Author Topic: Sinovljevi tripovi...  (Read 210392 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
Sinovljevi tripovi...
« on: 08-01-2010, 14:40:01 »
Znam da nije SF al kad nemamo gde drugde, naime ovo je jedan od mogucih INTROA, zanima me misljenje ljudi ovde...naravno sve napisano se i desilo u real lajfu, ostre kritike su vise nego pozeljne :

22h, svetla se gase. Šta sad da radim u pičku materinu ? Noga me i dalje cima nesmanjenim intenzitetom, nema šanse da se smirim i zaspim, i kolko vidim ostale su mi samo dve opcije, il' da kukam dežurnoj sestri il' da probdijem čitavu noć u mukama. A kad kažem MUKE zaista tako i mislim jer mi je izgleda zbog reakcije na neki od buljuk lekova kojim nas ovde kljukaju i bodu, desna noga počela opasno da se grči i da se uvrće na unutrašnju stranu, ma ne mogu to stanje ni da opišem kako treba, to mora se doživi.

Dok su svetla bila upaljena još sam i mogao da smanjim tenziju ćopajući u krug ko manijak po odeljenju, ali sad kad su ih pogasili nema znači šanse, izbaciće me dežurna sa hodnika na keca ako me izvali da bauljam. Prilazi ortak mom krevetu, Ivan se zove, zapamtio sam mu ime jer sam sa njim bio najbolji, i pritiska mi iz sve snage nožne prste, iz fazona da ih istegne, al' džaba kad nije problem u nogama nego u glavi. Očigledno su mi u ovih proteklih mesec i po dana dali neki "ludomil" koji je kod mene izazvao neželjeni efekat, naravno odma' sam posumnjao na Haldol jer sa njim nikad nisam imao iskustva do tad, ali nisam ja ekspert pobogu.

Ležim u krevetu sav u haosu i šta ću, morao sam da presečem, ustajem i onako ukočene noge odlazim do sobe za sestre. Otvaram vrata, a iznutra sve tapacirano, valjda da ne slušaju krike i urlike pacijenata u noćnoj smeni. Sreća moja što sam mogao da se krećem, jer da nisam zvao bi je tako do jutra SESTRO, SESTRO, i nema šanse da bi me čula, a i da me je čula baš bi se mnogo potresla. Stojim na vratima, ona me gleda onako nadrkano, ometam je u gledanju TV-a, i veli ŠTA JE SPAIĆU, ŠTA TE MUČI ?

Ja reko sestro, noga mi se koči, ne mogu da se smirim već satima, ne mogu da stojim, ne mogu da sedim, da ležim, ma ništa, nešto me uvatilo i ne pušta, samo me tera da šetam a ne mogu celu noć ovako.

OK. AJDE ZA MNOM. Odlazimo u ambulantu koja se nalazi sobu do, i sestra vadi neku injekciju, OVO ĆE TE SMIRI. Stojeći tako svlačim samo malo donji deo pidžame, taman za prostor gde će da me pukne iglom. Boli tj. peče u pm. Ovde su uvek bahati sa tim injekcijama, nema ono da legneš kulturno, nego sve stojećki, stanemo tako u red i samo štancuju. Al' navikli smo pa se niko ni ne buni više, uostalom taj fizički bol je smešan u odnosu na duševni. Tucite me, razbijte me, svog me polomite, bolje ću se osećati nego u depresiji, al' bez zajebancije. I dade ona meni tu injekciju nečega i kao AJ SAD NA SPAVANJE, DA TE NISAM ČULA DA MI BUDIŠ PACIJENTE. Ja reko dojaja, otišo do sobe, lego, i kontam injekcija treba odma' da prošljaka, al malo morgen, muke sa nogom su se nastavile, i nastavile, i ne vredi, pola sata sam ja tako lež'o u nadi da ću se nekako ipak smiriti i zaspati ali džaba, samo mi je bilo još gore.

Ustajem opet onako sav preznojan, pola sobe sam probudio al šta ću, frka, odlazim smesta do sestrinske sobe i molim sestru, kumim je da mi da injekciju Valorona, ona me gleda ne može da veruje šta sam tražio, jer svi vrlo dobro znamo šta je Valoron, jedna vrsta opijata. Znači to nema šanse da dobijem pa ne znam koliko da sam prso, ali ja pošto sam utripovao da sam prošli put kad sam imao identičnu ovakvu frku dobio injekciju Valorona, ja zapeo, i ne puštam, uvrteo sebi u glavu i kraj, a i realno nisam više mogao racionalno da razmišljam jer taj NEIZDRŽ sa nogom je u tom trenutku trajao već preko 10 sati sigurno, tako da sam ja tu verovatno i bio na ivici ludila ako je nisam i prešao, jer bio sam maksimalno iscrpljen od šetanja i od tog grčenja noge, tako da bi realno uzeo bilo šta samo da me oslobodi te bede. Dakle polu-lud, lud, bez zajebancije.

Sestra ustala, videla da sa mnom više nema šale i kaže mi SEDI SAD TU U TRPEZARIJI, SAD ĆU DA TI DONESEM VALORON. I ja seo, ali pošto sam video da je uzela ključeve i otišla sa odeljenja već tad mi beše jasno šta će da usledi.

Sedim tako, cupkam onom nogom i grčim se, dolazi ortak iz druge sobe, kolega po suicidu, seda tu preko puta mene, smeška se i pita JE LI, ŠTA JE BRATE, FRKA A ? Ja reko IZGLEDA ĆE DA ME VEZUJU MAMU JOJ JEBEM ONU MALU BRKATU.

- Ta krava je najgora od svih sestara, potvrđuje ortak.
- I ne samo ona, skoro svi, GLEDAju NAS BRE KO MESO, KO STOKU, KO DA NISMO LJUDI.

Odgovaram : Pa verovatno po njima i nismo jer se sečemo, trujemo, ajde ovi pošteni šizofreničari, oni nisu krivi što su bolesni, a mi sami sebi pravimo problem gde ga nema. Mada pitanje je i to dal' ga nema. Postoje razni razlozi zašto se mlad čovek odluči da počini samoubistvo. Nije sve to eto tek tako, iz bezobrazluka.

U tom trenutku se začu otključavanje spoljašnjih vrata, ortak ustade i reče E BRATE PALIM JA, DRŽ SE i namignu mi.

Ustajem lagano i snimim kako prema meni maršira ovaj mali debeli brkati midžet a za njom idu dve gorile od 2 metra u belim mantilima koji samo što ne popucaju po šavovima, il se bar meni tad tako učinilo. AJDE SPAICU, NISI HTEO DA SE SMIRIS, SAD ĆEMO LEPO DA TE VEZEMO I IMA DA SPAVAS. Ja šta ću jbga, da pružam otpor ne vredi, samo šamara ima da se napasem bezveze, jer sam već ranije viđao kako ove gorile operišu sa neposlušnima, tako da sam u miru pošao sa njima ka sobi.

Kaže brkata, OVO TI JE PRVA OPOMENA, ZNAČI BIĆEŠ VEZAN SAMO OVU NOĆ, A SLEDEĆI PUT AKO OPET BUDEŠ PRAVIO PROBLEME IDE VEZIVANJE NA DVA DANA PA TI RAZMISLI DAL TI SE ISPLATI...

