Author Topic: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije  (Read 106305 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.666
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #100 on: 20-06-2012, 14:23:05 »
I šta sad? Da se predomislimo i da se vratimo u Kongo sve dok je u Belgiji? Nije ti to od ljute paprike, nego nemaš druga posla. Ja ću da te posavetujem: ako ne vidiš, a ti nemoj da gledaš. Mi smo već stigli i raspakujemo se. Skeptike ćemo pomenuti u nekom od poglavlja, kad posumnjamo "ko nas gurno".
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.666
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #101 on: 22-06-2012, 08:02:15 »
Ja započeo jedan intro i pitam se da li da nastavim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #102 on: 22-06-2012, 09:45:41 »
Da.

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.302
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #103 on: 22-06-2012, 10:39:00 »
Da.
Mica

scallop

 • 5
 • 3
 • Posts: 26.666
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #104 on: 22-06-2012, 12:53:38 »
Lepo je to "da", ali, Libeat je gazdarica na kućata, a ako uračunam i Maca, malo je. To vam je kao ona priča u kojoj moj Bog kaže ljudima da je on anlaser, ali ne i motor. Da može da gurne, ali ne i da kotrlja. Za ovu igranku treba najmanje deset učesnika sposobnih i spremnih da nešto pročitaju i da bar toliko i napišu.


Uostalom, evo vam intro, osim Stenke, imena likova su za sada proizvoljna, da ne zadržavaju.


Stenka purnja i u svaki mehur koji hrli naviše upušta gomilu kletvi. Oseća se silovanim iako ne zna potanko šta mu se dogodilo. Povezao se za dimnjak na dnu, toplote je bilo taman koliko treba, žigalo ga je i malo radijacije iz samog dna, ali bilo je tu i nečega gorčiljavog, ne mnogo da bi odustao od srkanja iz dimnjaka, ali nečega  što je jasno ukazivalo da nije na svome dnu. Dozivao je Spinolorika, dozivao je Sloan Zubu, mada se maglovito sećao da je on njih napustio i da se otisnuo ka površini . U mraku nije bilo nikakvog svetla koje bi označilo nečije prirustvo.  Da su ga pokupili mrežom i šta su sve, potom, sa njime radili, nije se sećao.
*  *  *
„Da znaš, Fredi, sve vreme sam sumnjao da će ovo proraditi...“
„A, u šta si verovao? Niko te nije naterao da pođeš...“
„Nisam verovao da oni koji su ostali imaju neku šansu.“
Fred se zagrcnu od smeha i njegova kaciga se sudari sa Majklovom. Zaljuljali su se i posrnuli ka membrani čiji su rast proveravali. Umalo nisu upali u nju.
„Hej, hej! Pripazimo malo, jer može se desiti da i ne proradi.“
Neko vreme je vladala tišina. Dve osobe u skafandrima su pritezale kopče kojima su ivice mehura  prijanjale uz tlo. Masa mehura je sama prožimala tlo, upijala se preko neravnina, a kopče, nalik na kočiće za šatore, koje je jednom Majkl video u datoteci „Wikija“, bile su više skup podataka koliku površinu pokriva mehur.
„Ovo čudo može i da pukne...“
„Eh, Fredi, ti ni na obuci nisi pazio.“ uzdahnu Majkl. „Cevkani purljaju u primarne mehurove samo jednu komponentu buduće atmosfere i oni će očvrsnuti  kad unutrašnji pritisak dostigne 0,44 atmosfere...“
„Znam. I to ne možemo da dišemo. Inače bismo mogli da skinemo odela i trčkamo naokolo.  Samo, mnogo mi je komplikovano to sa primarnim i sekundarnim mehurovima, sa ventilima i mešanjima, a sasvim nam je dovoljan i kiseonik koji je i dalje napolju...“
„Ali...“
„Bre, Majkle, nisam ja ovde došao jer sam blesav, nego ne mogu da poverujem da je sve ispitano i provereno i da se nikakvo čudo ne može dogoditi pa da pođe po zlu. Ne ide da sadiš dugmeta, a da niču odela.  A i dosadno je ići ovako u krug i pomerati kočeve, a krug sve veći i pogledu nagore krov izmiče svesnost da i dalje postoji.“ 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #105 on: 25-06-2012, 11:18:18 »
Prva stanica je Mars. Jeste mali, ali je Sunce relativno blizu. Paralelno s Marsom ja bih pikirao i na Veneru. Znate li da je biosfera povećala temperaturu na Zemlji, a da bi bez života Zemlja bila daleko hladnija? Na Veneri treba samo ukloniti efekat staklene bašte, ohladiti planetu nekakvim sočivima, i da vidite kako bi to lepo mesto bilo. Ista sočiva mogu da se upotrebe i za grejanje Marsa (samo da se obrne polaritet, hehe).

Venera je najnaj odrediste ekspanzionistickog SFa  :lol: , ali, ali, tehnoloski nivo potreban za ostvarenje tog sna je van naseg domasaja, bar za izvesno vreme. Za razliku od Marsa- koji ce svakako biti prvi i koji moze da se kolonizuje i sa danasnjom tehnologijom, samo malko tvikovanom - za Veneru bi trebalo razviti neke skroz specijalizovane tehnologije, pa bi zato svako ozbiljno budzetiranje moralo biti striktno svrhovito i obilno. A koga vidis danas da bi bio spreman toga da se lati, i toliko da plati? avaj, pusti snovi.  :(   s druge strane, za Mars skoro da imamo tehnolosku glavninu vec spremnu i donekle proverenu u ekstremnim ovdasnjim uslovima, to bar za onaj deo kolonizacije bez teraformiranja. A za samo teraformiranje trebaju jos silni pomaci u domenu bioinzinjeringa, jer da bi se na Marsu izvukao led iz permafrosta i CO2 iz atmosfere i zamenio kiseonikom, to moze samo biomasa da uradi. A posto tesko da ce to moci ternaska biomasa, ostaje samo opcija genetskog inzinjeringa, na bazi nekih ovdasnjih ekstremno adaptiranih organskih mikro-fenomena.
sve u svemu, Mars ce garantovano biti prvi na spisku.  :!:

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #106 on: 25-06-2012, 11:39:27 »
Samo da dodam u jednačinu da Mars nema magnetosferu (neke lokalizovane džepove da, ali ne i planetarnu) te će održavanje ozonskog omotača biti (praktično) nemoguće.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #107 on: 25-06-2012, 11:51:37 »
eh, da.  :(  ali zato i mastamo o Europi, a?  :wink:

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #108 on: 25-06-2012, 11:57:55 »
Da, ona barem ima magnetosferu. Prema podacima Nase, zračenje koje bi primilo ljudsko biće na Marsu, poprimilo bi kritičnu masu već nakon tri godine.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #109 on: 27-06-2012, 08:48:38 »
a sad nesto malko sajdvejz... The Face of Seven Billion:  :)
 
http://ngm.nationalgeographic.com/2011/03/age-of-man/face-interactive

Berserker

 • 4
 • 3
 • Posts: 927
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #110 on: 27-06-2012, 10:02:10 »
jel se samo meni cini ili je kinez u pitanju?

