Author Topic: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi  (Read 79718 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #200 on: 28-07-2018, 13:47:04 »
Top 10 nevažnih podataka o praistorijskoj Evropi. Vinča se spominje u broju 3.

https://youtu.be/ITrtE5U6oaA

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #201 on: 13-08-2018, 23:03:27 »
Винча и Винчанска култура неважни?  :lol:

Реци то Харалду Харману, водећем светском експерту за древне језике и културе, који је написао књигу Загонетка Дунавксе цивилизације - откриће најстарије културе у Европи.


Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #202 on: 13-08-2018, 23:05:04 »
Vinča – zlatna kuća čovječanstva

Živimo u vremenima velike nesigurnosti. I velikih promjena. Zapadna civilizacija nalazi se pred možda najvećom krizom u svojoj povijesti. Na horizontu vremena sve su jasniji zloslutni znakovi. NATO gomila vojsku na granicama Rusije. Pokušaj vojnog puča u Turskoj. “Humanitarne intervencije” zapadnih zemalja predvođenih SAD-om u Iraku, Afganistanu, Libiji i Siriji ostavile su za sobom stotine tisuća mrtvih i milijune unesrećenih. Obojena revolucija gurnula je Ukrajinu u kaos, rat i beznađe. Europa, živeći od jednog do drugog terorističkog napada strijepi pred novim izbjegličkim valom. A samo pedesetak godina ranije sve se činilo drugačije. Godine iza 2. svjetskog rata označene su kao trijumf zapadnog sustava vrijednosti. I konačna pobjeda racionalizma i materijalizma. Standarad je rastao, medicina je pronašla lijekove za mnoge bolesti, fizičari su otkrili tajne atoma i nuklearne bombe, astronauti letjeli na mjesec. Onu ulogu koju su u srednjem vijeku imali svećenici i Crkva preuzeli su znanstvenici i znanstvena zajednica. No, desetljeća koja su usljedila crnom su bojom premazala ružičastu sliku svijeta iz hollywoodskih filmova šezdesetih. Nove neizliječive bolesti, novi ratovi, prirodne katastrofe i permanentna prijetnja nuklearnim holokaustom učinili su da biblijska slika apokalipse više ne izgleda kao stara religijska priča, već izgledni scenarij kraja zapadne civilizacije i cijelog čovječanstva. Ima li nade za ljudski rod? Kako izliječiti zapad? Nalazi li se taj lijek bliže nego što smo spremni povjerovati?

Otplovimo sada deset milenija unazad. Na Dunavu smo, u Đerdapskoj klisuri gdje se nakon velike kataklizme ljudsko društvo podiže iz pepela. Mračan je to svijet, resursa je malo, dvije trećine stanovnika Sjeverne Amerike umrlo je nasilnom smrću. Čak i žene i djeca. Slično je i u Europi. Svugdje osim na Dunavu ili Pišonu kako ga naziva Biblija. Tamo (ili bolje rečeno ovdje) se razvija prva ljudska civilizacija, bar u ovom posljednjem krugu. Daleko prije Sumera, Egipta, Indije i Kine na Balkanu cvijeta veličanstvena kultura. Njezin je epicenter područje nedaleko današnjeg Beograda, a u koncentričnim krugovima širi se sve do Alpa na zapadu, pa i dalje, Jadrana na jugu, Crnog Mora na istoku i ruskih stepa na sjeveru. Nazovimo je Vinčanska civilizacija po jednom od brojnih lokaliteta gdje je ostavila svoje tragove. Arheološka, genetička, lingvistička, antropološka, paleobotanička, metereološka, osteološka, kulturološka istraživanja pomažu nam da sklopimo mozaik davne prošlosti, proniknemo u način života i sliku svijeta drevnih Vinčanaca i prepoznamo njihovo nasljeđe koje i danas živi u nama, oko nas i kroz nas.

Kada su arheolozi pred stotinjak godina razmaknuli prve naslage zemlje sa davno usnule Vinče nisu mogli vjerovati da je na Dunavu postojala tako razvijena civilizacija. Motivi na keramici, figure, oltari, prikazi božanstava pokazivali su velike sličnosti sa helenističkom kulturom, pa je njihov zaključak bio da se ovdje radi o nekoj nepoznatoj grčkoj koloniji iz perioda oko 500 godina prije nove ere. Kako su tek bili iznenađeni kada su razne metode datiranja utvrdile starost na lokalitetima od Lepenskog vira do Vinče, Starčeva, Danila i Butmira za najstarije slojeve čak 10 000 godina prije nove ere, pa sve do prije 2 500 godine prije nove ere za najmlađe kada Vinčanska civilizacija naglo nestaje. Zaključak je bio toliko nevjerojatan, da ga mnogi domaći stručnjaci do danas nemaju hrabrosti izreći na glas: Vinača nije bila kolonija Grčke i Rima, nego su grčka i rimska civilizacija nastale na razvalinama Vinče!

