Author Topic: Alternativna istorija  (Read 48711 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #50 on: 21-05-2015, 00:02:35 »
I sad ja treba da gasim iskre fantastike kod dece? Da ubedim Scordiska da je Hipogeum najmanje 2000 godina mlađi nego što je on napisao? A ja našao pouzdan podatak da je Vizantiju izmislio (sistematizovao) Hijeronim Wolf u drugoj polovini XVI veka. Kako da se sad bavim uporednom istorijskom analizom ako Vizantija nije postojala? Konstantin Porfirogenit posle 400 godina otkriva da su Sloveni došli na Balkan u šestom veku. Dotle su bili Romeji kao i svi drugi. Platon nam uvalio Atlantidu, a za Herodota danas svi znaju da je nepouzdani lažov. Isto tako, C14 metoda, kao i sve druge tehničke metode ima svoju standardnu grešku, za koju važi da je +/- 2%, sa verovatnoćom od 1g. Najgore je što ta greška raste ukoliko je događaj bliži sadašnjem trenutku. Blažene istorijske greške i nedostatnosti jer nam otvaraju širom vrata fantastike.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #51 on: 21-05-2015, 00:08:56 »
to s Vizantijom ti je isto kao reći da su Srbi izmislili Tursku, pošto ista nije postojala u 15. vijeku

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #52 on: 21-05-2015, 00:19:41 »
Nije isto, ali je teško tebi objasniti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #53 on: 21-05-2015, 00:38:08 »
Try me.

U načelu, koliko su Vizantinci Romeji toliko su i Otomani Rimljani.

Istanbul je nastao 1918. godine, do tada bio Carigrad, a naši seljaci zvali sultane ćesarima, iliti Cezarima

Otomansko carstvo je u stvari Treći Rim 8-)

mac

 • 3
 • Posts: 11.560
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Alternativna istorija
« Reply #54 on: 21-05-2015, 00:48:11 »
Kako to greška raste što smo bliže današnjici? Upravo sam malo čitao o datiranju ugljenikom, ali taj detalj nisam video. Ono što piše je da neke stvari koje su se desile u moderno doba komplikuju datiranje. Sagorevanje uglja i nafte ispušta u atmosferu drevni ugljenik koji nema C14 komponentu, a nuklearni testovi pa dodaju više C14 u atmosferu. Vulkanske erupcije takođe lokalno poremete odnos dva ugljenika, a odvojena vazdušna strujanja severne i južne hemisfere, zajedno sa različitim procentom vodene površine na dve hemisfere, čine da se različito datiraju objekti sa dve hemisfere. Ali to "što bliže to nepreciznije" nisam primetio.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #55 on: 21-05-2015, 08:49:00 »
Mac, vidiš da si našao svašta i koješta o pouzdanosti metode datiranja pomoću C14. Kao i svaka druga merna metoda ona ima svoju standardnu grešku. I metode kojima se uzorci obezbeđuju od spojlera okoline postaju radikalnije. Ono što smo datirali pre 50 godina manje je tačno od onoga šta datiramo istom metodom danas. Nedavno su nas neprijatno iznenadili da DNK forenzika ima ozbiljnih nedostataka. Jednostavno, neke metode su cuker piksla za fantastiku, ali se baš i ne možemo kleti u njih.


No, tebe zanima kako pozdanost opada što je uzorak mlađi. Datiranje uzoraka starih više hiljada godina, posebno ako nije zagađen erozijom tla, prevrtanjem površinskih slojeva ili prilikom uzorkovanja, daje vredne podatke, ali je greška metode i verovatnoća od dve trećine i dalje tu. Međutim, uzorak star pet stotina godina nosi više rizika da bude zagađen, greška je ista, ali je i verovatnoća ista. To znači da pozdanost rezultata merenja iznosi +/- 5 godina, ali i da postoji i čitava trećina mogućnosti da je tačna vrednost izvan utvrđene. Ko bi, onda, merio metodom C14, ako za nalaz znamo da je iz WWII? Potencijalna greška je veća od posredne sigurnosti u starost nalaza. Svaka metoda ima oblast primene, a za mlađe nalaze pouzdanije su neke druge metode koje, hvala nebesima, postoje. Ako nađeš grob za koji sumnjaš da pripada despotu Stefanu Lazareviću, nećeš koristiti C14, može da utvrdi raspon od kneza Lazara do nekog od potomaka. Nećeš upotrebiti ni DNK, jer ta metoda utvrđuje rodnu vezu, ali ne i ličnost. Tu mora da pomogne neka treća metoda.


