Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA... / Re: Antifašizam
« Last post by džin tonik on Today at 15:10:24 »
u kontekst gornjih postinga oko nasrtaja na hrvatske nazive ulica, skidnja sahovnice sa spomenika u bleiburga, zabrana komemoracije i sl. od strane korumpiranog otpada poput germanskih "naprednih snaga" na rusoturskoj ili globalistickoj sisi, svjetskog zzidovskog kongresa, dokumente i od istog korumpiranog otpada instalirane uprave grada zagreba, prilozio bih aktualni primjer vrlo popularne serije knjiga u njemacke:

njemacke vojnicke biografije

Begeistert sind wir losgezogen
 


naslov: krenuli smo odusevljeno
memoari iz tridesetih sa obuke i ratni izvjestaji cetrdesetih visoko odlikovanog casnika ss-divizije das rajh koji je sudjelovao u svim zamislivim pohodima. od poljske, preko jugoslavije, pa na sovjetski savez, bio ultra-vjeran nacistickoj ideologiji, itd. 12 puta ranjavan i sl.
fotografija sa naslovne prikazuje gospodina ss snimljenog 1980. sa odlikovanjem za zasluzne oko vrata na sprovodu karla döntiz-a kojeg hitler imenovao nasljednikom. bivseg admirala njemacke ratne mornarice i zadnjeg predsjednika "rajha".neovisno sad sto korumpirana gamad poput dokumente i svjetskog zzidovskog kongresa u sluzbi interesa nacista kojeg god predznaka (fasistickog, komunistickog, etc.) hrvatske svecenike, kulturnjake i intelektualce, sve poslije genocida iz 1945., i dalje pokusava kriminalizirati zbog pripadnosti hrvatskom narodu i otpora srpskoj ili komunistickoj okupaciji, zanimljiva je sutnja oko konstantne poplave slicnih djela u njemackoj ili austriji, kao i mirnog i ostvarenog zzivota osvjedocenih nacista. pod konstantnim mislim od kraja ww2 do danas. za slicna djela ili ljude nitko ne bi ni pomisio da nisu umjesna/i, pa ni vajni "lovci na naciste" iz vajnog "svjetskog zzidovskog kongresa".

jos jedna iz istog serijala, upravo izasla, aktualno:nasolv: tri brata u ratu
"dirljiva prica troje brace punih snova i nade, koji su postali zrtvom vremena..."
zgodno.


500 Briefe Sehnsucht

pa 500 pisama ceznje izravno sa fronta iz 1942. do 1945. vojnika 329. divizije "cekic"...
itd.

nisam toliko zaludan da raznom korumpiranom otpadu postavljam pitanja tko je sve tu i zasto "nacista" ili "nacifasista" u hrvata a tko ne u germana, to bi bio posao institucija hrvatske drzave, prosto da se zabiljezi. meni se uglavnom cini da u korumpiranog otpada "pripadnost" nacistickoj ideologiji odredjuje pripadnost hrvatskom narodu, katolickoj crkvi, te odbijanje ideje velike srbije jugoslavije.

mozda bi bilo prakticnije pokrenuti kakvu akciju skupljanja donacija. gledam tako nedavno onu izraelsku ambasadorku na desnoobalnoj predstavi jasenovackog mita kako gusla bajke o stotinama tisuca jasenovackih zrtava, pa mislim:

