Author Topic: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici  (Read 97520 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« on: 20-03-2011, 22:05:25 »
U protekla dva dana ovaj forum je postao poprište oštrih sukoba glede odnosa prema ženama, pa i položaja žena na Znaku Sagite i u društvu uopšte. Vodile su se i rasprave o položaju žena u domaćoj fantastici. Nisam siguran da se došlo do ikakvog zadovoljavajućeg odgovora. U zametku žanrovske fantastike žene su zaista bile ornamenti i služile su samo kao plot device kako bi protagonista došao do izražaja. Međutim, stvari su se itekako promenile od šezdesetih godina prošlog veka. En Makafri, Ursula Legvin, Merion Cimer Bredli ali i Dajana Pakson, Mercedes Leki, Lorel Hamilton - da ne širim dalje - pomerale su granice žanra i uloge žene u žanru, i kao stvaraoca i kao protagoniste. U poslednjih nekoliko godina svedoci smo da je fantastika iz ženskog pera najprodavanija na Amazonu i da je ostvarila neslućeni komercijalan uspeh - naravno, govorim o Stefani Mejer i Džoan Roling - ali i da je dostigla najviše vrhunce stilizacije i spisateljskog umeća. Kao primere ovog potonjeg svedočenja navešću Saru Mone, Elizabet Berg, Ket Valente i moju miljenicu - Kej Kenjon.

Da li u savremenoj fantastici ima mizoginije? Feminizma svakako ima. Urbana fantastika nam je donela silesiju snažnih heroina. S druge strane, naučna fantastika - tradicionalno muški zabran - odavno je žensko igralište. Luis Makmaster Bižo se nadobijala i Huga i Nebula, Elizabet Mun takođe kupi nagrade kao da mlati granom, a Kej Kenjon je svojom tetralogijom Entire and the Rose načinila iskorak u sjajnom smeru za savremeni sf.

Dakle, šta mislite? Ima li mesta feminizmu u fantastici dvadeset prvog veka? Da li i dalje stoje optužbe da je SF muško polje, u kojem vlada mizoginija? Ili je žanr prevazišao i jedno i drugo?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.190
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #1 on: 20-03-2011, 22:23:52 »
Danas se Ket Valente na Twitteru žalila da je dobila 'rpu muških SF dela u kojima su žene prostitutke. I samo prostitutke. Koliko sam shvatila, tema nije bila "prostitutka u svemiru".

Ne mislim da je žanr po tom pitanju bilo šta prevazišao. S jedne strane, i dalje imamo muške pisce koji ženske likove tretiraju kao ukras, ili kao prostitutke, ili se ženke bacaju na (muškog) protagonistu... S druge strane, imamo ženske pisce koji forsiraju kick-ass heroine sa ass-antlerima i oko tih heroina muški likovi balave i puze.

Očigledno uopštavam, svakako da ima i dela koja se ne uklapaju u opisano, ali ne mislim da je žanr kao takav išta prevazišao, samo imamo nešto više stereotipa na raspolaganju nego ranije.
We're all mad here.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #2 on: 20-03-2011, 22:31:37 »
Stoji, ali godišnje se objavi na stotine romana raznorazne fantastike. Tek mali broj njih padne u ruke široj čitalačkoj publici. Ovde govorim o ljudima koji diktiraju žanrovske tokove, koji dobijaju nagrade. Ko od danas dominantnih muških pisaca žene koristi tek da bi zadovoljle cum dumping potrebe njihovog protagoniste? S druge strane, upravo spisateljice ističu promiskuitetnost svojih junakinja, zar ne? Možda se Hamiltonka nameće kao neizbežan primer, ali ni Harisova nije toliko daleko iza nje - a bogami ni Mejerova. A to ne nailazi ni na izbliza toliku osudu čitateljki.

Hajde da vidimo ko su ti muški pisci koji žene tretiraju kao ukras. Ne pokušavam da se raspravljam rasprave radi - zaista bih voleo da čujem primere.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Vampirella

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.438
 • Crew Slut
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #3 on: 20-03-2011, 22:36:37 »
U protekla dva dana ovaj forum je postao poprište oštrih sukoba glede odnosa prema ženama, pa i položaja žena na Znaku Sagite i u društvu uopšte.

Raspravljalo se o kojecemu, a ponajmanje o ovome.
Satan my master.

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #4 on: 20-03-2011, 22:40:11 »
Naravno, tok diskusije određuju oni koji, zapravo, nešto imaju da kažu na naslovljenu temu.

S druge strane, upravo spisateljice ističu promiskuitetnost svojih junakinja, zar ne? Možda se Hamiltonka nameće kao neizbežan primer, ali ni Harisova nije toliko daleko iza nje - a bogami ni Mejerova. A to ne nailazi ni na izbliza toliku osudu čitateljki.

Svakako. No, to je pojava koja može da ima više uzroka. Žene vrlo često kritikuju druge žene da bi se uklopile u muško društvo, da bi bile prihvaćene. Kako je sf polje dugo bilo muško, ne čudi ova pojava.

Sa druge strane, možda one jednostavno tako vide svet oko sebe (pa i sebe, ne treba isključiti ni tu mogućnost).

