Author Topic: Filmske sveske  (Read 207 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

  • 4
  • 3
  • Posts: 6.664
  • Enfant terrible
Filmske sveske
« on: 17-01-2018, 20:26:37 »
Пројекат Дигитализација часописа Филмске свеске (1968‒1986) Факултета драмских уметности (Универзитет уметности у Београду), после дугогодишњих напора – започетих 1995. године, када је часопис био тек делић планираних, а никада објављених Изабраних дела др Душана Стојановића – почео је да се остварује захваљујући финансијској подршци добијеној на Конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије 2016. године. Постављање дигиталног, online репозиторија са скоро двадесет годишта часописа, опремљеног системом сложене претраге и простором за упис запажања критичког читања и тумачења, представља, дакле, финализацију рада започетог још у прошлом веку и прошлом миленијуму. Данас, у новом дигиталном руху, Филмске свеске мапирају место сећања, означавају простор слободног приступа нашем културном наслеђу из области теорије филма, обележавају тренутак спаса од заборава и пропадања српске верзије легендарних француских Cahiers du Cinéma, а изнад свега су почаст и признање успомени на личност и дело професора Стојановића као најзначајније фигуре теоријске мисли о филму не само у домаћем, већ и у регионалном и европском културном амбијенту...

http://filmskesveske.mi.sanu.ac.rs/
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

Pizzobatto

  • 4
  • 3
  • Posts: 6.036
Re: Filmske sveske
« Reply #1 on: 17-01-2018, 20:54:25 »
Opa!

Napokon da vidimo sva ta nedjela!
Better a witty fool than a foolish wit

Re: Filmske sveske
« Reply #2 on: 17-01-2018, 23:15:12 »
Изгледа да је ниво чланака превише висок за мој аматерски ниво. Ипак сам за почетак прегледао рад Марсела Мартена „Да ли постоји ’млади’ филм у Енглеској" и осећања су ми помешана. Задовољан сам што се аутор врло похвално изражава о Хамфрију Џенингсу и што углавном имам наслове које он убраја у „млади“ филм сем The War Games Питера Воткинса и This Sporting Life Линдсија Андерсона, што ћу исправити.
Оно што ми се не свиђа је ауторова одбојност према великим продукцијама а период од 1947. до 1957. назива „осредњим годинама" који су само комедије спасиле. Да видимо шта је све снимљено у том времену, осим комедија Илинг Студија: Брајтон Rок Џона Болтинга, Црни Нарцис Пауела и Пресбургера и Киша увек пада недељом Роберта Хамера (1947), Хамлет Лоренса Оливијеа, Црвене ципелице Пауела и Пресбургера, Оливер Твист Дејвида Лина и Пали идол Керола Рида (1948), Трећи човек Керола Рида (1949), Женевјев Хенрија Корнелијуса и Сурово море Чарлса Френда  (1953), Рушиоци брана Мајкла Андерсона (1955), Мост на реци Квај Дејвида Лина (1957). Мало ли је?
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."