Mene je način razmišljanja Scordiska potakao da se oglasim. Najpre je prošlost prepoznao kao izvor tema, a potom je istakao da mu je nedostatak informacija iz VIII veka Vizantije ponudio više slobode u pisanju. Upravo to je za mene bio povod izbora istorijskog perioda za "Rašane".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #56 on: 21-05-2015, 10:43:26 »
Vidim da se ovde razvila priča na ovu temu, pa bih samo još dodao nešto.

Jevtropijevićka - naravno, kao što sam rekao, nisam neki zagovornik teorija zavere, niti ih nešto prihvatam kao datost. Kod Fomenka mi je bilo interesantno to što kada bi prihvatili njegovu teoriju, to bi u potpunosti izmenilo sve što danas znamo o istoriji. Da li je on u pravu ili samo "priča priču"? Pojma nemam. Čovek se razbacuje raznim dokazima, knjiga je krajnje iscrpna, a mnogi dokazi koje on nudi meni nisu jasni jer nisam stručnjak za astronomiju pre svega, što je jedan od njegovih argumenata. Niti se bavim time, ali ipak, interesantno je to što on priča jer ja to već dugo vremena pretpostavljam - da istorija kakvu znamo nije realan prikaz dešavanja. U manjoj ili većoj meri - to o čemu on priča je vrlo verovatno preterano, ali ipak potstiče na razmišljanje. kao što je scallop lepo primetio, jedini dokaz koji imamo o dolasku slovena jeste Porfirogenitovo svedočenje, dobrih 400 godina kasnije. Pri tom je njegovo delo, jedini releveantni istorijski podatak, zapravo političko - propagandno delo namenjeno vizantincima. Imam ja ovde knjižicu "Istina o Avganistanu" u kojoj agent CIA-e piše o ratu sovjeta i Avganistanaca, pa kada bi za hiljadu godina neko proučavao taj rat samo na osnovu tog izvora, sigurno bi stekao pogrešan utisak. Na kraju krajeva, ja nisam sreo dva čoveka koja bi se složila oko toga šta se desilo u Jugoslaviji 90-ih.

Što se tile Vizantije, pizzobato, mislim da je scallop hteo da kaže sledeće - Vizantija kao pojam je nastao u devetnestom ili dvadesetom veku. Oni su sebe smatrali Rimljanima, Carigrad su zvali Novi Rim, see su videli kao nastavak rimske imperije. A izraz Vizantija je smišljen vekovima kasnije.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #57 on: 21-05-2015, 11:07:56 »
Ma, tema je jako zgodna, ali se uvek zapletemo sa razumevanjem neke priče. Na primer, ja sam relativno kratko vreme pomišljao da je Fomenko otkrio nešto epohalno. Danas mislim da ni on nije imao u vidu nepostojeće vekove. Njegova priča ima osnova samo u tvrdnji da su neki događaji, u manjku pravih informacija - reciklirani. Nije to bilo teško u vremena kad se ništa nije moglo proveriti. Ne zaboraviti da u Kelnu čuvaju grobove ili ostatke sve trojice svetih kraljeva i da je Eko lepo napisao da su lobanje sv. Josifa kad je bio mali proizvođene i prodavane na veliko u vreme Riđobradog (XII vek). Ono sa čime ne raspolažemo, a zgodno je za pisanje fantastike su i dalje Dark Ages i satiranje svih mediteranskih civilizacija od strane Naroda sa mora.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.160
Re: Alternativna istorija
« Reply #58 on: 21-05-2015, 11:21:34 »
nisam neki zagovornik teorija zavere
[...]
ja to već dugo vremena pretpostavljam - da istorija kakvu znamo nije realan prikaz dešavanja.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #59 on: 21-05-2015, 11:22:43 »
burn!  8)Što se tile Vizantije, pizzobato, mislim da je scallop hteo da kaže sledeće - Vizantija kao pojam je nastao u devetnestom ili dvadesetom veku. Oni su sebe smatrali Rimljanima, Carigrad su zvali Novi Rim, see su videli kao nastavak rimske imperije. A izraz Vizantija je smišljen vekovima kasnije.

