Author Topic: Организација  (Read 932 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Организација
« on: 27-01-2019, 02:17:35 »

Ево једног помало кретенског питања које није строго везано за само играње, али не знам гдје да га поставим па ћу овде. Занима ме, дакле, како организујете... ахем… како да се ОДразим… своје играчке и остале пратеће фајлове?
Конкретније: На свом новом лаптопу планирам да будем много уреднији него што сам био на старом, тако да разноразне књиге, филмове, музику, документе и остала чудеса која су била разбацана свукуда сада буду смјештени у посебне директоријуме и лако доступни уз помоћ одговарајућих програма. Међутим, ово наравно може да се уради на много различитих начина и то је оно што ме мучи. Тренутно првенствено играм ГОГ игре (тј. сад је ту тренутно преостао само Бард'с Тејл, пошто планирам да коначно завршим први Визардри прије него што почнем било шта друго) и размишљам како да поступам са гудизима који уз те игре обично долазе. Наиме, велика већина ГОГ игара долази са неколико сличица за бекграунд (илити волпејпер, како се то некад звало), а велики број нарочито оних новијих и са саундтреком у разним форматима. Оно што у посљедње вријеме практикујем јесте да ми Виндоуз бекграунд буде из игре коју тренутно играм (иф аваилабле, наравно), али бих желио да некад мало промијешам ствари (нарочито пошто је Бард'с Тејл игра која се игра барем мјесецима, а вјероватно и годинама ако сте "способни" као ја), па да ми се рецимо њаллпапер мијења сваки дан, те да при томе приказује рецимо игре које сам прешао. Дакле, моје прво питањце гласи:


1) Постоји ли (на Виндоузу 10) неки програм или нешто слично који би омогућио рецимо аутоматску промјену бекграунда сваки дан, као што је то било некад на Седмици, али да не црпи слике са интернета, него рецимо из неког директоријума који бих ја одредио? Ја бих у тај директоријум потрпао гомилу слика које имам и онда би ми се приказивале сличице нпр. из игара које сам већ прешао или оних које планирам да пређем и то би било баш супер.


2) Користите ли ГОГ Галакси и како сте задовољни тим програмом? Ја сам увијек зазирао од тако нечега јер, као што сам већ више пута написао, не могу да замислим личније и интимније искуство од играња (тј. могу неколико њих, али већину није пристојно спомињати у јавности), а са Галаксијем или Стимом и сличним стварима које ми мјере разноразне ачивменте и кад сам почео и кад сам престо шта да играм, то је ко да сједим за компјутером (или нешто још горе) насред трга препуног људи. Међутим, са новим лаптопом контам да му дам шансу. Видим да се лако долази до директоријума у којем су смјештени фајлови и то ми се свиђа, кад ја знам да је мој инсталациони фајл ту на безбједном мјесту (за разлику од Стима). Такође сам примијетио да, иако се ствари даунлоудују другачије него преко старог даунлоудера, структура директоријума је непромијењена (што ми се такође свиђа).


Ту негдје стижемо и до трећег питањца, а које је везано за ово друго:


3) Слушате ли саундтрекове (илити, прецизније, скорове) из игара? Ја сам нашао да су многи врло одлични и да нису ништа слабији од "правих" музичких албума. Нпр. Балдур'с Гејт. Сјајна музика. Е сад, ако слушате, шта радите са фајловима које даунлоудујете? И који програм користите за слушање? Видим да у Њиндоњс Медија Плејеру може да се рукује некаквим библиотекама и да у њих могу да се додају директоријуми - е сад, да ли бисте рецимо једноставно на листу додавали директоријуме сваке појединачне игре (и тако себи уштедили труд око копирања фајлова) или бисте све музичке фајлове стрпали у један директоријум (и тако уштедили себи баратање огромним бројем директоријума)? Који је добар (бесплатан) програм за музику, оно да може лијепо да организује пјесме, албуме и сл.? Није ни овај Виндоуз Медија Плејер лош, али контам да можда постоји и нешто боље.


4) Бришете ли пређене игре или их као ја остављате да се гомилају и непотребно заузимају простор?


5) Да ли снимљене позиције остављате по дефаулт директоријумима или их копирате на неко лакше налазљиво мјесто?


6) Слободно додајте било шта што није споменуто горе, а пало вам ја на памет, макар и само маргинално било повезано с темом.


7) Хвала!

Petronije

 • 4
 • 3
 • Posts: 5.866
Re: Организација
« Reply #1 on: 27-01-2019, 08:51:24 »
1. ne znam
2. ne znam
3. Aimp
4. Brišem naravno, ostavljam samo one koje znam da ću ponovo igrati.
5. Ne diram sejvove, osim ako ne planiram reinstal sistema a mrzi me da počinjem ispočetka neku igru.
6. Jesi li kupio kontroler?
Crvena zvezda je Srbija, što je rekao Aleksandar Vučić, koji ne krije da je navijač Crvene zvezde... Rekao mi je, Terza, kad je jaka Zvezda, jaka je i Srbija!

