ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST => Dela STRANIH autora => Topic started by: Alexdelarge on 31-01-2019, 21:22:25

Title: E. T. A. Hofman
Post by: Alexdelarge on 31-01-2019, 21:22:25
(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/01/gospodjica_de_skideri_v.jpg)

GOSPOĐICA DE SKIDERI
E. T. A. Hofman

Žanrovi: Fantastika
Izdavač: Soulfood Planet
Broj strana: 116
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2018.

458.15 din

Hofman (1776-1822)je jedan od najznačajnijih nemačkih romantičarskih pripovedača, koji je uticao na brojne kasnije pisce fantastike i čudesnog. Književnim radom je počeo da se bavi relativno kasno, u svojoj trideset osmoj godini. Izuzetno nadaren i senzibilan umetnik, u svoj pripovedački stil utkao je svoje shvatanje estetskog impulsa koji muzika izaziva u duhu istančanog slušaoca. Njegove pripovetke nose pečat romantizma: fantazija, imaginacija, nesputanost, dvojništvo – osnovne su odlike njegovih dela. Društvena invektiva i jetka ironija odzvanjaju na svakoj stranici njegovih priča.

Kao sanjar, mitolog i apologet umetnosti, Hofman stoji rame uz rame sa ostalim značajnim imenima nemačkog romantizma kao što su Ludvig Tik, Žan Paul, Šamiso i Fuke.

Među Hofmanovim obožavaocima, na koje je on uticao, nalazili su se: Edgar Alan Po, Bodler, Balzak, Gogolj, Dostojevski, Stivenson, Kafka, Puškin, Bajron, Skot, Dikens….

Sam Dostojevski kaže o Hofmanu: „Personifikuje sile prirode, uvodi u svoje priče čarobnjake, duhove, čak i ponekad traži svoj nadzemaljski ideal u nekakvom neobičnom svetu, smatrajući ga višim, kao i da sam neprestano veruje u postojanje tog čudesnog sveta.“


(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/01/djavolji_eliksiri_v.jpg)


ĐAVOLJI ELIKSIRI
E. T. A. Hofman

Izdavač: Soulfood Planet
Broj strana: 299
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2018.

822.80 din

Đavolji eliksiri su klasični roman nemačkog romantizma i romatičarske potrage za slobodom od svih ograničenaj i beskrajem. Hofman gradi priču na sukobu između čežnje i užasa, na brisanju granica izmađu stvarnosti i izmaštanog, ekscentrično sukobljavajući mitološko sa psihološkim.

Sudbina je predstavljena i kao nasledna i kao subjektivna, izmešta glavnog junaka iz stvarnog sveta, pri čemu se sve zagonetne, izobličene crte jevljaju kao otkrivanje tamne strane unutrašnje ljudske prirode.

Kaluđer Medardo postaje žrtva tajanstvenog eliksira koji se čuva među relikvijama njegovog manastira. Đavolje vino samo je sredstvo kojim se gresi njegovih predaka javljaju kao njegova zla kob. Kroz niz neočekivanih obrta i misterija, on uspeva da preživi uprkos snažnom eliksiru koji mu je oduzeo sposobnost rasuđivanja i temeljno promenio njegovu ličnost, koja je mnogo više od podvojene. Međutim, sve košmarne prepreke i fantazmagorični lavirint kroz koji prolazi zajedno sa svojim dvojnikom, možda vode ka ispunjenju krajnjeg cilja – velika psihoavantura preispitivanja i spoznaje samog sebe.(https://www.delfi.rs/_img/artikli/2019/01/izbor_neveste_v.jpg)

Izdavač: Soulfood Planet
Broj strana: 135
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 21 cm
Godina izdanja: 2018

514.25 din

U Izboru neveste se pojavljuje jedan od najčuvenijih motiva fantastične književnosti: čudesna knjiga praznih stranica koja može da se pretvori u bilo koju knjigu na svetu, po želji vlasnika-čitaoca. Neobična igra sa „čistom knjigom“ koja se preobražava po želji stvara „apsolutnog čitača“ džepova uvek punih knjiga – čitao je uvek i na svakom mestu… Ovo je jedan od primera romantičarske potrage za neograničenim i beskrajnim, preteča današnjih priručnika za kosmičko ostvarenje želja.
Title: Re: E. T. A. Hofman
Post by: Alexdelarge on 16-04-2019, 08:11:36
(https://4.bp.blogspot.com/-SK0BYGk4WaM/XLT6hsDSE1I/AAAAAAAAyCg/GN65y1yzgI8sVjh5Cwra1pGTnXish8VjACLcBGAs/s640/Peskar%2BNaslovna.jpg)

E. T. A. Hofman – Majorat; Peskar

Uskoro ćemo dobiti još malo klasičnog horora na srpskom, u novom, lepo ukrašenom izdanju – za promenu, ne dolazi od Orfelina (ne može se sve postići pod tim kišobranom!), nego od takođe pouzdanog i dobro znanog mesta i za ovu vrstu stvari – Makonda.

http://cultofghoul.blogspot.com/2019/04/e-t-hofman-majorat-peskar.html