Po mom mišljenju je sve ispod 15 minuta po igraču najobičnija trka i pobednika odlučuje rutinsko znanje. Premalo je to vremena da se prave genijalne kombinacije u 5-10 poteza unapred, žrtve... Optimum je 30 min po igraču, mada ne znam da li je i danas na turnirima to najčešći slučaj. No poštujem i to da neko uživa u brzopoteznom šahu, ja ne.
Ponavljam, Ribku nisam koristio, samo znam da je do pre koju godinu to bila najjača mašina, a vidim da je i dalje u top 3 (
http://en.wikipedia.org/wiki/Chess_engine). Za ove ostale nisam ni siguran da li se koriste u "redovnoj" upotrebi. Rejting Ribke mi je uvek bio sumnjiv, jer kako zaboga mašina može da ima 3200 rejting?! To bi značilo da je svetski prvak spram nje pacer. Pa opet to su zvanično izneseni podaci.
Majstorski kandidat je oko 2100, tako da bi 2000 bio jak prvokategornik. U svakom slučaju to je ozbiljan igrač, ali nije nepobediv. E sad, Trumane, ako ti taj rejting postane redovna mušterija onda bi morao da razmisliš o turnirskoj karijeri.
Inače Fide je nešto petljala sa računanjem rejtinga, zato sada ima pet igrača preko 2800, što je ozbiljna inflacija.