Author Topic: Mudrosti  (Read 44126 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 27.749
Re: Mudrosti
« Reply #100 on: 28-12-2011, 13:55:26 »
Zapravo, nijedna tvrdnja nije tačna, a dijagram na njih ukazuje baš zato. Desna strana krive je budalaština, jer sa pameću opada volja baktanja sa "brdom gluposti". Svaki topik crkava kad se u njemu nagomilaju tvrdnje ad hoc et ad skok. :!: 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.088
Re: Mudrosti
« Reply #101 on: 28-12-2011, 14:12:09 »
Quote
U kom smislu drugo važi? Linkoln je radio na ukidanju ropstva, i Južnjaci su se otcepili kad je Linkoln postao predsednik.

Linkoln se zalagao za suzbijanje daljeg širenja ropstva, u novoosnovanim državama; za tako radikalnu meru kao ukidanje ropstva u državama u kojima je već bilo odavno ukorenjeno su se zalagali samo malobrojni esktremisti, od kojih su neki bili manijaci poput Džona Brauna.

Dakle, kad je rat počeo, s jedne strane mali broj Južnjaka je zapravo imao uopšte u svom posedstvu robove, a s druge daleko od toga da su Severnjaci imali neke progresivne stavove o ljudskim pravima - i oni su podjednako videli crnce kao nižu rasu; daleko od toga da bi poslali sinove da ginu za neke tamo crnce.

Ne, rat je suštinski počeo oko prava individualnih država - južne države su se odvajale pojedinačno i nezavisno, a tek kasnije ujedinile da bi opstale - Sever odnosno federalna vlada ih je decenijama zavrtala ekonomski, posebno oko prodaje pamuka, a sada bi htele da se mešaju i u prava pojedninačnih država poput prava da se poseduju robovi. Sa severnjačke strane rat je počeo da se održi jedinstvena država, kojom se upravlja iz dotadašnjeg centra moći, za to su Severnjaci ginuli; a Južnjaci... pa, da citiram jednoj južnog prašinara, nakon što su ga zarobili u rodnoj Virdžiniji: "I'm fighting because you're down here."

Tek je sredinom rata, kada je Linkoln video da ne pobeđuje onoliko lako i brzo koliko bi se očekivalo s obzirom na brojčanu i industrijsku nadmoć i odlučio da ponudi narodu i vojsci novi cilj, i predstavi ga kao vredan umiranja. Zato je 1863. izdao Emancipation Proclamation, a mislim tu negde i smenio nesposobnog vrhovnog komandanta vojnih snaga.

Tako da da, rat i jeste i nije bio oko ropstva.

Btw, interesantno je da je na samom početku 19. veka stav oko ropstva bio isti na Severu i Jugu - da je to nešto što je nuissance koji je eto bio nužan, ali koga se vremenom moramo rešiti. Ne naravno integracijom crnog stanovništva, pre su zagovarali kao rešenje postepenu deportaciju robova. Preokret dolazi tek pronalaskom one sprave za lakšu obradu pamuka, čime odjednom svi ti robovi na Jugu dobijaju šta da rade, i čime se celokupni livelihood Juga preorijentiše u kratkom periodu na pamuk, a samim tim i na imanje robova. Kao što rekoh gore, i za taj pamuk su ih zavrtali, jer centralna vlast nije dala da direktno prodaju Evropi, nego je moralo preko luka na Severu. 
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

mac

 • 3
 • Posts: 10.838
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Mudrosti
« Reply #102 on: 28-12-2011, 14:16:06 »
Zapravo, nijedna tvrdnja nije tačna, a dijagram na njih ukazuje baš zato.

Ali paradajz u botaničkom smislu jeste voće. Nije u kulinarskom i u pravnom u Americi. Vidi drugi pasus na vikipediji.

Father Jape

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.088
Re: Mudrosti
« Reply #103 on: 28-12-2011, 14:19:29 »
Naravno nije paradajz jedino voće-povrće koje je botanički u drugoj kategorije od one u koju ga laici svrstavaju.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

