Author Topic: Omiljeni kadrovi/table  (Read 12310 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #200 on: 08-03-2019, 22:25:52 »
Odličan je Koapel i to već jako dugo. Sećam se kako sam ga zapazio jer je blistao još na House of M, pre... oh... 14 godina  :shock: :shock: :shock: :shock:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #201 on: 13-03-2019, 18:43:13 »
Za danas, tri fantastična crtača (u smislu veštine) na tri fantastična naslova (u smislu žanra), koji su relativno nepoznati, iako sam ja pričao o dva. U sva tri slučaja su crtači tuširali svoj rad.

Hronološki gledano, prvo ide Gil Kane za The Ring of the Nibelung:

   

O ovome ću detaljno pisati u budućnosti, kao i o poređenju sa istom pričom, tj. adaptacijom Vagnerove opere, koju je uradio P. Craig Russell. Njegov stil je mnogo lepršaviji i suptilniji od Kane-ovog, ali pitanje je koliko to zapravo odgovara temi. Kane-ov crtež je grublji, primalniji, siroviji, suroviji, erotičniji... Mada nisam siguran koliko su srećna njegova rešenja u dizajnu tabli sa dijagonalnim kadrovima... Moraću da sačekam još malo da se ovo slegne.


Otprilike u isto vreme, što je bilo oko 1990-e, Jose Luis Garcia-Lopez crta Twilight, veliki omaž spejs operi 50-ih i 60-ih koji je Howard Chaykin napisao (takođe) za DC:

   

Ako ste pomislili, na osnovu prve table, da Garcia-Lopez ne crta pozadine, druga tabla je tu da vas razuveri. Prvu sam postavio da bismo videli kako crta likove. Zapravo, ovde ima dosta Chaykinovog stila u dizajnu tabli, sve sa mnoštvom informacija i uplivima medija, pa je moguće da je on postavio osnove, čak i vizuelno (i budući da veruje u "potpun scenario"). Međutim, Garcia-Lopez je ovde postigao jedan od svojih vrhunaca, u inače zavidnoj karijeri. Pomenućemo i Kena Bruzenaka, jednog od dvojice najvećih slovoslagača (?) u američkom stripu. (Drugi je John Workman, što bi do sada trebalo da znamo.) Videti zvučni efekat na prvoj tabli kod sečenja glave, i možda ćete shvatiti zašto.


Treći primer je iz već pominjanog Oriona, ali njega nikad ne može biti previše... Simonson x Simonson, epizoda #5, Day of Wrath, borba oca i sina "u svetlosti plamenih jama", predskazana još od početka. Za razliku od prethodnih tabli, ovde sam stavio dve susedne, zbog dinamike. I, da, pomenuti John Workman...

 

Na prvoj tabli, u gornjoj taci vidimo Jimmy-ja Olsena i Newsboy Legion kako intervjuišu bogove koji gledaju borbu.

Hm, sva tri naslova je zapravo objavio DC...
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #202 on: 13-03-2019, 21:57:39 »
Sve je sjajno ali je Garcia-Lopez najintrigantniji od svega ovde.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #203 on: 13-03-2019, 22:24:21 »
Pa, nema boljeg ilustratora u svetu američkog stripa od Garcia-Lopeza, pogotovo kada se potrudio. I ovo delo je prilično nepoznato u širim okvirima, pa je valjda dodatno intrigantno otkriti ga. Ali, od Simonsona nema boljeg dizajnera (tabli i kadrova), pa sad, ko šta voli...


Pokušavao sam da se setim čime da istaknem Kane-a, ali, u ovakvom društvu to je teško.  :cry:
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #204 on: 14-03-2019, 22:30:45 »
A, da se nadovežem na prethodno rečeno, postoji jedna priča na kojoj su Sajmonson i Garsija-Lopez radili zajedno - prvi na scenariju, drugi na vizuelizaciji. Negde u sećanju mi je ostao podatak da su možda radili i na (DC-jevom) Herkulu, sredinom 70-ih - tipa, da je Sajmonson tuširao olovku Garsija-Lopeza - ali moguće da se to sećanje i moja ne-toliko-potajna želja igraju sa mojim umom, i da su se samo zamenili kao crtači na naslovu.

