Author Topic: Časopis TFT  (Read 2363 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Časopis TFT
« on: 10-12-2011, 13:37:41 »
Часопис TФТ компаративно анализира три области које су предмет сличног ауторског деловања. Различит је систем знакова којима се то чини, различите су технологије, различит је обим утицаја али разлог настанка и егзистенције би требало да буде исти: дистрибуција естетизованих уметничких визија са намером да се оплемени аудиторијум.

ТФТ ће се бавити феноменологијом и естетиком театра, филма и телевизије. У оквиру ова три медија фокусираће се активности једног еснафа. Вештине писца, редитеља, глумца, сценографа, продуцента, композитора, костимографа, кореографа… су основа егзистенције сва три креативна простора. Различите визуре ових професионалаца и аналитичара њихових резултата ТФТ ће обједињавати у форми текстова и визуелних порука са намером да подстакне и подржи:

    * преиспитивање постојећих продукционих модела;
    * дефинисање интерактивног односа са публиком;
    * креативну и независну перцепцију;
    * релативизацију општих места и стереотипа;
    * транспарентност буџетских давања и токова новца везаних за ове медије;
    * самоорганизовање и ванинституционално деловање уједињених уметника.

Отварањем нових простора за промишљање о феноменима везаним за театар, филм и телевизију ЈП Службени гласник даје подрушку напорима да се уметничка продукција у времену транзиције не уруши већ да опстане и, редефинишући продукционе моделе, унапреди у складу са трансформацијом читавог друштва.

Слободан Шуљагић

Часопис TФT излази тромесечно, цена појединачног примерка 400,00 дин,
годишња претплата на четири броја 1.200,00 динара.


ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 11
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2011, 136 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

Нови једанаести број часописа ТФТ са поносом представља драмолет „Разговор двојице проналазача“ Владимира Ђурића Ђуре, затим текстове „Video killed the radio star“ Александра Луја Тодоровића, „Књижница без читалаца“ Дејана Миладиновића и „ТФТ: Сарајево, зима 2011 – о употреби уметника“ Љиљане Тодоровић, занимљив интервју о позоришној представи Елијахова столица Наташе Гвозденовић.

 

О „Фолк хероинама у српском филму“ пише Саша Радојевића а Бранислава Џунов исписује текст о адаптацији Прустовог романа У потрази за изгубљеним временом, „Драги, скратила сам Пруста“, текст Зорана Пановића „Заборављене иконе: Али Мекбил и Бриџет Џонс – Да се чује мушки глас из гајбе“ објашњава савремене феномене, а потом следе луцидне анализе Данице Пајовић „The Big Bang Theory – Велики прасак међу ситкомима“, „Boardwalk empire – Изнад закона“ Тамаре Барачков, „Национална историја на филмски начин“ Петра Јончића и „Да ли је чаролији потребан чаробњак?“ Милaна Алемпијевића.

О новим театарским тенденцијама пише Игор Маројевић у тексту „Нова пародија и театар“, а Боро Стјепановић у „Размјени“ и Боро Драшковић у „Речнику професије“ на теоријски начин објашњавају одређене аспекте глуме и театра. „Театар Ф. М. Достојевског – фрагменти ненаписаних трагедија“ Зорана Ђерића и „Светост у филму Бежин луг – филм против совјетског канона“ Дуње Дого доносе два иновативна погледа руских класика Достојевског и Ејзенштајна, док радови „Поглед и Нова лакановска филмска теорија“ Радета Пантића и „Магија немогућег II део“ Маше Стокић упућује на различите форме стварања; први, с теоријске стране, други са креативне у оквиру уметности циркуса и игре.

Број затвара одломак из сценарија Артиљеро Срђана Анђелића чије се снимање очекује на јесен.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #1 on: 10-12-2011, 13:38:48 »ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 10
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2011, 128 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

Добитник I награде за најбољи часопис на Сајму књига у Сарајеву 2011!

У 10. јубиларном броју часописа ТФТ можете прочитати текстове:

Од апсурда до револта Зоранa Ђерићa, Први Хамлет у слободи Бошка Милина, Србија ад портас Љиљане Јеринић, У раљама комедије Предрага Перишића. О хорор серијама пише Драган Јовићевић а Мали час историје повјести држи Оливера Милошевић

Александра Шипетић пише о Јелисавети Секи Саблић – комедија на сцени драма у срцу, а Вида Басара текст Погрешан почетак а можете прочитати и одломак из сценарија за играни филм Парада Срђана Драгојевића.