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #111 on: 02-07-2012, 11:01:31 »
definitivno je malko... mongoloidno to lice 7 milijardi. (receno mi je da je to najpolitickikorektniji izraz, "mongoloidno", za te kosooke...  :) )
 
a sad, evo za Maca i nesto malo opisa kolonije na Merkuru, iz novog romana K.S. Robinsona - 2312.
 
 
 
Quote
The sun is always just about to rise.Mercury rotates so slowly that you  can walk fast enough over its rocky surface to stay ahead of the dawn; and so many people do. Many have made this a way of life. They walk roughly westward,
staying always ahead of the stupendous day. Some of them hurry from location to
location, pausing to look in cracks they earlier inoculated with bioleaching metallophytes, quickly scraping free any accumulated residues of gold or tungsten or uranium. But most of them are out there to catch glimpses of the  sun.
Mercury’s ancient face is so battered and irregular that the planet’s  terminator, the zone of the breaking dawn, is a broad chiaroscuro of black and  white—charcoal hollows pricked here and there by brilliant white high points, which grow and grow until all the land is as bright as molten glass, and the long day begun. This mixed zone of sun and shadow is often as much as thirty
kilometers wide, even though on a level plain the horizon is only a few kilometers off. But so little of Mercury is level. All the old bangs are still there, and some long cliffs from when the planet first cooled and shrank. In a landscape so rumpled the light can suddenly jump the eastern horizon and leap
west to strike some distant prominence. Everyone walking the land has to attend to this possibility, know when and where the longest sunreaches occur—and where they can run for shade if they happen to be caught out.
Or if they stay on purpose. Because many of them pause in their walkabouts on certain cliffs and crater rims, at places marked by stupas, cairns, petroglyphs, inuksuit, mirrors, walls, goldsworthies.  The sunwalkers stand by these, facing east, waiting.
The horizon they watch is black space over black rock. The superthin neon-argon atmosphere, created by sunlight smashing rock, holds only the faintest predawn glow. But the sunwalkers know the time, so they wait and watch—until—a flick of orange fire dolphins over the horizon and their blood leaps inside them. More brief banners follow, flicking up, arcing in loops, breaking off and floating free in the sky. Star oh star, about to break on them! Already their faceplates have darkened and polarized to
protect their eyes.
The orange banners diverge left and right from the point of first appearance, as if a fire set just over the horizon is spreading north and south. Then a paring of the photosphere, the actual surface of the sun, blinks and stays, spills slowly to the sides. Depending on the filters deployed in one’s faceplate, the star’s actual surface can appear as anything from a blue maelstrom to an orange pulsing mass to a simple white circle. The spill to left and right keeps spreading, farther than seems possible, until it is very obvious one stands on a pebble next to a star.
Time to turn and run! But by the time some of the sunwalkers manage to jerk themselves free, they are stunned—trip and fall—get up and dash west, in a panic like no other.
Before that—one last look at sunrise on Mercury. In the ultraviolet it’s a perpetual blue snarl of hot and hotter. With the disk of the photosphere blacked out, the fantastic dance of the corona becomes clearer, all the magnetized arcs and short circuits, the masses of burning hydrogen pitched out at the night. Alternatively you can block the corona, and look only at the sun’s photosphere, and even magnify your view of it, until the burning tops of the convection cells are revealed in their squiggling thousands, each a thunderhead of fire burning furiously, all together torching five million tons of hydrogen a second—at which rate the star will burn another four billion years. All these long spicules of flame dance in circular patterns around the little black circles that are the sunspots—shifting whirlpools in the storms of burning. Masses of spicules flow together like kelp beds threshed by a tide. There are nonbiological explanations for all this convoluted motion—different gases moving at different speeds, magnetic fields fluxing constantly, shaping the endless whirlpools of fire—all
mere physics, nothing more—but in fact it looks alive, more alive than many a living thing. Looking at it in the apocalypse of the Mercurial dawn, it’s impossible to believe it’s not alive. It roars in your ears, it speaks to you.
Most of the sunwalkers over time try all the various viewing filters, and then make choices to suit themselves. Particular filters or sequences of filters become forms of worship, rituals either personal or shared. It’s very easy to get lost in these rituals; as the sunwalkers stand on their points and watch,
it’s not uncommon for devotees to become entranced by something in the sight, some pattern never seen before, something in the pulse and flow that snags the mind; suddenly the sizzle of the fiery cilia becomes audible, a turbulent roaring—that’s your own blood, rushing through your ears, but in those moments it sounds just like the sun burning. And so people stay too long. Some have their retinas burned; some are blinded; others are killed outright, betrayed by an overwhelmed spacesuit. Some are cooked in groups of a dozen or more.
Do you imagine they must have been fools? Do you think you would never make such a mistake? Don’t you be so sure. Really you have no idea. It’s like nothing you’ve ever seen. You may think you are inured, that nothing outside the mind can really interest you anymore, as sophisticated and knowledgeable as you are. But you would be wrong. You are a creature of the sun. The beauty and terror of it seen from so close can empty any mind, thrust anyone into a trance. It’s like seeing the face of God, some people say, and it is true that the sun powers all living creatures in the solar system, and in that sense is our god. The sight of it can strike thought clean out of your head. People seek it out precisely for that.
  :!:

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #112 on: 02-07-2012, 11:08:31 »
i jos:
 

First private deep space mission will search for Earth-destroying asteroids
 
Funding raised by the B612 Foundation will send a telescope far into space.
 
http://arstechnica.com/science/2012/06/first-private-deep-space-mission-will-search-for-earth-destroying-asteroids/

mac

 • 3
 • Posts: 10.219
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #113 on: 02-07-2012, 11:09:33 »
Hah, poslednji pasus direktno mene opominje :)

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #114 on: 02-07-2012, 11:29:31 »
U tom slucaju, srdacno ti preporucujem roman.  :wink:
(KSR je inace skroz nepravicno skrajnut, bar kad o forumskom caskanju govorimo. :( )

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #115 on: 02-07-2012, 13:33:31 »
U tom slucaju, srdacno ti preporucujem roman.  :wink:
(KSR je inace skroz nepravicno skrajnut, bar kad o forumskom caskanju govorimo. :( )

Pravda za KSRa!!!

No, salu na stranu, pominjan je on u ovih 10 godina i ispade da ga samo ja volem...
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

дејан

 • омнирелигиозни фанатични фундаменталиста
 • 4
 • 3
 • Posts: 3.562
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #116 on: 02-07-2012, 13:36:43 »
скоро смо установили да си ти један прави КСР мазохиста!  :lol:
...barcode never lies
FLA

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #117 on: 02-07-2012, 18:45:24 »
Pa eto, to mi je valjda promaklo za KSRa, jer osim nešto malo o Mars trilogiji nisam ništa detaljnije ovde nalazila. 

