Author Topic: Uradi sam... KUCA DUHOVA  (Read 9425 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

S.

 • 3
 • Posts: 599
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« on: 01-11-2003, 15:04:35 »
(nedostaju mi DUNADAN i Unicorn, i zato cu preskociti sve relevantne bioloske reference, a necu gnjaviti ni sa fizickim… nesto mi vreme curi)

Ahem, kako smo svojevremeno nepobitno  8)  utvrdili postojanje vampira i vukodlaka, od zanimljivijih bica sa one strane ostaju duhovi. Pa kaze ovako:

“Abstract: In cases of alleged hauntings, a large number of seemingly trustworthy witnesses consistently report experiencing unusual phenomena (e.g. apparitions, sudden changes in temperature, a strong sense of presence) in certain locations. The two studies reported here explored the psychological mechanisms that underlie this apparent evidence of 'ghostly' activity. The experiments took place at two locations that have a considerable reputation for being haunted - Hampton Court Palace (Surrey, England) and the South Bridge Vaults (Edinburgh, Scotland). Both studies involved participants walking around these locations and reporting where they experienced unusual phenomena. Results revealed significantly more reports of unusual experiences in areas that had a reputation for being haunted. This effect was not related to participants' prior knowledge about the reputation of these areas. However, the location of participants' experiences correlated significantly with various environmental factors, including, for example, the variance of local magnetic fields and lighting levels. These findings strongly suggest that alleged hauntings may not necessarily represent evidence for 'ghostly' activity, but could be, at least in part, the result of people responding to 'normal' factors in their surroundings.”
(Wiseman R., et al., 2003, British Journal of Psychology      Vol. 94 Part: 2 Pg. 195 – 211)

Svako ko je makar jednom imao osecaj da je neko/nesto proslo pored njega/nje, da ima nekoga u potpuno praznoj prostoriji, da stvari podrhtavaju, a ne oseca se nikakav potres, da cuje zvukove koje zapravo ne cuje, ko se odjedanput najezio (od straha je uobicajeno prvo objasnjenje), kome je u jednom trenutku najednom bilo muka do povracanja, ko je usavsi u svetlu prostoriju imao osecaj da je usao u pecinu, zasigurno je pomislio na duhove. Nikakvog drugog objasnjenja nije bilo, sigurno… da li? Vajsmenov tim je utvrdio da se cudnovata iskustva u pomenute dve kuce sa duhovima desavaju iskljucivo na mestima gde postoj, recimo, mala, malecka ali neocekivana promaja, sitne promene vlaznosti vazduha, minimalne razlike u temperaturi ili pak slabe oscilacije elektromagnetnog polja. Da bi i definitivno potvrdio nalaze, tim planira da sam izgradi soju “kucu duhova” – kontrolisani eksperiment ce verovatno dati mnoge odgovore. Ljudska bica su normalno osetljiva na promene parametara okoline, a osetljivost nam se povecava kad smo napregnuti. Pretpostavka je da je nasa pecinska/savanska proslost odgovorna za ovu osetljivost, pocevsi od cinjenice da su predatori mogli da se ocekuju u senovitim zaklonima, do fakta da zapravo prvo infrazvuk najavljuje potres tla. Sorry people, ali duhovi ipak(?) ne postoje. Ono sto postoji je trziste,  I dokle god ima ljudi koji veruju u prikaze  i zele da odvoje znacajne sume ili za obilaske kuca sa duhovima ili za odgovarajucu literaturu, uzivacemo u pricama strave.

Nego, da vas pitam, ko NIJE nikada imao osecaj da necega tamo ima?
I, ako ste se setali po zaposednutim kucama, koji je najbolji trik koji ste imali prilike da vidite? Ja izdvajam hologram u ogledalu sa teskim ramom koji se osvetljava samo kad se prodje ispred ogledala pod odredjenim uglom … na prvom prolasku sam crkla od straha :lol:  

Da, na Web strani Dr Vajsmana (http://phoenix.herts.ac.uk/PWRU/RWhomepage.htm) ima mnogo lepih anegdota, ova mi je zapala za oko, a na temu astrologije: “Financial astrology: As part of Science Week in the UK 2001, Prof Wiseman and The British Association for the Advancement of Science asked a professional investor, a financial astrologer and a five year old child each to invest a fictional £5000 on the FTSE100.  The investor chose shares on the basis of his experience, the astrologer based her decisions on the ‘birthdate’ of companies and the child chose her shares randomly. The child lost the least amount of money and the financial astrologer made the largest losses.”  :D

Plavi Skaut

 • 4
 • 2
 • Posts: 483
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #1 on: 23-11-2003, 21:02:07 »
Sinoc sam gledala Thirteen Ghosts, simpatican film sa odlicnim maskama i specijalnim efektima. Nisam znala gdje ovaj film da ukacim na koji topik, ovaj mi se ucinio pogodnim. Malo me podsjecao na odlicni Cube i to mi je kvarilo dozivljaj ovoga filma. Jer kada sam pocela da vidim neke paralele sa Cube ovaj film je izgubio svaki sarm. :(