zato i kažem da Turska nije postojala jer se zvala Otomansko carstvo. Bilo je i drugih turskih država npr Seldžučka i slično, Otomani su posebna skupina i napravili su carstvo. Ni Austrija nije postojala već je Habzburška monarhija u pitanju

Jednostavno, to oko imena ne pije vodu, jer kako je ko gledao samog sebe nije istorijski relevantno, i Hitler je mislio da je Treći Rajh

prosto, kad bi se tako gađali terminima svašta bi ispalo, pa i car Dušan je htio da bude ''rimski car''

a tek astronomija, i čuveni dokaz da su Arijevci nekad živjeli na Sjevernom polu, jer to dokazuje položaj zvijezda opisan u indijskim epovima

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #60 on: 21-05-2015, 11:26:58 »
Rekoh ja tebi da se ti u tu materiju ne razumeš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #61 on: 21-05-2015, 11:41:40 »
haha, pa dobro, oce dzejp, kanda uskacem sam sebi u usta, al da objasnim - teorij. zavere, da nama, na primer, jeste dodato sest vekova previse, to vec moze da se svrsta u teoriju zavere. a da je istorija samo iskerivljena verzija onoga sto se desilo, to se valjda podrazumeva. pa cak i danas, uz svu tehnologiju i povezanost, ne mozemo sa sigurnoscu da utvrdimo sta se i zbog cega desava. uzmimo za primer jugoslaviju, ili jos bolje, ukrajinu. valjda se podrazumeva da su dogadjaji od pre pet stotina godina, opisani od strane jedne, pristrasne osobe uslovljene svojim vaspitanjem, religijom, moralom, jel, iskrivljene verzije dogadjaja. ko zna kako bi tumacili istoriju danas da su indijanci, kelti ili stari sloveni ostavili pisane izvore

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.160
Re: Alternativna istorija
« Reply #62 on: 21-05-2015, 11:48:02 »
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #63 on: 21-05-2015, 11:52:34 »
Rekoh ja tebi da se ti u tu materiju ne razumeš.

ma naravno, hajde što se ja ne razumijem, al što se ti sam ne razumiješ, to je pitanje za razmišljanje

da znaš nešto do sada bi i napisao ;)

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #64 on: 21-05-2015, 12:30:07 »
Jes', pa da te naučim. Da bi mogao da učestvuješ u diskursu, mora da znaš bar pola odgovora na postavljena pitanja. Budući da ne znaš, pipaš po mraku. Kod mene više nemaš šansi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Alternativna istorija
« Reply #65 on: 21-05-2015, 12:40:28 »
прочитао сам статистичку хронологију пре 20ак година - мислим негде 1995. био сам на 2. години историје на филозофском, када сам набасао на књигу у сану књижари тражећи нешто за неки испит (но нисам читао ово што се зове 'нова хронологија' и то није 'статистичка хронологија' па не могу ништа да кажем о википедијином уносу)

мислим да у 'статистичкој хронологији' не постоји ни један закључак, аутор се држао само упоређења извора статистичким методама и на многим местима је био веома убедљив. у то време сам се баш 'бавио' истим изворима и периодима, и био сам приморан да поново све ишчитавам и 'проверавам' изворе/моделе са мојом тадашњом девојком која је завршавала теоријску математику. ја сам успешно пао неколико испита у процесу а обоје смо остали прилично збуњени резултатима провере. такође сам се искичмио док сам нашао морозева, само да би ми га неко украо на факсу :(
...barcode never lies
FLA

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #66 on: 21-05-2015, 13:09:37 »
scallope, samo na osnovu imena izmislio si čitavu zavjeru protiv ''Romeja''. U stvari, tvrdiš da si je izmislio, ali u suštini je koristiš kao isprazni mekgafin :)

Vizantija je najstarije ime Konstantinopolja ili Carigrada, 1000 godina starije, reći da je to neki Zapadnjak izmislio stvarno je besmisleno :)

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #67 on: 21-05-2015, 13:28:54 »
http://en.wikipedia.org/wiki/Hieronymus_Wolf


Čitaj, Bato.