https://lingvistickebeleske.wordpress.com

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 27.749
Re: Mudrosti
« Reply #104 on: 28-12-2011, 15:05:17 »
Ne mogu sad ja vama da objašnjavam detalje. Fruit je plod i po tom rezonu štošta od onoga šta jedemo je voće. Recimo, neko će vam reći da je lubenica povrće. I, onda, se navali, bez kraja i konca, na raspravu koja, u suštini, ne doprinosi ništa pametno za samu raspravu. Jer, neko drugi će se uhvatiti za "činjenicu" da je voće sve što je slatko, neko treći da voće raste samo na drvetu, a svi koji se raspravljaju nemaju ništa od toga, osim da "brdo gluposti" učine većim i neprelaznim. To je u suštini prikazane krive. Evo, i mi smo počeli da raspravljamo. I o motivima da je ropstvo u korenu građanskog rata u SAD. A u korenu svih sukoba, opet, leže motivacije koje nikako nisu ni zajedničke, ni jedinstvene. Isto tako, osim Herodota nema nijednog izvora koji bi opisivao Amazonke onako kako ih on opisuje (znamo da je kao istoričar bio lažov kao i svi drugi istoričari), pa ćemo drljati poorano do besvesti. To je razlog zašto prikazana kriva izgleda kako izgleda, a ja sam samo dodao da desna strana nikako ne može da bude hiperbolička i razlog zašto. Moguće je da i ja okopavam okopano. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Mudrosti
« Reply #105 on: 28-12-2011, 16:20:53 »
Dobra je desna strana, dijagram ne ukljucuje vreme vec hipoteticku zainteresovanost za ucesce po otvaranju raprave. Ako bi dodali i hronolosku odrednicu scalop bi apsolutno bio u pravu :-)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 27.749
Re: Mudrosti
« Reply #106 on: 28-12-2011, 16:55:42 »
Kad bih ja bio dramaturg, a ti inženjer, hipotetički bi moglo da se desi da si ti u pravu. Ovako, veruj Scallopu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dr00d

 • 4
 • 3
 • Posts: 957
Re: Mudrosti
« Reply #107 on: 28-12-2011, 21:34:25 »
Recimo, neko će vam reći da je lubenica povrće.

Ja mislim da je povrće, bar su nas tako učili iz biologije :)
Mada se nikad nisam zapitao koja je tačno razlika i na osnovu čega se nešto smatra povrćem, a nešto voćem.

Ali evo sad gledam na wikipediji, kaže:

"Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je pravilo povrća. Svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji se moraju saditi svake godine su povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine."

Možda je to objašnjenje.


I, onda, se navali, bez kraja i konca, na raspravu koja, u suštini, ne doprinosi ništa pametno za samu raspravu.

A sad možemo da nastavimo sa ovim delom  :!:
There's no saint like a reformed sinner.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 27.749
Re: Mudrosti
« Reply #108 on: 28-12-2011, 21:52:35 »
 :!: :!: :!: :!: :!:


A, onda ti neko kaže da se paradajz sadi svake godine. Ti njemu da je u postojbini višegodišnja biljka. On tebi da to važi za 0,001% produkcije oaradajza. I začas ste na vrh "onog" brda. Moja omiljena tema za naklapanje je kad neko kaže da ne postoji srpska kuhinja i da je sve uvezeno, recimo, iz Persije. Onda, ja njemu, pa on meni... Zanimljivo je i kad neko kaže da postoji srpska kuhinja. Onda stanem na suprotnu stranu i dalji tok je isti. Ispod onog dijagrama, a o njemu je reč, navedene su neke od uobičajenih blesavih tema koje obavezno natovare "brdo gluposti". Upravo to dokazujemo.
 xrofl xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.


Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #110 on: 20-02-2012, 12:30:12 »pokojni Steva

 • 4
 • 3
 • Posts: 8.041
Re: Mudrosti
« Reply #111 on: 20-02-2012, 12:34:48 »
Mogao bi se Amnesty setiti i neke druge vlasti a da nije talibanska  xuzi
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #112 on: 20-02-2012, 12:35:21 »
Ma princip je za sve isti.

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #113 on: 23-03-2012, 01:28:48 »Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #114 on: 26-03-2012, 23:09:37 »Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #115 on: 24-04-2012, 12:09:46 »
Evo šta Klej Šrki kaže o dosadi. Nije bez vraga.
 
Quote

 
The reading experience is so much more valuable now than it was ten years ago because it’s rarer. I remember, as a child, being
bored. I grew up in a particularly boring place and so I was bored pretty frequently. But when the Internet came along it was like, “That’s it for being bored! Thank God! You’re awake at four in the morning? So are thousands of other people!” It was only later that I realized the value of being bored was actually pretty high. Being bored is a kind of diagnostic for the gap between what you might be interested in and your current environment. But now it is an act of significant discipline to say, “I’m going to stare out the window. I’m going to schedule some time to stare out the window.” The endless gratification offered up by our devices means that the experience of reading in particular now becomes something we have to choose to do.

"Being bored is a kind of diagnostic for the gap between what you might be interested in and your current environment": that's well put. We don't like being bored because boredom is the absence of engaging stimulus, but boredom is valuable because it requires us to fill that absence out of our own resources, which is process of discovery, of doors opening. The pain of boredom is a spur to action, but because it's pain we're happy to avoid it. Gadgetry means never having to feel that pain, or that spur. The web expands to fill all boredom. That's dangerous for everyone, but particularly so for kids, who, without boredom's spur, may never discover what in themselves or in their surroundings is most deeply engaging to them.
Perpetual boredom is an unattractive state. So is perpetual nonboredom.
 