Kako nikada nisam posvećeno tražila mizoginiju ili feminizam u delima fantastike (tu i tamo primeti se, ali sve ređe), možda ću se u temu uključiti kada se diskusija proširi. A i zasićena sam ovom temom trenutno. :)

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #5 on: 20-03-2011, 23:20:27 »
M-m. Pa, zahvaljujući svom žestokom nepoznavanju savremene produkcije, nemam bogzna šta konkretno da dodam; mogu samo da se složim sa onim što je Angel rekla kad su u pitanju stvari koje sam čitala.
Recimo, znam da je Lažima Loka Lamore spočitavan nedostatak ženskih likova uopšte, ali nisam čitala pa ne mogu da potvrdim. A mislim da nije uopšte neophodno praviti neku načelnu podelu između ženskih i muških pisaca, po tom pitanju: eto, Suzana Klark u onom i onolikom romanu ima ukupno - ukupno - četiri ženska lika, od čega su dva važnija najveći deo romana krajnje pasivne zarobljenice, treći comic relief a četvrti tek skiciran. Od Mjevila sam čitala samo Stanicu Perdido, pre sto godina, i čini mi se da je tamo bila samo buboglava umetnica - žrtva i jedna žena-ptica, takođe žrtva ali silovanja.
Taj odnos snaga malo zamara. Zamaralo bi me još više uvođenje PC kvota za ženske likove, da se razumemo. Ali u ovom trenutku zbilja ne mogu da se setim novijeg romana sa tri-četiri jaka ženska lika. (I za starije bih morala da se napnem).

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #6 on: 20-03-2011, 23:37:56 »
S druge strane, kod Brendona Sandersona u "Elantrisu", "Redu magle" i Warbreakeru protagonisti su žene. Samo je u poslednjem romanu protagonista muškarac, mada je i to podložno promenama, pošto će serijal trajati u vražju mater. Džordana i Martina da ne pominjem. Gart Niks i njegova triligija "Abhorsen". Dejvid Veber i Honor Harington. Teru Pračet i njegove veštice. Nil Stivenson. Majk Resnik. Mjevilov The Scar. L. E. Modesit ima protagonistkinju u nekoliko svojih serijala. Fajstova trilogija Daughter of the Empire. Filip Pulman i njegova Lajra...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #7 on: 21-03-2011, 00:25:52 »
Sve živa istina. Naročito je u dečjoj-i-omladinskoj književnosti (ti si naveo Niksa i Pulmana) uočljivo obilje raznovrsnih ženskih likova, i to me raduje. Ali mislim da i ovo što sam rekla stoji. Pre svega zato što, hteli mi to ili ne, većina pisaca i većina ljudi, kad kaže "čovek", po difoltu misli "muškarac". To važi i za stvaranje književnih likova (filmskih, pozorišnih...), koji su ženski samo ako za tim postoji neka određena potreba, a muški ako je svejedno, i da se to promeni potrebno je ili kreativno razmišljanje ili uvođenje PC kvota...

 E sad: svako ima neku svoju meru i granicu za početak smaračine i prestanak čitanja. Meni često smeta ono što vidim kao mizoginiju; neretko mi smeta i razmahivanje feminizmom u jeftinim forama; dešava se i da nešto što drugi vide kao feminizam (uključujući autora/autorku) ja čitam kao mizoginiju, šta ću, nepoverljiva sam; katkad mi jednostavno smeta radikalnost predloženih feminističkih rešenja (Džoana Ras i, po onome što sam čitala o njoj, Šeri Teper); ali... mhmh... to nije uvek razlog da bacim knjigu o zid, da prestanem da je čitam, čak ni da mi se ne dopadne. Jer su u pitanju umetnička dela (nadati se) a ne politički, ideološki, džender, ovo-ono pamfleti. Pa ako su dobro napisani, ako su vrhunski napisani, to najčešće (kod mene) odnosi prevagu.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #8 on: 21-03-2011, 10:32:26 »


Priznajem da nemam sluha za žanrovski pamfletizam, a fem-varijanta tu nije nikakva iznimka, naprotiv. Sigurno je pitanju predrasuda, ali ne borim se nešto naročito protiv toga. Po meni, krene li čovek da mala četkom za krečenje, tu garant nema rezultata u vidu finog portreta, pa da je ne znam kakav majstor u pitanju, tako da sam skroz autistična po pitanju dešifrovanja eskapističke proze u pamflet ključu.

Drugo što me odbija je fenomen “medveđe usluge”; neretko bude da se pamfletizmom bave ljudi koji sopstvenim manjkavostima s lakoćom degradiraju svaku ideju o kojoj se nemušto dernjaju. Idejno i zanatski slab pamfletizam po pravilu bude genijalna antireklama zbog koje se iskreni poklonici stide a svi ostali likuju.

Treće, slutim da je žanrovski pamfletizam sam po sebi jalov, pa sve i da dolazi iz idejno i zanatski superiornog izvora kao što su Ras ili Ursula; mene to pomalo podseća na onaj genijalni dijalog iz Brajanovog žitija; “od danas sam žensko, ‘oću da me zovete Loreta i ‘oću da se borite za moje pravo da rodim dete”, pa kad ga se obavesti da će ga svi rado zvati “Loreta”, ali da mu niko ne može borbom pribavi dete kad mu sama priroda nije dala matericu, onda zaključak bude  – okej, ali ipak, svejedno, nema veze, borićemo se za njegovo pravo da rodi dete. Žanrovski fem-pamfeltizam, po meni, nereko radi upravo to – forsira ideju o borbi za sticanje nekih pomalo nefunkcionalnih “prava”. Primera radi, prošle godine je Kat Valente žestoko reagovala na jednu pomalo blentavo saopštenu izjavu Stivena Freja kako je problem sa ženama taj što nemaju određena soc-kulturna iskustva kojima upravlja seksualni nagon, tipa “kupljenja one-night-stand ljubavnika po barovima”. Naravno da ta izjava nosi čist seksizam i Kat je na to i reagovala, ali fakt ostaje da je svojom reakcijom nije ništa konkretno opovrgla, samo objasnila zašto je to tako. Znači, bez obzira na seksizam, fakt ostaje fakt, i nikakav pamfletizam to ne može da promeni. Po pitanju dubine jaza među polovima, ta klovnovska kozmetika žanrovskog pamfletizma čak i mene odbija, i zbog svoje nadmenosti i zbog propagandnog formata kojim se nekako najviše obraća pažna na najbeznačajnije, skoro simbolične stvari, pa zato to meni po pravilu više odmogne nego pomogne. Što ne znači da izbegavam žanrovski fem-pamfletizam, naravno, ako je dobro napisan, ali ne izbegavam ni mizogino-šovinističke zanrovske autore, tako da mi izgleda kako stvarno nisam tunirana da dešifrujem izvesne vrste podteksta, niti da na njih adekvatno reagujem. Baš kao što ne reagujem pozitivno ni na od-života-veće ženske likove; meni je to isto toliko potcenjivački koliko i patrijahalno-karikaturalna karakterizacija bespomoćnih ženskih likova od strane žanrovske stare garde.   