The Wall of Souls, priča o Novim bogovima, objavljena u Showcase 94, #1, i, po mom znanju, prvi put (ako ne i jedini?) da je Garsija-Lopez crtao likove ovog Kirbijevog panteona unutar stripa (a ne na naslovnicama). Samo 10 strana, ali vrednijih od 1000 strana koje su mnogi drugi crtali (i pisali) na tu temu.Pročitao sam i Office Space, priču o Supermanu koju je Garsija-Lopez nacrtao za DC Nation #0, prošle godine, i, iako je to solidan rad (Bendis ga je pisao), ne osećam oduševljenje kao kod mnogih njegovih ranijih poduhvata. Ostarilo se - mislim na njega, ne na sebe, ili vas  :lol: - a možda ima veze i sa digitalnim kolorisanjem...


Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #205 on: 26-03-2019, 23:00:45 »
John Paul Leon je učenik Walta Simonsona. Ne u smislu sledbenika stila ili pristupa - mada ovaj svakako ima uticaja - već bukvalno: Simonson mu je predavao (neki predmet?) u njujorškoj Školi vizuelnih umetnosti. Ako se dobro sećam, Leon je bio generacija 90-ih, a i logično je, s obzirom da je tada postao poznat javnosti. Nije crtač sa mnogo radova u svetu stripa, ako izuzmemo naslovnice. Radio je (tj. crtao) kratku priču za Oriona, radio je na Challengers of the Unknown (koje nisam video) za DC, na The Winter Men (koje jesam) za Wildstorm. I radio je na Earth X pre tačno 20 godina, velikom Marvelovom projektu alternativne istorije i budućnosti. Pošto sam ja u to doba nekako napustio Marvel i njihove stripove, propustio sam i taj serijal. Ali, pre nekog vremena sam u knjizi Kirby 100 video sledeću duplu tablu:i bio ošinut strahopoštovanjem. Earth X me još uvek strpljivo čeka, ali mi je trenutno jedan od prioriteta. E, sad, pre nego što počnu slučajni prolaznici da utrčavaju na ovu temu da bi dobacili "grešiš, druže, strip je krš", dodaću bar tri prednosti koje isti ima u odnosu na Kingdom Come, pošto se poređenja između ova dva naslova prirodno nameću, budući da je Earth X zasnovan na idejama i skicama Alexa Rossa.

1. John Paul Leon. Pređimo u kratkim crtama očigledno. Meni Rossov specifični slikarski pristup ima negativan efekat na priču: superheroji ne izgledaju kao deo normalnog okruženja, i mogu da ih prihvatim samo kao nešto što su ljudi iz tog sveta uobrazili da postoji pred njima. Možda je to pozitivan efekat, zapravo, možda priča tim obratom postaje bolja? Pitanje za razmišljanje, svakako. Drugo, detaljnost Rosovog crteža ima regresivan pripovedački efekat, u smislu da ne želim da okrenem stranu (što bi trebalo da bude svrha po difoltu), već želim da uživam u zamrznutoj sceni. Kao kada bih zaustavljao film svako malo da uživam u scenografiji i kostimima. Da li je taj film onda "dobar film"?

2. Ima humora, video sam, ne možete me prevariti. Ovo bi bila dosadno obrazloženje dosadnih stavova da su radili Waid i Ross, a ovako, kada je duhovite-i-one-ostale reči pisao Jim Krueger, deluje svežije i životnije. Od kolektivne halucinacije nije teško biti svežiji, dobacuje cinik.

3. Ovo je suludo uticajno. Kao da je Marvel sve što je usledilo bazirao na ovom. Otom potom.

4. I dokaz da ne znam da brojim, ali Marvelov haosijum je daleko koherentniji od DC-jevog super-multi-haosijuma, jer su likovi nastajali organski povezani od početka - za razliku od ovih drugih gde su svi nastali odvojeno, pa se onda dokazivalo da je to zapravo nebitno, i da su svi onakvi kakvim ih mi vidimo!!!

Dakle, najavljujem prikaz Earth X za godinu X, ili bar leto 2019!!!
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #206 on: 27-03-2019, 08:39:10 »
Ja nisam bio ni svestan da je u bilo kom smislu kontroverzno diviti se John Paulu Leonu, meni su i Winter Men i Earth X bili sjajno nacrtani stripovi tako da, samo napred!