Ležem u krevet, ovaj jedan gorila vadi nekakve kaiševe, nekakva čuda, i svo troje počinju simultano da me vezuju. Ovaj jedan BAKI mi kaže ispruži ruke, ja ispružim, i tu počne da mi vezuje desnu ruku za krevet, pa preko stomaka, pa opet ruku za krevet, dok mi za to vreme ovaj brkati midžet vezuje noge, isto za krevet, i to tako da nisam mogao ni makac da napravim. Kad su završili bio sam skroz što se kaže restrained, znači nisam mogao ništa da pomerim osim glave. Nikad takvo iskustvo nisam imao u životu, i osećaj je zaista neopisiv, a ja sam ladno naivan mislio pre nego što sam došao na M odeljenje da to više ne rade, da su tu sad moderne metode, lekovi koji relaksiraju mišiće i smiruju pacijenta. Kako sam se gadno zajebao.

Onda su me samo tako pokrili ćebetom i otišli, i sad da je tu bila neka budala mogla je da mi radi šta god poželi, ja sam samo mogao da vrištim eventualno, ali sva sreća pa je bila relativno OK ekipa u sobi, sve pošteni paranoidni-shizofreničari i ostale psihoze. Pokušao sam kao malo da se pomerim, da istripujem Hudinija, al' džaba, iz ovoga se ni Hudini ne bi izvukao, jer nije ovo ludačka košulja sa početka veka, ne, ne, jok. Tako sam ležao neko vreme a pošto mi je brkati brdski tenk dao još jednu injekciju pre vezivanja malo sam se kao smirio i konačno utonuo u davno željeni san. Spavao sam ko bebica.

Još jedna mirna noć na M odeljenju bolnice Laza Lazarević u okviru Kliničkog Centra.

Ali ovo nikako nije početak priče, da bi skontali suštinu mora da se vratimo unazad kroz vreme tačno 30 godina, dakle iz 2007. idemo na sam početak, u 1977. i to ne tako daleko od Laze, možda 100-tinak metara ispod u GAK Višegradska. Tu sam se rodio.       

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
Re: Sinovljevi tripovi...
« Reply #1 on: 08-01-2010, 16:05:34 »
Sine, nemoj mi reći da si konačno započeo ono što dugo čekam - autobiografiju?
America can't protect you, Allah can't protect you… And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

• 5
  • 3
« Reply #2 on: 08-01-2010, 16:38:40 »
Ovaj deo ti je jako dobar. Ajd' da vidimo kako je počelo. xcheers
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #3 on: 08-01-2010, 16:43:44 »
Rejnoldse - ma jok, ovo je vise fazon terapije putem pisanja, dakle napises sta te sve muci i na taj nacin se oslobodis problema, ono, zavrsis sa tim jednom za svagda...a ako budem uspeo ovo nekako da dovrsim onda ce da vidimo...volja je tu problem jbga, ceo zivot me maltretira...

smrklja

• 5
  • 3
« Reply #4 on: 08-01-2010, 16:50:48 »
samo udri sine, do sada sve što si napisao vezano za tvoje dogodovštine je bilo interesantno i jako dobro, čak mi je par puta bilo žao što više nisi više pisao.

lilit

• 5
  • 3
« Reply #5 on: 08-01-2010, 17:25:19 »
cekam nastavak.

That’s how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #6 on: 08-01-2010, 17:25:37 »
Hvala na podrsci  :|

Ali dobro bre ljudi ja sam trazio kritike, savete, naravno svestan sam ja da je ovo sirovina samo takva, da treba dijalozi da se srede i trista cuda, ali ovako dal je dovoljno zanimljivo za pocetak neke gistro-knjige, da navuce prosecnog srpskog omladinca pa i stariju raju da dalje citaju ?

Jer pazi, imam ja tu jos par brutalnih introa ali nekako mi Laza najsuroviji rad, jer kontam treba ljude na pocetku svojski pomeriti sa mesta, dati im nesto sto ce da ih kupi da nastave da citaju, a ne sad ja da pocnem od toga kako sam se rodio pa kako sam bio nestasan kad sam bio mali i slicno, takav pocetak bi svakoga smorio...

Inace jos jedna super ideja je bila da prica pocinje tako sto se budim iz epi-napada u kolima hitne pomoci, i ne znam kako se zovem, pitaju me tako neka glupa pitanja a ja ne znam da odgovorim jer mi ovo oshurilo mozak, i tako taj maltret po urgentnom, al mi to zavucalo mnogo filmski, klasika, lik se budi i ne zna kako se zove, doduse ovde se brzo prisetis ko si pa krene te grize savest, al opet, pojma nemam...

scallop

• 5
  • 3
« Reply #7 on: 08-01-2010, 17:32:22 »
Ako si već zapeo: Ima tu tački i zapeta, ali to se rešava tako što baciš pregršt preko teksta, pa gde se zadrži tu i treba. Ostalo će počistiti koke-lektori. Tempo je odličan. Voleo bih da znam da li se Spaić na kraju onesvestio ili zaspao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #8 on: 08-01-2010, 17:33:28 »
zaspao ko bebica, ja mislim da sam to jasno naglasio ili mozda ne ?  :idea:

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #9 on: 08-01-2010, 17:34:06 »
Jesi li ti brale iščitao relevantnu literaturu o Ludilu i Instituciji? Kupera, Lenga, Fukoa, Lakana, Bazalju, De Sada? Nemoj da ponavljaš ono što je već odavno opisano i objašnjeno.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #10 on: 08-01-2010, 17:46:14 »
Sine, malo sredi dijaloge jer su ti negde velikim slovom, negde klasičan upravni govor. Inače, dopada mi se ono kad velikim slovima ubacuješ neke kratke replike, rečenice, itd. Neobično je to, ali za tvoj nekonvencionalni stil pripovedanja izgleda ubitačno dobro. Lično bih napravio neki štos oko toga, na taj način bih potencirao dramatičnost. Npr, tako bih ostavio ono bolničarkino AJDE SA MNOM i OVO ĆE TE SMIRI, kao i tvoje SESTRO, SESTRO. Ne i "šta je Spaiću" i razgovor sa kolegom sapatnikom (osim onog DRŽSE BRATE što je ponovno dizanje tenzije). Pazi sad - znajući tebe ovakve savete shvati kao korisne za redigovanje teksta, ne za lupanje glave oko toga tokom pisanja. Glavni impakt na čitaoca imaš kad iz sebe to istreseš u dahu (u kojoj god da si lično fazi, ap or daun); posle se to može polirati i možda dovoditi u stanje čitljivije neupoznatima u tvoje dosadašnje stvaralaštvo.

