svog sina.
THE PEMBROKESHIRE MURDERS nastala je po knjizi koju su napisali inspektor Wilkins i novinar ITV koji mu je pomogao da reši ovaj slučaj. Marc Evans uspeva da ovu priču izvede sa dinamikom igrane serije, da pusti glumcima da izgrade zanimljve likove, ali da ostane u okvirima onoga što je istinita priča.
Rezultat je vrhunska televizija u svakom pogledu koja ne donosi ništa preterano novo ali ono što radi izvodi dobro.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3784 on: 22-02-2023, 10:10:49 »
Posle šeste epizode, moje predviđanje za klifhenger u finalu prve sezone LAST OF US (mogući spojler):

Katlin je živa i imuna na infekciju. Ubija Džoela i sa svojom grupom kidnapuje Eli.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3785 on: 22-02-2023, 12:51:10 »
Najbolje da će HBO da ubije najjačeg lika u seriji, od ukupno 2 glavna koliko ih ima.  :mrgreen:  Jedino ako ga ubije kao Džona Snoua.  8)

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3786 on: 22-02-2023, 13:03:19 »
Ovo što mu se dešava u šestoj je više-manje priprema gledalaca. Ubili su ga u igri, mala lezba je glavni lik drugog dela. :lol:

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #3787 on: 22-02-2023, 13:20:15 »
Dobro, ne mora sve da se spojluje ovako brutalno  :? :? :? :? :? Sem toga, u prvoj igri ga nisu ubili, a slutim da serija u prvoj sezoni neće da ide na drugu igru???

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3788 on: 22-02-2023, 13:36:25 »
Pa napisao sam gore "idu spojleri", ko vam je kriv što još čitate!  ;)

Nisu ga ubili u prvoj igri, ali jesu u prvih pola sata druge igre. To je ekvivalent ubijanju u prvoj epizodi druge sezone. A za to mora da plate glumca još jednu sezonu, troškovi, reklamiranje nove sezone sa njim u postavi, a onda izneverena očekivanja gledalaca... ako će ga roknu, roknuće ga u prvoj sezoni, finale je uobičajen format u kome serije menjaju postavu od sezone do sezone... a liči da će biti roknut, nagoveštaji i te fore...

Anyway, gledaš li ti to Meho il samo troluješ?  8-)

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #3789 on: 22-02-2023, 13:49:08 »
Naravno da ne gledam. NEMAM JA VREMENA ZA TO. A i znam sve što će da se desi... A i nije me Černobilj baš toliko impresionirao.

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3790 on: 01-03-2023, 01:24:45 »
Sticajem nekih okolnosti propustio sam petu i šestu sezonu serije THE AMERICANS iako mi je to u vreme emitovanja bila jedna od omiljenih serija. Sada sam odlučio da je kompletiram i reprizirao sam četvrtu sezonu da se ubacim u groove.

Četvrta sezona se bavi fazom u životima Elizabeth i Philipa u kojoj je njih špijunski posao već dobrano potrošio. Više nemaju snage da se adaptiraju i nadmudruju kao ranije, a napustila ih je i ideja i patriotizam je na niskom nivou. Ćerka je saznala čime se bave i ona predstavlja poseban problem za njih, a u profesionalnom smislu suočeni su sa veoma ozbiljnim izazovima.

Sezona prati 1983. godinu, dotiče se raznih događaja a posebno je efektna premijera televizijskog filma DAY AFTER koja zaista duboko dotakne sve junake i uvodi ih u preispitivanje vlastite uloge u nabavci oružja masovnog uništenja.

U odnosu na treću sezonu, četvrta ima intenzivniju dinamiku, priča je snažnija, karakterne transformacije su jače i sve to čini da se serija vrati u solidnu formu.

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3791 on: 14-03-2023, 12:09:06 »
Završila se prva sezona The Last of Us.

SPOILER!!! Inače spoiler tagovi ne rade na forumu.

Linkin je omašio prognozu, ali dobro, valjda će naučiti da nekad trreba slušati i starije.  :lol:
Šalu nastranu, serija je počela relativno jako, ali je sve nekako splasnulo, ako izuzmemo eksploziju nasilja u
epizodi pre finalne, koja je možda i najbolja. Delovalo je neće biti štednje na budžetu, ali kako su prolazile epizode
zombi pečuraka sve manje je bilo.