Маша Стокић пише о Магији немогућег а мр Спасоје Ж. Миловановић из драматуршке белешке Пут око света у 100 м², Ана Јанковић Пиљић – И жена, и пиштољ, и резанци а ла жанг јимоу. Владимир Јевтовић пише текст Публика а Марина Мађарев ЗКМ у ЈДП.

О Спилберговом ЕТ ванземаљцу – пријатељство које траје пише Зоран Пановић док Бранка Оташевић Прошлост у причи – Реконструкција епохе између научног документаризма, романсиране историје и документарне фикције.

Златко Паковић у новом броју пише о Српској транзицији на филму а Раде Пантић Спасавање редова Рајана и носталгија за Другим светским ратом.

Саша Радојевић пише о Филмским губитницима у српском неолиберализму – Заједно и Тилва Рош а Петар Тончић о Желимиру Жилнику.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #2 on: 10-12-2011, 13:39:44 »ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 9
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2010, 148 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

Часопис за театар, филм и телевизију ТФТ у броју 9 објављује сценарио за кратки филм „Тhe Next Bride“ Бојане Мијовић, текстове: Небојше Ромчевића „Комедија и друштво“, Бошка Милина „Класици на екрану“, Александра Луј Тодоровића „Телевизија у лавиринту“, Димитрија Војнова „Нови српски филм – одјеци и реаговања“, Саше Радојевића „Третман државних институција у српском филму XXI века“.

Јован Ћирилов пише о позоришним приликама и неприликама – „Транзиција свуда око нас“, Тамара Барачков, Мрачне шездесете „Серија Момци с Медисона“, Зоран Пановић, „Успон и пад суперхероја“ – Хулк, Сребрни летач, Спајдермен, Дардевил, Блејд.

Татјана Њежић у свом тексту „Шта нам (не)значи земља које нема“ пише о томе откуд (поново) интересовање за Југославију, Зорица Обренић „Градске улице – гангстерски филм Рубена Мамулијана“ – од жанровског куриозитета до парадигме, Паша Петровић „Црни хумор у филмовима Андерса Томаса Јенсена“, Зоран Ђерић, Последња представа А. П. Чехова – „Посечени Вишњик“, Спасоје Ж. Миловановић, „Тако рече Заратустра, Војислава М. Јовановића Марамбоа, као програмски увод“, Маша Стокић, „Позоришно позориште“, Предраг Перишић „Опасна вода или бунтовник са разлогом“, Милена Богавац, „Гама Кас“.

У новом броју, можете прочитати текст Горана Гоцића, сталног сарадника ТФТ-а „Хорор, оболели монструми и њихова људска права“, затим текстове Драгана Јовићевића „Ударац у кинематографију очева“, Иване Кроња „Позориште, филм и џез Битеф – Београдски џез фестивал, 2010“, Марка Новаковића „Професија уредник“ – или године наде за године заборава.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #3 on: 10-12-2011, 13:40:37 »ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 8
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2010, 136 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСДНови број часописа ТФТ доноси обиље свежих, подстицајних и актуелних тема из области позоришне, филмске и телевизијске уметности. Из садржаја јесењег издања издвајамо „Велико ишчекивање чуда“ Дејана Миладиновића – исцрпан хронолошки и естетски приказ екранизације оперских дела, „Рекламе, увек и свуда“ критички осврт Бранке Оташевић на ту најчешће емитовану (гледану?) ТВ врсту, као и текст „Публика, садашња или будућа“ у коме Иван Меденица разматра актуелна збивања у театру вођен питањем шта публику доводи у позориште. Ту су и Златко Паковић који на примеру филмова Живот и смрт порно банде и Српски филм размишља о порнографији и хорору као критичким жанровима, Иван Велисављевић пише о филмском стваралаштву Миће Поповића, док Горан Гоцић анализира призоре менталне и физичке болести у опусу Ларса фон Трира. Прочитајте и шта Раша Плаовић говори о свом управнику Милану Гролу, како Владимир Јевтовић брани уметност глуме у „Писму Мати Милошевићу“ и како се писац Игор Маројевић сналази у позоришном амбијенту.

