Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
SPORT, NAVIJAČI, KLADIONICE... / Re: Kladionica Znak Sagite
« Last post by Mica Milovanovic on Yesterday at 23:23:15 »
Ajmo momci... Bliži se...
2
Od mene evo inovirane odrednice "Radmilo Anđelković" za neko buduće izdanje Srpske naučne fantastike... Živi bili pa dočekali... I dalje stojim iza tvrdnje da Radmilo spada u pet-šest najboljih domaćih pisaca fantastične žanrovske proze.

Posle učestvovanja na internim konkursima Kluba "Lazar Komarčić" i objavljivanja priča klupskom glasilu Emitor, na samom početku osamdesetih godina prošlog veka, "pravu" spisateljsku karijeru Radmilo Anđelković počinje u Siriusu, tada vodećem glasilu naučne fantastike u Jugoslaviji, klasičnim SF pričama („Približavanje“, „Intermezzo za kontakt“, „Spiridonova potera za neuhvatljivim“). Sredinom osamdesetih u ediciji X-100 Naučna fantastika, pod pseudonimom R. Angelakis objavljuje klasičan SF roman Galaktički tunel, a u ediciji Zoroaster roman Zemlja za dobre ljude.

Početkom devedesetih godina prošlog veka, Radmilo Anđelković naglasak svojih ostvarenja stavlja na ispitivanje različitih pogleda na svet, prvenstveno u pričama sakupljenim u knjizi Sva vučja deca (1998), koja vremenski zahvataju širok raspon – od preistorije i matrijarhalnog društva u priči „Oči Svetovida: Falus”, preko Vizantije u noveli „Rašani”, neke alternativne sadašnjosti u „Svoj vučjoj deci”, do bliže i dalje budućnosti („Dan Mitre” i „Nema mesta za svilene bube”). Međutim, sve ove priče u suštini variraju jednu temu – sukob zapadnog pogleda na svet sa jednim alternativnim, ovaploćenim u ideji o mitskom narodu – Rašanima.

Roman Grbovnik (2002), koji je napisao zajedno sa Danijelom Reljićem, takođe istražuje tajne naše istorije, ovoga puta kroz priču u kojoj se prepliću vremenske linije, mešajući naše mitove i legende sa istinitim i hipotetičnim događajima iz istorije.

Oko za drugi svet (2009) je roman sastavljen od nekoliko priča povezanih zanimljivom idejom o postojanju paralelnog zagrobnog sveta u kome se može obitavati samo u prostoru u kome smo za života bili. Na ovu asocijativno bogatu pretpostavku nadograđen je akcioni deo koji uključuje i došljake iz svemira i borbu za prevlast u različitim prostornim i vremenskim horizontima. U isto vreme objavljen je i serijal „Letopisi svemirskih Cigana“ koji se sastoji od zbirke priča Tabor na Kidisu (2010) i romana Legija ida (2010). Oba dela povezuje glavni junak Grej Svaruk Hening, član esnafa svemirskih Cigana. I dok su priče iz zbirke uglavnom namenjene dobroj zabavi, roman Legija ida pored klasične SF avanturističke storije, sa puno elemenata cyberpunk ikonografije, nudi i mogućnost različitih dodatnih tumačenja.

Roman Unazad (2017) predstavlja prilično avangardno komponovanu storiju koja počinje kao konvencionalna priča o piscu koji odlazi u SAD na poziv određenih krugova, da bi se pretvorila u neku vrstu asocijativne proze, koja pokušava da zakopa po najsloženijim pitanjama ljudske egzistencije i budućnosti ljudskog roda.

Najnovije zbirke priča Kratke priče i Akvarijum za zlatnog karaša (2015) i Spiridionova potera za neuhvatljivim i druge priče i novele  (2019) su ostvarenja koja gotovo u potpunosti zaokružuju spisateljski opus Radmila Anđelkovića u kratkoj formi.
 
Radmilo Anđelković (Beograd, 1942), diplomirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, bavio se naučnoistraživačkim radom; pisac, strip scenarista.
 
3
Recite nešto dobro o mojim knjigama. Ili, recite nešto loše ako vam je po volji. Ako ne, tražiću od šefa da sve što se ne odnosi na "Spiridona" završi na deponiji.
4
BERZA STRIPOVA / Re: Prodajem Konana, Asteriksa i jos svasta nesto
« Last post by Douglas Haig on Yesterday at 21:27:57 »
Dodajem u ponudu:

Grendel Tales: Ponos vragova (Nacional)
5
to na društvenim mrežama je većinom uzajamno glorifikovanje bez ikakvog realnog utemeljenja.
Smatra se dobrim i socijalno zrelim ponašanjem da se o nečijem radu pričaju samo pozitivne stvari, ali to ima drugu krajnost, pa se fejs doslovno davi od hvalospeva.
Čim se pojavi neko ko ukaže na manjkavosti, biva blokiran i ubrisan. Opšta slika da smo svi super pisci ne sme biti ukaljana.
U realnosti, 90% onoga što se objavljuje, ne zaslužuje to.
6
da li otvarati polje rasprave o razlikama između smešnog i humora? Na stranu to što se ja nikada nisam nasmejao nijednoj Lonijevoj rečenici, mada smatram da ima nekih vrcavih ideja.
Ali Lonijev osnovni problem je što on kao pisac solidno funkcioniše na mikroplanu, dakle, trebalo bi da piše aforizme, eventualno haiku viceve... Kako se forma ukrupnjava i usložnjava, loni polako gubi konce iz ruku i na kraju njegov roman gotovo da ne funkcioniše kao celina. Najgore u svemu je što možeš prekinuti čitanje bilo kad i nastaviti na nekom drugom mestu ili čitati prekoreda ili preskakati a da se ne izgubi išta bitno.
7


SJAJ CRNOG: PRILOG ZA BOLJE RAZUMEVANJE JEDNOG RAZDOBLJA SRPSKE KINEMATOGRAFIJE
Veljko Radosavljević

Izdavač: Filmski centar Srbije
Broj strana: 448
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 25 cm
Godina izdanja: 2019.

841.50 din

Knjiga Veljka Radosavljevića nije samo nov doprinos sagledavanju fenomena crnog talasa u srpskoj kinematografiji, nego, između ostalog, i svojevrsni kritički dijalog sa delima prethodnika. Ono što diferencira Radosavljevićevu optiku je široko kontekstualizovanje filmske problematike i njena konverzija u politiku.

Takođe, autor, za razliku od nekoliko prethodnih knjiga na ovu temu, insistira na širokom umrežavanju srpskog filma istražujući njegove relacije sa srodnim modernističkim filmskim pokretima u svetu. I ne na poslednjem mestu, Radosavljević istražuje klimu, produkcione konstelacije kao i dela prethodnika koja su, premda zaboravljena ili zapostavljena, suštinski nikada dovoljno vrednovana, učinila da crni talas pre svega doživimo kao sukcesiju, kao kontinuitet i logičnu fazu razvoja jedne značajne evropske kinematografije.
8
BERZA STRIPOVA / Re: Stripovi na prodaju - razno
« Last post by stbojan on Yesterday at 19:39:06 »
Perle: Vestern HC - out

Aktuelno:

Veliki Teks br.1 - Dolina terora (Veseli cetvrtak) - 1600 din.
Poklon: Stripoteka br.1172

Velika smrt (Stripoteka) – 1053, 1058, 1083, 1099 - 300 din.
XIII misterija (Stripoteka) – 1077, 1088, 1098, 1107 - 300 din.
Zajedno stripoteke: 600 din. + poklon, Politikin zabavnik - 21 kom.

Sve zajedno, stripovi i pokloni: 2000 din.

Kontakt, sve informacije, dogovor, iskljucivo preko pm-a.  Licno preuzimanje, Bgd.
9
BERZA STRIPOVA / Re: Prodaja stripova iz lične kolekcije
« Last post by boromis on Yesterday at 18:55:42 »
Prodajem Jazz Maynard serijal, crtača Rogera Ibaneza i scenariste Raula
francuski albumi, u dobrom stanju, iz lične kolekcije;
Jazz-Maynard-1-Home-sweet-home 700 din
Jazz-Maynard-2-Melodie-d-El-Raval 700 din
Jazz Maynard, 3.Envers et contre tout  700 din
Jazz Maynard, 4.Sans espoir 700 din

Željko Pahek-Depilacija mozga 200 din

Gaston -Zagrebačka naklada 6, 7, 8 po 500 din

https://www.limundo.com/Clan/borelli/SpisakAukcija

dodato na kupindu

Dylan Dog(Gigant 6.)300 din
Cable-1, David Tischman i Igor Kordej 650 din
Moebius-reintegracija dezintegracije kratki stripovi  400 din

https://www.kupindo.com/Clan/borelli/SpisakPredmeta
10
BERZA STRIPOVA / Re: Prodaja stripova iz lične kolekcije
« Last post by boromis on Yesterday at 18:21:59 »
Prodajem Jazz Maynard serijal, crtača Rogera Ibaneza i scenariste Raula
francuski albumi, u dobrom stanju, iz lične kolekcije;
Jazz-Maynard-1-Home-sweet-home 700 din
Jazz-Maynard-2-Melodie-d-El-Raval 700 din
Jazz Maynard, 3.Envers et contre tout  700 din
Jazz Maynard, 4.Sans espoir 700 din

Željko Pahek-Depilacija mozga 200 din

Gaston -Zagrebačka naklada 6, 7, 8 po 500 din

https://www.limundo.com/Clan/borelli/SpisakAukcija

dodato na kupindu

Dylan Dog(Gigant 6.)150 din
Cable-1, David Tischman i Igor Kordej 650 din
Moebius-reintegracija dezintegracije kratki stripovi  400 din

https://www.kupindo.com/Clan/borelli/SpisakPredmeta
Pages: [1] 2 3 4 5 6 ... 10