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #116 on: 11-05-2012, 23:31:12 »M.M

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.868
Re: Mudrosti
« Reply #117 on: 11-05-2012, 23:35:51 »
 :x :x :x
Nijedan poraz nije konačan.
http://knjigeiknjige.blogspot.com/

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #118 on: 11-05-2012, 23:37:01 »
 :lol:

Usul

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.936
Re: Mudrosti
« Reply #119 on: 12-05-2012, 20:46:02 »
God created Arrakis to train the faithful.

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #120 on: 03-06-2012, 12:07:59 »


(ah, gde je Usul sad da print skrinuje... :lol:)

Mims

 • 3
 • Posts: 1.205
  • Libartes
Re: Mudrosti
« Reply #121 on: 03-06-2012, 12:14:40 »

Kad smo već kod delova tela.  :lol:

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Mudrosti
« Reply #122 on: 03-06-2012, 12:52:46 »

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #123 on: 04-06-2012, 15:06:11 »

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Mudrosti
« Reply #124 on: 20-06-2012, 06:13:50 »
Što više upoznajem ljude, to više volim moje pse...

Palmer Eldrič

 • 3
 • Posts: 599
Re: Mudrosti
« Reply #125 on: 20-06-2012, 12:57:19 »
.. a što više upoznaješ pse, sve više shvataš da zapravo ljudi laju..

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Mudrosti
« Reply #126 on: 26-06-2012, 02:15:44 »
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

 • Guest
Re: Mudrosti
« Reply #127 on: 27-06-2012, 12:43:13 »Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Mudrosti
« Reply #128 on: 12-07-2012, 09:15:35 »
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Re: Mudrosti
« Reply #129 on: 15-08-2012, 18:55:26 »

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Mudrosti
« Reply #130 on: 26-08-2012, 12:05:14 »

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #131 on: 02-09-2012, 09:13:45 »
Malo je gej što postujem XKCD ali ovaj je isuviše dobar da se propusti
 

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #132 on: 06-09-2012, 11:39:49 »
Naravno, nije ovo baš cela istina ali slatko je
 

divča

 • 4
 • 3
 • Posts: 597
Re: Mudrosti
« Reply #133 on: 13-09-2012, 14:00:16 »
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #134 on: 23-09-2012, 10:41:17 »
Ljude je lako navesti da gorljivo brane mišljenje suprotno od onog koje misle da zastupaju:
 
How to confuse a moral compass
 
Quote

People can be tricked into reversing their opinions on moral issues, even to the point of constructing good arguments to support the opposite of their original positions, researchers report today in PLoS ONE1.
The researchers, led by Lars Hall, a cognitive scientist at Lund University in Sweden, recruited 160 volunteers to fill out a 2-page survey on the extent to which they agreed with 12 statements — either about moral principles relating to society in general or about the morality of current issues in the news, from prostitution to the Israeli–Palestinian conflict.
But the surveys also contained a ‘magic trick’. Each contained two sets of statements, one lightly glued on top of the other. Each survey was given on a clipboard, on the back of which the researchers had added a patch of glue. When participants turned the first page over to complete the second, the top set of statements would stick to the glue, exposing the hidden set but leaving the responses unchanged.
Two statements in every hidden set had been reworded to mean the opposite of the original statements. For example, if the top statement read, “Large-scale governmental surveillance of e-mail and Internet traffic ought to be forbidden as a means to combat international crime and terrorism,” the word ‘forbidden’ was replaced with ‘permitted’ in the hidden statement.
Participants were then asked to read aloud three of the statements, including the two that had been altered, and discuss their responses.
About half of the participants did not detect the changes, and 69% accepted at least one of the altered statements.
People were even willing to argue in favour of the reversed statements: A full 53% of participants argued unequivocally for the opposite of their original attitude in at least one of the manipulated statements, the authors write. Hall and his colleagues have previously reported this effect, called 'choice blindness', in other areas, including taste and smell2 and aesthetic choice3.
“I don't feel we have exposed people or fooled them,” says Hall. “Rather this shows something otherwise very difficult to show, [which is] how open and flexible people can actually be.”
The study raises questions about the validity of self-report questionnaires, says Hall. The results suggest that standard surveys “are not good at capturing the complexity of the attitudes people actually hold”, he says, adding that the switching technique could be used to improve opinion surveys in the future.
Tania Lombrozo, a psychologist at the University of California, Berkeley, says that the experiment is “creative and careful”, but adds that it would be good to see the findings replicated with a more diverse group of participants and a broader range of claims, including those more likely to play a role in people's everyday judgement and behaviour. “For example, would people fail to notice a change in their judgement concerning the ethics of meat consumption and subsequently provide a justification for a view that isn't their own?” she asks.
The possibility of using the technique as a means of moral persuasion is “intriguing”, says Liane Young, a psychologist at Boston College in Massachusetts. “These findings suggest that if I'm fooled into thinking that I endorse a view, I'll do the work myself to come up with my own reasons [for endorsing it],” she says.Journal name:NatureDOI:doi:10.1038/nature.2012.11447

How to reverse someone's moral compass

Albedo 0

 • Guest

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #136 on: 27-10-2012, 08:22:30 »
Mudra je Asa. Klanjamo se!!

