Author Topic: Razni konkursi - gomila odasvud  (Read 211243 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

  • 4
  • 3
  • Posts: 5.017
  • Strah je ubica uma.
Re: Razni konkursi - gomila odasvud
« Reply #800 on: 25-09-2020, 12:29:26 »
Igor Ivanišević ( autor, između ostalih odličnih priča iz Nešto diše u mojoj torti i V-fantastične priče iz ravnice ) pobedio je na konkursu u Somboru i biće mu objavljena prva knjiga. Bravo Igore  xcheers :Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора у јулу 2020. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 15. августа 2020. године.
На конкурс је пристигло 62 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, направио је ужи избор од три рукописа:
- "Ковалентне везе" Јована Родића,
- "Кућне гриње (и друге прашњаве приче)" Игора Иванишевића, и
- "Одеротине" Тијане Сладоје.
У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду Голуб за 2020. додели рукопису Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.
Збирка прича "Кућне гриње (и друге прашњаве приче)" Игора Иванишевића садржи шест обимних прича од којих неке иду ка форми новеле, како обимом, тако и захватом, али се и даље држе строго организованих обележја рукописа као целине. То су, пре свега, жанровска, тематска и мотивска повезаност прича – оне се усмеравају на сличне животне ситуације и међуљудске односе, али их посматрају из различитих углова и обрађују из различитих ракурса – као и уверљив стил којим аутор увезује засебне текстове у једну кохерентну збирку. Приче су подељене у више фрагмената који олакшавају читање и омогућују лакшу проходност и повезивање засебних делова који ступају у асоцијативну и интертекстуалну везу. Најзад, аутор се поиграва са временским оквирима својих прича, идући напред-назад у периоду од краја XIX до средине XX века, мапирајући најзначајније историјске догађаје тог доба, али и непрестано алудирајући на савремени тренутак, због чега се збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) може читати и као документ прошлости и као белешка о садашњости.
Игор Иванишевић (Крагујевац, 1989), објавио је више кратких прича у периодици и зборницима (Нешто дише у мојој торти, V: фантастичне приче из равнице, Град уклетих, Нови свитак, Рукописи и Ubiq). Збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) била је у најужем избору XVIII кола едиције „Првенац“ Студентског културног центра Крагујевац. Живи и ради у Новом Саду.
Tajno pišem zbirke po kućama...