• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Biznis lekcija: Zasto ne vredite koliko mislite?

Started by Boban, 08-01-2012, 18:00:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truba

jadni poslodavci svi oće da ih prevare i trudnice i neradnici i bolesnici i država ih dere
a oni bi samo da imaju svoje terence SUVove Q sedmice i X petice  :roll:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Plut

Čovek je samo realan, ništa drugo. Država ih dere i to je potpuno tačno, svakodnevno me u to uveravaju papiri koji stižu od nje. Što se zaposlenika tiče, tu je zaista pravi šareniš, uostalom, kao i kod preduzetnika. Ima ih poštenih, radnih, oštećenih, ali i neradnika i prevaranata, o tome se može na široko pričati godinama. Primera ovakvih i onakvih je na tone.

Swan, a ti ne bi voleo da imaš pristojan auto, mesto za život i dovoljno novca da vodiš pristojan život, u najmanju ruku?

angel011

Ne znam samo za ovo da zaposleni može da ode na bolovanje kad 'oće i da mu poslodavac tu ništa ne može. Pa masa sveta se ne usuđuje da ode na bolovanje da ne bi ostala bez posla, da i ne spominjem slučajeve kad gazda jednostavno ne da da odeš na bolovanje.
We're all mad here.

Truba

jadni poslodavci
otišao ja u zagreb na razgovor da budem poslovođa jedne firme u sarajevu
otvara se neka ispostava
nakon što sam lika čekao skoro 8 sati u njegovom skladištu (poslije autobuske vožnje od 7-8 sati) smrzo se gladan, pojma nemam gdje sam neka industrijska zona
neto dobit 42 milijuna kuna u prošloj godini kažu uposleni
radnici... pola ih zadovoljni a pola nezadovoljni
naravno zadovoljni su bosanci (manje ih placa)
sam direktor je porijeklom iz BiH
na posao dolazi oko 4 sata i ostaje do deset i naravno sere kako ostaje prekovremeno... auto vrijednost ko stan mojih roditelja
dok sam slušao njegovo filozofiranje o teškoćama u biznisu gledao sam razglednice njegove djece koje mu salju iz hong konga i ostatka azije  xjap

moja pitanja = odgovori

plata = bijeda
smještaj u zg = kod neke babe u podrumu
što ću jesti = nećeš biti gladan
dnevnice = nema toga

još me vrdao da uzmem bolovanje u sadašnjoj firmi da bez otkaznog roka pređem kod njega reko mu ne bih to ni vama napravio kao ni sadašnjem direktoru... ušutio se odmah

elem ja znam da nisam sposoban da budem privatnik
medjutim trebaš biti poseban lik da opstaneš
da ne kažem sumnjiv
naravno nikad mi nisu izmireni troškovi puta i hrane i boravka tih dana u Zagrebu... e tako oni imaju... svakog prevare po malo i svakog zakinu
klasična piramida...

samo da napomenem ovo je kao jedan od boljih privatnika po preporuci sam s njima razgovarao...
kakvi li su onda robovlasnici
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Plut

Slažem se da ima svakakvog đubreta, ali mi se ne dopada generalizovanje. Tvoj primer jeste loš, slažem se.

Moguće je i da je moja priča drugačija jer imam prilično korektnog poslodavca koji se obraduje kada čuje da je neka od radnica zatrudnela, plaća pune doprinose, nema isplata na ruke, plaća i prekovremeni rad, ali zato traži mnogo, a visina zarada je šarena što nije baš sjajno. Jeste da mi često puca film, naročito kada vidim kako se neki drugi provlače mnogo lakše, ali molim boga da firma ne propadne i što duže poživi, pa se tako i sama trudim da posluje što bolje. Naravno da nisam zadovoljna što mi se ceo život sve brže pretvara u posao od 24 sata, ali šta da se radi. Tj. ćutim, gunđam u sebi i radim. tako i drugi.

Angel, veruj mi da ima radnika koji za svaku sitnicu odlaze na bolovanje, naročito kada rade u ovakvoj firmi koja bez rezerve poštuje zakon o radu, o bezbednosti na radu i sl. Nekad ih i razumem, plate nisu bogzna šta, a posla na njivi kolko hoćeš, treba sve to postići.

S druge strane, mnogo češće slušam o onim lošim i to izuzetno lošim primerima, tako da mogu da shvatim i generalizovanje, iako ga ne odobravam.