Nisam nezadovoljan ali moglo je dosta bolje.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3792 on: 14-03-2023, 12:30:40 »
Da, promašio sam, valjda zato što nisam slušao mlađe i pametnije!! Petronije, nisi ti starac Fočo baš u svim situacijama! :lol:

Iskreno, bilo bi bolje da se kod tog bum-badabam-tras kraja nisu toliko slepo držali igre, već su mogli da unesu neku dozu realizma, ali dobro, ložimo se na pucačine i Rambo style.

Sve u svemu korektno ali ništa specijalno. Najkraće finale u nekoj seriji ikad. Već kad su hteli Red Wedding obrt, onda su sa svim tim mogli da završe u ovoj sezoni, a ne da razvlače i u sledećoj, po meni nepotrebno. Imali su dovoljno minutaže da završe priču sa Džoelom. Kljakava epizoda bez sadržaja i raspleta, samo obrt i žirafe.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3793 on: 14-03-2023, 14:41:44 »
Nego, ček malo bato, pa ti si rekao da HBO nikad neće ubiti glavnog baju, od dva glavna lika, a šta ti ovo i ovakvo finale dokazuje da će biti po tvom, kad je ovo što smo videli iskopirana igra gde ga se reše u Part 2, tj. čitaj u sledećoj sezoni?

Ja bih rekao da ni ti nisi ispao u pravu, za sada...

Joel Killing The Man With A Blunt Object Foreshadows His Own Death

Petronije

• 4
  • 3
« Reply #3794 on: 14-03-2023, 17:09:51 »
Pa nisam raspolagao svim imformacijama, tj. nisam imao pojma da ga ubijaju uopšte. Ti si sve to znao pa si iskonstruisao do detalja kraj prve sezone, i omašio, zato te prozivam.

dark horse

• Arhi-var
  • 3
  • Kuća Rotsčajld
« Reply #3795 on: 14-03-2023, 17:16:21 »
Hteo si reći, najviše smo promašili mi što smo seriju gledali, a najviše je pogodio Meho, koji je nije ni gledao, niti ga serija zanima uopšte, samo je igre igrao.  8-) :lol:

crippled_avenger

• 4
  • 3
« Reply #3796 on: 14-03-2023, 18:09:43 »
LA CHICA DE NIEVE je španska serija snimljena za Netflix, nastala po romanu koji ja napisao veoma tiražni pisac Javier Castillo, objavljivan i kod nas.
Seriju je režirala ekipa koja je radila i na LA PESTE i egzekucija je na veoma visokom nivou. Sve je vrlo atmosferično, visceralno, glumci jesu malo u onom televizijskom gasu gde se svaki put uzbude kao da se prvi put upoznaju sa datom situacijom ali je to sve ipak u granicama prihvatljivog.
Ono što je na nivou produkta najzanimljivije jeste sam format serije - ona ima šest epizoda koje su baš skrojene za bindž. Jedna praktično proističe iz druge, i kad se poslože u Netflixovom plejeru zbilja uvodna scena nove epizode odmah vuče gledaoca u sledeću. To znači da je svaka epizoda ostavljena na izvesnom nivou nedorečenosti, sa klifhengerom ili nekom udicom manjom od njega.
Kada se gledaju odvojene, a ne na Netflixu, takve epizode ipak u središnjem delu umeju da ostave pomalo nedorečenosti, naročito u fazi kada policija okuplja "dežurne krivce" za koje mi već u konvenciji znamo da su krivi za svašta ali za ovo konkretno nisu.
U završnoj trećini serije, kada uđemo u prostor samog razrešenja, menja se predznak cele postavke, i misterija predaje primat psihološkom trileru što je uspelo rešenje jer upravo nailazi posle celog tog središnjeg red herring dela.
Ako gledamo seriju kao ono što jeste - a to je proizvod za Netflix, ovo je svakako kvalitetno izrađena konfekcija koja ponekad dobaci i do ubedljivosti unikatnog rada, ali vrlo retko. Međutim, ako je sagledavamo kao "običnu" seriju koju bismo gledali epizodu po epizodu u nekom ritmu, dobila bi nižu ocenu.
No, kako je ovo serija koja u isto vreme nudi sve epizode, na kraju krajeva nije ni presudno u kom tehničkom rešenju je gledate. U bilo kom plejeru, sav materijal je tu ako vas forma dovoljno zainteresuje za sadržaj.