• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Batine kućne čarolije!

Started by Albedo 0, 05-06-2011, 10:32:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

?

O ne...
1 (5.9%)
Samo to ne.
4 (23.5%)
Ne, nemoj mi prići...
5 (29.4%)
Bato, Životinjo!
6 (35.3%)
Daj mi ga!
1 (5.9%)

Total Members Voted: 17

Josephine

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Zato što se njoj poručuje da se nečega PLAŠI ako ne završi studije, a njemu šta će DOBITI ako studira. Nju čeka kazna ako ne studira, a njega čeka nagrada ako studira. U pitanju je psihološka poruka tipa: žene, studirajte da ne završite loše; muškarci, studirajte da završite bolje, dok za žene boljeg sveta nema ni u najavi na ovom posteru.

Dr00d

There's no saint like a reformed sinner.

Melkor

Kako nema, pa i nagrada i kazna se ne vide, podrazumevaju se u oba slucaja, pri cemu je muski ocigledno preterano optimisticna fora, punchline koji zakljucuje vic, pravi moral of the story je na zenskoj polovini (takodje preterano optimistican) :)

Джон Рейнольдс

Ево, креће вечерашње натезање с глупачом...  :!:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Melkor on 08-05-2012, 23:52:22
Kako nema, pa i nagrada i kazna se ne vide, podrazumevaju se u oba slucaja, pri cemu je muski ocigledno preterano optimisticna fora, punchline koji zakljucuje vic, pravi moral of the story je na zenskoj polovini (takodje preterano optimistican) :)

Ne bih rekla. Mislim da si ti jedini preterano optimističan u ovom slučaju. :)  U pitanju je zapadna kultura.

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-05-2012, 23:53:53
Ево, креће вечерашње натезање с глупачом...  :!:

A šta se ti odmah mešaš? Ne mogu da te mazim baš svako veče... Ostavi nešto i za druge večeri.

Джон Рейнольдс

Глупачо, Dr00d ти је објаснио све. Нема даље.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Melkor

Moguce, primetio sam da patim od povremenih napada bezrazloznog optimizma. Sto ne znaci da i ti ne patis od nekih drugih bezrazloznih napada. Inace, i meni je slika odvratna, a ti znas zasto.  :)

Ps. Odoh da gledam neki film, nista od natezanja.

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-05-2012, 23:55:51
Глупачо, Dr00d ти је објаснио све. Нема даље.

Nije veče za to, veruj mi.

Albedo 0

Bože, zašto mi ovo biće zagađuje slobodnu zonu?

A ovdje se nikome ne obećava nikakav dobitak već je pitanje motivacije i ničeg drugog. Ono što treba reći ćerci i sinu kad napune 18 godina i neće da studiraju. To ne znači da će sin kad diplomira da postane čiča sa slike.

Albedo 0

Albedo 0

Meho Krljic

Ali LSD je neškodljiv!!!!!

Albedo 0

Don't shoot the messenger  8-)

Джон Рейнольдс

Да ли је ово мушко или женско?

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 23-05-2012, 21:34:15
Да ли је ово мушко или женско?

Zašto je to bitno?

Dr00d

Josephine

Eh, osećaj puckanja pod prstima je neprocenjiv i nezamenjiv.

Dr00d

Jeste, ali ja trenutno nemam drugi izbor  :(

Albedo 0

Agota

Najbolja stvar ikada!!! Za sve neuroticare ovog sveta  :lol:  bijem se za ovo kad god kupimo nesto novo !
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Dr00d

Ooooooo yeahhhhh!  8-)

Pa da počnemo....

Albedo 0

:| :| :|

neka pucketanje počne!

Albedo 0

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Albedo 0

Svemoćan i neuništiv!  8)

Albedo 0

Truman

Quote from: Бата Животиња on 15-06-2012, 00:05:40

KLIP - na drugi pogled

Pročitah ovo...ne znam šta da mislim, vredi li gledati taj film. Ako neko hoće nek da svoj sud o ovom Batinom tekstu. Ako je tako izveštačen i pretenciozan film neću da gledam.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Mme Chauchat

:( Znala sam da si to linkovao čim sam videla post...

Meho Krljic

Jebote... pa Bata nije ni star... baš užas...

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Albedo 0

Ja se još nadam da je ključna riječ ''Izvor: Press''

Tex Murphy

Genetski četnik

Albedo 0

Quote from: Truman on 02-07-2012, 21:45:34
Quote from: Бата Животиња on 15-06-2012, 00:05:40

KLIP - na drugi pogled

Pročitah ovo...ne znam šta da mislim, vredi li gledati taj film. Ako neko hoće nek da svoj sud o ovom Batinom tekstu. Ako je tako izveštačen i pretenciozan film neću da gledam.

Treba reći da su se čak i Gul i Krip složili u pozitivnom vrednovanju ovog filma, tako da je Bata prilično usamljen u svojoj kritici.

Tex Murphy

Они су се сложили и у позитивном вредновању МАРТИРСА, а тај је филм је невиђено глуп. Дакле, то не мора ништа да значи.
Genetski četnik

Albedo 0

Truman

Quote from: Прометеј on 05-07-2012, 23:53:33
Они су се сложили и у позитивном вредновању МАРТИРСА, а тај је филм је невиђено глуп. Дакле, то не мора ништа да значи.

Uze mi reč iz usta. Mada opet sa nekim drugim gulovim kritikama se slažem, a ne slažem se sa tobom da je Prometej odličan film ( mislim o njemu isto što i ti o Martirsu ). Tako da ne treba zaključivati prerano...
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Ja sam samo preleteo preko teksta, ali nije li ovo o čemu pričaš, drugi deo, lažna dihotomija?

Tako se u stvari američki sistem vrijednosti ne dovodi u pitanje gotovo ni milimetar, već je samo kalemljenjem jednog navodno kritičkog sloja - naočara - dodatno ojačan i donekle usložnjen. Jer samo osoba vaspitana na određen način može rečenicu ''Budi poslušan'' da prepozna kao nešto loše,

Ja nisam imao utisak, naime, da They Live dovodi u pitanje američki sistem vrednosti, nego da mu se vraća. Izvorni amerikanizam je jednako sumnjičav ka kapitalističkom eksploatatoru i ka državnom aparatu, videći oba kao potencijalno porobljavajuće agente slobodnog čoveka, što izvorni Amerikanac jeste. Protagonista mi se čini kao posednut tim džefersonovskim duhom, kada diže glavu protiv odljuđenog sistema i u tradicionalnom "can do" maniru vraća slobodu sebi i sebi ravnima..

Albedo 0

čak i da to tako postaviš, povratak džefersonovskom duhu nije isto što i vraćanje slobode. Ono što  Karpenter problematizuje je poslušnost (valjda i džefersonovskom duhu), autoritet (i džefersonovskog duha), jednostavno, te čiste slobode nema i to je američki umišljaj. Potpuno je svejedno da li su Džeferson ili Tramp autoriteti ako se brane sa istim fanatizmom.

Povrh toga, film završava tako što se skida mrena sa očiju, ali zašto bilo ko očekuje da će ljudi sada da umlate vanzemaljce a ne da nastave da sarađuju sa njima? Dakle, i dalje se očekuje da će ljudi masovno prihvatiti novu realnost a to su pretpostavke nekoga ko ne vjeruje u ljudsku slobodu. Ako je neko slobodan onda mi ne znamo šta će on izabrati, a Nada zna, tačnije, Nada i Staljin znaju.

Na kraju krajeva, džefersonovski duh je onda u ovom slučaju roba koja se podjednako prodaje na tržištu kao i sve ostalo.