Author Topic: Philip K. Dick  (Read 15254 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #50 on: 26-05-2017, 10:33:19 »
bas nesto razmisljam zasto je u nj. k. dick uvijek bio prisutan. mislim i da su ozbiljni casopisi sa svojom shirokom publikom ucinili mnogo za popularizaciju.

moving on my own trace

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.875
  • IP Tardis
Re: Philip K. Dick
« Reply #51 on: 26-05-2017, 17:56:59 »
Plejboj je imao dosta new wave SFa.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #52 on: 27-05-2017, 16:19:07 »
da, no u nj. uprkos svemu, cak i nakon sto kratke price/novele sazete u odlicnu zbirku, pa i redovno krece novi boom oko k. dicka, u pogledu romana, sve se vrti oko nekolicine naslova.

dok ekranizacija pokrenula novu pomamu za covjekom u visokom dvorcu, sto nije lose, stari prevodi nisu bili sjajni, izdanja cesto puna tipfelera, tipicne dime-novels, boom nikako da povuce nista manje vrijedne naslove poput solar lottery ili vrhunskih klanova alpha-mjeseca.
tu kraj izdavastva u rasponu '81. - '88. pa cak ni reprinta.
moving on my own trace

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #53 on: 05-06-2017, 17:06:38 »
da se pofalim sf-auditoriju: u zadnje vrijeme, teziste citaja nije na krausu, birsu, zagoru... vec me uhvatila zelja procitati "u komadu" sve od pkd-a. i znano i neznano.

negdje sam na 60%, upravo dovrsio u njemackom prevodu jedan od meni najzanimljivijih dickovih romana. the unteleported man (prvo u krnjoj verziji), pa lies inc. minus cetiri stranice koje pronadjene tek nakon 1984., pa fragmente revizije koju dick vise nije zavrsio.
najzanimljivijeg iz nekoliko razloga:

razvoj romana obuhvaca dickov razvoj kao autora, plus, taj roman je najjaca dekonstrukcija postavljenog svijeta koju ikad sreo.
pkd postavlja svijet koji potom najradikalnije rushi po svim zamislivim osnovama. prostor, dimenzije, vrijeme, percepcija, pa cak i karakteristike humanosti, nista nije postedjeno.
primjer, tko nije citao, mnogo moze opisati scena pri kojoj dvije sukobljene osobe (?) pri susretu (?) reagiraju na sljedeci nacin: jedna ispaljuje lsd-projektil, druga poteze oruzje koje proizvodi vremensko iskliznuce. zamislite rezultat u jednom vec potpuno destuiranom svijetu po svim osnovama.

i citajuci djelo, ovako u kompletu, do sad vjerujem da bez trunke sumnje mogu tvrditi, bar za sebe, da je dick:

a) bio potpuno lud
b) nije se dozivljavao sf-piscom

on je svoja filozofska razmisljanja tek gurao kroz sf jer tu bio prihvacen i trazen. ali, karakteristicno je da se nije usudio price privesti kraju, odrediti se. imao je ideje, vizije, u mnoge vjerovao uz odredjeni postotak nesigurnosti. i to je izlagao. nije se usudio odrediti, kao da paranoidno pomisljao u pravcu providnosti ideja stavljenih na papir, potvrde cinom.

odlican autor, broj jedan u sf-u.

hval, hval:
moving on my own trace

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Philip K. Dick
« Reply #54 on: 05-06-2017, 18:03:42 »
Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick.Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick,Dick. 25?
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #55 on: 05-06-2017, 18:22:22 »
agota, to je uglavom prikaz kratkih prica, novela, romana koje procitao ili iznova procitao.
posebno sam istakao jedan roman i to zato sto me zanima hoce li se javiti koji ljubitelj sf-a koji procitao isti, pa reci koju pametnu o djelu ili pkd-u opcenito.

tvoj doprinos mi djeluje kao seksualna frustracija; siguran sam da znas engleski, ili? a opcenito ne sumnjam i da znas brojiti.
ili po obicaju spamujes i smaras. ili i jedno i drugo.
zasto se, na prikladnom mjestu, ne obratis kakvom decku ili curi koji zele zadovoljiti tvoje potrebe?
moving on my own trace

Agota

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.824
Re: Philip K. Dick
« Reply #56 on: 05-06-2017, 18:29:55 »
okej
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #57 on: 06-06-2017, 17:03:48 »
Quote