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #118 on: 02-07-2012, 19:01:26 »
Inače, još nešto malo zanimljivih premisa. Ovu konkretno je maestralno iscrpio Peter Watts u svojoj Rifter trilogiji:
Pre-RNA World


 
The quest to understand the origins of life on Earth has led scientists to take a hard look at life’s first biomolecules.  What was the nature of the first biomolecules?  How and when did molecules transition from being merely a random mixture of chemicals to actual living things?  Many biologists agree that life could not have arisen from nonliving chemicals to single-celled living organisms in a single step.  Instead, it has been proposed that there may have been an intermediate life form that was acellular.  The discovery of self-catalyzing RNA molecules in the 1980s by Noble-prize winning Thomas R. Cech lent credibility to suggestions that the first living organisms may have been self-replicating RNA molecules.  This “RNA World”, as termed in 1986 by biologist Walter Gilbert, has become one prominent conjecture about the origin of life on Earth. However, RNA skeptics contend that there are too many problems with RNA for it to have been the molecule responsible for the transition from chemical to biological.  These scientists have proposed a variety of mechanisms and molecules by which the transition from chemical to living might have transpired in a world existing before RNA.  This world, the pre-RNA world, is subject to much interesting discussion.
 


Over 40 years ago, A. Graham Cairns-Smith proposed that the first molecule with replicating capability was not organic like RNA at all; rather, life arose from inorganic irregularities.  His model detailed the participation of inorganic clays in creating a replicating system capable of storing information.  He imagined a clay surface with irregularities, such as an unusual distribution of anions (negatively charged ion).  If a particular arrangement of ions in the surface could direct the synthesis of another layer on top of the surface with the same irregularities, Cairns-Smith considered this successful replication.  Natural selection would come into play when the number of ions in a layer influences how quickly and efficiently the new layer can be made.  Since self-replication through this process is likely to be highly inaccurate, this model has long been considered implausible.  So much so that no one has yet tested it in the lab.
 


Other scientists have proposed situations in which molecules more similar to RNA may have been the first life molecules on Earth.  Of these, two come to the forefront of the pre-RNA world propositions.  The first, pyranosyl RNA (pRNA) is similar to the RNA currently found in living organisms.  The main difference is that instead of the five-member sugar ring ribose, pRNA utilizes a six-member ring that has an extra carbon atom.  When linked together into strands, pRNA can engage in base pairing just like RNA (i.e.: cytosine base pairs with guanine).  And double stranded pRNA does not twist around itself in the same way that double stranded RNA or DNA does.  This would be important in a world without proteins to help keep strands from getting tangled during replication.  Unfortunately, scientists have not yet discovered how the six-member ring would have been synthesized on early Earth.
 


The second alternative to RNA is a molecule that completely forgoes having a sugar at all.  Instead of a sugar-phosphate backbone, peptide nucleic acid (PNA) relies on a protein-like backbone coupled with nucleic acid bases for side chains.  Just as RNA and pRNA, peptide nucleic acids can engage in complementary base pairing.  PNA was designed using computer-assisted model building; therefore it is still unclear exactly whether or not a PNA polymer could be formed.  If successfully accomplished within the lab setting, PNA might become the new focus for origins of life researchers.
 


Regardless of the true nature of the molecules that bridged the transition between chemistry and biology, tracing life on Earth back to its primordial origins will undoubtedly yield valuable insights into the origins of life on other planets.  As we expand our knowledge of other worlds, their chemistries and conditions, we might recognize something that distinguishes itself as more than a set of spontaneous chemical reactions.
 

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #119 on: 03-07-2012, 08:18:04 »
 :-D Ma genijalan je KSR, stvarno. Evo kako on nudi teraformiranje, i to jedno vrlo specificno, ono na asteroidima, inace znanim kao "terarijumi".  :!:

 
 
Extracts (1)
 

 
Take an asteroid at least thirty kilometers on its long axis. Any type will do?solid rock, rock and ice, metallic, even ice balls, although each presents different problems.
 

 
Attach a self-replicating excavator assembly to one end of the asteroid, and with it, hollow out your asteroid along its long axis. Leave the wall at least two kilometers thick at all points except for your entry hole. Assure the interior integrity of the wall by coating it with a dura of suitable strength.
 

 
As your assembly hollows the interior, be aware that ejection of the excavated material (best aimed toward a Lagrange salvage point, to collect the salvage fee) will represent your best chance to reposition your terrarium, if you want it in a different orbit. Store excess ejecta on the surface for later use.
 

 
When the interior is hollowed out, leaving an empty cylinder at least five kilometers in diameter and ten kilometers long (but bigger is better!), your excavator assembly will return to the access hole and there reconfigure itself into your terrarium?s propulsion unit. Depending on the mass of your new world, you may want to install a mass driver, an antimatter ?lightning push? engine, or an Orion pusher plate.
 

 

 
Beyond the forward end of the cylinder, on the bow of your new terrarium, attach a forward unit at the point of the long axis. Eventually your terrarium will be spinning at a rotational rate calculated to create the effect of gravity on the inner surface of the interior cylinder so that when you are inside, you will be pulled to the floor as if in a gravity field. This is the g equivalent, or gequivalent. The forward unit will then be connected to the bow of the terrarium by a geared axle, to allow the forward unit not to spin but instead to stay fixed. It will be nearly weightless in this bowsprit chamber, but many functions of the terrarium will go better without the spinning, including docking, viewing, navigating, etc.
 

 
It is possible to build an interior cylinder that spins freely inside an asteroid that does not spin—the so-called prayer wheel configuration—and this does give you both an interior with g effect and a non-spinning exterior, but it is expensive and finicky. Not recommended, though we have seen some good ones.
 

 
When stern and bow are properly installed and configured, and the asteroid is set spinning, the interior is ready to be terraformed.
 

 
Begin with a light dusting of heavy metals and rare earths, as specified for the biome you are trying to create. Be aware that no Terran biome ever began with the simple ingredients you will be starting with on an asteroid. Biospheres need their vitamins right from the start, so be sure to arrange for the importation of the mix you want, usually including molybdenum, selenium, and phosphorus. These are often applied in “puff bombs” set off along the axis of the cylindrical space. Don’t poison yourself when you do this!
 

 
After that, string the axis of the cylinder with your terrarium’s sunline. This is a lighting element, on which the lit portion moves at whatever speed you choose. The lit portion of the sunline usually starts the day in the stern of the cylinder, after a suitable period of darkness (during which any streetlights overhead will serve as stars). The lit portion of the line, appropriately bright, then traverses the sunline from stern to bow (or east to west, as some describe it), taking usually the same time as a Terran day, as measured by the latitude of your biome on Earth. Seasons inside your terrarium will be rendered accordingly.
 

 
Now you can aerate the interior to the gas mix and pressure you desire, typically somewhere between 500 and 1100 millibars of pressure, in something like the Terran mix of gases, with perhaps a dash more oxygen, though the fire risk quickly rises there.
 