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #9 on: 21-03-2011, 11:02:42 »
Libe, potpuno se slažem sa time što si napisala. Međutim, sada tragam za primerima muškošovinističkih pisaca novije provinijencije. Čuli smo da se Linču zamera na odsustvu valjanog ženskog lika u njegovim romanima. Dabome, čitao sam ih - ali nisu mi se dopali ni izbliza dovoljno da bih se udubljivao u polno/rodno raslojavanje aktera tih romana. Imam utisak da su mlađi pisci - ovde govorim o muškarcima - uglavnom prevazišli potrebu da svoje protagoniste dele po konveksno-konkavnoj liniji, već da pre svega gledaju da ispričaju priču. Naravno, u savremenom populističkom SF-u dva najpopularnija lika su žensko iz muškog pera (Veberova Honor Harington) i muško iz ženskog pera (Majls Vorkosigan iz pera Luis Bižol).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #10 on: 21-03-2011, 11:56:00 »
Možeš li da pojasniš sa čim se to konkretno slažeš Najtflajeru, kada nisi otvorio temu o fem pamfletizmu već o feminizmu i mizoginiji u f prozi?

Šta je fem pamfletizam? Ko ga sprovodi i koji su konkretni primeri? Tačnije, ko to mala četkom za krečenje, i ima li tu onih koji možda slikaju i finom slikarskom četkicom, i koji su to pisci?

Koji su to neretki pisci u fantastici koji svojom manjkavošću degradiraju ideju, a koji su to iskreni poklonici? I iskreni poklonici čega? Šta to oni i kako rade da bi realizovali svoje ideje čiji su poklonici?

Tebi je jasno da je post pre tvog isključiv i netačan. On uspešno (a možda i manipulativno), na osnovu jednog nesrećnog primera (iz Brajanovog žitija), karikira i obezvređuje sve što, na primer, može da se postigne (i što je postignuto) u fantastici, a što nije "rađanje deteta bez materice", nego, na primer, broj i kvalitet ženskih (pa i muških) likova o kojima govore Jevtropijevićka i Angel.

U čemu se sastoji ta klovnovska kozmetika žanrovskog pamfletizma? Jasno je i da je taj post optužio taj pamfletizam (o kom se ovde ne govori) da se bavi simboličkim i beznačajnim stvarima; a koje su to suštinske stvari? Zašto i to nije navedeno?

Takođe je jasno da taj post ne nudi nikakva rešenja, i pozitivne ili čak konkretne primere (pisci, naslovi), već samo osuđuje, uporno i uporno, od početka pa do samog kraja. I možda bi to bilo ok da autor/ka ne priznaje i ne vidi polne/rodne razlike u fantastici. Ali on/a ih vidi, i opet - za to nema nikakva rešenja osim onih koja ima svako - sve mi se gadi, svi mi čine medveđu uslugu, ja nisam ni tamo ni ovamo. Konformistički i sasvim neubedljiv tekst.

Dakle, zaista bih volela da mi pojasniš šta je tu za slaganje?


* Dok se ja recimo slažem sa tobom i tvojom težnjom da dokažeš da su polno-rodne razlike sve manje, i da sve kreće u jednom pozitivnom pravcu. Naravno, reč je o svetu, a ne o zaostaloj Srbiji; gde je dokaz da je zaostala činjenica da se samo žene javljaju da pričaju o ovoj temi (isključujući autora teme).

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #11 on: 21-03-2011, 12:08:15 »


S druge strane, upravo spisateljice ističu promiskuitetnost svojih junakinja, zar ne? Možda se Hamiltonka nameće kao neizbežan primer, ali ni Harisova nije toliko daleko iza nje - a bogami ni Mejerova. A to ne nailazi ni na izbliza toliku osudu čitateljki.

Svakako. No, to je pojava koja može da ima više uzroka. Žene vrlo često kritikuju druge žene da bi se uklopile u muško društvo, da bi bile prihvaćene.

Ovo je možda češći slučaj u fantastici.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #12 on: 21-03-2011, 12:15:17 »
   Dostojanstvo žena u naučnoj fantastici mogao bi biti povezan sa uspehom žena i u samoj nauci.
   
Akcija SDU za dan žena 2011 (Patenti, koji su izumele žene)

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #13 on: 21-03-2011, 12:17:28 »
A kakve veze ovo ima sa temom?

Osim što bi dostojanstvo žena moglo (umesto "mogao")...


zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #14 on: 21-03-2011, 12:19:22 »
Ma ko će Lomljavinu sad razumeti ovako rano izjutra....S druge strane, upravo spisateljice ističu promiskuitetnost svojih junakinja, zar ne? Možda se Hamiltonka nameće kao neizbežan primer, ali ni Harisova nije toliko daleko iza nje - a bogami ni Mejerova. A to ne nailazi ni na izbliza toliku osudu čitateljki.

Svakako. No, to je pojava koja može da ima više uzroka. Žene vrlo često kritikuju druge žene da bi se uklopile u muško društvo, da bi bile prihvaćene.

