NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

Broj Argus Books Online Magazine o ženskoj moći

(1/60) > >>

MDj:
Broj će izaći za desetak dana.

Dotad, evo ilustracija, koje su radile Jovana Dimitrijević i Biljana Purić, i detaljnijeg sadržaja.

Izvod iz Reč urednice:


--- Quote ---Verica Vinsent Kol predstavlja nam inteligentnu priču - projekciju budućnosti, zasnovanu na aktuelnim događajima. Posebnu poslasticu predstavljaju vizije koje opisuju koliko bi globalne i lokalne društveno-ekonomske promene i demografska pomeranja mogli da utiču na rodno-polne odnose i planovi razjedinjenih i ujedinjenih žena da se izbore sa nastalom paradoksalnom situacijom.

Biljana Malešević najviše se približila pomenutoj empatiji prema ženskom biću, opisujući nam život jedne žene kroz njene životne faze. Introspektivni metod kojim se Biljana pri tom služi, uz žanrovske odrednice, efektno zaokružuje priču u, rekla bih, ne samo žensku, već i opšte ljudsku, suštinu.

Đorđe Bajić nas, u svom prepoznatljivom maniru odličnog poznavaoca žanrovskih prilika i neprilika, opušteno i znalački vodi kroz filmski svet istaknutih žena. Čini se da možda i najveću pažnju u ovom tekstu privlači Bajićev jedinstveni osvrt na domaći žanrovski film i žene prisutne u njemu.

Posebno sam zadovoljna prisustvom priče mladog autora i žanrovske nade Filipa Nikolića, koji je, u velikom broju pristiglih radova, uspeo da se izbori za mesto pod suncem konkretnog odgovora na zadatu temu. „Sto i jedan“ je anti-utopija u kojoj je ženi data uloga buntovnice. Posebno je vredan autorov opažaj ženskog bića kao radoznalog, borbenog i željnog života.

Pavle Teofilović unosi dragocenu duhovitu notu u sadržaj broja. Kroz karakterističan humor i vrcav ispis, autor se bavi jednom od najbolnijih tema za ženski psihički i fizički integritet, uspevajući da, istovremeno, prikaže radnju i kroz žensku i kroz mušku perspektivu, što priči dodaje na značaju i vrednosti.

Milka Knežević Ivašković poslala nam je vodič kroz horor film iz ženskog ugla. Mudro primećujući sve karakteristike tretmana žene u žanru koji je dugo odbijao da izađe iz okvira stereotipa, Milka nas vešto vodi kroz transformaciju ženskog bića u hororu.

Priču Darka Sudžuma, pisca na prekretnici između mlade nade i već izbrušenog talenta, odabrala sam zbog jedinstvene muške predstave ženske moći. Darko je vičan introspekciji i upotrebi psiholoških alata u svojim pričama, te je, stoga, „Put za Ojca Ojca“, u stvari, pametan putopis kroz psihu glavnog junaka, progonjenog prošlošću i ženskim demonima.

Višestruko talentovana Jovana Dimitrijević je, osim divnim ilustracijama u ovom broju, doprinela i jedinstvenom analizom veze između bajki i dela Virdžinije Vulf. Zanimljivim, maltene psihodeličnim, stilom, Jovana nas vodi kroz tumačenje bajki, psihoanalizu i seksualnost, povezujući sve elemente svoje analize u intuitivnu celinu koja isporučuje esenciju ženske moći.

--- End quote ---

Ilustracija za tekst Đ. Bajića:Ilustracija za priču Biljane Malešević:Ilustracija za priču P. Teofilovića:Ilustracija za priču Darka Sudžuma:*Svaka priča ima po dve ilustracije, po jednu od svake ilustratorke.

klem:
baš su ružne ilustracije, amaterske ko da je ih je crtao neki petogodišnji dečkić

MDj:
Isečak iz priče Filipa Nikolića, mlade snage žanra.


--- Quote ---
Sto i jedan

Bio je to početak kraja jedne epohe. Kao što je razumno pretpostaviti, toga u datom trenutku uopšte nisam bio svestan. Ko misli o epohama suočen sa skandalom?  Pametovati o varljivosti istorije pred Lejlinim odurnim i nečovečnim ponašanjem? Istovremeno sam se osetio osramoćeno, i užasnuto, i ljutito. Stajao sam, zaslepljen jutarnjim suncem, i pokušavao da čitavu stvar ignorišem, u nadi da ću sutra sve pripisati halucinaciji... Ili košmaru.

- Zero, molim te - rekla je Lejla.

Zero, to je moje ime. Za deset i šest godina koliko se poznajemo, Lejla me nikada nije oslovila po imenu. Imenovati lični aspekt kao prolazni deo bezvremene celine, osloviti Sto i jedan a obratiti se njegovom najsitnijem, ćelijskom delu, to nije mala stvar. I to pred svima, dok smo štelovali opremu. Samo se tako pojavila, niotkuda, i bacila mi ime pred noge, kao bombu spremnu da eksplodira.
Da se na tome završilo, stvar bi se nekako izgladila. Privremena histerija; svakome se to pre ili kasnije desi. Možda je, nadao sam se, niko nije ni čuo, mada su takva razmišljanja bila nategnuta.

- Zero - obratila mi se, dakle, i ja sam zaboravio da treba da dišem. Osetio sam poglede ostalih kako mi progorevaju potiljak. Pogledi što sinergijom ogoljavaju mene i Lejlu, crnobelim rendgenskim snimkom pred kojim se ništa ne može sakriti i ne postoji ni jedna tajna. Kap znoja mi se srozala niz nos. A onda je Lejla uradila nešto još gore.

 - Zero, molim te, nemoj biti budala - rekla je. - Nemoj da ideš u Jamu, svi znaju da je mesto ozračeno.

Tako nešto se nikada pre nije dogodilo. Ne kažem - u tišini noći, kada je čovek sklon grehu, svako se od nas privremeno otuđi od propisa i sura, zabranjenim šapatom se obraćajući tmini. Ali na svetlosti dana, tu, pred svima? Probao sam da je urazumim.

- Blagosloven je onaj koji verno služi Sto i jedan- izdeklamovao sam suru 11:1001, u nadi da će je to prizvati pameti. Uzalud, kako se ispostavilo.

- Ti nisi prirodno glup, ali ti to jako dobro ide - nastavila je Lejla, na moj užas i sramotu. Kakav je to pogan jezik bio?

- Svako delanje u skladu sa celinom, donosi blagodet i prosperitet Sto i jedan; i ne plašite se mraka, ozračenja i zveradi, jer onaj koji je spoznao celinu ne može zaista umreti - probao sam drugu taktiku. Kombinacija sura 217:1001 i 999: 1001. Dobar, pošten odgovor. Da bih joj stavio do znanja koliko je neprikladno to što radi, dodao sam još i suru 923:1001: - Ženski aspekt popravlja makine, muški aspekt kopa rupe, ženski aspekt izliva metke, muški aspekt dobavlja gorivo...

- Niko se još iz Jame nije vratio, a tebe sada šalju! - nije mi dopustila da završim. Kao da je jeretik ili, još gore, da je postala divlji gul, žderač leševa i korenja. - Reci im da nećeš da ideš! Ne budi kreten! - dodala je, pre nego što su stariji došli.

***
--- End quote ---

Аксентије Новаковић:
Како доћи до примерка?

Boban:
Preko Čudne knjižare, naravno...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version