NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Džo Haldemen - Večiti rat

(1/5) > >>

zakk:
http://www.carobnaknjiga.com/index.php?option=com_content&task=view&id=701&Itemid=27


--- Quote ---

Dobitnik nagrada Hjugo, Nebjula i Lokus za najbolji SF romane


14.5 x 20.5 cm
304 strane


Cena u knjižarama: 680 dinara
Naša cena: 510 dinara, 25% popusta (+ troškovi dostave)

 


Redov Vilijam Mandela bačen je kroz prostor i vreme da bi se borio u hiljadugodišnjem međuplanetarnom ratu protiv nepoznatog i neosvojivog neprijatelja. Čini sve što je potrebno da preživi teška iskušenja i vrati se kući. Ali, relativnost vremena koje svemirsko putovanje izaziva – dok za Mandelu protiču meseci, na Zemlji prolaze vekovi – učiniće da će ga povratak u domovinu užasnuti više nego rat u kojem je učestvovao.

Ovaj roman je prvobitno zamišljen kao alegorija na rat u Vijetnamu. Dok se nevoljni vojnik bori, pitajući se da li sve to ima ikakvog smisla, svet koji je ostavio kod kuće drastično se menja, a on postaje stranac u sopstvenoj domovini. Ovo je priča koja se može odnositi na bilo kog pojedinca i na bilo koji rat, što je, nažalost, čini uvek savremenom i aktuelnom.

„Reći da je Večiti rat najbolji roman vojne naučne fantastike samo je bleda pohvala za jednu od najboljih i najoriginalnijih ratnih priča koje sam ikad pročitao.“
Vilijam Gibson, autor Neuromansera

„Kad bi postojao Fort Noks za pisce naučne fantastike, tamo bismo morali da zaključamo Džoa Haldemena.“
Stiven King
 
„Skoro polemičko delo, zastrašujuće ubedljivo u opisu vojne tehnologije budućnosti. Ovaj roman je istovremeno proizvod određenog istorijskog trenutka, ali se i poruka koju nosi treba doživeti kao važno upozorenje, kako za sadašnjost, tako i za budućnost.“
Waterstone’s Guide to Science Fiction, Fantasy and Horror

--- End quote ---

Meho Krljic:
Meni je to u Bobanovom izdanju a Raosovom prevodu bio stvarno drag roman. Dobro, bio sam i mlađi i lakše sam se primao na taj military a u suštini antiratni (science) fiction. Možda bi mi danas bilo malo naivnjikavo, a možda bi me Haldeman opet kupio super stilom pisanja. Đavo ga odneo, voleo sam i Večni Mir, kad već pominjem Haldemana. Mada bih voleo da pazarim Mindbridge u malo drusnijem izdanju nego što je Alef, jebiga, raspašće mi se u rukama ako ponovo krenem da ga čitam.

stale:
Bas juce u Delfiju mislio da kupim Peace And War: The Omnibus, al su ga prodali. Tako da cu onda verovatno ovo pazariti. Taman sad zavrsavam Starship Troopers.

Lord Kufer:
Sećam se tog urnebesnog romana! A gde je ta knjižara?

Tripp:
Od toliko poznatih iako malobrojnih SF remek-djela na raspolaganju.... Zbilja losa i bezizrazna knjiga, zanimljiva samo zato sto ju je zanrovska kritika iz cista mira izdigla do pijedestala, kao neku vrstu mirnodopske kontre ionako sveopste losem Hajnlajnu. Anti-ratna knjiga? Sta to uopste znaci? Ne pamtim da sam igdje vidio ime ovoga romana u bilo kakvim mejnstrim spiskovima o vrijednim anti-ratnim odn. ratnim romanima i tome sl., dok se Hajnlajn nerijetko pominje u mejnstrim kritici, makar kao kuriozitet. Da tek ne pominjem Vonegata i Dika.   

Zar nisu mogli, recimo, reprintovati 'Reklamokratiju' ('The Space Merchants' za one koji ne znaju, ciji naslov, inace, nema veze ni sa 'space' a ni sa 'merchants')? Roman koji bi uvijek trebao biti u opticaju, a narocito danas. Stavise, motivi Dikove 'Tri stigmate' hladno pocivaju na 'Reklamokratiji', s tim sto Dik zatim hvata zaokret prema religiji, a 'Reklamokratija' (uzgred budi receno, bas dobar prevod naslova) ka suludom konzumerizmu, od cega, uostalom, ne bjezi ni PKD u svim svojim satirama i post-apokalipsama.

Od toliko toga interesantnog, zasto bas ovaj drek, vraga mu?  

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version