#Τζούτσε

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #11 on: 08-01-2010, 17:50:57 »
Nije dobro razrešenje situacije, pošto te i vezuju a istovremeno daju inekciju od koje zaspiš. Treba da se odlučiš šta je od ta dva. Oni očigledno imaju rešenje za tvoj problem, a to nije vezivanje.

scallop

• 5
  • 3
« Reply #12 on: 08-01-2010, 17:51:25 »
zaspao ko bebica, ja mislim da sam to jasno naglasio ili mozda ne ?  :idea:

Vidiš, tu je mali problem. Ako je zaspao kao bebica, onda je pitanje da li je delovala prva ili druga injekcija, da li zaista ima samo trip, da li... I tako dalje. Ako čitalac krene sa junakom priče da šeta kroz priču, onda želi da zna s kim šeta. Zbog odnosa prema liku. Ako je bilo bola, onda se pitamo zašto, čekamo novu turu, pitamo se šta ga je izazvalo. Ako je bol bio umišljen, onda je odnos drugi. Ne bih da te maltretiram, ali ako već zgrabiš čitaoca, drži ga.

I ne obraćaj pažnju na Kufera. On je sve navedene autore pročitao i nije naučio bolje da piše. :lol:

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #13 on: 08-01-2010, 17:53:14 »
A, be, preduhitrija sam te  xrofl

scallop

• 5
  • 3
« Reply #14 on: 08-01-2010, 17:56:42 »
A, be, preduhitrija sam te  xrofl

Jeb'ga!

Lord Kufer

• 4
  • 3
    • Poems and Essays
« Reply #15 on: 08-01-2010, 18:03:44 »
Priča zapravo ima dve teme (trebalo bi). Jedno je ludilo bolnice, a drugo ludilo pacijenta. Ta dva ludila dolaze u međusobni odnos, koji može da bude veoma svakakav: od čistog međusobnog nasilja, do čiste komedije, pomešano prema ukusu i veštini pisca.
Mislim da ne bi trebalo da se potroši samo na specifičnom načinu artikulacije, već treba da artikuliše uzrok i način na koji sve to funkcioniše. (Kao, recimo, u poznatom delu "Kvaka 22").

Ne vidi se u početku zbog čega je pacijent stigao na kliniku. Nije valjda zbog noge stigao do LL?

Ne vidi se ni zbog čega problem s nogom (to je samo u spekulaciji "od buljuk lekova"). Problem može da bude i kičma, izležavanje, itd.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
    • Hronika mačjeg škrabala
« Reply #16 on: 08-01-2010, 19:31:18 »
Dobro ti je ovo, Sine. Ima tu gramatičkih i pravopisnih grešaka, ali s obzirom na naratora ne smetaju, daju autentičnost. Teraj dalje, sređuj posle.
We're all mad here.

Ygg

• 4
  • 3
« Reply #17 on: 08-01-2010, 20:06:44 »
Teraj dalje, sređuj posle.
Taj rad! :|
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #18 on: 08-01-2010, 20:34:10 »
sine, ovo je izvanredno: ti znaš da sam ja od starta podržavao tvoje pisanje svake vrste - da, tvoje mini-tirade o doku-filmovima takođe računam - a ovo je potpuno prajsles, duguješ budnom čovečanstvu JOŠ OVOGA, a kao što ti neko već reče - ne zamaraj se s padeži, pravo pisi, gramotike i ostala sranja - piši iz duše, kao što ti lepo već ide, a ima ko će to da sređuje kasnije, gde zatreba.

znači, teraj dalje!

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #19 on: 08-01-2010, 21:16:52 »
@Rejnoldse - ovo je takav rad da moze samo tako da se pise, dakle u dahu, a odlicna ideja ovo za dijaloge.  :D

@Lord Kufer - nema sta tu da se razresava situacija, to mi se zaista dogodilo bas tako i samo tako, ne mogu da sad tu mrsim ako vec postoji rad, a slazem se da moz malo da se sredi, da onaj koji cita zna sta me dokusurilo, mada kolko sam ja skontao cim su me vezali meni noga vise nije mogla da igra po svom i malo me injekcija doradila i ja sam bio realno u komi. I naravno da ne treba da se vidi zasto je pacijent u bolnici na pocetku, ne mogu pobogu da otvaram sve karte, nego lagano, u pocetku ljudima nije jasno sta se desava i gde se nalazim a onda lagano ubacujem podatak po podatak kao sto sam i uradio.

@scallope - de ja znam brate koja injekcija me dokusurila, pa jbte zar se ne vidi iz teksta da sam bio u totalnom haosu, samo 2 puta u zivotu mi se takvo nesto desilo, bio sam u fazonu samo da mi to prestane uzecu, uradica sta god...

Uch'telj je objasnio a takva podrska mi najvise znaci ! Hvala. xwink2

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
« Reply #20 on: 08-01-2010, 21:52:48 »
Sine, pročitaj knjigu Radovana Hiršla ŽVAKA ZA LUDAKA. To ti je ozbiljna konkurencija.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #21 on: 08-01-2010, 22:22:14 »
Gde to naci, jer se bavi samo ludarom ?

Naravno, kod mene je ovo samo jedan segment od pola godine, ima tu mnogo zanimljivijih stvari od Laze...

crippled_avenger

• 4
  • 3
    • http://dobanevinosti.blogspot.com
« Reply #22 on: 08-01-2010, 23:21:30 »
Pa ne znam, pogledaj u knjizarama. Imao sam ja neke delove u formi e-mailova koje je Radovan slao na Papicevu listu ali sam te mejlove nazalost izgubio. Dacu ti kicoshev mejl na PM pa pitaj njega, on je fan.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #23 on: 08-01-2010, 23:24:09 »
aj, bas da vidim dal ima ko gori  :lol:

Agota

• 4
  • 3
« Reply #24 on: 09-01-2010, 00:52:13 »
dobro si opisao sestre ,tacno mogu da zamislim te odrone,najbitnije je da je tebi do jaja da te puca dok sam citas sopstveni tekst  i da se ne opterecujes dal je to zanatski dobro napisano ,ima li pravopisnih greski ....to su gluposti, jebote kako si talentovan... nerealno skroz...kakva parodija sopstvenog zivota
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #25 on: 09-01-2010, 08:50:10 »
Sto bi reko Moskri : to smo mi talenti...u mozak  xwink2

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #26 on: 09-01-2010, 10:30:19 »
Evo još jedan segment, a pošto ima par rupa i nejasnoća moram da naglasim da bi ovo bila neka sredina tog mog pisanog materijala, pa bi sve bilo objašnjeno ranije :

Mrkli mrak, al kad kažem mrkli onda zaista tako mislim, mrak iz koga se ne može uteći, jedini mrak koga sam se for real uplašio u poslednjih mnogo godina, mrak kakav postoji samo u Centralnom Zatvoru kada pogase svetla. Budi me neka lupnjava, nemam ideju koliko je sati, tripujem da dolazi komandir da povede prvu smenu na rad u kuhinji. Jeste, komandir je al' još je prerano za kuhinju, kaže ajde dvojica, treba da se nešto ponese. Svi ubijeni, komirani, nikome se ne ustaje. Cimer dobacuje ajde ti Spajo, nisi skoro išao. Šta ću, ustajem i oblačim se, usput dižu još jednog alkosa sa C odeljenja, inače lik za nepoverovati, pravi onaj seljak iz Arilja, 40-ak godina, bavi se malinama, pao za nasilje u porodici, pijan tuko ženu i slično.