Jednom sam bila u kuci duhova najvise iz znatizelje zato sto ju je napravio covjek koji je radio maske i sminku za jedan odlican film (ime sam mu zaboravila, opet krecana) film je o tome kada neki tip koji pravi maske ze predstave i horror filmove postane slucajni svjedok nekog ubistva i cini mi se onda pocinje da ga progoni  mafija i on mora da se maskira, itd. Film je odlican i dobio je mnoge nagrade. E sad taj covjek je napravio kucu duhova koja je imala odlicne horror sadrzaje. Ali je bila otvorena samo godinu-dvije, bila je jako skupa za odrzavanje, kostala je jako puno, nalazila se u centru i izgledala  kao iz horror filmova, bila je komunalna, tako da je morao da je zatvori, cijena ulaznica i dnevna posjeta nije bila dovoljna da nastavi sa njom, steta.
The Four Winds

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #2 on: 24-11-2003, 05:46:20 »
Reći ću vam ja sada šta je pravi, realni, životni horor... vozim sinoć neku vrlo važnu robu u vikendicu, i put me vodi kroz tamnavski ugljenokop, auto je pretrpan toliko da se doslovno vuče po tlu... i ima tamo jedno parče, kada treba da se prođe preko beskrajnih traka kojima jurca ugalj (a cela atmosfera noću i izgleda kao druga planeta, rudnici na Marsu iz Tri stigmate Palmera ELdriča), elem, u jednom momentu ugledam busen zemlje ispred auta i pređem preko njega, ali ispostavi se da to nije bio busen nego vrlo oštar kamen.
Užasan udarac odozdo i ja nastavljam dalje. Počinjem da osećam miris goriva, pogledam na pokazivač goriva i vidim, ali doslovno vidim kako se kazaljka spušta prema nuli. Stanem i pogledam, iz rezervoara lipti gorivo, a ja nigde... u krticojebini sa izuzetno vrednim tovarom... auto leži 8 cm iznad tla i nema šanse da se zavučem i probam da zapušim rupu, a dizalica mi zatrpana na dnu gepeka ispod 200 kila stvari, dok bi sve to povadio, ode gorivo. Pumpa je udaljena 16 km... i ja krenem sumanutom brzinom u trci s vremenom, dok kazaljka polako potanja u nulu. Auto preopterećen, podigao se gotovo na zadnje točkove i samo leluja uskim putem kroz nedođiju.
E, to je strah.
Kakvi bre vampiri, duhovi i ostale tričarije.
Bog me ipak pogledao sinoć, auto je stao tačno na 20 metara od pumpe u Lajkovcu, doslovno preko puta... tu sam uzeo neke prazne kante i namestio sistem da se gorivo vuče odatle, pa završio sav započet posao.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #3 on: 24-11-2003, 05:53:09 »
cekaj- ovamo kakvi duhovi i vampiri i tricarije, a ovamo = strah ga da ostane sam u mraku!

CEGA si se to bojao da izadje iz tih rudnika?

Boban

 • 3
 • Posts: 22.294
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #4 on: 24-11-2003, 06:00:00 »
Nicega od stvari kojima se ti baviš.
Bojao sam se da će mi auto stati na mestu gde nema šanse da me neko nađe i da ću u potrazi za pomoći morati da ostavim auto i sve ono što je bilo unutra, a u blizini je ciganski kraj, teško da bi me bilo šta sačekalo ujutru...

Zatim, u trci s vremenom, bio sam prinuđen da vozim daleko iznad granice bezbednosti za taj auto, onakav put i onoliki teret...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #5 on: 24-11-2003, 06:03:18 »
Quote from: "Boban"
Nicega od stvari kojima se ti bavisˇ.


sad vidim da nisi cito moj roman.

ne samo sto u njemu nema nista natprirodno, nego su i 'cigani' [as you call them] indirektno i direktno prilicno prisutni...

Black swan

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.506
Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #6 on: 26-11-2003, 11:16:58 »
he he

Boban se bavi švercom...

to je veoma opasno  :lol:

šta ćeš pošten čovjek danas nekako mora zarađivati za život
recimo mene je strah mraka i čopora hijena (čitaj divljaci na dvije noge)
Jedini forum na kojem pravim tipkarske grekše


džin tonik

 • 4
 • 3
 • Posts: 14.119
Re: Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #8 on: 04-08-2011, 23:36:24 »
tu su srbski partizani 1945. ubili nesto vise od 200 teskih ranjenika i bolesnika koji nisu mogli na povlacenje prema austriji. nikad nisu ekshumirani, tu su u blizini, t.j. to ti je groblje.

Ghoul

 • 4
 • 3
 • Posts: 33.136
Re: Uradi sam... KUCA DUHOVA
« Reply #9 on: 13-12-2011, 04:39:59 »
tu su srbski partizani 1945. ubili nesto vise od 200 teskih ranjenika i bolesnika koji nisu mogli na povlacenje prema austriji. nikad nisu ekshumirani, tu su u blizini, t.j. to ti je groblje.

lepo je to znati.

Karl Rosman

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.801
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"