ako je to tako na prodaju, zasto se narod ne bi organizirao i nesto kupio? kad bi "svjetski zzidovski kongres" iznio neki cjenik, to bi mnogo pomoglo. i svima dobro. "svjetski zzidovski kongres" optimirao bi zaradu, a zainteresirani bi mogli skupiti donacije i kupiti da se iznosi i malo istine.
2
UMETNOST I KULTURA / Re: All That Jazz
« Last post by Meho Krljic on Today at 14:11:50 »
Moji stalni vapaji da mi treba više afričke muzike su ove Nedelje delimično uslišeni. Nije, dakle, da ćemo danas SKROZ otići u Afriku ali ćemo je pošteno očešati. uKanDanZ: Kemekem ከመከም je novi album francuske postave uKanDanZ, a ovog puta ponovo u kolaboraciji sa etiopskim pevačem po imenu Asnake Guebreyes i jedan fin paket postkolonijalne fuzije što raduje srca i pomera udove. Izašao ovog januara, Kemekem je i novo izdanje francuske etikete Compagnie 4000 koja poslednjih pet godina radi sve od produkcije albuma, preko njihovog izdavanja i promocije pa do organizovanja koncerata i turneja za kolektiv bendova koji se bave ukrštanjem džeza i raznih drugih muzičkih formata, često sa, kao u ovom slučaju, folklornim elementima, ali sa jasnom ambicijom da se kalupi razbijaju, tenzija između različitih muzičkih i estetskih nasleđa iskoristi na najkreativnije načine, a muzika koja na kraju svega toga izađe na vinilu bude opojna, zarazna, pa i psihodelična. Katalog Compagnie 4000 za sada nije veliki ali vredi da se posluša jer nudi mnogo maštovite, smele muzike.

Elem, uKanDanZ su ekipa prevashodno iz Liona, osnovana sa jasnom namerom da se spoje džez, električni psihodelični rok i etiopska popularna muzika, a ovo je sve bilo aktuelno i pre ostvarivanja željene saradnje sa Guebreyesom. Prvi album, Yetchalal izašao 2012. godine demonstrirao je njihovu viziju ovog spoja, a koju su članovi nazvali „Ethiopian Crunch Music“. Naravno, „četiri mršava belca iz Liona koja sviraju etiopski folk/ pop“ ne mora da bude naročito primamljiva ponuda, pogotovo ako ste elitistički nastrojeni poput mene i uvek u ovakvim pokušajima sumnjate na nastavak kolonizacije drugim sredstvima, gde će srazmerno bogatiji i privilegovani Evropljani ultimativno profitirati imitiranjem (ponekad možda ne čak ni dobrim imitiranjem) muzike iz Afrike a koja, da je pravde u ovom surovom kapitalističkom svetu, treba da se MNOGO više čuje na svim meridijanima.

E, sad, naravno, nisam ja UVEK tako natušten pa je fer reći da mislim i da je vrlo legitimno da muzičari sa bilo kog planete sveta rade muziku inspirisanu muzikom sa bilo kog DRUGOG dela planete, bez obzira na to koliko se u nju „stvarno“ razumeju i koliko umeju da pričaju o njenoj tradiciji bez gledanja u puškice i kliktanja po wikipediji. Muzika ultimativno profitira od eksperimentisanja ma koliko ono bilo naslepo i mada su strahovi od, jelte, „meke“ kolonijalne eksploatacije sasvim realni, svakako postoji i element promovisanja manje poznatog zvuka koji će makar iz druge ruke doći do nove publike i možda začeti nekakvu dalju osmozu. Enivej, nije da se nisam, posle inicijalnih sumnjičavosti izrazio vrlo biranim rečima o, recimo, nastupu Imperial Tiger Orchestra u Beogradu pre nekih desetak godina, a taj je sastav bio belji od sveže okrečenog zida, jebem mu mater.

No, kad pričamo o uKanDanZ, vredi reći i da je njihov entuzijazam spram mešanja etiopske muzike sa drugim, jelte, muzikama, naišao na dosta pozitivnu reakciju kod organizatora Etiopskog međunarodnog muzičkog festivala pa su oni i pozvani da na njemu nastupe i tu se desila ta prva saradnja sa pevačem iz Adis Abebe, Asnakeom Guebreyesom. Ujedinjeni u kvintet koji je, čini se, funkcionisao odlično od prvog nastupa, uKanDanZ su odradili prvu evropsko-etipsku turneju i ovo ih je učvrstilo u uverenju da spoj funkcioniše.