Truman

Ovde je reč o elementarnom poštovanju uzakona - kada bi se sve strane u Srbiji ponašale u skladu sa zakonom bilo bi mnogo manje problema. Koliko sam stekao utisak kapitalizam za koji se on zalaže retko gde postoji, jer u EU i oni prosečniji radnici su plaćeni i za prekovremeno i njihova prava se poštuju.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Boban

Ne možemo mi da imamo najviše EU standarde s jedne strane, a plate kao u Zimbabveu.

Što se tiče otpuštanja, poslodavac ne može da te otpusti, ali može da te rasporedi na drugo radno mesto i da ti da platu u skladu s tim mestom i da sam odeš posle nekoliko meseci.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Plut

Može da te rasporedi na drugo radno mesto, ali u skladu sa tvojom stručnom spremom. Doduše, ko je samo malo spretan okrenuće to u svoju korist i opet možeš sam da odeš, kako je on želeo.

lilit

Quote from: Boban on 08-01-2012, 20:16:15
Ne možemo mi da imamo najviše EU standarde s jedne strane, a plate kao u Zimbabveu.

hm, i bugari moraju da imaju najviše eu standarde, a plate su niže nego u srbiji. tako da...
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Truman

Ne trebaju nama najviši EU standardni nego elementarno poštovanje zakona - plaćanje poreza i doprinosa i zabrana davanja para na ruke. Ako ni to nismo u stanju da ispunimo onda stvarno i nismo bolji od Zimbabvea. Ključ je u izuzetno lošem sistemu vrednosti, a ne to što nam neko sa strane nameće standarde.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

angel011

Quote from: Plut on 08-01-2012, 20:18:08
Može da te rasporedi na drugo radno mesto, ali u skladu sa tvojom stručnom spremom. Doduše, ko je samo malo spretan okrenuće to u svoju korist i opet možeš sam da odeš, kako je on želeo.

Ne mora da bude u skladu sa tvojom stručnom spremom. Inženjeri su dobijali da kreče, kao, sređuje se firma, pa mora i krečenje da se obavi.
We're all mad here.

Plut

To je drugo, koliko sam shvatila govorimo o raspoređivanju na drugo radno mesto gde će ti u ugovoru o radu pisati nov naziv radnog mesta, nov opis poslova, što prati i nižu stručnu spremu kao i manju platu.

I ja sam brisala firmu posle krečenja, nosila nameštaj prilikom useljenja, makljala se sa radnicima, ali toga nigde u papirima nema. To je već nešto drugo.

džin tonik

prije nekih 12-15 godina bijah funkcionar sindikata ig metal. tu sam se naslusao predavanja...
uglavnom, sve bih sveo na jednostavne temelje:
kakav radnik, takav poslodavac.
pravni sistem funkcionira samo ako si spreman prihvatiti svoje pravo.

uvijek se nasmijem pricama iz hrvatske oko radnickih prava.
ljudi rade, placa izostaje po nekoliko mjeseci, boje se bolovanja, dobiju koju kunu na ruke, prijavljeni tko zna kako...
budale. i tako godinama. evo bas jedni demonstriraju drzeci transparente "hocemo svoje otpremnine" (wtf?!)
placa kasni koji dan? na biro rada. sta imas razmisljati, nadati se, bojati se za posao (wtf?!). zemlja je prepuna idiota koji se boje za posao (wtf?!).
ako je firma insolventna, u stecaj. nema gore varijante za radnika od otezanja insolvencije.

s druge strane, ako si placen za 8 sati rada, onda radis 8 sati. nema kavica, pivica, skakutanja do trgovine, caskanja, tracanja, stipkanja udate kolegice za guzu i svalerisanja.

Franz Xaver von Baader

zosko je pravi filozof čekićem.
ali dobro kažeš. sve kilavi radovani i nejaki uroši, samo bi nešto mentalno negirali. ili su već toliko isprebijani psi da se naviknu i na onoga koji im sjedi na grbači. pogledaj scom.

a najbolja fora što, te i takve otromboljene sluđene ugljikove jedinke, puštaju si ratničke i pričaju markove konake. i to, što veća balkanska kukavost, to veći "junaci". gle srbe, mašu sa svojim mitovima a kad zagusti pokupe prnje i odu. ili hrvati, već je Krleža primijetio kako se non-stop, tisuću godina se bune protiv svih i svakoga; sad non-stop protiv izrabljivanja na radu, ali samo televizijski. nose transparente i onda dalje rade za tipa koji ih ne plaća. puštaju se da budu robovi.
to ti je junački balkan.

a Nijemcima smo se smijali. ismijavali ih u partizanskim filmovima. kao neke pičkice, nikakvi ratnici. jebote, ja sam kao mali mislio da Nijemci zaista ništa ne vrijede u ratničkom smislu. a kad ono, njihov simbol je šuma. šuma kao vojska.

jebi ga, Hegel je bio u pravu. germani su ostvarili Povijest i kod njih su svi slobodni. a mi smo još u nekom polusvjesnom stanju.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Josephine

Dobro, ovaj tekst jeste pogled iz jednog ugla - preduzetničkog. I ja ga, u potpunosti, razumem.