Harald Haarmann, vodeći svjetski ekspert za drevne jezike i kulture jedan je od onih koji ne samo da je to javno izrekao, već i napisao u svojoj knjizi “Zagonteka Dunavske civilizacije – otkriće najstarije kulture u Europi”. Njegov rad, kao i istraživanja brojnih drugih stranih znanstvenika o ovoj temi gotovo su potpuno nepoznati široj javnosti na našim prostorima. Iako je danas jasno da je Vinčanska civilizacija bila prva civilizacije Europe, a možda i svijeta. Da su najstariji kotač, kalendar, kuća sa centralnim grijanjem nađeni ovdje na Balkanu. Da samo jedan lokalitet u Srbiji ima više figurica nego čitav svijet u tom period. Da je u samo jednoj grobnici u Bugarskoj nađeno više zlata nego u cijelom svijetu za tu istu epohu. Američki lingvist Shan Winn i svjetski priznati paleolingvist Radivoje Pešić uspjeli su na temelju fragmenata iz Vinče rekonstruirati prvo poznato ljudsko pismo . Prvo topljenje rude i prvi rudnici nađeni su u Srbiji i Bugarskoj. Prvi astronomski opservatorij nađen je u Makedoniji. Vinča je bez sumnje bila tehnološki napredna i razvijena civilizacija koja je svoj utjecaj širila diljem svijeta. Pismo i rudarstvo Vinčin su dar čovječanstvu. Ono što je još fascinantnije od tehnološke razvijenosti tog društva je njegov način života, shvaćanja svijeta i čovjekove uloge u njemu.

Kakvo je to društvo bilo, koje je dvije tisuće godina živjelo bez rata i sukoba? Iz naše današnje perspektive čini se pomalo bajkovito. Ali arheološka iskapanja ne otkrivaju ni oružije, ni tragove rata, nego nalaze natpise među kojima i onaj najstariji, moto Vinče: Život je ljubav! Put Vinče bio je put ljubavi. Vinčanac je hodao usporedno sa prirodom, čitao znakove u zvijezdama, biljkama i oblacima bivstvujući tako u stalnom skladu i suživotu sa cijelom biosferom. Za njega je čitav svijet bio svet. Zato su i njihova naselja bila uklopljena u prirodu, čak su i hramove gradili tek neznatnim intervencijama u okoliš, u neko brdo ili planinu koja je već svojim izgledom i pozicijom reflektirala sliku neba i odnose sazviježđa na njemu. Ništa nije pripadalo čovjeku, čovjek nije bio oholi gospodar nad prirodom, luđački koncept posjedovanja kojim je zapad opsjednut Vinčancu je bio stran. On je prirodu koristio kao prijatelj, bez narušavanja balansa, dok današnji čovjek prirodi pristupa kao diktator koji je eksploatira i uništava.

Zapadni um razmišlja u skoro dualističkim kategorijama, dobro – zlo, ispravno-neispravno, nagrada-kazna. Vinčanac je prihvaćao samo jednu integriranu stvarnost u kojoj su čak i različitosti i prividni poremećaju dio jedne veće cijeline, jedne kozmičke harmonije. Stvarnost je poput matrice satkane od svijesti, sve pojave i svi ljudi su povezani, ali ne kao u današnjem zapadnom društvu nasilno uniformirani, već je svaki od tih probuđenih pojedinaca ne gubeći svoju individualnost bio uključen u zajedničku mrežu međuodnosa. Sve veze bile su analogije, svaka pojava reflektirala se u drugoj pojavi, odgovarala drugoj pojavi, podudarala se sa njom i sve to zajedno činilo je živo polje međusobno povezanih i isprepletenih niti.

Um zapadnjaka je cinični, matematički um, koje stvarnost promatra parcijalno i fragmentalno, zato je nesposoban za nove proboje i istinske iskorake u znanosti. Vinčanski um je kvantni um koji aktivno sudjeluje u kreaciji, radi kvantne skokove i nove paradigm. Cinični um zapada vidi samo uzročno-posljedične veze, kvantni um Vinče uočava smisaone veze, um zapada analizira i razgrađuje, vinčanski um reintegrira i sintetizira jer svugdje vidi sveprožimajuće jedinstvo. Nasuprot zapadnjačkom društvu koje je uređeno kao mehanizam, vinčansko društvo je bilo organizam. Nasuprot nasilne borbe za opstanak, način života Vinče bio je simbioza.

Svoj pogled na svijet Vinčanac je najbolje izražavao kroz simbole i kultove. Žena je bila osnovni simbol. Kult žene i majke bio je primarni kult. Društveno uređenje bilo je matrijarhalno, obitelje jezgra društva, a žena je imala središnju ulogu u obitelji. Velika boginja majka simbolizirala je svetu ženstvenost, ženu kao princip života, rađanja i ljubavi, personifikaciju majke prirode i zemlje od koje čovjek živi. Kada su Grci preuzeli vinčanske bogove, zadržali su naziv za boginju zemlje Gaia, Gaja, ona koja sve uzgaja, goji i gaji. Vinčanac je živio u sadašnjem trenutku, u isto vrijeme svijesna svojih neraskidivih veza kako sa biljnim i životinjskim svijetom, tako i sa precima. Zato je svaki dom u Vinči na ognjištu imao figure predaka. Kult predaka je tisućama godina opstajao među Slavenima, a i danas se kod Srba održao u vidu slave. Slave su usko povezane sa još jednim kultom Vinče – onim gostprimstva i služenja. I sama duša je gost u ovom tjelu (od tuda i riječi ghost i geist za duha u engleskom i njemačkom), a ponekad nas i božanstvo može posjetiti posredno, preko gosta.