Od 2012. godine bend je snimio još nekoliko albuma, ali je poslednji, iz 2022. godine, 4 Against the odds bio kompletno instrumentalan, bez Guebreyesa, sav u psihodeličnim kombinacijama prog roka i džeza sa odjecima etipskog folka i popa. I zapravo vrlo dobar, demonstrirajući da uKanDanZ i u instrumentalnoj formi imaju dovoljno mišića da se preporuče našoj pažnji. Poslednja pesma na albumu je bila posvećena Francisu Falcetou, čoveku koji je bend podržavao poslednjih dvadeset godina i najzaslužnijem za onaj njihov prvi nastup u Etiopiji i sve što je posle iz njega izraslo. Falceto je, naravno, marljivi kurator koji je zapadnoj publici poslednjih decenija doneo mnogo sreće sakupljajući etiopsku muziku i praveći izuzetne kompilacije Ethiopiques kakvih je već tridesetak izašlo za etiketu Buda, a on se sa Damien Cluzelom, basistom (i ponekad gitaristom) uKanDanZ upoznao u hotelu u Etiopiji gde je ovaj spavao u sobi pored njega putujući, od svih stvari na svetu, sa cirkusom koji je tada bio na turneji. Cluzel je sa Falcetom upoznao noćni, jelte, život Adis Abebe i Asnakea Guebreyesa.

Guebreyes profesionalno radi od svoje šesnaeste kada je počeo da nastupa sa već uglednim Police Orchestra a koji su njegovu energiju i entuzijazam poredli sa Tlahounom Guessesséom, pevačem koga nazivaju i etiopskim Jamesom Brownom. Od 1990. godine Guebreyes radi i solo ali i u mnogo različitih kolaboracija. Cluzel je njime bio impresioniran i po povratku u Lion pozvao svoje prijatelje da osnuju bend koji bi svirao etiopski gruv u njihovoj interpretaciji. Falceto je pomogao oko dolaska na pominjani festival i ostalo je istorija.

Na Kemekem je Asnake Guebreyes ponovo za mikrofonom i stvari su u, reklo bi se, nikad boljem redu i poretku. Ovaj je album apsolutna proslava uKanDanZ zvuka, sa idealnom ravnotežom između melodije, teksture, gruva i tema, na momente disonantan na isti način na koji je to bio 4 Against the odds ali i prepun apsolutno zaraznih melodija koje glas i saksofon izvlače uvijajući se jedan oko drugog poput hipnotisanih zmija.

U osnovi, kako rekosmo, muzika ovog sastava ima podjednako džez ali i gruverski, psihodelični rok. Klavijature Freda Escofiera muzici daju hrapavu, toplu teksturu i umirujuće, hipnotične harmonije a ritam-sekcija Cluzela na bas-gitari i Thomasa Pierrea na bubnjevima vrti plesan, ali i prilično agresivan gruv. uKanDanZ su često na granici da se prevrnu u noise-rock smeru sa distorziranom, mišićavom bas gitarom i kompulzivnim ritmičarskim radom, ali njihova muzika nikada ne deluje preteće. Tenor saksofon Lionela Martina – inače jedne zanimljive figure sa vrlo raznovrsnom muzičkom biografijom, u koju spada i predvođenje etikete Ouch! Records, suizdavača albuma o kome upravo pričamo – je tu da obezbedi infuziju radosne, optimistične, nestašne energije u slatkim, ekonomičnim izvođenjima tema i njihovim vođenjima u ljupka krešenda.

Naravno, Guebreyes ovde predvodi paradu i njegov vokal je centar, i tematski i harmonski i energetski, svake od kompozicija. On komade kompulzivnog, psihodeličnog gruva svojim vokalom pretvara u praktično ritualne tačke gde ponavljanja tema i variranja melodija, harmonski prelazi i ukrštanje električnih i akustičnih tekstura imaju transformativnu snagu. Muzika uKanDanZ time postaje gotovo idealan spoj hermetičnije psihodelične osnove i vrlo komunikativne nadgradnje koja će jednakom lakoćom uhvatiti i publiku naklonjenu narodnoj muzici, pop muzici, ali i nas, mračne avangardiste. Sjajan album i potvrda da ponekad ta postkolonijalna muljanja proizvode moćne rezultate:

https://ukandanz.bandcamp.com/album/kemekem
https://ouchrecords.bandcamp.com/album/kemekem-2
3
koji ste amateri, pa ja nisam završio ni Braću Karamazove, ni Doktora Fausta, ni Čarobni brijeg, ni Igru staklenih perli...
4
Npr dvostruka zvijezda...hajnlajn...podvala naslov...glumac je u pitanju ne nebesko tijelo