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 932
Re: Организација
« Reply #2 on: 27-01-2019, 09:34:42 »
1. ne koristim 10ku
2. Koristim i gog galaxy i steam, tu u suštini nema izbora, skoro svaki gaming servis zahteva da instaliraš njegov game launcher i jedino tako možeš da startuješ igre kupljene kod njih. To važi za steam, gog, epicgames, onaj jadni uplay, itd. Dakl, em nemaš izbora, em ne vidim nikakav problem sa tim, achievements me nikad nisu interesovali, a sa druge strane, pojednostavljuje igranje.
3. Aimp
4. Brišem, osim kratkih igara do 1 GB koje mogu da odigram po neku brzu partiju s vremena na vreme. Skoro sam ubacio SSD od 120gb kao sistemski drajv, pa na njemu imam nekih 60gb slobodno koje nameravam da koristim za instalaciju nekih jačih igara, ali onda se podrazumeva da mogu maksimalno jednu do dve igre da čuvam na taj način.
5. To se nekad čuvalo, od kad igram originale, gaming servis je taj koji se brine o njima. Ranije sam čuvao gomilu sejvova po specijalnim direktorijumima, da bih posle par godina ukapirao da se nikad nisam vratio nijednoj od tih igara, a ako bih se i vratio, sigurno bih je igrao od početka.
6. SSD je majka, trenutno najjeftiniji način da ubrzaš svoj komp.
7. Nema na čemu

Calavera

 • 3
 • Posts: 726
Re: Организација
« Reply #3 on: 27-01-2019, 12:09:01 »
1. https://www.youtube.com/watch?v=3o0UGEjoO7U
2. za sad nisam imao razloga da ga instaliram, no ne bih se protivio tome u buducnosti.
3. aimp. svaki album/igra u svom folderu, a svi su na istom mestu (documents/music).
4. ja u principu nikad ne prelazim vise od 1 igre odjednom, s tim sto uglavnom imam instaliran i neki roguelike ili nesto slicno sto moze da se igra u komadima od 15-60 minuta. ovo ostalo brisem, nema razloga da za njihovim postojanjem  :lol:
5. isto ko berserker, skoro nijedan sejv koji sam sacuvao nisam kasnije koristio. sad ih samo brisem ako dobijem tu mogucnost pri uninstallu.

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Организација
« Reply #4 on: 27-01-2019, 14:17:00 »
Супер, моје недоумице за позадину (мислим компјутерску) и пуштање музике су ријешене! :-)
Неколико напоменица: За Берзеркера (ад 2) Знам да је то у већини случајева тако, али ГОГ (још увијек) не захтијева инсталирање Галаксија. Све игре могу да се скину преко старог Даунлоудера и да се покрену самостално. Но, као што рекох, дао сам шансу Галаксију и бар за сада ме не иритира. Бај д веј, за сада међу пријатељима имам Меху, Неомеђеног и Перина, ви остали који користите Галакси можете да ме додате, јузернејм ми је ajanjic
За Петронија (ад 6) Па да, ја имам контролер већ неколико година. Помоћу њега сам играо другу и трећу Принце оф Персиа игру и то је значајно олакшало иначе неигриве игре и учинило их мање неигривим (мада и даље не добрим). Много ми се свидио контролер (неки је врло јефтини генерички скроз црни Гигатецх, али функционише) и планирам убудуће да га користим за акционе игре у трећем лицу.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Организација
« Reply #5 on: 28-01-2019, 11:40:36 »
имам ацц. на стиму, гогу, епику, јадничком уплеју и стално ми се дешава да стартујем погрешну апликацију, пошто стоје једна до друге на таскбару радо ћу се додати на твоју групу гогдругара
али имам питање, какав проблем си имао са стимом и инсталационим фолдером? ја сам мом стиму рекао да има да ставља инсталације на мој 'гуглплекс стартинкер' хдд који има много слободног простора и престао да размишљам о томе.
но, пошто су решени 1 и 2 да пређемо на остало
3) гом мусиц плазер, сва музика ми се налази у 2 фолдера, један који се зове 'музика' и други који се зове 'бекап мусиц' и налази се на екстерном харду...као што се да приметити други је исти ко први, и све што 'скинем' копирам из 'музике' у бекап...у оквиру 'музике' (која заузима пар стотина гигабајта) имам директоријум за музику из видео игара и одатле пуштам музику...ал то се у послење време своди на музику из еве-а и хомењорлд-а
4) ретко бришем сејвове, једино кад ме игра много изнервира
5) нисам мењао место сејвовима, још од времена хероја 3
6)ССД!
7)ССД!
...barcode never lies
FLA

