Predvorje > NEXT GENERATION

Kako napisati prvu priču?

(1/38) > >>

Џумбус:
Pozdrav ljudi!

Iako sam se dugo bavio worldbuilding-om, rpg-evima i stvaranjem likova, nikad nisam napisao priču sa konkretnim narativom, početkom i krajem.

Kao što ime teme glasi, voleo bih to da promenim. Ipak, prvi mi je put.

Koje su najčešće rupe u koje upadaju početnici, i kako da ih izbegnem? Šta biste mi vi rekli sada, što nije imao ko da vam kaže kad ste tek počeli?

Hvala vam unapred!

mac:
Evo ti jedan sofizam: bolje je da počiniš početničke greške dok si još početnik.

Boban:
da li išta čitaš i ako čitaš šta ti se najviše dopada, koja dela, koji pisci i zašto?

Џумбус:

--- Quote from: Boban on 12-03-2020, 16:57:34 ---da li išta čitaš i ako čitaš šta ti se najviše dopada, koja dela, koji pisci i zašto?

--- End quote ---

Lavkraft mi je jako interesantan po ideji ličnog iskustva. Uglavnom su mu priče u obliku zapisa samih likova. Ne mogu da se prisetim kada je koristio treće lice.

Isak Asimov je u "Zadužbini", a Karl Čapek u "Ratu ljudi i daždevnjaka" veoma lepo opisao (u svetu knjige) istorijske celine.

Žil Vern je jako lepo napravio karakter pasivnog posmatrača u "20.000 milja ispod mora".

To je od fantastike, ovako čitam istorijske knjige, dramske tekstove a tu i tamo poeziju.

U istorijskim knigama (tipa "Albanci" Petera Bratla) mi je neverovatno koliko su načini na koji narod utiče na drugi narod toliko slični kroz sve vekove.

Dramski tekstovi su zanimljivi kako u tako kratko vreme mogu da daju jednu sasvim konkretnu i obimnu celinu. Gogolj i Nušić, recimo.

Od poezije me je Bećković oduvao. Ima tu nešto vanvremensko. Svaki put se rasplačem kad čitam neke njegove pesme. "Krst" ili "Ogledalo", na primer.

Boban:
nabrojao si toliko različitih stilova, pristupa i poetika literarnog stvaralaštva, da zaista nemam predstavu u šta može da se pretvore ti tvoji pokušaji...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version