FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

HORROR, SERIOUSLY

<< < (155/155)

Labudan:
Sad kad sam krenuo da pratim đavola na ekranu, ispada da u posljednje vrijeme ima devilish horora, ali ne toliko eksplicitno. Tipa Paimon u Hereditary, nešto jasnije u VVitch, ali i u Pilovom Us, gdje se likovi iz podzemlja zovu po mračnijim bogovima i boginjama iz paganskih mitologija.

Pitam se da li i Asterov Midsommar ima nešto, ali generalan utisak je da, dok neki analitičari govore da su ti đavolski filmovi zamrli i da je Lucifer postao malo dosadna figura, ipak čitav niz filmova i dalje to razrađuje, iako manje eksplicitno.

Pil je to iskoristio i sasvim antropološki ispravno, to su bogovi podzemlja jer su u pitanju podređene ili poražene klase. Onaj ko ih je savladao ocrtao je panteon gdje neprijatelja pozicionira u ponižavajuće i zlo podzemlje, i naravno u Us luciferijanci se bune.

Tako da ispada da se i Pil primakao nekoj dekonstrukciji đavola u posljednjem horor talasu. Ako nekome pada još neki primjer neka javi, meni sad interesantno da su se toliko tiho namnožili u vrijeme kada se misli da đavo više nije zanimljiva filmska tema.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version