ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST => Objavljena dela DOMAĆIH autora => Topic started by: Stipan on 27-09-2013, 17:55:55

Title: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 27-09-2013, 17:55:55

 

 
U izdanju "Nove poetike" pojavio se futuristički akcioni roman neobičnog naziva "Sam, ispod šljive" Stevana Šarčevića i Lazara Janića. Knjiga je završni deo trilogije „Oni su ovde sa nama“ Lazara Janića.

 
(http://i1053.photobucket.com/albums/s474/StipanSevernjak/Objave/Sljiva_Final_zpse23365da.jpg)

 
***

 
CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд

 
821.163.41-31

 
Sam, ispod šljive / Lazar Janić, Stevan
Šarčević. - Beograd : Nova poetika, 2013
(Beograd : Naučna KMD). - 244 str. ; 17 cm. -

 
Tiraž 1.000.

 
ISBN 978-86-6317-032-2

 
COBISS.SR-ID 201008652

 
***

 
Roman Sam, ispod šljive tandema Janić-Šarčević ubedljivo pokazuje zašto su u potpunoj zabludi svi koji smatraju da je vreme naučne fantastike nepovratno minulo. SF žanr i te kako ima još šta da kaže – ovoga puta na srpskom izvorniku...

 
Zoran Živković

 
***

 

 
Radnja romana nas vodi trista godina u budućnost, tačnije u 2311. godinu. Svet je isparčan na nekoliko velikih geopolitičkih celina, među kojima se po izuzetnom blagostanju ističe Evropa, jedinstvena republika naseljena jednim narodom. Njeni stanovnici žive gotovo isključivo u megalopolisima. Čak i ako nisu zaposleni, uživaju visoke apanaže koje im omogućavaju luksuzan život. Poslove koje niko ne želi, obavljaju roboti i dolpengengeri, beslovesna klonirana čovekolika bića upravljana sistemima iz gradova. Negde na granicama Evrope vode se ratovi, o kojima se uglavnom zna preko herojskih saga emitovanih kroz mas-medije, ali to je na margini interesovanja zadovoljnih Evropljana.

 
U tom i takvom svetu, detektiv Milivoj Jovanović dobija zadatak da istraži krađu uređaja za putovanje kroz vreme, ali, takođe, i eliminiše kradljivca, nekadašnjeg agenta Međudimenzionalnog odseka (MDO) Anu Simonović, koja, izvesno, stoji iza zločina. Trag vodi van grada i on izlazi da bi otkrio da je svet mnogo drugačiji od onoga kakvim ga je zamišljao... Da stvari nisu onakve kakvim se izdaju, shvatiće ubrzo i drugi MDO agent, Aleksa Lakić, koji se otiskuje na vremensko putovanje u nameri da zaustavi odbeglu Anu Simonović, s kojom je bio u emotivnoj vezi.

 
Velika jurnjava po vremenskoj osi, jurnjava u realnom vremenu, Kremansko proročanstvo i neočekivana otkrića smenjuju se bez ikakve kontrole. U vrtoglavoj akcionoj priči mešaju se likovi iz različitih epoha tokom gotovo 500 godina, a super-agenti, žrtve genetskih manipulacija i tehnologija budućnosti sukobljavaju se na čvornim vremenskim petljama sadašnjosti i alternativnih budućnosti.

 
Dragoljub Igrošanac

 
***

 
Jeste li leteli po vremenskim nitima tražeći prijatelje i neprijatelje?
Jeste li se seksali sa podatnim klonovima koji su, možda, ljudska bića?
Sigurni ste da je ova sadašnjost vaša, međutim u to veruje i vaša replika u nekoj drugačijoj sadašnjosti. Onda, koji ste to Vi: ovaj, onaj, ili oni tamo treći? Ili, četvrti...?

 
Takva iskustva i saznanja nudi knjiga „Sam, ispod Šljive“ Stevana Šarčevića i Lazara Janića futuristički akcioni roman koji čitaoca ostavlja bez predaha. Ličnosti iz različitih vremena tokom 4-5 vekova, super-agenti, žrtve genetskih manipulacija i tehnologija budučnosti sukobljavaju se na čvornim vremenskim petljama sadašnjosti i alternativnih budućnosti nastalih zato što je Slobodan Milošević uspeo da izbegne rat.

 
Roman čvrste kompozicije, ubrzane radnje i odsečnog, modernog stila koji odmah ulazi u samu srž događanja. Upečatljiva vizija sveta, Evropske unije i Srbije u mogućim budućnostima, nastalim na marginama „Kremanskog proročanstva“.

 
Likove romana definišu ugrađeni implanti i ukrštaji superiornih gena, pojačavajući u njima ljubav i ljubomoru, zavist i osvetoljubljivost, seksualnost i perverznost, ali i neumornu akciju za prevlast na vremenskim čvorištima koja određuju moguće sadašnjosti i različite, zabrinjavajuće budućnosti.

 
Dva autora usaglašenog stila u romanu uzbudljivog, atraktivnog sadržaja i ubrzane radnje, ono što najmanje očekujete pod setno-sentimentalnim naslovom „Sam, ispod šljive“.

 
Milivoj Anđelković

 
***

 
Šta bi bilo kada bi imali mogućnost da promenimo tok stvari? Izmenimo svoju prošlost ili čak tuđu? Kreiramo savršeni svet u kojem je svima lepo, rade samo ono što vole i u kojima uživaju, dok klonovi obavljaju poslove koji drugi ne žele?
Evropa budućnosti  je Republika u kojoj je ujedinjen čitav narod. Svi žive u miru i bogatstvu, ali i u neznanju, tačnije nezainteresovanosti. Odsustvo kapitalista i izvršavanja „prljavih poslova“ dovodi i do odsustva pitanja o stanju stvari i poreklu. Niko se ne pita zašto je sve tako kako je.
Zakavkaska unija, koja se nalazi van zidina savršene utopije, nije ono što se ljudima servira preko vesti.
MDO – Međudimenzionalni odsek, ima zadatak da sačuva takvo stanje. Jer, sa mogućnošću putovanja po vremenu, a samim tim i izmeni istog, opasnost nije zanemariva. Kada Ana Simonović, razočarani klon A klase krade tzv. adapter koji joj dozvoljava da se nađe u vremenu njenog izbora i počini razne zločine, detektiv Milivoj Jovanović dobija zadatak da je likvidira.
Pokušajem da uništi Aleksu Lakića, čoveka u koga je igrom slučaja zaljubljena, ona se u stvari bori protiv svoje strasti. Da bi situacija bila još gora, isti taj Aleksa Lakić, koji je agent MDO-a angažovan je da uništi nju.
Armija protiv jedne žene.
Ljubav, spletke, laži i na sve to davno zaboravljeno proročanstvo, odvešće čitaoca u svet koji alternativnu istoriju pokazuje na malo drugačiji način.
Pridružite se junacima drugoga sveta – drugoga vremena.