У новом броју објављујемо и интервју с композиторком Ањом Ђорђевић чија су музичко-сценска дела обележила последњу деценију у српској музици, други део дневничких белешки Борe Драшковића са снимања филма Сеобе, као и „Лимене добоше“, одговор Саше Стојановића на дилему да ли филм може да буде добар колико и књига по којој је настао.

За ТФТ пишу: Ђорђе Милосављевић, Дејан Миладиновић, Ксенија Стевановић, Бранка Оташевић, Димитрије Војнов, Иван Меденица, Саша Радојевић, Даница Пајовић, Златко Паковић, Зоран Ђерић, Иван Велисављевић, Петар Јаконић, Горан Гоцић, Игор Маројевић, Саша Саиловић, Саша Стојановић, Боро Драшковић, Милица Ђукић, Владимир Јевтовић, Стеван Филиповић.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #4 on: 10-12-2011, 13:41:27 »TФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 7
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2010, 132 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

У новом броју 7, наш најбољи часопис за Театар, филм и телевизију – ТФТ доноси низ оригиналних текстова који се баве кључним темама српског и светског филма, театра и медија, нових позоришних стремљења… а ту су и прикази запажених представа, фестивала и филмова, есеји и теоријски радови. Као и увек до сада број отвара кратак драмски текст. У овом броју то је текст Јордана Цветановића – Рачунаљка. Саша Радојевић пише о „Филмовима носталгије“, Сима Кокотовић о „Хорор филмовима у двадесетом веку“ а Димитрије Војинов, у контексту светског успеха анимираног филма „Едит и ја“, исписује текст „У фабрици снова“, посвећен новим стремљењима у Холивуду. Текст „Дневник Филма о филму Сеобе“ пише Боро Драшковић а Зоран Пановић исписује „Меланхолију Корто Малтезеа“. Ту су још текстови Јована Ћирилова, Драгана Јовићевића, Иване Кроње, Горана Цветковића, Марка Новаковића, Ане Тасић, Душке Радосављевић, Јелене Лукић, Браниславе Џунов, Златка Стојиловића, Саше Саиловића…
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #5 on: 10-12-2011, 13:42:22 »ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 6
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2010, 144 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСДШести број часописа ТФТ доноси:

Кратак преглед настанка и развоја жанра новинске ТВ критике из пера Бранке Оташевић која нас води од „доба невиности“ и заједничког стасавања медија и његових критичара до страховладе „пиплметра“. Бранислава Џунов даје исцрпан приказ Фестивала телевизијских остварења у Бијарицу који сведочи о још живом уверењу да је телевизија уметност и да може бити полигон за сваковрсна духовна и естетска истраживања. Петар Волк потписује „Уметнички идентитет Богдана Диклића“, а Боро Драшковић надахнути животопис пољског режисера Јежија Кавалеровича.

У „Духу воде“, сарадници ТФТ-а су разговарали са свестраним ствараоцем Арсенијем Јовановићем који каже да „Атлети не може бити конкуренција хроми човек али гомила духовно хромих не трпи атлету. Нисам био ни атлета ни хром, био сам другојачији“.

Нова позоришна сезона која је донела редизајниране репертоаре и нове тенденције послужила је као повод за преиспитивање наше позоришне стварности у огледима Јована Ћирилова и Ане Исаковић, док Јелена и Милена Богавац у четири руке плету надреалистички колаж о вампиризму и ефемерном у театру.

Ивана Кроња из угла родних студија тумачи естетику авангардног филма, Ана Јанковић-Пиљић анализира феномен телевизијских серија у тексту „Фоx лифе – женски приручник за смејање и плакање“, а Татјана Њежић ламентира над незавидном судбином културе у раљама медија подстакнута питањем колико трудноћа познате глумице утиче на прес-клипинг једног позоришта.

У тексту „Шараде смрти: рат, хорор, историја“ Иван Велисављевић испитује мрачну поетику Ђорђа Кадијевића, „Оставинска расправа“ Димитрија Војнова говори о томе како су распад Југославије и сукоби на територији бивше државе приказивани на филму.