Ovo je možda čećšći slučaj u fantastici.

To je češći slučaj u svakodnevnici, pa tek onda u fantastici.

Taze primer: http://izvankuhinje.blogspot.com/2011/03/sta-ce-zena-sama-u-areni.html

Nego, baci pogled na topic o nagradama.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #15 on: 21-03-2011, 12:20:50 »
Bacila sam već pogled na obe stvari. :) Hvala, zakk.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #16 on: 21-03-2011, 12:45:13 »
Možeš li da pojasniš sa čim se to konkretno slažeš Najtflajeru, kada nisi otvorio temu o fem pamfletizmu već o feminizmu i mizoginiji u f prozi?

* Dok se ja recimo slažem sa tobom i tvojom težnjom da dokažeš da su polno-rodne razlike sve manje, i da sve kreće u jednom pozitivnom pravcu. Naravno, reč je o svetu, a ne o zaostaloj Srbiji; gde je dokaz da je zaostala činjenica da se samo žene javljaju da pričaju o ovoj temi (isključujući autora teme).

Mogu, ali još mi se nisu butovali svi delovi mozga, tako da sam izgubio bar pola sata na to da utvrdim ko ti je taj Najtflajer i kakve veze ima sa mnom. Vidim, poznato mi nešto... ali džabe. Varnica tek sad sevnula.

A vidiš da se i Zak javio.

S druge strane, mizoginija i feminizam bi upravo žene trebalo da najviše zanima. Ako nisi primetila, za jedan forum posvećen fantastici ovde ima veoma malo članova kojima je zapravo stalo do fantastike.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #17 on: 21-03-2011, 12:48:02 »
S druge strane, mizoginija i feminizam bi upravo žene trebalo da najviše zanima.

Kako ja (stvarno) ne vidim nikakve razlike među ljudima (osim onih naučenih i nametnutih), ne slažem se sa tobom. Ali, neka ti bude. :)

Da, javio se i zakk. Očekivano. ;)

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #18 on: 21-03-2011, 12:52:51 »
Pa, ako su žene ugrožene (recimo) mizoginijom - onda bi njih cela stvar trebalo da zanima više nego one (recimo muškarce) koji ih ugrožavaju. Šta ugrozitelja zanima kako je ugroženom, zar ne? Ugrozitelju je lepo, a ugroženi neka se snalazi. Zar nije tako? Iz toga proishodi da bi žene njihov položaj u nekom aspektu života - ovde u fantastici - trebalo da zanima više nego muškarce. Koliko vidim, i jeste tako. Muškarce mahom ne zanimaju ženska prava. Mislim, znam veoma malo XY Žena u crnom.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #19 on: 21-03-2011, 12:55:26 »
Pardon na lošem pravopisu.

Mislim da ima veze jer literatura ipak oponaša život.

Ukoliko smo svedoci velikog napretka žena u savemenom svetu,
značajnih izuma žena i njihove genijalnosti, automatski ćemo i pisati dela u kojima su žene takve.

U vremenu kad takvih žena nije bilo (odnosno kad im nije dopušteno da se razvijaju) ni pisci nisu imali inspiraciju da u dela ubacuju ženske likove tog kalibra.

Zato mislim da će i u literaturi sve više biti žena, koje su kapetanke svemirskih brodova ili predsednice velikih imperija.Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #20 on: 21-03-2011, 12:58:55 »
Pa, ako su žene ugrožene (recimo) mizoginijom - onda bi njih cela stvar trebalo da zanima više nego one (recimo muškarce) koji ih ugrožavaju. Šta ugrozitelja zanima kako je ugroženom, zar ne? Ugrozitelju je lepo, a ugroženi neka se snalazi. Zar nije tako? Iz toga proishodi da bi žene njihov položaj u nekom aspektu života - ovde u fantastici - trebalo da zanima više nego muškarce. Koliko vidim, i jeste tako. Muškarce mahom ne zanimaju ženska prava. Mislim, znam veoma malo XY Žena u crnom.

Najtflajeru, u pitanju je greška čijih razmera nisi ni svestan. :)

Ne ugrožavaju svi muškarci žene, naravno. Ovde se ne radi o uopštavanju, nikada se i nije radilo.

Sa druge strane, ugrožavanje bilo čijih prava, najviše bi trebalo da se tiče onih koji ugrožavaju, inače nema ničeg od cele priče.

U svetu se to radi edukacijom nasilnika o načinima da prevaziđu bes, na primer.

Jer šta može da uradi ili promeni ugrožavani bez saradnje onog koji ugrožava? Ugroženi je po defoltu slabiji. Šta slabiji može da uradi protiv jačeg i ako je svestan svojih prava?

Ako znaš da "muškarce mahom ne zanimaju ženska prava", onda je to jedna veoma tužna činjenica...

A čak nije reč ni o pravima, već o bazičnom poštovanju tuđe ličnosti...

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #21 on: 21-03-2011, 13:03:53 »
Muškarce mahom ne zanimaju ženska prava. Mislim, znam veoma malo XY Žena u crnom.

Muška i ženska prava vrlo su povezana.
Tamo gde nema ženskih prava i muškarci veoma pate.
To se da opaziti u Tunisu. Momci se polakomiše da zvižde za turistkinjama. Naročito plavušama.
Onakvo ponašanje Tunižana prema strankinjama, koje sam ja video, u Evropi nije primereno ni maloletnim klincima.
Ne daju im ni ulicu preći bez zvižduka i prilaženja.

To je zato što su im žene zatvorene u kuće maltene do udaje, zato što ne smeju da se upuštaju u veze pre braka i što nisu slobodne.

Slično je i u drugim muslimanskim zemljama.
Ženska sputanost stvara veliku mušku frustraciju, koja opet rađa agresiju.
Ima Tunižana, koji do kasnih dvadesetih nisu imali jednu devojku.
Jebote, pa kako da ne postaneš taliban?!