 
Andrea Baskin

 
***

 
Nisam mnogo upućena u SF literaturu pa samim tim ne mogu da dajem paralele. Ideja putovanja kroz vreme nije nova (Ž.Vern, A.Klark), a pojavljuje se i u nekim filmovima (Povratak u budućnost, Terminator), ali lepota ideja u umetnosti je baš u njihovoj varijabilnosti. Problem "vremenskog paradoksa" je, bar po meni, originalno u ovom romanu premošten "vremenskim repovima". Iako na kraju pod šljivom Milivoje u razgovoru sa Aleksom shvata da je njegov svet - svet iluzija koju kreiraju "besmrtnici" i da je u toku revolucija, svet stvoren u alternativnoj stvarnosti je svet iz kojeg čitalac teško izlazi. Roman koji navodi na razmišljanje, a po meni je upravo to cilj književnosti.

 
Slavica Mršić Petrović

 
***

 
Stevan Šarčević je domaćim ljubiteljima fantastike poznat uglavnom kao autor nagrađivanih kratkih priča iz domena fantastike. Priče je objavljivao u regionalnim zbornicima, časopisima, elektronskim magazinima i fanzinima. Objavio je zbirku poezije "Na tragu svetlosti" (2013) i zajedno sa piscem Milivojem Anđelkovićem učestvovao u u literarnom projektu "Naseljavanje Viz@ntije".

 
 Lazar Janić je urednik izdavačke kuće "Nova poetika". Do sada je objavio romane: "Kuća obrasla bršljanom" (2011), "Veštičje ludilo" (2012), zbirku priča "Misli očešljane vetrom" (2012) i zbirku pesama "Mirisi mamurnog mora" (2011).

 
***

 
Roman od ponedeljka polako kreće u knjižare: najpre u Plato, Madlenianum i Beopolis, pa u Vulkan i Delfi.

 
U međuvremenu je možete nabaviti kod izdavača:

 
http://argusbooksmagazines.shopmania.biz/kupi/lazar-janic-stevan-sarcevic-sam-ispod-sljive-386183 (http://argusbooksmagazines.shopmania.biz/kupi/lazar-janic-stevan-sarcevic-sam-ispod-sljive-386183)

 

 
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 27-09-2013, 23:23:45
Ti si video ovu knjigu' Imao je u rukama?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 04:51:06
Heh... Na putu je. Trebalo bi da je omirišem u ponedeljak.
Svi kojima sam je obećao treba da očekuju da ću je poslati najkasnije u utorak.

Štamparija je obavila posao, knjiga je na lageru izdavača.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 28-09-2013, 10:09:55
Dakle, ti nisi video fizički primerak knjige?
Nemaš ni fotografiju a kamoli materijalni dokaz da knjiga postoji?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 10:17:37
Celokupan tiraž je isporučen u Zemunu, a moji primerci su predati na poštu i zbog vikenda će stići tek u ponedeljak. Što bre toliko sitničariš?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Anomander Rejk on 28-09-2013, 10:45:33
Dakle, sad je i zvanično.
Na stranu naši sukobi i ostalo, znam koliko si dugo ovo čekao i želeo, pa ću ti čestitati na objavljivanju romana.
Drago mi je da si uspeo ostvariti ono što si želeo.

Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 10:47:55
Hvala.
Ne trebaju nam sukobi, zapamtiću ti ovo.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Karl Rosman on 28-09-2013, 10:54:06
Boban se verovatno vodi onom: "veruj keru, ne veruj svaleru", pa ceka potvrdu od druge polovine.  xrofl

Stipe, cestitke i od mene.  xwink2
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 11:05:07
Boban je Boban, a što se tiče druge polovine, ja bih najviše voleo da se još neko vreme ovde ne oglašava...

Hvala.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: saturnica on 28-09-2013, 11:22:22
Stipe, pridruzujem se ostalim cestitarima!  xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 11:24:25
Saturnice: xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: hidden on 28-09-2013, 11:37:09
Čestitam ti na istrajnosti i obavljenom poslu. Šta god da laprdamo, čitaoci su ti koji odlučuju šta je dobro. Ostaje samo da ti poželim puno sreće, pa da dogodine zajebeš kolaboracije i objaviš nešto samostalno.  xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 11:40:51
Bože!!! Jesam li ja još uvek na Sagiti? 

Pa... Hvala...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Džek on 28-09-2013, 11:52:49
Ajde, na stranu šta je između korica šljivika, imaš i moje čestitke.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 11:55:26
E, pa ja ovo sanjam!
DŽEK?!

Hvala...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: SuperSynthetic on 28-09-2013, 12:45:37

 Respect bro.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Loni on 28-09-2013, 12:52:29
   Iako sam prelomio da jedno vreme batalim fantastiku i pozabavim se pisanjem komičnog romana, ovo ću kupiti.
   Nadam se da ima u knjižarama po Banovom Brdu i okolini.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 13:38:46
Sitetik - nadam se da si ti sledeći.

Loni - Ne znam raspored knjižara po Beogradu. Dao sam spisak knjižarskih lanaca koji će distribuirati knjigu, ali prodaja počinje tek od iduće nedelje.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Coffin Annal on 28-09-2013, 14:40:56
Cestitke i od mene, Stipane. Znam da sam ruzno obecavao na nekom drugom topiku, ali ovo sto ste ukoricili ne mora da trpi! Puno srece obojici & uzdravlje!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 16:06:51
Pa svaka svađa jednom može i treba da se završi.
Nadam se da će sa ovim i naša.

Hvala.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: ALEKSIJE D. on 28-09-2013, 16:15:55
Nek ti je sa srećom ovaj prvi. Za drugi javi...
Mislim na roman.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 16:22:32
Hahhah, Aleksije! Pa ti si bio među prvima koji su za Šljivu saznali.
A što se drugog tiče, odmah za onim tvojim...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Kimura on 28-09-2013, 16:43:04
Bože!!! Jesam li ja još uvek na Sagiti? 

Na jednom od boljih topika.
Čestitam!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-09-2013, 16:56:49
Kimura, pa zar i ti?