За ТФТ пишу Бранка Оташевић, Бранислава Џунов, Ивана Кроња, Маја Узелац, Даница Пајовић, Јелена и Милена Богавац, Ана Јанковић-Пиљић, Ана Исаковић, Татјана Њежић, Милица Ђукић, Петар Волк, Боро Драшковић, Јован Ћирилов, Угљеша Шајтинац, Златко Паковић, Зоран Ђерић, Саша Радојевић, Зоран Пановић, Александар Новаковић, Иван Велисављевић, Димитрије Војнов, Горан Гоцић.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #6 on: 10-12-2011, 13:43:09 »TФT
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 5
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2009, 136 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

ФТ у новом броју објављује интервју са Френсисом Фордом Кополом – породичним човеком, винаром и издавачем који младим ауторима саветује да, ипак, нађу стални посао док сањају и спремају велике филмове. Представља огледе о уметности Стена Брекиџа, најутицајнијег филмског ствараоца за кога нисте чули, о животу Роберта Капе, славног америчког фотографа у чијим се делима огледа бурна историја XX столећа, као и о „Конзулу“ Ђан Карла Менотија, једином оперском делу које је овенчано Пулицеровом наградом. Приказане су најзначајније домаће и иностране позоришне смотре које се посредством понуђених концепција просветитељства (Единбург), стратегије културног антифашизма (МЕСС) и уметности у доба кризе (Битеф) обраћају савременом гледаоцу. ТФТ број 5 доноси низ текстова који се баве преиспитивањем телевизијског медија и постављају питање да ли је уметничко дело данас само инцидент на телевизији, које су све улоге креативног ТВ продуцента, како ТВ квизови мере наше (не)знање, због чега су Вил и Грејс једна успела геј парада... Поред новог поглавља из историје српског филма, овог пута посвећеног тематизацији спорта, говори се и о српском језику у Холивуду, о немоћним и безнадежним јунацима Горана Паскаљевића, развоју музичког спота у Србији. За ТФТ пишу: Димитрије Војнов, Бранка Оташевић, Ана Тасић, Душка Радосављевић, Зоран Пановић, Златко Паковић, Ивана Димић, Динко Туцаковић, Боро Драшковић, Даница Пајовић, Горан Пековић, Марко Сопић, Маша Стокић, Ивана Кроња, Иван Велисављевић, Богдан Златић, Ана Исаковић, Дејан Миладиновић, Александар Новаковић, Марко Новаковић, Горан Гоцић, Александар Радивојевић.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #7 on: 10-12-2011, 13:43:52 »ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 4
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2009, 148 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

ТФТ у новом броју објављује интервју са Кеном Раселом, текстове о типовима филмског излагања, омладинском филму који је поново у жижи, изазовима кризе, одбрани глуме, уметности музичког спота. ТФТ доноси и текстове о филмским улогама Станислава Игнација Виткјевича, социјалној географији Мајка Лија, женским ликовима у комедијама Билија Вајлдера, емоционалном стриптизу Џерија Спрингера, филмском опусу Горана Марковића. У новом броју ТФТ-а читајте о филмтернету – чудесном царству блиске будућности чија се моћ за сада не може ваљано ни наслутити, о фестивалу у Монте Карлу који се већ четрдесет девет година бави енигмом шта је „суштина“ телевизије, која тако магично привлачи и тако раздражујуће одбија, о филму Чекај ме, ја сигурно нећу доћи и још низ огледа, анализа и промишљања из области театра, филма и телевизије. За ТФТ пишу: Владимир Ћурђевић, Мирослав Момчиловић, Хрвоје Турковић, Бранислава Джунов, Боро Драшковић, Зоран Ћерић, Даница Пајовић, Угљеша Шајтинац, Димитрије Војнов, Владимир Јевтовић, Јордан Цветановић, Јован Ћирилов, Динко Туцаковић, Марко Сопић, Ивана Степановић, Марина Миливојевић-Мађарев, Тамара Барачков, Владимир Ћурић Ћура, Горан Гоцић, Aна Јанковић-Пиљић, Иван Велисављевић, Милорад Милинковић, Сали Салији.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #8 on: 10-12-2011, 13:44:45 »
ТФТ
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 3
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2009, 144 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД

ТФТ у новом броју доноси кратку историју српског кримића, текст о филмовима Срђана Карановића, као и одговор на питање: да ли је римејк уметност или рециклажа? Поред интервјуа са Џимом Џармушом и приче о јунацима његових филмова, ту су и приказ Белдокса – Другог међународног фестивала дугометражног филма, као и сећање на Ранка Мунитића. ТФТ се такође бави сличностима и разликама између биоскопских и ТВ хитова, филмовима с највећом зарадом и најгледанијим домаћим и страним филмовима у биоскопима и на телевизији, руским акционизмом и видео уметношћу, Вербатим позориштем. Осим „паралелне стварности позоришних фестивала у Србији“, ТФТ се бави преиспитивањем БИТЕФ-а као смотре која „ужива безусловну љубав публике“, али пише и о „телевизијској копилади“ и „биоскопским абортусима“, о дугом путу од Рокера с Мораву до „хашких рођака са села“, о „смешним писцима“ и „уплашеним ауторима музике“. Aнализом нових појава на филму, телевизији и позоришту, баве се ауторитативни и афирмисани аутори: Димитрије Војнов, Ивана Кроња, Горан Гоцић, Aна Јанковић-Пиљић, Динко Туцаковић, Драган Јеличић, Бобан Скерлић, Јордан Цветановић, Предраг Перишић, Зоран Пановић, Корнелије Ковач, Весна Богуновић, Aмра Латифић, Aња Суша, Сунчица Милосављевић, Љиљана Тодоровић, Борис Лијешевић, Маша Стокић, Небојша Ромчевић.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #9 on: 10-12-2011, 13:45:35 »
TФT
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 2
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2009, 124 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД


Часопис ТФТ компаративно анализира три области које су предмет сличног ауторског деловања. Различит је систем знакова којима се то чини, различите су технологије, различит је обим утицаја, али разлог настанка и егзистенције требало би да буде исти: дистрибуција естетизованих уметничких визија с намером да се оплемени аудиторијум. Сагледавање садашњег продукционог тренутка, као и пројекција перспектива из визуре експерата и самих аутора обезбедиће платформу за коегзистенцију и заједничко трагање за ефикаснијим моделима у условима борбе за демократизацију медија. За нови ТФТ пишу: Душан Премовић, Димитрије Војнов, Зоран Пановић, Иван Меденица, Саша Радојевић, Бранислава Лијешевић, Светислав Басара, Славко Милановић, Небојша Пајкић, Горица Поповић, Жанко Томић, Младен Поповић, Мирослав Радоњић, Милорад Милинковић, Иван Велисављевић, Бранислава Џунов, Маша Стокић, Небојша Радосављевић, Aлександра Гловацки, Петар Волк, Aна Јанковић-Пиљић, Динко Туцаковић, Слободан Обрадовић, Aна Брнабић...
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #10 on: 10-12-2011, 13:46:19 »TФT
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 1
броширан повез, латиница, 20 х 27 цм, 2008, 95 стр.
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД


ТФТ намерава да се бави феноменологијом и естетиком театра, филма и телевизије. Часопис ће у оквиру три медија фокусирати активности једног еснафа. Вештине писца, редитеља, глумца, сценографа, продуцента, композитора, костимографа, кореографа... основа су егзистенције сва три креативна простора. Различите визуре ових професионалаца и аналитичара њихових резултата ТФТ обједињује у форми текстова и визуелних порука с намером да подстакне и подржи: преиспитивање постојећих продукционих модела; дефинисање интерактивног односа са публиком; креативну и независну перцепцију; релативизацију општих места и стереотипа; транспарентност буџетских давања и токова новца везаних за ове медије; самоорганизовање и ванинституционално деловање уједињених уметника. За први број ТФТ-а између осталих пишу: Предраг Луцић, Светислав Басара, Иван Меденица, Димитрије Војинов, Јован Ћирилов, Стеван Копривица, Јелица Зупанц, Aмра Латифић, Фети Даутовић, Иван Лалић, Aлександар Дунђеровић, Милош Параментић, Душка Радосављевић, Маша Јеремић, Горан Гоцић, Душан Бајин, Љиљана Јеринић, Бошко Ћорђевић, Слободан Пешић, Нинослав Шћепановић, Петар Јаконић...
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 27.250
Re: Časopis TFT
« Reply #11 on: 10-12-2011, 14:09:10 »
Fino. Hvala. Moraću da ih pogledam. Ima li TFT neki naučni rejting?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

 • Očigledan slučaj RASTROJSTVA!
 • 3
 • Posts: 10.892
  • IP Tardis
Re: Časopis TFT
« Reply #12 on: 10-12-2011, 15:21:25 »
Službeni glasnik? Wow.

