Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
TEORIJA I PRAKSA / Re: SF JE MRTAV ŽANR
« Last post by scallop on Today at 09:02:29 »
Danas ću ponoviti poslednji pasus prethodnog odeljka. Biće da je mnogo slova odjedno, pa se stisnu.


Dakle, neprimetno, SF motiv kao cilj naučnofantastične literature, postao je sredstvo, alat. Više niko ne objašnjava vremeplove, nego sednu u njega i voze, ne objašnjavaju svetlosne i nadsvetlosne letilice, ne moraju da biraju sazvežđe i planetu na koju će smestiti svoju priču. Ako neko misli da su potencijalni pisci dobili punu slobodu grdno se vara. Neka se seti Ursulinog uslova.

Definicije i klasifikacije

Kad su definicije u pitanju većina onih koji to pokušavaju ne znaju šta je definicija. Verovatno najtačniju definiciju SF postavio je Kembel ili Gernsbak, svejedno. Ona glasi da je SF ono šta on kaže da je SF. Sve priče koje su se našle u njegovom magazinu definitivno jesu SF. Mora da je tako čim je odabrao i objavio, zar ne? Imao sam na raspoloženju još nekoliko kompetitivnih definicija SF, ali ova je najdoslednija.

Definicija se najbolje definiše kao skup, odnosno, područje sa zajedničkim, nedeljivim osobinama. Ko je učio matematiku zna o čemu govorim. Tako ispada da je prvobitna definicija sasvim ispravna. Ako je časopis Amazing Stories (ili onaj drugi) isključivo objavljivao naučnu fantastiku, urednik je sigurno znao šta jeste, a šta nije.

Vreme je iskomplikovalo definicije. Tako da priče tog perioda danas posmatramo kao „tvrdi“ SF, šezdesete godine su ga „omekšale“. Kuriozitet je da u Srbiji danas imamo teoretičara SF koji priznaje samo „tehničku“ fantastiku. Nekako je pogubio informaciju da tehničke nauke nisu jedine nauke. Zapravo, on je suzio početnu definiciju. Određenje koje je ponudila Ursula LeGuin, naizgled je originalno, ali mislim da je još Vels pokazao prstom na isto mesto:

"As soon as the magic trick has been done the whole business of the fantasy writer is to keep everything else human and real. Touches of prosaic detail are imperative and a rigorous adherence to the hypothesis. Any extra fantasy outside the cardinal assumption immediately gives a touch of irresponsible silliness to the invention."
2
FILMOVI / Re: INDI-GO, HERE WE GO-GO-GO-GO!!!
« Last post by ginger toxiqo 2 gafotas on Today at 08:36:58 »
Columbus 2017 HDRip XviD AC3-EVO

http://www.imdb.com/title/tt5990474/
3
An Inconvenient Sequel Truth to Power 2017 HDRip XviD AC3-EVO

http://www.imdb.com/title/tt6322922/
4
FILMOVI / Re: The Asylum... of Cheapo Knock-Offs
« Last post by ginger toxiqo 2 gafotas on Today at 08:31:21 »
Geo-Disaster 2017 HDRip XviD AC3-EVO

http://www.imdb.com/title/tt7204400/
6
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: Bilderi i bilderke...
« Last post by Petronije on Today at 07:28:17 »
Sek... sualno?  :? :?  Pa nismo životinje, pobogu!!!!!!!!
7
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: Bilderi i bilderke...
« Last post by Meho Krljic on Today at 05:33:27 »
Sek... sualno?  :? :?  Pa nismo životinje, pobogu!!!!!!!!
8
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 02:23:45 »
U filmu THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK Marc Webb je posle neuspešnog izleta u svet superherojskog filma pokušao da se vrati onoj formi visokoestetizovane romantične dramedije koja iskoračuje iz indieja u glavni tok, i za to je odabrao skoro pa decenijama hvaljeni scenario Allana Loeba, pisca čiji se kredibilitet sa Black Lista polako kruni filmovima kao što je COLLATERAL BEAUTY.

THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK dolazi iz istog kalupa a to je dobro skrojena melodrama, sa elementima humora ali i patosa u kojoj se sočni dijalozi plasiraju unutar složenog zapleta koji na kraju čini znakovitu celinu.

Ovog puta doduše tu nema “teške” emocije, a nema ni glumačke podele koja je raspoložena da ga nagazi kao u COLLATERAL BEAUTY tako da THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK za početak deluje dosta neobavezno. Jedno je kada je film laid back a sasvim drugo je kada ne uspe da mobiliše gledaoca da mu se ozbiljnije posveti.

Čini mi se da je redukcijom trajanja na 82 dva minuta efektivnog izlaganja i sam Webb pokušao da nekako smanji “gubitke” i da film učini ubitačnijim i bržim, čime je paradoksalno dodatno izbacio sve one “tišine” koje bi akcentovale dramu. Međutim, sličan zahvat je napravio i Frankel u COLLATERAL BEAUTY, dakle radi se možda o nekom “leku” koji iziskuju Loebovi predlošci, ko zna?

THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK nije postavio naročite zahteve pred svoju podelu, i na kraju Jeff Bridges koji dobija “najmasniju” rolu ostaje nešto što ćemo najviše da pamtimo. Ali ta uloga je realno zaista jedan nevažan eksces u Bridgesovom bogatom opusu.

Najduhovitiju stvar o ovom filmu rekao je Edgar Wright kada je izjavio da se BABY DRIVER i THE ONLY LIVING BOY IN NEW YORK dešavaju u istom univerzumu, univerzumu pesama Simona I Garfunkela.

* * / * * * *
9
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 02:09:24 »
6 BELOW: MIRACLE ON THE MOUNTAIN Scotta Waugha je istinita priča o francusko-aeričkom hokejašu Ericu Lamarqueu koji se navukao na drogu i našmrkan otišao na snouborduje u sred oluje. To mu je bio poslednji put da se drogirao ali na kraju ipak nije bio poslednji put da je snoubordovao.

Scott Waugh je krenuo u karijeru dosta snažno, na kraju je režirao i major projekat NEED FOR SPEED ali možemo reći da mu se karijera nije baš primila za razliku od brata Rica Romana Waugha koji nikada nije dobacio do te vrste majora ali pravi mnogo konzistentnije filmove.

U filmu 6 BELOW: MIRACLE ON THE MOUNTAIN Scott Waugh readi ziherašku istinitu priču sa Josh Hartnettom koji je pre petnaest godina bio nadomak superstardoma a sada je suviše karakteran za ortodoksni DTV i kreće se tom nekom neprijatnom ivicom filmova za mali ekran.

Ja volim da gledam Hartnetta, i nadam se da njegov naslednik Taylor Kitsch neće doživeti istu sudbinu, međutim MIRACLE ON THE MOUNTAIN svakako nije film koji će na bilo koji način preokrenuti njegovu karijeru ili ojačati portfolio.

Naime, Eric Lamarque osim toga što se smrzao i preživeo u krajnje neprijatnim uslovima zapravo ništa naročito nije uradio. Ako bismo pokušali da definišemo po čemu je njegova sudbina specifična možemo da kažemo da sreća prati pijance, da je drogirana budala zalutala i preživela nešto što bi svakoga ubilo, i to je manje-više to. Nije on učinio ništa posebno čime je izborio to preživljavanje sem što je očigledno bio jak čovek.

Taj nedostatak neke specifične priče, Scott Waugh ne prevazilazi kroz režiju koja je korektna, dobro koristi lokacije ali se ni tu ne dešava neka naročita magija. Prejednostavno je reći da je za mlak utisak ovog filma smeštena na temperature ispod nule kriv nesrećnik po kom je film snimljen, ali prosto osim solidnog zalaganja ključnih članova ekipa, nema ovde ničeg naročitog.

MIRACLE ON THE MOUNTAIN ipak svakako može naći svoje mesto u televizijskom programu kao rutinski survival true story i to mesto svakako i zaslužuje. Ipak, nije to bilo ono što je bilo neophodno Waughu i Hartnettu.

* * / * * * *
10
RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA... / Re: The Crippled Corner
« Last post by crippled_avenger on Today at 01:56:20 »
Naš milan je uspeo da se plasira na međunarodnu horor scenu i za to zaslužuje čestitke. To je uradio kroz saradnju na filmu u kome značajnu ulogu igra Robert Englund, kultna horor figura iz osamdesetih koja nije izgubila na svojoj potenciji do danas. Mislim da nema ljubitelja horora a koji je usput i filmmejker koji ne bi želeo ovakvu priliku.

U slučaju filma NIGHTWORLD Patricia Vallardesa, milan je ko-scenarista sa Barry Keatingom koga takođe znamo po produkcijama Milana Todorovića, a sve po priči producenta i višedesecnijskog žanrovskog pregaoca Lorisa Curcija.

Ovaj scenario je do sada najzreliji i najcerebralniji milanov tekst koji je ekranizovan. Priča prati penzionisanog američkog policajca, udovca, koji dobija posao da čuva čudnovatu kuću u Sofiji i javlja ako u njoj primeti nešto neobično. Naravno, ispostavlja se da će neobičnog biti koliko hoćeš u kući čiji su vlasnici enigmatični poslodavci, a čiji je savetnik za te neobičnosti Ronert Englund.

Naravno, produkcija je ovde diktirala neke od ključnih paradoksa u pogledu uverljivosti, od postavke glavnog lika pa do dramskog efekta koji donosi sam Englund, ali sama pretnja koja se čuva u kući nije neinventivna i Vallardes se ne može optužiti da ide na cheap thrills, čak naprotiv. Štaviše, Vallaredes izbegava cheap thrills u meri da filmu pomalo i nedostaje strave a naročito njenog fizičkog ispoljavanja.

Ideja sa onim što kuća krije takođe nije nezanimljiva i potencijalno bi se čak mogla i franšizirati što nisam siguran da je film uspeo da osigura svojim plasmanom.

U svakom slučaju, NIGHTWORLD je film koji pokušava da u surovim exploitation uslovima očuva kakvu-takvu “ozbiljnost” i na tom putu je gledljiv. Zato i zaslužuje da fanovi žarna obrate pažnju na njega.

* * / * * * *
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10