Pre braka nema ništa. Da bi se oženio u Tunisu treba da imaš para da ti njena familija omogući da im oženiš ćerku. Moraš da imaš onoliko love, dovoljno za izdržavanje nje i dece.
To se ne može skupiti preko noći već se čeka 30. godina pa mnogi Arapi nemaju cure do 30. Onda oženu nevinu sedamnaestogodišnjakinju.

Zato možda treba i razumeti te mladiće, koji se uključe u Al Kaidu. Mora negde da se iskažu kad im već u seksu ne daju.

To je razlog da muškarci, koji nemaju dovoljno empatije za ženska prava, počnu da se bore za njih zbog sebe samih.
Što su žene slobodnije i nesputanije, bolje je i nama.

Inače u trilogiji Klarka i Bakstera ,,Vremenska odiseja'' u 2068.godini svi vladari velikih imperija na planeti su žene.


Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #22 on: 21-03-2011, 13:08:40 »
Lome, stvarno te ne poznajem i nemam pojma koje su ti namere.

Ali, čisto pojašnjenja radi, ovde niko ne zagovara da žene postanu vladarke sveta. Svakako niko ne zagovara ostvarenje ženskih prava samo da bi muškarci imali devojke i seks.

Dakle, ili si sve nesrećno sklepetao sa dobrim namerama, ili ih uopšte nemaš. Mislim da je ovo prvo.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #23 on: 21-03-2011, 13:10:05 »
D, ja sam po obrazovanju pravnik. Ne znam za tebe. Delimično stoga na pitanje ljudskih prava, pa i ženskih i svih ostalih ne gledam sa stanovišta ideala i sanjarenja o boljem svetu, već sa stanovišta zaštite državnog uređenja. Pravo ne poznaje idealizam i šta bi trebalo da bude i kako je najlepše i najružičastije. Pravo se bavi surovim apsolutima i poštovanjem zakona i državnog poretka. Shodno tome, država je propisala zakon kojim se daju jednaka prava svim članovima društva. Država to nije uradila zarad nekog višeg ideala, već zarad surove pragmatičnosti. Svi članovi društva plaćaju porez. Svi su produktivni članovi zajednice, koji su se odrekli svog suvereniteta i preneli ga na državu i na ustav, kao "mobilisanu društvenu moć", da citiram Frenka Herberta. Dakle, ako je neko u društvu ugrožen od drugih članova tog istog društva, država mora da reaguje - i to ne da bi zaštitila ugrožene zbog njih samih, već zbog svojih interesa. Jer, pravna definicija države je "Organizacija sa monopolom fizičke prinude". Ukoliko bilo ko drugi sebi prisvaja državni monopol - u ovom slučaju prinudu - on ruši temelje društva, što vodi u raspad poretka i rastakanje zajednice.

Dakle, to što ti pričaš svodi se na idealizam i suprotno je ljudskoj prirodi. Čovek je u suštini glup i zao i zato je stvorio državu - da bude iznad njega i da suzbija njegovu nisku prirodu. To se ogleda i u svakodnevnom životu i u fantastici i gde god hoćeš.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #24 on: 21-03-2011, 13:11:07 »
Lome, stvarno te ne poznajem i nemam pojma koje su ti namere.

Ali, čisto pojašnjenja radi, ovde niko ne zagovara da žene postanu vladarke sveta. Svakako niko ne zagovara ostvarenje ženskih prava samo da bi muškarci imali devojke i seks.

Dakle, ili si sve nesrećno sklepetao sa dobrim namerama, ili ih uopšte nemaš. Mislim da je ovo prvo.

Ignoriši Glomljavinu, leba ti. Sa njim ne može da se priča.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #25 on: 21-03-2011, 13:12:45 »
Ne mislim da iko misli da SAMO žene treba da budu vladarke,
ali bi mogle da budu vladarke u dobroj meri.

Što se mene tiče, ženska prava muškarci treba da podrže zbog žena samih.
Ali na žalost neki muškarci nemaju tu empatiju. Čak im se čini da ženska moć njih može da ugrozi.

Takvima treba reći ono što sam i ja gore. Da su prava polova povezana.
Odsustvo slobode jednog pola rađa frustraciju drugoga, a frustracija se ispoljava agresijom.

Pametnim muškarcima to ne treba govoriti. Oni će se već solidarisati sa ženama zbog žena samih.Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #26 on: 21-03-2011, 13:13:53 »
Najtflajeru, jasno je meni sve što pričaš, ali to opet ne opovrgava tezu da i muškarci treba da učestvuju u poboljšanju položaja žena u društvu, kao i obrnuto, uostalom.

Ako niko ne očekuje od nekoga da bude upoznat sa tuđim pravima, onda taj neko i neće biti upoznat. A ako i svedemo priču na nivo zakona i državnog uređenja, bar zakone, koji propisuju ravnopravan tretman, svi moraju da poznaju.

Tako da tvoja tvrdnja ne stoji ni u kom slučaju. Šta će ženama ili muškarcima prava ako drugi ne znaju za njih i ne poštuju ih?

Nešto je stvar i kulture i sistema vrednosti, a ne samo rigidnog državnog uređenja. Govorimo o mentalitetu ne o ideologiji.

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #27 on: 21-03-2011, 13:15:30 »
Lome, stvarno te ne poznajem i nemam pojma koje su ti namere.

Ali, čisto pojašnjenja radi, ovde niko ne zagovara da žene postanu vladarke sveta. Svakako niko ne zagovara ostvarenje ženskih prava samo da bi muškarci imali devojke i seks.

Dakle, ili si sve nesrećno sklepetao sa dobrim namerama, ili ih uopšte nemaš. Mislim da je ovo prvo.