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #207 on: 27-03-2019, 21:51:35 »
Nisam čuo da je iko ikad nešto rekao protiv Earth X zbog Leona, mada znamo da je sve moguće. Ali, neko bi lako mogao da shvati ovo kao nekakav zajednički 'događaj', iako formalno nije to. Ja ga nisam dovoljno čitao da bih bio dovoljno pametan po tom pitanju. Videćemo.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #208 on: 16-04-2019, 21:14:25 »
Magazin Vulture je prošle godine imao članak povodom 100 najznačajnijih stranica američkog stripa, ali neću ga linkovati i praviti im promet jer se na kraju pretvorio u budalaštinu.  xfrog 


Jedna od stvari oko koje se u principu svi slažu je Sterankov rad na Niku Fjuriju krajem 60-ih. Steranka ćemo ostaviti za sledeći put, a ja sam samo hteo da ubacim sledeću tablu među najuticajnije, jer, ako ništa drugo, moja radna teorija je da je mladi Deodato Junior video tu stranicu, i ova ga je toliko oduševila da je počeo da vidi stvarnost fragmentarno.  ;)  Radi se o tabli iz Star Slammers, naučnofantastičnom grafičkom romanu koji je Volter Sajmonson nacrtao i napisao, objavljenom 1983.

... i predstavlja Silvermind, telepatsku vezu članova određene rase. Naravno, radi potpunog utiska, mora se uzeti u obzir ono što prethodi i sledi, ali ovu tablu bih izdvojio. I video sam kopiranu ovu strukturu, ili makar deo tog dizajna, mnogo puta, čak i bez Deodata - kod Birna i Romite Džuniora, na primer, a mislim da sam to i prikazao ovde na temi.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #209 on: 20-04-2019, 18:42:47 »Steranko!


Ovo je jedna epizoda koja je izmenila američki mejnstrim strip. Psihodelični vizuelni efekti i scena koja se proteže na 4 stranice. Pošto ovo nije moguće videti kao celinu u normalnim, fizičkim okolnostima, potrebne su dve kopije epizode koje stoje jedna do druge.


Imao je Steranko i drugih genijalnih scena i doprinosa, ali njegovo zlatno vreme su kasne 60-e. (Ovo gore je iz Strange tales #167, iz dela o Nick-u Fury-ju. Šta? Samuel Jackson? Ma, kakav Jackson, kažem NICK FURY!) Ne pada mi na pamet niko drugi ko je bio toliko uticajan u američkom stripu sa toliko malo radova. Figure, poze, i koreografija su svakako kirbijevski na ovim tablama gore, ali to je bilo takvo vreme. A Steranko je imao izlete i u drugačiju vrstu ilustracije. No, ostavićemo to za drugi put.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #210 on: 20-04-2019, 18:46:43 »
Kad smo već kod "kirbijevskog", Tom Scioli:
 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #211 on: 20-04-2019, 20:04:23 »
 :| :| :|
 xcheers xcheers xcheers

Šioli spada u onu grupu crtača koju jako volim, a to je posledica, između ostalog, njihove potpune sigurnosti da rade sa skalom šta god žele - jedan kadar preko dve strane (ili čak više), ili 20 i više kadrova po strani, kako god situacija ili priča ili ambicija zahtevaju. Mnogi savremeni crtači u mejnstrim stripovima su zakucani u mod 1-4 kadra po strani i navodno su "epski", ali, kako reče mudar čovek, kada je sve "epsko", ništa nije epsko. Šioli ima čak i jednu prednost u odnosu na divove kao što su Kirbi ili Sajmonson, koji najčešće izgledaju najbolje bez boje - njegov kolor je magičan i crtež bi puno izgubio u crno-belom obliku. Slično kao Ričard Korben.

A još jedan sličan umetnik je Mišel Fife, čija Copra će biti objavljena od strane Image-a početkom maja, što sam zaboravio da pomenem do sada, ali eto, ispravljam.

Šiolijeve table zaslužuju da se nađu svugde, ali ja ne volim da preterujem i stavljam sve odjednom, i nisam to radio ni sa drugim favoritima. Neke table iz Transformers vs. G.I.Joe su potpuno raspamećujuće.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #212 on: 21-04-2019, 05:27:57 »
Njegov (Sciolijev) povratak stripu prošle godine sa Go-Botsima je šokantan jer, prvo, ko ga je očekivao, drugo, ko ga je očekivao na Go-Botsima i treće, ovde toliko malo liči na Kirbija da sam ja raspamećen.  :lol:

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #213 on: 21-04-2019, 10:51:23 »
Ja nisam ni znao da je on napustio strip, osim na godinu dana pre nego što sam uopšte znao za njega, pa sam tek naknadno čitao o tome. To je bilo pre Transformers vs G.I.Joe - dakle, pre 2014. Ovih zadnjih godina je prilično aktivan, i kad god otvorim frižider iskoči neki intervju sa njim. Prvo mi je majstor pao na pamet, ali na kraju sam pravilno shvatio da frižider univerzum dobro funkcioniše kad je Šioli tražen.