Pojmanje vremena bilo je ciklično, kolo godine se svake zime iznova okretalo, na zimski solsticij rađao bi se mladi bog, božić i velika borba između njega i boga podzemlja bi opet počinjala. Izmjene godišnjih doba, poljodjelski radovi i praznici odražavali su to borbu, odnosno velika borba boga svjetla i boga tame bila je prikaz svakodnevnog života. Orgijastički klutovi bili su vezani uz radove u polju. Početak i kraj radova proslavljao se kroz igranje kola, uz pjesmu i ples koji su završavali transom, a često i korištenjem halucinogenih biljka pod vodstvom šamana, druida i vještica. Krajem jeseni pokapali bi boga vegetacije, a zadnjeg dana godine, spaljivao se badnjak kao simbol djeda, rodonačelnika zajednica. Paljenje badnjaka ujedno je bilo i ritualno ponavljanje, participiranje u božjem stvaralačkom činu i pomoć suncu da ponovo zasija. I kao što sunce umire u vlastitom ognju, tako i čovjek mora umrijeti u ognju, kroz oganj prelazi u onaj svijet, gdje ga čeka bog ognja, Agni. Smrt je bio povod za proslavu, a ne tugovanje, odlazak u drugu razinu i dimenziju postojanja.

Ljudska zajednica uređena je tako da odražava kozmički red – kako na nebu, tako i na zemlji, kako gore, tako dolje. Manje odražava veće, svijet iznutra onaj vanjski. Struktura atoma strukturu solarnog sustava, a struktura solarnog sustava strukturu atoma. Mreža neurona mrežu galaksija, a mreža galaksija mrežu neurona. Čovjek je u poretku svemira nalazio svoje mjesto kao točka u kojoj se spajaju mikro i makro kozmos. Vinčanska paradigm je više od pukog teoretiziranja, filozofije ili čak religije, ona je put i hod. Uvijek nova i aktualna, vrhunski kod inicijacije srca, buđenja i očitovanja jer ne stoji u vremenu i prostoru nego sama stvara vrijeme i prostor. Upravo je vinčanska misao omogućila čovjeku da se izvuče iz bespomoćnosti i postane aktivan sudionik u u tkanju niti stvarnosti. Za razliku od kultura koje su obožavale nerazumljive prirodne sile ili despotskih carstava koja su se klanjala čovjeku, Vinča je vibrirala u savršenoj ravnoteži, zato je usporedno razvijala i tehnologiju i umjetnost i duhovnost.

Eto, tako je izgledala Europa dok su je naseljavali njezini indijanci – Slaveni. Da, Slaveni. Upravo su preci današnjih Slavena, ti drevni Vinčanci u neolitu živjeli čak i u zapadnoj Europi. To potvrđuju neovisno jedna od drugih razne grane znanosti, prije svega genetika, lingvistika, arheologija i mitologija. Prije nekih 4500 godina preci današnjih zapadnjaka provalili su sa istoka i u strašnom genocidu gotovo izbrisali te starosjedioce Europe. Dio ih se spasio bježeći na Britanska otočja, drugi u vrhove Dinarskog lanca, a treći su pobjegli prema Rusiji i Aziji, gdje su čuvali i sa koljena na koljeno prenosili vinčansku vatru. Nama je danas teško povezati zapadnu Europu i Slavene, ali treba se samo podsjetiti da su još u srednjem vijeku Slaveni činili većinu stanovništva istočne Njemačke.

Zapadna civilizacija krenula je drugim pravcem. Kartezijanska metodologija, znanstvena materijalističko-redukcionistička analiza i racionalistički empirizam temelji su zapadne misli. Ne može se negirati da je takav pristup polučio rezultate u nekim oblastima, kao što se ne može negirati da nije sposobne ni za novi iskorak ni za riješenje svih onih problem koje razaraju zapadno društvo. Čak i oni postulate koji su se stoljećima činili neupitni, vrijeme, prostor, uzorčno-posljedične veze i indvidulanost u svjetlu današnjih znanstvenih spoznaja su poljuljani. Vrijeme i prostor kvantna fizika i teroija relativnosti su okrenuli naglavce, psihologija je srušila ideju da ljudska motivacija ovisi samo o uzročno-posljedičnim vezama. Moderna fizika i molekularna biologija uvele su na velika vrata u znanstveni diskurs pojmove poput neodređenosti, nepredvidljivosti, nasumičnih elementa i spontanih, neočekivanih mutacija. Sa otkrivanjem kolektivne podsvijesti i kolektivnog nesvejsnog individualnost je postala upitna.

Relativiziranjem uzročno-posljedične veze relativiziran je i moral, a zapadnjački um neposoban da sagleda stvarnost kao cijelinu našao se u brisanom prostoru, bez svojih temelja, bez cilja i smisla okrenuo se golom egoizmu i hedonizmu koje ne samo da pojedinca nisu mogli zadovoljiti, nego su ga činili još nesretnijim i otuđenijim. Zapad je tonuo u autodestruktivnost i suicidalnost, istovremeno šireći nasilje svuda po svijetu. Društvo se nikad neće odreći automobile, mobilnih telefona, konfora i zabave, niti bi to odricanje bilo u duhu Vinče. I kao što je nekad davno Vinča pomirila racionalno i imaginarno, materijalno i duhovno, tehnologiju i magiju, ritual i filozofiju jedino Vinčanski um može prevaziči sve razlike i apsurde, ne tako da ih negira, nego da ih zahvati u koncentričnim krugovima i nađe njihovo mjesto u široj slici.

