NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > TEHNIČKE NAUKE, SAOBRAĆAJ, KOSMONAUTIKA

Ideologija Nauke?

<< < (2/53) > >>

varvarin:
"...Suština Fajerabendove filozofije jeste da nauku treba podvrći demokratskoj kontroli i humanizovati je, to jest učiniti je ljudskom, dostojnom čoveka, a to određuju svi građani u slobodnom društvu u demokratiji, a ne samo eksperti. (!!)
Stručnjake plaćaju građani i zato građani treba da imaju nad njima kontrolu, kao i nad drugima koji su u službi javnosti ."

S, bila si suviše obzirna.
Ne, nauka nikako nije ideologija. (Ja bih to drugim rečima, ali neću sada, jer sam već na lošem glasu, na ovom forumu...)
Možda je  Austrijanac samo zanimljivi ekscentrik. A možda je ova knjiga (ili šta je već), još jedan pokušaj u sistematskom srozavanju nekih opštih mesta u današnjoj nauci (poput relativizovanja Darvina u korist kreacionizma), izjednačavanju subjektivnih i objektivnih istina... što u krajnjoj liniji vodi povratku dobrog, starog Boga. Ukratko, duhovna kontrarevolucija (primer - Poljska, a ima još .)
Primer sa tradicionalnom kineskom medicinom nije dobar - ona je TAKOĐE nauka, starija od evropske medicine, i postiže rezultate. A to je valjda merilo.
Telekinezu, tako dragu autoru, još nisu dokazali, ali on je uzima kao primer da napada nauku... Ukratko, ta nauka je sumnjiva - i NEMORALNA. A ako je istina bolna - ignorišimo istinu.
Ovde mi pada na pamet prepiska između Ajnštajna i Bora, u vezi kvantne teorije koja se Ajnštajnu nikako nije dopadala, pa je pisao: "Ne verujem da se Bog kocka Vasionom!" Na šta je Bor odgovorio: "Prestani da propisuješ Bogu šta će da radi!"
Ili, kako ja shvatam - kad siđete dovoljno duboko u česticu, ima mesta i za Boga, ako vam je do njega. Ali, čak ni ON ne poništava kvantni efekat, ni Hajzenbergov princip neodređenosti.
To postoji. A vi se odredite prema njima.

Alexdelarge:
Interesantno razmisljanje...mene sumanute ideje uvek privuku(a posle se cudim sto me ljudi posmatraju kao cudaka).Ima li kod nas knjige od ovog autora da se kupe?

S.:
@lilit_depp :shock: jel' tamo lokalni SPO na vlasti? I molim te da se ne lupas po prstima, pisi, bre, na opstu radost i veselje :lol:

Isto vazi i za varvarina, mislim, dosta tog povlacenja varvara, dokle bre? A?!

Ako dobro citam onu biografiju glavno, ako vec ne i jedino delo "Against method" je iz 1975 i da je pre svega i iznad svega o Zapadnom drustvu.  Vrlo mi je tesko da branim neke po meni smislene stavove koje je tu i tamo iznosio, posle ovoga: "...his conclusion that “objectively” there may be nothing to choose between the claims of science and those of astrology, voodoo, and alternative medicine,..." :(

A mene i dalje zanima sta cripple kaze, zarad cega ovo copy-paste bez komentara?

mac:
Naukom ne dolazimo do zaključka da nema Boga, nego da nema potrebe za Bogom, tj. nema potrebe da uvodimo pretpostavku da Bog postoji da bismo objasnili neki fenomen. Možda postoji čisto ljudska potreba za Bogom, ali to nije naučni problem (možda eventualno tema za psihologe). Taj naučni nedostatak potrebe za Bogom se potvrdio toliko puta da sada automatski isključujemo Boga kad se sretnemo s nečim trenutno neobjašnjivim. Krajnji zaključak je da ako se Bog toliko potrudio da nestane iz našeg sistema verovanja onda to treba i poštovati, i ne uzimati Njegovo ime uzalud :)

Naukom može da se dođe do zaključka da akupunktura daje bolje rezultate od klasične medicine tako što bi se dva metoda uporedila u eksperimentu. Ono što je bitnije je mehanizam akupunkture, a nauka nema odgovor na to. Dokle god ne znamo mehanizam nećemo moći ni da u potpunosti interpretiramo rezultate hipotetičkog eksperimenta. Šta ako akupunktura zapravo ima neku manu koja trenutno ne može da se uoči?

Spominjanje telepatije i telekineze su smešni. Gde su te telepate i "telekinezi"? Ja ih slabo nešto viđam po gradu. Zapravo, sve provere postojanja takvih fenomena, koje bi vodio neko specijalizovan za otkrivanje prevara, na kraju pokažu da je u pitanju i bila jel'te prevara.

Problem nauke nije u samoj nauci nego u naučnicima, koji su samo ljudi, tj. nikad savršeno objektivni, i često pomalo sujetni. Stvar je u tome što su ljudi u svim poljima i ideologijama takvi, tako da nauka nije neki izuzetak. I kao što za demokratiju važi da je najbolji politički sistem jer boljeg nemamo, tako je i nauka najbolja "ideologija" (ili šta već), jer bolje nema.

Paramecijum:
Pitanje Boga nije da li ga ima ili nema, pa je tako naučnim metodama nemoguće dokazati da ga nema; pitanje Boga je pitanje vere... ili veruješ ili ne veruješ. A njega svakako nema niti se može dokazati da ga nema. To je paradoks na kome religija opstaje milenijumima.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version