 
After that, you need biomass. Naturally you will have in your spice rack the complete genetic codes of all the creatures you intend to introduce into your biome. Generally you will be either recreating some Terran biome, or else mixing up something new, hybrid biomes most people call Ascensions, after Ascension Island on Earth, the site of the first such hybrid (started inadvertently by Darwin himself!) All the genomes for all the species of your particular biome will be available for print on demand, except for the bacteria involved, which are simply too numerous and too genetically labile to categorize. For them you will have to apply the appropriate inoculant, usually a muck or goo made of a few tons of the bacterial suite that you want.
 

 
Luckily bacteria grow very fast in an empty ecological niche, which is what you now have. To make it even more welcoming, scrape the interior wall of your cylinder, then crumble the rock of the scrapings finely, to a consistency ranging from large gravel to sand. Mixed with an edible aerogel, this then becomes the matrix for your soil. Put all the ice gathered in your scraping aside, except for enough when melted to make your crumbled rock matrix moist. Then add your bacterial inoculant and turn up the heat to around three hundred K. The matrix will rise like yeasted dough as it becomes that most delicious and rare substance, soil. (Those wanting a fuller explanation of how to make soil are referred to my bestselling All About Dirt.)
 

 
With a soil base cooked up, your biome is well on its way. Succession regimens at this point will vary, depending on what you are looking for at climax. But it’s true to say that a lot of terraria designers start out with a marsh of some kind, because it’s the fastest way to bulk up your soil and your overall biomass. So if you are in a hurry to occupy, this is often a good way to start.
 

 
When you’ve got a warm marsh going, either freshwater or salt, you are already cooking good. Smells will rise in your cylinder, also hydrological problems. Fish, amphibian, animal, and bird populations can be introduced at this point, and should be if you want maximum biomass growth. But here you have to watch out for a potential danger: once you get your marsh going, you may fall in love with it. Fine for you, but it happens a bit too often. We have too many estuarine biomes now, and not enough of the other biomes we are hoping to cook out here.
 

 
So try to keep your distance at this point; keep a depopulate marsh, or stay away from it during this part of the process. Or join a trading scheme in which you trade asteroids when they are at the marsh point, so that you come into a new one wanting to change things, unattached to what’s already there.
 

 
With the hefty biomass created by a marsh, you can then build up land using some of your excavated materials, saved on the surface of the asteroid for this moment. Hills and mountains look great and add texture, so be bold! This process will redirect your water into new hydrologies, and this is the best time to introduce new species, also to export species you no longer want, giving them to newer terraria that might need them.
 

 
Thus over time you can transform the interior of your terrarium to any of the 832 identified Terran biomes, or design an Ascension of your own making. (Be warned that many Ascensions fall as flat as bad soufflés. The keys to a successful Ascension are so many that I have had to pen another volume, How to Mix and Match Biomes!, now available.)
 

 
Ultimately you will need to make many temperature, landscape, and species adjustments, to get to the kind of stable climax community you want. Any possible landscape is achievable; sometimes the results are simply stunning. Always the entire landscape will be curving up around you, rising on both sides and meeting overhead, so that the look of the land will envelop you like a work of art—a goldsworthy inscribed on the inside of a rock, like a geode or a Fabergé egg.
 

 
Obviously it is also possible to make interiors that are all liquid. Some of these aquaria or oceanaria include archipelagoes; others are entirely water, even their walls, which are sometimes refrozen transparently so that in the end when you approach them, they look like diamonds or water droplets floating in space. Some aquaria have no air space in their middles.
 

 
As for aviaries, every terrarium and most aquaria are also aviaries, stuffed with birds to their maximum carrying capacity. There are fifty billion birds on Earth, twenty billion on Mars; we in the terraria could outmatch them both combined.
 

 
Each terrarium functions as an island park for the animals inside it. Ascensions cause hybridization and ultimately new species. The more traditional biomes conserve species that on Earth are radically endangered or extinct in the wild. Some terraria even look like zoos; more are purely wilderness refugia; and most mix parkland and human spaces in patterned habitat corridors that maximize the life of the biome as a whole. As such, these spaces are already crucial to humanity and the Earth. And there are also the heavily agricultural terraria, farmworlds devoted to producing what has become a very large percentage of the food feeding the people of Earth.
 

 
These facts are worth noting and enjoying. We cook up our little bubble worlds for our own pleasure, the way you would cook a meal, or build something, or grow a garden—but it’s also a new thing in history, and the heart of the Accelerando. I can’t recommend it too highly! The initial investment is nontrivial, but there are still many unclaimed asteroids out there.
 

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #120 on: 08-07-2012, 11:07:10 »
uh, ako nastavim ovako, ostaviću na topiku ceo roman, ali moram, jače je od mene.  :lol:

Io orbited so far within Jupiter’s ferocious radiation belts that it was never going to be occupied at all except by a few small hardened scientific stations. Europa, a big beautiful ice moon, had a great depth of ice for people to delve into to escape the Jovian radiation, strong even there: wondrous ice palaces, with giant Jupiter always gnarling overhead—or everyone had thought at first. But it hadn’t happened, because there had proved to be aliens living in the ocean below, a complete ecology of algae, chemotrophs, lithotrophs, methanogens, scrapers, suckers, fans, scavengers, and detrivores, all swimming or crawling or holding on or burrowing in; and they created a problem.
Some thought they had already contaminated this ocean by their exploratory intrusion into it, because examining it with a drill had been the Lake Vostok problem writ large. But they had done their best to sterilize the probes, and then, having discovered and sampled the full ecology, they had sealed off the hole, and now sat on the surface in scientific stations, culturing and studying their sample populations and pondering whether they should stay or go, and if they stayed, what kind of presence they should have. Possibly the proposed ice palaces would be perfectly fine, with the life below completely sequestered by the ten kilometers of glaciosphere that lay between the moon’s surface and its ocean. On the other hand, life being life, spermatozoically wriggling into every place it could reach, contamination might almost certainly be assumed to follow any occupation of the moon. And yet, given that these creatures appeared to be cousins of theirs anyway, long separated by meteor voyage—and now already recontaminated by a visit—would living above them and continuing to be a minor contaminant clearly be such a bad thing? When there were already people out there swallowing the alien microscopic life, and shooting it into their veins? And when life had been bouncing around the solar system and interacting with its cousins all along? These were open questions, interesting and vivid to the Europans and the other Jovians, less so to the rest of the system.