Ali lepo se opisuje i drugi (ugao):

QuotePrečesto čujem kako poslodavci izrabljuju svoje radnike ili imaju nekorektan odnos prema njima. Ok, neka to bude tako, to njega čini kretenom. A znate li zašto to radi? Zato što može. A zašto može? Zato što ste nebitni, zamenjivi. To njegove postupke ne čini prihvatljivjim, ali vašu poziciju mnogo objašnjava. Ona je vaša i samo vaša odgovornost i krivica. Vi ste ti koji ste sebe učinili potrošnom robom. Vaša je kriviva što u igri karata vi nemate ni jedan štih, već morate da trpite.

E, sad, mnogi mladi i ne dobijaju šansu da se pokažu, ne budu zaposleni bez radnog iskustva, a radno iskustvo ne mogu da steknu ako ne rade (vrzino kolo), bivaju diskriminisani po godinama, polu i slično. Neki se pokažu kao konkurencija, pa bivaju odstranjeni, neki zapošljavaju isključivo žene jer misle da mogu da ih izrabljuju više, neki rade po 10 sati, a opet bivaju plaćeni 300 evra. Propušta dosta toga da kaže ovaj mladić. To je zato što je svojim rukama stvorio i krenuo od nule. Razumem ga, verovatno bih i ja tako mislila, i ima trenutaka kada tako mislim. A opet, ponekad, osvrnem se i pomislim na okolnosti koje su mi "pripomogle" nekad, negde... I razmislim o tome da li su i drugi imali takvu šansu, da li sam je ja zaslužila ili sam samo bila na pravom mestu u pravo vreme?

Sa druge strane, opet, isti ovaj citirani pasus može da se primeni i na odnos preduzetnika i države. Samo što, u ovom slučaju, država izrabljuje poslodavce/privatnike. To je zato što su državi nebitni, zamenjivi. I to mnogo objašnjava položaj za koji su se "izborili" privatnici u Srbiji. Pa se odnos između države i privatnika prenosi na odnos između privatnika i zaposlenih. Položaj privatnika spram države je samo njihova odgovornost i krivica. Eto, taj aspekt je dečko, u svojoj kuknjavi o nametima države, propustio da pomene.

Svaka mu čast što je sve stvorio od nule, on je moj idol i simpatičan mi je. Ali opet, nije država datost koja mora da se poštuje po svaku cenu i da se posmatra kao čudovište koje neminovno i bezgranično uzima danak u krvi. Zato služe štrajkovi, pritisci, udruživanja, građanska neposlušnost itd. Pa kad je već fajter, onda nema kukanja i svaljivanja krivice na (generalno, zaista neuke) zaposlene. Država je ovde, koliko ja kapiram iz teksta, najviše kriva.

Джон Рейнольдс

Мада сам склон да се начелно сложим с двојицом Хрвата горе (ајој!), мислим да је то опет списак лепих жеља; јесте истина, али суштински проблем се омашује и опет нисам паметан да изнесем решење а да не буде лепа жеља. Мислим да у великој мери улогу игра... да ли је то менталитет или лоше васпитање, шта ли је... Али углавном за било какву борбу за побољшање стања радника потребно је имати, као у свакој борби, поверење у онога до себе. А тога овде нема, иде се ситно шићарџијски, где наравно највише профитира онај ко је "изнад".

Имам један пример. Пре неколико година један лик, иначе власник једне велике и угледне фирме с којом повремено сарађујем али не много, предложио ми је да размислим о томе да бих с неким људима могао радити на оснивању извесног независног синдиката, где би се (гистро) одредила минимална цена рада, услови, спречавање аутсорсовања послова без регистроване фирме и још триста чуда које лепо звуче кад се изговоре, а још лепше на папиру. Онда нешто касније чујем сличну причу, екипа већ формирана, звали ме да се придружим, па би (гистро) то могао бити нуклеус неког таквог синдиката. И мислим се, ма да... Одреди се минимална цена рада, изнесе се послодавцима... Па ево из главе могу да наборјим три особе које би истог секунда отрчале и понудиле своје услуге за мање, што се каже "подвукле се са ценом", управо користећи то што смо се сви (гистро) договорили да се "минималац" поштује. Заграбиш посао, боли те патка, после можеш и да синдикалишеш до прекосутра и чак кењаш како се неко сигурно "подвлачи", damn scabs!

