Author Topic: Kako se pravi strip :)  (Read 17922 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dzojsi

 • 1
 • Posts: 4
Kako se pravi strip :)
« on: 10-03-2005, 09:56:55 »
Cao svima,

Kao klinac (10-14 godina) bavio sam se crtanjem stripova, naravno za sebe i za moje drugove. Kao sto to cesto biva, ostavio sam stripove, jer to nije bilo dovoljno cool :( Nazalost u to vreme nije bilo interneta, a na televiziji sam video mozda jednu emisiju o stripu :(

Kada sam crtao svoje stripove, ja sam lepo uzimao papir i na njemu crtao kompletnu stranicu (tj. obe stranice papira). Nisam koristio grafitnu olovku, vec sam direktno crtao nekom tzv. keramickom olovkom, koja je bila odlicna za moje potrebe tada. Ono sto mi je jako smetalo su greske u crtanju/pisanju koje su nastajale u tom procesu, i nemogucnost dorade pojedinih "kockica" :( Tako da je svaka kockica bila original :)

Kasnije sam crtao u isecenim delovima papira (kockice) koje sam zatim lepio na jedan glavni papir, ali mi je tada papir bio neudoban za citanje. Planirao sam da kasnije to fotokopiram, ali nista od toga nije bilo :(

Zanima me dakle kako profesionalci crtaju svoje stripove. Da li oni nacrtaju tzv. kockicu u nekoj veelikoj "rezoluciji", i kasnije je smanje i sloze na papir. To mi se cini logicno, jer je nekad vrlo tesko nacrtati neke male detalje.

Sta mislite, da li je kasno opet poceti rad na njima, posle evo 10 godina :) Malo sam izgubio na vestini crtanja, ali sam se u medjuvremenu bavio (i bavim se) kreativnim poslovima (dizajn i sl.), pa sa te strane nisam "zakrzljao" :)

PS. Ako imate linkove dobrih sajtova za pocetnike/povratnike bacite ih ovde :)

pozdrav

Renky

 • 2
 • Posts: 11
Kako se pravi strip :)
« Reply #1 on: 04-04-2005, 14:36:24 »
Hm, dobro si ti to zakomplicira ali bija si mlad, a?  :wink:
U biti i nije tako komplicirano, jedino što moraš odrediti format i način rada.
Najjednostavnije je uvećati format po dijagonali. Dakle, već prema vrsti stripa, odrediš u kojem bi formatu želija viditi svoj strip. Ako je to A4 ( isto važi i za bilo koji drugi format ) po dijagonali produži A4 format do željene veličine.
Recimo da na hameru ( koji je obično 100 cm x 75 cm ) izvučeš 4 lista. Izrižeš na 4 komada i to je to. Crta se naravno samo sa jedne strane.  :lol: A može se pronaći i nekih vrsta papira već u željenim formatima ali su skuplji.
Ista procedura je ako strip crtaš u formatu kaiša ili po pola table na jednom listu. Sve ovisi o tome koliko detaljno crtaš tj. kako se bolje snalaziš. Na većem ili manjem formatu. U pripremi za tisak sve se složi i umanji na željenu veličinu. Poželjno je to uraditi i sa običnim skenerom pa isprintati da se vidi čitkost teksta i primjetnost detalja jer kod umanjivanja mnoge stvari "nestanu" a možda si se baš na njima mučija dok si ih iscrtava. :)
To sa pojedinačnim kvadratima je nepraktično ali se može koristiti kod ispravljanja grešaka ako se minja cili kadar, najlakše je novim kadrom prekriti stari ( naravno ako je već tabla gotova - tuširana ).
Radi u olovci ( po svom izboru ali bolje što mekša ) a naknadno preko olovke dodaj tuš ( iako su i neki markeri dovoljno kvalitetni za crne površine ). Hoće li to biti četkicom, perom ili rapidografom opet je na tebi.
Doduše, rotring a i još par proizvođača imaju poprilično kvalitetne flomastere pa... :wink:
Na kraju izbrišeš vidljivu olovku i ...taaaa-dam. Strip je gotov. :lol:  Greške ( manje ) možeš ispraviti struganjem žiletom ali vrlo pažljivo ili prekrivanjem korektorom ili bilom temperom.
 
Uh, valjda će bar malo pomoći, kad već nitko nije do sada odgovorija. :D

Izitpajn

 • 4
 • 3
 • Posts: 898
  • http://b3.blog.hr
Kako se pravi strip :)
« Reply #2 on: 04-04-2005, 15:02:00 »
I, naravno, crtanje je samo pola priče. Druga polovica je tekst, to jest fabula, to jest - priča. Badava ti najsavršeniji crtež ako ti je priča bezveze. Onda odmah možeš u ilustratore :)

Dzojsi

 • 1
 • Posts: 4
Kako se pravi strip :)
« Reply #3 on: 07-04-2005, 06:37:07 »
Hvala Renky :)

Zaista cenim to sto si mi pomogao.

pozdrav!