...Io, the innermost moon of Jupiter, as big as Luna. The yellow slag world, awesome upchucking of a moon’s guts, regurgitation over and over until everything more volatile than sulfur has long since burned off. Sulfur, sulfur everywhere, and nary a place to stand. Four hundred live volcanoes bursting through the slag like angry boils, geysering sulfur dioxide hundreds of kilometers into the air. A moon with an interior hotter than Earth’s—and try putting your hand in front of the steam coming out of the volcanic vent on Néa Kaméni, in the caldera of Santorini, to feel just how hot Earth is; it looks like the steam on your stove top, but you will quickly find it is three times hotter. Even though you snatch your hand away instantly, your skin will blister. And Io’s interior is thirty times hotter than that.
It looks it. A hellworld, flexed hugely in the immense tidal pull between Jupiter and Europa, almost torn apart. That’s gravity at work. Then also Jupiter’s radiation field is so vast and so strong that Io sizzles inside it; even Deinococcus radiodurans perishes in it. Nothing lives on Io.
Except humans, and the little suite of biota they carry everywhere they go. For it is possible to find islands of hard rock in the highlands of the enormous volcanoes, and bore into that rock, and hide a little station. A cube to hold Wang’s qube. Everything there must be triply protected, first by physical walls, then by a magnetic field strong enough to counteract Jupiter’s radiation; but this field itself would be enough to kill, so inside that field a Faraday cage is necessary, to protect you from your protection.
Descend in a blue magnetic aurora, a fire of electrons. Below, the moon spreads from a ball to a plain to a tumultuous mountainscape of overlapping volcanoes, the bulky cones hard to spot in all the overlapping swaths of yellow on tan on white on black on brick on bronze, swaths of every burnt color, but most of all, yellow. Here and there scattered rings of black or red or white reveal active vents, pouring out the guts of the interior in irregular circles around the vents; but most of the patches are much less regular, and taken altogether, the surface is a jumble that cannot be resolved by the eye into a topography. It is what it looks like, a molten world, a world on fire.
The names humans have applied are redundant. Fire gods, thunder gods, lightning and volcano gods, every combustible deity, from Agni the Hindu god of fire to Volund the German blacksmith of the gods: all these names attempt to humanize the moon, but fail. Io is not a human place. The hard crust on its surface, cooled only by contact with the chill vacuum of space, is so thin that in many places it would not support a standing person. Some early explorers found this out the hard way: walking too far away from their lander, they plunged through the sulfurous ground into red-hot lava and disappeared.
We think that because we live on cooler planets and moons, we live on safer ground than that. But it is not so.


PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #121 on: 08-07-2012, 11:18:39 »

A i ovo definitivno ima da pomogne!


"Most realistic" robot legs developed!!
US experts have developed what they say are the most biologically-accurate robotic legs yet.
Writing in the Journal of Neural Engineering, they said the work could help understanding of how babies learn to walk - and spinal-injury treatment.
They created a version of the message system that generates the rhythmic muscle signals that control walking.
A UK expert said the work was exciting because the robot mimics control and not just movement.
The team, from the University of Arizona, were able to replicate the central pattern generator (CPG) - a nerve cell (neuronal) network in the lumbar region of the spinal cord that generates rhythmic muscle signals.
The CPG produces, and then controls, these signals by gathering information from different parts of the body involved in walking, responding to the environment.
This is what allows people to walk without thinking about it.
The simplest form of a CPG is called a half-centre, which consists of just two neurons that fire signals alternately, producing a rhythm, as well as sensors that deliver information, such as when a leg meets a surface, back to the half-centre.'New approach'The University of Arizona team suggests babies start off with this simplistic set-up - and then over time develop a more complex walking pattern.
They say this could explain why babies put onto a treadmill have been seen to take steps - even before they have learnt to walk.
Continue reading the main story“Start Quote"The implications for increased understanding of, for example, patients with spinal cord injury are very exciting”Matt Thornton,Royal National Orthopaedic HospitalWriting in the journal, the team says: "This robot represents a complete physical, or 'neurorobotic' model of the system, demonstrating the usefulness of this type of robotics research for investigating the neuropsychological processes underlying walking in humans and animals".
Dr Theresa Klein, who worked on the study, said: "Interestingly, we were able to produce a walking gait, without balance, which mimicked human walking with only a simple half-centre controlling the hips and a set of reflex responses controlling the lower limb.
"This underlying network may also form the core of the CPG and may explain how people with spinal cord injuries can regain walking ability if properly stimulated in the months after the injury."
Matt Thornton, gait analysis laboratory manager at the UK's Royal National Orthopaedic Hospital, said the work was "an interesting development".
He added: "Previous robotic models have mimicked human movement: this one goes further and mimics the underlying human control mechanisms driving that movement.
"It may offer a new approach to investigate and understand the link between nervous system control problems and walking pathologies."
Mr Thornton said existing systems for analysing how people walk, so-called gait analysis performed by the RNOH and others, accurately measure hip, knee, and ankle joint movements in 3D while patients walk on a treadmill. Patients react differently, depending on their condition.
He added: "At present this type of analysis provides us with detailed information about the joints, bones and muscles.
"The robotic model may go one step further in linking these problems to the nervous system, which actually controls the movement.
"The implications for increased understanding of, for example, patients with spinal cord injury are very exciting."http://www.bbc.co.uk/news/health-18724114

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #122 on: 08-07-2012, 17:22:04 »

Phobos caught by the camera of the European mission Mars Express as it passed near the limb of Mars. The principal scientist on the camera is Prof. Gerhard Newkum. Credit: ESA.


PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #123 on: 10-07-2012, 09:02:10 »
A mysterious wave discovered in the Milky Way suggests our galaxy is still ringing like a bell from a galactic collision, a crash that possibly occured within the last 100 million years, scientists say.
 
   Astronomers discovered that stars north and south of the midplane of the galaxy are distributed differently, suggesting that some recent event perturbed them. The most likely explanation is that a small satellite galaxy or clump of invisible dark matter plowed through the Milky Way, leaving behind the echoes that we see.
 
   "Our part of the Milky Way is ringing like a bell," Brian Yanny, of the Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) in Batavia, Ill., said in a statement. "But we have not been able to identify the celestial object that passed through the Milky Way. It could have been one of the small satellite galaxies that move around the center of our galaxy, or an invisible structure such as a dark matter halo."
 
http://www.space.com/16488-milky-way-galaxy-wave-collision.html

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #124 on: 10-07-2012, 09:04:19 »
A desi nam se, tu i tamo, i malecki korak unazad :( :
 
 

 
 
Two scientific papers published have disproved a controversial claim made by NASA-funded scientists in 2010 that a new form of bacterial life had been discovered that could thrive on arsenic.
 
http://www.timeslive.co.za/scitech/2012/07/09/nasa-bacteria-cannot-substitute-arsenic-for-phosphorus

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #125 on: 10-07-2012, 12:54:59 »
A evo kako ćemo da putujemo na površini Europe:

Boaz Almog "levitates" a superconductor
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #126 on: 10-07-2012, 19:13:48 »
... žešća stvar.  :!:


inače, maestro Robinson nam daje koloniju na Merkuru kao vrlo jednostavan mehanički koncept grada pod kupolom, i to na šinama: šine idu pravo preko Merkurovog ekvatora a grad uvek ostaje u senci nekih pola sata pred svitanje, i to tako što sunce zagreva šine i širi ih, gurajući tako grad-koloniju dalje od sebe. Uber-ekstra prosto i efikasno rešenje da ti prosto pamet stane kako genijalno funkcioniše. 

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #127 on: 13-07-2012, 08:51:07 »

 
 
NASA announced yesterday that the Hubble Space Telescope has discovered yet another moon circling around the dwarf planet Pluto, bringing the total known number up to five.

“The discovery of so many small moons indirectly tells us that there must be lots of small particles lurking unseen in the Pluto system,” said Harold Weaver of the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory in the press release.

