Author Topic: Vlada Petrić, Celokupna dela  (Read 317 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 7.376
  • Enfant terrible
Vlada Petrić, Celokupna dela
« on: 02-05-2023, 11:39:12 »
Razvoj filmskih vrsta

Vlada Petrić

Izdavač: Jugoslovenska kinoteka

Žanr: Film, SociologijaUvođenje u film

Vlada Petrić

Izdavač: Jugoslovenska kinoteka

Žanr: Domaći pisci, Film


Uspomene filmskog monaha

Vlada Petrić

Izdavač: Jugoslovenska kinoteka

Žanr: Film, Psihologija


“Objašnjenja i podaci sakupljeni u ovoj knjizi neophodni su svakome ko ima nameru dase posveti filmskoj režiji ili bilo kom drugom vidu neposrednog rada u filmskojindustriji.”

Iz predgovora

Vladimir Vlada Petrić (11. mart 1928, Prnjavor, Kraljevina Jugoslavija – 13. novembar 2019, Beograd, Srbija) bio je istaknuti teoretičar, istoričar i estetičar filma, profesor Harvardovog univerziteta i suosnivač Harvardskog filmskog arhiva. Profesor Petrić je prvi naučnik koji je stekao zvanje doktora filmologije u Sjedinjenim Američkim Državama, na Njujorškom univerzitetu, 1973. godine.

Na početku svoje stvaralačke karijere bavio se filmskom, televizijskom i pozorišnom režijom, da bi se kasnije usredsredio na eksperimentalni film u raznim formama. Dobitnik je niza nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima i prestižnu nagradu njujorškog Antologijskog filmskog arhiva (2011), kao i Sretenjski orden (2019), odlikovanje Republike Srbije iz oblasti kulturnih, prosvetnih i humanitarnih delatnosti. Naučna istraživanja koja je vršio g. Petrić na polju američke i sovjetske kinomatografije predstavljaju vrhunska dostignuća u sferi filmskih nauka (filmologije).
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.