Na koju foru se ovo nije ranije pomenulo?  :shock: Ili sam ja propustio?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #13 on: 01-02-2012, 18:00:41 »


У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 31. јануара представљен је нови, дванаести број часописа ТФТ. О часопису су говорили уредник Слободан Шуљагић и Гордана Милосављевић Стојановић.

Шуљагић је препоручио занимљиве текстове еминентних аутора и стваралаца у области филма, театра и телевизије.

Посебно је истакао чувени Шекспиров „Сонет 66“ уз два превода који је својеврсни интро за сјајан и исцрпан есеј Дејана Миладиновића „Сињор Шекспирели“. Такође, Зоран Пановић у, сада већ, препознатљивом маниру пише о Тому Хенксу и Бјорк у тексту „Брачни пар“, а изврсни познавалац позоришта Ана Тасић у свом тексту обрађује тему „Парадокси еманципованог критичара“.

Сегмент о новим сценаристичким остварењима започиње са одломком из сценарија Зови ме, Тони Игора Маројевића, док један од уредника ТФТ-а Жанко Томић пише о историјату постављања Глембајевих на сцену у тексту „Ма гази, барунице!“. Број се наставља са текстовима „Позориште на Андима“ Владимира Манојловића, „Паралелни универзум домаћег филма“ Драгана Јовићевића; ту је и рад Луке Курјачког о редитељском опусу Масакија Кобајашија „Побуна против друштва у филмовима Масакија Кобајашија“, као и текст Радмиле Ђурице „Пера Којот – геније и азијски аниме“ који употпуњује слику о утицају азијске културе на филм и телевизију.

О феноменима пишу Томислав Гаврић у тексту „Телевизија као индустрија програма“ и Бранко Димитријевић у „Опасном смеху – лични поглед на stend-up комедију“. Јелица Зупанц упућује на „Екранизацију писма из 1920. године – остварење једне утопије“, док Мелина Пота Кољевић компаративном методом пише о радио-драми у „Радио-драма на раскршћу између нове музичке композиције, новог облика књижевности и новог звучног филма“.

Зорица Јевремовић у раду „Грејс Кели од филма до фото-романа и Даница Пајовић у „Где живети у САД?“, претходе још једном одломку из сценарија у настајању Форшпица Милорада Милинковића, док Петар Јончић на бриљантан начин уочава повезаност књижевности и филма у тексту „Проза као предложак у српском филму“.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

ALEKSIJE D.

 • 3
 • Posts: 1.925
Re: Časopis TFT
« Reply #14 on: 01-10-2012, 09:58:30 »
Časopis je izuzetan. Nabavio sam sve brojeve i sa zadovoljstvom to iščitavam po ko zna koji put.
Preporuka iz srca.
Službeni glasnik postao je više nego ozbiljan izdavač stvarnih remek dela svetske i naše književnosti. To je rezultat pristupa koji se nakad gradio u "Prosveti", "Filipu Višnjiću", "Nolitu" dok su postojali kao državne firme koje nije samo vodio profit.
Ako ne znate gde bi mogli naći neki od starih izdanja, nanovo štampanih ili proverenih srpskih pisaca, sad imate gde.
Prosto mi je krivo što sam nepismen i što ne umem da pišem, pa da mogu nadati se kako će mi nešto objaviti.
Takva patnja najbolji je mogući kompliment koji mogu dati.

Josephine

 • Guest
Re: Časopis TFT
« Reply #15 on: 01-10-2012, 17:51:15 »
Naslovnice su genijalne.

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.086
 • Enfant terrible
Re: Časopis TFT
« Reply #16 on: 02-10-2012, 23:27:21 »


ТФТ 13-14
ЧАСОПИС ЗА ТЕАТАР, ФИЛМ И ТЕЛЕВИЗИЈУ
БРОЈ 13-14
саиздаваштво са Радио-телевизијом Србије, Југословенском кинотеком и Народним позориштем, 20 х 27 цм, 200 стр., латиница,
ISBN: 1821-0120
400,00 РСД
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.