I inače kod alkosa su uglavnom sve tako neka dela, i sve nešto na po samo par meseci, gistro tripuju da će da ih izleče pa ih dovedu tu da se malo otrezne (leče ih bensedinima) pa kad ih puste na slobodu logično sve po starom, tako da ima dosta povratnika. Zato su i izdvojeni od narkomanskih blokova, jer zna se, ko bije ženu ili dete i sam dobije batine na kraju, pa makar sa druge strane bio i hardkor džanki koji je maltretiro rođenu kevu za pare, koji je uremio dete za gram dopa i slično, kažem vam, čudo jedno kako narkomani postaju IZUZETNO moralni kad dopadnu mardelja, mada ja bi to pripisao više želji za maltretiranjem pa bilo koga, jer dosadno je bre, mnogo je dosadno.

Komandir nas požuruje AJMO, AJMO MOMCI, DA TO ZAVRŠIMO PA DA MOŽETE DA NASTAVITE DA SPAVATE, a ja onakav kakav sam bio bunovan, nisam realno znao gde je levo, izlazim sa našeg bloka i direktno zabadam čelom u okvir od prozora koji je baš za inat bio u mojoj visini. Kako je to puklo sunce ti jebem. Komandir samo što nije pao od smeha, ovaj alkos malo umerenije, dakle smejuljio se, jer vrlo dobro zna da kad se vratimo da smo u istoj sobi, mada ja nikad nisam bio u tom fazonu, ali drugi jesu, pa zato, za svaki slučaj. Pametan alkos. I ovaj umire tako od smeha, mene glava razvaljuje al' kao foliram se nije mi ništa, idemo dalje, a glava ovolika.

Ulazimo u glavni hodnik, pa na stepenište i ja skonto sad ćemo dole u prizemlje da nosimo neke džakove, tipa stigo šećer i slično, naravno skroz nerealno u 4 izjutra al' ajd kao. Al ne krenusmo dole nego gore, a gore ima samo još jedan sprat, 4. sprat na kom se nalazi psihijatrija, znači tamo gde leže criminally insane likovi. Smrad koji se oseća na tom spratu je neopisiv, kao da ste ušli u štalu samo ne običnu štalu, nego za ljude, jer se celim tim glavnim hodnikom proteže NEZABORAVNA mešavina mirisa fekalija i znoja. Komandir nas vodi ka 3. bloku, kolega mu otključava vrata i ulazimo, prva soba desno, najmanja, zatvorenici je zovu i šok soba jer kao nalazi se najbliže ulazu da bi osoblje moglo da interveniše, što palicama, što iglama, po potrebi, a i tu leže navodno najteži slučajevi.

Sa leve strane leže tri lika i opušteno prže pljugice (PUŠENJE je zabranjena reč u zatvorima) a desno na krevetu leži LADNO mrtav čovek prekriven samo čaršafom. Ovaj seljak iz Arilja se znači zaledio, meni takođe neprijatno, zajeban osećaj, nikad nisam nosio leš pobogu. Alkos traži hirurške rukavice da nam daju, i srećom dobijamo ih. Pitam ovu trojicu kad je umro, a oni u tripu valjda da sam medicinski brat svi u glas odgovaraju, pre 3 sata, tako nešto. Ja gledam, ne verujem da su tri sata proveli sa mrtvakom u istoj sobi, mada ovo je CZ i tu je sve moguće, živ čovek se na sve navikne, bez zajebancije.

Dovlačimo nosila i to ne ona klasična nego jbte ko partizanska, ko direktno sa Neretve da su ih nabacili. Al kako sad leš prebaciti na nosila, komadir nam dade direktivu, MA SAMO GA UVATITE ZA RUKE I NOGE I PREBACITE, pa logično, lepo nam čovek reče, ja ga vatam za pod mišku, alkos za noge, al malo morgen, ovaj težak bre u pizdu materinu, kako ga cimamo malo pomalo spada onaj čaršav, alkos se ufrčio jer je u vojsci imao neka loša iskustva sa tim leševima, al' ubrzasmo to i blaženopočivši se ubrzo nađe na nosilima sa sve čaršafom da ne mora da ga gledamo.

Inače na toj MERI BEZBEDNOSTI na 4. spratu ljudi u većini slučajeva izlaze sa nogama napred, jer obično porodica ne želi da ih primi nazad posle odležane kazne ili više ni nemaju nikog svog jer su sve pobili, tako da ako nema niko da potpiše za njih ostaju u CZ-u do kraja života, čak sam upoznao lika koji je već 25 godina tamo i iako je odležo kaznu niko ga nije prihvatio od rodbine, e takvi ljudi tu umiru u bivaju sahranjeni tamo u neke zajedničke rake il' tako nešto, nisam baš siguran da država puca od želje da se isprsi za spomenik ili bilo šta slično. Državi regularno cvile jajca za svoju neželjenu decu. Vazda tako bilo i ostalo.     

I privatismo se mi onih partizanskih nosila, ja gornji deo, alkos donji, al' pošto ne možemo liftom, suviše je mali, jebo ga onaj ko ga napravio, moramo pešaka stepeništem. I tu nastaje haos, jer je stepenište na pojedinim delovima toliko strmo da ovaj čova počinje da spada i da nogama udara alkosa u bulju, a kako ga udari ovaj valjda od straha i neprijatnosti samo pojača korak, tako da nam je u jednom trenutku umalo spao sa nosila. Na kraju smo nekako ipak prešli ta 4 sprata, i našli se u dvorištu gde su čekala mrtvačka kola. I ovaj grobar reče ma samo ga ubacite unutra, mi ga ubacili, al' uredno pokupili čaršaf nazad, tako da čovek ode na onaj svet ko od majke rođen, čak su mu i pidžamu skinuli. Užasna scena.

Vraćamo se na blok, skroz zadihani, alkos mi prepričava usput te akcije iz vojske ali se žali i na mrtvačeve noge koje su ga stalno udarale u bulju dok smo silazili. Ležem u krevet da odspavam još malo...

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #27 on: 09-01-2010, 12:15:48 »
Hell, YEAH!!!  :|  Fenomenalno. Dodaj samo jednu rečenicu, pola rečenice, neki glimpse na leš dok mu je spadao čaršav dok ste ga prebacivali na nosila. Dakle, nikakvo detaljisanje, patetisanje, nego neki detaljčić pa da čitalac zamisli ostalo, posebno na kraju kad ga odvoze.

#Τζούτσε

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #28 on: 09-01-2010, 12:43:42 »
AWESOME ideja al sam vaistinu slab sa fikcijom, a znam tacno na sta mislis. Nesto tipa jezik do poda, nije imao jedno oko i tako to, ili podugacki kitnjaci su mu se taman tako fino presavili preko ulaza u kombi da kad je mrtvozornik zalupilo zadnja vrata zapljusnu nas...nesto, meni je cak delic uletelo i u usta, njam , njam.  :evil: :|

Daj neku ideju jbga, vis da lupetam. Sta bi raja volela da vidi na mrtvacevom telu ?