Pluto’s moon Charon was first discovered in 1978. Two other moons, Hydra and Nix, were discovered by Hubble in 2006. Pluto’s fourth moon, so far designated P4, was discovered in 2011.

Hubble is particularly aimed at Pluto and the space around it to prepare the way for the New Horizons spacecraft, which will make a flyby in 2015. Hubble data is being used to ensure that that the craft can safely navigate near Pluto.

“The inventory of the Pluto system we’re taking now with Hubble will help the New Horizons team design a safer trajectory for the spacecraft,” Alan Stern, the mission’s principal investigator, said in the release.

The moon itself is pretty tiny – somewhere between 6 and 15 total miles across, and it resides in a circular orbit around Pluto. Further observations of the moon are needed, but the moon is expected to have a circular orbit in the same plane as Pluto’s other 4 moons.

Team lead Mark Showalter of the SETI Institute describes the orbits of Pluto’s moons pretty amusingly in the release. “The moons form a series of neatly nested orbits, a bit like Russian dolls.”
Five moons, with four of them discovered in the last decade? That’s got to be some consolation for poor Pluto after losing its full planet status.

 
http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2012/07/12/the-hubble-telescope-finds-a-fifth-moon-around-pluto/
 

Mica Milovanovic

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 8.302
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #128 on: 13-07-2012, 10:05:26 »
Teraformiranje Plutonovog satelita bi bio izazov i za KSR-a...  :)
Mica

Melkor

 • 5
 • 3
 • Posts: 5.540
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #129 on: 13-07-2012, 11:13:48 »
Koliki je? 15 milja! Lako, ugradis motore i dovedes ga u orbitu oko Marsa :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #130 on: 14-07-2012, 10:16:33 »
... ili ga baciš na Mars, u svrhe teraformiranja a la Arkadij, ukoliko se bar delimično sastoji od vodenog leda...


... ili ga izdubiš u terarijum, pa napraviš od njega koloniju-farmu-svemirski brod, ako je od čvršćeg materijala...


maestro Robinson je gejzir sf ideja!  :!:

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #131 on: 15-07-2012, 08:41:11 »
Scientists place 500-million-year-old gene in modern organism

It’s a project 500 million years in the making. Only this time, instead of playing on a movie screen in Jurassic Park, it’s happening in a lab at the Georgia Institute of Technology.Using a process called paleo-experimental evolution, Georgia Tech researchers have resurrected a 500-million-year-old gene from bacteria and inserted it into modern-day Escherichia coli(E. coli) bacteria.


This bacterium has now been growing for more than 1,000 generations, giving the scientists a front row seat to observe evolution in action.“This is as close as we can get to rewinding and replaying the molecular tape of life,” said scientist Betül Kaçar, a NASA astrobiology postdoctoral fellow in Georgia Tech’s NASA Center for Ribosomal Origins and Evolution.


 “The ability to observe an ancient gene in a modern organism as it evolves within a modern cell allows us to see whether the evolutionary trajectory once taken will repeat itself or whether a life will adapt following a different path.”


In 2008, Kaçar’s postdoctoral advisor, Associate Professor of Biology Eric Gaucher, successfully determined the ancient genetic sequence of Elongation Factor-Tu (EF-Tu), an essential protein in E. coli. EFs are one of the most abundant proteins in bacteria, found in all known cellular life and required for bacteria to survive. That vital role made it a perfect protein for the scientists to answer questions about evolution.


After achieving the difficult task of placing the ancient gene in the correct chromosomal order and position in place of the modern gene within E. coli, Kaçar produced eight identical bacterial strains and allowed “ancient life” to re-evolve.


This chimeric bacteria composed of both modern and ancient genes survived, but grew about two times slower than its counterpart composed of only modern genes.  “The altered organism wasn’t as healthy or fit as its modern-day version, at least initially,” said Gaucher, “and this created a perfect scenario that would allow the altered organism to adapt and become more fit as it accumulated mutations with each passing day.


”The growth rate eventually increased and, after the first 500 generations, the scientists sequenced the genomes of all eight lineages to determine how the bacteria adapted. Not only did the fitness levels increase to nearly modern-day levels, but also some of the altered lineages actually became healthier than their modern counterpart.


When the researchers looked closer, they noticed that every EF-Tu gene did not accumulate mutations. Instead, the modern proteins that interact with the ancient EF-Tu inside of the bacteria had mutated and these mutations were responsible for the rapid adaptation that increased the bacteria’s fitness.


In short, the ancient gene has not yet mutated to become more similar to its modern form, but rather, the bacteria found a new evolutionary trajectory to adapt.These results were presented at the recent NASA International Astrobiology Science Conference.


The scientists will continue to study new generations, waiting to see if the protein will follow its historical path or whether it will adopt via a novel path altogether.


“We think that this process will allow us to address several longstanding questions in evolutionary and molecular biology,” said Kaçar. “Among them, we want to know if an organism’s history limits its future and if evolution always leads to a single, defined point or whether evolution has multiple solutions to a given problem.”

http://www.gatech.edu/newsroom/release.html?nid=138621

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #132 on: 15-07-2012, 08:48:16 »
... i popsci verzija:

We are still waiting with bated breath for the day scientists resurrect the woolly mammoth. Until then, we’ll have to satisfy ourselves with resurrections of ancient plants and bacteria — which may be more amazing anyway, because they're even older. The dish in the above image holds a bacterium with a 500 million-year-old gene in it. That’s an era just a little while after the Cambrian explosion, when life became complex.
http://www.popsci.com/science/article/2012-07/500-million-year-old-gene-grows-modern-bacteria

lilit

 • 5
 • 3
 • Posts: 10.036
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #133 on: 17-07-2012, 23:29:02 »
Joj, samo još kad ih znala da pišem.... :lol:


Nature doi:10.1038/nature.2012.10808
======================June 13, 2012
In Good Health? Thank Your 100 Trillion Bacteria

By GINA KOLATA

For years, bacteria have had a bad name. They are the cause of infections, of diseases. They are something to be scrubbed away, things to be avoided.

But now researchers have taken a detailed look at another set of bacteria that may play even bigger roles in health and disease: the 100 trillion good bacteria that live in or on the human body.

No one really knew much about them. They are essential for human life, needed to digest food, to synthesize certain vitamins, to form a barricade against disease-causing bacteria. But what do they look like in healthy people, and how much do they vary from person to person?

In a new five-year federal endeavor, the Human Microbiome Project, which has been compared to the Human Genome Project, 200 scientists at 80 institutions sequenced the genetic material of bacteria taken from nearly 250 healthy people.

They discovered more strains than they had ever imagined — as many as a thousand bacterial strains on each person. And each person’s collection of microbes, the microbiome, was different from the next person’s. To the scientists’ surprise, they also found genetic signatures of disease-causing bacteria lurking in everyone’s microbiome. But instead of making people ill, or even infectious, these disease-causing microbes simply live peacefully among their neighbors.

The results, published on Wednesday in Nature and three PLoS journals, are expected to change the research landscape.