Hvala...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Kimura on 28-09-2013, 20:33:47
Grešiš dušu, ja sve vreme navijam za tebe.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Meho Krljic on 28-09-2013, 22:51:35
Stipane, ti malo malo pa nešto izdaš  :lol:  Čestitamo.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: .... on 29-09-2013, 00:13:28
stipe, cestitke i od mene. drago mi je da je netko sa sagite i uspjeo.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 29-09-2013, 02:57:58
E ljudi... Pa ja sam očekivao... Ma, nema veze...

Hvala...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 29-09-2013, 09:43:52
ok... dosta je bilo zajebancije, ajmo sad šta ko stvarno misli o ovome...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Kimura on 29-09-2013, 10:32:17
To ne može dok se ne pročita.
Za sad : drago mi je da se piše i objavljuje. Drago mi je zbog Stipana, pošto mu objavljivanje toliko znači.
Istina, teško mi je da zamislim zajedničko pisanje romana. To ti je, da izvineš, kao da delite ljubavnicu ili još gore.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 02-10-2013, 20:05:09

(http://img823.imageshack.us/img823/5313/p8i8.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/823/p8i8.jpg/)


Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: saturnica on 02-10-2013, 20:45:52
Bogami lijepa reklama za "Sam ispod šljive"

Jel to šljivovica u ruci? :)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 02-10-2013, 20:55:49
Misliš, sam iza šljive? Tullamore Dew.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 03-10-2013, 04:03:32
Scallope, ljutio se ti ili ne - ovu fotku ima da zloupotrebljavam do besvesti!

Hvala i u zdravlje!!!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Karl Rosman on 03-10-2013, 08:13:05
Misliš, sam iza šljive?

 :lol:
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Kimura on 03-10-2013, 08:32:43
Da li me moje oko vara ili je to u pozadini zaista ''Oko za drugi svet''?
Stipane, drži se!  :evil:
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 03-10-2013, 08:36:59
Nije mi lako, Kimura, sad je biti ili ne biti!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: varvarin on 03-10-2013, 13:31:35
Tullamore Dew?
Uz tu knjigu, mislim,  više ide klekovača...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 03-10-2013, 13:38:48
Nabavi knjigu, pa proveri. :-|
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Plut on 03-10-2013, 19:31:59
Da li me moje oko vara ili je to u pozadini zaista ''Oko za drugi svet''?

Jes' vala! e sad, pitanje je šta radi tako blizu. Nešto se proveravalo, poredilo? Hm...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Hrundi V. Bakshi on 04-10-2013, 12:54:54
Kolega sa radionice, moje iskrene čestitke.
Moram da primetim da mi se naslov romana ni malo ne sviđa, o dobrim naslovima smo raspravljali, složili se da su oni važni koliko i sam tekst, a ovaj je potpuno, čak ako se uzmu u obzir i konotacije na izvesno proročanstvo, nezgrapan.
Inače, šljiva je baš baš... imamo šljivovicu, džem od šljiva, knedle sa šljivama, suve šljive, slatko od šljiva, šljivike i livade, Ep o šljivamešu, šljivijadu, šljivu na oku...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 04-10-2013, 16:38:50
Hvala za čestitke, pa i za prvu relativno zvaničnu kritiku.
Šta znam, meni se naslov baš dopada.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 05-10-2013, 01:29:20
Hvala svima na čestitkama (iako nisu upućene meni, nego Stipanu, uživam u njima skoro koliko i on!)
Oko naslova. Znate kako kažu, zovi me kako hoćeš, samo me nemoj razbiti... Ipak, naslov u potpunosti odgovara sadržaju knjige. Onaj ko je isčita do zadnjeg reda, znaće zašto je baš takav morao biti...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 05-10-2013, 05:23:35


(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1375670_404494606343691_1164080461_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 08-10-2013, 19:28:33
KOMENTAR ČITAOCA:

Boris Mišić

Pozdrav. Pročitao sam roman, neću ipak ostavljati utisak na Sagiti. Neprincipijelno mi je da navodim samo pozitivne stvari, a prećutim ono što ne valja, a s druge strane, ne bih da nekog javno potkopavam. Da ste iz establišmenta, već slavnih i poznatih pisaca onda bi kritikovao javno bez ustručavanja, ovako ne bih. Ono što je dobro u romanu jeste pitkost i čitljivost-dinamičan je i svakako nije dosadan. Svidela mi se teorija sa vremenskim repovima i onim ispravljanjem prošlosti. Međutim, imao sam dosta problema sa tekstom. Po mom mišljenju, bilo bi bolje da se skoncentrisalo isključivo na Lakiće i Simeunoviće, uz naznake i nagoveštaja kako društvo funkcioniše u budućnosti, a da se izbegne priča o Miloševiću, Bejkeru, EU, Srbima pod jednom šljivom i sl., jer to banalizuje priču. Likovi su mi nedovoljno motivisani, deluje mi kao da nije uspešno odrađena karakterizacija. Ima nekih detalja koje bih izbacio-recimo pripuštanje psa da napastvuje Anu...nema nikakvu funkciju u priču, osim da izazove šok ili gađenje kod čitaoca. Ne mogu se sad setiti svih detalja, ali čini mi se da je u mnogome ispušten urednički zahvat...da ti ne ispadne da pametujem, i meni je on itekako potreban, potreban je i priznatim i poznatim piscima a kamoli nama. Eto, najiskrenije, ne umem da ulepšam niti okolišam. Naravno, ovo je samo moj subjektivni utisak. Nadam se da ćete dobro proći kod publike.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 08-10-2013, 19:31:05
KOMENTAR ČITAOCA:

Dimitrijevic Angelina

Lazare,niste sami !!! Ti i Steva ste postavili nešro na papir, vredno čitanja. Pročitala sam u jednom dahu,ovu divnu knjigu.I znala sam tačno kome je pripala sadašnjost a kome budučnost. Stil i boja i ako vas lično ne poznajem su prisutni u maštovito sastavljenom mozaiku vremena. Sve čestitke...nadam se nastavku ...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 08-10-2013, 19:33:29
KOMENTAR ČITAOCA:

Slavica Mršić Petrović

Evo pročitala sam "Sam, ispod šljive" pa rekoh da dam svoje mišljenje. Nisam mnogo upućena u SF literaturu pa samim tim ne mogu da dajem paralele. Ideja putovanja kroz vreme nije nova (Ž.Vern, A.Klark) a pojavljuje se i u nekim filmovima (Povratak u budućnost, Terminator) ali lepota ideja u umetnosti je baš u njihovoj varijabilnosti. Problem "vremenskog paradoksa"je, bar po meni, originalno u vašem romanu premošten "vremenskim repovima". I iako na kraju pod šljivom Milivoje u razgovoru sa Aleksom shvata da je njegov svet - svet iluzija koju kreiraju "besmrtnici" i da je u toku revolucija, svet koji ste stvorili u alternativnoj stvarnosti je svet iz kojeg čitalac teško izlazi. Roman koji navodi na razmišljanje, a po meni je upravo to cilj književnosti.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 08-10-2013, 19:36:51
REAKCIJE NA "ŠLJIVU"