Znam da imaš neverovatnu potrebu da svima pokažeš da si pametan. I ja mislim da jesi, ali moraš nešto i da naučiš od pametnijih.Duboko se nadam da možeš i ja sam na tvojoj strani. Znam da si zblanut kad si saznao da postoji nešto što se zove Teorija greške. Još da sam pomenuo standardnu devijaciju sigma, koja počiva na dve trećine tačnosti, a da su veće tačnosti rezervisane za dve sigme - 95% ili čak za tri sigme - 99,8% tačnosti, pomutilo bi ti se u glavi. Ali, mi ovde razgovaramo o potencijalu nepozdanog istorijskog prostora radi pozicioniranja ubedljive fantastike. Što nepouzdanije to bolje za fantastiku. To je poenta. A da je Dušan u jednom istorijskom trenutku smatran carem Istočnog rimskog carstva, svedoči Karlo IV koji mu je čestitao na tituli pošto je on postao car Zapadnog rimskog carstva. Lepota fantastičnih potencijala je u takvim informacijama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #68 on: 21-05-2015, 13:42:08 »
pa izgleda da je problem što ti ništa ne čitaš

Vizantija je ime staro preko dva i po milenijuma, dok je Konstantinopolj ili Novi Rim samo kratkotrajno ime, kao Zrenjanin ili Titograd

Vizantija je izvorno ime i ne postoji ništa pogrešno u tome, lakše se istoričari snalaze

najbolje bi bilo da sve koji su pretendovali na ime ''Rima'' nazivamo Rimljanima, to nikako ne bi uvelo konfuziju

car Dušan Rimljanin, Karlo Rimljanin, Vasilije II moskovski takođe Rimljanin, i naravno Mehmed II Rimljanin, čestitaju jedni drugima međusobno, ja tebi serdare ti meni vojvodo

isto kao što se džapaju za jugoslovensko nasljeđe danas

Kimura

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.604
Re: Alternativna istorija
« Reply #69 on: 21-05-2015, 14:03:12 »
 
Bato, sad i ja moram da ti napišem da grešiš. Jeste da su na nasleđe Rima mnogi pretendovali, ali oni koje mi zovemo Vizantinci JESU pravi Rimljani, nikakvi naslednici ili nastavljači, prosto stanovnici Istočnog rimskog carstva.
 
Isto kao što je neko od nas možda pravi Jugosloven, iako Jugoslavije odavno nema.
U nekim Grčkim letovalištima, na primer, još možeš naći svima nama razumljive putokaze uz koje stoji mala zastava SFRJ, ona sa petokrakom, a odmah pored su francuska, nemačka i druge zastavice i putokazi na njihovim jezicima.
Lakonski rečeno: ne zanimaju nas vaše male zađevice, ne toliko da bi pravili table na vašim novonastalim varvarskim jezicima!

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #70 on: 21-05-2015, 14:11:31 »
ali i o tome je bilo riječi, administracija Vizantije je latinski jezik napustila u 7. vijeku, i do 15. vijeka koristila je grčki.

Rimljani su pagani, svi koji su kasnije tu nešto pretendovali mogu s tim rimskim imenom samo hrišćansku guzu da obrišu

potpuno druga civilizacija je u pitanju, i sad će neko bukvalno da uzme ime, kao smokvin list, da prekrije ikonoborstvo, patrijaršiju, hagiografiju, različite hronike biblijskih razmjera, grčki jezik i tome slično, samo da bi na silu izugurali da je Vizantija u stvari bila Rim

a ono tipa najveći vizantijski intelektualci protestovali koliko Vizantija to nije bila, npr Mihailo Psel ili Pliton, nego je upala u priču da joj pola stanovništva ode u monahe i monahinje, i da plaća varvarsku vojsku da održava granice. To Rim, pliz...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #71 on: 21-05-2015, 14:19:04 »
pa izgleda da je problem što ti ništa ne čitašSvaki put kad neko nadrlja ovde da ja ništa ne čitam, izvalio je ogromnu glupost. Za tebe je poznato da pabrčiš usput, iz tuđih postova i naknadnih iščitavanja. S tim pred subašu ne možeš da izađeš. Drndanje s tobom na temama u kojima nisi ni znan ni pozvan čisto je traćenje. Samo kad pomislim šta bismo sve mogli da iščivijamo, da se više maješ sa Blade Runnerom, a manje sa nama ovde, dođe mi da plačem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #72 on: 21-05-2015, 14:24:48 »
ako ti je jedina utjeha da ''pabrčim usput'' onda ćeš nažalost ostati neutješan

da si čitao npr Istoriju Vizantije od Ostrogorskog, ili neko pisanije Vila Djuranta, ne bi ni u ludilu tvrdio da je Vizantija isto što i Rim, jer jedno je baba a drugo žaba