Ignoriši Glomljavinu, leba ti. Sa njim ne može da se priča.

D. te naravno neće slušati jer se s kilometra vidi da sam veoma tolerantan, uviđajan prema drugima i autokorektivan, a da sam smotan jesam.

Uostalom ona i ja se na ovoj temi više slažemo nego ona i ti.

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #28 on: 21-03-2011, 13:17:12 »
Pa, ja svima dajem šansu. Ponekad i drugu, treću, petu... dok me ne smori. Onda sam surova. :)

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #29 on: 21-03-2011, 13:21:30 »
Samo budi principijelna i objektivna.

I kada si s nekim dobra privatno, ako se na temi slažeš s nekim drugim, to jasno reci.
Ovde se ti i ja, koliko vidim, odlično razumemo.

Vrednost čoveka s principima je u tome da će da brani principe čak i kad on nije direktno ugrožen.
Belci moraju da se solidarišu sa Romima i ugroženim crncima, a muškarci sa ženama.

U jednom razgovoru sa urednikom filsmkog programa RTS-a Ivanom Karlom, požalio mi se kako srpska kinematografija uopšte nema DIVU.
Skoro svaki ženski lik u srpskom filmu je žena paćenica.
(Na čelu se Petrijinim vencem).

To naročito važi za drame Dušana Kovačevića.
Rumenka iz ,,Radovana'' je čak i dobra u odnosu na Kristina iz ,,Maratonaca'' ili mlade (Neda Arnenić) iz ,,Ko to tamo peva''.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #31 on: 21-03-2011, 13:25:13 »
Najtflajeru, jasno je meni sve što pričaš, ali to opet ne opovrgava tezu da i muškarci treba da učestvuju u poboljšanju položaja žena u društvu, kao i obrnuto, uostalom.

Ako niko ne očekuje od nekoga da bude upoznat sa tuđim pravima, onda niko i neće. A ako i svedemo priču na nivo zakona i državnog uređenja, bar zakone, koji propisuju ravnopravan tretman, svi moraju da poznaju.

Tako da tvoja tvrdnja ne stoji ni u kom slučaju. Šta će ženama ili muškarcima prava ako drugi ne znaju za njih?

Pa, zapravo, ako za državu nema razlike u polu, nacionalnosti, etnicitetu ili religija (itd), onda niko ne mora da bude upoznat sa tuđim pravima, već samo sa svojima - budući da onda svi imaju ista prava, zar ne? Evo, ja prvi ne znam koja su to ženska prava.

Ne slažem se sa tobom da muškarci treba da učestvuju u poboljšanju položaja žena u društvu - i to zato što to mene trpa u jedan, a tebe u drugi koš, a ja izrazito ne volim da budem strpan ma gde. Moj je stav da svako treba da se bori kako bi popravio svoj društveni i svaki drugi položaj. Znam neizmerno mnogo žena koje nisu čekale da im neko muško popravi finansije, napravi dete, kupi kola ili kupi samopoštovanje. Sve su uradile same i nimalo im nije smetalo što je čitav svet bio protiv njih, a kokoške koje sa njima dele reproduktivne organe ponajviše. Da se vratim na temu - to je uradila Džoan Roling. Napisala žena knjigu i postala je milijarderka i najčitaniji pisac fantastike u istoriji čovečanstva. I to je uradila sama. Stoga je ne gledam kao ženu, samohranu majku, Škotkinju (je l' beše iz Škotske)... Gledam je kao uspešnu i ostvarenu osobu.

Isto važi za Nensi Pelosi, Hilari Klinton, Milku Planinc ili Miru Marković. Koga god.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #32 on: 21-03-2011, 13:29:41 »
Ma ne svrstava te to u koševe. Svrstava te u altruiste, kulturne ljude, koji znaju da odbrana tuđih prava, u stvari, znači odbranu sopstvenih prava.  

To je poznata teza. :)

A ženska prava su ti ista kao muška, zato si u pravu kada ne znaš koja su ženska. Osim što žena ima još i neka specifična prava zbog specifičnog biološkog/reproduktivnog položaja.

Problem je što se negde ne poštuju ni ženska muška prava. Kapiraš? :)

Ali da govorimo i o obavezama, a ne samo o pravima.

Ili da ne skrećemo sa teme? Ja još uvek čekam tvoj odgovor na temu?

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #33 on: 21-03-2011, 13:30:19 »
Najtflajeru, jasno je meni sve što pričaš, ali to opet ne opovrgava tezu da i muškarci treba da učestvuju u poboljšanju položaja žena u društvu, kao i obrnuto, uostalom.

Ako niko ne očekuje od nekoga da bude upoznat sa tuđim pravima, onda niko i neće. A ako i svedemo priču na nivo zakona i državnog uređenja, bar zakone, koji propisuju ravnopravan tretman, svi moraju da poznaju.

Tako da tvoja tvrdnja ne stoji ni u kom slučaju. Šta će ženama ili muškarcima prava ako drugi ne znaju za njih?

Pa, zapravo, ako za državu nema razlike u polu, nacionalnosti, etnicitetu ili religija (itd), onda niko ne mora da bude upoznat sa tuđim pravima, već samo sa svojima - budući da onda svi imaju ista prava, zar ne? Evo, ja prvi ne znam koja su to ženska prava.