Зато, џабе прича, биће иста мета - исто одстојање. Људи не умеју да оцене приоритете, треба их учити томе. Ево још једна кратка причица. Понекад нам у кућу дође жена која очисти, среди, и тако то. У једном тренутку смо постигли договор да долази на одређено време, да се не бисмо смарали око договарања и томе сличног. Она ради у некој фирми, на црно, примала би плату на руке али то не стиже месецима. И сваки пут кад је та фирма позове, она "помера" нас. И једном је питам - па озбиљно, дођеш овде код нас и одрадиш посао, то ти је сигурна лова, платимо ти увек. Месечно то је заиста ситна сума, али је госпођо СИГУРНА, док тај ваш газда уопште није обавезан да ту "плату" икад да. Она ме гледа - да, да, тако је. И после није било померања. Не знам јесу ли људи глупи, шта ли?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

A i ti si, Bobane, našao da prenosiš tekstove ovih osnivača jadnog i nesrećnog Vonabi magazina. Pa oni samo plagiraju tuđe, kao i u ovom slučaju. I često pogrešno interpretiraju.

Ježim se od izgovora: pa država nameće, zato ne bih zapošljavao žene. Jesi li se ti potrudio da država ne nameće, brajko (imaginarnom preduzetniku)?

Franz Xaver von Baader

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-01-2012, 21:30:19
Мислим да у великој мери улогу игра... да ли је то менталитет или лоше васпитање, шта ли је... Али углавном за било какву борбу за побољшање стања радника потребно је имати, као у свакој борби, поверење у онога до себе.

tu se slažem s tobom
mentalitet krda (a ne zajedništvo!), loš odgoj (izgubljeni u prijevodu između holivudskog filma i gusli sa svilaje), nikakva strogoća misli (plitke zajebancije i igranje kaladonta na forumu.hr), nikakva kultura tijela (gledam na TV-u i pijem pivo), jedino komadić duše na balkanskoj vjetrometini. ali, dolazi neko pedersko vrijeme i duh vremena, pa će se i taj komadić istopiti.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Plut

Nikada nas niko neće udružiti. Koliko sam uspela da ukačim, uspevaju da se udruže oni koji imaju para i tačno znaju šta hoće (naravno da sindikati nisu u toj kategoriji, ni jednoj), a pritom ne mislim na mala udruženja kojima je cilj da nauče jedni druge kako se popunjava zahtev za subvencijom, pokušavaju zajednički da prodaju to malo proizvoda koje su stvorili i sl. već na velike organizacije. Ali i tu smo da ih popljujemo, nije im dosta para, govna ona lopovska, je l' tako?

Primer je Pokret privrednika u kojem su sve velike i jake face. A šta mislite zašto su se okupili? Sigurno ne da bi se napijali po kafanama ili tražili subvencije. Okupili su se da zajednički i snažno nastupe prema Državi, da zahtevaju promene propisa, da daju predloge, da sarađuju sa tom istom Državom i pomognu joj kako bi pomogli sebi jer, bez Države ne mogu, pa onda je bolje da je usmere u pravcu koji poznaju bolje od nje. Oni imaju, novac, moć, snagu... takve Država ne može da otkači lako, sa njima mora da sarađuje ili bar da ih sasluša. Takvi bi mogli lako da sruše one koji vode državu.

A opet, ako su oni prinuđeni da se udružuju i ispomažu, možete misliti kakva je situacija i šta nas čeka.

Josephine

Na kraju, takva udruženja sarađuju sa političarima, podmićuju ih i ulaze u ceo sistem korupcije, jer je to lakši put.

Джон Рейнольдс

Таква удружења, картели, не сарађују с политичарима, него их директно и све отвореније контролишу. Нису чак ни принуђени да то раде јер је ситуација лоша или шта већ, него то раде да би у корупционашком систему прошли јефтиније. Зашто би политичаре плаћао свако посебно, кад може цела група (ако су се пре тога добро договорили око поделе послова)?