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #73 on: 21-05-2015, 14:34:02 »
Ti ćeš meni da pričaš o Ostrogorskom? Rim je bio Rim sve dok je trajao. Zapadni deo je nestao polovinom petog veka, a istočni je trajao još milenijum. Rimljani u Italiji nisu pagani, jer je sve istorijski očuvane hrišćanske bogomolje tamo sagradio Konstantin i njegova keva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.948
Re: Alternativna istorija
« Reply #74 on: 21-05-2015, 14:36:22 »
http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/istorija/Istorija-%20Nauka%20ili%20izmisIjotina-%20U%20kojem%20je%20vijeku%20zivio%20Isus%20Hristos.mp4
Ovde je prikaz metode koju razrađuje u knjizi na primeru rođenja Isusa. Ništa religija, niti ima teorije zavere i sl. Pratio sam dok nije počeo deo o zapisvanju datuma u crkvenim knjigama, te lunarni, sunčev krug, te još neka andrmolja, i malko me zabolela glava pa sam odustao. Zanimljiv je deo o označavanju godina sa I koje ispadoše broj 1. Itd.
Čitanje knjiga nikom nije donelo koristi. Evo, ljudi čitali i samo se svađaju.
Zato gledajte filmove i tv. Tu je prava istina.
Ja to iz ličnog iskustva. Kada sam pisao roman iščitao sam (kasnije sam prebrojao) 22 studije o događajima koji su me zanimali (neke gluposti u XV veku). Od toga sam nešto malo upotrebio, ubeđen kako je to opšte mesto i da će mi to zameriti. Kad, ispade u razgovoru sa nekim likovima koji su čitali knjigu da me pitaju kako sam samo mogao da izmislim tu alternativnu istoriju? Kada sam počeo objašnjavati, gledali su me zblanuto i pitali gde to piše.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Alternativna istorija
« Reply #75 on: 21-05-2015, 15:09:09 »
Bata je nemačke škole đak, pa mu je zato i teško da Istočno carstvo smatra rimskim. Srećom, imamo zapise nekih savremenika Istočnog carstva - od rimskih patrijarha pa preko iranskih i etiopskih careva sve do indijskih trgovaca - koji su koristili izraz "Rim" za tu državu sa prestonicom u Konstantinopolju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #76 on: 21-05-2015, 15:30:06 »
Kada sam pisao roman...


Gde je taj roman?

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.948
Re: Alternativna istorija
« Reply #77 on: 21-05-2015, 15:34:30 »
Nije SF niti žanrovski spada u ovaj forum, tako da je nebitna tvorevina u svakom pogledu.
Više me zanima mišljenje o pogrešnom tumačenju datuma. Ispade kako jedino islam pravilno računa godine.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 53.559
Re: Alternativna istorija
« Reply #78 on: 21-05-2015, 15:36:50 »
Ispade kako jedino islam pravilno računa godine.

Pa, ja pričam da je islam najnaprednija kultura, al nema ko da sluša.

Nego, on a more serious note, s obzirom da islam rabi lunarni kalendar, moguće je da ipak ne računa pravilno?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #79 on: 21-05-2015, 15:44:22 »
Što duži period datiranja to veća šansa za grešku.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #80 on: 21-05-2015, 16:53:26 »
Rimljani u Italiji nisu pagani

U Italiji žive Italijani a ne Rimljani :wink:

@NF, nisam ni sporio da su Vizantinci sami sebe nazivali Romejima, kao što ne sporim ni da se neki Bugari nazivaju Makedoncima, ili neki Srbi Bošnjacima. Ovdje je samo pitanje da li je to i istina, ili grčki umišljaj o sopstvenoj veličini.Usput, Bokačo ih je nazivao Grcima.
Rim je jednostavno civilizacija koja je nestala 476. godine naše ere, i to je to, sve poslije su istorijska otimanja i preotimanja