A za sličnost sa Kirbijem... pa, čuj, ako je njegov strip koji najmanje liči na Kirbija onaj koji se zove Kirby, zašto onda Go-boti iznenađuju?Ovo gore nije iz stripa zvanog Kirby, već iz Transformers vs G.I.Joe #9 (od 12... i kusur). Kao i uvek, njegov osećaj za kontrast boja je zavidan i retko ko od kolorista koji rade u svetu stripa zaslužuje da mu nosi krede.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #214 on: 03-05-2019, 17:09:53 »
Prvi broj DCeased je izašao. Za sada nisam sravnjen sa zemljom, pogotovo me kombinovanje različitih crtačkih stilova malo remeti, ali Trevor Hairsine i Stefano Gaudiano su prilično odlični u svom delu stripa i ovaj kadar je dovoljno napaljiv:
 
 

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #215 on: 11-05-2019, 20:53:43 »Ova epizoda Uncanny X-Men, #205 (iz 1986.), je zanimljiva iz više razloga, ne samo istorijskih.

- fokusirana je na Vulverina;
- Beri Vindzor-Smit je crtao olovkom i tušem, ali je radio i kolor. Neverovatno! Izgleda otmeno čak i kad ubaci sve moguće boje u isti kadar, za razliku od turbo-folk senzibiliteta mnogih savremenih kolorista. Eto šta gradijenti (ili njihovo odsustvo) mogu da učine od slike!
- malo crtača ume dobro da koristi vertikalno postavljene kadrove - iskreno, malo crtača ih uopšte koristi - a Vindzor-Smit svakako spada u tu grupu;
- ovo je jedan od retkih stripova - ako ne i jedini - na kome je učestvovao Kris Klermont, a koji ima čitavu tablu bez ijedne reči! Razlog je taj što je priča zapravo Vindzor-Smitova, a Klermont je kreditovan kao pisac scenarija;
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #216 on: 22-05-2019, 11:51:55 »
Haj'mo malo koju reč o Guy-u Davis-u, crtaču koji zaslužuje posebnu temu... koji će dobiti posebnu temu, ako ja znam išta o budućnosti.  ;)


Uvodna tabla za Sandman Mystery Theatre (1993.):Jedini problem koji vidim u ovoj sceni iz sveta snova je postavljanje tekstualnih pravougaonika (koji idu uporedo sa crtežom, a ne naizmenično, kako je meni uglavnom idealno u stripu). Matt Wagner je pisao strip, a John Constanza upisivao tekst, ali ne znam čija uloga je ključna u postavljanju balona i kutija sa tekstom u takvim kolaboracijama. Sitničarenje sa moje strane? Dobrodošli u moj život, generalno, i na temu "Omiljeni kadrovi" specifično! Inače, Davis voli ovakvu strukturu, 3*4 kadrova, i koristiće je i na drugim mestima.


Dilan Dog The Marquis, Hell's Courtesan #1 (od 2), Dejvisov autorski serijal sa prelaza milenijuma:Inače, ovaj strip je crno-beli, kao što vidite.

Primer uzdržavanja kojemu Dejvis ume da se podvrgne (i da podvrgne priču), i dokaz da crtači umeju da učine pipke uzbudljivim i jezovitim horor-elementom kada žele. (Za razliku od mnogih drugih, koji ih crtaju u svakom kadru dok ne dosade i Bogu i narodu. Nije to uvek sa ozbiljnim tonom, ali nekad i jeste. Gospodine Openja, gledam i u Vas!) Ne iznenađuje da se Minjola toliko oduševio Dejvisovim talentom u predstavljanju čudovišta (kao što pokazuje u predgovoru za kolekciju Markiza, Inferno, od Dark Horse-a).
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 49.568
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #217 on: 22-05-2019, 12:39:35 »
Davis je bog. Njegov crtež na B.P.R.D. je... pa antologijski.