Jbga ja kad ovo pisem meni sve to jasno, ko da gledam  sad, a ne razmisljam da citalac zapravo pojma nema kako to sve izgleda i da mora da ubacim vise tih detalja da bi bilo jasnije...jbga...

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #29 on: 09-01-2010, 12:48:43 »
Pa, ako si video, ne treba ti nikakva fikcija. Ne mora da je imao jedno oko ni bilo šta te vrste, samo neki mali detalj, nešto drugačije od izgleda živog golog čoveka.

I izbaci ono "Užasna scena", pusti čitaoca da sam zaključi.
We're all mad here.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #30 on: 09-01-2010, 12:51:13 »
Ali problem je sto nista nisam video, samo mrtvacku kozu, i malo kose, jel to dovoljno ?

I prihvatam savet za Uzasno, mada takvih omaski ce biti bas brdo ako se ozbiljno budem prihvatio pisanja - ko ce to da koriguje ?  :(

cutter

• 4
  • 3
« Reply #31 on: 09-01-2010, 12:52:15 »
sjajno bajno! meni ne fali glimpseova budući da je pomenuto skidanje pidžame, prženje pljugica pored leša (ledenog, je li); dok ga nosite dole mogao bi da napišeš samo da ovaj napred vrluda (pre toga si rekao da je alkos), da je strmo, da mrtvak spada a kao punchline da dođe njegovo žaljenje na noge koje ga udaraju u bulju.

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #32 on: 09-01-2010, 13:01:05 »
da, da OK ideja, da se ovaj posle zali...a i sta bezveze to dva puta da pominjem, prihvaceno !

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #33 on: 09-01-2010, 13:04:16 »
Ali problem je sto nista nisam video, samo mrtvacku kozu, i malo kose, jel to dovoljno ?

Dovoljno. Pomeni šta si video, i boju kože.
We're all mad here.

cutter

• 4
  • 3
« Reply #34 on: 09-01-2010, 13:04:48 »
ja bi garant pogledo dok mu svlače pidžamu jel ima gaće, dal su flekave i na šta mu liče genitalije  xnerd

cutter

• 4
  • 3
« Reply #35 on: 09-01-2010, 13:15:38 »
i davaj ove zatvorsko-ludničke inner workingse - pušenje je zabranjena reč, dakle sleng, dnevne rutine osoblja i gostiju, sašaptavanja...

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #36 on: 09-01-2010, 15:49:57 »
Nisam lepo objasnio to sa pidzamom, oni su ga vec ranije skinuli do gole koze i samo prekrili tim carsafom, dakle nisu ga skidali dole jer bi to bila muka, nego su ga komotno pripremili da mi dodjemo i da ga snesemo...jbga nisam bio bas najjasniji tu, stracu se da ubuduce pazim na takve stvari.

A sto se tice slenga toga ima bas dosta, i to je zapravo i najjaci rad.  :|

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #37 on: 09-01-2010, 19:31:42 »
ja bi garant pogledo dok mu svlače pidžamu jel ima gaće, dal su flekave i na šta mu liče genitalije  xnerd

Kao Barker u najboljim danima.

Sine, već sam ti rekao gore, ti samo šibaj, pa posle pogledaj savete "unazad" i dodaj tu i tamo šta misliš da bi trebalo.

#Τζούτσε

Bilja

• 4
  • 3
« Reply #38 on: 11-01-2010, 08:59:39 »
Kakvo iznenadjenje, pogotovo za ponedeljak ujutro! Sjajno ti je ovo, covece, samo nastavi. Ja cu ovo da stampam da citam jos kuci.  :|
Bilja
----------------------------------------@

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #39 on: 12-01-2010, 12:23:30 »
Ladno perem sudove za celu sobu (ćeliju) već mesec i jače dana a sad je došao ovaj mali nabildovani i žešće napaljeni novosađanin i umesto da me zameni, Babić mu kaže da on ne mora da pere, jer kao momak je na mestu, ima muda, nije pičkica ko svi mi ostali, a zapravo ovaj mu se svideo tako nabildovan, jer je istripovo da bi mu dobro došao u ekipi ako dođe do neke frke. A zapravo ovaj mamlaz uzeo kreatin metar dana pre dolaska u tvorza, malo se nabucao u teretani da bi ljudi tripovali da je fajter, i to je to, realno naduvani balon koji očas posla pukne. A inače u našoj sobi, trojci, do tad je važilo pravilo da ko poslednji dođe, on pere sve sudove dok ne dođe neko nov, dakle po 7 tanjira i sve što ide uz to, i to je tako skroz OK funkcionisalo dok nije došao ovaj komleksaš. Dakle, posle svakog obroka moje je bilo da odnesem sudove u TV-a salu, prvu sobu do rešetke tj. izlaza sa bloka, i da ih išamaram. Meni to nije bio problem, jer sam kontao svi smo to prošli, i zašto bi se ja sad bunio ako je fer dogovor, mada su me ponekad podjebavali likovi iz petice koji bi se našli u "dnevnom boravku", u fazonu ide neka reklama za deterdžent na TV-u i ovaj jedan kurčeviti Bulidža dobacuje SPAIĆU, DA TI KUPIMO CEO KARTON, ZATREBAĆE TI DOK SI OVDE, i onda naravno zloban smeh. Inače petici su držali Novosađani, dok je trojka bila za Beograđane, s tim što je Babić koji je tad vodio blok (bio glavni na bloku, za sve se pitao) pustio ovog nabildovanog kod nas da bi imao što jaču ekipu. Dalje, kec je bio za ove što nit smrde nit mirišu, znači mešano meso, a četvorka za one na samom dnu lestvice, zvali smo je i radna soba, jer uvek kad je imalo nešto da se šljaka cimali su likove iz te sobe, i verujte mi, uopšte im nije bilo prijatno, nikad nisu mogli da se opuste, stalno ih je neko maltretirao za nešto i ponižavao. Meni naravno to nije bilo pravo, ali koliko sam se nepravdi i užasa nagledao za ovih mesec i po dana, pogledi na svet su mi se zaokrenuli za 180 stepeni, i skontao sam da treba samo svoju robiju da gledam, znači samo sebe, da ne obraćam pažnju na patnje drugih.

Naravno ničega ovoga ne bi ni bilo da sam se ja pravilno postavio u startu kad sam došao na blok, ali ja sam naivno tripovao da je to zaista bolnica za narkomane, pojma nisam imao, ništa se nisam raspitao šta i kako se treba ponašati, jer logično do tad nisam ni znao nikoga ko je bio u zatvoru, tako da realno nisam ni imao koga da pitam. Došao sam sa vizijom bolnice sa sve krevetima, sa medicinskim osobljem, a naišao na prave zatvorske uslove, sa tim što su nas kljukali lekovima, i to uglavnom bensedinima čisto radi reda, da budemo mirni, i to je bukvalno jedina stvar tu koja je imala veze sa bolnicom, sve ostalo je bio surovi mardelj. Čak i komandiri su retko ulazili u blok, samo kad su nas prebrojavali, tako da je tu vladala jedna vrsta jako ružne anarhije, gde se uspostavila hijerarhija po zakonu jačeg i namazanijeg. Ja sam bio ćutljiv, što je i logično jer sam se do dolaska u CZ, mesecima unazad ubijao svim i svačim samo da zaboravim na užas koji me čeka, a najviše sam cepao ekstazije i efedrin, jer sam radio u kladionici pa sam mogao sebi da priuštim svakodnevni "tretman", tako da kad sam došao na blok nisam bio baš pri sebi, nisam mogao da govorim, jedva sam mucajući progovarao, depresija me samo tako sabila, po ceo dan sam ležao u krevetu i eventualno malo čitao Odiseju 2001, i naravno prao sudove. Nikad tako nisam bio ubijen u životu ko tih prvih dana tamo. Ko zombi, bez zajebancije.

