Možda pokušava tako da se ubaci negde pa da podriva iznutra...
Nego, da li mi se čini, ili te je obrisao sa FB-a?
Mislim ovo je povod!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Razumela sam.
Da se razumemo, nisam ja sad u nekom Krstaškom ratu protiv potpisnika za Vučića. Nek rade ljudi šta im se sviđa, šta moraju, šta misle da treba ne bi li ostvarili svoje snove. Ponoviću se malo od juče sa FB, da se ovo ne bi pretvorilo u neki random doxing jer nije doxing već samo obnarodovanje nečeg što je javno i što menja stvari a pokušano je prikrivanje -
"Stari je zaista maksimalno otvoren prema ljudima koji različito razmišljaju, i privatno i javno, uključujući i one koji su potpisali ovaj spisak. Među tim ljudima ima nekih koje jako dobro poznaje, sa kojima sarađuje, i nema nameru da to prekida, kao što uostalom ni mnogi simpatizeri SNSa i njegovi direktni saradnici nisu okrenuli leđa Starom kao čoveku kada je pre tri i po godine ušao u direktan sukob sa tim režimom koji evo do danas traje i skupo ga je koštao u mnogim aspektima.
Isto tako, neukusno je ulaziti u motive tih potpisa, da li neko veruje, ili je tu zbog koristi, da li je to naplata ili će se potpis tek fakturisati itd. iako za razliku od drugih peticija i spiskova ovaj nosi u sebi tu jednu malo neukusnu dimenziju podrške nekome ko je na vlasti i kome neka naročita pomoć ne treba kako bi se opet domogao vlasti.
Ipak, Stari je danas ušao u sukob, kojim se ne ponosi, sa jednim potpisnikom upravo zbog ovog spiska. Povod sukoba je bio to što je potpisnik podrške Vučiću, uprkos tom javnom potpisu koji se nekako izgubio u gomili zahvaljujući imenu i prezimenu koje ne znaju baš svi, nastavio da se ponaša kao vrhunski moralni arbitar oko raznih društvenih pitanja, i da diskvalifikuje ljude zbog neuklapanja u neke njegove vizije sveta - gde bih naročito istakao pitanja da li je Srebrenica genocid, da li je Kosovo srpsko i da li je Rusija razlog zaostalosti Srbije.
Dok je dakle krivio opoziciju što nema kandidata koji će glasno i jasno reći da je Kosovo nezavisno, da je Srebrenica genocid i da nam je Rusija u stvari neprijatelj, isti čovek je potpisao podršku Vučiću kome su Kosovo kao srpska zemlja, Srebrenica kao težak ratni zločin i odnos sa Rusijom osnovne poluge vladavine. Da ne govorimo da je potpisao podršku čoveku koji je od Rusa isposlovao veto na rezoluciju UN da je Srebrenica genocid, dakle bukvalno spojio u jedno sve stvari koje njegov novopotpisani simpatizer smatra nedopustivim.
I sad se postavlja pitanje, ipak, zar ne bi bilo barem elementarno poštovanje prema tome što "završava" tim potpisom, da u sklopu tog gesta prepusti i neka svoja prava na izjašnjavanje, i da se liši svog kredibiliteta?
To je dakle spor koji je prešao sa polja podrške ovom ili onom političaru na polje lične odgovornosti za nešto što činiš, ali i cene koju moraš da platiš da bi jednim potpisom došao do nečega što samo na taj način možeš da dobiješ.
Vrhunac ironije bio je pokušaj da u FB raspravi skloni sken vlastitog javnog potpisa korišćenog kao dokaz da stvari nisu crno-bele. Kao da su Večernje novosti i druga sredstva javnog informisanja manje posećena od diskusje na FB, a u stvari baš zbog toga što je shvatio da većina ljudi na socijalnim mrežama ne zna da je među javnim potpisnicima.
Ovo sve je ilustracija jedne ozbiljne nesolidnosti ljudi koji su potpisali taj dokument, u ovom slučaju evidentno bez ikakve istinske vere u čoveka kog podržavaju i njegov sistem vrednosti. I što je još gore, pomalo apsurdna slika na kakve ljude sam Vučić troši naše resurse favorizujući ih na bazi tog potpisa. I to je možda i ključno poniženje. On stimuliše ljude koji ga se aktivno stide, i računaju da niko neće pažljivo pročitati spisak nego će zadržati pažnju na nekom zvučnom imenu.
Ali, nema nekog razloga da žalimo bilo koga među njima, ni Vučića ni ostale koji su svoja zvučna imena stavili na ovaj spisak pa nisu mogli da izbegnu reakciju javnosti. Ipak, treba žaliti tako nizak nivo vaspitanja i nepostojanje javnosti u našem društvu bez čega ne možemo uspostaviti onda ni elementarnu kulturu odgovornosti."
Kad je reč o Mikiju, mislim da nije imao odanijeg i posvećenijeg čitaoca od mene, i veoma sam sklon tome da razdvojim politiku od umetničkog rada i utiska koje mi neko delo ostavlja. U slučaju Mikija, to je ranije bilo prisutno kroz nepomirljivo različite svetonazore o mnogim osetljivim pitanjima. Ali kada je potpisao za Vučića, on je prvo diskreditovao sebe lično jer kako sam već opisao, Vučić je najoportuniji eksploatator stavova sa kojima se Miki životno ne slaže i spori, a zatim je izgubio pravo na bilo kakvu kredibilnu satiru jer izrekao podršku takvom ideologu dok je ovaj na vlasti putem jedne potpune dominacije u svim aspektima društva.
Ovom odlukom sebe je uništio kao autora kakvog smo do sada znali. A onda je na sve to celu stvar pokušao da prikrije praveći se da ga nema na spisku, i uredno posle potpisa statusirao kao da je juče napustio koaliciju Moramo jer mu je Dobrica preveliki nacionalista. Pritom sam video da ljudi koji se tu uključuju u polemiku pojma nemaju da je on čovek potpisao za Vučića, da je ne samo njegov simpatizer već da poziva građane da glasaju za njega. To mi se učinilo kao preveliko ludilo.
Mislim, ako smo mogli drvljem i kamenjem na MVPa NBA lige kom je pritom možda najiskrenije super ovako kako je u Srbiji, i nikada nije rekao da mu nešto fali, realno on ni ne živi ovde možda mu se odande i sviđa, onda je u redu da nam i Miki obustavi soljenje pameti kako treba živeti u Srbiji i kako smeniti Vučića.