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=7255.msg239704#msg239704


pri dickizmu, upravo naisao na ovaj zakljucani topic; elem, oko tri stigmate palmera eldritcha:
u sutinovoj pkd-knjizi nalazi se dickov kratki autoportret iz 1968. gdje se ovaj osvrce na razne romane.
za tri stigmate kaze "bojim se te knjige; obradjuje apsolutno zlo. ... odlucio sam napisati knjigu o apsolutnom zlu, koje se prikazuje u "ljudskom" obliku. ... nisam mogao korigirati rad, nisam podnijeo misao procitati tekst (jos jednom) i to se ni do danas nije promijenilo.".
moving on my own trace

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #58 on: 10-06-2017, 22:41:22 »
narednih dana prelazim na sve starija izdanja dickovog opusa. ove mi je na odredjeni nacin zao listati, tek uz oprez. 
veceras the crack in space ili das jahr der krisen sa obamom.

u pogledu njemackih izdanja svakako vrijedi spomenuti simulacru. svescica koju uslikao prvo je izdanje, iz 1978., a simulacra kao jedan od najhvaljenijih pkd-romana ima i novijih varijanti. uz to sto, u ovom slucaju, novija izdanja skracena, ovo jedino unabridged. a ostala sa prikaza uglavnom nemaju reprinte (osim dva novija desno gore koja ubacio da prikazem stilsku razliku dizajna. starija mi draza, a ovo kao treba biti vise u smislu uzvisene rijeci).

kako god, na redu je dio zlatnog doba dickovog stvaralastva: simulacra, clans of the alphane moon, our friends from frolix 8, the penultimate truth, the zap gun... zavist se podrazumijeva :lol: (iako pkd nema losih romana, te se zavist ocekuje koja god se citala. navodim "dio zlatnog doba" jer tako kazu za taj peridod.).

moving on my own trace

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #59 on: 11-06-2017, 00:20:40 »
Sad vidim da je Klanove alfinog meseca prošle godine izdao Volvox, zna li neko nešto o tome. Je l to novi prevod, stari, piratsko izdanje, legalno,...?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #60 on: 11-06-2017, 01:53:34 »
"navukao" se na klanove kroz kratku pricu ili rereading u potencijalnom novom prevodu?

opcenito, kakvo je stanje sa izdavastvom pkd-a u ex-yu? ako se kojem pkd-fanu objasnjava.

u nj. je i u pogledu izdavastva jedan od najzanimljivijih sf-autora.
prvo uz tek blago kasnjenje price i romane uglavnom ispratili razi casopisi, no u losem prevodu i najcesce skracenoj verziji.
od kraja sezdesetih/pocetka sedamdesetih izlaze prvi romani kao stand-alone izdanja, pazljivo prevedeni i pod firmom utopijsko-tehnickog romana. primjerice ovaj zehn jahre nach dem blitz (the penultimate truth) iz mog prikaza, 1970., prvi put potpun, na prevodu radio i herbert w. franke (znanstvneni dio, terminologija).

i tako, sedamdesetih/osamdesetih uz pkd-a izaslo je mnostvo sf-romana, roto, koji se i danas nalaze po 20-30 centa do euro-dva, pa i oni zvucnih imena, dok mnogi dickovi, pa i neki kojih imamo i po nekoliko reizdanja, drze cijenu.
svojevrsni fenomen.
primjer spomenuti klanovi, staro, rekli bi, "roto izdanje" iz 1988. i u ovom trenutku vrijedi, ovisno i o ocuvanosti: Die Clans des Alpha- Mondes

i tu je pkd stvarno fenomen. ne tek zadnjih godina.
stariji primjer, vulkan's hammer sa prve zbirne slike, izasao je 1986. po cijeni od 7,80 dm, da bi vec nakon nekoliko godina isao i po dvostrukoj cijeni:u svakom slucaju, pkd je fenomen. u nj. su prevedeni svi romani i kratke price kako izvorno izlazili, uz manje ili vece kasnjenje, te vecina romana iz ostavstine.
ima solidnu bazu ljubitelja, te i radovi van (uobicajenog) pkd sf-a ponudjeni u maloj nakladi pronasli publiku. primjerice nick and the glimmung, roman za djecu kojeg to njemacko izdanje vrijedi izmedju 200 i 300 eura. mislim da to dobro karikira bazu ljubitelja.
moving on my own trace

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #61 on: 11-06-2017, 11:32:38 »
mislim da su Klanovi... jedini Dikov roman koji je izdao Polaris a koji nisam pročitao. imam ga u e-book formatu, ali sam rešio da Dikove knjige, bar ove izdate kod nas, imam i u papiru.