Priča kaže da je neki čovjek u Australiji godinama tražio zlato u rijeci. Razočaran, izgradio je kuća od riječnog blata i u njoj umro u bijedi. Kada su ga rođaci došli pokopati otkrili su da su zidovi njegove kuće puni zlata. Umro je u siromaštvu, neznajući da je okružen zlatom. I nasljedstvo Vinče je zlato, a mi ga nismo svijesti. U zapadnjačkoj ljudožderskoj kulturi smrti , gdje susjed susjeda ne poznaje, gdje se braća ne vide i ne čuju godinama Vinča je danas potrebnija nego ikad. U tim pradavnim vremenima Vinča je bila novi početak. U suvremenom svijetu, Vinča bi mogla biti posljednja prilika, zlatna kuća čovječanstva. Nikola Tesla izmislio je 21. stoljeće u tehnološkom smislu. A samo Vinča može dati pravi smisao i biti duhovna paradigm novog doba. Prorok sa Korčule, Mile Dupor, govorio je da će budućnost pripasti Slavenima ili je neće biti. Najveći američki vidovnjak, spavajući prorok Edgar Cayse napisao je: “Rusija je nada čovječanstva”. Uz sve pozitivne doprinose, ni znanost, ni New Age ni moderna filozofija zapada nisu donjele riješenje, jer nisu dolazile iz slavenskog, Vinčanskog miljea, nego iz zapadnjačkog. Danas, na početku trećeg tisućljeća čovječanstvo ima priliku ponovno izbarati: zapadnjačka kultura smrti ili Vinčanska kultura ljubavi. To su dvije opcije, nema trećeg carstva!

Goran Šarić

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #203 on: 13-08-2018, 23:33:42 »
Мораћу да напишем своју верзију. У причи "Очи Световида: Фалус" све је било фрагментарно.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #204 on: 14-08-2018, 07:02:00 »
Пиши Скалопе, читаћемо.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #205 on: 21-08-2018, 10:06:21 »
U dokolici, počeo sam da sastavljam priču o pismenosti čoveka. Mnogo toga se mora napisati dok ne doprem do prve pisane reči. Evo druge strane napisanog:


Treba računati da su jezik i pismenost povezani ali komunikacija preko poruka sigurno nije hronološki uslovljena, pa pismenost ima prilično nezavisne vremenske tokove u zavisnosti od sasvim različitih polazišta. Jedno od njih je identifikacija. Identifikacija su i najraniji nalazi u pećinama. Ako identitet i identifikacija imaju najdublje korenje, kroz njih je moguće dopreti i do hronološkog niza.

Pračovek je najranije odredio sebe, vrednosti koje ga opisuju i svoje mesto u okruženju. Nalazi su prilično prepoznatljivi kad su naslikani i kada se radi o alatima, ali komplikacije i nasumičnost se iskazuju kod predmeta kojima se pripisuje votivnost. Pojam označava zavetnost, a uz nju obavezno ide i odnos prema nematerijalnom u ličnom životu.

Posebno mi se urezao u sećanje jedan neobičan nalaz (1). „Glava statuete“ ne liči na statuetu, ali je vidljivo da je klesano i da je probušeno čak sedam rupica. Arheolog je prepoznao glavu i vrat, povuklo ga na votivno i evo figurine. Budući tačno veličine palca mene je asociralo na nešto sasvim drugo. Dodatno, ja sam šnajdersko dete, pa znam šta je krojačka lutka, te sam video podlogu za natezanje i oblikovanje zaštitne navlake za palac za strelce iz luka. No, ja nisam arheolog, niti odgovoran za svoje imaginacije.

Ova digresija ima za cilj da pokaže kako arheologija, uprkos trudu koji istraživač ulaže, sadrži i procenat greške. Tako, u arheološkim dokumentima, neki radovi i zaključci koji su „prošli recenziju“, unose određenu dozu inercije, a načinjene greške postaju deo naučne baze. Nije teško pretpostaviti i da svi dosadašnji rezultati istraživanja hronologije pismenosti nose svoj udeo greške, te su neki novi nalazi u većim iskušenjima da budu potvrđeni.

Sasvim je bez dileme da je pračovek svoje prve poruke crtao. Jelen je imao račvaste rogove, nosorog – rog, strela zadenuta pera, koplje veću dužinu. Stilizacija realističnog je morala da čeka sve do trenutka kada je poruka morala da dopre do većeg broja ljudi. Najlakše je zaključiti da postoji vremenska razlika između identifikacije i komunikacije. I, naravno, prve poruke su ispisivane slikovnim pismom. I dan danas vidim rebuse kao hijeroglife.

Iz prethodnog proističe da su slikovna pisma najstarija. Jesu, ali pitanje je kada se, na različitim mestima u svetu, dogodio prelaz od slikovnog na neko drugo pismo. Pre svega jer

   
[1] Svetlana Pešić, Predmeti od kosti, roga i kamena, 1984, Muzej grada Beograda. Nalaz 656, Glava statuete.
 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #206 on: 23-08-2018, 08:39:57 »
Jesam trapav da lajkujem, ali The March of Titans je bio suviše privlačan. Nešto što me inspiriše bar 30 godina.


https://www.facebook.com/AncientEnthusiast/videos/418814248641831/?hc_ref=ARQHD3zZHdls7Ppd87nBgAYMugLniQbT_m0lzu0y8Zo6Sf4zXpO9fgJCVVrSJTgyE7s&fref=nf&__xts__
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #207 on: 23-08-2018, 09:58:58 »
Gugl kaže da je knjiga "March of the Titans: A History of the White Race" objavljena 1999. pa može biti samo dvadesetogodišnja inspiracija.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #208 on: 23-08-2018, 10:19:34 »
I šta sad želiš da razumem? Da si guglao? Dunav treba posmatrati kao izvorište civilizacije, poput drugih velikih reka. Kao Nil, recimo, gde se civilizacija pomerala duž hiljadu kilometara. Samo fale piramide, ali ne nedostaje ništa drugo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #209 on: 23-08-2018, 12:10:38 »
Quote
Kemp has written and self-published several books including March of the Titans: A History of the White Race, which says that race—understood in biological terms—is the driving engine in history. An article in The Guardian says that the book questions the number of Jews killed in the Second World War, and "is popular with far-right activists around the world".