То вам је тај модерни капитализам, даме и господо. Сад је популарно да се прича како је држава превазиђена, глобализација, пичкематерине, жваке за глупаке. Оног тренутка кад компаније стану изнад држава (а тај се процес приводи крају), израз који смо негде споменули, "људски ресурси" добиће свој прави смисао. Држава, посебно озбиљна национална, имала је ајде да кажемо "обавезу" да брине о старима, болеснима, итд. Зашто би то радила компанија којој је човек - ресурс? Нема никакве потребе за тиме, зато заборавите пензионе фондове и којешта, него молите богове да умрете запослени или да васпитате децу да вам дају коју цркавицу кад онемоћате.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Quote from: lilit_depp on 08-01-2012, 20:22:04
hm, i bugari moraju da imaju najviše eu standarde, a plate su niže nego u srbiji. tako da...

Ovo me zainteresovalo, pa sam otišao da proverim. Prosečna plata u martu 2011. u Bugarskoj je bila 354 EUR, a kod nas 35.777 dinara.
Dakle dođe mu na isto. E sad, kakva je raspodela tih plata po delovima društva i profesijama, to je naravno drugo...
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Josephine

Džone, ti mešaš pojam "država" sa pojmom "trula država".

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 08-01-2012, 23:10:06
Džone, ti mešaš pojam "država" sa pojmom "trula država".

Не бих рекао. Нисам написао "држава Србија", него "озбиљна".

#Τζούτσε

lilit

Quote from: Father Jape on 08-01-2012, 23:04:33
Ovo me zainteresovalo, pa sam otišao da proverim. Prosečna plata u martu 2011. u Bugarskoj je bila 354 EUR, a kod nas 35.777 dinara.
Dakle dođe mu na isto. E sad, kakva je raspodela tih plata po delovima društva i profesijama, to je naravno drugo...

daj link s tom raspodelom pošto info kojim raspolažem potiče od ljudi koji se bave mojim poslom i oni (ako ne lažu :lol: ) imaju prilično manje plate od ljudi u srbiji. istina, i cene u bugarskoj su humanije nego u srbiji, pa to možda dođe na isto.
btw, da mi je neko pre 20 godina rekao da će austrija stajati visoko na braniku socijal-demokratije i pretendovati na vodeće mesto na listi država koje prave sistem po meri čoveka, rekla bih mu da je lud. sad mi dođe da zadavim gavrila principa i bratiju iza njega. :lol: :lol:

Josephine

QuoteОног тренутка кад компаније стану изнад држава (а тај се процес приводи крају), израз који смо негде споменули, "људски ресурси" добиће свој прави смисао.

Gde se privodi kraju? Ovaj sistem nije održiv na duže staze.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 08-01-2012, 23:15:39
Gde se privodi kraju? Ovaj sistem nije održiv na duže staze.

Зашто? Идеалан је, тоталитаран и подилази најнижим људским поривима. По мери модерног човека.

#Τζούτσε

Father Jape

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-01-2012, 23:18:20
Зашто? Идеалан је, тоталитаран и подилази најнижим људским поривима. По мери модерног човека.

Pa ja sam prva postavila pitanje, odgovor na njega trebalo je odgovori na pitanje "zašto?" :lol:

Jednostavno, zapadni svet stari, mortalitet je u mnogim krajevima veći od nataliteta. Rad kompanija ne zasniva se samo na izrabljivanju i tretiranju ljudi kao resursa, nego se, većim delom, zasniva i na motivaciji zaposlenih. Postoji čitava nauka o tome. Sistem koji ne daje nagradu na duže staze, onda kada je ona najpotrebija, gubi na najvažnijem aspektu tretiranja zaposlenih - motivaciji.

Father Jape

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-01-2012, 23:03:02
То вам је тај модерни капитализам, даме и господо. [...] Оног тренутка кад компаније стану изнад држава (а тај се процес приводи крају), израз који смо негде споменули, "људски ресурси" добиће свој прави смисао.

A čuj, znaš kako kažu, sve dok je vertikalne mobilnosti to će da opstaje... to jest sve dok svaki od ovih što bivaju trošeni ima osnova da veruje da i on može da dospe jednog dana do vrha korporativne lestvice, i penzioniše se kao bogat čovek. Ne zaista bogat, naravno, ali iz perspektive onoga odakle je krenuo.

A ako ti ne odgovara, eno ti pa osnivaj sopstveni biznis i budi sam sebi šef, što je i bila jedna od poenti onog članka.

Josephine

Quote from: Father Jape on 08-01-2012, 23:27:25
A čuj, znaš kako kažu, sve dok je vertikalne mobilnosti to će da opstaje... to jest sve dok svaki od ovih što bivaju trošeni ima osnova da veruje da i on može da dospe jednog dana do vrha korporativne lestvice, i penzioniše se kao bogat čovek. Ne zaista bogat, naravno, ali iz perspektive onoga odakle je krenuo.