mislim da je kod nas izašlo petnaest ili malo više romana, nešto objavio Kentaur, većinu Boban i Polaris. posle objavljivali i drugi ponešto, ali uglavnom ponovljena izdanja, osim, čini mi se, Tamnog skeniranja, koje imam u Algoritmovom izdanju (ne hrvatski Algoritam).

priče izlazile u Sirijusu, jedina zbirna za koju znam je Filmske priče koja ima da se kupi kod Bobana. ovde slabo idu zbirke, bar tako Boban kaže. inače, krenuo prošle godine da čitam sabrane priče u pet tomova, završio prvi i načeo drugi, pa stao jer život. nameravam da se vratim sada kada krene odmor. primetan je rast kvaliteta priča, pa pretpostavljam da najbolje tek sledi, ali ni ove u prvom tomu nisu bile loše.

edit: vidim da je i Tamno skeniranje zapravo objavio Polaris. takođe, Kontakt izdavaštvo ove godine izdalo Tri stigmate... Čovek u visokom dvorcu i Da li androidi... uglavnom proverene i veš izdavane stvari, nadam se da će nas Boban uskoro iznenaditi nečim novim :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #62 on: 11-06-2017, 13:05:50 »
hvala. tu bas ima jos mnogo prostora za idavastvo pkd-a. :lol:

je li izaslo sta od "sekundarne literature" poput
michael bishop - the secret ascension (roman, ulogu ima, recimo, pkd)

ili jedne odlicne zbirke tipa in memoriam pkd, u nj. je i ova kult:

uwe anton - willkommen in der wirklichkeit - die alpträume des philip k. dick
(dobro dosli u stvarnost - nocne more filipa k. dika)
nekih 600 stranica, in memoriam antologija prica inspiriranih pkd-om/o pkd-u raznih autora, iz raznih sf-casopisa, etc.
thomas m. disch, robert silverberg, john sladek, norman spinrad...

moving on my own trace

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #63 on: 11-06-2017, 14:13:25 »
verovatno ja nisam baš najpozvaniji da pričam o ovome, ali koliko znam postoji ovo

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=285&controller=product

i ovo

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=308&controller=product

prvo je svakako ekskluziva, a moglo bi i ovo drugo biti, ne znam da li u inostranstvu (nemačkoj?) postoji nešto slično, pošto sam samo površno potražio na guglu i ništa nisam našao.

odmah da kažem da nisam čitao ni jedno ni drugo, ali nameravam da pribavim u skorije vreme.

edit: kad sam spomenuo ove dve knjige mislio sam na literaturu u potpunosti posvećenu PKD, eseja i drugih radova verovatno ima više, samo su rasuti svuda. recimo, ima nešto ovde

http://www.znaksagite.com/knjizara/index.php?id_product=118&controller=product

izreklamirao sam Bobana za sve pare, mogao bi da odobri neki popust na knjige :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #64 on: 11-06-2017, 15:16:38 »
ovaj jakovljevic djeluje jak. nijemci nemaju nesto toliko obimno u svojoj reziji.

"biblija" je prevod sutinovog rada:
Philip K. Dick: Göttliche Überfälle

pa se nadovezuje prevod robinsona, autora koji pedantno analizirao pkd-ove romane (najtrazenije nakon citanja romana):
Die Romane des Philip K. Dick

i fajnli ima nesto svescica o pkd-radu, uglavnom takodjer prevoda, pa "domacih" uvoda po raznim izdanjima, osvrta u sklopu istih:
Die wahren Geschichten des Philip K. Dick
moving on my own trace

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #65 on: 11-06-2017, 16:52:06 »
A ovo Iza čoveka u visokom dvorcu, postoji li tako nešto?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zosko

 • 4
 • 3
 • Posts: 12.960
Re: Philip K. Dick
« Reply #66 on: 11-06-2017, 16:54:53 »
ne u slicnom obliku, nije mi poznato (preskocio sam jer i ja stavljao link na to, vec ocijukao s knjigom). :lol:

jos nesto svakako vrijedno spomena, a svidja mi se kako izvedeno (tek nije samostalno izdanje, vec se nalazi u sklopu knjizice koja ide uz 5 knjiga pkd-kratkih prica):
za to izdanje nijemci uradili zanimljivu "malu" kroniku; dva stupca, lijevo zivot i rad pkd-a, desno istaknuta svjetska zbivanja i bitni sf-radovi, ovako izgleda (u biti naveden sav bitan sf, sve u kontekstu pkd-djela/zivota):od "domacih" stvari, tu je jos i tekst heiko arntza - pkd und einige seiner bewunderer.
moving on my own trace

