pa što nisu napravili?
jer su neoliberali!
A pazi sad ovo:
marksisti nisu napravili ništa sa tim.
Pa što nisu napravili?
jer su neoliberali! (UBO = Univerzalni Batin Odgovor)
Dakle, marksisti su neoliberali!
Jeste da nema mnogo veze sa ovim što hoću da kažem, al' nisam mogao da odolim!
Do sada sam u ovoj godini pogledao preko 60 kompletnih sezona različitih serijala, i još dosta nekompletnih. Recimo da je desetak bila repriza (računajući i kompletan Deadwood), a ostalo sam gledao prvi put. Mnoge od tih stvari nisu baš sveže, ali sam ih bio propustio kada su bile izašle. S druge strane, gotovo sve spadaju u prethodnu deceniju, tako da je Deadwood zapravo najstariji od svega što sam gledao.
Najveće razočarenje: The Terror, prva sezona
S obzirom na književni predložak Dana Simmonsa, odlične glumce, i specifičnu i turobnu atmosferu, ovo je trebalo da ispadne mnogo, mnogo bolje.
Najveće (pozitivno) iznenađenje: 3B? Banshee, Barry, Britannia? Made ne zaista. Gledao sam Banshee jer mi je rečeno da je najbolji u svojoj kategoriji, tako da sam ipak očekivao dosta. U tom smislu, počast ovde verovatno kupi Britannia, od koje nisam očekivao ništa. Čuo sam poređenja sa Igrom prestola, ali ljudi vole da barataju sa pojmovima koji su im poznati, i to je jedini razlog zašto se vraćaju na ovu analogiju. Nije im poznato ništa drugo što je slično. A Britannia jeste fantastika (tj.
fantasy), ali tu se sličnost skoro i završava. Ali, evo jednog poređenja koje bliže pogađa metu: Excalibur. Plus bilo šta od Terija Gilijama, a posebno, Fear and Loathing in Las Vegas. Ova priča čuvenog britanskog scenariste Jeza Butterwortha, o sukobu britanskih Kelta i Rimljana u prvom veku, je puna magije, psihodelije, i halucinacija. Prva sezona je vrlo dobra, ali druga je odlična. I to mi je bilo iznenađenje jer ova serija ima najslabiji skor na IMDb-u od svega što sam gledao a da mi se dopalo. Nazirem neke razloge za to: istorijska neverodostojnost, dosta humora kada ga ne očekujemo, plus - ajoj užasa! - crnac u rimskoj armiji*!
Najgora serija/sezona koju sam gledao: verovatno Cursed. Sestre i braćo, ja stvarno ne znam šta je ovde do Franka Millera, po čijem stripu je ovo rađeno, iako pretpostavljam da je mnogo. S druge strane, po raspalim stripovima Marka Millara pravljeni su filmovi koji nisu loši - ok, polako, ne zalećimo se...
jedan film koji je sasvim dobar - tako da ni to nije opravdanje. Ironija je da Cursed tematski jako podseća na Britanniju, koja je jedno trilion puta bolja serija, ne samo zbog fantastičnih glumaca.
Najbolja serija/sezona koju sam gledao: težak izbor. Banshee, The Knick, Community, Justified, Barry? Svaka od ovih serija je najbolja u svom žanru, bar u prethodnoj deceniji. The Knick je vrhunska drama; Banshee je kralj akcije (ali je i pun emocije); Community je najbolji i najsmešniji sitkom; Justified u domenu (čistih) krimića; Barry je najbolja crna komedija... možda ikad. Ali Barry je najkompaktniji od svega pomenutog, i nema trenutak koji bismo mogli odbaciti, jer se sastoji samo od dve sezone, 8 epizoda po svakoj, pola sata po epizodi.
Bilo je i drugih jako dobrih serija (The Boys, The Expanse, Britannia, Ray Donovan, What We Do in the Shadows, Parks and Recreation, The Deuce, Babylon Berlin, itd, itd) ali to je sad već pitanje nijansi, a i neke od ovih imaju očigledne mane.
*dajmo zosku upozorenje na vreme, da mu ne remetimo harmoniju. Mada je crnac vrlo dobar u svojoj ulozi, kao i svaki drugi glumac u ovoj seriji, zapravo.