Što se, opet, svodi na motivaciju.  :wink:

Джон Рейнольдс

@D.

Где се приводи крају? То је било питање? Па погледај ратове за ресурсе које води исти тај Запад. Велике компаније иду одмах после војске која је у све већем проценту приватна, плаћеничка. Тачније, окупаторске јединице су све више састављене од плаћеника, док иницијалне ударе ипак мора да одради нека обученија багра. Не мислиш ваљда да је то случајно? Разбојничке ратове Запада покрећу компаније, то све више престаје да буде јавна тајна; најочигледније је у скорашњих ратовима због нафте, мада сам читао и теорије да је тога било још у Другом светском рату, када неки индустријски циљеви (војни) по Немачкој нису били бомбардовани због значајног удела америчког капитала у њима. Хајде да кажемо да је то у домену теорије (завере), али да компаније дрмају - дрмају. Или немојмо само о ратовима, погледај приватизације не само код нас, него и експлоатације природних ресурса широм света. Корупцијом се долази до јефтиних ресурса, где компаније с лакоћом контролишу читаве државе по Африци или Средњем истоку. Зависи ко шта има од ресурса, јелте.

Такав је систем идеалан, Запад већ дуго, фактички одувек живи од разбојништва, пљачке и експлоатације. Због тога су ми и одвратни сви они нижи облици живота којима су пуне очи препуних рафова тамошњих тржних центара. Мислиш да је случајно што је Запад дуго имао "јаке" (па и то је несигурно, али рецимо да је наизглед било тако) антиратне покрете, а данас је по том питању мртво море? Мотивација је потпуно неважна кад се живи на туђој грбачи, компанијама је најважније да код куће буде углавном мирно и да их не крљају баш много, да им понекад поломе ситан инвентар и ништа више од тога. Самим тим, потпуно је неважно што становништво стари, зар мислиш да ће изумрети? Мотивације ће бити, као што рекох, најнижи људски пориви. Заправо, то већ сад углавном и јесу.

#Τζούτσε

Plut

Pošto Država nema pojma sa ekonomijom, tj ne razume se u pravu već samo u onu koja njoj odgovara i nameće je drugima, ne bih rekla da će se organizacije tipa Pokret privrednika mnogo ovajditi plaćanjem određenih političara. Onima, koji su to radili, je dobro i ne ulaze u takva udruženja, briga ih za propise kada ih, i ovako, ne poštuju, a niko ih zbog toga ne hvata za gušu. Pa molim vas lepo, kako je moguće da su najveći poreski dužnici firme koje više ni ne postoje, tipa Beobanka i sl? Nisu oni tek tako neplaćali poreze, to je neko dopustio i zaštitio ih. Aj' nek neki mali preduzetnik ne plati porez, baš da vidim.

Pričamo o ljudima koji imaju firme koje koliko-toliko brinu o kadrovima, plaćaju poreze, za sada se drže nekako i tsl. Oni se koprcaju još malo u pokušaju da promene sistem i katastrofalne propise od čijih nameta uskoro neće moći da opstanu.
Ili i njih na kolac? Ne znam ko će nam, na kraju, davati plate i za koga ćemo raditi, ako već nemamo muda da sami budemo svoj gazda.

Джон Рейнольдс

Quote from: Father Jape on 08-01-2012, 23:27:25
A ako ti ne odgovara, eno ti pa osnivaj sopstveni biznis i budi sam sebi šef, što je i bila jedna od poenti onog članka.

Чак и ако си сам себи шеф не значи да ћеш се пензионисати као богат човек. Богатство се може стећи само преко грбаче других, немојмо се зезати кад је тако. Опет се своди на оно да ће огромна већина, кад буде ислужена, бити остављена да цркне.

#Τζούτσε

lilit

to smo valjda još odavno od marksa naučili? :lol:

Plut

Ali zašto potencirate da biti privatnik znači biti bogataš? Naravno da je poželjno, ali ne i obavezno. Toliko je zanatlija, trgovačkih radnji, proizvođača, poljoprivrednika i sl koji su sami sebi gazde i samo uspevaju da zarade za koliko-toliko pristojan život.

Josephine

@Džone

Nismo se razumeli - ja sam pitala u kojim državama su kompanije preuzele primat; tačnije u kojim državama se to privodi kraju pa je izgledan moderni kapitalizam u obliku u kojem ga prognoziraš. Mislim, na tom trulom zapadu ljudi i dalje imaju penzije i to poprilične?

