• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SAgite ili SaGIte

Started by Father Jape, 07-11-2011, 10:11:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Father Jape

Pošto računam da je ovo fundamentalno pitanje koje se tiče celog foruma i svih ljudi na njemu, otvorio sam temu ovde.

Dakle, ovo me kopka svako malo već godinama, ne znam što sam čekao ovoliko da postavim pitanje:

Da li kažete Znak SAgite, ili Znak SaGIte?

(i zašto ne mogu da otvorim poll? imam samo new topic opciju)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

mac

SaGIta, kao i JasMIna, MiREla, KrisTIna.

scallop

Moja prijateljica iz Vranjice svoju ćerku zove SAgita.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Ја кажем скроз равно, без наглашавања слогова...или бар мислим да тако кажем. Зар мислите да говорим о овом форуму ван виртуелног света?!  :) :) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Father Jape

Quote from: Savajat Erp on 07-11-2011, 10:40:37
Ја кажем скроз равно, без наглашавања слогова

To je nemoguće, samo ne čuješ kom slogu si dao stres.  :lol:

Savajat Erp

Тако је...заинтригирао си ме, ти мали смешни човече, па сам снимио самог себе у више верзија и реченичних конструкција (залудан ум ђавоље игралиште). :) Дакле, Знак СаГите. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Mme Chauchat

Kod mene je akcenat na prvom slogu, SAgita, ali skoro sam sigurna da sam čula ljude da tako izgovaraju još ono, devedesetih, jer bih inače verovatno vukla na drugi. A pošto se odlično sećam da sam za Znak sagite prvo čula na radiju... kriv je Nevidljivi.

дејан

знак саЏите
...barcode never lies
FLA

scallop

Tu nema demokratske opcije. Koren je latinski izraz, a oni su tukli po prvom vokalu. Svako drugačije naglašavanje je posledica TV otezanja.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Ne bih ja to posmatrao tako rigidno. Stari Latini su pričali na jedan način, ali mi niti smo stari, niti smo Latini. Da li sad treba da ispravljamo i sve druge reči, koloseum, Minerva, Salerno, Vezuvijus?

scallop

Nijednu od tih reči ne izgovaram kako si ih označio. Kako si ti počeo uskoro ćemo latinske reči izgovarati kao moj zet. Tada ni Sadžita neće biti nepravilno. :mrgreen:

Mme Chauchat

A Biljana, Mirjana, Milica, puškica, zečica?  :mrgreen:  Isuviše sam dokona...

scallop

I ja. Šta ćeš, naše levičarenje je tvorcima nove demokratije tako retro. :evil:

Boban

Ja ga izgovaram sa akcentom na drugom slogu, ako se moj glas uopšte računa...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Ne računa se. Ovo nije glasanje.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Agota

ja tu strasnu rec ne smem ni da izgovorim xph34
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Albedo 0

stvarno, ko još IZGOVARA tu riječ, mislim, u kojoj situaciji napaćeno čovječanstvo treba da se nađe i da mora da izgovori tu riječ? 8-)

Ali kad već pitate, izgovara se SAgite.

Na srednjem slogu može postojati samo uzlazni akcenat, a rekao bih da je SAgite dugosilazni akcenat.

S druge strane DRTI SA(N)GITE! jeste uzlazni akcenat, i samo u toj verziji možemo govoriti o opciji SaGIte.

Hvala na pažnji 8-)

Father Jape

SAgite je, bar kod mene, kratkouzlazni. Kao kod šampite, Nevene itd.

Naravno, ako imaš mikrofon, možeš se snimiti, pa da utvrdimo.  :lol:

EDIT: Ako ti je zaista dugosilazni, to bi bilo kao u 'sadite' (as in Šta to sadite?)

EDIT2: Evo za svakog zainteresovanog, ako imate mikrofon, samo napravite besplatan nalog: http://www.forvo.com/word/znak_sagite/   :mrgreen:

Boban

otkad je bre bata merilo za išta?

Mark

Moze SAgite:

Moze SaGIte:

Ali ja sam za ovaj nacin:

8-)

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Albedo 0

Jape, pa šampita je složenica, to su dvije riječi! To se različito akcentuje. A Nevena je ime, i rekao bih opet silazni akcenat.

Quote from: Boban on 07-11-2011, 22:37:49
otkad je bre bata merilo za išta?

Ja sam mjerilo za sve 8-)

Father Jape

A da se lepo ti snimiš kako sve to izgovaraš pa da ti razvejem sumnje.  :lol:

Mims

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Albedo 0

SaGIta je definitivno silovanje SAgite 8-)

Albedo 0

Josephine

Možemo da ti postavimo dijagnozu na osnovu ovog snimka.

Albedo 0

već cuclam bombonice za grlo 8-)

Josephine

To je upravo dijagnoza na koju sam mislila.

Albedo 0

Father Jape

Jao, Bato, pa kad si se već cimao, mogao si i celu frazu da kažeš: Znak Sagite.

Dijagnoza: dugouzlazni.

Sledeći!

Albedo 0

silazni!

ma čak i da je uzlazni akcenat nije na drugom slogu

scallop

Dybuk

Dokona ja, a tema zanimljiva. Elem, kod mene je akcenat na drugom slogu, SaGIte, kratkouzlazni. Ako nisam pomesala akcente, been a while. :lol:

Boban

pošto je u pitanju izmišljena reč i ne znači ništa, može se izgovarati kakogod...

Albedo 0

Dybuk

TeLEvizija ili TeleVIzija, sta je pravilno? I kako vi kazete? Kod mene druga varijanta. Dugosilazni.

tomat

Ovo prvo je RTS-ovski. Može Džejp da prokomentira taj novogovor, je l to u skladu sa nekim pravilima, ili RTS izvodi besne gliste?

Edit: utrča Džejp
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

sve se slažem, ali policajac i vatrogasac s akcentom na 2. slogu su mi ludlo

Dybuk

QuoteпаРÀдајз

xrotaeye xrofl

Albedo 0

da, zaboravili su JIZ!

tomat

Quote from: Pizzobatto on 22-11-2015, 13:27:52
sve se slažem, ali policajac i vatrogasac s akcentom na 2. slogu su mi ludlo

Mislim da tako akcentuju samo kada je množina, nisam siguran.

U restoranu na FPN je u jelovniku do skoro bilo paradaiz :-)

Kad smo već tu, kako se zvala ona emisija na RTS, gde kad su u problemu konsultuju nekog Znajšu koga je glumio Aca Poštar?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Albedo 0

moj profa filolog govorio u jednini, mada nije isključeno da je u restoranu pio neku rakiu!

Dybuk

E svasta. Mora da je pio rAkiu.

Albedo 0

rakia connecting people!

Dybuk

A u rAkija dugosilazno :)

tomat

Danas postavljam pitanja i sam dajem odgovore :-)

Emisija se zvala Ogledi iz stila

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/RTS+2/2035294/Trezor.html

Albedo 0

Sagitin portal je trenutno otvoren, ko traži odgovore neka brzo spremi pitanja!