STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Japanska Kultura i Književnost

<< < (6/6)

Perin:
BATTLE ROYALE  sam čitao manga verziju i baš baš baš baš baš baš je dobra stvar. Ideja je sjajna, manga je puna akcije, seksa, pomalo bolesnih scena, pomalo i horora....odlično je. Novelu, nažalost nisam još pročitao.

ridiculus:
Battle Royale strip nema mnogo dodirnih tačak sa romanom. Jeste kao scenarista stripa potpisan Košun Takami, ali to je česta (da ne kažem obavezna?) praksa u japanskom izdavaštvu čim se radi o adaptaciji neke priče.

Mene iskreno čudi na da najvećem forumu za SF i fantasy na ovim prostorima niko nije potegao priču o Vizovoj ediciji Haikasoru, koja se bavi tim žanrovima. A još više me čudi da ni ja to nisam učinio.  xnerd No, sad sam zauzet drugim stvarima, a nadoknađivanjem propuštenog (a i nikad znanog!) u japanskoj književnosti ću se posvetiti za par meseci.

Melkore, ako je ovo već na torentima (ne tražiš savet za kupovinu, jel'te), onda pročitaj bar nešto, pa vidi da li ti leži stil, jer prevod sa japanskog je uvek interpretacija, ili bar uvek za stupanj-dva više intrepretacija nego u slučajevima strukturno bliskih jezika.

Ja bih lično uzeo sve tri, mada najviše volim Miyuki Miyabe. Ali Brave Story je dečji roman, pa ti stoga možda nije prioritet. Battle Royale nisam čitao, iako jesam fan filma, ali njega je režirao Fukasaku, koji je poznat po tome da je od tuđih ideja pravio svoje. Taj naslov mi je najveća misterija od spomenutih. A od Mardock Scramble-a nisam sve pročitao. Sajberpank u stilu Ghost in the Shell (Ošijevih filmova) sa sličnom tematikom i atmosferom, mada mnogo više orijentisan na akcione i kriminalističke komponente nego na filozofske ideje.

Melkor:
Hvala  xjap

ridiculus:
Evo, da stavim na ovoj temi linkove ka sledećim unosima na mom blogu, pošto sam danas bio marljiv, pa sam ih objavio čak 3:

- prvi utisci o anime-seriji Ben-to(link)
- kratak opis jednog gotovo idiotski-zanimljivog i strogo japanskog fenomena: ženske zabavljačke trupe (link)
- pregled jednog dela japanske strip-scene iz prethodne godine na osnovu najautoritativnijeg vodiča za stripove (link) koji će sa zilion nepoznatih imena i naslova da zbuni svakog stranog fana koliko god taj mislio da zna, osim ako nije navikao da se zbunjuje, kao, recimo, ja.  :lol: Oni strpljivi će tu verovatno naći neke od najpopularnijih ili najkvalitetnijih stvari iz budućih godina. Kada sam shvatio da se tema pretvara u udžbenik, batalio sam neke opise i ideje koje sam prvobitno želeo tu da stavim - biće prilike da svaki od njih dobije posebnu temu.

A negde usput sam i našao kako mali Đokica zamišlja tuđine (link), ali uz priče o masturbaciji. Meni, u stvari, više od bilo koje degradacije ili depresije smeta ljudska glupost, pogotovo kada se udruži sa neznanjem.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version