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Alternativna istorija
« Reply #81 on: 21-05-2015, 17:43:43 »
Bokačo je živeo u 14. veku, ako se ne varam. Vizantija njegovog doba je upitna i kao država. Ali nešto malo pre njega, sredinom 12. veka, Manojlo I Komnen je pregovarao sa Vatikanom oko ujedinjenja Rimskog carstva i crkava i u službenoj komunikaciji Vatikan ga je nazivao rimskim carem.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #82 on: 21-05-2015, 17:49:48 »
... što jednom istoričaru apsolutno ništa ne znači. Samo to je poenta. Vatikanski službenik nije nikakav autoritet po pitanju toga šta je Mihajlo Komnen bio. Štaviše, ni sam Mihajlo Komnen nije autoritet po pitanju toga šta je on sam bio.

Nije to autobiografija, to je istorija.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #83 on: 21-05-2015, 18:01:45 »
Jes, vala. Čak, ako se dobro sećam, zamalo jednom i da počne rat jer je franački kralj propustio da vasilevsa nazove rimskim imperatorom.

Dejane - živo me interesuje zašto ste bili zbunjeni rezultatima? Interesantno je da je neko uzeo da proverava te tvrdnje, ja ne posedujem dovoljno teoretskog znanja za to, a vala ni vremena ni volje. Ali me ipak interewsuje šta ste otkrili?

Gosn Aleksije - koji je roman u pitanju?

A Pizzobato - to je, naravno, rpoblem oko koga se istoričari spore, ali meni deluje nekako realno da je Vizantija nastavak Rimske imperije. na kraju krajeva, to je bila jedna tako velika društvena tvorevina da se teško može govoriti o samo jednoj kulturi. A opet, tokom vekova, više puta je bila podeljena - jednom čak i na četiri dela, pa im je Sremska Mitrovicabila glavni grad. To što je Rim propao, ne znači da je i Rimska imperija, samo se malo premestila istočno. Mada, opet, to ni ne vredi raspravljati jer svako može imati svoj stav. Na kraju krajeva, verujem da je bilo više kulturnih i civilizacijskih razlika iz Rimske imperije u doba careva, republike, nakon pada Rimskog carstva, između perioda uspona Vizantije i perioda nakon pšto su ih krstaši onako ljubazno skenjali

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #84 on: 21-05-2015, 18:02:45 »
Mda, Bata je autoritet. Nisam video goreg smora na ovom forumu. Nije on uporan, on je samo naporan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #85 on: 21-05-2015, 18:07:40 »
Čovek samo voli da izdašno pretrese svako pitanje :D

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.948
Re: Alternativna istorija
« Reply #86 on: 21-05-2015, 18:11:56 »
Bata zna kako ni Amerika nije postojala, niti postoji, već je samo reč o izmišljotini plemstva iz Engleske koje treba da opravda povećanje cene začina koje su uvozili iz Irske, pošto nema ni Indije, pa nije bilo potrebe da je traže. Inače, sve što gledamo iz tzv. Amerike snimljeno je u studiju 8 BBC-a. Takođe, opšte poznat stvar je i da Keopsova piramida i Sfinga nisu psotojale dok ih nije stvorila Francuska. Tačnije, po naredbi samog Napoleona vojska je morala ozidati te građevine kako bi se opravdalo zašto je poslao trupe u vukojebinu gde ničeg nema.
Ima toga još...

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #87 on: 21-05-2015, 18:15:29 »
zamisli neki arheolog 5000. godine pronađe Bobanov hard disk sa bekapom foruma, i na njemu pročita kako su sve nazivali scallopa pojedinci, i onda zaključi da je scallop baš ono kako su ga nazivali.

To bi nekako bila ironija sudbine. Sreća pa istoričari tako ne rade. A ne bi trebalo ni scallop tako da radi.


onda taj arheolog krene dalje da kopa po Evropi i u Britaniji pronađe više sarkofaga i mumificiranih faraona nego u Africi, te zaključi da je Egipat u stvari sjeverno ostrvsko carstvo

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.948
Re: Alternativna istorija
« Reply #88 on: 21-05-2015, 18:17:21 »
Ako te baš zanima, ima jedna sf priča, davno čitao, gde se dešava baš nešto slično. A i kod Pekića, završna pripovetka Novog Jerusalema je upravo takvo poigravanje.

