NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Ratko Radunović - "Hrome molitve" (Nova knjiga, 2022)

(1/2) > >>

crippled_avenger:
HROME MOLITVE, novi roman Ratka Radunovića, donosi jednu vrlo zanimljivu strukturu za našu žanrovsku književnost, ako se uopšte ovde može i govoriti o žanrovskom romanu u klasičnom smislu jer bih ovde pre govorio o romanu ideja koji se oslanja na SF kao motiv, kao novum kroz koji se uvodi jedna okolnost koju, nama poznata, stvarnost ne sadrži.


Ovaj kratki roman od ravno sto stranica prikazuje posetu jednom starom matematičaru, mudrom starcu koji je svojeglav, svadljiv, i ima teoriju o svemu, da bi se savetovali sa njim oko krize koja potresa planetu - naime na tri tačke spustili su se ogromni svemirski brodovi koji počinju da rastu.


Ko očekuje SF roman o invaziji vanzemaljaca pa čak i Prvom susretu, neće ga dobiti u klasičnom smislu. Ovo je studija karaktera jednog erudite koji kroz neku svoju optiku na bazi knjiga, kako mitova i fikcija tako i istoriografije gradi teoriju svega. I onda ona nailazi na iskušenje u formi dolaska vanzemaljaca.


U literarnom pogledu, malo koji žanrovski pisci kod nas su se bavili ovakvim izrazom, najpre mi padaju na pamet Zoran Živković i Predrag Raos, ali opet nijedan od njih nije u ovolikoj meri stavio fokus na karakter a potpuno ostavio SF u pozadini. U tom pogledu same korice knjige pa i predgovori pomalo prenaglašavaju značaj SF motiva u samom tekstu, iako roman sasvim sigurno govori o događajima koji jesu fantastika sa našeg današnjeg gledišta.


No, baš zbog svih tih atipičnosti, Radunović iznova nudi roman koji vredi pročitati jer u izvesnom pogledu proširuje horizont očekivanja od te vrste proze na našim prostorima.

Meho Krljic:
Da, to zvuči zanimljivo i vrlo zapravo primereno Ratkovom senzibilitetu. Moraću da je pročitam.

dark horse:
Kripe, nisi se osvrnuo na fakt da je roman proširena kratka pričica. Takve stvari ti nikad ne promiču. Kako to da shvatimo?

crippled_avenger:

--- Quote from: dark horse on 26-10-2022, 19:45:02 ---Kripe, nisi se osvrnuo na fakt da je roman proširena kratka pričica. Takve stvari ti nikad ne promiču. Kako to da shvatimo?

--- End quote ---

Da, navedeno je na samoj knjizi koja je priča i kad je objavljena.

U suštini, ovde je prosto takva forma da se to ne zapaža toliko. Odnosno, ovo je nešto što se moglo ispričati i kao priča i eto kao kratki roman. Hendikepi proširenih kratkih priča su obično kada su bazirane na zapletu i kada on nije dovoljan za obe forme. Ovo je roman koji se bavi stanjem i nečim što jeste jedna situacija, ali se ne bazira na nekoj radnji tokom te situacije već je kontemplativan, i bazira se na tumačenjima drugih tekstova i onda to proširenje pije vodu.

Odnosno, ili pije ili ne pije, zavisi od čitaoca. Verujem da ima ljudi kojima ovo neće biti po ukusu.

dark horse:
Ok, hvala.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version