Što je još gora stvar bila, svi oko mene su imali neke smešne kaznama, tipa 4 meseca, 6 meseci, a bilo ih je i sa po 2, i ladno su takvi likovi najviše kukali nad svojom sudbom kletom, a ja ih gledam i znači ne verujem, jer oni izlaze za koji mesec a ja gulim celu godinicu. I zaista ja sam imao ubedljivo najveću kaznu na bloku jer je to bio blok za kazne do godinu dana, još taj Babić je imao malo veću kaznu ali je čekao na transport u Zabelu i nije bio siguran dal' će da ga puste posle 8 meseci ili pravac Zabela na još robije za druga dela. 

I tako, ljuštim ja te sudove već mesec i po, očekujem logično smenu kad je došao ovaj novi i Babić me tek tako ispali. Kad sam izvalio da ću prati sudove još ko zna koliko počelo je da mi se mrači, zle misli su me zaposele i nisam mogao da ih odagnam, nisam mogao da se pomirim sa sudbinom.

Bila je sreda, 18. januar 2004. a svake srede i nedelje se RADI soba, znači džogerom se pređe cela soba, jedan čisti klonjaru, i tako, higijena gistro. I bio je fazon da svi učestvuju u tome, ali ovaj put ova trojica koji su slovili za navodno najjače na bloku su samo komotno izašli i otišli u TV salu. Steva Jarac, matori narkoman, je bio pošteđen jer im je na poseti pre nedelju dana uneo dop i to na baš surov način, ladno se ljubio u usta sa rođenom ćerkom koja je inače i sama narkomanka (i prostitutka), i ne samo ona, nego cela porodica mu je džanki, i to baš ono, hardkor, na igli, 2 žene, 2 ćerke i on, jedino sin koji je bio baš dete nije cepao pajdo. S vremena na vreme Babić bi ga podjebavao iz fazona MATORA DRTINO, VI KUĆI KAD SE OKUPITE MORA ZAPALITE SLAVSKU SVEĆU I KUVATE NA KUTLAČU. Surovih šala na konto matorog Jarca je bilo svakodnevno, al' je on iskusno naučio da ne reaguje, jer kad bi počeo da odgovara ovaj bi ga još više ubio od zajebancije, i cela soba se smejala tim psihološkim maltretima jer je Babić baš umeo da ga zavuče. Izuzetno duhovit lik.

Znači, svi zapalili iz sobe u fazonu tra-la-la-laaa, i ostalo nas troje da uradimo celu sobu, e tu sam DEFINITIVNO PUKO, to je bila ona granica preko koje nisam mogao da pređem, i svako ima tu granicu, uveren sam, samo je pitanje gde mu je postavljena. Samo sam reko ma neću da radim sobu, zabole me. Steva Jarac je to jedva dočekao da se ušlihta ovoj prvoj ekipi, i reče jednom potrčku da odma pozove ovu trojicu. Tad sam već bio skroz svestan da će doći do frke, ali ušao sam u to, i nazad nema, il' pukovnik il' pokojnik.

Ulazi Babić sa ovima i ja mu kažem da ne želim više da delim sobu sa njima kad stalno ispaljuju, dakle menjam sobu. Seo je na krevet i rekao OK, i pozvao starešine četvorke i petice, a ja se već dogovarao ranije sa jednim likom Fakijem da pređem u peticu, ali u petici bila neka žešća jajara za starešinu, taj Bulidža, inače sin nekog muda iz DSS-a, koji je naravno na pitanje dal' ima mesta u petici odgovorio ko po naredbi NEMA, a ja ga pitam kako bre nema kad mi Faki reče da ima, tako da su odmah maltret prebacili i na Fakija.

U četvorci su već hteli da me prime, doduše ionako je to bila radna soba u koju niko nije hteo, i ja krenuo da se pakujem, tj. da vadim kutije ispod kreveta. U tom trenutku Babić mi je prišao i lupio mi šamar, u fazonu TI IZGLEDA NE ZNAŠ KAKO SE U CZ-u NAPUŠTA SOBA, SAMO U ĆEBETU. Ovo "u ćebetu" je značilo da te tolko odvale od batina da ne možeš ni da hodaš tako da moraju da te iznesu u ćebetu. Čim mi je lupio taj šamar meni je nešto kvrcnulo u glavi, proradilo je ono na šta sam čekao, jer verujte psihička tortura je daleko gora od malo batina, batine bole samo fizički a i ta bol brzo prođe, a konstantni psihički maltret i ponižavanje može da bukvalno uništi čoveka, da ga dovede do ludila, nažalost bio sam svedok bar 2 slučaja gde su ljudi skroz popucali. I u zatvoru, ja sam ubeđen, nema ništa gore od toga, jer ko što reče Moša Pijade NIJE TEŽAK ZATVOR, TEŠKI SU ZATVORENICI. I vaistinu sama robija ko robija nije teška kad se uđe u rutinu, uz dobre knjige i barem jednog OK cimera, ali ako ti se nakači neka budala na vrat, nema druge, il' ćeš da se pobiješ pa u samicu na 7 dana obojica, il' mora da trpiš.

Kako sam ustao sa kreveta Babić je malo ustuknuo jer sam viši od njega ali je uleteo ovaj novosađanin i krenuo da premešta moje kutije da bi mi kao prišao da me zabode, ali od toga ništa nije bilo. Sklonili su se, ja sam pokupio kutije i prešao u četvorku znajući vrlo dobro šta se sprema, seo sam na jedan krevet i rekao ovima koji su tu bili da će sad da bude frke, da će doći da me umlate, a usput sam skinuo i naočare i odložio ih na kasetu. A oni počeli da me teše, kao ma neće ti ništa opusti se, istripovo si, i slično.