3001. Srbi, veliki kolonizatori kulture, upadaju u poslednju dobro branjenu biblioteku. Među delima kraljeva, filozofa, kuvara, gerilci nalaze svoj Sveti gral, "Roman koji zaslužujem". Pisci su Lazar Janić i Stevan Šarčević. Nakon paljenja bibliotekara na lomači, gerilci odlaze sa plenom. Roman će čitati deci svoje dece, podvlačiti rečenice i razmišljati o idejama iznetim u delu, lepoti jedne duše koja se nije trošila na besciljnost. Jedan od vođa gerilskog pokreta, Živanović Živanović priđe prvoj šljivi iz drvoreda nad rovom ispred biblioteke. Živanović se popiškio na šljivu. Imao je dobar razlog u rukama. Ne taj razlog. Držao je knjigu koju će večeras čitati svom detetu. Pogledao je šljivu. - Kad bi se sve isekle za nešto ovako dobro, naučili bi da se borimo u vakuumu.

Miloš Živanović
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 15-10-2013, 03:49:58

Promocija knjige održaće se u subotu, 26.10. u 15 sati na 58. Međunarodnom sajmu knjiga, u hali 4, na štandu “Nove poetike”.
Svi ste pozvani!!!

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1010856_352438171557097_1195683207_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: hidden on 15-10-2013, 09:59:19
Jel to kancelarija za KiM ima svoj štand? Sve uz Delfi i Vulkan....
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 15-10-2013, 10:54:18


Jel to kancelarija za KiM ima svoj štand? Sve uz Delfi i Vulkan....

Pa da. Vlada Srbije, Vulkan, Delfi, Nova Poetika...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 17-10-2013, 05:18:07
A sad evo i zvanično - eno nas u subotnjem delu programa!!!


(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1395900_361445667323014_138864467_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 20-10-2013, 06:44:39
Mesto promocije izgledaće ovako: Štand "Nove Poetike":

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1377157_362656570535257_40837435_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 21-10-2013, 03:59:50

A evo i Marčelo sa “Šljivom” u rukama!
Osim njega na fotkama su Milan Ignjatović, duo moderato i Nikola Šipetić, a scena je štand “Nove Poetike”.


(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1379697_10202333208234265_1510665754_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 22-10-2013, 08:39:30
Roman "Sam, pod šljivom" može na sajmu da se nabavi po promotivnoj ceni od 500 dinara.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 28-10-2013, 00:19:53
Sticajem čudnih okolnosti postao sam vlasnik jednog primerka ove knjige.
Pokušao sam i da čitam. U normalnim situacijama ovakav tekst bih bacio nakon jedne ili dve rečenice, ako bih uopšte i čitao nešto prelomljeno na ovako amaterski način (kao radničke novine osamdesetih) ali sam zbog predistorije izdržao desetak... nasumice, gde god se otvori knjiga, naleće se na beskrajno patetične podosnovnoškolsko patetično i nadasve patetično pisanje.
Predložio sam da izdavačka kuća promeni naziv u NOVA PATETIKA.
Besmislene, gotovo nasumice nabacane reči koje izazivaju samo nagon za povraćanjem.
Svako kome se ovo dopalo slobodno može da mi se obrati da mu izdam potvrdu o mentalnoj zaostalosti maksimalnog intenziteta.
Dakle, potpuni užas na svim zamislivim nivoima...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: .... on 28-10-2013, 02:58:38
Ako je tako, roman vrišti za ilustriranom varijantom. Predlažem onog sa muškobanjastim junakinjama, Kerca. :)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 01-11-2013, 16:42:59
Priznajem da je mišljenje Big Bossa o tih nasumično pročitanih na desetak mesta, opet nasumično otvorenih strana, relevantno, to jest, da je zbog brzine izmene radnje zaista i dobio nagon za povraćanjem. Uleteo je nepripremljen u vremenski tobogan, i drago mi je da je iz njega izašao čitav... Ali, takođe, za tako kratko vreme, on je uspeo da sagleda više slojeva priče, video je užas, video je patetiku, video je odlično i psihološke profile autora, junaka, pa čak i budućih čitalaca! Zaista, višeslojna multidimenzionalna priča, koja u čitaocu izaziva različita osećanja, porive, strah, ljubav, mržnju, zavist, baš kako ih imaju i sami junaci...  xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 02-11-2013, 17:28:48
9. novembra 2013 godine u 18 časova u organizaciji udruženja građana „SEĆANJE NA NEKOG“,  Iz Banatskog Aranđelova održaće se književno veče u nizu na kome će se predstaviti romani „Sam ispod šljive“ (Lazar Janić, Stevan Šarčević) i  „Priča o lala Lazi i njegovom salašu“ (Angelina Dimitrijević). Kao gosti pojaviće se „Veseli Banaćani“ kulturno umetničko društvo iz Zrenjanina.

Ako se neko nađe u blizini radovaće me da ga tamo vidim. Književno veče će se održati u Svečanoj Sali, Banatsko Aranđelovo, Partizanska br. 56
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Mandragora Dragon on 05-11-2013, 15:39:28
Kasnim, ali čestitam i ja. Pre svega na objavljivanju, pa dalje. Pročitao sam neko parče teksta i bilo je puno finog tabanja.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 05-11-2013, 17:37:23
Hvala Mandragora...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 08-11-2013, 12:45:01
http://www.art-anima.com/index.php/32-vesti/promocije-i-predavanja/2254-nova-promocija-sf-romana-sam-ispod-sljive (http://www.art-anima.com/index.php/32-vesti/promocije-i-predavanja/2254-nova-promocija-sf-romana-sam-ispod-sljive)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 11-11-2013, 09:00:02
Ako nekog zanima snimak sa promocije na beogradskom sajmu knjiga, može ga pronaći ovde:

