Predvorje > NEXT GENERATION

Kako napisati prvu priču?

<< < (3/38) > >>

Boban:
možda je ovaj mladi čovek upravo osoba koju bi ti mogla da preuzmeš i da vidimo šta možeš da učiniš za nekog početnika koji ti je godinama bliži nego što smo mi starci, čisto da mu ne ogadimo pomisao na pisanje nekakvim nesuvislim lupetanjem dostojnim sredine XX veka...

Nada D.imić:
Ako nije pobegao odavde i ako je shvatio da prvo treba da osmisli pančlajn i oko njega izgradi strukturu: uvod, zaplet, rasplet/pančlajn, bez kićenja, lutanja, dugih rečenica, prepričavanja upotrebom prideva i sinonima, već je naučio prvu lekciju.

Pančlajn je obrt/rasplet na kraju priče. Zbog obrta pišemo kratku priču (za početak; kada se savlada zanat onda može da se piše i kao pokojni Steva: da se prenese utisak ili emocija). Obrt je saopštenje pisca, suština odabrane teme, zaključak opisanog motiva, viđenje stvarnosti koje pisac prezentuje čitaocima na svoj, autentičan način.

dark horse:
Čovek svratio malo iza ponoći, video da ste mu odgovorili i otišao da spava, a vi se sada ubijate (i što je još gore, ubijate nas u pojam tom svojom nesigurnošću) da li je razumeo za pančlajn?  :x

Inače, lep smislen ogovor bez trolovanja i spamovanja. Eto, ipak se može kad se hoće. :|

Boban:
za razliku od tebe...

Џумбус:

--- Quote from: Ksenija Atanasijević on 13-03-2020, 09:05:28 ---Ako nije pobegao odavde i ako je shvatio da prvo treba da osmisli pančlajn i oko njega izgradi strukturu: uvod, zaplet, rasplet/pančlajn, bez kićenja, lutanja, dugih rečenica, prepričavanja upotrebom prideva i sinonima, već je naučio prvu lekciju.

--- End quote ---

Ovo mi je dosta značilo, hvala! Još me samo zanima na koji način treba da prenesem misao na papir. Da li se piše sinopsis, pa se fleš-autuje i višak sastruže? Ili pišem iz jednog cuga iznova i iznova, svaki put menjajući ponešto dok ne napišem nešto prihvatljivo? Ili ima nešto treće?

Također, jok, nisam pobegao. Ali sam se uverio da ste banda šaljivdžija i da makar nešto može da se nauči od vas   :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version