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #89 on: 21-05-2015, 18:19:58 »
To je odlična pripovetka, ono kada od koncentracionog logora, nađenog u ledu, arheolog pomisli da je idealni svet? Jedna od jačih pripovetki koje sam čitao. Inače, Alekjsije, koji roman je u pitanju?

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.948
Re: Alternativna istorija
« Reply #90 on: 21-05-2015, 18:22:26 »
Ta pripovetka. Kao kada bi neko, za pedest godina, čitao ove naše gluposti i zaključio kako je u pitanju vrhunska intelektualna rasprava.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Alternativna istorija
« Reply #91 on: 21-05-2015, 18:27:59 »
Gosn Aleksije - koji je roman u pitanju?

Mnogo dobar roman, ali je Aleksije toliko razočaran izdavačem da vam nikad neće priznati šta je objavio.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #92 on: 21-05-2015, 18:44:14 »
zamisli neki arheolog 5000. godine pronađe Bobanov hard disk sa bekapom foruma, i na njemu pročita kako su sve nazivali scallopa pojedinci, i onda zaključi da je scallop baš ono kako su ga nazivali.Mislim da taj bekap već postoji i da je zakopan na pravom mestu da bude pronađen u pravo vreme. Ako u tom "pravom vremenu" ne bude nikakvih drugih podataka o Scallopu, onda Scallop nije bolje ni zaslužio.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Alternativna istorija
« Reply #93 on: 21-05-2015, 18:46:51 »
Naročito ako u tom vremenu bude postojala tehnologija kadra da očita podatke sa hard diska....

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #94 on: 21-05-2015, 18:57:16 »
To je već priča o prastarim kamenim diskovima iz KIne.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #95 on: 21-05-2015, 19:16:01 »
pa naravno da neće biti drugih izvora, postapokalipsa i te fore, taj bekap će biti Mahabobanata!

Već znam ko će biti nova Tiamat 8-)

a biće tehnologije, kažu da su iščitali čak i hard diskove iz srušenih tornjeva u Njujorku

a tek kad iskopaju 38 verzija Slobodanide, toliko ni Biblija nije pisana i brisana u Srednjem vijeku 8-)

Inače, jel to Pekić podjebavo Platona s tom pripovjetkom? 8-)

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.512
Re: Alternativna istorija
« Reply #96 on: 21-05-2015, 19:41:34 »
Nevolja je što poslednje dve strane trabunjanja ovde - nisu alternativna istorija. Pre bi se moglo reći da smo se bavili nepouzdanom istorijom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

 • Guest
Re: Alternativna istorija
« Reply #97 on: 21-05-2015, 19:52:20 »
jeste, al za to si sam kriv 8-)

što si čeprkao po pravo istoriji, umjesto da si lijepo rekao da je Aleksandar Makedonski doživio duboku starost i održao veliko carstvo, koje je trajalo 2000 godina

između ostalog, pamti se velika pobuna robova i čuvena izreka ''Hanibal ante Ras'' 8-)

Srbi zaustavljaju bunu a Zapad ostaje nepismen

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Alternativna istorija
« Reply #98 on: 24-05-2015, 10:19:43 »

Dejane - živo me interesuje zašto ste bili zbunjeni rezultatima? Interesantno je da je neko uzeo da proverava te tvrdnje, ja ne posedujem dovoljno teoretskog znanja za to, a vala ni vremena ni volje. Ali me ipak interewsuje šta ste otkrili?па били смо млади и луди са вишком времена и гордости. но, да не дужим, тада нам је изгледало да нам је хронологија (слично целокупној историји) прилично непрецизна, сад ми изгледа исто - само сам се помирио са светом у којем живим  :lol:
...barcode never lies
FLA

Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.527
Re: Alternativna istorija
« Reply #99 on: 24-05-2015, 19:50:51 »
To je neminovno:D Ali me interesuje da li ste možda našli da je "Hronologija" na tragu nečega ili je lupetanje? Da li je bilo kakvih rezultata koji bi opravdali knjigu?