Ne slažem se sa tobom da muškarci treba da učestvuju u poboljšanju položaja žena u društvu - i to zato što to mene trpa u jedan, a tebe u drugi koš, a ja izrazito ne volim da budem strpan ma gde. Moj je stav da svako treba da se bori kako bi popravio svoj društveni i svaki drugi položaj. Znam neizmerno mnogo žena koje nisu čekale da im neko muško popravi finansije, napravi dete, kupi kola ili kupi samopoštovanje. Sve su uradile same i nimalo im nije smetalo što je čitav svet bio protiv njih, a kokoške koje sa njima dele reproduktivne organe ponajviše. Da se vratim na temu - to je uradila Džoan Roling. Napisala žena knjigu i postala je milijarderka i najčitaniji pisac fantastike u istoriji čovečanstva. I to je uradila sama. Stoga je ne gledam kao ženu, samohranu majku, Škotkinju (je l' beše iz Škotske)... Gledam je kao uspešnu i ostvarenu osobu.

Isto važi za Nensi Pelosi, Hilari Klinton, Milku Planinc ili Miru Marković. Koga god.

Nije koga god jer je Milka Planinc uspela bez muža, a ostale tek uz muževe.

Ne razumem taj princip da se svako bori samo za sebe i svoj položaj.
Da tako razmišljam ne bih slao sms za pomoć Japancima.

Čovek je dužan da pomaže slabije, koji su ugnjeteni, a koji ne mogu sami da se izbore.
Ne mogu da zamislim da vidim da neko tuče ženu i dobacim joj: - Pretuci ga sama!

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #34 on: 21-03-2011, 13:34:00 »

Nešto je stvar i kulture i sistema vrednosti, a ne samo rigidnog državnog uređenja. Govorimo o mentalitetu ne o ideologiji.

Mentalitet je podložan promenama. Mentalitet oblikuje država, i to pozitivnim i negativnim sankcijama. Mentalitet ne pada sa neba.

Recimo, Japan je zemlja sa najmanjim procentom zločina na planeti. Razlog tome je to što se kriminalci u zločin upuštaju sa punom svešću da će biti uhvaćeni i kažnjeni. Dakle, na ovom primeru se vidi da je država svojim delovanjem dovela do promene društvene svesti u smeru koji je smatrala poželjnim.

Generacia mojih roditelja priča kako je u bivšoj Jugi čovek mogao da spava gde god hoće, a da ga niko ne dira. Danas ubijaju ljude na svakom koraku. Dakle, država je svojim nečinjenjem dovela do promene mentaliteta u lošem smeru.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #35 on: 21-03-2011, 13:36:40 »
Pa da. :)

Ja i ne kritikujem muškarce ili žene. Ne krivim ih. Ja stvarno i krivim državu. A opet, država je apstraktna kategorija. Ljudi su svesni, razumni i misle, i, na kraju, čine državni aparat. Zato je na ljudima odgovornost promene mentaliteta u pravcu svačijeg napretka.

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #36 on: 21-03-2011, 13:40:38 »
Pozdravi od Milene Benini:

http://tiny.cc/molm1

http://tiny.cc/ynsqy

http://tiny.cc/xvr7wZakk, ti si veći feminista od mene (doduše, ja se i ne osećam feministkinjom).  xrofl

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #37 on: 21-03-2011, 13:41:54 »
Ma ne svrstava te to u koševe. Svrstava te u altruiste, kulturne ljude, koji znaju da odbrana tuđih prava, u stvari, znači odbranu sopstvenih prava.  

To je poznata teza. :)

A ženska prava su ti ista kao muška, zato si u pravu kada ne znaš koja su ženska. Osim što žena ima još i neka specifična prava zbog specifičnog biološkog/reproduktivnog položaja.

Problem je što se negde ne poštuju ni ženska muška prava. Kapiraš? :)

Ali da govorimo i o obavezama, a ne samo o pravima.

Ili da ne skrećemo sa teme? Ja još uvek čekam tvoj odgovor na temu?


Pa to i ja kažem - ne poštuju se ni ženska ni muška prava. To je problem države i društvenog ustrojstva, koji mora da se menja sistemski. Sa druge strane, svako od nas ima obavezu da bude najbolji što može biti. Samoprosvećenje je jedini način uzdizanja vrste.

Inače, ženska prava u vezi sa reproduktivnom ulogom žena opet se svode na državno činjenje ili nečinjenje. Porodiljsko i trudničko odsustvo, dečiji dodatak, pravo na bolovanje kada ti je dete bolesno zapravo nema veze sa tvojim pravima, pravima moje žene ili moje majke. To isključivo ima veze sa svešću države o potrebi za novom generacijom poreskih obveznika. To što ti je priroda dala matericu, ne znači da ti je zagarantovano pravo da rađaš. Ti i svaka druga žena ima pravo na izbor. Na državi je, s druge strane, da podstiče ili ne podstiče rađanje dece, već u zavisnosti od svojih potreba i mogućnosti.

A ti ne čekaš da odgovorim na temu - čekaš da dam tumačenje Lidijinog posta i zašto se slažem sa onim što je napisala. A još se nisam dovoljno razbudio da bih se upustio u to. :)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #38 on: 21-03-2011, 13:44:32 »
A znaš koje je primarno žensko reproduktivno pravo? Kontrola rađanja. A negde se čak ni to ne poštuje. Ženama se masakriraju polni organi, teraju se da rađaju decu, ili im se broj dece ograničava, negde im se abortus ne dozvoljava, negde ih teraju na abortus...

Ali to je sasvim druga tema i priča. Čekam da se razbudiš. :)

Loni

 • 4
 • 3
 • Posts: 3.743
 • Mejnstrim Paša
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #39 on: 21-03-2011, 13:47:56 »

Nešto je stvar i kulture i sistema vrednosti, a ne samo rigidnog državnog uređenja. Govorimo o mentalitetu ne o ideologiji.

Recimo, Japan je zemlja sa najmanjim procentom zločina na planeti. Razlog tome je to što se kriminalci u zločin upuštaju sa punom svešću da će biti uhvaćeni i kažnjeni. Dakle, na ovom primeru se vidi da je država svojim delovanjem dovela do promene društvene svesti u smeru koji je smatrala poželjnim.