http://stipansevernjak.blogspot.com/2013/11/sajam-knjiga-pod-sljivom.html (http://stipansevernjak.blogspot.com/2013/11/sajam-knjiga-pod-sljivom.html)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 12-11-2013, 03:15:22
Layanich sam ja, bre... Lajanić! Bezazleno je sve što lajem, ozbiljno je samo ono kad odćutim!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 12-11-2013, 05:31:16
Hahhah, Layanich is back! Nego, ovako je izgledala promocija romana "Sam ispod šljive" u Novom Aranđelovu. Umesto komentara preneću reči Milice Joksimović:
"Nemam dovoljno lepih reči da opišem jučerašnji dan. Od toga kako su nas domaćini dočekali, preko načina kako su organizovali promociju, zatim saznanja šta Angelina sve radi i čime se bavi, koliko je plemenita i divna, pa onda samo mesto i njegovi stanovnici, a najzad vreme provedeno posle promocije.
Sve zajedno: jedan zaista redak i predivan dan. Da ne zaboravim da spomenem KUD „VESELI BANAĆANI“ koji je svojom pesmom još više doprineo ovoj promociji.
Jednostavno.... nemam reči. Hvala Angelini, njenom suprugu, bratu i svima ostalima koji su doprineli da bude tako kako je bilo."
 (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/969230_687007831309990_1029276822_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1457514_10202468772263928_819594108_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1450081_10202468777144050_1861789322_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1468626_10202468783304204_1938870933_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1452059_10202468788424332_953250645_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/534367_10202468790144375_1484157602_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/996643_10202468792464433_662189783_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1395810_10202468793184451_1397204445_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1456697_10202468796104524_1338967731_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/999301_10202468796984546_295238910_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1392004_10202468809184851_1269009340_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1459818_10202468810264878_1747524253_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1394316_10202468822785191_1835824471_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1469834_10202468784904244_1220128759_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1455186_687007111310062_451861786_n.jpg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 17-11-2013, 19:23:05
Nekad sam tako bezobrazan, sirov i brutalan, to nisam ja, ali to me opušta... Nekad sam takva seljačina... Nisam uvek, ali sam često... Kad pričam o tamo njima, odjednom sam pun rdje i otrova! Neću o njima, bojim se, neću sav otrov izbaciti, ostaće ga u meni, otrovaću nevine.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 17-11-2013, 21:11:28
Jel' ova lepota neki citat iz knjige?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 17-11-2013, 22:36:01
A zašto? Zar je svaka moja misao, knjizi primerena?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 17-11-2013, 22:42:47
Kao da jeste.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 26-11-2013, 10:16:36
Nemam trenutno ništa pametno replicirati, ali, ko velim, da bar podignem ovaj topik na više mesto, u nadi da će nekog to zaintrigirati (razbesneti)  :)  Najbolje funkcionišem u interakciji sa neistomišljenicima  xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 10:43:20
Si shvatio da se to ne radi s močugu? Evo predloga za nastavak: "Sam ispod šljivovice". xdrinka
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 26-11-2013, 10:58:29
Ma da, kad god mi ponestane litra, ja gledam onu tvoju sliku, i mislim, kakva li je ova, baš bih je probao  xrotaeye
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 11:16:19
Znam kako je to. Nama bili Grci nedelju dana i sve presušilo. Čak i Stipanova koju sam doterao u čudesnu grejfrutovaču burgund boje (da mi se složi sa kuhinjom). Šta mogu, doterivanje mi ide od ruke.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 26-11-2013, 11:19:28
Kako sad grejfrutovaču burgund boje? Ta grejpfruta ni videla nije!!!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 11:22:23
Izvini, Stipane, ti znaš šta si doneo, a ja znam šta sam popio. Bio sam joj urednik.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 26-11-2013, 11:23:14
I to što kažeš. Urednici su čudesna sorta.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 26-11-2013, 11:40:30
Bila čudesna, sad istrebljena... kao požegače u šljivi  :wink:
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 11:49:54
Mnogo ste mi pitomi. Ima na ovom forumu urednika kao pekara u Beogradu. Bar se tako deklarišu. Nabavite nekoliko. Na veliko su jeftiniji.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Josephine on 26-11-2013, 23:37:44
Gušite.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 23:43:09
Evo, javlja vam se jedna urednica.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Josephine on 26-11-2013, 23:46:27
Gušite. Plus, ova izjava odaje vašu prodaju dupeta. Jer sarađivali ste sa mnom na tom uređivanju, no tada ništa niste rekli. Tipično za prodana dupeta. :)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 26-11-2013, 23:54:19
Ma, rekao sam. Bobanu da mora da te ubaci u tim jer si zaslužila, iako je on bio protiv. I nekim drugim da ne napuštaju tim jer si ti u njemu. Šta ćeš, mora da budem na tvojoj strani. I sada sam. Ne prodajem te, ni slučajno.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Josephine on 26-11-2013, 23:56:36
Vi ste uvek i isključivo samo na svojoj strani. :)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 27-11-2013, 00:01:05
Taman posla. Ja sam filantrop. Na strani slabih i nejakih. Robin Hud, takoreći.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Josephine on 27-11-2013, 00:06:00
Pa upravo zato što ste uvek na strani slabih i nejakih, vi ste uvek na svojoj strani. :) Logično.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 27-11-2013, 00:09:42
Dobra ti je logika. Jel' si i to studirala i masterisala?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Josephine on 27-11-2013, 00:10:50
Ne. Do tog zaključka došla sam samo posmatranjem vašeg ponašanja. :)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 27-11-2013, 00:17:11
Sad si i psiholog? Multitasking ekspert. Zato si bila protiv onih istraživača psihologa.


Neka, bar punimo Stipan/Lajanić topik. To su i tražili, samo onaj drugi nije imao inspiracije.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 27-11-2013, 05:50:13
Eto šta napravi litra grejfrutovače burgund boje...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 28-11-2013, 10:25:05
Kako ovde niko nema ništa da izjavi o "Šljivi", evo jednog komentara sa "Krstarice":

"Jednom…..možda…čak i vrlo verovatno,  i bude ostvaren ovakav scenario  budućnosti kakav su opisali Lazar Janić I Stevan Šarčević u romanu “Sam, ispod šljive”. Kažem vrlo verovatno, jer se upravo, na ovom evropskom tlu, dešavaju neke stvari, javne i tajne, koje vrše selekciju naroda po raznim osnovama. Pripreme za budućnost su uvek dalekosežne, temeljne i jako dugo traju, tako da liče na istoriju napisanu nevidljivim rukama pojedinaca. Podela sveta je budućnost koju ne mogu izbeći ni Srbi.