Джон Рейнольдс

Quote from: Plut on 08-01-2012, 23:38:05
Pa molim vas lepo, kako je moguće da su najveći poreski dužnici firme koje više ni ne postoje, tipa Beobanka i sl? Nisu oni tek tako neplaćali poreze, to je neko dopustio i zaštitio ih.

Од када датирају ти неплаћени порези? То не знам. Државне банке су ликвидиране да би се лакше одрадила лоповска приватизације, нажалост мало се прича о томе. У Милошевићево време, банке су морале да дају нереалне кредите фирмама и тако се пресипало из шупљег у празно. Нереалне, зато што фирме то нису могле да врате. Кад је завладала демократура, требало је некако распродати фирме, али како кад би, теоретски, имовина требало да припадне банкама којима су фирме биле дужне? Онда су експерти исекли посредника, ликвидирали су банке, тиме су дугови фирми нестали, а имовина до приватизације није била такнута. Убијено је више мува једним ударцем - направљен је простор за улазак ових преварантских, тзв. страних банака које су стране колико су биле и оне својевремено у Аргентини. За њих одговара ова држава, не тзв. "матична" банка. А пошто су српске банке биле непопуларне због опљачкане штедње, у та турбулентна времена док је још било енергије за протесте, нико се није узбудио због њихове ликвидације. Добро се сећам циничног извештавања медија кад су радници из банака изашли да се буне, како су све то "жене у бундама".

#Τζούτσε

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 08-01-2012, 23:47:42
@Džone

Nismo se razumeli - ja sam pitala u kojim državama su kompanije preuzele primat; tačnije u kojim državama se to privodi kraju pa je izgledan moderni kapitalizam u obliku u kojem ga prognoziraš. Mislim, na tom trulom zapadu ljudi i dalje imaju penzije i to poprilične?

САД је одличан пример. Спољном политиком очигледно дрма војно-индустријски комплекс и нафтне компаније. На унутрашњем плану, погледај банке, Систем федералних резерви код кога се тзв. држава задужује до бизарних бројки. Светска економска криза је (опет) изазвана тим празним пресипањем, имаш код Сина одличан документарац о томе - Inside Job. Тачно је описано како су компаније, у лудачкој јурњави за профитом, а код људи подилазећи најнижим поривима, довеле до пуцања балона. Држава ништа није могла да учини поводом тога. Компаније су биле јаче и на крају је та иста држава компаније спасла, преко леђа својих грађана. Али не бринем ја много, јер ће пљачком надоместити.

#Τζούτσε

tomat

Quote from: Джон Рейнольдс on 08-01-2012, 23:42:25
Опет се своди на оно да ће огромна већина, кад буде ислужена, бити остављена да цркне.

ovo je nažalost tačno, ali ne vidim zašto posmatranje ljudi kao "resurs" mora biti pogrešno (iako je termin "kadar" sasvim odgovarajući). možda nije najadekvatnije poređenje, ali kao što se problem ne rešava nabavkom što jeftinije mašine koja će kasnije biti rabljena do iznemoglosti, tako ni puko izrabljivanje jeftine radne snage ne daje najbolje moguće rezultate. svakim resursom treba upravljati sa ciljem da se postigne maksimalna efektivnost i efikasnost, a nezadovoljan radnik nije ni efektivan ni efikasan.

naravno, ovo je još uvek daleko od pravila, ali sam sam hteo da kažem da sam video primere gde ljudi=resursi nije obavezno loša stvar.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Джон Рейнольдс

Конспиратолог у мени ће рећи да је важно да се "радна снага" претвори у "ресурс". Замислите се над овим што је под наводницима, упоредите и схватићете на шта мислим.

#Τζούτσε

Josephine

Quote from: Джон Рейнольдс on 09-01-2012, 00:01:55
САД је одличан пример...

Pre će biti da više neće imati koga i šta da pljačkaju bez izazivanja svetskog rata i da će država da propadne, nego što će takav sistem da se pokaže održivim...

Quote from: Джон Рейнольдс on 09-01-2012, 00:04:40
Конспиратолог у мени ће рећи да је важно да се "радна снага" претвори у "ресурс". Замислите се над овим што је под наводницима, упоредите и схватићете на шта мислим.

Dobro, ovde već mogu da se složim. Niko i ne razmišlja o pojmu "resurs". Kod mene na faxu profani su se osmehivali u fazonu "baš si simpatična" kada sam pokušala da ukažem na problem nazivanja ljudi resursima. U toj zameni naziva zaista se krije opasnost dehumanizacije čoveka, što je krajnja faza kapitalizma.

