Oh, na prvi pogled, nije to prevelika razlika u broju strana, ali ako pročitate oba siguran sam da ćete naći da je količina prenetih informacija bitno različita - u korist BG manuala, jelte. Ali čak i da nije, ostaje činjenica da je 90% sadržine PoE manuala beskorisno zato što su se pravila promenila desetak puta nakon njegove izrade. Sposobnosti, talenti, efekti magija, pravila borbe - više nisu isti. jedna od posledica modernog pristupa izradi igara, o čemu je i Meho nešto nedavno pisao. Igre koje danas kupujemo više nisu gotovi proizvodi, ergo pravljenje manuala za njih postaje bespotreban napor.
S jedne strane jeste tako, s druge nije. Po meni, jedina prava igra koja je stalno evoluirajući proizvod je Arcenov AI War: Fleet Command. (Možda i druge igre iz Arcena, ali ne znam, nisam ih igrao sem ove.) Možda i igre poput Dwarf Fortress ili Fallen London, ali one praktično nisu došle ni do oblika 1.0, pa ih ne računam.
Dakle, AI War je funkcionisao ovako: kupite verziju 1.0, a Arcen posle nekog vremena izda 2.0, koja zameni prvu verziju koju imate (poput apdejta). I tako dalje. Poslednja verzija je 8.0, a ima i 6 ekpanzija, koje se naplaćuju odvojeno. Poenta je što je dovoljno da kupite igru jednom, i imate prava na sve buduće apdejte, od kojih neki uključuju bolju grafiku.
I pored toga, većina sistema je ista u osmoj i u prvoj verziji, pa se potreba za priručnikom ne gubi. Ali kod većine nezavisnih studija praksa je da se ovaj odradi u samoj igri, kroz interfejs i/ili tutorijal, ili kroz
viki. E, sad, zamislite neki veći studio - recimo Ubisoft - kako izdaje neku poznatiju igru - recimo Assassin's Creed - kao jednu igru godinama, samo dodaje likove, okruženja i scenarija, i naplaćuje je jednom, ili makar kao DLC-jeve. E, to bi bilo "igra kao evoluirajući/a proizvod/usluga" u potpunosti. Ovako, kada naprave sezonsku propusnicu za Black Ops 3, pa je naplate
kao čitavu novu igru, to je... ne znam, ali nema veze s evolucijom ičega, osim možda izdrkavanja nad potrošačima. Dakle, model razvoja igara nije u skladu s modelom naplaćivanja, ako tvorci/izdavači misle da može da se naplaćuje više puta za istu uslugu. Guild Wars je čak raskinuo sa modelom pretplate za MMO RPG-ove, i što bih onda bio popustljiviji prema ovima što prave druge vrste igara?