Lepo napisano štivo. Jednostavnost rečenica je odličan način da se opišu dogadjanja i akcije koje našem sadašnjem umu nisu poznate. počev od tehnike, pa preko umne i psiho aktivnosti aktera iz vremena pređašnjeg i vremena budućeg.
Čitanje mi je otežavalo mestimično teško praćenje radnje, prvenstveno jer se ona vrlo brzo i vrlo često prebacuje iz jednog vremena u drugo. Osećala sam se kao ping-pong loptica trčeći umom i okicama par vekova nazad i napred po vremenskim nitima hahaha Likova je podosta, akcije takodje, i ovo svakako nije roman koji je dosadan. Glavni junak, nosi isto ime u svim vremenima, što je u skladu sa temom romana, kloniranje pripadnika superiornih loza (u ovom slučaju to je srpska loza), ali ne kao vladajućih pojedinaca, već kao izvršitelja nevidljivom rukom napisanih naredbi. Ipak, i to je malo otežavajuća čitalačka okolnost, ali svakako tera um na akciju…zar to i nije suština SF romana?

“Srba će ostati koliko za pod jednu šljivu” pročitaše iz stare, vekovima švercovane knjižice iz sela Kremna, dva različita, iz lažne udobnosti pomerena Srbina, sedeći ispod GMO šljive. Samo im je falio miris i ukus požegača….ali to je bilo na nekoj drugoj vremenskoj niti. Istorija ide dalje, nevidljivim rukama pojedinaca ispisana.

Dakle, ko želi da sazna šta će biti u glavnim crtama sa svetom, po vrlo logičnom sledu sadašnjih događanja, preporučujem da pročita roman "Sam ispod šljive"…..ko zna, možda se i nadjemo nekad na nekoj vremenskoj niti.;)

                                                                                                                     LJILJA MMM "

http://forum.krstarica.com/entry.php/37330-Sam-ispod-%C5%A1ljive-Argus?bt=249586#comment249586 (http://forum.krstarica.com/entry.php/37330-Sam-ispod-%C5%A1ljive-Argus?bt=249586#comment249586)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 30-11-2013, 07:35:19
Dakle, već se i na Amazonu pojavilo piratsko izdanje "Šljive".
Kogod da ga je postavio, čak je i imena pomešao!


"Sam, ispod sljive Paperback – January 1, 2013
by Lazar; Sarcevic, Stevan Janic (Author)"

http://www.amazon.com/ispod-sljive-Lazar-Sarcevic-Stevan/dp/B00GVX13Z6/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1385788646&sr=1-6 (http://www.amazon.com/ispod-sljive-Lazar-Sarcevic-Stevan/dp/B00GVX13Z6/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1385788646&sr=1-6)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Lord Kufer on 30-11-2013, 13:04:54
Ne mora da znači da je piratsko. Ako bude potražnje, ponuđač će kupiti od tebe za 2 dolara i prodati je za 30  xcheers
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 30-11-2013, 13:13:02
Ne znam, to je za mene baš bilo iznenađenje. Niti sam ja dao knjigu na Amazon, niti Nova Poetika.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Albedo 0 on 30-11-2013, 13:47:56
šta ti je tu čudno, preprodaju ljudi sve i svašta, što ne bi i ovo

inače, jel to na koricama piše ''Jeste li se seksali''? LOL
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: scallop on 30-11-2013, 14:02:09
Piše.  xrofl xrofl xrofl
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 30-11-2013, 16:26:38
Što ne bi pisalo? Da nije bilo seksanja, teško da bi iko od nas hodio zemaljskom kuglom...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Albedo 0 on 30-11-2013, 17:38:29
a i pomaže tvom imidžu seks manijaka! 8-)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 30-11-2013, 19:45:20
Kako bi to rekli rokeri: Sex & drugs & rock'n'roll...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 11-12-2013, 12:00:16
Dakle, u trci smo. Jest da smo poslednji na listi, ali maraton je duga trka.

У трку за НИН-ову награду за најбољи роман у 2013. до сада је приспело 133 књиге од којих је девет дисквалификовано због неиспуњених критеријума.

...

 Лазар Јанић, Стеван Шарчевић, Сам, испод шљиве (Нова Поетика).


http://networkedblogs.com/ROvVC (http://networkedblogs.com/ROvVC)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 14-01-2014, 18:25:48
Evo, da svečano objavim! Ako ste u belom svetu, ipak možete doći do svog štampanog primerka knjige "Sam, ispod šljive" sa Amazona, i to ne za 40, nego za 9.99$  :wink:  Prvi kupci imaju i popust, bagatela, samo 8.94$...


http://www.amazon.com/ispod-sljive-ovde-nama-Serbian/dp/1494997797/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1389716311&sr=1-1 (http://www.amazon.com/ispod-sljive-ovde-nama-Serbian/dp/1494997797/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1389716311&sr=1-1)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 12-02-2014, 23:25:02
Kupite trilogiju "Oni su ovde, sa nama" preko Amazona


http://lazarjanic.wix.com/argusbooksmagazines#!gallery/cfvg (http://lazarjanic.wix.com/argusbooksmagazines#!gallery/cfvg)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 13-02-2014, 22:30:59
Zašto, nema više u našim knjižarama?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 14-02-2014, 10:09:35
U stvari ima...

(http://i1053.photobucket.com/albums/s474/StipanSevernjak/Knjizara/1623782_10201869636876533_1607651236_n_zpsb69ce792.jpg) (http://s1053.photobucket.com/user/StipanSevernjak/media/Knjizara/1623782_10201869636876533_1607651236_n_zpsb69ce792.jpg.html)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Mica Milovanovic on 14-02-2014, 10:40:57
Gde to ima u Beogradu da se kupi?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 14-02-2014, 11:17:20
Delfi, SKC, Kralja Milana 48

Vulkan, Sremska 2

Dobra knjiga, Maksima Gorkog 137, Novi Beograd
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 01-04-2014, 21:12:42
Šljiva je čudo. Manifestuje se se u više stanja. Sveža je samo u jednom vremenskom periodu, u kasno leto i ranu jesen. Tad se može ubrati sa drveta, a ograničen broj ljudi može sesti u hlad ispod. Pravilo je, da što je plod krupniji, drvo je patuljastije. Nema tu mnogo hlada. Suva se pakuje u malim količinama i prodaje širom sveta. Tečna je najsuperiornija: što se više konzumira, čoveku daje više samopouzdanja. Tad niko lepši, pametniji ni jači od njega! Zadnja manifestacije često se ogleda na licu, ispod oka. Ona se najponosnije nosi, i o njoj se dugo pripoveda... E, Srbijo, među šljivama! Pa, nećeš valjda među knjigama!?  xdrinka
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Mica Milovanovic on 01-04-2014, 22:37:41
A možda da unajmite Ghoula da vam radi marketing?
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Ghoul on 01-04-2014, 22:45:32
koješta.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 05-04-2014, 12:42:52
Sam, ispod šljive na Amazonu i u kindle varijanti...


http://www.amazon.com/dp/B00JH82338 (http://www.amazon.com/dp/B00JH82338)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Loni on 15-04-2014, 10:18:38
Noćas završio!  :wink:

Utisci su vrlo pomešani. Ulgavnom pozitivni.
Ono šta je sigurno je da je reč o vrlo, vrlo komplekson romanu.