The work is “fantastic,” said Bonnie Bassler, a Princeton University microbiologist who was not involved with the project. “These papers represent significant steps in our understanding of bacteria in human health.”

Until recently, Dr. Bassler added, the bacteria in the microbiome were thought to be just “passive riders.” They were barely studied, microbiologists explained, because it was hard to know much about them. They are so adapted to living on body surfaces and in body cavities, surrounded by other bacteria, that many could not be cultured and grown in the lab. Even if they did survive in the lab, they often behaved differently in this alien environment. It was only with the advent of relatively cheap and fast gene sequencing methods that investigators were able to ask what bacteria were present.

Examinations of DNA sequences served as the equivalent of an old-time microscope, said Curtis Huttenhower of the Harvard School of Public Health, an investigator for the microbiome project. They allowed investigators to see — through their unique DNA sequences — footprints of otherwise elusive bacteria.

The work also helps establish criteria for a healthy microbiome, which can help in studies of how antibiotics perturb a person’s microbiome and how long it takes the microbiome to recover.

In recent years, as investigators began to probe the microbiome in small studies, they began to appreciate its importance. Not only do the bacteria help keep people healthy, but they also are thought to help explain why individuals react differently to various drugs and why some are susceptible to certain infectious diseases while others are impervious. When they go awry they are thought to contribute to chronic diseases and conditions like irritable bowel syndrome, asthma, even, possibly, obesity.

Humans, said Dr. David Relman, a Stanford microbiologist, are like coral, “an assemblage of life-forms living together.”

Dr. Barnett Kramer, director of the division of cancer prevention at the National Cancer Institute, who was not involved with the research project, had another image. Humans, he said, in some sense are made mostly of microbes. From the standpoint of our microbiome, he added, “we may just serve as packaging.”

The microbiome starts to grow at birth, said Lita Proctor, program director for the Human Microbiome Project. As babies pass through the birth canal, they pick up bacteria from the mother’s vaginal microbiome.

“Babies are microbe magnets,” Dr. Proctor said. Over the next two to three years, the babies’ microbiomes mature and grow while their immune systems develop in concert, learning not to attack the bacteria, recognizing them as friendly.

Babies born by Caesarean section, Dr. Proctor added, start out with different microbiomes, but it is not yet known whether their microbiomes remain different after they mature. In adults, the body carries two to five pounds of bacteria, even though these cells are minuscule — one-tenth to one-hundredth the size of a human cell. The gut, in particular, is stuffed with them.

“The gut is not jam-packed with food; it is jam-packed with microbes,” Dr. Proctor said. “Half of your stool is not leftover food. It is microbial biomass.” But bacteria multiply so quickly that they replenish their numbers as fast as they are excreted.

The bacteria also help the immune system, Dr. Huttenhower said. The best example is in the vagina, where they secrete chemicals that can kill other bacteria and make the environment slightly acidic, which is unappealing to other microbes.

Including the microbiome as part of an individual is, some researchers said, a new way to look at human beings.

It was a daunting task, though, to investigate the normal human microbiome. Previous studies of human microbiomes had been small and had looked mostly at fecal bacteria or bacteria in saliva in healthy people, or had examined things like fecal bacteria in individuals with certain diseases, like inflammatory bowel disease, in which bacteria are thought to play a role.

But, said Barbara B. Methé, an investigator for the microbiome study and a microbiologist at the J. Craig Venter Institute, it was hard to know what to make of those studies.

“We were stepping back and saying, ‘We don’t really have a population study. What does a normal microbiome look like?’ ” she said.

The first problem was finding completely healthy people for the study. The investigators recruited 600 subjects, ages 18 to 40, poking and prodding them. They brought in dentists to probe their gums, looking for gum disease, and pick at their teeth, looking for cavities. They brought in gynecologists to examine the women to see if they had yeast infections. They examined skin and tonsils and nasal cavities. They made sure the subjects were not too fat and not too thin. Even though those who volunteered thought they filled the bill, half were rejected because they were not completely healthy. And 80 percent of those who were eventually accepted first had to have gum disease or cavities treated by a dentist.

When they had their subjects — 242 men and women deemed free of disease in the nose, skin, mouth, gastrointestinal tract and, for the women, vagina — the investigators collected stool samples and saliva, and scraped the subjects’ gums and teeth and nostrils and their palates and tonsils and throats. They took samples from the crook of the elbow and the folds of the ear. In all, women were sampled in 18 places, including three sites in the vagina, and men in 15. The investigators resampled subjects three times during the course of the study to see if the bacterial composition of their bodies was stable, generating 11,174 samples.

To catalog the body’s bacteria, researchers searched for DNA with a specific gene, 16S rRNA, that is a marker for bacteria and whose slight sequence variations can reveal different bacterial species. They sequenced the bacterial DNA to find the unique genes in the microbiome. They ended up with a deluge of data, much too much to study with any one computer, Dr. Huttenhower said, creating “a huge computational challenge.”

The next step, he said, is to better understand how the microbiome affects health and disease and to try to improve health by deliberately altering the microbiome.

But, Dr. Relman said, “we are scratching at the surface now.”

It is, he said, “humbling.”
Some things you have to do yourself.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #134 on: 19-07-2012, 09:31:57 »
 Oldest Spiral Galaxy in Universe Discovered
 
Astronomers have discovered the universe's most ancient spiral galaxy yet, a cosmic structure that dates back roughly 10.7 billion years, a new study reveals.
 
   The galactic find, discovered by researchers using NASA's Hubble Space Telescope, comes as something of a surprise. Other galaxies from such early epochs are clumpy and irregular, not strikingly symmetrical like the newfound spiral, which broadly resembles our own Milky Way.
 
"The fact that this galaxy exists is astounding," study lead author David Law, of the University of Toronto, said in a statement. "Current wisdom holds that such ‘grand-design’ spiral galaxies simply didn’t exist at such an early time in the history of the universe."
 
http://www.space.com/16641-oldest-spiral-galaxy-hubble-telescope.html

Mme Chauchat

 • 8
 • 3
 • *
 • Posts: 4.761
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #135 on: 19-07-2012, 09:56:31 »
Dobro, to je sve građa, a gde je domaća nadgradnja? I gde je Scallop, opet se ućutao?

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #136 on: 19-07-2012, 16:33:19 »
Eh sad... slutim ja kolko može biti gadno izvesno cold turkey paćeništvo, ali ipak, ima nas koji stvarno i najiskrenije uopšte ne čeznemo za još jednom 'radionicom', pa...   :)


nego, još malo o materijalima:
Abalone seashells are made of two layers, an outer brittle layer and a tough inner layer that is made of mother of pearl, or nacre. If something pierces through the outer layer, the sea snail inside will still be protected by the nacre.