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #67 on: 28-10-2017, 14:22:54 »
nastavio da bistrim sabrane priče, i dalje sam na drugom tomu, ali mu se nazire kraj :lol:

deluje mi da kvalitet priča i dalje varira. recimo, pročitao Adjustment Team, prema kojem je snimljen Adjustment Bureau, i oduševio se. filma se nesećam baš mnogo, ali je tamo, ako se ne varam neka romantična priča u pozadini. negde sam pročitao da ovde Dik zapravo obrađuje temu koju je Frederik Pol postavio u The Tunnel under the World o ekipi koja vodi čovečanstvo ka nekom željenom cilju tako što manipuliše svakodnevnim životom, a bez znanja čoveka. nisam čitao Pola, pa ne mogu da potvrdim, ali je Dik to majstorki obradio. nakon toga pročitao Impossible Planet, koja mi se čini dosta lošijom. maltene na prvoj strani mi je telefonirao kako će sve to da se završi. mislim, jasna mi je poruka, rat je pakao, uništava sve i štatijaznam, ali je čini mi se moglo nekako elegantnije da se reši.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #68 on: 11-11-2017, 21:10:47 »
Pročitao sam upravo "Tri stigme Palmera Eldriča" u izdanju Kontakt izdavaštva, to je đubre od izdanja. Ima nepodnošljivo mnogo slovnih grešaka, spojenih reči, redova prelomljenih na pola reda i na polovini reči i sl. Graniči se sa nečitljivim.

Sramota.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.056
Re: Philip K. Dick
« Reply #69 on: 11-11-2017, 23:20:58 »
isto kao ono sranj izdanje fukoovo klatno
knjigu mi je upropastilo
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

Boban

 • 3
 • Posts: 20.610
Re: Philip K. Dick
« Reply #70 on: 14-11-2017, 17:07:10 »
Pročitao sam upravo "Tri stigme Palmera Eldriča" u izdanju Kontakt izdavaštva, to je đubre od izdanja. Ima nepodnošljivo mnogo slovnih grešaka, spojenih reči, redova prelomljenih na pola reda i na polovini reči i sl. Graniči se sa nečitljivim.

Sramota.

A pritom, preuzeli su prevod objavljen u Znaku sagite pre 25 godina i pogrešili kod potpisivanja prevodioca.
Neuko OCR-ovanje i tipično za njih neuko prelamanje teksta (prve knjige su im išle sa progutanim crticama od hifinacije na kraju redova... dakle, smejurija najamaterskijeg nivoa)
Trenutno ekspertski tim upoređuje prevod i odmerava da li ima elemenata za tužbu za krađu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 23.816
Re: Philip K. Dick
« Reply #71 on: 14-11-2017, 17:27:02 »
Šta kaže MaF?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

 • 3
 • Posts: 20.610
Re: Philip K. Dick
« Reply #72 on: 16-11-2017, 00:00:54 »
Maf će biti uključen, jer je ovakva krađa krivično delo i odštete mogu biti enormne. Sva dobit pripada Mafu, svakako.
Naravno, u zemlji Srbiji pravda i pravo ništa ne znače, posebno kada su lopovi pokriveni s prave strane, ali biće zanimlji8vo, svakako.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

 • 3
 • Posts: 20.610
Re: Philip K. Dick
« Reply #73 on: 19-11-2017, 11:37:26 »
Evo fotka dve stranice knjige i isti taj deo u Mafovom prevodu, pa svako može sam da proceni da li ovde ima elemenata krađe.
Uzgred, zapazite da kontrast-majstori ne znaju kako izgleda srpska hifinacija, a za pravilo udovica i siročića u prelomu verovatno nikada nisu ni čuli.Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #74 on: 28-11-2017, 21:12:57 »
A pritom, preuzeli su prevod objavljen u Znaku sagite pre 25 godina i pogrešili kod potpisivanja prevodioca.
Neuko OCR-ovanje i tipično za njih neuko prelamanje teksta (prve knjige su im išle sa progutanim crticama od hifinacije na kraju redova... dakle, smejurija najamaterskijeg nivoa)
Trenutno ekspertski tim upoređuje prevod i odmerava da li ima elemenata za tužbu za krađu.