  Ključni razlog za brzo hvatanje kriminalaca u tehnički visoko razvijenim zemljama je to što najbolje kamere stoje zakačene na svakom ćošku.
 
  Nego D... mene zanima šta misliš o povezanosti pištolja i ženske emancipacije.
  Ja imam jednu smelu teoriju, a to je da su pištolji u stvari vrlo zaslužni za ravnopravnost polova.
  Bez njih sve bi zavisilo od fizičke snage. U tom slučaju žena je od muškog nasilnika skoro uvek slabija.
  Vađenjem pištolja iz tašnice, ona postaje ravnopravna.  

Josephine

 • Guest
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #40 on: 21-03-2011, 13:48:52 »
O tome u drugoj temi, ne offtopikuj. Ovo je tema i mizoginiji i feminizmu u fantastici.

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #41 on: 21-03-2011, 13:51:28 »
A znaš koje je primarno žensko reproduktivno pravo? Kontrola rađanja. A negde se čak ni to ne poštuje. Ženama se masakriraju polni organi, teraju se da rađaju decu, ili im se broj dece ograničava, negde im se abortus ne dozvoljava, negde ih teraju na abortus...

Ali to je sasvim druga tema i priča. Čekam da se razbudiš. :)

Pa rekoh u prethodnom postu da je pravo na izbor - pravo koje pripada ženama. I da, negde se to ne poštuje. To je problem tih država ili pak nadnacionalnih institucija. Na svu sreću - ili nesreću - to nije problem ove države. Kao i kod mnogih drugih stvari, pravo na abortus u ovoj zemlji se koristi krajnje neodgovorno - zbog čega krivim Ministarstva zdravlja i obrazovanja, pre svega.

Ali da, to je druga priča. Mada, osećam se obaveznim da pojasnim da sam protivnik kolektivnih prava a pobornik individualnih prava.

A temom ću se verovatno baviti po podne :).
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.898
  • IP Tardis
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #42 on: 21-03-2011, 18:35:42 »
Zakk, ti si veći feminista od mene (doduše, ja se i ne osećam feministkinjom).  xrofl

Takvo prozivanje u javnosti (kolko god istinito) se može saprati samo kafom! U velikim količinama!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #43 on: 21-03-2011, 18:45:09 »
Posle zrelog razmišljanja u gradskom prevozu (rekonstrukcija Gazele, divota jedna za meditaciju) evo nekih manjih zapažanja:
a) PC snage su trenutno dovoljno jake da se Haklberi Fin prevede na crnogorski cenzuriše. Dakle, možemo maltene da otpišemo mogućnost da neki iole poznatiji pisac počini književni harakiri eksplicitnim literarnim iskazima tipa "žene su niža bića", koliko i verovatnoću da se u nekoj ozbiljnijoj publikaciji naiđe na pozitivno vrednovan iskaz u stilu "crnci i Jevreji su Untermenschen". AKo ćemo da tražimo mizoginiju, moraćemo da se upustimo u vazda nepouzdana tumačenja statistike slabih ženskih likova, njihovih loših postupaka, stereotipa, skrajnutosti u odnosu na zaplet, itd itd, što je sve podložno različitim tumačenjima, pravdanjima i napadima.
b) iz toga lepo sledi da iole otvorenu mizoginiju moramo da tražimo tamo gde PC (još) nije zaživeo, dakle u evropskoj, južnoameričkoj, kineskoj... fantastici. Ili kod nas. Tu mi se već javljaju neki fleševi na Ugriz strasti :evil:

Nightflier

 • Geek Royalty
 • 5
 • 3
 • Posts: 9.844
 • Wolf Who Rules
  • Nightflier's Bookspace
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #44 on: 21-03-2011, 19:05:27 »
Amerikanci inače imaju stav da su evropski mediji skloniji pornografiji i sličnim gadostima nego njihovi.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #45 on: 21-03-2011, 19:10:37 »
Pa dobro, to je u skladu sa onim njihovim stavom da gole ženske grudi na filmu dižu granicu starosti gledaoca na 15 ili 18 god a otfikareni udovi, krv i creva tek ponekad.

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

angel011

 • PsychoKitty
 • 5
 • 3
 • Posts: 8.190
 • meow
  • Hronika mačjeg škrabala
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #47 on: 21-03-2011, 19:15:52 »
Pa dobro, to je u skladu sa onim njihovim stavom da gole ženske grudi na filmu dižu granicu starosti gledaoca na 15 ili 18 god a otfikareni udovi, krv i creva tek ponekad.

Yep.

A onda, kad u evropskom filmu imaš nekoga ko se tušira, to izgleda kao normalno tuširanje, dok ćeš u američkom filmu gledati besmisleno dugačak kadar sapunjanja i trljanja ženskih grudi. :evil:
We're all mad here.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #48 on: 21-03-2011, 20:02:53 »
E, to! Ali bradavice ne smeju u kadar ni slučajno. Ili kad par postkoitalno leži u krevetu, a oboje grčevito umotani u čaršave ko da se prvi put vide. (za ovo bi nam trebao novi topik, "licemerje u američkom filmu" ili tako nešto).

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Mizoginija i feminizam u savremenoj fantastici
« Reply #49 on: 21-03-2011, 20:29:09 »
Vas dve ste bašbaš surove…  :( Jevtropijevićka pogotovo, za ono sa PC  :cry: elem, kako ja to vidim, ako je mizoginija deo žanrovskog kanona, onda se nema tu puno prostora za manevar, a ja stvarno ne znam za palp horor (z)gadariju u kojoj se neko žensko čeljade nije maltretiralo. Naravno, to nakon famoznog kadra od pola sata temeljitog sapunjanja grudi i butina.  :lol: