Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
UMETNOST I KULTURA / Re: Idete li u pozoriste?
« Last post by .... on Today at 22:15:35 »
dujmovic i navijanje? ta ti je dobra! veliki autor koji, ako i za sta, moze navijati samo za istinu i otvoreni dijalog bez rezerve, osim kulturoloske. jest' da je, iako najcitaniji kolumnista, u nekim vodecim dnevnim novinama ostao bez posla kad salonsko sposobni postali sorosevi crveni fasisti i totalitarizam, onako mejnstrim, no i to samo ukazuje na cinjenicu koliko je dosljedan.

i stvarno je dobrocudan. ja bih na pozornicu doveo jugokomunistu po uvjerenju, ne ga ovako idealizirao, i samo pustio da spontano prica. to sto bi taj sam po sebi predstavio, to zdrav mozak ne moze obraditi ni na umjetnicki nacin, uz najvisu razinu fantastike. kao da dovedes majmuna da sere u ruku i baca na publiku...
2
Ова игра звучи феноменално, друже Мехо! Видио сам по извјештајима на ГОГ Галаксију да се сатирете од играња :-) Иначе, читајући овај ривју помислио сам "Њоњ, неко је одлучио да направи игру занимљиву за играње а не за гледање!" Једва чекам да ово обрнем, мада слутим да то неће бити тако скоро.
3
Занимљиво, али како би уопште функционисао реселл у свијету електронских верзија игара? Мислим, ту су прилично бесмислени појмови нове/половне игре.
4
TEORIJA I PRAKSA / Re: SCALLOPOVI TRIPOVI
« Last post by Kimura on Today at 20:40:17 »
''Prvo lice – lice je meditacije. Lice treće – lice je akcije. Knjige pisane iz prvog lica deluju uvek pomalo monotono, ukoliko se pisac – kao što se mahom i radi – ne postara sa iz nje najuri svaku misao koja se neposredno ne tiče aktuelne radnje. Jer ta misao je ono što prvo lice čini monotonim. Misao i jeste monotona. Ona nije kadra ništa da preduzima, niti ikakve posledice da izaziva. Ona se bavi isključivo mogućim varijetetima neke akcije. U principu, ona je hamletovski ambivalentna i razdražujuće neodlučna. Ona ne poznaje spasonosne trikove dramskih situacija. Niti poseduje crne kosmičke rupe, u koje bi pisac mogao da pobegne i malko odspava dok se njegovi junaci u međuvremenu bave besmislenim radnjama.''

Nadam se da mi Scallop neće zameriti što sam ubacila jedan Pekićev među njegove tripove.

Uverena sam da bi nam on mogao precizno reći kada i zašto je pribegavao prvom licu (meni se čini da nije bilo prečesto), dok za neke ovdašnje pisce, ljubitelje akcije a ne meditacije, nisam sigurna.
5
UMETNOST I KULTURA / Re: Idete li u pozoriste?
« Last post by mac on Today at 19:58:46 »
Jedan kolerik, drugi flegmatik. Sad znamo za koga navija pisac.
6
BERZA STRIPOVA / Tražim Fibru
« Last post by Douglas Haig on Today at 19:33:23 »
Tražim:


Kolorka br. 13 - Potkazivač


U zamenu nudim novac ili stripove.
7
UMETNOST I KULTURA / Re: Idete li u pozoriste?
« Last post by .... on Today at 19:23:33 »


Mali noćni razgovori ljevice i desnice

Tihomir Dujmović - MALI NOĆNI RAZGOVORI - Teatar na Trešnjevci, Zagreb

Quote
Kazališna predstava „Mali noćni razgovori“ nastala je po knjizi Tihomira Dujmovića  „Mali noćni razgovori ljevice i desnice“. Riječ je o lucidnom i posve otvorenom, detaljnom i u materiju iznimno upućenom razgovoru dvojice sugovornika.Tekst je pisan kao razgovor dvojice upućenih umirovljenika, no uprizoren je kao razgovor dvojice povjesničara koji vode tv debatu o povijesnim temama koji muče hrvatsku ljevicu i desnicu.

Razgovor tematski kreće od hrvatske tzv. nulte godine,  od 1941 i u gromkoj polemici prati sve povijesne događaje do velike proslave dolaska vatrenih u Hrvatsku, nakon što su postali viceprvaci svijeta u nogometu!

Razgovor vode dva profesora povijesti, jedan je etablirani lijevi profesor koji dolazi sa zagrebačkog fakulteta političkih znanosti, drugi je hrvatski politički iseljenik, koji je povijest predavao i u Njemačkoj, a vratio se u domovinu 90-tih sa svojom kćerkom. Obojica su iznimno obrazovani i upućeni u hrvatsku povijest. Profesor sa fakulteta političkih znanosti je pouzdanik SKH/SDP, odnosno hrvatske ljevice, drugi je zapravo bivši politički emigrant, koji je pristaša HDZ-a. Jedan je kolerik, drugi je flegmatik. Tijekom razgovora oboje jasno zastupaju stajališta ljevice, odnosno desnice, bistreći sve one teme o kojima se u široj javnosti šuti desetljećima. Profesor povratnik, dr. Ante Novak, dolazi u domovinu sa svojom kćerkom Sanjom koja je tipičan predstavnik mlade generacije, alergična na prastare političke rasprave „koje spadaju stari moj u muzejsku građu“,ali jasnih hrvatskih stajališta glede Domovinskog rata. Uostalom, ponosna će zaogrnuta u hrvatsku zastavu ići na doček vatrenih.  Vidjevši da joj dečko godinama ne može dobiti posao, planira napustiti Hrvatsku i postaje silno kritična prema projektu samostalne države.“Oni su, to je jasno, sve uništili do 1990 i o tome nema spora, ali stari moj, ovi su tvoji napravili hrvatsku državu i upropastili hrvatsku državu. Pa nema jednog segmenta u ovoj državi koji normalno  funkcionira. Sve ste uništili što se dalo uništiti!“, ilustracija je njenog pogleda na današnjicu.

Voditeljica pak  tv debate je studentica fakulteta političkih znanosti koja je nerijetko  zgranuta informacijama koje donosi profesor Novak. Stoga revoltirano ispituje profesora Brozovića uvodnim didaskalijama: „ ne sjećam se da ste nam to predavali profesore..“.Voditeljica znatiželjno balansira razgovor, ali profesionalno inzistirajući na konkretnim odgovorima. U riječ, ne navija ni za koga i  pušta ih da do kraja iznesu svoja stajališta. Dvojica profesora u razgovoru detaljno rasčlanjuju NDH i partizanski ustanak, prodaju Dalmacije 1941 godine, tezu „da ste rušili Pavelićevu vlast, to je jasno,ali zašto ste rušili okvir, državu“, Bleiburg i poratni pokolj, gubitak Boke Kotorske, Srijema, Banata i Bačke, Jugoslaviju kao veliku Srbiju, hrvatsko proljeće, gospodarske laži u Jugoslaviji, likvidacije novinara 1945 i uhićenja 71, pripreme za rat, jugoslavenstvo kod Hrvata jučer, danas, sutra, što se dogodilo 90-tih,tko je zapravo stvorio hrvatsku državu, gdje se nazire izlaz…

Cijeli razgovor završava dr. Novak tezom „vidimo se za 25 godina, jer se ovakve rasprave na hrvatskim televizijama dopuštaju svakih četvrt stoljeća“.

Pravi kraj predstave i prava poruka predstave su suze radosnice na licu profesora Novaka koji sluša radio prijenos dočeka vatrenih i sluša navijačke pjesme koje pjeva pola milijuna Hrvata koja dočekuije vatrene na zagrebačkom trgu bana Jelačića.

„Uspjeli smo! Nakon svega smo ipak uspjeli. Nakon toliko krvi, nakon toliko mrtvih, nakon toliko bitaka i muka, prenijeli smo baklju hrvatstva mladosti koja ju je spremno prihvatila… Sada mogu polako prema Mirogoju siguran da je sve imalo smisla, svjestan da je cijela ta muka bila smislena…“…njegova je završna misao….

U predstavi igraju Vinko Kraljević ( profesora Ivana Brozovića),  Tomislav Martić (profesora Ante Novaka), Lucija Dujmoviću (tv voditeljicu) i  Petra Tunjić (Brozovićevu kćerku Sanju).

Dramaturgiju predstave je pripremila Mira Muhoberec, a predstavu je režirao redatelj Želimir Mesarić.

Produkcija:umjetnička organizacija „Iza zavjese“, kojoj je ovo drugi projekt. Prije toga, isto tako po tekstu Tihomir Dujmovića napravili su predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“.
8
Da, meni se jako dopao Vietcong jer je pokušao da bude nijansiraniji, da pokaže da nije sve u ratu u jurišanju, da prenese i napetost prolaska kroz pumu i strepnje od zaseda, da ima šunjačke delove. Imao je nesreću da je bio prililno neoptimizovan za tadašnje PC-jeve pa je dosta štucao plus, naravno, pto je brzo posle njega izašao prvi Call of Duty i potpuno ga zasenio...
9
Jeste, to je to. Btw Meho, kakvo je tvoje misljenje o Vietcongu, ja ga pamtim kao odlicnu igru, ali mi se cini da nije nesto poznata u svetu, tj. da nije kultni klasik kao sto zasluzuje (bar po mojim utiscima kad je igra bila aktuelna, koje ipak treba uzeti sa zrnom soli, jer sam tad imao nekih 10ak godina  :lol:)?
10
A jedinu najavljenu igru tog tipa kojoj bih najverovatnije dao sansu, a cijeg imena trenutno ne mogu da se setim (Witchnesto), prave tvorci Painkillera i kupila me je estetikom, mada i akcija deluje odlicno...

Witchfyre.
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10