Hvala na odgovoru, prelomio sam nekoliko knjiga i časopisa, pa mi ni malo nije bilo jasno na koji način može doći do takvih grešaka. Sad je jasno..

U međuvremenu sam pročitao "Galaktički iscelitelj keramike" i moram da kažem da je to prvi Dikov roman koji mi se nije dopao :(

Da sam ga pročitao pre Ubika, Čoveka.., Tri stigme.., Tamnog skeniranja, šta ja znam mooožda bi mi još i bio ok, ali ovako, moj utisak je da je daleko ispod kvaliteta nabrojanih dela, čak kao da ga nije ni pisao isti čovek, već neko ko je hteo da podražava Dikovo pisanje i uspeo je da iskopira samo površinski sloj. Isti fosećaj imam i kad su u pitanju ekranizacije Dikovih dela u odnosu na sama dela.

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.050
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Philip K. Dick
« Reply #75 on: 28-11-2017, 21:38:43 »
U međuvremenu sam pročitao "Galaktički iscelitelj keramike" i moram da kažem da je to prvi Dikov roman koji mi se nije dopao :(

Da sam ga pročitao pre Ubika, Čoveka.., Tri stigme.., Tamnog skeniranja, šta ja znam mooožda bi mi još i bio ok, ali ovako, moj utisak je da je daleko ispod kvaliteta nabrojanih dela, čak kao da ga nije ni pisao isti čovek, već neko ko je hteo da podražava Dikovo pisanje i uspeo je da iskopira samo površinski sloj. Isti fosećaj imam i kad su u pitanju ekranizacije Dikovih dela u odnosu na sama dela.


Dik je dosta štancovao knjige i pisao ono za šta mu plate. Što, naravno, ni za trunku ne umanjuje veličinu njegovih najboljih dela.
We're all mad here.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.056
Re: Philip K. Dick
« Reply #76 on: 28-11-2017, 22:07:19 »
lik nije bio dobar
i tako ga treba promatrati
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

mindividual

 • 1
 • Posts: 3
Re: Philip K. Dick
« Reply #77 on: 01-12-2017, 13:19:12 »
Dik je dosta štancovao knjige i pisao ono za šta mu plate. Što, naravno, ni za trunku ne umanjuje veličinu njegovih najboljih dela.

Slažem se.. Ubik i Čovek u visokom dvorcu sam pročitao krajem osamdesetih, bili su mi jako dobri iako sad kapiram da ih tad baš nisam ni najbolje razumeo.  Sad sam ih ponovo pročitao i mogu reći da su mi na drugo čitanje još i bolji (jer sad mislim da sam razumeo :), pa sam nastavio da čitam sve do čega mogu da dođem od Dika. Naročito mi je zanimljivo  da čitam delove iz Exegesisa koji se odnose na romane ili priče koje sam upravo pročitao..

Ono što se pitam je, da li da stanem dok je vreme? Sve što sam do sad pročitao je u prevodu na srpski i verovatno samim tim već probrano od strane izdavača kao najbolje od Dick-a.

Molim poznavaoce Dikovog opusa da mi preporuče neke naslove koji nisu prevedeni a trebalo bi ih pročitati.

tomat

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.179
Re: Philip K. Dick
« Reply #78 on: 01-12-2017, 13:49:00 »
Ja bistrim priče, a i tu kvalitet varira. Daleko od toga da nije vredno čitanja. Kratke su, pa i ne izgubiš mnogo vremena ako skontaš da priča i nije nešto.

Ova kolekcija priča u pet tomova nije u celosti prevedena, ali ima nekih priča po Sirijusima, a imaš i onu zbirku filmovanih priča kod Bobana.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.056
Re: Philip K. Dick
« Reply #79 on: 01-12-2017, 14:35:22 »
meni je čova u visokom dvorcu gori na svako čitanje... a pročitao sam ga 3,5 puta
vjerojatno ima veze s kentaurovim sakaćenjem i prevodima?

inače mi je DIk super pisac imam skoro sve njegovo na našim jezičcima :D
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 23.816
Re: Philip K. Dick
« Reply #80 on: 01-12-2017, 14:54:59 »
Ko god povučen jednom knjigom pročita SVE knjige nekog pisca napravio je medveđu uslugu sebi. Meni se dogodilo sa Remarkom i sad mi ne pada na um neko novo čitanje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 6.056
Re: Philip K. Dick
« Reply #81 on: 01-12-2017, 15:16:40 »
kompletizam je bolest
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše