Author Topic: Stvarnost parapsiholoskih fenomena  (Read 16998 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

QGA

• 4
  • 2
    • http://www.jazaradio.com/forum
Stvarnost parapsiholoskih fenomena
« on: 18-05-2003, 12:23:59 »
Posto su pojedinacni parapsiholoski fenomeni eksploatisani u sf-u i hororu, ponosno otvaram ovu temu!
Sta vi mislite: da li postoje ljudi obdareni ESP ili PK sposobnostima, da li postoji Psi energija kao nezavistan od elektromagnetne energije?
Upravo sam zavrsio rad (44 lista) na temu Parapsiholoske pojave. Inace, oblast me odavno zanima i proucavam je vec dugo. Najzagonetnija pojava mi je svakako spontano sagorevanje i psihohirurgija (da li je neko od vas cuo za Ariga?). Da li i paranormalne pojave uvrstiti u parapsihologiju (kao autor rada, tj. ja), da li uopste uvrstiti parafiziku(podela Milana Rizla) ili parapsihologiju cine samo parapsihicki fenomeni (po ser Baretu)? Da li se uopste neko interesuje sta nas um sve krije u sebi?
Hello darkness,my old friend,I've come to talk with you again www.jazaradio.com/forum

Boban

• 3
« Reply #1 on: 09-06-2003, 01:28:13 »
Zapravo, ESP fenomeni su prenaduvani do neba.
Ako i postoje, vise s u tragovima, nekakvi oblici prekognicije i nista drugo.
Nikakvo pomeranje predmeta, nikakvo lebdenje, citanje misli, nista, nista, nista... jednostavno nista.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Spider Jerusalem

• 4
  • 3
« Reply #2 on: 09-06-2003, 01:30:30 »
Cinik do groba. A i sire.

Boban

• 3
« Reply #3 on: 09-06-2003, 05:36:29 »
Meni je idol Slobodan Tomovic, Crnogorac koji je dokazao da vanzemaljci ne postoje. Evo, vec 30 godina niko nije u stanju da pobije njegove nalaze i pitanje je da li ce ikada iko moci da mu "parira". Covek je zapravo antidenikenovac i kao takav besprekoran; on ne spori mogucnost da negde u svemiru postoje bakterije ili kakvi drugi primitivni oblici zivota, ali o visokotehnoloski razvijenim civilizacijama koje putuju svemirom nema ni govora.

Dakle, zasto sam cinik ako kazem jasno i glasno ono sto jeste istina: da niko dosad, nikada, nigde, ni pod kakvim uslovima, apsolutno nista, nikada, nigde, niko nije uspeo da "izvede" ista sto bi moglo da se podvede pod bilo koji oblik ESPa? To je ono sto jeste nepobitna cinjenica; sve drugo je u domenu nasih zelja ili umisljaja...

phuzzy

• 4
  • 3
    • http://www.screaming-planet.com
« Reply #4 on: 09-06-2003, 11:12:39 »
Indeed. Mr. Randi je još veoma davno objavio nagradu (i to zamašnu, ako se ne varam $1mil) za nepobitan dokaz parapsiholoških fenomena. Znači, da dođe neki precog ili telepata ili telekinetičar, sedne kod njega u lab i "do his thing"... niko od svetski proslavljenih "majstora" nije se prijavio. Paralelno sa tim, na svom institutu radi i istraživanja paranormalnih pojava (kako on kaže, niko srećniji od njega ako nađe dokaz - ali istog zasad nema) sa ljudima na koje se sumnja da poseduju specijalne sposobnosti, ali so far - nada, zip, nippity nuffink. (čeprk, čeprk... aha!) evo ga i link http://www.randi.org/

DUNADAN

• 3
« Reply #5 on: 09-06-2003, 19:09:28 »
Quote from: "Boban"
Meni je idol Slobodan Tomovic, Crnogorac koji je dokazao da vanzemaljci ne postoje. Evo, vec 30 godina niko nije u stanju da pobije njegove nalaze i pitanje je da li ce ikada iko moci da mu "parira". Covek je zapravo antidenikenovac i kao takav besprekoran; on ne spori mogucnost da negde u svemiru postoje bakterije ili kakvi drugi primitivni oblici zivota, ali o visokotehnoloski razvijenim civilizacijama koje putuju svemirom nema ni govora.

da li mozes u najkracim crtama da iznesesh njegove "argumente"
Two tears in a bucket, motherfuck it.

iNCUBUs

• 4
  • 3
« Reply #6 on: 10-06-2003, 01:10:29 »
Quote from: "DUNADAN"
da li mozes u najkracim crtama da iznesesh njegove "argumente"

Sta god on rekao, uvek vazi ona stara "absence of evidence isn't evidence of absence"...
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Boban

• 3
« Reply #7 on: 10-06-2003, 01:19:54 »
uh... o tome sam vec pisao nekoliko puta.
Probacu da iskopam neka ta svoja pisanija pa da ih prepostiram.
Jedan od osnovnih dokaza da ne postoji visokorazvijena civilizacija u svemiru koja je pocela da crpi energiju zvezda jeste to sto astronomski posmatrano, na nebu nema "cuda", naime, sve zvezde odredjenog spektra i odredjene mase zrace tacno onoliko energije koliko bi trebalo po proracunima, sto znaci da im niko vestacki ne oduzima energiju.

iNCUBUs

• 4
  • 3
« Reply #8 on: 10-06-2003, 02:26:45 »
Ako je rec samo o visoko razvijenim civilizacijama, onda to moze da stoji, mada ne na nekim preterano stabilnim nogama jer uvek postoji mogucnost da se ta civilizacija ipak nalazi daleko van dometa astronoma i njihovih istrazivanja.

Takodje, ni mi ne crpimo energiju iz zvezda, pa opet smo dostigli kakav-takav nivo razvoja. Sto jos neko ne bi bio na tom ili slicnom nivou?

Naravno to su sve samo pretpostavke, nadam se da ce da se pojavi neki konkretniji dokaz u toku mog zivotnog veka (a mozda to i ne bi bilo dobro :))
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Boban

• 3
« Reply #9 on: 10-06-2003, 09:30:27 »
Civilizacija koja bude bila u stanju da putuje kroz svemir bar brzinom bliskom svetlosti, morace da trosi MNOGO energije.
Ono sto laici ne znaju, to je da covek nije napravio NIJEDNO putovanje po Suncevom sistemu, nijednom letilicom. Svi ovi Vojadzeri, Apoloi, Sputnjici su izbacivani u razne orbite kruzenja oko Zemlje ili Sunca, pa onda oni polako u tom kruzenju pridju dovoljno blizu objektu kome su poslani.
Shvatate?
Mi uopste nismo u stanju da putujemo slobodno po Suncevom sistemu, cak ni do Meseca, u stanju smo samo da lansiramo brod u orbitu, korigujemo mu putanju i prepustimo ga da gravitacija obavi ostalo.
Svojevremeno sam gledao neki obracun, da bi ljudska posada od sest osoba otisla do Neptuna, boravila tamo mesec dana, obisla planetu i njene satelite, zatim se vratila na Zemlju i sve to uradila u periodu od samo godinu dana (dakle da ne LEBDI u orbiti oko Sunca 80 godina pa da naleti na Neptun, nego da presece ravno do Neptuna brzinom od 150 km u sekundi) potrebno je utrositi MATERIJE koliko sadrzi POLOVINA ZEMALJSKE kugle. Ljudi koji se malo razumeju u astrofiziku znaju da je brzina napustanja Suncevog sistema 42 km u sekundi i da je potrebno apsurdno mnogo energije da se postigne veca brzina, a isto toliko da se brod zakoci na cilju.
Sve u svemu, covecanstvo sa tehnologijama koje ima nije u stanju da ode ni do Meseca u smislu slobodnog putovanja, vec je vezano za lebdenje po raznim orbitama i dane, mesece, godine koliko to prirodno traje.
Civilizacija koja bude bila u stanju da se krece do drugih zvezdanih sistema morace da ima toliko energije da njeno koriscenje nikako ne bi ostalo nezapazeno. Astronomi ladno mogu da skeniraju svaku zvezdu u nasoj galaksiji i u mnogim galaksijama u blizini. Nigde ne postoji cudna aktivnost u smislu neravnomernog odstupanja u spektru i intenzitetu zracenja sto jasno ukazuje na to da se nigde niko ne bavi zvezdanom energijom. A bez zvezdane energije nema medjugalaktickih putovanja.
Doduse, cak ni sa zvezdanim energijama, putovanja izmedju zvezdanih sistema nisu moguca, ali to je vec druga prica.

Bojim se da je Tomovic prilicno u pravu: sami smo u svemiru, a ako i nismo sami, nikada za to necemo saznati.

phuzzy

• 4
  • 3
    • http://www.screaming-planet.com
« Reply #10 on: 10-06-2003, 15:03:26 »
Mmm... to važi samo ako pretpostavimo da se među zvezdama može putovati samo tako što sednemo u raketu i frljnemo se pravo ka njima, bez korišćenja raznih cheat-ova tipa hipersvemira ili pak raznoraznih kvantnih fenomena. Whatever. SF.

Sa druge strane, malo mi je sumnjiva ta matematika. Utrošena energija za stizanje do, npr. Neptuna, ista je bilo da se ide direktno ili kružeći tamo-vamo (s tim da u drugom slučaju trošimo još energije koja odlazi na lateralno kretanje, a koja u ovoj analizi nije bitna).

Po toj teoriji količina energije koju vozilu koje se kreće koristeći gravitacione praćke predaju planete oko kojih se zaleće jednaka je materiji sadržanoj u pola Zemlje? To znači da je u izletanju iz Sunčevog sistema V-ger spucao neki omanji satelit ili veći asteroid, ako posmatramo koliko je energije potrošeno na njegovo udaljavanje od Sunca, a ako u to uračunamo i lutanje po orbitama planeta levo-desno u odnosu na cilj puta ode tu i neka od manjih planeta?

Živo bih voleo da vidim te cifre vrlo konkretno bačene na papir i objašnjene.

Uzgred, ne vidim u čemu je problem sa korišćenjem gravitacije kao izvora pogonske energije. Nije potrebno lutati 80 godina da bi se izašlo iz Sunčevog sistema (eto ga pomenuti Voyager koji je već otišao bye-bye) potrebno je samo dobro odraditi matematiku i uhvatiti pravi trenutak kada se planete lepo slože na nebu.

S.

• 3
« Reply #11 on: 10-06-2003, 17:04:45 »
Quote from: "Boban"
... Astronomi ladno mogu da skeniraju svaku zvezdu u nasoj galaksiji i u mnogim galaksijama u blizini. ...

:shock: 'ajde?!

Hoces da se igramo cetiri racunske operacije? I da te castim sa pretpostavkom da je za snimanje "kompletnog spektra" potrebno samo 60 sekundi (a nije, veruj mi). Da skeniramo svaku zvezdu Mlecnom putu (sto ne mozemo da uradimo, ali da to sada zanemarimo), koliko bi nam godina trebalo ako angazujemo 2 najsnaznija teleskopa na planeti?

DUNADAN

• 3
« Reply #12 on: 10-06-2003, 18:12:51 »
mene interesuje ko je Slobodan Tomovic?
na netu sam nashla i dr i mr Slobodana Tomovica, ministra vera u vladi CG, chlana SPS-a, pisca knjige "Hristos-moja istina"  :idea:  pa me interesuje koji je od njih u pitanju.

Bojim se da je Tomovic prilicno u pravu: sami smo u svemiru, a ako i nismo sami, nikada za to necemo saznati.

jedina bica koja direktno koriste zvezdanu energiju su biljke i neke bakterije i i protozoe.
tehnichki napredna civilizacija moze postojati bez i da uopshte koristi zvezdanu energiju, kao shto sam vec rekla na chatu.
civilizacija koja nije toliko brojna kao humana (ups! ljudska!) moze da opstaje vekovima koristeci iskljuchivo npr. vodni potencijal i snagu vetra.
da ne pominjem nuklearnu fisiju, koja ma koliko iza sebe ostavljala otpada, daje sasvim dovoljno energije.
Two tears in a bucket, motherfuck it.

S.

• 3
« Reply #13 on: 10-06-2003, 18:30:41 »
Zaista, ko je Slobodan Tomovic? Da nisu mozda njegove teorije ostale nepobijene jer niko i nije pokusao da ih pobija? :)

S.

• 3
« Reply #14 on: 10-06-2003, 19:59:41 »
Quote from: "phuzzy"
... Mr. Randi ... ali so far - nada, zip, nippity nuffink. (čeprk, čeprk... aha!) evo ga i link http://www.randi.org/

Sad sam se setila gde sam coveka videla. Pre par meseci sam gledala BBC(?) program u kome je Randi ucestvovao, a koji je pokusao da verifikuje tvrdnje homeopata da voda pamti/ili sta vec tvrde. Covek je ostavio izuzetno dobar utisak :)