In 2007 the Southern Poverty Law Center reported that Kemp had taken a senior position within the neo-Nazi group National Alliance. In a 2016 report they stated that he had worked as the Alliance's media director during the mid-2000s. The report states that Kemp denied this but that they had wire transfers showing money being sent to Kemp's South African bank.

T2 će biti srećan kad sazna da se kuneš u samizdat knjigu prikrivenog rasiste.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #210 on: 23-08-2018, 12:17:30 »
Zapravo, kladim se da nisi ni znao za knjigu, nego si video samo jedan YouTube video, koji potvrđuje ono što veruješ od ranije. Problem nije taj jedan video, nego za čije babe zdravlje tu stoji. A stoji za nacističke babe zdravlje. Nađi bolje neke manje nacističke reference, pa ti neću dosađivati.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #211 on: 23-08-2018, 12:31:35 »
Znao sam da ćeš me na kraju proglasiti za nacistu. Važi ako sam balkanski nacista. Preko trideset godina, jer tada su već postojali RAŠANI, OČI SVETOVIDA: FALUS, a i SVA VUČJA DECA su stara preko dvadeset pet godina. Slobodno možeš da se priključiš alavim antropolozima koji su me denuncirali u Brajtonu. Mož' da ubereš neki poen. :evil:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Labudan

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.137
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #212 on: 23-08-2018, 13:24:08 »
Dunav treba posmatrati kao izvorište civilizacije

al ovdje ne piše history of cilization no History of the White Race

u tome je problem

dok se razdvoji istorijska nauka od Tule i ljevica od neoliberalizma, ostanu samo dugmići. Eventualno macova elektrika ako preživi

inače, ima li đe da su vanzemunci slećeli na Balkan
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #213 on: 23-08-2018, 13:50:01 »
Budući da ne vredi isticati tvoju neprincipijelnost, samo ću napomenuti da se u mojim postovima ne pominje bela rasa, niti knjiga autora koga ne poznajem. Za to se obrati Macu koji temu pokušava da usmeri tamo gde joj nije cilj. Ja pozicioniram istoriju civilizacije i pismenosti tamo gde je zaista i nastala, na Balkanu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #214 on: 23-08-2018, 16:55:14 »
history of cilization јесте History of the White Race.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #215 on: 23-08-2018, 17:09:17 »
Nisi ništa bolji od Maca. xuss
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #216 on: 23-08-2018, 18:59:36 »
Ех, Скалопе, па нисам те ја прогласио за нацисту, него Мац.
Уз то, већ сам рекао да су брајтоновци имали подршку од неких ликова одавде.

Нема цивилизације без Беле расе, а очекујем да Мац друкне јутјубу видео који помиње, па да га уклоне, јер мисли да ако не стоји на нету - онда и не постоји.


Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #217 on: 23-08-2018, 21:39:30 »
Док нам Скалоп спрема нови есеј, чисто да кажем шта је псеудонаука.

Псеудонаука је кад "великан" археологије, Драгослав Срејовић, у часопису Погледи, број 50,  20.5.1989., на страницама 36-37 изјави следеће:

„Србима ништа више не треба од једног Цера, Колубаре и средњовековне Србије.“


scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #218 on: 23-08-2018, 22:16:58 »
Ono šta ja pišem samo je povezivanje Ištara sa civilizacijskom potrebom za komunikacijom. Možda i ne dovršim, ali o tome neka brinu oni koji će mi brljati po fajlovima jednog dana.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #219 on: 24-08-2018, 14:45:01 »
Док нам Скалоп спрема нови есеј, чисто да кажем шта је псеудонаука.

Псеудонаука је кад "великан" археологије, Драгослав Срејовић, у часопису Погледи, број 50,  20.5.1989., на страницама 36-37 изјави следеће:

„Србима ништа више не треба од једног Цера, Колубаре и средњовековне Србије.“Videli smo. Nego zašto li "progresivcima" smeta kavkazoidnost civilizacije? Zašto svako ko vidi dokaze, nudi ih, pokazuje, biva nazvan nacistom? Zašto je biti kavkazoid toliko strašno?
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #220 on: 24-08-2018, 21:36:28 »
Čisto da ne zaboravite. Još jedan komad teksta o rađanju civilizacije na Dunavu:


Postoji studija DNK ostataka sa prostora uz i niz Dunav na osnovu kojih se utvrđuje da je Iron Gate, odnosno područje Đerdapa, prostor sučeljavanja i kontakta preneolitskog i neolitskog stanovništva hunter&gatherers sa severne strane Dunava i sedelačkih grupa zemljoradnika sa Bliskog Istoka. Sasvim u skladu sa dosadašnjim istraživanjima i pozicioniranjem tragova ljudske civilizacije. Ipak, nigde u DNK ne piše da li analizirani uzorci pripadaju ljudima koji dolaze ili koji odlaze.
Opet se vraćam čudesnom delu Dunava, od Starčeva do Lepenskog Vira. Da ne pominjem Banjicu jer tamo možda više nema ničega. Svuda tragovi civilizacije, ali nigde piramida, nigde Karnak, nigde Abu Simbel... Je li pronađeno kraj Dunava premalo ili previše za jednu civilizaciju? Biće da se posmatra pogrešno, kao što je možda pogrešno da su se civilizacije susrele i zamešale DNK na Dunavu. Tako na jednom mestu na Guglu kulturu identičnog balkanskog prostora nazivaju Sesklo kulturom, a na drugom - Vinčanskom kulturom.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #221 on: 27-08-2018, 07:23:45 »
ali nigde piramida

Скалопе, шта мислиш, да ли су пирамиде оно што нам званична наука тврди да јесу, или су то остаци неке старије цивилизације?