Surprisingly, this natural armor of nacre is about 95 percent chalk. And anyone who has written too hard on a chalkboard knows chalk is brittle and can easily shatter. The other 5 percent of the material is made up of more than 30 proteins, which act like the caulk that holds the chalk "bricks" together.


http://www.livescience.com/11696-seashells-strength-interlocking-bricks.html

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #137 on: 20-07-2012, 08:38:40 »
Astronomers discover nearby exoplanet covered in magma
 

 
 
Scientists at NASA's Jet Propulsion Laboratory have announced the discovery of a nearby explanet called UCF-1.01 — a planet so blazingly hot, it's likely covered in hot magma. And at 33 light years away, this is the closest planet we've discovered that is smaller than Earth.

The discovery is another example of our enhanced ability to detect distant objects that are not just smaller than gas giants, but even smaller than our own planet.
 
http://io9.com/5927456/astronomers-discover-nearby-exoplanet-covered-in-magma

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #138 on: 20-07-2012, 08:52:22 »
Taman će da se ohladi dok ne stignemo tamo.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #139 on: 20-07-2012, 10:10:04 »
 :lol:  Potaman za sve koji vole tropsku klimu.
nego, malko zezancije u skladu sa... inzinjeringom.  :mrgreen:
 

 
 
Could this possibly be the most amazing thing to be birthed out of Ridley Scott's flailing tentacle splatter porn movie, otherwise known as Prometheus? We certainly think so. Normand Lemay has crafted a collection of cartoons featuring a milky white Engineer saying suggestive things to you and Mr. DNA. It's amazing.
 
 

 
 

 
ostatak na: http://io9.com/5927573/my-boyfriend-is-an-engineer-shares-sexy-love-letters-from-prometheus-horny-aliens

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #140 on: 20-07-2012, 10:25:47 »
:lol:  Potaman za sve koji vole tropsku klimu.

Ne. Problem je u tome, što i ako se ohladi, blizina dovodi do toga da je planeta uvek (ili barem, najverovatnije) istom polovinom/stranom okrenuta prema crvenom patuljku. E sad, temperaturne razlike u ovim slučajevima mogu da reše samo "prenosioci" temperaturnih razlika s tople na hladnu stranu - kao što su veliki okeani ili gusta atmosfera. I tu stižemo do problema... kada stignemo tamo - a taman se ohladila (if ever) - i nisu nastali veliki okeani ili gusta atmosfera, moći ćemo da kolonizujemo samo deo između svetle i tamne strane. S toliko snage možemo i na Merkur.
Sve u svemu cost/benefit uveliko zavisi od nepoznanica u vezi daljeg razvoja planete te ovo nije dobar kandidat.
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #141 on: 20-07-2012, 10:36:16 »
 :(
ali dobro, ionako je predaleko.

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #142 on: 21-07-2012, 08:57:19 »
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #143 on: 23-07-2012, 11:09:37 »
... samo sto je i to malko predaleko...  :( 

mac

 • 3
 • Posts: 10.219
  • http://www.facebook.com/mihajlo.cvetanovic
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #144 on: 23-07-2012, 11:42:52 »
Pa da, zato treba da krenemo na vreme.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #145 on: 24-07-2012, 08:44:23 »
eh, a znas li ti za ono narodno 'brzo - kuso' premeravanje?  :lol:

 
s druge strane, ako pripazimo da ravnomerno rasporedimo tehnoloski napredak futurizma, imacemo i znatno produzen ljudski vek trajanja. maestro KSR nudi ... erm... ljudsku individuu (ili cekaj, mozda je ipak bolje reci zenocoveka, pa kud puklo  :mrgreen: ) staru ravno 210 godinica & still going strong... 
 

za svaki slucaj, tu nam je jos jedna zanimljiva varijanta: 10 Structures That Could Help Us Build Civilizations on the Ocean
 

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
What if we had a planet instead of a Moon?
« Reply #146 on: 26-07-2012, 09:01:38 »

 
 
 
Our moon is a pretty big object. It's big enough to be a respectable planet in its own right, if it were orbiting the sun instead of the Earth. (Actually, it is orbiting the sun in a nearly perfectly circular orbit, that the Earth only slightly perturbs... but that's a topic for another day.) The Moon is a quarter the diameter of the Earth. Only Pluto has a satellite that is larger, in proportion to the size of the planet it orbits.
 
But what if the Moon were size of Mars, instead? It would like the picture above. Check out how some of the other planets of the Solar System would look in our sky, if they took the Moon's place. More »

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #147 on: 27-07-2012, 13:52:53 »
 Up For Grabs: a Ticket to Mars. Tryouts Start in 2013.
Quote
The Mars One project wants to send you on a trip to the Red Planet by 2023. Yes, really. There's just one caveat: it's a one-way trip. Think you're up for it?
http://io9.com/5929213/up-for-grabs-a-ticket-to-mars-tryouts-start-in-2013
Sum, ergo cogito, ergo dubito.

PTY

 • 5
 • 3
 • Posts: 8.602
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #148 on: 29-07-2012, 17:38:17 »

The spaceliner ETH Mobile was not a hollowed asteroid but rather one of the very large manufactured ships built in lunar orbit in the previous century. Made by Swiss universities and engineering firms that continued to operate them, they were combinations of glassy metals, bioceramics, aerogels, and water both frozen and liquid. They were extremely fast; frequent small fission explosions firing behind a pusher plate at the rear of the ship accelerated it at a one-g equivalent for those inside, and this very rapid rate of acceleration was typically maintained to the midpoint of a trip, at which point the ship was going so fast that it was necessary for it to turn and decelerate at the same rate. But even decelerating for half of each trip, the average speeds were so high that relatively short transit times were possible all over the solar system, and the longer the trip, the faster the top speeds became, so it was not a linear thing: Earth to Mercury took three and a half days; Saturn to Mercury, eleven days; across the Neptune orbit (“width of solar system”), sixteen days.
ETH Mobile was outfitted with characteristic Swiss elegance, undemonstrative and superb, evoking the ocean liners of the classic era but entering whole new realms of human comfort, the floors warm, the air tangy, the food and drink a string of masterpieces. There were floor-to-ceiling window walls on many of the public decks, affording spectacular views of the stars and any local object they passed. About ten thousand people could be accommodated, all in luxury. Design in the hotel section combined great slabs of metal with vegetable prints and a William Morris wall vine. The park that filled one tall floor of the ship was an arboretum occupied by a semitropical canopy forest, featuring parts of several South American biomes, including animals from these zones that could handle a few moments of weightlessness without too much risk of injury. What the animals thought of these turnaround moments of zero g was a matter much studied but little understood. It did not appear to make the animals different in subsequent behavior. Sloths did not even seem to notice. Monkeys and jaguars and tapirs floated up chattering and moaning, coyotes howling with their usual genius; then after a suspended moment they would all together float sweetly back to the ground. In this same time the sloths hung from their branches—down, sideways, down again, sometimes spinning all the way round—never once waking up. Not unlike certain people in that regard.


(skoro me panika hvata što se neumitno približavam kraju romana...  :cry: )

Gaff

 • 4
 • 3
 • Posts: 2.341
Re: Gde bi trebalo lansirati sf ekspedicije
« Reply #149 on: 31-07-2012, 09:39:44 »
Evo pa birajte kuda ćete:

http://codementum.org/exoplanets/
Sum, ergo cogito, ergo dubito.