 nas-rofl
5
Ali ja ni ne stavljam knjigu na listu za čitanje ako nisam prilično uveren - koliko je to moguće bez samog čitanja - da će mi se dopasti. Meni nije dovoljno da čujem da je nešto novo, ili popularno, ili kul, ili da ima dobru osnovnu ideju. Takvih knjiga ima kolko hoćeš, a ja nemam vremena za to. Ali da imam, i da radim tako, verovatno bih često bataljivao započeto.
6
Pa i ja imam 10 knjiga u koloni koje zelum procitati
Npr dvostruka zvijezda...hajnlajn...podvala naslov...glumac je u pitanju ne nebesko tijelo
Stranac u stranoj zemlji...zastarjela intergalna verzija...king...svi moguci naslovi su dosadni.. salemovo... pod kupolom...
To sto bih volio nesto procitati ne znaci da se moram muciti
7
Retko, jer planiram mnogo unapred, bar za romane. Ako sam pre tri meseca znao da ću sad da čitam, na primer, Lampeduzinog Geparda, teško ću da odustanem naknadno.

Ali može da se desi da batalim konkretno izdanje, npr. ako je prevod loš, ili (kao da) nema lektora, ili je font teško čitljiv, ili šta već.

Teoretski, moglo bi da se desi i ako pisac konstantno istupa sa mišljenjima koje smatram očiglednim nerazumevanjem nekih aspekata života - drugim rečima, ako je pisac suvereno i nedvosmisleno glup - ali u praksi na to dugo nisam naleteo. Osim u stripovima.  :lol: 
8
Pa, Vučić je ukinuo Zadrugu, povukao se sa čela stranke i njegov pion je najavio vanredne izbore.

Protesti ne prestaju, samo se intenziviraju, narod je i dalje besan i želi da Vučić ode sa vlasti. Ne vidim kako se ovo može završiti povoljno po njega i SNS.

Vučić i SNS su od početka imali status nesposobne vlasti, ali ne i direktno štetne, pa ih je narod ignorisao. Posle ovih ubistava, stvari su se dramatično promenile, narod je uplašen i ne želi ovakvu državu više. Vučić će nastaviti ustupke, ali kakav ustupak može da napravi da se ovo sve smiri ako uplašeni narod direktno želi smenu njega i njegove stranke?

Ne vidim da ta situacija može da traje još sedam godina. Pogotovo što je Vučić dovoljno pametan da dobro zna srbi trpe svoje diktatore jedno desatak godina, posle toga su spremni na dramatična rešenja i vidi se da je veoma uplašen zbog toga. I još mora da šalje vojsku na Kosovo, umesto u Beograd.

Vlast će pre ili kasnije morati da institucionalno uključi ovaj narodni bunt u sistem, da bi se sve smirilo, a to svakako znači kraj za sistem u ovom obliku.
9
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 01:02:19 »
Ebrahim Hatamikia snimio je praktično prvi film u kom se dronovi i sudbine njihovih operatera tretiraju kao rutinski deo savremenog ratovanja. Iranski film MOHAJER iz 1989. snimljen je godinu dana posle završetka rata sa Iranom i prikazuje borbena iskustva par ekipa koja rukuje jedne bespilotnom letelicom naoružanom protivtenkovskim raketama i opremljenu fotoaparatima.

Film prikazuje njih u pokušaju da što dublje prodru na front jer svojom letelicom upravljaju na daljini gde je moguža vizuelna kontrola. To su vremena u kojima bespilotne letelice još uvek nisu bile način beskontaktnog ratovanja, i ekipe su morale da uprljaju ruke i dođu u blizinu.

Film je jednostavan, klinički, sa minimumom karakterizacije, junacima od malo reči i zadacima koji ih vode iz jedne opasnosti u sledeću i veću, i manje-više to je to.

Kome ta svedenost nije dovoljna, onda je ovo film koji se kreće oko * *. Ljubiteljima i poznavaocima ratnog filma, ali i vojne tehnike kao takve, utisak može sezati i do * * *.
10
ja bataljujem i dobre knjige
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10