Videli smo.

Срејовић је био заступник бечко-берлинске школе, и буквално је гушио и Пешића и Јанковића.
О томе Скалоп сигурно зна много више.
Него, пази, на другој теми где сам ово постовао - ти за констатовао да је Срејовићева изјава = лупетање.
Није толико проблем што је он лупетао, колико је проблем што је то псеудонаучно лупетање представљало званичан „научни став“ свих оних који су припадали бечко-берлинским секташима.
Такав став ти и дан данас заступа Радић.
Да се опет вратим на Срејовића и његово „научно време“.
Да ли "научно време" у коме „Србима ништа више не треба од једног Цера, Колубаре и средњовековне Србије“ смемо уопште да називамо „научним временом“?
Наравно да не смемо.
Лепо рече Шарић да Аустроугарска не постоји тачно 100 година, али да то многи србски археолози, историчари и лингвисти и даље не схватају.

Zašto svako ko vidi dokaze, nudi ih, pokazuje, biva nazvan nacistom?

У недостатку аргумената и у жељи за избегавањем расправе је најлакше неког или назвати нацистом, или му пљувати издавача (као што је био случај са издавачем књиге покојног Ђорђа Јанковића), или му пребројавати типфелере у књизи.
Кад пресахне пљувачка за издавача, и кад понестане воље за пребројавањем типфелера, онда преостаје само метод етикетирања.
Ваљда мисле да ће тиме неког да дискредитују?
Питам се само када ће нацистима да назову оне совјетске археологе који су прекопавали некадашњу Источну Немачку, на чијој територији су пронашли трагове словенских насеља...

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #222 on: 27-08-2018, 08:56:42 »
ali nigde piramida

Скалопе, шта мислиш, да ли су пирамиде оно што нам званична наука тврди да јесу, или су то остаци неке старије цивилизације?Ne mislim ništa o piramidama. One su za mene "mlada civilizacija".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #223 on: 28-08-2018, 08:44:32 »
Према истраживањима антрополога, академика Србољуба Живановић, бели човек кромањонског типа живи већ најмање 40.000 годинана на територији Балкана (Хелма).
Као што је Скалоп већ написао, на нашем простору се налази огроман број станишта палеолитског човека, а још више станишта из периода неолита.
Према одређеним демографским проценама минималног броја становника, у Европи је на почетку неолита живело најмање 40.000 становника, од којих је 37.000 живело на Балкану, а од тих 37.000 је чак 35.000 живело на подручју централног Балкана (тј. на подручју касније Винчанске културе).
Свакако да су ово неке приближне бројке, те је веома могуће да је број становника био неколико пута већи од тога.


@Мац - објасни само једну ствар

Top 10 nevažnih podataka o praistorijskoj Evropi. Vinča se spominje u broju 3.

https://www.youtube.com/watch?v=ITrtE5U6oaA&feature=youtu.be


Којом си то превоводилачком методом превео "10 Things You Probably Didn’t Know About Prehistoric Europe" као "Top 10 nevažnih podataka o praistorijskoj Evropi"?
Чему то подметање?


akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #224 on: 28-08-2018, 09:17:21 »
ali nigde piramida

Скалопе, шта мислиш, да ли су пирамиде оно што нам званична наука тврди да јесу, или су то остаци неке старије цивилизације?Ne mislim ništa o piramidama. One su za mene "mlada civilizacija".

Zavisi koje piramide. Pitanje je šta sam oblik piramide predstavlja. Šta ako su one u stvari sećanje na daleku domovinu, onu koja ima planinske vence.

@Aksentije, sasvim je moguće da je Helm stvarno mitska Arija, mesto rođenja kavkazoida. Ali to reći "progresivistima" je kao da si im prstom iskopao oko.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #225 on: 28-08-2018, 09:25:06 »
@Aksentije, sasvim je moguće da je Helm stvarno mitska Arija, mesto rođenja kavkazoida.

У том случају одредница кавказоид постаје бесмислена.


Ali to reći "progresivistima" je kao da si im prstom iskopao oko.

Кад видим како је Мац на наше очи фалсификовао назив једног видео клипа, онда могу само да замислим како су у 17. веку потпуно неометани „стручњаци“ фалсификовали и исписивали разне књиге, списе и документе.

akhnaton

 • Against all
 • 4
 • 3
 • Posts: 2.589
 • I Walk Alone... and not give a damn...
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #226 on: 28-08-2018, 09:28:19 »
@Aksentije, možda. Samo je proces falsifikovanja tada bio mnogo teži. Nije bilo Interneta, niti računara pa da se piše kako ko oće i kako mu se stigne.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #227 on: 28-08-2018, 10:05:02 »
Којом си то превоводилачком методом превео "10 Things You Probably Didn’t Know About Prehistoric Europe" као "Top 10 nevažnih podataka o praistorijskoj Evropi"?
Чему то подметање?

Nisam preveo naslov nego napisao svojim rečima. To što sam uradio se u stručnim krugovima zove šala..

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #228 on: 28-08-2018, 10:20:32 »
Ni ja nisam shvatio kao šalu. Slabi su ti stručni krugovi. Da si bar stavio u navodnike.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #229 on: 28-08-2018, 10:21:57 »
Dajte, ljudi, stvarno. Mislim, ako ovo niste shvatili kao šalu, kako vi uopšte u kafani reagujete kad neko ispriča vic? Besni ste što se svi smeju a vi ne razumete zašto?