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Организација
« Reply #6 on: 28-01-2019, 11:46:51 »
Фала! Иначе, на новом лаптопу немам ССД, али имам на новом десктопу, на коме планирам да играм оне "бјесније" игре.
Кул, ГОГ Мусиц Плазер, нисам ни знао да то постоји! :-)

Са Стимом нисам имао никакав конкретан проблем у смислу да нешто није радило или сл., али ако се добро сјећам нисам успијевао да нађем инсталациони фајл за неку игру коју сам инсталирао и онда ме је то изнервирало, јер је покретање игре било потпуно различито од оног на које сам до тада навикао, тј. одеш на "старт" у Њиндоњсу и онда изабереш игру. Са тим лаунцхерима је више тај некакав осјећај да игра није "код мене" него тамо негдје ко зна гдје и то ми иде на живце, мада сам свјестан да ствари сад тако функционишу па ћу пробати да се прилагодим.

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.563
Re: Организација
« Reply #7 on: 28-01-2019, 12:02:12 »

3) гом мусиц плазер
не гог!
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 50.281
Re: Организација
« Reply #8 on: 28-01-2019, 12:14:50 »
 Evo i ja da se upišem na ovu listu odgovora, mada sam ja notorno neorganizovana & aljkava osoba…
 
1)     1) Windows 10 koristim samo na poslu, ali evo šta na ovu temu kaže internet: https://www.hongkiat.com/blog/auto-wallpapers-change-windows-10/
2)     2) Koristim GoG Galaxy i zadovoljan sam jer ne moram da preturam po folderima i razmišljam o instalacijama. Udoban je jer je vrlo lako instalirati, deinstalirati i menjati folder u kome se instalira a automatska veza sa mojim nalogom i sa GoG radnjom i sajtom generalno je glatka i funkcionalna i zadovoljava moje skromne potrebe. Galaxy je trenutno značajno manje trom od Steama što je zgodno, a pošto su igre DRM Free u poslednje vreme, kad mogu, igru kupujem tuda a ne na Steamu.
3)     3) Uh… ja muziku uopšte ne slušam na kompjuteru, to jest, on mi služi da je čujem na internetu a onda je slušam putem telefona uglavnom tako da…
4)     4) Brišem pređene igre jer mi na svim mašinama na kojima se igram stalno nedostaje prostor.
5)     5) Nekada sam ih bekapovao, dakle, ostavljao ih u default direktorijumu da bi igra, kad je ponovo instaliram, videla da su tu, a i da imam kopiju na sigurnom, ali sada se to sve uglavnom svuda bekapuje u klaud samo od sebe tako da… ne.
 

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Организација
« Reply #9 on: 28-01-2019, 18:55:50 »

3) гом мусиц плазер
не гог!

"still a man hears what he wants to hear and disregards the rest..." :oops: :oops: :oops:

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.025
Re: Организација
« Reply #10 on: 28-01-2019, 21:48:37 »
Nemam šta pametno da dodam prethodnim odgovorima...

Nervira me previše platformi pa se trudim da se samo igram preko Steama.
Brišem igru čim je pređem/zasitim je se. Dakle u praksi obično imam jednu ili dve igre instalirane, iako imam prostora na tom SSD-u koji je samo za igre.
Baktanje sejvovima prepuštam Steamu, mada sam ranije ručno prenosio u poseban folder za slučaj da želim da se ponovo igri vratim nekad.

Muziku svu držim na jednom HDDu, a tu ima Soundtracks & Scores folder, a u njemu Video Game Music potfolder. Muziku i dalje slušam na kompjuteru isključivo preko Winampa. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

Doomdark

 • 4
 • 3
 • Posts: 16.353
  • Radioaktivna aleja
Re: Организација
« Reply #11 on: 29-01-2019, 00:58:19 »
Kul :-)

Perin

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.976
  • Klub Knjige
Организација
« Reply #12 on: 29-01-2019, 13:06:12 »
Kad dođem kući, provjeriću za wallpapere, ali prilično sam siguran da može da se napravi to što želiš.

Što se gaming launchera tiče, imam ih sijaset, i GOG jeste možda najjednostavniji i najbolji, ali u današnjem digitalnom dobu, bez njih ne možeš. Jedino bi valjalo kada bi svaka igra bila na JEDNOM launcheru, pa da se ne patiš i za Diablo pokrećeš Blizzardov launcher, za Far Cry Uplay launcher, itd...

Sejvove od igara čuvam i redovno pre svake instalacije Windowsa prekopiram sve što ima od igračkih save fajlova iz/u My Documents.

Za muziku koristim AIMP, koji je jednostavno najbolji plejer za PC na tržištu (za muziku, a za filmove, tu je nenadmašni POT PLAYER).

Mada, ruku na srce, kad mi se nešto sluša, mahom to puštam na jutjubu.


Sent from my iPhone using Tapatalk