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Mudrosti
« Reply #137 on: 19-11-2012, 03:45:40 »
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Barbarin

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.647
Re: Mudrosti
« Reply #138 on: 19-11-2012, 10:47:22 »
Dvoumio sam se gde da stavim ovo, pa neka ga ovde, možda neko nešto i nauči.  xwink2

Dumb Ways to Die
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Barbarin

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.647
Re: Mudrosti
« Reply #139 on: 19-11-2012, 20:24:26 »
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Barbarin

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.647
Re: Mudrosti
« Reply #140 on: 21-11-2012, 00:45:57 »
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mudrosti
« Reply #141 on: 05-12-2012, 12:30:46 »
Podsetilo me nešto juče na ovaj odlomak iz Bunjuelovog "Moj poslednji uzdah", izvinjavam se zbog engleskog ali... tako je sladak:

While we're making the list of betes noires, I must state my
hatred of pedantry and jargon. Sometimes I weep with laughter when
I read certain articles in the Cahiers du Cinema, for example. As the
honorary president of the Centre de Capacitacion Cinematogriifica in
Mexico City, I once went to visit the school and was introduced to
several professors, including a young man in a suit and tie who
blushed a good deal. When I asked him what he taught, he replied,
"The Semiology of the Clonic Image." I could have murdered him
on the spot.
By the way, when this kind of jargon (a typically Parisian
phenomenon) works its way into the educational system, it wreaks
absolute havoc in underdeveloped countries. It's the clearest sign, in
my opinion, of cultural colonialism.

Usul

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.936
Re: Mudrosti
« Reply #142 on: 13-12-2012, 14:19:16 »
Ne moras da ides tako daleko. Dovoljno je baciti pogled na domace televizije i sve prshti od stajlinga, personalitija, look-a i ostalih stranjskih termina. Ako je na engleskom/francuskom/nemackom odmah je bolje i zvucim pametnije...God created Arrakis to train the faithful.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Mudrosti
« Reply #143 on: 13-12-2012, 14:48:08 »
Ma, krivo mi jer sam Bunjuela čitala na srpskom, a kad mi je zatrebao ovaj odlomak, nisam imala knjigu pri sebi :(  Mislim da su naši ključnu rečenicu preveli još jezgrovitije, tipa "Ubio bih ga."

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #144 on: 01-12-2014, 14:11:55 »
Feliks Klej je svojim tekstom o fenomenu starenja na Krekdu ubo jednu od najistinitijih rečenica koje sam pročitao poslednjih par godina  :lol:


Quote
Your weekends are when you do nothing and you like it, as opposed to the week, when you do nothing and you hate it.
[/l]

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #145 on: 20-04-2015, 09:19:59 »

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #146 on: 09-06-2015, 15:25:31 »
“There are two novels that can transform a bookish 14-year-kid’s life: The Lord of the Rings and Atlas Shrugged. One is a childish daydream that can lead to an emotionally stunted, socially crippled adulthood in which large chunks of the day are spent inventing ways to make real life more like a fantasy novel. The other is a book about orcs. " - John Rogers

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.240
 • ведьма
Re: Mudrosti
« Reply #147 on: 09-06-2015, 15:41:59 »
http://www.imdb.com/title/tt1322269/quotes  :lol:

Quote
Ivy Weston: Are you supposed to be smoking?
Violet Weston: Is anybody supposed to smoke?

Quote
Barbara Weston: Thank God we can't tell the future, we'd never get out of bed

Quote
Barbara Weston: Marriage is hard.
Karen Weston: That's one thing about mom and dad. You gotta tip your hat to anybody who can stay married that long.
Ivy Weston: Karen, he killed himself.

Dybuk

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.240
 • ведьма
Re: Mudrosti
« Reply #148 on: 09-06-2015, 15:44:15 »
http://www.imdb.com/title/tt1305806/quotes

Quote
A guy can change anything. His face, his home, his family, his girlfriend, his religion,his God. But there's one thing he can't change. He can't change his passion...

Meho Krljic

 • 5
 • 3
 • Posts: 51.667
Re: Mudrosti
« Reply #149 on: 12-06-2015, 15:33:26 »