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #230 on: 28-08-2018, 10:42:54 »
Dobro, onda. Potrudiću se da i tebi bude smešno.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #231 on: 28-08-2018, 10:49:41 »
Глупим вицевима се нико не смеје, а ово пост фестум учитавање шале је класичан трик.

"Проваљен сам, шта да кажем, шта да слажем сад? :idea: Била је то само шала! Можда и прође, поготово што ће ме Мехо подржати."

Да је неко други па и да поверујем у "шалу", али кад то уради Мац, човек који је константно пљувао по Винчи, онда ту шале нема, већ је у питању пројекција - он би волео да је Винча неважна, зато је тако и написао.

То је прасак Мацовог унутрашњег света заснованог на аутошовинизму, па наслућујем да ће бити још таквих "шала" како време буде одмицало.


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #232 on: 28-08-2018, 11:12:42 »
Slutim da njemu i jeste prilično nevažna. Nemaju baš svi ista interesovanja i prioritete u životu. Zato je i napravio tu šalu.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #233 on: 28-08-2018, 11:35:56 »
Неважно му, а годинама пљује?
То му дође као неки обрнути приоритет.
И од када ти постаде дрвени адвокат незанимљивих "шаљивџија"?

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #234 on: 28-08-2018, 11:40:35 »
Nešto mi je to višegodišnje pljuvanje promaklo, verovatno jer je bilo niskog intenziteta, u skladu sa nevažnošću?
Moja advokatura se tiče podsećanja da je lepše kad međusobno pričamo uz uvažavanje i bez stalne eskalacije.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #235 on: 28-08-2018, 11:42:36 »
Šta godinama pljujem? Šta ti znaš o meni što ja ne znam?

U stvari, nemam vremena da se bavim tobom dok se baviš mnome. Imam druga posla. Ne spominji me molim te, a ja ću se potruditi da ubuduće stavljam smajlije tako da baš svim bude jasno šta je pisac teo da oće.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #236 on: 28-08-2018, 12:19:46 »
Nešto mi je to višegodišnje pljuvanje promaklo, verovatno jer je bilo niskog intenziteta, u skladu sa nevažnošću?
Moja advokatura se tiče podsećanja da je lepše kad međusobno pričamo uz uvažavanje i bez stalne eskalacije.

Промакло ти је, а вероватно се и свог пљуцкања не сећаш јер си аутохтонисте проглашавао шарлатанима?
Твоја адвокатура нема везе са везом, јер нико овде не прича са омаловажавањем.
И не знам какву ти ескалацију видиш, мени се чини да пројектујеш своју ескалацију на друге учеснике, јер су те пре неки дан исти они на које пројектујеш своју ескалацију ухватили у лажи на "геј" теми.

Šta godinama pljujem? Šta ti znaš o meni što ja ne znam?

U stvari, nemam vremena da se bavim tobom dok se baviš mnome. Imam druga posla. Ne spominji me molim te, a ja ću se potruditi da ubuduće stavljam smajlije tako da baš svim bude jasno šta je pisac teo da oće.

Мац, не бавим се ја тобом, већ твојим уписима на тему Винче и аутохтоне историје.
Подсети се шта си на тему Винче, аутохтоне историје и аутохтониста писао уназад две године (да не идемо даље у прошлост).
И ово "не спомињи ме, молим те" је најјача фора, која обично дође након проваљивања.

"Провалили ме и није ми прошло за шалу. Шта да кажем, шта да слажем сад?  :idea: Не спомињи ме, молим те!"

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #237 on: 28-08-2018, 14:12:15 »
Uh, "uhvatili me u laži" zato što sam rekao da me ti prozivaš za incest a Skalop za pedofiliju, pa posle ispalo da si zaista i ti pominjao incest pedofiliju. Jača laž, pogotovo jer je i krenulo od tvog smaranja sa Ajnštajnovim incestom. Mnogo bitno.

I ako sam negde ukazao da osoba koja priča o jednoj stvari nema baš neku osnovu da priča o njoj više nego prosečan forumaš, to je korisno s moje strane i treba ga pozdraviti.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #238 on: 28-08-2018, 23:57:45 »
pa posle ispalo da si zaista i ti pominjao incest pedofiliju.

Лепо је што то признајеш, то је корак унапред, али џаба корак унапред кад одмах направиш и два корака уназад, па у истој реченици слажеш да смо те „прозивали“:

zato što sam rekao da me ti prozivaš za incest a Skalop za pedofiliju

Знаш ли ти шта је прозивка?
Прозивка би била да смо ти Скалоп и ја рекли: „Мехо, ти си педофил!“, „Мехо, ти си инцесташ!“, „Мехо, ти си инцесташ и педофил“, „Мехо, ти си педофил и инцесташ!“.

Међутим, нико од нас двојице ти то није рекао, већ смо ти обојица постављали конкретна и директна питања:
„Да ли подржаваш педофилију?“,  „Да ли подржаваш инцест?“, „Да ли подржаваш педофиле и инцесташе?“.

Зато немој да подмећеш лажи и глупости, и да постављање сасвим нормалних и бенигних питања представљаш као "прозивање", а себе као жртвицу коју неко "прозива".


pogotovo jer je i krenulo od tvog smaranja sa Ajnštajnovim incestom.

Ти ни тада ниси осудио инцест као девијацију, него си инцесташима изигравао тетка савету.


osoba koja priča o jednoj stvari nema baš neku osnovu da priča o njoj više nego prosečan forumaš

Када сам те на стрип насловницама провалио за Весли Кларков цитат који често парафразираш, ти си сквичао о томе да треба да будем конструктиван, па сам био конструктиван, те си захваљујући томе могао да дрљаш логореју о Модести.
Буди сада ти конструктиван, па реци нешто о теми, јер је историја много битнија и од стрипова и од пропалог џендеристичког пројекта.
Ако немаш ништа конструктивно да кажеш о теми, онда се пребаци на неку другу, теби сроднију тему.


treba ga pozdraviti.

Поздрав треба да се упути од срца Сунцу.

Симболи из Винче.Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #239 on: 29-08-2018, 07:40:46 »
Ja se nadam da je jasna razlika između toga da ja ne znam bogznašta o "Vinči" pa o njoj ne pričam i toga da ti ne znaš bogznašta o stripovima ali insistiraš da isteruješ neke poente na temi o naslovnicama i pored detaljnog materijala koji je tamo postavljen da pokaže da nije tako kako tvrdiš.

Ovim ostalim ne bih da se bavim, da ne zagađujem temu koja je verovatno pametnija od onog u šta bi se pretvorila da ovde sad krenemo u prepirku oko incesta i pedofilije.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #240 on: 29-08-2018, 07:46:18 »
Ja se nadam da je jasna razlika između toga da ja ne znam bogznašta o "Vinči" pa o njoj ne pričam i toga da ti ne znaš bogznašta o stripovima ali insistiraš da isteruješ neke poente na temi o naslovnicama i pored detaljnog materijala koji je tamo postavljen da pokaže da nije tako kako tvrdiš.

О Модести знам, читао сам је.  8-)
А знам и о Весли Кларковим изјавама, препознао сам их.  8-)

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #241 on: 29-08-2018, 07:48:56 »
Da, to je kao da kažeš "Ja svaki dan provedem pod uticajem gravitacije, dajte meni da nađem taj graviton, kvalifikovan sam". Ili što naš narod kaže za Drinu na ćupriji "Šta ćito, bolan? Hodo!!"


Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #242 on: 29-08-2018, 07:51:47 »
Па за Модести и не треба не знам какво знање, то се бре куповало на трафикама.  xdrinka


Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #243 on: 29-08-2018, 07:54:10 »
Pa ne treba ni za gravitaciju znanje - znao, ne znao, padaš. Znanje je potrebno kad hoćeš da zazvučiš učeno pričajući o određenoj temi.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #244 on: 29-08-2018, 07:57:33 »
Гравитацијо, синоним ти је Модести Блејз.  :lol:

Ајде Мехо напиши нешто о Рипу Кирбију, и стави неку насловницу, ал не овде него на одговарајућој теми.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 28.511
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #245 on: 29-08-2018, 09:48:27 »
Pa ne treba ni za gravitaciju znanje - znao, ne znao, padaš. Znanje je potrebno kad hoćeš da zazvučiš učeno pričajući o određenoj temi.


Hajde, reci ti nama kojmoj se petljash sa Vincom ako te ne zanima. I koj moj se Mac petlja, ako mu je samo za sprdanje. Moje bavljenje praistorijom treba poshtovati isto koliko i tvoje najboljim naslovnicama stripova i metalom (sta god to bilo).
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 57.844
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #246 on: 29-08-2018, 09:59:02 »
Slažem se, zato se i ne petljam sem da kažem da se mac očigledno šalio i da ne treba odma da se hvatamo za guše.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #247 on: 29-08-2018, 10:11:59 »
Pošto se postavilo koj moj pitanje dužnost mi je da sad objasnim svoj misaoni proces. Pošto sam posetio nekoliko TopTenz videa Jutjub mi predloži još jedan njihov, "10 Things You Probably Didn’t Know About Prehistoric Europe". Sam naslov jeste zanimljiv, ali vremena u danu je malo, i moguće je da bi ovaj video bio preskočen da tu nije bila i mapa Balkana na thumbnailu. Pošto je Balkan u pitanju (i skoro sasvim sigurno Vinča) odgledam ja video. I jeste, ima zanimljivih stvari, a spominje se i Vinča, i pomislim scallopu bi ovo moglo biti interesantno. Posetim forum, dođem do ove teme, i kopipestujem link. Ali mora sad da se doda i neki propratni tekst, jer glupo je da post bude go link. Nisam hteo da prosto iskopiram i naslov, jer to je dosadno, a i đavo mi nije dao mira pa rekoh hajde da ubacim i malu provokaciju. Scallop voli male provokacije. Valjda. A i ako ne voli, bar će imati tu provokaciju da malo potpiri temu, pa će opet biti svi srećni. Na avatara bukvalizma i smorstva zvanog T2 nisam ni pomislio. Da jesam dodao bih eto i jedan smajli. A možda ne bih čak ništa ni postovao, jer što da gubim vreme s čovekom s kojim nemam ništa zajedničko?

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #248 on: 29-08-2018, 10:30:43 »
pa rekoh hajde da ubacim i malu provokaciju.

Значи није била шала како си то првобитно тврдио, него провокација.
Џабе Мехо улетао да објашњава како је све била шала.

mac

 • 3
 • Posts: 12.557
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Balkan je zaista kolevka čoveka u Evropi
« Reply #249 on: 29-08-2018, 11:01:53 »
Evo ga avatar bukvalizma i smorstva. Ovde pričam o provokaciji u formi šale. Ista pojava je istovremeno i provokacija i šala.