Naravno ko što sam predpostavio, ulazi prvi mali Faki koga su maksimalno izgasirali a za njim i Bulidža, Babić i svi likovi iz petice, i ovaj novosadski kompleks. Faki onako sav zajapuren, verovatno mu lupali šamare, kreće da me proziva, u fazonu kad je on to meni rekao da mogu da pređem u peticu. Naravno sve ovo je radio da njega ne bi maltretirali više, i to je tako u zatvoru, il' jebeš il' bivaš jeban, izuzeci su zaista retki. I ladno mi klinac lupi šamar, ja mu vratim pesnicom, a ovaj Bulidža koji je stajao iza kao ŠTO UDARAŠ MALOG FAKIJA ? Znači, klasična ulična fora kad likovi oće nekog da prebiju, pa pošalju tako klinca da zabode ili isprovocira nekog starijeg, i kad mu stariji lupi šamar oni ulete kao što si nam dirao druga, i naravno polome ga. Tu me i Bulidža nabode i krene opšta tuča, a ja kako sam sedeo na krevetu naslonim se i nogama pokušavam da im ne dam da mi priđu, ali kako je to bilo nemoguće jer ih je bilo previše, odlučio sam se da skočim na lika koji mi je to i namestio, dakle na Babića. Uspeo sam nekako da ga dovatim, jer je stajao u drugom redu, valjda tripujući da komanduje i kvarno nabadao sa strane. No kad sam ga dovatio znači nisam ga pustio do kraja tuče, ovi su me zabadali sa svih strana ali ja ništa nisam osećao, meni je bilo bitno samo da izudaram kolovođu. Ali nisam uspeo predugo da se održim na površini, sapleli su me i krenuli da me šutiraju, ali sam posle jednog baš onako poštenog šuta u glavu isfolirao da sam se onesvestio, ma ko mrtav sam izgledao, tako da su svi posrali i pobegli iz sobe. Čim su izašli, i razbežali se po sobama, ja sam skočio na noge, ovi likovi iz četvorke gledaju nije im jasno, kako me je cepao adrenalin ja ništa od bolova nisam osećao, predivan osećaj, kao na koki, sav utrneš. Prišao sam ogledalu da vidim na šta ličim, i video da su mi oplavili oko, čelo mi je bilo u masnicama, i ovaj što me šutn'o na kraju mi pocepao kožu ispod oka, tako da je malko krvarilo, ali i pored toga ja sam bio srećan da srećniji nisam mogao biti jer sam znao da su ovom akcijom sve moje muke završene, da nikad više neću morati da perem sudove i trpim ponižavanja. I zaista, minut kasnije Babić ulazi u sobu i kao brate molim te vrati se kod nas u sobu, jbga istripovao sam da si pička jer si bio ćutljiv, znaš koliko mi sad žao što su te majmuni prebili...klasična priča...

I bi tako, vratio sam se u sobu ali ko što rekoh, od tog dana je robija bila banja, ništa nisam morao da radim ali sam ipak pomagao u čišćenju sobe, i tako, ljudi su me posmatrali drugim očima, možda malo i sa strahopoštovanjem, jer onaj koji skoči sam na desetoricu il' zna da se bije, ili zaista nije normalan a takvi su najopasniji. Ja nisam bio ni jedno ni drugo, nit sam znao da se bijem, nit sam bio kamikaza, išao sam na BLEF i dobio.   

Meho Krljic

• 5
  • 3
« Reply #40 on: 12-01-2010, 12:48:09 »
 :| :| :| :| :| :|

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #41 on: 22-01-2010, 00:00:48 »
Smislio sam jednu novu rec koju cu upotrebiti u svojim nikad objavljenim memoarima :

Naime, umesto UBITI od sad ce se koristiti rec BLAŽENOZAPOČETI, pa tako kada ocu da kazem UBICU TE KAD TE NAVATAM ja cu reci BLAŽENOZAPOČEĆU TE KAD TE UFATIM (Pavluško, drtino matora :?xtwak

Ako mogu Hrvati, mozemo vala i mi, lepo vratimo taj staroslovenski il koji li je i dojaja... 8-)

Mica Milovanovic

• 8
  • 3
  • *
« Reply #42 on: 22-01-2010, 00:24:11 »
Smislio sam jednu novu rec koju cu upotrebiti u svojim nikad objavljenim memoarima :

Futur prošli (Jeb'o sam te kad te stignem) i njegove varijacije se sve više ustaljuju u našem jeziku  :|
Mica

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #43 on: 22-01-2010, 00:38:24 »
Nista nisam skonto al dojaja  :evil: :|

cutter

• 4
  • 3
« Reply #44 on: 22-01-2010, 00:40:51 »
bzvz ti je ta reč.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
« Reply #45 on: 22-01-2010, 00:42:15 »
bzvz ti je ta reč.

nekako nisam imao srca da mu to kažem, al sad mi lakše.
u društvu ćemo lakše da ga napenalimo.

dakle: sine, reč ti je sranje.

ali je zato poslednjeokačeni raport iz ludnice super, i nestrpljivo očekujem JOŠ!

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #46 on: 22-01-2010, 01:18:01 »
Žao mi je ali reč mora doživeti barem jednu primenu, jer naša borba protiv SPC ne sme stati ni posustati !!!  :|

Son of Man

• 4
  • 3
  • See ya in Bambiland...
« Reply #47 on: 22-01-2010, 16:32:44 »
IL' SI ZABELA I MITROVICA, IL LAZA I DREZGA

Krevet do mene u Lazi ležao je Drezga, tako smo ga zvali a tako se i prezivao, inače mršavi i žilavi čičica poreklom iz Dalmacije, pravi onaj Dalmatinac sa sve naglaskom, ali nikako nisam mogao da utvrdim koliko ima godina jer je delovao isuviše matoro a opet nije se tako ponašao, dakle negde oko 6 banki je imao, gore, dole. Inače, nekada je bio vojno lice pa su ga tako premeštali po SFRJ, pa je na kraju završio u Skoplju.

Tamo se oženio, dobio dve ćerke, al' se i propio. Kad je počeo rat '91 hteli da ga cimaju na front, a on im ga utero, komotno se štekovao u Skoplju i odjebo ih, tako da se spasao ratnih užasa a i nije okrvavio ruke što je najbitnije, ali je na drugu stranu izgubio status u vojsci a samim tim i potencijalnu penziju, tako da ga je žena jedno vreme izdržavala a posle i ćerke. Ali pošto je mnogo cirkao ovima na kraju pukao film jbga i izbace ga iz kuće, i on šta će, aj kod sestre u Beograd.

A sestra izbegla iz Dalmacije početkom rata i imala taman vremena da se situira kolko tolko, da obezbedi svoju porodicu, stančić mali ali njen, i Drezga im uleteo ko padobranac, samo im je on još falio, bez posla, bez penzije, a "i dalje loče", da citiram malo njegovu sestru koja ga je posetila jedared. Došla je samo taj jedan jedini put za 2 meseca robijanja tamo, tako da sam iskoristio priliku da čujem šta se zapravo dešavalo i da uporedim to sa onim šta mi je on pričao, a i sve i da nisam želeo da slušam, morao sam jer je bio krevet do mog.

Koliko sam skontao iz priče njegove sestre, on je zapravo bio notorni alkos i teški folirant, i pošto nije htela da ga trpi onako pijanog i besposlenog kući ona mu rekla idi bre u Skoplje kod žene, šta ćeš mi ovde takav ? Naravno, ta akcija nije bila u igri jer žena ga se poodavno odrekla, pa i ćerke, a nije imao ništa svoje tamo da bi se vratio solo, tako da bi morao na ulicu ili u prihvatilište za beskućnike na Voždovcu koje je realno gora opcija nego ulica, tako da se namazani čiča dosetio, samo ne znam odakle mu tako jaka ideja, pazi ovo, da isfolira psihozu il' neku shizofreniju i da ga prime komotno u Lazu, jer iako jedva da greju u sred zime, smrzavali smo se najstrašnije, barem ima gde da se prespava, a i hrana je redovna, nema veze što su pomije. I zaista ono čime tamo hrane pacijente, to jedino može da se jede uz one lekovi koji baš otvaraju apetit pa onda pojedeš alavo šta god ti poture. No, na stranu to, uslovi u Lazi su definitivno mnogo bolji nego u prihvatilištu za odrasle, i tu nema zbora.