Jedino što ja ne verujem da je ta krajnja faza održiva, za razliku od Džona.

Джон Рейнольдс

Quote from: tomat on 09-01-2012, 00:03:04
a nezadovoljan radnik nije ni efektivan ni efikasan.

Као код нас, одржавај га у стању сталног страха од губитка посла и ето мотивације. Штавише, што је старији, сходно претходној причи, биће мотивисанији. А његово лично задовољство? Кога брига.

#Τζούτσε

Plut

Jedino gore od toga da uložite u znanje svog zaposlenog i da on posle toga ode jeste da ne uložite u njegovo znanje ništa, a on vam ostane.

Elem, skupljao se taj neplaćeni porez godinama. Sad baš pogledala spisak, uglavnom su to preduzeća u stečaju i restruktuiranju (a tek ta kategorija je bacanje para u bunar bez dna koji će se uskoro urušiti, no o tome drugi put), ima i jedno koje nije registrovano (nije mi jasno kako, al' ajd'), malo ih je aktivnih i to uglavnom neka javna preduzeća i a.d., malo je doo.

Josephine

Quote from: Plut on 09-01-2012, 00:14:04
Jedino gore od toga da uložite u znanje svog zaposlenog i da on posle toga ode jeste da ne uložite u njegovo znanje ništa, a on vam ostane.

Odlično rečeno, Plut. Ali ima i gore: da ništa ne uložite u znanje zaposlenog i da ga, na kraju, oterate.  :lol:

Dr00d

Ja se slažem da privatnicima nije lako i da imaju mnogo više problema nego što se to čini, al opet veći deo njih se prilično trudi da maximalno izrabljuje radnike. Mislim da je ovo izrabljivanje veće što je firma veća (bar se meni tako čini), možda im poslovni planovi nisu toliko dobri pa kad bi radili baš po propisu i plaćali radnike kako valja i davali za prekovremeno verovatno bi propali. Opet, i ti veći privatnici su se verovatno "razmazili" pa čak i da mogu da isplate verevoatno ne žele jer kontaju da mogu da rade po ovom principu i da više kinte ostaje za njih. Možda je i greška što većinu ljudi reč privatnik asocira na veće kompanije, a ne na neka manja preduzeća ili neke radnje sa 5-6 ljudi. Mislim da je većina tih manjih privatnika korektna.

Znam za primere moji drugova koji rade baš kod tih većih privatnika, a imam i drugova koji rade kod stranih privatnika, odnosno njihovih predstavništva ovde u Srbiji. Njihove priče su nebo i zemlja, raj i pakao.. al bukvalno. Kod domaćih je mala plata, nekom kasni par meseci nekom ne, prekovremeno je obavezno i uvek neplaćeno iako nekima od njih u ugovoru stoji da prekovremeno postoji i da se plaća po posebnoj tarifi oni te pare nikad nisu videli. Kod stranaca obrnuta prića, plata extra, ugovor se uvek pošuje, prekovremeno plaća (uglavnom ako treba da se radi vikendom) mada se i njima desi neki put da ostanu po koji sad duže radnim danima zavisnosti od obima posla, što se nekima plati a nekima ne, ali opet s obzirom kolika im je plata to je zanemarljivo, ali u većini slučajeva idu kući na kraju predviđenog radnog vremena. Kod stranaca je organizacija jasna i nema zabune, a kod domaćih raspad sistema, drug se i sam čudi kako se takav sistem održava (verovatno izrabljivanjem radnika).
Lako je reći 'što se ne bune, mogu da zakonski da zeznu privatnika kad hoće', pa jeste mogu, ali ne samo što će posle isterivanja pravde ostati bez posla, nego niko od drugih privatnika neće hteti da ih zaposli, jer kome treba "takav" radnik. I ništa, ćute i trpe.
Ovakvo stanje stvari domaći/strani privatnici je sasvim razumljivo. Stranac sve eventualne gubitke i troškove mnogo lakše pokriva jer je za njega kod nas sve jeftino.
There's no saint like a reformed sinner.

džin tonik

jok. stranac ima minimum kulture kojoj ga je radnik naucio borbom.
sad se zove "isterivanje pravde" napustiti posao ako placa kasni? pih. robovi.

Josephine

Vidiš, Zosko, i sama ta fraza "isterivanje pravde" (alternativno: "ispravljanje krivih Drina") ovde nosi negativnu konotaciju. Što negde jeste robovski mentalitet, u pravu si.