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #218 on: 22-05-2019, 19:19:10 »
Da, bog, svakako, ali Sandman Mystery Theatre je posebno zanimljiv jer tu uglavnom crta samo ljude (i, povremeno - samo povremeno - njihove snove). Jedan od najboljih Vertigovih serijala, čini mi se pomalo zaboravljen. Tačno je da Davis ne crta privlačne ljude, ne na način kakav je publika navikla da gleda i da se poistovećuje kroz superherojske stripove. Ali, opet, Davis naglašava pre svega pripovedanje i atmosferu, izvrsno dočaravajući neko drugo doba.

Šteta što se malo povukao iz stripa.
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #219 on: 26-05-2019, 13:24:10 »


Sjajne poze likova i sjajna kompozicija stranice. Ovo je iz 1984, barem prema datumu na naslovnici. Možda je crtano '83. Nexus, epizoda 6, dok je još izlazio za Capital. (Posle je prešao u First Comics.) Crtač je Steve Rude, a pisao je Mike Baron. Moram i da kažem, jer je interesantno - epizoda se zove The Ultimate Bizarre Object.

Nexus je jedno od velikih i kultnih dela američkog stripa koja ovde niko ne čita - poput American Flagg ili Sandman Mystery Theatre* ili Oriona - pošto su svi zauzeti čitanjem Betmena Godine 10781: 365. povratak, ili eventualno X-ljudi Maslinasto-zelenkastih.


*ili, pošto je ovo ipak objavio Vertigo, koji je imao svoj kult kod nas (a i drugde), nekako su ljudi naletali na to, slučajno ili ne. Možda je trebalo da stavim Markiza?
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd

ridiculus

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.167
  • Strahoslovni domen999
Re: Omiljeni kadrovi/table
« Reply #220 on: 16-06-2019, 01:06:54 »
Pominjali smo Gabriela Rodrigueza povodom jedne od specijalnih naslovnih ilustracija za Silver Surfer: Black. Verujem da mnogi koji duže vremena posećuju ovaj forum znaju ko je on. Najviše - ako ne i isključivo - zahvaljujući stripu Locke & Key. Ali ja moram da naglasim da je on vrlo raznovrstan i u smislu pripovedačkog pristupa i u smislu same ilustracije. Locke & Key izgleda drugačije od Little Nemo: Return to Slumberland, i oba su drugačija od Sword of Ages. Međutim, jedna odlika se ističe. Njegova preciznost formi, njegova čistota linije. Primećujem da je on zapravo arhitekta po struci, pa eto razloga.Dupla spleš strana iz Sword of Ages #1. Taj serijal je specifičan po tome što ga Rodriguez i piše, i to je prvi njegov takav rad. Impresivno za čoveka kome engleski nije prvi jezik. No, htedoh da pokažem koliko je Rodriguez odmeren u komponovanju svojih tabli i koliko je precizan u svom crtežu. Ovo je jedina takva tabla u svesci. Osim toga, nalazimo tri kadra koja zauzimaju po čitavu stranicu, s tim da u sva tri slučaja postoji i jedan manji kadar umetnut pri vrhu. Ovo je franko-belgijska škola stripa, u kojoj je svaki kadar doprinos izgradnji i oživljavanju sveta. Uporedimo to sa onom skoro pokazanom Paquette-ovom duplom spleš stranom*, koju - da uzmemo samo jedan primer, kojih je mejnstrim strip pun danas - smatram banalnom, jer nema potrebe da bude takva**. Ili, preciznije, tolika. Po svom sadržaju i po svom efektu ne zaslužuje više od pola jedne strane - i to da se smatramo izdašnim u poklanjanju prostora. U stripu, za razliku od TV-a, prostor je vreme. Možda ne uvek, ali vrlo često. Otud i moje pozivanje na Kirbija na tom mestu - Kirbi je znao da za duplu spleš stranu treba ponuditi nešto specijalno, neke prizore koji će nam zapanjiti čula i raspaliti maštu, prizore koji pozivaju na gledanje bez brzanja.


*Superman: Leviathan Rising specijal
**mislim, nema kreativne potrebe. Finansijske ima svakako. Ja bih rado uzeo SVE vaše novce a dao vam samo jedan kadar koji se može uvećati do veličine bloka 30 na Novom Beogradu, ali još nisam smislio šta treba da se nađe u njemu da me ne biste doživotno ganjali!  xdrinka
Znate... u početku beše Šala, i Šala beše...itd