Kad sam ja čuo šta je njegova sestra napričala sve, ja premotam film i setim se da je Drezga kad je došao na odeljenje folirao da ne može da ustane iz kreveta pa ga jedna OK (naivna) sestra hranila, a psihijatrima i svima nama iz sobe je pustio priču kako mu rastu neke antene na glavi, i kako preko njih prima poruke, i zaista, ja jednom pogledao izbliza njegovu glavu i vidim na ćelavom temenu nekakve izrasline, ko bradavice, i on mi još govori, pipni, pipni da vidiš da su antene, ja reko beži u kurac. Naravno, bilo je tu još mnoštvo prijava, al' mu je najjača bila za kamere koje nas non-stop snimaju, i pokaže mi neku rupu na uglu zida i plafona iz koje izlazi nekakva žica, i kaže to je kamera, posmatraju nas 24h šta radimo, a monitori su navodno u sobi za osoblje. Ja reko daj ne zezaj, kakve crne kamere, to se zgrada raspada, a stvarno ono kad pogledaš po uglovima sobe sve neke rupčage, i nije ni čudo da neki nesrećni paranoidni shizofrenik možda utripuje da tu ima kamera i ko zna čega još, jer tu mašta radi svašta, a što mašta može da ti priredi to vaistinu niko ne može. Ali u ovom slučaju se nije radilo ni o kakvoj shizofreniji nego o Drezgi, matorom folirantu koga sam baš zagotivio za ta 2 meseca. Sve ih je izjebo na foru, pa čak i psihijatre. Isto tako je folirao da je gistro nepokretan, a onda kad je trebao sebi da nabaci nov, bolji krevet, da vidite samo kako je skočio, ko mladić u najboljim godinama, i ladno očas posla sebi prebaci krevet oko koga sam se i ja mučio. Ja gledam, ne verujem, kakva namazana faca. Dalmatinac jbga. Car.

Nego da se vratim ja na te rupčage i halucinacije. Pošto je većina oko mene non-stop pričala o ugrađenim pejdžerima sa kojih im stižu poruke, o raznim antenama, kamerama, čudima, vremenom i ti počneš da tripuješ svašta, jer realno S'KIM SI TAKAV SI. I tako jednog dana, ležim u krevetu smoren ko i svih ostalih 60-ak dana, sa mnom u sobi možda bila još dva lika koji su spavali komirani od hardkor lekova, a svi ostali bili u trpezariji, gledali valjda Bolji Život il' tako nešto, i tišina u sobi, tajac, samo se disanje čuje, niko nije hrkao, i čujem ja malo-pomalo nekakvo cijukanje, i reko jbte ladno miš u sobi, spustim se da pogledam ispod kreveta, loma morgen, nema ga, ali i dalje čujem jasno cijukanje. Pogledam u ćošak, a ono rupčaga alal vera, al' i dalje ne vidim miša. I još par puta čuh taj cijuk a onda prestade. I tu sam se baš gadno utripovo da je to možda neka ogromna pacovčina, onako sva rutava, koja noću pravi zulum po sobi. Jer aj' da je to bila mala rupica u zidu, nego baš rupčaga, dovoljno široka da uđe monstrum. I tako to prođe, kad drugi dan opet cijukanje, gledam svuda, miševa i pacova nema pa nema. Zbun. Počinjem lagano da tripujem da su i meni počele da se javljaju slušne halucinacije, i da tako to zapravo počinje, prvo čuješ samo tihi cijuk a kako se bolest razvija kasnije čuješ užasne urlike direktno iz pakla, glasove koji ti naređuju šta da činiš i slično. I ništa, ja se pomirio sa sudbinom da su u Lazi od mene napravili shizofrenika injekcijama Haldola i ko zna još čega, i to za kaznu. Naime, pazi sad paranoju, država me kažnjava jer sam mnogo počeo da talasam, i sad šta god da uradim mogu da me diskredituju izjavom da buncam jer sam psihijatrijski slučaj. Uostalom nije tajna da su nekada disidente slali u ludnice, i to posebno u SSSR-u, a ne znam kako je bilo kod nas.

I tako, prođe ta 2 meseca mrtvila i dosadne dosade, 2 najgora meseca mog patetičnog života definitivno, i jedno nedelju dana pred otpust ladno snimim malecnog miša kako trčkara sobom, auuuu, kako sam se ja tome obradovo, ko detence kad utekne Pahomiju. Znači, bio sam u pravu, to je sve vreme bio mišić koji se štekovao u rupi pa ga nisam video. I tako, ja sav srećan, radostan, al' mi onda ko za inat pade na um zloslutna misao : A ŠTA AKO JE I TAJ MIŠ BIO HALUCINACIJA, šta ako je bolest uznapredovala pa sad pored audio imam i vizuelne haludže ?  Ajme meni, kuku lele.

------------------------------------------

P.S. Pitanje za nadlezno osoblje, kako izbaciti ili zaobići uzrečice na počecima rečenica tipa NARAVNO, INAČE itd. ? Hvala unapred.

angel011

• PsychoKitty
  • 5
  • 3
  • meow
« Reply #48 on: 22-01-2010, 16:42:06 »
Najčešće je dovoljno da ih samo šutneš, i vidiš da rečenica funkcioniše i bez njih (nemoj samo da tripuješ šutiranje uzrečica :mrgreen:).

Ako ne funkcioniše, preradiš malo.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

• 4
  • 3
  • @
« Reply #49 on: 22-01-2010, 17:38:27 »
Odlično, kao i uvek, Sine.

Nego, taj Dalmatinac nije jedini. U vreme mojih povremenih celonoćnih bazanja i cirkanja, upoznao sam jednom prilikom tipa, matorca, izbeglicu iz Hrvatske. Tip puko skroz, "moje noge nose mrtvog čoveka", taj rad. Sedeli smo u roštiljarnici kod Palilulske pijace, ona dalja, koja nije "Nišlija" i on je klopao pečenje bez hleba. Povremeno se histerično cerekao, pričao neke budalaštine, psovao Tuđmana i žalio za puškom "papovkom" koju je dao ne-znam-kome i taj mu je nije vratio, pa ovaj nije stigao da se odbrani od Tuđmana, te je morao za Beograd. Sve u svemu, u jednom trenutku čiča na jedvite jade ustade i zapita - gde je ovde beše policija? Najbliža policija u Keve Jevrosime, naravno, ali šta ćeš ti čiča tamo? "Idem u policiju da spavam", reče on, "jer nemam gde." Dakle, čiča ladno pandurima bane mrtav pijan i traži da ga privedu ne bi li prespavao.

#Τζούτσε