Sigurno je da su autori vrlo talentovani i maštoviti i da umeju mnogo da pruže čitaocu.
Samo pisanje udvoje je veliki poduhvat. Retko kad to ispadne savršeno. Koliko god da je dupla mašta prednost, toliko može i da odmogne.

Mene koje mi padaju na pamet su te da sam više uživao u konkretnim delovima nego u celini.
Vrlo jak deo mi je susret Alekse iz budućnosti sa Slobodanom miloševićem. Taj dijalog me je vrlo nasmejao i zabavio.
Izuzetan deo bi je i lezbo seks Anđele kao i seks sa životinjom.
Opisi, metafore i poređenja vrlo su vešti. Neki stvarno obaraju s nogu.
Nasuprot njima postoje i delovi koji kao da su jednostavno prepričani i tako zbrzani.
Ovo je inače fenomen i kod svetski poznatih pisaca.
Neki delovi fantastični, drugi zbrzano-prepričani.

Ipak delo ima i dosta mana. Čini mi se da je tako kompleksan koncept morao da ima drugačiji pristup.
Mnogo toga je samo zagrebano, likovi uvedeni, ali ne i zaokruženi niti sa jasnom svrhom.
Mnogo toga je i teško pratiti.

Ne isključujem da je problem u samom čitaocu. Moguće da ja nisam bio ni dovoljno skoncentrisan svaki put kad
sam uzimao knjigu u ruke, ali mi se čini da je imenovanje različitih junaka istom imenom samo s različitim nadimcima
(Jedan Aleksa Lakić je Laki, drugi je Omega) doprinosi nepotrebnoj komplikaciji.
Tu su i dve Magdalene s različitim prezimenima (Simonović i Ranitijević) a i Ana se takođe preziva Simonović.

Neke od porodice su brojne. Previše je likova, a većina njih nisu naročito potrebni.
O nekima se pak previše priča (Magdalena), a nisu toliko bitni.

Roman na mene ostavlja utisak mozaika čiji su pojedinačni kamenčići savršeni u boji i kvalitetu, ali koji je mogao biti veštije sklopljen.

Autori su u svakom slučaju profesionalci pa ću rado pratiti i dalje njihov rad.
(Šarčevićeveva dela znam od ranije. Janić mi je novi momenat  :wink: )
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Loni on 15-04-2014, 11:02:24
A sad bih izdvojio jezičke bravure koje su vredne pamćenja...

- Uvio je u sedam vokabularnih oblandi
- Imao je bradu na kojoj su se gnezdili ostaci doručka
- Sedeo je ko da mu je kopriva pod guzicom
- Gubio se po zamamnim obrisima i dvosmislenim osmesima
- Ljubio ju je kao da dušu želi da joj ukrade
- Pomerala se poput lahora stvarajući u njemu besnu i neopozivu plimu
- Trebalo je stvoriti samostalni svet koji je neće usisati u sopstvene bezdane.
- Sisala sam joj bradavice kao novorođenče
- Bila je i slana i kiselkasta i slatka. Sve u isti mah. Otvorena poput knjige.
- Bili su to blagi ugziri. Tek da bi je primorao da se pomera prema njegovim potrebama (opis seksa sa psom)

- U prostoriju stupi žena nalik buldogu u vikoplast opremi
- Velika je to loza. Puno ogranaka. Mnogo pupoljaka
- Glas mu je najviše podsećao na brednanje pospanog grizlija
- Sveštenikove se crte pregrupisaše u savršeni prototip zabrinutog učitelja
- Uspavana kao rimska statua
- bela jj se haljina rascvetala u krvavi cvet
- Kod kreiranja njenih gena sve je naštelovano na maksimum


- Vreme je preskočilo petlju i ustalilo se na novoj niti
- Oblaci su se suludo kovitlali tvoreći konfuznu stihiju rumenožutih preliva
- Imao je lice kao da su ga remasterovali za filmski spektakl
- Lepa kao lasica u kokošinjcu
- Shvatio sam da smo lice i naličje istog ogledala

- Nije to proizvodnja pašteta sa povrćem pa da ga izvode kako im se ćefne.
- Da mu je rekao da je zemlja ravna ploča, lakše bi mu poverovao.
 
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Loni on 15-04-2014, 11:11:03
Još jedna mana koju sam se setio, a više nemam prava da ispravim prvi post je ubacivanje vampirice.

- Ti ćeš Aleksa biti naš nož koji će doneti mir Magdaleni Simonović - nastavila je Magda (Opet slična imena: Magda - Magdalena kao Hose Arkadio i Hose Arkadio Beundija).

U romanu koji je koncipiran kao SF uvođenje vampira je autogol.
Ono neutrališe pro-realistično stanovište koje se u naučno fantastičnom delu postavlja kao preduslov.
Bilo bi to isto kao da na slatku tortu naseckamo luka ili prelijemo kečapom. 

Nije mi bilo jasno ni šta je Urus Major na kojoj postoji bolnica. (Sumnjam da je čovečanstvo naselilo to zvezdano sazvežđe).

Kod kompleksnih romana mora se paziti da se ne ubaci sve i svašta.

No da ne nastavljam više sa manama. Gorenavedene genijalne rečenice dovoljan su kvalitet za preporuku pa makar druge stvari i ne funkcionisale besprekorno.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 15-04-2014, 11:16:04
Nije da se bunim, naprotiv zahvalan sam za osvrt, samo lokacija koju pominješ je realna lokacija i nalazi se u Azerbejdžanu.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 15-04-2014, 14:15:09
Kad autor naknadno objašnjava šta je mislio kad je pisao pojedine delove knjige, to je samo znak njegove neuspešnosti da radnjom dovoljno razjasni čitaocu nedoumice. Zato ja sad ne bih trebao ništa objašnjavati, i neću, osim samo jednog detalja, naime, da u romanu zaista ni nema vampirica, nego je reč o veštičjem kultu. Ali, ovo objašnjenje skriveno je možda na nekom drugom od raznobojnih kamenčića koji čine tkivo romana, kako je to lepo definisao Loni, ili je ostalo na nekoj od paralelnih niti vremenske petlje, na kojima bivstvuju ti paralelni junaci istih imena, ali različitih nadimaka... Ostalo je na tim paralelnim nitima još mnogo ovde samo zagrebanih priča, nedovoljno objašnjenih događaja, likova samo pomenitih, možda bitnih, možda nebitnih, ostala su, na kraju krajeva i prva dva romana trilogije, „Kuća obrasla bršljanom“ i „Veštičje ludilo“...
U svakom slučaju, hvala Loniju što se upustio u jedan stvarno mukotrpan posao, da pročita „Sam, ispod šljive“, i da smesti te raznobojne kamenčiće mozaika u jednu smislenu celinu, da napravi jednu sliku sebi razumljivu, ali, koja verovatno nije jedina... Jer, možda se budućnost već nepovratno promenila, možda je vreme ponovo preskočilo petlju, i opet se ustalilo na novoj niti...  xrotaeye
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Loni on 15-04-2014, 14:55:21
Nema na čemu. Nije bilo mukotrpno već iz zadovoljstva. :-)

A sad, svako delo konstruisano da bude tako kompleksno mora da ima i mane.

Trebalo je sva ova vremena povezati. Sve te silne sudbine, brojne zadatke likova dovesti do odgovora...
To svakako nije lako.


Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 05-05-2014, 01:57:33
A to, što sam sad ostao sam, ispod šljive, nije kriv niko.
Ni ti. Ni ja. Ni šljiva...
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Karl Rosman on 05-05-2014, 02:15:24
Meh. Danas je svako Picolato. Aj sto krijete detalje, no ti je izgleda i epilog zreo za promene! (Osim, ako Bata nema neku teoriju?)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 05-05-2014, 02:40:35
Teorija je apstraktno, uopšteno znanje o nekom problemu, koje je rezultat traganja za istinom. To je i skup međusobno usklađenih tvrdnji ali i većeg broja proverenih činjenica. Detalja. Kad nema detalja, nema ni istine. Kad nema istine, nema ni teorije... Kad nema teorije, pouzdaćemo se u prethodno znanje.
Ili, što bi rekao Aleksa Lakić, old time - gold time!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 27-01-2015, 21:49:42
Šljiva je čudo...! Mada, može proći i jabuka, i kajsija, čak i ječam, ali... ali je samo šljiva srpski brend. Ima je i u proročanstvu.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 20-09-2015, 11:03:49
Trilogija „Oni su ovde, sa nama“, sastavljena je od knjiga: „Kuća obrasla bršljanom“, „Veštičje ludilo“, i „Sam, ispod šljive“, (treća knjiga je pisana u ko-autorstvu sa Stevanom Šarčevićem) i oličena u arhetipskom anti-junaku Aleksi Lakiću, koji vas vodi, u serijama flešbekova, kroz period dug više od četristo godina alternativne istorije i budućnosti Srbije.

Naziv neobičnog dela, „Misli očešljane vetrom“, savršeno opisuje ono što ćete naći unutar korica jedne vrlo zanimljive knjige. Na prvi pogled čitaoca može zbuniti nedefinisana forma iskaza. jer se radi o nesortiranim mislima nastalim kao statusi po društvenim mrežama. Uglavnom se radi o aforizmima, donekle složenim u smislenu celinu, ali ima tu i nekoliko poetskih momenata, pa i nekoliko priča

.
Ove četiri knjige možete kupite sa popustom od 55% za 1000 dinara. Akcija traje do 31. oktobra 2015. godine. (http://www.novapoetika.com/knjizara/lazar-janic-paket-knjiga-sa-popustom/)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Stipan on 14-05-2016, 11:27:57
Knjiga se može nabaviti i u E-formatu ( E-pub, Mobi, IRF...) ovde:

https://www.smashwords.com/books/view/636457 (https://www.smashwords.com/books/view/636457)

Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 28-05-2017, 23:39:40
"3001. Srbi, veliki kolonizatori kulture, upadaju u poslednju dobro branjenu biblioteku. Među delima kraljeva, filozofa, kuvara, gerilci nalaze svoj Sveti gral, „Roman koji zaslužujem“. Pisci su Lazar Janić i Stevan Šarčević. Nakon paljenja bibliotekara na lomači, gerilci odlaze sa plenom. Roman će čitati deci svoje dece, podvlačiti rečenice i razmišljati o idejama iznetim u delu, lepoti jedne duše koja se nije trošila na besciljnost. Jedan od vođa gerilskog pokreta, Živanović Živanović priđe prvoj šljivi iz drvoreda nad rovom ispred biblioteke. Živanović se popiškio na šljivu. Imao je dobar razlog u rukama. Ne taj razlog. Držao je knjigu koju će večeras čitati svom detetu. Pogledao je šljivu:
 – Kad bi se sve isekle za nešto ovako dobro, naučili bi da se borimo u vakuumu."
Miloš Živanović – 9. avgusta 2013.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Layanich on 24-11-2018, 13:49:42
Ponosan sam na sve u vezi Šljive. Od starta je dočekivana na nož, i hvala svima koji su kudili, a posebno svima (a nisu najglasniji) koji su imali samo reči hvale. Elem, prodato blizu 800 primeraka prvog izdanja. Zavidan broj za žanrovsku književnost. U jednom od ranijih postova imate i link za e-book. Ako više volite da imate papirnu knjigu u ruci, možete je još kupiti za 180 dinara (http://www.argusbooksmagazines.com/product/sam-ispod-sljive/). Do kraja lagera, jer u pripremi je drugo izdanje (u ediciji Belland, Argus Books&Magazines) koje će imati normalnu, opet ne skupu cenu. Potražite i u knjižari Znak Sagite.
Živeli!
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Boban on 03-03-2019, 19:01:49
Lazar Janić je umro.
(1966-2019)
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Meho Krljic on 03-03-2019, 19:53:26
O, bože...........
 
Nek počiva u miru.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Ksenija Atanasijević on 03-03-2019, 20:25:43
Imao je velikih problema sa zdravljem. Neka mu je laka zemlja.
Title: Re: Stevan Šarčević i Lazar Janić, "Sam, ispod šljive" (Nova Poetika, 2013)
Post by: Anomander Rejk on 03-03-2019, 21:12:20
Tužna vest, nisu to godine u kojima bi se to očekivalo. Nek počiva u miru.