1. Aco Vuckovic pripada, uslovno, revolucionarnom korpusu imena, ali za mene ima simvolicki znacaj.
Naime, uzicki radio-klub je prva oslobodjena teritorija u Evropi - '76 je jedna ludacka generacija isterala sve politicke organizacije i preuzela upravljanje. Nisam bio punoletan, ali sam bio vodja pokreta otpora.
Aco Vuckovic je bio student tehnike iz Sevojna; stradao je na Banjici '42.
Nije nam smetao u proslom veku, a ni u ovim silnim demokratskim promenama nismo hteli da menjamo ime.
Inace, radio-klub pominjem i u pricama, tu i tamo.
Ta generacija je bila vise puta prvak sveta, hronicni prvak ex-yu (Bravarev pehar u trajnom vlasnistvu) prvaci na turniru u malom fudbalu (igrali , u drugim ekipama, pokojni Srbo Stamenkovic, Rashid Kunovac i, mislim reprezentativni golaman); osnovali prvu nedrzavnu televiziju sredinom osamdesetih, gljivarsku sekciju...Prvi kompjuter i kurs, posecen kao rock koncerti...
Nije samo lokalpatriotska ocena da je to, verovatno, bila najjaca ekipa na svetu u to doba.
Vise nismo zajedno. Smrt, seobe, sujeta.
YZ1ER, member of YU1ABH and contest team YZ1U
2. Po pricanju Spasoja Filipovica, bog da mu dusu prosti, coveka bez noge koji se peo na najvisa stabla, vodenicara bez straha, poslednji srpski vampir prosao je dolinom Luznice uoci onog rata izmedju familija i pomalo s Nemcima.
Sedeo je u Bozica vodenici i motao duvan, kad se unervozila krava u stalskom delu. Rikala je i otimala se, a unda je huj, kakav nikad pre toga nije cuo, naisao od Skloplja, uzdrmao vodenicu i otisao preko Kikova ka Tmushi i Tataliji. Spasoje je samo nabio shajkacu preko krsta na celu, uzeo sekiru u ruke i posao da se obracuna.
Otkud je on znao da je vampir, a ne zmaj, vetrenjak ili nesto uobicajenije, pojma nemam.
Nema veze s ovim: Kad mi ju umro deda Stamenko Djokic, nedaleko od meita starci su pravili tabut.
Spasoje je legao u njega da ga isproba, da Canu bude udobno...